Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Ομαδικό Πρωτάθλημα Α' Εθνικής - 7ος γύρος


Τεράστιο όνομα στη διεθνή σκακιστική σκηνή τα τελευταία 20 χρόνια ο Βασίλι Ιβαντσούκ, αγωνίστηκε με την Π.Σ. Περιστερίου και συγκέντρωσε 6 βαθμούς σε 7 αγώνες, αποδίδοντας σκάκι υψηλοτάτου επιπέδου (απόδοση 2911).

Πρωταθλήτρια Ελλάδας 2010 η Π.Σ. Περιστερίου, η ομάδα με την ισχυρότερη σύνθεση στο πρωτάθλημα. Τα αποτελέσματα του 7ου (τελευταίου) γύρου ήταν: Π.Σ. Περιστερίου – Λ.Π. Φλώρινας 9,5-2,5 Κύδων Χανίων – Πανιώνιος 6,5-5,5, ΣΑ Χανίων – ΣΟ Ηρακλείου 7-5, Φυσιολάτρης Νικαίας – ΕΕΣ Κορυδαλλού 7-5, ΦΟΝ Ηρακλείου – ΣΑΣ Κορωπίου 3,5-8,5, ΣΑ Χαλκίδας – ΟΣ Τριανδρίας 3,5-8,5, ΑΕΚ – ΣΟ Πατρών 7,5-4,5, ΕΣΚ Άμφισσας – ΣΑ Γαζίου 7,5-4,5, ΣΟ Καλλιθέας – ΣΟ Ικαρίας 8-4, ΣΟ Ηλιούπολης – ΑΣ Παπάγου 6,5-5, Συλ. Ιωαννιτών Σκακιστών – ΝΟ Καλαμάτας 3-9.

Μερικά σημαντικά ατομικά αποτελέσματα του 7ου γύρου: Ιβαντσούκ – Χάμερ 1-0, Ι. Νικολαϊδης – Λουπουλέσκου 0-1, Μπαλόχ – Καπνίσης 0-1, Μπολογκάν – Μπαρτέλ 1-0.

Η τελική βαθμολογία: 1) ΠΣ Περιστερίου 14 β. 2) Κύδων Χανίων 11 β. 3) ΣΑ Χανίων 11 β. 4) Φυσιολάτρης Νικαίας 9 β. 5) ΣΟ Ηρακλείου 8 β. 6) Πανιώνιος 8 β. 7) ΑΕΚ 8 β. 8) ΟΣ Τριανδρίας 8 β. 9) ΛΠ Φλώρινας 8 β. 10) ΣΑΣ Κορωπίου 8 β. 11) ΕΕΣ Κορυδαλλού 7 β. 12) ΕΣΚ Άμφισσας 7 β. 13) ΦΟΝ Ηρακλείου 6 β. 14) ΣΟ Πατρών 6 β. 15) ΣΟ Καλλιθέας 6 β. 16) ΣΑ Χαλκίδας 6 β. 17) ΣΟ Ηλιούπολης 6 β. 18) ΣΑ Γαζίου 5 β. 19) ΣΟ Ικαρίας 5 β. 20) ΝΟ Καλαμάτας 4 β. 21) ΑΣ Παπάγου 3 β. (υποβιβάζεται) 22) Συλ. Ιωαννιτών Σκακιστών 0 β. (υποβιβάζεται).

Δικτυακός τόπος για αποτελέσματα, παρτίδες και φωτογραφικό υλικό: http://aethniki10.peristerichess.gr/

Οι καλύτεροι παίκτες της διοργάνωσης (σύμφωνα με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν)
1 Οικονομοπούλου Μαρία 2066 ΕΕΣ Κορυδαλλού 7,0 /7 100,0%
2 Ανδρώνη Κωνσταντίνα-Ελένη 1870 ΣΑΣ Κορωπίου 7,0/ 7 100,0 %
3 Χριστοδουλάκη Αντωνία 1862 ΣΑ Χανίων 6,5/ 7 92,9%
4 Schut Lisa 2286 Κύδων Χανίων 6,5/7 92,9%
5 Κούρκουλος-Αρδίτης Σταμάτης 1941 ΣΟ Καλλιθέας 6,5/7 92,9%
(ο πλήρης πίνακας εδώ)



Η Μαρία Οικονομοπούλου του ΕΕΣ Κορυδαλλού (πάνω) και η Νάντια Ανδρώνη του ΣΑΣ Κορωπίου (κάτω) πέτυχαν 7 βαθμούς σε 7 αγώνες!

51 σχόλια:

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Το μονο που θα ηθελα να σχολιασω ειναι η περιπτωση 2 παιδιων, 9 και 11 ετων, που επαιξαν σχεδον ολο το πρωταθλημα στην σκακιερα των 18αρηδων και εκαναν 0/7 και τα δυο,ενω οι ομαδες τους δεν κινδυνευαν,ουτε διεκδικουσαν θεσεις στο βαθρο.Υποτιθεται οτι το σκακι ειναι εξαιρετικο παιδαγωγικο μεσο,αλλα πολλες φορες ξεχναμε και ποσο σκληρο ψυχολογικα μπορει να ειναι, ειδικα για τα παιδια.

Δεν τα βαζω με τις ομαδες(γι αυτο και δεν αναφερω ονοματα),αν και διαφωνω απολυτα με την συγκεριμενη επιλογη.Πιστευω οτι η αναρωτηση για το αν "οτι ειναι νομιμο ειναι και ηθικο" αποτελει ψευτοδιλημμα.Ειναι δουλεια των κανονισμων να αντιμετωπιζουν τετοια προβληματα.Δεν ειναι δυνατον να παιζει η δευτεραθλητρια Ευρωπης με αντιπαλο κατω απο 1100,δειχνουμε ελλειψη σεβασμου στο προσωπο της μ'αυτο.
Αν πρεπει σωνει και καλα να εχουμε τοσες αναπτυξιακες και γυναικειες, τουλαχιστον ας παρατασσουμε ολη την ομαδα με βαση το Elo,η, αν η επιλογη μας ειναι να επιτρεπουμε τις εκπληξεις,ας καταργησουμε και την καταταξη των ανδρικων σκακιερων βασει της αξιολογησης,αυτο το μισο ετσι και μισο κοκορετσι δεν το καταλαβαινω..

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα απλά να ρωτήσω, δεν υπήρχαν παιδιά 15-16 χρονών πχ που να μπορούσαν να παίξουν?
Να υποθέσω πως είχαν άλλες υποχρεώσεις?
Αλλά σχολεία δεν υπάρχουν τέτοια εποχή...
Οπότε τι να υποθέσουμε για έλλειψη παιδιών <18?
Άλλες ομάδες κάνουν μεταγραφές 16ρηδες κι άλλες δεν έχουν καν δηλαδή?

AEK Chess Club είπε...

Πολύ καλή η παρατήρηση του "Μέτοικου" και θα ήθελα να απαντήσω. Σαν ΑΕΚ, είχαμε δηλώσει 4 κορίτσια κάτω των 18 (δεν μπορούσαμε να βάλουμε περισσότερα στην 20άδα). Δηλώσαμε τις "βασικές" Παυλή (18) και Παχάκη (16) και τις αναπληρωματικές Μιχαλοπούλου (11) και Τσεργά (11). Δυστυχώς η Παυλή αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μη συμμετάσχει στους αγώνες (για προσωπικούς λόγους) και να πάει διακοπές, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να κάνουμε την Τσεργά (σαν πιο έμπειρη από τη Βαΐα-Άννα), σάκο του μποξ. Και όλα αυτά γιατί? Ας αναρωτηθούν οι υπεύθυνοι, όταν μας υποχρεώνουν να έχουμε 6 αναπτυξιακές και να κυνηγάμε με το "ντουφέκι" τα παιδάκια, τα οποία αξίζουν όσο η Cmilyte. Εμείς κάναμε ότι καλύτερο και δυστυχώς ήταν μονόδρομος αυτή η επιλογή μας, γιατί αλλιώς θα είχαμε κενή σκακιέρα. Λυπάμαι για τη Φωτεινούλα, αλλά πρέπει να γίνει κάτι για το καλό των παιδιών, αλλά και των ομάδων.

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλα σημάδια παρακμής εμφάνισε το πρωτάθλημα. Χωρίς τις ομάδες της Β. Ελλάδας κατάντησε χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον. Τουρκομπαρόκ νοοτροπία να βάζεις τον Κοτρωνιά στην 5 αντρική σκακιέρα. Αξιολύπητοι παράγοντες έφεραν ξένους με ελο πάνω από 2650 και απόδοση κάτω από 2500 και τους έδωσαν χιλιάδες ευρώ για να παίξουν. Τι παριστάνει ΠΣ Περιστερίου και έφερε 2 ξένους; Τους χρειαζόταν για να πάρει πρωτάθλημα ή έκανε επίδειξη βλαχιάς; Η τελική βαθμολογία των ομάδων δεν δικαιώνει τις ομάδες που δεν ήρθαν; Θα βρεθούν και του χρόνου κορόιδα να πληρώνουν για να πάρει το πρωτάθλημα η Στέγη; Τι εξυπηρετεί να ξαναγίνει η παρωδία αυτή και του χρόνου;

ΣΟ Καλλιθέας είπε...

Αγαπητέ Μέτοικε,
στο σημείο που μας αφορά, δεν υπήρχε καμία έλλειψη σεβασμού.
Δεν ήταν σίγουρο ότι η δευτεραθλήτρια Ευρώπης θα έπαιζε στη συγκεκριμένη σκακιέρα αφού βέβαια χρησιμοποιήθηκε και στις πάνω σκακιέρες (με αναλογία 3 προς 4) ενώ η ομάδα της είχε στη διάθεσή της και άλλη ισχυρή σκακίστρια.
Ήταν λοιπόν ένα (θεμιτό) παιγνίδι στρατηγικής που μπορούσε να μας βγει ή να μη μας βγει.
Άλλωστε και οι φίλοι μας του αντίπαλου σωματείου δεν το θεώρησαν προσβολή, νομίζουμε.

ΣΟ Καλλιθέας είπε...

(συνέχεια) ...Σημείωσε επίσης ότι τη δική μας ισχυρή σκακίστρια δεν τη στείλαμε να πιει καφέ: έπαιξε σε μία από τις πάνω σκακιέρες, επιτρέποντας έτσι μια καλύτερη διάταξη των δικών μας δυνάμεων.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

...πολύ καλές παρτίδες.

Συγχαρητήρια σε όλους τους παίκτες.

Ανώνυμος είπε...

Όταν λέτε απόδοση πχ. 2911 σε ενα τουρνουά εννοείτε το ELO που θα έβγαζε αν αυτο το τουρνουά ήταν το πρώτο του?

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@ AEK,ΣΟ Καλλιθεας

Ευχαριστω γα τις απαντησεις,αν και θα προτιμουσα να εμενε το πραγμα στην αρχικη του αοριστια,μια και η κριτικη δεν απευθυνοταν στις ομαδες αλλα κυριως στο συστημα,που επιτρεπει,αν δεν προωθει κιολας, τετοιου ειδους "δημιουργικες ιδεες".

Θα μπορουσα να απαντησω συγκεκριμενα για την καθε περιπτωση,αλλα δεν θα το κανω γιατι δεν εχω σκοπο να μπω σε αντιπαραθεση με τις ομαδες.Να διευκρινησω μονο οτι θεωρω θεμιτο απο την πλευρα της Καλλιθεας τον τροπο πως κατεβασε την ομαδα της στο ματς με την ΑΕΚ (αλλωστε απεδωσε..),αλλα αθεμιτο απο την πλευρα του συστηματος διεξαγωγης να της επιτρεπει να κατεβασει μια τετοια συνθεση.Εδω μαλλον θα πρεπει να διευκρινησω,μια και η αντιπαλος της Cmilyte ηταν η μεγαλυτερη απο τις 3 κοπελες που επαιξαν στις γυναικειες σκακιερες,πως,κατα την γνωμη μου,ολοι οι σκακιστες πρεπει να παιζουν στην σκακιερα που αντιστοιχει στο Elo τους,ανεξαρτητα απο το αν συμπεριλαμβανονται στην ομαδα με κριτηρια ηλικιας/φυλου.Δεν θεωρησα οτι η ελλειψη σεβασμου ηταν απο την πλευρα της ομαδας λοιπον.Διαλεξα καποια παραδειγματα,για να δειξω τις στρεβλωσεις που μπορουν να συμβουν οσο το πρωταθλημα διεξαγεται με τον συγκεκριμενο τροπο.

Με την ευκαιρια υπηρξε καποια πρωτοβουλια κατα την διαρκεια του Πρωταθληματος για ν'αλλαξει ο τροπος διεξαγωγης η παλι θ'αρχισουμε να γραφουμε σεντονια σε 10-11 μηνες; Θ'αρχισω να πιστευω οτι οι περισσοτεροι ειναι ευχαριστημενοι με το παρον συστημα..

Ανώνυμος είπε...

Εγώ από την πλευρά μου, σαν ένας από τους 3 εφόρους της ΑΕΚ, έχω να πω ότι η εμπειρία της Α' Εθνικής ήταν για μένα πρωτόγνωρη. Αλλά και τραυματική ταυτόχρονα. Είναι δύσκολο να διαχειριστείς τόσα πολλά παιδάκια (και κυρίως γονείς). Είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή της σύνθεσης, αλλά και των ομάδων (αριθμός). Η μεν πρώτη για να εξαλείψει τα φαινόμενα που αναφέρει ο "Μέτοικος", η δε δεύτερη για να μην είναι το πρωτάθλημα 2 ή 3 ταχυτήτων. Όσο για το αν συζητήθηκε κάτι? Εγώ δεν πήρα πάντως χαμπάρι. Έγινε ένα ΔΣ, αλλά αποφασίστηκε να συζητηθεί το θέμα της σύνθεσης από Σεπτέμβρη. Για αριθμό ομάδων, δεν ακούστηκε τίποτε απολύτως. Τι να πω...Δεν ξέρω...Ας απαντήσει κάποιο μέλος του ΔΣ ή κάποιος που γνωρίζει καλύτερα.

Φ. Αρμπής

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Το rating performance θεωρητικα ειναι η αξιολογηση ενος σκακιστη οπως θα προεκυπτε απο ενα μονο τουρνουα.Υπαρχουν διαφοροι τροποι υπολoγισμου που δεν ταυτιζονται με τον αρχικο υπολογισμο του Elo.

Στην πραξη ωστοσο το Rp που υπολογιζει η Fide, ειναι το Elo που θα επρεπε να εχει ο σκακιστης πριν το συγκεκριμενο τουρνουα,ωστε τα αποτελεσματα που εφερε σ'αυτο, να ειναι τα αναμενομενα.
http://en.wikipedia.org/wiki/Elo_rating_system#
Performance_rating

H ΠΣ Περιστεριου μπορει να εκανε πολλες και καλες μεταγραφες φετος στην Ελλαδα,αλλα αγωνιστηκε με τους ιδιους ξενους που ειχε και περσι,η συμμετοχη των οποιων ηταν απαραιτητη για να εχουν δικαιωμα συμμετοχης στο Πανευρωπαϊκο διασυλλογικο του Οκτωβριου,στο οποιο ελπιζω να συμμετασχει γιατι ετσι θα δικαιωθει η τοσο ισχυρη ομαδα που συγκροτησε.Οσο για το ιδιο το πρωταθλημα αποτελει την κορυφαια και πιο μαζικη διοργανωση του Ελληνικου σκακιστικου κοσμου,και δεν θα επρεπε να κρινεται η συμμετοχη σ'αυτο μονο με το κριτηριο τι μπορει να πετυχει η ομαδα μας.Τι να πουν και οι Κρητικοι η τα Γιαννενα οσον αφορα την αδικια..
Αν η παρωδια αυτη, οπως την αποκαλειτε, δεν γινει επι 2-3 χρονια, πιστευετε οτι τα πραγματα θα καλυτερεψουν;

stamos1972 είπε...

Η Στέγη, όπως και κάθε σύλλογος άλλωστε, φτιάχνει το αγωνιστικό πλάνο της χρονιάς θέτει τους στόχους και προσπαθεί να τους υλοποιήσει.
Από την στιγμή που ο στόχος ήταν το πρωτάθλημα δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα με τις μεταγραφές που έκανε?
Εάν δηλαδή στο ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός κάνουν μεταγραφή τον Μέσι ή τον Ρούνεϊ τι θα πρέπει να γίνει? Να βγει ο ΠΑΟΚ και να σχολιάζει?
Άλλωστε το πρωτάθλημα δεν το έφεραν μόνο οι αντρικές αλλά όλη η ομάδα. Η Στέγη παρουσίασε μια συμπαγή σύνθεση χωρίς ούτε μια αδύναμη σκακιέρα και αυτό φαίνεται από τα σκορ και τα ποσοστά των παικτών της.
Ολοκληρώνοντας δεν νομίζω ότι πρέπει να απολογηθεί η Στέγη εάν δεν κατέβηκαν αρκετές ομάδες και δεν ήταν τόσο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα…

AEK Chess Club είπε...

"'Οσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμμαστάρια", λέει ο πάνσοφος λαός μας. Πολλά μπράβο στη ΠΣ Περιστερίου για το double και για την ομάδα που έχει φτιάξει.

Φ. Αρμπής

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στη ΠΣ Περιστερίου για το ντάμπλ, αλλά βρε παιδιά "ξεμεθύστε" από τις σαμπάνιες και ολοκληρώστε το έρμο το σάιτ της Α'Εθνικής γιατί τα δελτία τύπου σταμάτησαν στον 5ο γύρο.
Βάλτε και τους άλλους γύρους, τις απονομές, κ.λ.π.

Ανώνυμος είπε...

pirame protathlima....pirame kipello...anoiksame kai 10 sampanies...mono i tzoulia elipe.....kai tou xronou......

simera to apogeyma exei TSO kai LO ....se sinexeia tou POU kai KSI....pou exei arxizei apo ti deytera......

stin idia selida sto facebook emfanizontai vomoloxies kai eironika sxolia gia ta apotelesmata kai tis ipoloipes omades

http://www.facebook.com/profile.php?id=1620404266&v=info&ref=ts#!/profile.php?id=1620404266&v=wall&ref=ts

den exete katalavei akoma ti ginetai sto xoro mas...

Ανώνυμος είπε...

kai mi nomizei kaneis oti prokeitai gia aniliko(22 xronon) kai ipoloipoi to xairontai!!
osa de pianei i aleppoy ta pianoun oi anideoi.

Kostas Oreopoulos είπε...

Προφανώς και δεν έχει καμιά ευθύνη η ΠΣ Περιστερίου που δεν είχαν συμμετοχή αρκετές ομάδες (θα μου επιτρέψεται να πω κοιτάζοντας τις βαθμολογίες παρελθόντων ετών, σχεδόν όλες μέσα στις 10 πρώτες).

Σε πολύ μεγάλο ποσοστό (οκ άθλημα είναι και τα πάντα συμβαίνουν) πάλι θα κατακτούσε το πρωτάθλημα.

(μπορεί να επαναλαμβάνομαι, αλλά να υπενθυμίσω ότι πρόταση να πληρώσουν ΟΛΕΣ οι ομάδες από ένα ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για τις φιλοξενίες των ομάδων εκτός Αθήνας, απορρίφθηκε).

Σας αφήνω να σκεφτείται αν η επιλογή του να γίνει το πρωτάθλημα ως έγινε, εξυπηρετούσε και άλλους σκοπούς. Πχ Οι ομάδες από την Αττική ήταν πάντα λίγες και όσες ανέβαιναν έπεφταν. Αντίθετα χρόνο με τον χρόνο οι ομάδες που ανέβαιναν από την Β.Ελλάδα, παρέμεναν στην Α Εθνική (μιλάω για το καθεστώς με τις 16 και 20 ομάδες)
Προφανώς και ο λόγος δεν είναι η δυναμικότητα των σκακιστών ,απλά οι ομάδες της Β.Ε (και δεν μιλάω για τις κορυφαίες) κρατούσαν τον κορμό τους για αρκετά χρόνια, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στην Αττική , όπου έχω την εντύπωση ότι του σούρτα φέρτα είναι αρκετά πιο συνηθισμένο (τουλάχιστον αυτή την εντύπωση έχω)

Προσωπικά θεωρώ απογοητευτικό οι ομάδες να αποτελούνται από περαστικούς σε αυτές. Προτιμώ τις παλιότερες εποχές που το Παγκράτι, οι Αμπελόκηποι ο Πειραικός η Καλλιθέα η ΕΣΘ η Πάτρα κλπ είχαν φυσιογνωμία και συνέχεια.

Κάθε πέρσι και καλύτερα. Δυστυχώς.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε μία αναμετάδοση - είμαι περίεργος τι γράφει ο εν λόγω κύριος, αλλά όχι αρκετά ώστε να ψηθώ να δημιουργήσω account στο Faceruffian. Απορώ τι δουλειά έχετε σε αυτήν την σόσιαλ μπατσαρία, σοβαροί άνθρωποι όντες...

Ανώνυμος είπε...

Με εντυπωσίασε ο Hammer στο τουρνουα.Ομολογώ οτι δεν γνωριζα ούτε το όνομα του.Από τα λίγα που ξέρω,έπαιξε καταπληκτικό σκάκι σε κάποιες παρτίδες(το σημείωσε νωρις ο PFREN).
Αγαπητέ PFREN ,θα ήταν ωραίο να γράψετε δυο λόγια για το παιχνίδι του Νορβηγού.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

O Hammer είναι γνήσιο, φυσικό ταλέντο. Δεν θα τον χαρακτήριζα καν επαγγελματία σκακιστή. Το ρεπερτόριο των ανοιγμάτων του είναι αρκετά περιορισμένο, και βασίζεται κατά κανόνα σε βαριάντες που ο περιστασιακός εραστής του σκακιού μπορεί να χαρακτηρίσει "μούχλα". Δείτε ας πούμε την παρτίδα του με τον Νάϊντιτς. Έχω την εντύπωση ότι το Ιη5 του Λευκού δεν το γνώριζε καν, και η επιλογή του να θυσιάσει το πιόνι στο ζ7 ήταν λίγο- πολύ έμπνευση της στιγμής. Στην συνέχεια, ο Νάϊντιτς απέφυγε την "προφανή" λύση (ε5-ε6 με επιστροφή του πιονιού για να δημιουργηθεί τετράγωνο διαφυγής για το μουλάρι στο ζ7) γιατί ήθελε να τον "σκοτώσει" (προφανώς από κακή αντίληψη της θέσης, καθότι φαίνεται ότι μετά την επιστροφή του πιονιού τα λευκά διατηρούν ένα μικροσκοπικό στρατηγικό πλεονέκτημα- γι' αυτό άλλωστε στην αμέσως επόμενη Βερολίνου που έπαιξε και ο λευκός μπήκε στην ίδια βαριάντα, ο Χάμμερ κράτησε το πιόνι με Αδ7-ε8).
Στο τακτικό παιχνίδι, δεν είναι δα και κανένας Ταλ- βλέποντας παρτίδες του από το chess365, τον έχω συλλάβει να κάνει τακτικά σοβαρές αβλεψίες. Αλλά το στρατηγικό του ένστικτο είναι απλά καταπληκτικό- για να χρησιμοποιοήσω την ατάκα του Θανάση του Καραγιάννη (την είχε πει για τον Ιβάν Σοκόλοβ), όποιος παίζει δίπλα του, δεν χρειάζεται να ανησυχεί: εκτός από τα τετράγωνα στην δική του σκακιέρα, κρατάει μερικά και στην διπλανή του... :p
Μόνο η παρτίδα του με τον Τσάκι είναι παραφωνία- σε καλή θέση, και πιθανότατα λόγω πίεσης χρόνου (δεν ήμουν παρών στο γήπεδο για να έχω πλήρη άποψη), παίζει μία σειρά από ύποτες, έως και κακές κινήσεις, και χάνει πανεύκολα μία ισόπαλη θέση. Αλλά μην νομίσετε ότι το να παίζει κανείς με τον Τσάκι- ο άνθρωπος είναι ο πλέον απρόβλεπτος και original σκακιστής της εποχής μας. Στην κακή του ημέρα, μπορεί να διαλυθεί από μαιτρ FIDE, η ακόμη και να εγκαταλείψει σε ισόπαλη θέση (ναι, το έχει κάνει και αυτό!). Αλλά αν είναι στις καλές του, επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που κουνιούνται τα τεμάχια.

IliasPan είπε...

Ολοκληρώθηκαν οι ανταποκρίσεις και στο halandrichess.gr . Ελπίζω να φάνηκαν χρήσιμες σε κάποιους.

Αν και δεν έχω εικόνα παλιότερων τέτοιων διοργανώσεων νομίζω πως κύλησε πολύ καλά στο οργανωτικό της κομμάτι.

Τα λίγα μείον έχουν να κάνουν με την περιοερισμένη "εξωστρέφειά" της.
-Η αρκετά καλή τελικά ιστοσελίδα ξεκίνησε να λειτουργεί πλήρως μετά την έναρξη του τουρνουά (αναφέρομαι στα καθηστερημένα δελτία τύπου και bulletin στην αρχή) και σταμάτησε πριν τη λήξη του :-) . Λογικά θα συμπληρωθεί.

-Υπήρχε ένας χορηγός επικοινωνίας. Αυτός τι ακριβώς έκανε; Ακόμα και αν έκανε, αυτό δεν θα έπρεπε να το είχαμε μάθει;

-Πολλές ιδέες θα μπορούσαν να βρεθούν για το πώς να γίνει περισσότερο φιλική στο κοινό (καισε χορηγούς) και να προσελκύσει θεατές αυτή η διοργάνωση (δεν έγινε ούτε μια παράλληλη εκδήλωση). Υποτίθεται πως αυτό ήταν και το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του συστήματος. Δεν νομίζω πως αξιοποιήθηκε.

Για τα παραπάνω δεν φταίνε μόνο οι διοργανωτές φυσικά αλλά και η ΕΣΟ που δεν τα έχει στη νοοτροπία της ως όργανο.

Ελπίζω να μην γίνομαι ενοχλητικός που μένω σε κάποια στοιχεία που έλλειπαν κατ'εμέ, τα θετικά τα είδαμε οι περισσότεροι.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Η ενημέρωση των κληρώσεων και αποτελεσμάτων ήταν και πλήρης, και γρήγορη. Τον ένοχο τον ξέρω, και έχει και ονοματεπώνυμο (Μιχάλης Πρεβενιός). Σε αυτόν τον τομέα, και παρά το πρόβλημα που προαναφέρθηκε με τα ??? (που είναι μάλλον εγγενές του chessresults, και όχι του στησίματος των διογανωτών), τα πράγματα σε γενικές γραμμές κύλισαν άψογα.
Τώρα σε ότι αφορά την επιλογή των παρτίδων που καλύπτονταν ζωντανά, έχω κάποιες ενστάσεις, αλλά δεν πρόκειται να γκρινιάξω και πολύ- προφανώς το κριτήριό μου είναι διαφορετικό από αυτό των διοργανωτών.
Αλλά τόσο το φωτογραφικό υλικό, όσο και ο ρυθμός έκδοσης των online bulletins, σίγουρα απέχει από το να χαρακτηρισθεί ικανοποιητικός- με οποιαδήποτε κριτήρια.
Τουλάχιστον ευελπιστώ να βγει ένα pgn με ΟΛΕΣ τις παρτίδες του πρωταθλήματος- ακόμη και την Μυτζιθρίκουλας- Στησιάδης.

Βασιλοπουλος Βασιλης είπε...

Πολυ ευστοχα τα σχολια του Φρεντζα και του Ανωνυμου. Επισης η νεα ιστοσελιδα του σκακιστικου ομιλου χαλανδριου παρειχε ωραιες ανταποκρισεις απο τους αγωνες.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Να πω και μία κακία...
Την Νάντια Ανδρώνη, δεν την ξέρω, και δεν την είχα δει ποτέ, μέχρι αυτή την φωτό. Ξέρω όμως πολύ καλά τον μπαμπά της, τον Βασίλη- μάλιστα κάναμε και λίγο παρέα, όταν μέναμε και οι δύο σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας (σήμερον γνωστές και ως Μεταναστούπολη).
Από φάτσα, μιλάμε για πιστό αντίγραφο. Πάλι καλά που το κοριτσάκι δεν κληρονόμησε και το σκακιστικό ταλέντο του μπαμπά της... :p
(Βασιλάκη φίλε μου, συγγνώμη, έτσι; Το ξέρεις ότι απλά θέλω να σε πειράξω...).

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Η αποτομη ανοδος του Hammer εγινε τον προηγουμενο χειμωνα.Τον Οκτωβριο βρεθηκε χωρις να το περιμενει στην πρωτη σκακιερα της Νορβηγιας στο Πανευρωπαϊκο.Ηταν ο καιρος που ο Carlsen αριζε να δουλευει με τον Κασπαροβ,ο οποιος του "συνεστησε" να μην αγωνιστει στο Πανευρωπαϊκο,για να ετοιμαστει για τα μεγαλα τουρνουα που ερχονταν (Μοσχα,Λονδινο) αν και ο Magnus ειχε ηδη αναλαβει την υποχρεωση.Επαιζε και το θεμα του Elo,o νεαρος Νορβηγος σκοπευε να προκριθει στα ματς των διεκδικητων μεσω του βαθμου αξιολογησης(οπως και εκανε),και τετοιες διοργανωσεις δεν βοηθανε..Προεκυψε και μια σχετικη συζητηση τοτε κατα ποσο ηταν θεμιτη η σταση του Carlsen.Οπως και να εχει,ο John Ludvig,19 χρονων,με 2585, βρεθηκε να παιζει στο Νοβισαντ,απεναντι στα μεγαθηρια.Τι εκανε;Μονο 6.5/9,με 4 νικες και 5 ισοπαλιες και Rp=2792.
http://chess-results.com/tnr24908.aspx?art=20&fed=NOR&lan=1&turdet=YES&flag=30&m=-1&wi=1000

Aμεσως μετα κερδισε και το open του Λονδινου που εγινε παραλληλα με το Σουπερτουρνουα με το πολυ πειστικο 8/9.
http://ratings.fide.com/individual_calculations.
phtml?idnumber=1503707&rating_period=2010-01-01

Αν εξαιρεσουμε το Αγγλικο πρωταθλημα οπου εκανε το 5/5 αλλα οχι με πολυ ισχυρους αντιπαλους η φετινη χρονια του ως τωρα ηταν μετρια.Παιζει πολυ,ισως οσο και ο Ιβαντσουκ.Πριν απο κανενα χρονο σε συνεντευξη του ειχε δηλωσει οτι δεν σκεφτεται ν'ασχοληθει επαγγελματικα με το σκακι καθως αρχισε να σπουδαζει οικονομικα, αλλα πιθανον να εχει αναθεωρησει την αποφαση του.
http://www.nettavisen.no/sjakk/article2745748.ece

Θα ειναι στην δευτερη σκακιερα της Νορβηγιας στην Ολυμπιαδα πισω απο τον Carlsen,ενω προηγουμενως τον Αυγουστο στην Πολωνια θα προσπαθησει να κατακτησει,στην τελευταια του ευκαιρια, τον τιτλο του Παγκοσμιου πρωταθλητη νεων.Αναμεσα στους αντιπαλους του ο Sjugirov που αγωνιστηκε με την ΕΕΣ Κορυδαλλου και ο Αν.Παυλιδης.
http://www.wjcc2010.pl/en

στάθης είπε...

Η σχεδίαση του site των αγώνων πάντως ήταν χωρίς φαντασία...

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Κύριε στάθη,

Το αποτέλεσμα μετράει-εγώ εντυπωσιάστηκα από τη ζωντανή μετάδοση. Και το site των αγώνων ήταν καθώς πρέπει.

Γιατί πρέπει κάτι να αλλάξει;

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Μιάμιση ημέρα μετά την λήξη του πρωταθλήματος, δεν υπάρχει ακόμη μπουλετίν 6ου και 7ου γύρου. Προφανώς επειδή δεν συντρέχει λόγος πλέον, τώρα που το άλογο που έτρεχε μόνο του βγήκε πρώτο.
Τι να πει κανείς...

Ανώνυμος είπε...

@Prefen
δεν είναι μόνο το bulletin, καθε ενημερωση σταμάτησε στον 5ο γύρο (φωτο, ΔΤ κλπ) μόλις κρίθηκε το πρωτάθλημα. Δε λες καλά που έγιναν και οι δύο τελευταιοι γύροι:)
με λιγο σπρώχιμο πάντως μόλις τελειώσει η σαμπάνια και η Τζούλια κατι θα βγει:). καλα που είναι και τα μπλογκς και είδαμε ανταποκρίσεις.

Αρχάριος, Αχάριστος, Αχρείος είπε...

Τώρα τι θέλετε και εσείς , τα παιδιά, πληρώσαν, όποτε θέλουν γράφουν όποτε θέλουν δεν γράφουν, για την ακρίβεια χάρη κάναν στην Ομοσπονδία, και που πήραν το πρωτάθλημα γιατί αν δεν το παίρναν δεν θα διεξαγόταν !
(Το παραπάνω μπορεί να διαβαστεί και ως ποίημα ! )

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Εξελιξεις στην ΕΣΟ,με 5 στελεχη της πλειοψηφιας να αποστασιοποιουνται, με επιστολη τους, απο την πολιτικη του Προεδρου οπως αναφερει το http://greekchesspolitics.wordpress.com/2010/07/
13/ds-eso/

ενω στον ΓΓΑ προσεφυγε η ΕΣΣ Κεντρικης Ελλαδας καταγγελοντας την αποφαση του ΔΣ της Ομοσπονδιας να μην την αναγνωρισει, σαν παρανομη και αντισυνταγματικη.

http://www.esske.net/esske/the-news/34-esske-news/70-denunciation.html

Ανώνυμος είπε...

Καλά, Μήπως κάποιοι έχουν μπερδέψει όσα γινόντουσαν στις παρτίδες με όλα τα άλλα?
Εγώ θα έλεγα πως θα μπορούσε το σαιτ να έχει και Αγγλική έκδοση με τέτοιους παίκτες που παίξανε.
όσο ξέρω κάποια σαιτ ξένα όπως της Πόλγκαρ μεταδώσανε τους αγώνες ζωντανά

middlewave είπε...

Μια μικρή παρατήρηση προς τον Παναγιώτη - ο Μιχάλης έκανε τα πάντα στη διοργάνωση, εκτός από αυτήν την ενημέρωση! Υπεύθυνος για την ενημέρωση των αποτελεσμάτων, κληρώσεων κλπ ήμουν εγώ, αλλά διευκρινίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς αυτής το έβγαλαν τρία νεαρά παιδιά, η Νίκη, η Μαριάνθη και ο Παναγιώτης - το έκαναν μάλιστα τόσο καλά που δεν χρειάστηκε να ασχοληθώ καθόλου!

middlewave είπε...

Και μια διευκρίνιση για την καθυστέρηση ενημέρωσης της ιστοσελίδας - η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους υπεύθυνους, δηλαδή εμένα και τον Ανέστη. Αμέσως μετά τη λήξη των αγώνων έπρεπε να μαζέψουμε όλη την αίθουσα, και ειδικά τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όλη τη Δευτέρα ταξιδέυαμε για Κρήτη με πλοίο, αντιμετωπίζοντας παράλληλα διάφορα τεχνικά προβλήματα. Τελικά καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τη δουλειά και να ενημερώσουμε την ιστοσελίδα. Προφανώς έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πίναμε σαμπάνιες...

middlewave είπε...

Τέλος, η επιλογή των σκακιερών που μεταδίδονται ζωντανά έχει να κάνει και με τεχνικά ζητήματα, βασικά με την καλωδίωσή τους. Προφανώς οι παρτίδες των γκρανμέτρ είναι πιο ενδιαφέρουσες για το κοινό από αυτές των παιδιών, η καλωδίωση όμως των πρώτων 2-3 σκακιερών σε όλα τα ματς ήταν δύσκολη - θα έπρεπε να τραβήξουμε πολλά μέτρα καλώδια και να γεμίσουμε το παρκέ με καλώδια και χαρτοταινίες. Αν νομίζετε ότι οι διοργανωτές απλά ήθελαν να δείχνουν όλες τις παρτίδες της ομάδας τους, κάνετε μεγάλο λάθος. Η επιλογή έγινε καθαρά με τεχνικά κριτήρια. Όποιος έχει την παραμικρή εμπειρία του πως στήνεται αυτή η μετάδοση, μπορεί να καταλάβει τις δυσκολίες.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Μπράβο τότε και σε εσένα, και στα παιδιά. Επαναλαμβάνω ότι σε αυτό το σκέλος τα πράγματα πήγαν πολύ, μα πάρα πολύ καλά.
Και, από ότι βλέπω, ενημερώθηκε και το σάϊτ με το μπουλετίν της έκτης ημέρας (κάλλιο αργά παρά...). Αν ανέβει και ένα ενιαίο pgn με όλες τις παρτίδες, και το μπουλετίν του τελευταίου γύρου (το ΔΤ έχει ήδη αναρτηθεί) εγώ θα είμαι ευχαριστημένος.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

...κάποια στιγμή διακόπηκε η μετάδοση 1-2 παρτίδων για αρκετή ώρα...έγινε αυτό αντιληπτό από όσους ήταν υπεύθυνοι για την μετάδοση των αγώνων online;

Ανώνυμος είπε...

Βασικά στα παιδιά, εγώ απλά έδωσα οδηγίες :-)
Για τη ζωντανή μετάδοση, σας διαβεβαιώ ότι κάθε κρασάρισμα γίνεται άμεσα αντιληπτό και υπάρχουν χειριστές που την παρακολουθούν συνέχεια. Τα προβλήματα αυτά οφείλονται σχεδόν πάντα σε τεχνικούς λόγους, και συγκεκριμένα στο ότι κάποια σκακιέρα βγαίνει εκτός λειτουργίας. Επειδή δε συνδέονται σε σειρά, ενδέχεται η σκακιέρα αυτή να βγάλει εκτός λειτουργίας και άλλες. Σε μερικές περιπτώσεις είναι εφικτό για τον χειριστή να καταγράφει τις κινήσεις της παρτίδας και να τις εισάγει χειροκίνητα, ώστε να συνεχιστεί η μετάδοση με αυτόν τον carbon-based τρόπο, όχι όμως πάντα. Και όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αδύνατον να αποσυνδεθεί και να αντικατασταθεί η σκακιέρα στη διάρκεια της παρτίδας. Αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι της διοργάνωσης το είχαν αναλάβει ο Μιχάλης και ο Ανέστης και το έφεραν σε πέρας με μεγάλη συνέπεια.
Το συνολικό PGN και το μπουλετίν του 7ου γύρου θα έχουν ανέβει ως το βράδυ, αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται. Και πάλι ζητούμε συγγνώμη για την καθυστέρηση, διαβεβαιώνοντας ότι δεν οφείλεται σε αδιαφορία σε καμία περίπτωση. Απλά δεν υπήρχε χρόνος (και δυνάμεις) μετά τη λήξη, χθες ήμασταν όλοι σε πλοία (εμείς οι δύο για Ρέθυμνο, ο Μιχάλης για Ικαρία), είχαμε άδειες μπαταρίες (και σαν άνθρωποι και σαν λάπτοπς) και επιπλέον τις ετοιμασίες για τα δύο τουρνουά που αρχίζουν σήμερα...

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

ΟΚ Σωτήρη, καλή διαμονή στο Ρέθυμνο! Μπορεί να κατέβω να παίξω του χρόνου στο τουρνουά (μου αρέσει πολύ η πόλη, και έχω κάνει κι ένα καλό τουρνουά εκεί παλιότερα) αλλά για φέτος είμαι εγκλωβισμένος.

ΣΟ Καλλιθέας είπε...

Σωτήρη, αν έχεις σχέση με το δελτίο τύπου του 7ου, σημείωσε ότι δεν κερδίσαμε το Γάζι (για τον επαρκή λόγο ότι δεν συναντηθήκαμε ποτέ), ενώ μάλλον είχαμε εξασφαλιστεί πριν αρχίσει ο γύρος.
Λεπτομέρειες ίσως.
Καλά μπάνια!

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

O Γ. Σουλεϊδης γραφει για το Ελληνικο πρωταθλημα στo http://www.chessvibes.com/reports/peristeri-wins-38th-greek-team-championship/#more-27356

Ανώνυμος είπε...

Eλλάς στο μεγαλείο σου..... στις προχειροδουλειες είμαστε GMs!!!!!!!!! Μπράβο παιδιά και του χρόνου...!!!!!

Απογοητευμένος είπε...

Ναι, και αναλαμβάνει να υπερασπιστεί την Μέρκελ η οποία αν είχε το ίδιο επίπεδο οικονομικής ανάλυσης όσο και σκακιστικής θα είχε καταλάβει ότι η Μέρκελ και η κάθε Μέρκελ είναι εκπρόσωπος ενός συστήματος που για να επιβιώσει χρειάζεται κάποιους λαούς εξαθλιομένους, άσχετα με τις ευθύνες που έχουμε και εμείς ως Ελλήνες.
Κρίμα γιατί γράφοντας σε ένα τόσο ευρέως γνωστό site όπως το chessvibe, και ώντας γνωστός σκακιστής διαφημίζει ή δυσφημεί την χώρα από όπου έχει ρίζες. Και η Ελλάδα είναι περισσότερα πράγματα από frape αν δεν τα έχει ανακαλύψει είναι δικό του πρόβλημα.Αλλά τουλάχιστον μην το παίζει δυτικοευρωπαίος και ειρωνεύετε.
Όταν το έχεις δίπορτο σε πέρνει να κάνεις τον έξυπνο, κρίμα.

Ασύρματος είπε...

Μια χαρά τα γράφει ο άνθρωπος. Άμα πέφτει στους "τι να λέμε τώρα, μάθετε μπαλίτσα, το 'να τ' άλλο κλπ" της πολιτικής ανάλυσης τι να γραψει; Αν ακόμα κάποιοι στην Ελλάδα πιστεύουν ότι έχουμε πέσει θύματα διεθνούς συνωμοσίας, ο Σουλεϊδης φταίει;

Απογοητευμένος είπε...

Εντάξει , εγώ δεν αμφισβήτησα που έπεσε αυτός, η άποψη που διατύπωσε δεν την βρίσκω πίο σοβαρή από αυτή εντός ταξιτζή και αυτός το μακρύ και το κοντό του γράφει. Και ο ταξιτζής μπορεί να τα λέει μέσα στο αμάξι του αλλά αυτόν τον διαβάζουν κάποιοι χιλιάδες μέσα σε αυτό το site.
Αλλά εντάξει αν εσένα σε ικανοποιεί αυτό που γράφει , εμένα μου περισσεύει.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Ίσως να μην γίνει εύκολα αντιληπτό αυτό το post, γιατί έχουν δημοσιευτεί άλλα άρθρα.

Ο κώδικας που χρησιμοποιήθηκε για την
μετάδοση των αγώνων της Α' Εθνικής κάλυψε από ότι φαίνεται τις ανάγκες, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν προγραμματιστές που να βελτιώσουν κάποιες λεπτομέρειες, όπως το μέγεθος των κομματιών, την υφή τους (να φαίνονται κάπως 3D).

Το μαύρο χρώμα σκακιέρας για ζωντανές μεταδόσεις κάθε είδους, δεν είναι καλό. Καλύτερο το μπλε.

Όσον αφορά τα pgn, καλύτερα τα μικρότερου μεγέθους pgn, και να είναι ευανάγνωστα. Κάθε γραμμή να μην έχει πολλούς χαρακτήρες και λέξεις.

Δεν είμαι υπέρ του να κάνεις κάποιος login σε ιστοσελίδα, για να γράφει τα σχόλιά του ανώνυμα ως οπαδός/χρήστης κλπ. Κάπως χασομέρι μου φαίνεται αυτό. Ίσως live commentary, και μερικές φορές όμορφο είναι το Coveritlive για σημαντικές παρτίδες.

Αυτή είναι μια γενική φιλοσοφία που υποστηρίζω για τις ζωντανές μεταδόσεις.

Και επιτέλους να βρεθεί κάποιος προγραμματιστής σε Ελλάδα και εξωτερικό για να παράγει καλύτερους pgn readers. Όλοι τους χρειάζονται.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

...συνέχεια στο post:

Λογισμικό που θα επιθυμούσα να δω:

- Η σελίδα των ζωντανών μεταδόσεων κάθε είδους να φορτώνει γρήγορα και όλες οι παρτίδες που μεταδίδονται ζωντανά να βρίσκονται στην κύρια σελίδα.
- Τα φωτογραφικά άλμπουμ να μην περιέχουν μεμονωμένες φωτογραφίες, δηλαδή να μην χρειάζονται πολλά κλικ για να προβάλλει ο επισκέπτης τα φωτογραφικά άλμπουμ.
- Για "μαγνητοσκοπημένες" παρτίδες που έχουν ολοκληρωθεί, να παραχθεί pgn reader με σχόλια, ώστε να τις βρίσκει ο χρήστης σε ένα script στην ίδια σελίδα. Αυτό ίσως να μην υφίσταται ακόμα, αλλά πιστεύω μπορεί να δημιουργηθεί. Μπορεί σε αυτό να ενσωματωθεί και φωτογραφία των 2 αντιπάλων.
- Σε περίπτωση που δεν μπορούν να τοποθετηθούν στην ίδια σελίδα κάποιες παρτίδες ζωντανές και μαγνητοσκοπημένες, ίσως με tabs/tabs browsing να πρέπει να τις βρίσκει κάποιος, αλλά επαναλαμβάνω η απλότητα και ταχύτητα πλοήγησης είναι σημαντική στο σχεδιασμό.

- Γεωργιάδης Αλ.
(ΣΠΖ Κέρκυρας)

AA είπε...

@ Γεωργιάδης Αλ: ξεκίνησα πρόσφατα κάτι αντίστοιχο που (εκτός από chess aggregator) σου επιτρέπει να δημιουργείς σκακιστικά "κανάλια" και να ενσωματώνεις ζωντανές παρτίδες, εικόνες, βίντεο, σχόλια από blogs & twitter + live chat (μέσω coveritlive είτε cbox είτε talkinator)

Επειδή ακόμα λείπουν πράγματα (ειδικά από το γραφικό κομμάτι) δεν έχω ανακοινώσει το url, αλλά αν κάποιος ενδιαφέρεται για "test-drive" ας μου γράψει στο gmail (andreoua παπάκι κ.λ.π.)

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

@ ΑΑ

Ενδιαφέρουσα ιδέα. Θα ήθελα να τη δω.
:-)

Ανώνυμος είπε...

Γεια σε όλους αν και αρκετά καθυστερημένα,
ξένος ως προς τον χώρο ανακάλυψα το blog τυχαία,
όμως διαβάζοντας τα σχόλια για την διοργανώτρια ομάδα θα ήθελα να προσθέσω και εγώ την άσχημη εμπειρία που αποκόμισα ως πατέρας ενός νέου, που έλαβε μέρος σε αυτό το πρωτάθλημα.
Το Περιστέρι καλά έκανε και πλήρωσε τόσα λεφτά για να έχει υψηλού επιπέδου παίχτες σε όλες τις σκακιέρες του και ως εκ τούτου να ικανοποιήσει την φιλοδοξία του όποιου παράγοντα, όμως κανείς δεν μίλησε στους διοργανωτές για τους κανόνες φιλοξενίας;
Είναι δυνατόν μια ομάδα να δίνει τόσα χρήματα για μεταγραφές και να μην προσφέρει ούτε ένα μπουκαλάκι νερό στους συμμετέχοντες παίχτες, αναφέρω το γεγονός απλά χωρίς σχολιασμό, για να μην προσβάλω το blog που φιλοξένει το σχόλιο μου, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως το να είναι κανείς άρχοντας δεν έχει να κάνει με την οικονομική του επιφάνεια,.

Ανώνυμος είπε...

Είναι δυνατόν στην ομάδα που συμμετέχει ο γιό σας να μην του προσφέρουν ένα μπουκαλάκι νερό, αλλά ζητατε απο την διοργανώτρια ομάδα να προσφέρει 300 μπουκάλια νερό την ημέρα; Μάλλον σε λάθος ομάδα εισαστε!!!!