Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Ομαδικό Πρωτάθλημα Α' Εθνικής - 4ος γύρος


Ο Ιρανός GM Μοραντιαμπαντί που αγωνίζεται με τον ΣΟ Καλλιθέας κέρδισε τον Δανό Νίλσεν της ΑΕΚ, σε ένα πολύ ενδιαφέρον φινάλε.

Τα αποτελέσματα του 4ου γύρου: Κύδων Χανίων - ΠΣ Περιστερίου 3-9, ΣΟ Ηρακλείου - ΣΑΣ Κορωπίου 8,5-3,5, Φυσιολάτρης Νικαίας – ΟΣ Τριανδρίας 6-6, ΦΟΝ Ηρακλείου – ΣΑ Χανίων 5-7, ΣΟ Καλλιθέας – ΑΕΚ 6-6, ΑΣ Παπάγου – ΕΕΣ Κορυδαλλού 5-7, ΕΣΚ Άμφισσας – ΛΠ Φλώρινας 5,5-6,5, ΣΟ Πατρών – ΝΟ Καλαμάτας 8-4, ΣΑ Γαζίου – Πανιώνιος 4,5-7,5, ΣΟ Ικαρίας – ΣΟ Ηλιούπολης 6-6, Συλ. Ιωαννιτών Σκακιστών – ΣΑ Χαλκίδας 4-8. Προηγούνται η ΠΣ Περιστερίου και ο ΣΟ Ηρακλείου με 8 βαθμούς.

Μερικά σημαντικά ατομικά αποτελέσματα: Νικολαϊδης Ι - Ιβαντσούκ 0-1, Κριτζ - Καπνίσης 1-0, Αργυρούδης - Γεωργιάδης 1-0, Μοραντιαμπαντί - Νίλσεν 1-0, Πετρόβ - Σουγκίροβ 0-1, Μπολογκάν - Χάμερ 0-1, Παπ - Στεφάνοβα 0,5-0,5.

39 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιο ντερμπυ ?
Οι 3 βαθμοι που εχασε το Περιστερι απο Κυδωνα ειναι πολλοι (σκονταψαν Χαλκιας, Μπανικας).
Μπραβο στον Τασο Παυλιδη.
Ντροπη για οποιονδηποτε αλλα ιδιαιτερα για τον Κυδωνα, που ειναι πρωτος διδαξας και το κανει επανειλημμενα, να κατεβαζει ξενους σε αναπτυξιακες σκακιερες.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ολίγος Χάμμερ στις κύριες παρτίδες δεν θα έβλαπτε. Το παληκάρι έχει 3,5/4 με απόδοση ΕΛΟ 3010 (!!!) μέχρι τώρα...

trandism είπε...

Και χθες έπαιξε εκπληκτική παρτίδα.
Σήμερα με τον Ιρανό θα είναι live πάντως αφού η Φλώρινα ανέβηκε.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Xωρις τον Chatalbashev κατεβαινει στο σημερινο ντερμπυ με τη Χαλκιδα ο ΣΟ Ηλιουπολης.

Η κατασταση στην ουρα της βαθμολογιας ειναι περιπλοκη και αφηνει περιθωρια για διαφορα παιχνιδια στρατηγικης.Απο τις ομαδες που ειναι κατω απο το φαινομενικο οριο ασφαλειας των 4 βαθμων, δεν εχουν αντιμετωπισει ακομα τα μαλλον καταδικασμενα Γιαννενα, η Αμφισσα(3β),η Ηλιουπολη(2β) και η Καλαματα(2β).Μια απ'αυτες δεν προλαβαινει να τα συναντησει στους 2 γυρους που απομενουν και θα πρεπει να βρει βαθμους απο αλλους αντιπαλους..

Παντως εχω την αισθηση οτι η δευτερη ομαδα που θα πεσει θα τους εχει τους 4 βαθμους.

trandism είπε...

Έτσι φαίνεται τελικά. Οι 5 βαθμοί θα αποτελέσουν το όριο σιγουριάς.

Ανώνυμος είπε...

Από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής το πρωτάθλημα παίρνει άριστα στο οργανωτικό κομμάτι.Ωραίος αγωνιστικός χώρος με air-condition στη σωστή θερμοκρασία,ζωντανή μετάδοση πολλών παρτίδων,πούλμαν για μεταφορά των παικτών,καλή ιστοσελίδα κ.τ.λ.Τελικά η αποχή των σωματείων δεν μπόρεσε να αμαυρώσει τη σκακιστική αυτή γιορτή.
H ΠΣ Περιστερίου έκανε καλή δουλειά δικαιώνοντας την επιλογή της ΕΣΟ. Μπράβο

Ανώνυμος είπε...

Σιγά σιγά.. Θα σπάσετε κανά ποδάρι. "να αμαυρώσει τη σκακιστική γιορτή"

Σε ποιο γραφείο τύπου εργάζεστε?

Ανώνυμος είπε...

Αρχίσαμε πριν καλά καλά τελειώσει....
Αλλά ξέχασα είχαμε αρχίσει πριν καλά καλά ξεκινήσει :)
Το θέμα είναι το γιατί που μάλλον οι Έλληνες το ξεχνάμε αυτό

Ametanoitos είπε...

Για έναν επισκέπτη πάντως στο χώρο των αγώνων η κατάσταση είναι τραγική. Δεν υπάρχει προτζέκτορας με παρτίδες που παίζονται (όπως τις προηγούμενες χρονιές), κανένα σταντ με σκακιστικό υλίκό (κάτι έγινε σήμερα γι αυτό το θέμα νομίζω), πολύ λίγες σκακιέρες ανάλυσης και με απίστευτη βαβούρα από τα πιτσιρίκια, τραγική η πρόσβαση στον χώρο των αγώνων ο οποίος απ'έξω δεν δείχνει σε τίποτα ότι γίνονται αγώνες σκάκι εκει (χάθηκε να μπει μια αφίσά να βλέπει και κανένας περαστικός ότι κάτι γίνεται με το σκάκι εκεί; αλλά ξέχασα, πού είναι η προώθηση του αθλήματος στην κοινωνία για να την ζητάμε και εδώ;). Με λίγα λόγια πιστεύω πως το Περιστέρι έκανε ότι μπορούσε και μπράβο αλλά η διοργάνωση γενικά είναι "μικρή" και "λίγη". Πάνε οι παλιές καλές εποχές....

Ανώνυμος είπε...

το πλέον αδιάφορο και βαρετό πρωτάθλημα των τελευταίων 20 ετων. Πήγα μια μέρα έκανα μια ωρα μες στη ζέστη να φθάσω, δεν είδα τίποτα παρα μόνο ένα ποδοσφαιρικό πανώ. Το μόνο που αξίζει είναι να κάτσεις σπίτι σου να δεις καμια παρτίδα του ιβαντσουκ.

trandism είπε...

Ωραία. Έχουμε από τη μία τη σκακιστική γιορτή που αμαυρώθηκε (sic) από τη μη συμμετοχή των ομάδων της Β.Ελλάδας και από την άλλη "το πιο βαρετό και αδιάφορο πρωτάθλημα των τελευταίων 20 ετών"

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Και, εντελώς συμπτωματικά, και οι δύο εκτιμήσεις από τον ίδιο πόστερ (Ανώνυμος)... :p
Και βαθειά τεκμηριωμένες, έτσι;

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Τελικά έχει Χάμμερ σήμερα η ζωντανή μετάδοση.
Όσο για τον καημένο τον Κοτρωνιά, κινδυνεύει να κάνει 100% και να χάσει ELO, με τους αντίπαλους που παίζει... :p

Ανώνυμος είπε...

Μαρκαντωνάκη - Παπαδοπούλου 0.5-0.5 σε 15 κινήσεις. Η προκύρηξη γράφει ότι απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας πριν τις 30. Έγινε κάτι;

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Πάντως μου αρέσει που η Α' Εθνική έχει ζωντανή μετάδοση. Πραγματικά την παρακολουθώ!

- Γεωργιάδης Αλ.
(ΣΠΖ Κέρκυρας)

trandism είπε...

τριπλή επανάληψη, το γνωστό κολπάκι στην Zaitsev

Ανώνυμος είπε...

Την τριπλή επανάληψη την είδα. Η ισοπαλία όμως δεν είναι φορσέ. Αν ήθελε ο μαύρος να παίξει, θα έπαιζε...

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

...άντε, και του χρόνου με περισσότερες ζωντανές παρτίδες ανά γύρο!!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ο Τσάκι έχει παίξει σαχλαμάρες σήμερα, η μου φαίνεται;

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

...άντε να δούμε τι θα προβλέψει το χταπόδι για την Α' Εθνική!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Πάντως το ματσάκι ΠΣΠ- Ηράκλειο απέκτησε απρόσμενο ενδιαφέρον. Ίβαντσουκ, Χαλκιάς και Κοτρωνιάς δεν έχουν βγάλει και πολύ εμπνευσμένες θέσεις.

Ametanoitos είπε...

Ο Παναθηναικός ψάχνει "Χάμερ" για την άμυνά του αλλά με τέτοιο παιχτούρι που είναι ο Χάμερ της Φλώρινας ακόμα και σέντερ-φορ θα τον έβαζα!

Ανώνυμος είπε...

Η Ικαρία κέρδισε με διαφορά τον Παπάγου, ειδικά στις χαμηλές σκακιέρες είχε μόνο 1 ήττα οπότε μάλλον σώθηκε

Kostas Oreopoulos είπε...

Βλέπω την Χαλκιάς - Σταυριανάκης και απορώ.

Καταρχήν αυτό το 24.ε4 που βάζει όλα τα κομμάτια του λευκού σε κάρφωμα,δεν το κατάλαβα, αλλά οκ.

Πάμε στην 41η κίνηση του λευκού (γενικά στην θέση εκείνη). Ο λευκός (τουλάχιστον δεν μπορώ να βρω άμυνα) κερδίζει πολύ εύκολα.

1)Πρώτα πάει ο Ρ στο ε4 και παίζει ζ3
2) Τρώμε το ε5 και αλλάζουμε ντάμες
3) Πάμε τον Ρ να απειλήσει το β4 και να παίξει ο μαύρος α5 και να βάλει ο μαύρος τον Α στο γ7 και τώρα (με Ρδ8,Αγ7 και πιόνια α5,β4) απλά
4) ζ4 και βγάζουμε δεύτερο ελεύθερο

Αντί γιαυτό κρατήθηκαν μέσα οι ντάμες και έχουμε σούρτα φέρτα, χωρίς να μπορώ να καταλάβω αν έχει πλάνο ο λευκός η απλά προσπαθεί να στήσει κάποιο τακτικό.

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω για την ανάπτυξη του σκακιού και την δημιουργία της νέας ισχυρής γενιάς Ελλήνων σκακιστών να θεσμοθετηθεί να παίζουν στις αναπτυξιακές σκακιέρες μόνο ξένα παιδιά.
Για παράδειγμα κοιτάξτε την Ολλανδή αναπτυξιακής τουΚύδωνα: Με την νίκη της έσωσε με 6-6 την ομάδα της από ήττα, την κράτησε στην 2η θέση της βαθμολογίας. Έχει 4,5 στα 5,δίνοντας σαν σωστή επαγγελματίας συνάδελφος μόνο μια ισοπαλία σε επίσης αναπτυξιακή ξένη (της Νίκαιας), διδάσκοντας έτσι και ήθος.
Τα Ελληνάκια ως θεατές θα έχουν πολύ χρόνο να παρακολουθούν και να αναλύουν μετά προσοχής τις παρτίδες τέτοιων ξένων παιδιών και θα γίνουν επιτέλους κι αυτά μεγάλοι παίκτες.
Γιατί τόσα χρόνια περιμένοντας τα περίφημα πλην ανύπαρκτα προγράμματα επιλέκτων της ΕΣΟ (συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια για να κρύψει την παντελή αδιαφορία και ανυπαρξία της) το μόνο που έγινε ήταν να χαθούν στην μετριότητα όλα τα παιδιά που είχαν φλομώσει από τις γελοίες υποσχέσεις των "κυρίων" των αρμόδιων επιτροπών.
Συγνώμη ξέχασα, όχι και ανύπαρκτη η ΕΣΟ μας. Την αδικώ.
Σήμερα κιόλας μετά από σκληρή δουλιά ανέβασε το επίπεδο της Ελλάδας,αφού θα γίνουμε αντιπρόεδροι της Παγκόσμιας Σκακιστικής Μαφίας-συγνώμη Ομοσπονδίας ήθελα να πώ.
Αυτό θα πεί επένδυση. Θα γεμίσουν οι τσέπες πολλών στο μέλλον.
Γιατί τώρα με την οικονομική κρίση,δεν φτάνει να εμπορεύόμαστε το σκάκι μόνο στην Ελλάδα. Δεν θα αφήνει πλέον τόσα κέρδη.
Αλλά δεν πειράζει. Ευτυχώς όσοι αγαπούν πραγματικά το σκάκι δεν είχαν, ούτε θα έχουν καμμιά σχέση με όλα αυτά.
Συγνώμη για την φλυαρία.Καληνύχτα.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

@ Ωραιόπουλος:
Ενδιαφέρον πλάνο, αν και όχι απαραίτητα ρεαλιστικό. πχ αν εννοείς κάτι σαν την θέση: Λ: Ρβ5, Αζ5, α2-β3-δ7-ζ3-η4-θ3 Μ: Ρδ8, Αγ7, α5-β4-η5-θ4 εμένα μου φαίνεται εντελώς ισόπαλη.
To ε4 είναι στρατηγικά σωστό. Το...γ5 του Μαύρου είναι στρατηγικά ύποπτο (πριν από αυτό τα Μαύρα είναι μια χαρά), και αντί για 26.δγ5 που έπαιξε ο Στέλιος, μάλλον το 26.δ6! είναι ένας καλύτερος τρόπος να θυσιαστεί ο φούστης.
Το stockfish δίνει σαν πιθανότατα καλό για τα λευκά και το 22...η5 23.Α:η5!? αλλά αυτό δεν μετριέται έυκολα σε κανονική παρτίδα.

Θεά...τής είπε...

Μπράβο, στην Ικαρία που χωρίς "αναπτυξιακούς" GM,πάει καλά !

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Οι Ικαριώτες όχι μόνο δεν διαθέτουν GM, αλλά ούτε καν ΙΜ, και έχουν ήδη σωθεί!
Άσε που στην ομάδα τους έχουν ακόμη και... Ικαριώτες! :p (αν και διαθέτουν και ουκ ολίγους Πατρινούς).

ενεςργός πολίτης είπε...

Το παράδειγμα του δημάρχου Περιστερίου κ. Παχατουρίδη, που στήριξε όχι μία ή δύο αλλά τέσσερεις μεγάλες διοργανώσεις φέτος, πρέπει να το μιμηθούν και άλλοι δήμαρχοι.

Ανώνυμος είπε...

Η Πάτρα έχει δύο ομάδες στην Α' Εθνική μια που εκτός του ΣΟΠ (που έχει μόνο Πατρινούς, εκτός από τους ξένους), η Ικαρία έχει 8 (αν δεν κάνω λάθος) Πατρινους στην σύνθεσή της και η Άμφισσα τουλ 6 Πατρινούς (πάλι αν μετράς σωστά). Άρα 1 ο Σοπ και 1/2 Ικαρία+1/2 Αμφισσα= 2 Πατρινές ομάδες στην Α Εθνική. Φαντάσου να μην ήτν το Σκάκι στην Πάτρα σε τέτοια παρακμή τι θα μπορύσαμε να κάνουμε (όπως καταλάβατε ειμαι Πατρινος!)

ενεργός πολίτης είπε...

Aντί να φταιχτεί μια επίλεκτη ομάδα Πατρινών παικτών, δίνουν τζάμπα λεφτά σε ξανθούς και μαυριδερούς μισθοφόρους και έδιωξαν την οικογένεια Βαζούρα, τον Καραπάνο, τον Πιτσέλη μέχρι και την Παχάκη! Ας παραμείνουν και οι 20 Πατρινοί στην κατηγορία για να δούμε τι θα προκύψει.

Ποιοί Πατρινοί? είπε...

Γνωστή (και πονεμένη) η ιστορία με τους Πατρινούς. Ανά 4 είναι τσακωμένοι. Ανά 3, βρίζονται. Ανά δύο, πλακώνονται. Πάλι καλά που τους υπομένουν ομάδες σαν την Άμφισσα και την Ικαρία...

CptTromaras είπε...

Min akouw xazomares gia tin anaptuksiaki tou Kudwna,oloi kseroume pws einai apo tis omades me ta pio plousia futwria...Ti simasia exei an exei agorasei mia kseni,enw kapoies omades agorazoun-ellines men-alla se posotites...

spartakos είπε...

Το μόνο ενδιαφέρον είναι στις πρώτες παρτίδες(σχεδόν σε όλες τις συναντήσεις παίζουν GM) απο κει και πέρα είναι ...χάθηκαν και τα μόρια για τα παιδιά(όπως παλαιότερα) να δούμε ποιος θα παίζει στο μέλλον...

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς όποιος κατηγορεί τον Κύδωνα για την ανάπτυξη και τη δουλειά που κάνει για αυτήν, αγνοεί πόσοι παίκτες που παίζουν αυτή τη στιγμή στο πρωτάθλημα σε άλλες ομάδες προέρχονται από τις ακαδημίες του.
Ή μάλλον δεν αγνοεί αλλά θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις...

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Αυτός που βλέπει ότι ο Κύδωνας δεν έχει αναπτυξιακά τμήματα, να κατέβει πάραυτα από το UFO του για να δει καλύτερα... περιορισμένη ορατότητα λόγω θερμοκρασιακής αναστροφής και παραταξιακής διαστροφής.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Χωρίς να θέλω να πάρω το μέρος όσων κέρδισαν ή έχασαν, μου άρεσαν περισσότερο οι παρτίδες που παρακολούθησα ζωντανά, των

Νικολαίδη, Ίβαντσουκ.

Ametanoitos είπε...

Μάλλον θα μιλάτε για τους παράγοντες γιατί από όσο γνωρίζω κανένας πατρινός δεν έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στις ομάδες που αγωνίζεται εκτός Πατρών. Και έτσι όπως πάει το πράγμα και σωθεί ο ΣΟΠ (και παραμείνει το σύστημα ως έχει με την Α Εθνική) θα ανέβει και δεύτερη ομάδα από Πάτρα του χρόνου!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ο Ίβαντσουκ ήταν αισθητά χειρότερος, αλλά ο αντίπαλός του τον φοβήθηκε υπερβολικά, έπαιξε πολύ παθητικά, και έχασε.
Ο Γιάννης έπαιξε πολύ καλά, αλλά παραλίγο να πουλήσει την παρτίδα (αντί για 31...ζ6; το 31...Βθ6 κερδίζει επιτόπου).