Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Λέρος 2010


Ο 18χρονος GM Αντόν Κοβαλιόβ (έλο 2599) που αγωνίζεται με τη σημαία της Αργεντινής, είναι το νο1 στην αρχική κατάταξη του διεθνούς τουρνουά της Λέρου.

Αρχίζει το απόγευμα το «Artemis Cup 2010» στη Λέρο. Σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιεύουν στο διαδίκτυο οι διοργανωτές, θα αγωνιστούν τουλάχιστον 10 GM και οι ισχυρότερες συμμετοχές είναι:
Kovalyov Anton, Mastrovasilis Dimitrios, Jankovic Alojzije, Brkic Ante, Mastrovasilis Athanasios, Kapnisis Spyridon, Jeremic Veljko, Nikolaidis Ioannis, Galego Luis, Kasparov Sergey.
Υπολογίζεται ότι θα συμμετέχουν συνολικά περίπου 90 σκακιστές και σκακίστριες.
Δικτυακός τόπος: http://www.leroschess.gr/

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν έβλεπα το "Κασπάροβ" σαν όνομα μπροστά μου δεν θα μπορούσα να παίξω... γιατί θα σκεφτόμουν τον Γκάρι συνέχεια και θα έχανα.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ανώνυμε μην το λες.
Εγώ θα έπαιζα καλύτερα γιατί απλά θα προσπαθούσα να βάλω την μεγαλύτερη αντίσταση....

Schrödinger's Cat είπε...

Η κλήρωση του 1ου γύρου στο Διεθνές Τουρνουά της Λέρου εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από έναν Kapsarov ανάμεσα στους πολλούς σκανδιναυούς που συμμετέχουν στο τουρνουάε είναι και η αδελφή του Magnus Karlsen

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Φυσιολογικός πρώτος γύρος, αν εξαιρέσουμε την νίκη της Μαριέττας Μουρούτη με τα μαύρα εναντίον της Ciucsyte (αβυσσαλέα διαφορά ELO).

1+1=3 είπε...

Πότε θ' ανοίξουμε πανιά να κάτσω στο τιμόνι
να δω της Λέρος τα βουνά να μου διαβούν οι πόνοι...

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=5Tc0_SR9Hhs

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Είχα "ποντάρει" στην Λέρο 1η θέση τον Jankovic, πριν ξεκινήσει το τουρνουά.

Τώρα είμαστε 8ο γύρο και θα παιχτεί ο 9ος, και τώρα είναι αργά, γιατί θα νομίζετε ότι "κλέβω".

Αλλά πάντως μαθηματικώς πιστεύω μπορεί να βγει πρώτος.

- Γεωργιάδης Αλ.
(ΣΠΖ Κέρκυρας)

Inspirus είπε...

Μεγάλη επιτυχία για το Ελληνικό Σκάκι η ισοβαθμία τριών Ελλήνων σκακιστών στην κορυφή του τουρνουά. Οι Γιάννης Νικολαΐδης, Θανάσης Μαστροβασίλης και Σπύρος Καπνίσης μοιράστηκαν την 1η-3η θέση, με 7 β. σε 9 αγώνες.
Ειδικά ο (και προπονητής της Εθνικής) Γιάννης Νικολαΐδης ολοκλήρωσε τους αγώνες του με 6 παρτίδες εναντίον 6 GMs (πέτυχε + 2, = 4 μαζί τους) και συνολικά είχε + 5, = 4 (αήττητος), με απόδοση ~ 2640!

Γιάννης Αντωνιάδης είπε...

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΛΕΡΟ

Η Λέρος είναι ένα ήσυχο νησί για τα δεδομένα του Αιγαίου πελάγους. Πολλοί μόνιμοι κάτοικοι, ήλιος, θάλασσα και αέρας, πολύ αέρας. Το νησί έχει την ιδιαιτερότητα της ιταλικής περιόδου κυριαρχίας, που είχε ως αποτέλεσμα μία νέα πρωτεύουσα το Λακί, σε εντελώς διαφορετική μορφή από ότι συναντάμε συνήθως στην Ελλάδα. Φαρδείς δρόμοι, πλατείες, κτίρια αποικιακού στυλ, με λίγα λόγια, καμία σχέση με το τυπικό ελληνικό νησί.

Σε ένα τέτοιο νησί, το τουρνουά σκάκι που θα του ταίριαζε, θα έπρεπε να έχει έναν αντίστοιχο «αέρα». Πιστεύω ότι όπως η Ικαρία έχει εμποτίσει με την αντίστοιχη φιλοσοφία ζωής του νησιού, το τουρνουά της Ικαρίας, αντίστοιχα και η Λέρος μπολιάζει με τη δική της πινελιά το 2ο Όπεν της Λέρου “Artemis Cup”, φτιάχνοντας ένα τουρνουά διαφορετικό από τα άλλα, όπως διαφορετική είναι και η Λέρος.

Έχουμε ένα τουρνουά με ευρωπαϊκό αέρα, καθώς οι Έλληνες είναι λιγότεροι από τους ξένους, ένα «γυναικείο τουρνουά», πραγματικά αφιερωμένο στην Άρτεμη με τις μισές από τις συμμετοχές να είναι γυναίκες, κυρίως από την Σκανδιναβία, ένα τουρνουά ενηλίκων, καθώς από τις 80 συμμετοχές, μόλις 20 είναι κάτω των 16 ετών και αυτό χάρη στις συμμετοχές για πρώτη φορά των μικρών σκακιστών του νεοσύστατου συλλόγου της Λέρου, διαφορετικά οι μικροί σκακιστές θα μετριούνταν στα δάκτυλα των δύο χεριών. Οι συμμετοχές από είκοσι χώρες, 29 τιτλούχοι εκ των οποίων 9 GM και 5 IM, δίνουν το απαραίτητο ειδικό βάρος στο τουρνουά και την δυνατότητα για δυνατές παρτίδες.

Ένας εξαιρετικός χώρος αγώνων, στο ξενοδοχείο Krithoni Palace, απομονωμένο από εξωτερικούς θορύβους, πλήρως κλιματιζόμενο και με μια εκκωφαντική ησυχία να κυριαρχεί στον χώρο. Από την άλλη υπάρχουν κάποιοι/ες από τους αθλητές που περπατούν ξυπόλυτοι στην παχιά μοκέτα του χώρου αγώνων, δηλώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα είμαστε, κάνουμε και τις διακοπές μας.

Artemis Cup είπε...

Με επιτυχία τελείωσε σήμερα 20.07.2010 το 2ο Ανοικτό τουρνουά σκάκι Λέρου “Artemis Cup”. Για οκτώ ημέρες ογδόντα (80) σκακιστές και σκακίστριες από 20 χώρες, όλων των ηλικιών, ανάμεσά τους 29 τιτλούχοι, αγωνίσθηκαν στον εξαιρετικό αγωνιστικό χώρο του ξενοδοχείου Crithoni's Paradise, τον οποίο παραχώρησε ευγενικά η οικογένεια Ασβεστά.

Πρώτος στην γενική κατάταξη μετά την άρση των κριτηρίων ισοβαθμίας ο Έλληνας GM Γιάννης Νικολαΐδης με 7/9 ακολουθούμενος από τους GM Θάνο Μαστροβασίλη και ΙΜ Σπύρο Καπνίση με τους ίδιους βαθμούς αλλά χειρότερα κριτήρια ισοβαθμίας. Νόρμα ΙΜ πέτυχε ο Σουηδός Σναϊντερ με 6/9.

Πρώτη γυναίκα η WGM Τουρκάν Μαμεντιάροβα από το Αζερμπαϊτζάν με 6/9, ενώ με ίδιους βαθμούς τερμάτισε και η Πολωνέζα WGM Γιολάντα Ζαβάντζκα. Πρώτος βετεράνος ανεδείχθη ο Ισραηλινός GM Γιαΐρ Κράιντμαν (79 ετών) με 5,5 βαθμούς και πρώτος τοπικός σκακιστής ο Πέτρος Καρναχωρίτης.

Χρηματικά έπαθλα δόθηκαν, επίσης, σε πολλούς άλλους σκακιστές και σκακίστριες, ενώ βραβεύθηκε και η καλύτερη παρτίδα του τουρνουά, η οποία ήταν η νίκη του Νικολαΐδη κατά του Κροάτη GM Γιάνκοβιτς. Κύπελλα, μετάλλια και σκακιστικά βιβλία δόθηκαν στους πρώτους των ειδικών κατηγοριών κάτω των 10,12,14,16 και 18 ετών.

Κατά την τελετή λήξης, η οποία, όπως και το τουρνουά, καλύφθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης του νησιού, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Λέρου κος Μιχ. Κοντραφούρης, ο Αντιδήμαρχος κος Εμμ. Μαραβέλιας, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Μ.Π.Σ.Νέων Λέρου “Η Άρτεμη” κος Αντ. Νταλλαρής και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και χορηγών. Από όλους χαιρετίστηκε η ίδρυση του τοπικού σκακιστικού συλλόγου, τονίστηκε η σημασία της διοργάνωσης για το νησί και δόθηκε η υπόσχεση για τη στήριξη του Όπεν Λέρου και τα επόμενα χρόνια.

Όλα τα αποτελέσματα, φωτογραφίες και παρτίδες από το τουρνουά στο site της διοργάνωσης www.leroschess.gr

Ανώνυμος είπε...

Ωραία ήταν στη Λέρο:)