Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Η σκακιέρα στον κόσμο



Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Ένα από τα πιo ισχυρά τουρνουά του καλοκαιριού αρχίζει σήμερα στο Ντόρτμουντ. Οι "παλιοί" Kramnik (Rus-2790), Mamedyarov (Aze-2760), Leko (Hun-2735) και Naiditsch (Ger-2691) θα υποδεχτούν τους νεοφερμένους Ponomariov (Ukr-2737) και Le Quang Liem (Vie-2689) σε τουρνουά διπλών συναντήσεων. Ο 19χρονος Βιετναμέζος προκρίθηκε για το τουρνουά,που είναι κατηγορίας 20 (ΜΟ ΕLO 2734), όταν κέρδισε το πολύ ισχυρό Aeroflot open τον περασμένο Φεβρουάριο. Στις καινοτομίες του φετινού τουρνουά η ολοκληρωτική απαγόρευση των προτάσεων ισοπαλίας, ο βαθμός θα μοιράζεται μόνο όταν υπάρχει ανεπαρκές υλικό στη σκακιέρα για να επιτευχθεί νίκη, ή αν η τριπλή επανάληψη είναι αναπόφευκτη, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Οι αγώνες αρχίζουν καθημερινά στις 16:00 ώρα Ελλάδας, με μοναδική ελεύθερη μέρα την 20ή Ιουλίου. Σήμερα παίζουν Ponomariov – Leko, Kramnik – Le Quang Liem και Naiditsch – Mamedyarov. Ο ιστότοπος της διοργάνωσης ειναι ο http://www.sparkassen-chess-meeting.de/2010/ και ο χρόνος σκέψης, όπως τον δίνει η TWIC είναι 100:50:15+30s/pm.

Η Γερμανική Ομοσπονδία απέτυχε να συμφωνήσει με τους κορυφαίους Γερμανούς σκακιστές στους οικονομικούς όρους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι (Naiditsch, Meier, Friedman, Gustafsson) να μην συμπεριληφθούν στη σύνθεση της ομάδας που θα πάρει μέρος στην Ολυμπιάδα. Μετά από αυτή την εξέλιξη η ομοσπονδία αποφάσισε να στείλει μια πολύ νεανική ομάδα στην Ρωσία, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από σκακιστές που αποκλείστηκαν (Κhenkin, Trabert). Ερωτηματικό παραμένει το πως θα επηρεάσουν οι εξελίξεις την υποψηφιότητα του επικεφαλής της Γερμανικής ομοσπονδίας Robert von Weizsäcker για την προεδρία της ECU. Λεπτομέρειες στο http://chessbase.de/nachrichten.asp?newsid=10614 .Όλες οι (ανεπίσημες) συνθέσεις των ομάδων που θα πάρουν μέρος στην Ολυμπιάδα δημοσιεύονται στο http://reports.chessdom.com/news-2010/chess-olympiad-2010 .


Αυτές τις μέρες διεξάγεται το ελβετικό πρωτάθλημα, στο οποίο πέρα από τον πάντα παρόντα Βίκτωρα, συμμετέχουν και ο Γάλλος Pelletier (2589) αλλά και η Alexandra Kosteniuk (Rus-2519). Η απορία γι' αυτές τις συμμετοχές λυθηκε σήμερα καθώς αποκαλύφθηκε ότι οι δυο σκακιστές είναι κάτοχοι ελβετικού διαβατηρίου. Η Kosteniuk που ζει στις ΗΠΑ με τον σύζυγο της έγινε η πρώτη γυναίκα που παίρνει μέρος στα τελικά του πρωταθλήματος. Δυο γύρους πριν το τέλος προηγείται ο Pelletier με 5.5/7, ο οποίος νίκησε χθες την παγκόσμια πρωταθλήτρια, και τον ακολουθούν οι Gallagher (2499) με 5 και Κosteniuk με 4.5, ενώ 4 βαθμούς έχει ο Κorchnoi. Περισσότερα στο http://schachbund.ch/index.php ενώ εκτενές ρεπορτάζ έχει η http://chessbase.de/nachrichten.asp?newsid=10616 .

Τέλειωσε στις αρχές Ιουλίου ο κύκλος των τουρνουά της ACP για το 2009-2010. Νικητής ο V.Ivanchuk με τους 2897 βαθμούς που συγκέντρωσε από 10 διοργανώσεις. Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν οι Kramnik (6 τουρνουά), Aronian (11 τουρνουά) με 2340 βαθμούς. Στις γυναίκες η Τ. Kosintseva υπερίσχυσε της αδελφής της Nadezna, ενώ η 3η θέση πήγε στην Α. Muzychuk. Αναλυτικές βαθμολογίες στο http://www.chess-players.org/eng/index.html .

Η Μαρίνα Μακροπούλου βρίσκεται από σήμερα στην Βράιλα της Ρουμανίας όπου θα λάβει μέρος στο 3o κλειστό γυναικείο τουρνουά Maria Albulet memorial (στη μνήμη της μητέρας της), με 10 συμμετοχές http://www.frsah.ro/.

56 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η μόνη αναπόφευκτη τριπλή επανάληψη , είναι το διαρκές σαχ.
Ας με διορθώσει κάποιος, σωστά ;

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Εκτος απο το επισημο site, ζωντανη μεταδοση εχει και η http://livechess.chessdom.com/site/ ενω ο Shipov αναλυει ζωντανα την παρτιδα Kramnik-Le Quang Liem στο
http://online.crestbook.com/dortmund10-01.htm Οι διοργανωτες αποφασισαν να υπαρχει καθυστερηση 15 λεπτων στην μεταδοση για να αποτρεψουν καθε πιθανη χρηση εξωτερικης βοηθειας.

Τα αποτελεσματα του Maria Alboulet και στο http://chess-results.com/tnr36167.aspx?lan=1

@Ανωνυμος

ισως οι διοργανωτες εβαλαν αυτο το "αναποφευκτη" σαν μια διπλωματικη παραινεση στους σκακιστες να μην καταφευγουν σ'αυτη την λυση.Και το διαρκες σαχ μπορει να το σταματησει αυτος που το δινει, και να παιξει κατι αλλο..

Σπύρος Ιλ. είπε...

Sorry, ανώνυμε, είσαι λάθος. Τριπλή επανάληψη υπάρχει σε πολλές διαφορετικές θέσεις, π.χ. σε φινάλε πιονιών, όπου όποιος παραβιάζει χάνει / σε συνεχή απειλή (και διαφυγή) βασίλισσας ή πύργου κ.ά.
Ας μην ξεχνάμε πως η ισοπαλία είναι πολύ συνηθισμένη κατάσταση στο σκάκι και συχνά η τριπλή επανάληψη είναι η μοναδική επιλογή, και για τους δυο παίκτες.

Ανώνυμος είπε...

Ok , ευχαριστώ.
Οπότε να υποθέσω ότι οι παίκτες θα πρέπει να αποδείξουν, μετά την τριπλή επανάληψη, ότι αν δεν την κάνανε θα βγάζαν χαμένη θέση ! με βάση τους κανονισμούς του dortmund

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Επειδη και σε μενα φαινεται πολυ περιεργη η διατυπωση, παραθετω το αρχικο κειμενο, μηπως υπαρχει καποιο μεταφραστικο λαθος:

" ..Die Partie wird als Remis gewertet, wenn aus dem Spiel heraus kein Gewinn mehr möglich oder wenn eine dreimalige Zugwiederholung unvermeidlich ist"

Η αναλυση του Shipov χρειαζεται να την ανανεωνεις καθε τοσο,για να καταγραψει τις εξελιξεις.

middlewave είπε...

Όχι, οι παίκτες δεν χρειάζονται να αποδείξουν τίποτα. Εξάλλου θα χρειαζόταν ένας εξίσου ισχυρός γκρανμέτρ για να μπορεί να αποφανθεί. Η παραίνεση των διοργανωτών απλά σημαίνει "μην κάνετε άσκοπα ισοπαλίες γιατί δεν θα σας ξανακαλέσουμε". Για επαγγελματίες σκακιστές είναι μάλλον η ισχυρότερη απειλή!

Ανώνυμος είπε...

η εθνικη ελλαδος δεν παιζει ολυμπιαδα;;

Ανώνυμος είπε...

Ο μετοικος της νισυρου ειναι προκλητικός.

Schrödinger's Cat είπε...

Συμφωνώ. Είναι προκλητικά καλός και αξιόπιστος στη σκακιστική ενημέρωση.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Pροφανώς ο Ανώνυμος νομίζει ότι το "Die Partie wird als Remis gewertet..." είναι κάποιο τσιτάτο από το Mein Kampff

Ανώνυμος είπε...

οχι, δε λέω για το άρθρο, για παλαιότερα.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Ανωνυμος

δεν ξερω τι ακριβως εννοειτε,παντως το "προκλητικος" το εκλαμβανω σαν κομπλιμεντο,ενα κειμενο που δεν προκαλει καμμια αντιδραση ειναι αδιαφορο.Θα ανησυχουσα περισσοτερο αν με αποκαλουσατε προσβλητικο.

Καθως, απ' οσο ξερω, δεν με ξεθαψαν ακομα σε ανασκαφη, ουτε με ανεσυραν απο καποιο ναυαγιο, παραμενω Μετοικος στην Νισυρο, και οχι της Νισυρου.

Αν παρ' ολα αυτα ανηκετε και σεις στους πιστους αναγνωστες μου, που με διαβαζουν γιατι τους εκνευριζω και τους εμπνεω στο να γραφουν αρνητικα σχολια,η λυση ειναι απλη αν θελετε να βρειτε την ηρεμια σας:
Σταματηστε να με διαβαζετε.Τα κειμενα μου ειναι υπογεγραμμενα.

Ανώνυμος είπε...

Εγω τον διαβαζω παντα.Νομιζω οτι προκειται για ενα ανθρωπο με μορφωμενο, ευγενικο και καλοπροαιρετο (πασα) που εχει μερακι με το σκακι, ευρος πηγων και πληροφοριων και την καλη διαθεση να μην κραταει για τον εαυτο του αυτα που μαθαινει αλλα να τα δημοσιευει...Αφηστε που νομιζω οτι εχει και ταλεντο στο γραψιμο...

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Το http://www.chessintranslation.com/ εχει ηδη μεταφρασει στα Αγγλικα, την χθεσινη αναλυση του Shipov για την παρτιδα Kramnik-Le Quang Liem,και υποσχεται οτι σημερα θα υπαρχει ζωντανη μεταφραση των σχολιων του Ρωσου GM, για την παρτιδα Ponomariov-Kramnik.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Έχω σταματήσει να ασχολούμαι σοβαρά τι μου λένε στο Internet. Επί 3 χρόνια που μπαίνω η ίδια αρρώστια.

Schrödinger's Cat είπε...

Τα αποτελέσματα του 1ου γύρου στο Ντόρτμουντ:

Ruslan Ponomariov 1-0 Peter Leko
Vladimir Kramnik ½-½ Le Quang Liem
Arkadij Naiditsch 0-1 Shak. Mamedyarov

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ωραία η παρτίδα του δεύτερου γύρου Ponomariov- Kramnik, έστω και αν ο δεύτερος έπαιξε και πάλι κάτω από τα στάνταρντς του.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@PFREN

Παναγιώτη, εκτος απο τη χειροκινητη εισαγωγη των κινησεων υπαρχει καποια αλλη τεχνικη
εκεινη τη στιγμη που βλεπεις μια παρτιδα live στο internet , την ιδια στιγμη να εχεις και αναλυση παραλληλη στο rymbka ή σε καποια αλλη engine ;

Όντως, πολυ κουλτουρα το ..Βγ8 και ...η5 του Βλαδίμηρου. Και μοιαζει απιστευτο γιατι ειναι μολις στη 15η κινηση . Και υστερα φαινεται να μπαινει ο λευκος σε κερδισμενο φιναλε πιονιων φορσε !

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Κώστα, για ορισμένα επιλεγμένα τουρνουά υπάρχει και το Chessbomb ( http://livechess.chessdom.com/site/ ) που αναμεταδίδει ζωντανά τρέχοντας stockfish στοπ background. Βέβαια στην δωρεάν υπηρεσία δεν μπορείς να διαλέξεις ούτε δική σου βαριάντα, ούτε και να ορίσεις το βάθος σκέψης του ηλεκτρομαζέτα.
Κάτι ανάλογο μπορείς να κάνεις και από το βασικό UI της Chessbase, και πάλι όχι τζάμπα.
Την συγκεκριμένη παρτίδα, την κοίταξα στο Arena με τον Stockfish- κάνω άσχημα που δεν θεωρώ αξιόπιστες τις αναλύσεις του Shipov;

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@ pfren

Δεν ειμαστε ολοι στην γειτονια των 2400.
Οι αναλυσεις του Shipov ειναι φυσικο να εχουν λαθη αφου ειναι ζωντανες,αλλιως αυτος θα επαιζε για το Παγκοσμιο πρωταθλημα και αλλοι θα ανελυαν. Βεβαια ο ανθρωπος χρησιμοποιει υπολογιστη,το εχει δηλωσει ο ιδιος,αλλα προφανως δεν μπορει να τον αφηνει να μελεταει πολυ ωρα μια θεση,πρεπει να χρησιμοποιει την κριση του.Το μεγαλο πλεονεκτημα του,για μας τους μαζετες,ειναι οτι δεν δινει μονο μια βαριαντα και μια αξιολογηση,αλλα εξηγει και ιδεες,καμμια φορα και την ψυχολογια του παικτη πισω απο μια κινηση.Οσον αφορα το κειμενο,που συνηθως θα μπορουσε να διαβαστει σαν λογοτεχνημα ανεξαρτητα απο την οποια σκακιστικη του αξια, η αυτοματη μεταφραση δινει πολυ φτωχα αποτελεσματα, θα προτεινα στον οποιονδηποτε ενδιαφερομενο δεν ξερει ρωσικα, να βλεπει τα σχολια στο Chess in translation.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ PFREN

Ευχαριστω Παναγιώτη.
Απλα το ρωτησα επειδη ειναι πολυ χρησιμη υπηρεσια οταν βλεπεις ταυτοχρονα online περισσοτερες απο μια παρτιδες. Ειδικα σε μεγαλα τουρνουα οπως π.χ το Aeroflot οπου η 20η σκακιερα μπορει να εχει μεσο ορο ελο κοντα στο ...2700 !
και για να εμπλουτιζουμε σιγα σιγα τη σκακιστικη αργκο, ενας νεος ορος θα μπορουσε να ειναι ο ..ηλεμαζετας ! Και μπορει αυστηρα
σε αναλυτικο επιπεδο πραγματι σε καποια σημεια ο Shipov να μπαζει νερα, αλλα θα συμφωνησω με τον μέτοικο οτι εχουν αρκετα επεξηγηματικο χαρακτηρα οι αναλυσεις του αλλα και δοση humor. Εγραψε σχετικα προσφατα και 2 πολυ ωραια βιβλια για τον σκαντζοχοιρο, οπου μιλαει με εξαιρετικα λογια γι'αυτο το ζωακι ! Εχει μεσα και καποιες παρτιδες που θεωρει υποδειγματικες, του αγαπημενου σου αναλυτη, του ρουμανου μεγαλου μαιτρ
Γκεοργκίου ! :P

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Έχω δει το πρώτο βιβλίο του Σίποβ για τον ακανθόχοιρο, και είναι καλύτερο από ότι το περίμενα- αλλά και πάλι έξω από το στυλ των βιβλίων που μου αρέσει να διαβάζω. Γενικά σηκώνει πάρα πολλή συζήτηση η δομή και το περιεxόμενο ενός βιβλίου ανοιγμάτων.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Φαινεται οτι οι Πολωνοι μας ζηλεψαν που καταφερνουμε να κανουμε ταυτοχρονα 4 διεθνη τουρνουα.Ετσι σημερα αρχιζουν σε Βαρσοβια,Γντανσκ,Μπαρλινεκ και Ντομπσζιτσε τα αντιστοιχα δικα τους.Πιο ισχυρο,αφιερωμενο στην μνημη του Ναϊντορφ, αυτο της Βαρσοβιας οπου συμμετεχει και ο J.L.Hammer.Αλλα γνωστα ονοματα οι Zhigalko S.(Blr-2656),Macieja(Pol-2639),Malakhatko (Bel-2576) και Radulski J. (Bul-2574).Οι αγωνες αρχιζουν καθημερινα στις 6 τ'απογεμα και εκτος απο το επισημο site
(http://www.poloniachess.pl/najdorf2010/index.
php?page=lista&lang=en) μεταδιδονται και απο την chessbomb.

Πολυ ισχυρο ειναι και το open της Ανδορας που αρχιζει σημερα με Bruzon,Delchev,Balogh,Edouard,Hamdouchi,
Spraggett να ξεχωριζουν απο τους συμμετεχοντες.
(http://www.escacsandorra.com/openprev
/en_agenda.php)

Καθως τα τουρνουα που διεξαγονται ειναι παρα πολλα ενας συγκεντρωτικος καταλογος μπορει να φανει χρησιμος:
http://news.chessmix.com/chess-tournaments/

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Με Αρίσταρχο μεσα !

Παντως το κορυφαιο γνησιο Σιποφικο σχολιο που εγινε στο ματς Τοπαλοβ-Αναντ, και πιστευω σ'αυτο θα συμφωνησουμε ολοι, ηταν που παρομοιωσε τη μανουβρα του αξιωματικου του Αναντ Αθ7-η8-ζ7-ε8-β5 με το σχημα του αστερισμου
της Κασσιοπειας; των πλειαδων; της Ανδρομεδας; δεν θυμαμαι ...
μα μικρη εχει αυτο σημασια
Αλλα ..τι ειπε παλι το ατομο !!!!!

Schrödinger's Cat είπε...

2,5 βαθμούς σε 4 αγώνες έχει συγκεντρώσει ως τώρα η Μαρίνα Μακροπούλου στο κλειστό γυναικείο τουρνουά της Βράιλα.
chess-results link:
http://www.chess-results.com/tnr36167.aspx?lan=1

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ο φούστης του Άναντ πριν πάει στο θ7, πέρασε και από το ζ5, και από το η6, και μετά... συνέχισε την μεθυσμένη του διαδρομή.
Χωρίς να έχω διαβάσει το σχόλιο του Σίποβ, εικάζω ότι αναφερόταν στην Ανδρομέδα- βλέπε το σχετικό άσμα του θανάση: "Μωρ' εκεί μακριά στην Ανδρομέδα, πίνουν τσίουρο και τρων λακέρδα"... :p

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

πολυ καλο το ασμα Παναγιωτη , αλλα ηταν η Κασσιοπεια τελικα :)
Καλα το θυμομουν και το εγραψα πρωτο..
(31...Bd7 Заметьте, какую славную "кассиопею" выписал черный слон: h7-g8-f7-e8-d7.)
Απο τον δικτυακο τοπο
http://online.crestbook.com/antop10-03.htm

Να γιατι εκανε καταπληκτικη δουλεια ο
καλοπροαιρετος με το λεξικο!
Για να μπορουν ολοι με λιγη εξασκηση να διαβαζουν σιγα σιγα αυτα τα ..απιθανα σχολια !
Για τους δε επιδοξους γνωστες και μελετητες της ρωσικης, στo ανωτερω site υπαρχουν και οι υπολοιπες
παρτιδες του ματς Τοπαλοβ-Αναντ με σχολια του Shipov. Εξαιρετικη (αν και πολυ δυσκολη ) ασκηση για ξεκινημα στη γλωσσα αυτη, μιας και ο Shipov απευθυνεται εκει σε κατ εξοχην ρωσικο κοινο.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Φαινεται οτι το επισημο site των Ολυμπιακων Αγωνων (http://www.ugra-chess.ru/eng/index.htm) θα συνεργαστει με τα chess-results,καθως η ανακοινωση που εξεδωσε σημερα προς τις ομοσπονδιες 50 περιπου χωρων να φροντισουν να δηλωσουν συμμετοχη και συνθεσεις (η προθεσμια ληγει μεθαυριο) παραπεμπει στην http://chess-results.com/olympiad/TeilnehmerSuche.aspx?lan=1

Απο αυτην προκυπτει για την Ελλαδα οτι θ' αγωνιστει με Παπαϊωαννου,Χαλκια,Μπανικα και Μαστροβασιληδες με αρχηγο της ομαδας τον Κοτρωνια,ενω στις γυναικες θα παιξουν Dembo,Μποτσαρη,Φαχιριδου,Μακροπουλου και Παπαδοπουλου Βερα.Επικεφαλης της γυναικειας ομαδας θα ειναι ο Γαβριλακης.Αρχηγος της αποστολης ο Μ.Καλοσκαμπης.
(η σειρα των ονοματων ειναι αυθαιρετη)

Αναμεσα στις 50 χωρες, ειναι και καποιες που πρωτοστατουν στην παραταξη Karpov(Γαλλια,Γερμανια,ΗΠΑ,Σερβια..)Aναρωτιεμαι..

Στο μεταξυ σε σημερινη του ανακοινωση ο Karpov δηλωνει οτι εξασφαλισε χορηγιες 4 εκ δολλαριων με την προϋποθεση οτι θα εκλεγει προεδρος.Απο αυτα τα 75 χιλ. προοριζονται για την ετησια αναπτυξη του αθληματος στα Βαλκανια.
http://www.karpov2010.org/2010/07/on-visit-to-singapore-and-jakarta-karpov-announces-4-million-for-chess/

Απο την αλλη ο Κιρσαν συνεχιζει ν' ανακοινωνει υποστηρικτες και εφθασε αισιως τους 75, ενω εξαιρετικο φωτογραφικο υλικο απο την επισκεψη του στο Περου και την Κοστα Ρικα εχει το http://www.onefide.com/ Κατι μου λεει οτι βρεθηκε η νεα Baba Vanga,ενω η λατρεια των μικρων παιδιων στο προσωπο του ειναι συγκινητικη.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Tην τεταρτη θεση αναμεσα σε 10 σκακιστριες κατελαβε η Μ.Μακροπουλου στην Ρουμανια με 5/9 και Rp=2256.Νικητρια του τουρνουα η Cosma E-L (Rou-2370) με 6.5 βαθμους,ενω ισοβαθμη στην δευτερη θεση τερματισε η L.Genova (Bul-2260) που αγωνιστηκε με την Φλωρινα στην Α'Εθνικη.

http://chess-results.com/tnr36167.aspx?art=4&lan=1&m=-1&wi=1000

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Δηλαδή θα παίζει ο Μπίλης;
Το λέω γιατί τα ονποματα που ανέφερες είναι πέντε (λείπει ο έκτος), και ο Μπίλης έχει κάνει επίσημη δήλωση αποχώρησης από το αγωνιστικό, πλην διασυλλογικών.
Όχι ότι είναι η πρώτη φορά που δηλώνει αποχώρηση και ανακαλεί, δηλαδή... Εδώ και είκοσι χρόνια παρατάει το σκάκι, αλλά... δεν τα καταφέρνει.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Εχει αλλαξει η συνθεση των ομαδων στις Ολυμπιαδες, ανδρες και γυναικες παιζουν σε 4 σκακιερες και υπαρχει μονο ενας αναπληρωματικος.
Ο Κοτρωνιας, απ'οτι φαινεται, θα παει σαν αρχηγος ομαδας (ο Γ.Νικολαϊδης δεν αναφερεται σαν μελος της αποστολης).

Ας σημειωθει πως παρ' οτι η προθεσμια εληξε χθες ΗΠΑ,Κινα,Γεωργια και Κυπρος δεν εχουν δηλωσει συνθεσεις.Γαλλια και Γερμανια δηλωσαν.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Αντιγράφω από το http://chessfed.gr/dioikisi/dioikisi91.htm, όπου αναφέρονται οι αποφάσεις του ΔΣ της ΕΣΟ της συνεδρίασης της 06.07.2010:

4. Εγκρίθηκε η ανανέωση της σύμβασης του προπονητή της εθνικής ομάδας ανδρών Ι. Νικολαϊδη μέχρι τέλους Οκτωβρίου 2010, ενώ δεν ανανεώθηκε η σύμβαση του Σ.Μαριάνοβιτς.

Επομένως, η φυσιολογική εξέλιξη θα ήταν να δηλωθεί ο προπονητής της εθνικής ομάδας.

Schrödinger's Cat είπε...

Για το θέμα του αδειάσματος του προπονητή της εθνικής ομάδας διαβάστε κείμενο του Τάκη Δρεπανιώτη http://greekchesspolitics.wordpress.com/2010/07/22/ethnprop/

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Πολύ μπάζει αυτό το σκεπτικό του αδειάσματος του προπονητή. Δηλαδή τα προβλήματα δημιουργήθηκαν όλα μέσα σε μία εβδομάδα; Οι ίδιοι παίκτες δεν ήταν που είχαν απαιτήσει την αντικατάσταση του Μαριάνοβιτς με τον Νικολαίδη;
Ο Κοτρωνιάς, θα είναι προπονητής της Εθνικής δι' αλληλογραφίας; Γιατί, για να επιστρέψει στην Ελλάδα, μου φαίνεται δύσκολο...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Εμένα μου άρεσε αυτή η διατύπωση στο τέλος: «οι θεσμικοί προβληματισμοί της τέως ελάσσονος συμπολίτευσης…» -λες και τώρα μετά από 6 χρόνια και δύο εκλογικές συμπαρατάξεις κατάλαβαν οι εκπρόσωποι της ΝΣΠ ότι αυτός που αποκαλούν «αγαπητό Γιώργο» δεν υλοποιεί όσα είχαν συμφωνήσει για τους θεσμούς. Ή μήπως είχαν ψηφίσει κάτι διαφορετικό στις σημαντικότερες αποφάσεις των 2-6 τελευταίων ετών και δεν το πήραμε είδηση; Ή μήπως έχουν καταθέσει ως μικρή συμπολίτευση κάποιες εισηγήσεις που η μεγάλη συμπολίτευση απέρριψε;

Ειδικά ο Τάκης Δρεπανιώτης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την 28ετή πορεία του «αγαπητού Γιώργου» στο ρόλο του προέδρου της ΕΣΟ από διάφορα μετερίζια (κατά καιρούς συμπολιτευόμενος, αντιπολιτευόμενος, υπάλληλος της ΕΣΟ και τώρα μέλος της μικρής συμπολίτευσης) θα μπορούσε να προειδοποιήσει τους υπόλοιπους συνυπογράφοντες στο κείμενο της μερικής (μόνο) παραίτησης για τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΣΟ. Ή μήπως όλοι τους πιστεύουν ότι φαινόμενα όπως η πρόσφατη ιστορία με τον Γιάννη Νικολαΐδη είναι καινοφανή σε αυτά τα 28 χρόνια;

Έτσι κι αλλιώς, το γεγονός ότι η επιστολή της μερικής (μόνο) παραίτησης απευθύνεται στον «αγαπητό Γιώργο», και όχι στο σύνολο του ΔΣ ή έστω στην μεγάλη συμπολίτευση, υποδηλώνει ότι υπάρχουν συμφωνίες προσωπικές με τον «αγαπητό Γιώργο» και όχι σε επίπεδο μεγάλης και μικρής συμπολίτευσης. Κρίμα που δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι λόγοι για την μερική (μόνο) παραίτηση πέρα από την Α΄ Εθνική, αλλά οι διαφωνίες περιορίζονται σε διατυπώσεις του τύπου «έχεις έμπρακτα αγνοήσει και παραβιάσει τις προεκλογικές μας συμφωνίες που μάλιστα έχουν διατυπωθεί γραπτά και δημόσια». Αν υπήρχε αναλυτική παράθεση των συμφωνιών που αθετήθηκαν, θα γινόταν πιο ξεκάθαρο ποιες από αυτές είναι πρόσφατες (εκλογές 2008) και ποιες παλιότερες (εκλογές 2004), ώστε να καταλάβουμε κι εμείς γιατί η μερική (μόνο) παραίτηση έγινε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Ακόμα καλύτερο θα ήταν, αν στην επιστολή παρατίθεντο όχι μόνο γενικόλογοι προβληματισμοί, αλλά και οι σημαντικές αποφάσεις του ΔΣ στις οποίες τα συγκεκριμένα μέλη του ΔΣ ψήφισαν διαφορετικά από τον «αγαπητό Γιώργο». Για να δούμε και την δική τους πράξη.

στεφαν. είπε...

Υπαρχει καποια αντιδραση του Γιαννη Νικολαιδη για την μειωτικη συμπεριφορα σε βαρος του? Η τοποθετηση του Ηλια πολυ καλη...

Αρχιμαζέτας είπε...

Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, ο Μ. Καλοσκάμπης όρισε ετσιθελικά ως προπονητή για την Ολυμπιάδα τον Β. Κοτρωνιά. Εδώ ανακύπτουν δύο ζητήματα: 1. Πώς είναι δυνατόν να αγνοείται η απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ με την οποία προπονητής των Εθνικών Ομάδων Ανδρών είναι ο Ι. Νικολαΐδης; 2. Ποιος θα πληρώσει τα έξοδα που συνεπάγεται η χρησιμοποίηση του Β. Κοτρωνιά ως προπονητή για την Ολυμπιάδα;

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Μια εξαιρετικη ιδεα ειχε το http://oldinchess.blogspot.com/ με την ευκαιρια της διεξαγωγης του τουρνουα του Ντορτμουντ.Αποφασισε να καλυπτει με καθημερινες ανταποκρισεις το τουρνουα του Αμβουργου που γινεται ταυτοχρονα, αλλα με 100 χρονια διαφορα, και ειχε σαν πρωταγωνιστες τους Alekhine,Marshall,Niemzowitsch,Schlechter,Dr. Tarrasch,Tartakower..

Στα σχεδια του δημιουργου του ειναι να καλυψει το ματς Lasker- Janowsky που θα γινει αργοτερα τον ιδιο χρονο, αλλα και το τουρνουα του San Sebastian "του χρονου",που θα φερει για πρωτη φορα τον Capa στην Γηραια ηπειρο..

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Εννοείται ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η αντικατάσταση του αρχηγού της Εθνικής στην Ολυμπιάδα, όχι απλά επιτρέπει, αλλά ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ την σύγκληση έκτακτου ΔΣ. Αλλά αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμματα για τους φωστήρες της ΕΣΟ.
Με μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω ότι οι άνωθεν αυθαιρεσίες που με εξώθησαν σε παραίτηση πριν από δεκαέξι-τόσα χρόνια από την θέση του Ομοσπονδιακού προπονητή νέων, όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά... έχουν αναβαθμιστεί, ποιοτικώς. Και εις ανώτερα.

Ανώνυμος είπε...

Ποιές ήταν αυτές οι άνωθεν αυθαιρεσίες?

Τριαινα είπε...

ΘΕΛΕΙ Ο Μ.ΣΚΑΛΟΣΚΑΜΠΗΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ Ι. ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ.
ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΝΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ???
ΚΑΙ Ο ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ???

Δημήτρης είπε...

Ο Κοτρωνιάς δεν είναι ποτέ λύση ανάγκης. Είναι απλά ο πιο συστηματικός, ο πιο σοβαρός, ο πιο επαγγελματίας, με λίγα λόγια είναι ο καλύτερος. Το θέμα είναι ότι κατοικεί εκτός Ελλάδας, οπότε δεν μπορεί σε μόνιμη βάση να προπονεί τους παίκτες της Εθνικής. Φυσικά μπορεί σε διάφορες σκακιστικές παρουσίες της Εθνικής Ομάδας να είναι αρχηγός αλλά αυτό δημιουργεί προβλήματα στο να είναι και παίκτης.
Ο Νικολαιδης δεν ξέρω να έχει δώσει πολλά δικαιώματα για να παίζει κανείς μαζί του (αν και έχει κάνει λάθη όπως σωστά έχει γραφτεί σε αυτό το blog σε άλλο σημείο). Οι σχέσεις του με τον έφορο Εθνικών Ομάδων (Μ. Καλοσκάμπη) πρέπει να διαταράχτηκαν ξαφνικά και γι' αυτό προέκυψε το πρόβλημα. Ο Μ. Καλοσκάμπης ξέρει καλά την Εθνική Ομάδα και τις ισορροπίες σε αυτήν. Είναι παλιά καραβάνα και αγαπά πολύ τις Εθνικές Ομάδες αλλά ήταν και είναι ξεροκέφαλος. Ο Νικολαιδης είναι πολύ γερός θεωρητικά αλλά δεν μπορεί να καταφέρει πολλά σε μια Εθνική που οι παίκτες της δεν έχουν προσωπικούς στόχους (με εξαίρεση ίσως το Χαλκιά, ίσως και το Δ. Μαστροβασίλη αλλά δεν το νομίζω). Σχεδόν όλοι οι παίκτες της απλά παίζουν για να πέρνουν τα λίγα χρήματα της ΕΣΟ. Κάθε φιλοδοξία έχει σταματήσει για τους παίκτες και πρέπει οι υπεύθυνοι να τολμήσουν τις τομές στις Εθνικές. Μπορεί να χάσουμε κάποιες θέσεις στην τελική κατάταξη αλλά κατά 80% χρειάζεται ανανέωση. Να μπουν παίκτες που θα έχουν φιλοδοξία και θα θέλουν να παίζουν χωρίς καθόλου χρήματα στην Εθνική Ανδρών και Γυναικών. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι κάποιοι και κάποιες έκλεισαν οριστικά τον κύκλο τους σαν παίκτες. Ίσως μπορούν να βοηθήσουν σαν προπονητές και προπονήτριες.

Οι παίκτες της Εθνικής πρέπει να έχουν καταλάβει εδώ και καιρό ότι τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα (οικονομικά), οπότε δεν μπορούν (δυστυχώς) να έχουν απαιτήσεις που δεν προσαρμόζονται στις συνθήκες των καιρών. Δεν είναι μακρυά η στιγμή που οι οικονομικές τους απολαβές θα τερματιστούν. Ίσως ήρθε η ώρα να μείνουν στις Εθνικές Ομάδες όσοι και όσες έχουν κάποια φιλοδοξία και θέλουν να παίζουν δωρεάν. Και να σπάσουν τα κατεστημένα που θεωρούν ότι οι Εθνικές Ομάδες αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα της ΕΣΟ. Όπως πάνε τα πράγματα, η επιβίωση του σκακιού είναι η πρώτη προτεραιότητα. Οπότε Εθνικές Ομάδες και Πρωταθλήματα πρέπει να αλλάξουν ρόλο και ειδικό βάρος. Και καλά θα κάνουν οι υπέυθυνοι να κοιτάξουν το σχολικό σκάκι με ορίζοντα δεκαετίας τουλάχιστον. Και επίσης καλά θα κάνουν να προσανατολιστούν σε πρωταθλήματα που δεν θα έχουν κανένα απολύτως κόστος για την ΕΣΟ αλλά και για τις ομάδες και θα είναι ελκυστικά για τους σκακιστές.

Με λίγα λόγια χρειάζεται ολική αλλαγή πορείας και σκέψης στην ΕΣΟ και όσοι υπεύθυνοι παράγοντες δεν το καταλάβουν, καλύτερα να μείνουν εκτός ΕΣΟ, όποιοι και αν είναι αυτοί. Χρειάζεται ανανέωση σε ιδέες στο σκάκι και όχι αναγκαστικά ανανέωση σε πρόσωπα, εκτός και αν αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί. Οπότε ήρθε η ώρα να γίνουν αλλαγές σε κορυφαίο επίπεδο.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά βλέπω προβλήματα όχι καθαρά αγωνιστικά?
Προφανώς πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι πρέπει να βγουν νέοι παίκτες (και προφανώς αυτό είναι ένας γενικότερος στόχος της ΕΣΟ) στο προσκήνιο αλλά πιάνουμε άλλα θέματα...
Πως θα φτάσουν κάποιοι καλοί νέοι/έφηβοι (ή και μεγαλύτεροι) στο επίπεδο του 2450+?

ΜaurosGatow είπε...

"Οι παίκτες της Εθνικής πρέπει να έχουν καταλάβει εδώ και καιρό ότι τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα (οικονομικά), οπότε δεν μπορούν (δυστυχώς) να έχουν απαιτήσεις που δεν προσαρμόζονται στις συνθήκες των καιρών. Δεν είναι μακρυά η στιγμή που οι οικονομικές τους απολαβές θα τερματιστούν. Ίσως ήρθε η ώρα να μείνουν στις Εθνικές Ομάδες όσοι και όσες έχουν κάποια φιλοδοξία και θέλουν να παίζουν δωρεάν."

Νομιζω οτι οι παικτες της εθνικής είναι επαγγελματιες κι ότι πολλοί από αυτούς ζουν απ' το σκάκι. Το να δινεις τη ζωή σου σε κάτι που αγαπάς και που για να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο έχεις αφιερώσει ατελείωτα 8ωρα (και ίσως και παραπάνω) και να υπάρχει η άποψη ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να αμοίβονται (κατα τη γνώμη μου πρέπιε να αμοίβονται αδρα) αυτό, νομίζω, είναι τουλάχιστον γραφικό.
Τα παιδιά της εθνικής είναι στην κορυφή του αθλήματος και μας εκπροσωπούν επάξια σε κάθε σκακιστική εκδήλωση και είναι πάμπολες οι φορές που μας έχουν κάνει υπερήφανους με τα αποτελέσματά τους. Είναι άποψή μου ότι όταν κάνει κάποιος κάτι καλά (και μάλιστα καλύτερα από όλους τους άλλους) τότε πρέπει να αμοίβεται και ανάλογα κι όχι να το κάνει "ΔΩΡΕΑΝ"!
Ίσως σε κάποιο κομμουνιστικό καθεστώς να έστεκε η θεωρία σου, φίλε Δημήτρη, αλλά στο καθεστώς που ζούμε σήμερα, αν συμβεί αυτό που προτείνεις, η εθνική θα φτάσει να αποτελείται από έφηβους του 2100.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@ MavrosGatow

Εχω ξυπνησει στραβα σημερα,κι εχει πολυ ζεστη..

Μαλλον κατι εχετε μπερδεψει σε σχεση με τα καθεστωτα..
Αν τα παιδια της Εθνικης ειναι "επαγγελματιες","στην κορυφη του αθληματος",και "μας εκπροσωπουν επαξια" θεωρειτε αυτονοητο οτι το χρεοκοπημενο Ελληνικο κρατος πρεπει να συνεχισει να τα μισθοδοτει,παρ'ολο που δεν μπορει να πληρωσει για βασικες του αναγκες; Σ'αυτο αναφερεται ο Δημητρης.

Ποιος αποφασιζει αν καποιος ειναι επαγγελματιας και κορυφαιος σ'αυτο που κανει,και ακομη αν αυτο ειναι σημαντικο και πρεπει να αμοιβεται;
(Διαφορετικα καθεστωτα,διαφορετικες απαντησεις)
Αν περισσευουν 5 δεκαρες απο το δημοσιο χρημα για το σκακι, αυτες πρεπει να πηγαινουν για να εχουμε ισχυρη εθνικη ομαδα,κι ας ειναι κουτσο το πρωταθλημα μας,κι ας σταματησε κι ο καλυτερος νεαρος σκακιστης που ειχαμε, ν'ασχολειται με το σκακι στα 22 του;
Η βιτρινα να ειναι καλα..

Μ'αυτη την λογικη θα ζητησει δημοσιο μισθο κι ο Γατος, που εχει και 3 χρονια τζαμπα προϋπηρεσια.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΑ.ΠΡΟΣ ΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΓΚΡΙΝΙΑ;;;

Ανώνυμος είπε...

Αν μη τι άλλο πάντως,σε σχέση με κάτι παλιότερους παιχταράδες της εθνικής μας που δεν κατάφεραν και τίποτε,τα αξίζουν περισσότερο.
Όχι όμως και να επικροτούμε τον κρατικοδίαιτο πρωταθλητισμό.

ΜaurosGatoς είπε...

Προς μέτοικο στη Νίσυρο ή όπου αλλού θέλει...
Και στραβά ξύπνησες και πολύ ζέστη έχει και με βαση τα επιχειρήματά σου δεν το βλέπω να δροσίζει...
Αύριο που θα πας στη δουλειά, πες τους ότι αυτό το μήνα δούλεψες δωρεάν κι από τον άλλον μήνα ότι θα τους πληρώνεις κι όλας.
Όσο για το δημόσιο, αντί να κόβει μισθούς και συντάξεις και να κατακρεουργεί δικαιώματα που αποκτήθηκαν με φόρο αίματος από "ανθρώπους άλλης εποχής", θα μπορούσε απλά κι εύκολα να την "πέσει" στις τράπεζες που μας έχουν ριμάξει τα τελευταία 15 χρόνια με τα τοκοχρεωλίσια τους και να τις φορολογήσει καθώς και στα "δημοσιόπεδα" που με αρπαχτές και μίζες αντί να κοιτούν το καλό της χώρας κοίταζαν να πλουτίσουν εις βάρος της. Κι όλοι ξέρουμε για ποιά καλόπαιδα μιλαμε εδώ.
Να λοιπόν ένας εναλλακτικός τρόπος να πληρώσει το "κράτος" τις βασικές του ανάγκες. Φορολογώντας τους κλέφτες και τους εργατοπατέρες που έχουν όνομα κι επίθετο αλλά για κάποιο λόγο κανείς δεν τους αγγίζει.
Νομίζει κανείς ότι αν κόψει απ' τον σκακιστή κι όλους εμάς, θα σωθεί το κράτος ή ακόμα χειρότερα, ότι έχει σκοπό να σταματατήσει εκεί;
Νομίζω λοιπόν ότι η λύση στο πρόβλημα (που δημιούργησαν για εμάς χωρίς εμάς) δεν βρίσκεται στο να μειώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο και το επίπεδο αξιοπρέπειάς μας. Βρίσκεται στις τσέπες των λίγων κι εκλεκτών. Κι εμείς δεν ανήκουμε σε αυτούς.
Υ.Σ: έχω δύο ανεμιστήρες. Αν θες σου δίνω τον ένα.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Μauros gatos

Eυχαριστω για τον ανεμιστηρα,αλλα πιθανοτατα το να τον στειλετε στην Νισυρο θα κοστισει περισσοτερο απο την αξια του..

Ενδιαφερον θεμα ανοιγετε σχετικα με την που το παει το κρατος και τι θα επρεπε να γινει και, αν συμφωνει κι ο Γατος, μπορουμε να το συνεχισουμε σε καποιο αλλο thread,η και εδω ακομα.Ωστοσο,κατα την γνωμη μου, αυτο ειναι διαφορετικο θεμα με οτι συζηταμε ως τωρα.Τα κρατικα χρηματα για τον αθλητισμο μειωθηκαν και θα μειωθουν πιθανοτατα κι αλλο.Το ερωτημα που εθεσε ο Δημητρης ειναι ποια θα πρεπει να ειναι οι προτεραιοτητες μας με τα δεδομενα χρηματα που ειναι διαθεσιμα.Το να λεμε ποια θα επρεπε να ειναι η πολιτικη της κυβερνησης, δεν μας βοηθα ν' αντιμετωπισουμε την παρουσα κατασταση ουτε στο σκακι ουτε οπουδηποτε αλλου..

Μεχρι να βαλουμε το χερι στις τσεπες των λιγων και εκλεκτων,τι θα κανουμε;Η κυβερνηση ΗΔΗ μειωσε το επιπεδο αξιοπρεπειας και το βιοτικο επιπεδο και δεν βλεπω καποια επανασταση να εχει ξεκινησει..

για να επανελθω λοιπον στα δικα μας,πιστευετε οτι ειναι σημαντικο για το σκακι να ξοδευει μεγαλο μερος του προϋπολογισμου του,για να τερματισει η Εθνικη Ομαδα στην 20η και οχι την 40η η την 60η θεση στην Ολυμπιαδα;Εγω οχι.

Πιστευετε οτι ενας κορυφαιος αθλητης σε οποιοδηποτε σπορ, δεν το περιοριζω στο σκακι, θα πρεπει να αντλει το κυριο μερος των εσοδων του απο το κρατος, ειτε με μορφη χρηματικου βραβειου ειτε με την μορφη αλλων παροχων(θεση στο δημοσιο,συνηθως αργομισθη,αδεια Προ-Πο και οτι αλλο),ενω ο απλος αθλητης θα πρεπει να πληρωνει για ν' ασκει το χομπυ του; Εγω οχι.

Και,για να τελειωνω,ολοι ξερουμε ποια καθεστωτα επινοησαν τον κρατικα επιδοτουμενο αθλητισμο,τι επεδιωκαν μ'αυτο,και τι αλλο εφεραν στον χωρο..

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Διορθωση.
Στην τελευταια παραγραφο θα επρεπε να γραψω:κρατικα επιδοτουμενο πρωταθλητισμο και οχι αθλητισμο.

Ανώνυμος είπε...

Έχει δίκιο ο Μαύρος Γάτος, αλλά έχει δίκιο κι ο Μέτοικος στη Νίσυρο, που αν κρίνω από το πόσες ώρες είναι στο ίντερνετ δεν πρέπει να εργάζεται πολύ σκληρά...
Επικροτώ, επίσης την πρότασή του να δοθεί μισθός στον άλλο γάτο με το ξενικό όνομα, για την προσφορά του στην πατρίδα...
Εδώ η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον Τζέφρυ, που φορά και κιπά άμα λάχει, επιχορηγεί αδρά το "πτωχό" Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, που είναι ΝΠΔΔ!!!
Στο γάτο δεν θα βρει να δώσει κάτι;
Δείτε τα σχετικά λινκς:

http://www.youtube.com/watch?v=6WxsnoqV6Ho

http://www.youtube.com/watch?v=HS5h3ZGgfRo

http://www.kis.gr/

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Επειδη το θεμα ειναι πολυ σοβαρο,περα απο την οποια αντιπαραθεση με τον Μαυρο Γατο,που σημερα ειναι εδω κι αυριο ισως οχι,μερικες διευκρινησεις:

Στην ανδρικη εθνικη ομαδα συμμετειχαν τα τελευταια χρονια οι κορυφαιοι Ελληνες σκακιστες που ηθελαν να παιξουν μ'αυτη.Ισως καποια στιγμη να υπηρχε σκακιστης που δικαιουνταν να συμμετασχει με βαση την αγωνιστικη του αξια,αλλα γενικα η επιλογη ηταν αντικειμενικη.
Ειναι ομως οι κορυφαιοι Ελληνες σκακιστες,επαγγελματιες σκακιστες,ζουν απο το αγωνιστικο σκακι;Κατα την γνωμη μου οχι,ειναι στην καλυτερη περιπτωση ημιεπαγγελματιες (μερος του εισοδηματος τους προερχεται απο την αγωνιστικη τους δραστηριοτητα),καποιοι ειναι ισως και παθιασμενοι ερασιτεχνες,και διορθωστε με αν κανω λαθος,ειπαμε η πληροφορηση μου ειναι απο το διαδικτυο.
Εχουν περιθωριο οι σημερινοι κορυφαιοι Ελληνες σκακιστες να βελτιωσουν αισθητα το αγωνιστικο τους επιπεδο;κατα την γνωμη μου οχι,εχουν φθασει στην κορυφωση της αποδοσης τους και εδω και καποιο καιρο αγωνιζονται λιγοτερο απ'οτι παλιοτερα.Τους λογους δεν τους ξερω και δεν με αφορουν.
Θα επηρεαστει η ενασχοληση τους με το σκακι (και επομενως και η αποδοση τους) αν λιγοστεψουν οι παροχες της Ομοσπονδιας προς την Εθνικη Ομαδα;Πολυ πιθανο καθως αγωνιζονται κυριως με την Εθνικη ομαδα,η σε διοργανωσεις τις Ομοσπονδιας.
Το κρισιμο ερωτημα λοιπον ειναι:Θα μας πειραξει αν πεσει η αποδοση της Εθνικης Ομαδας και γενικοτερα η εικονα που δινει το Ελληνικο σκακι προς τα εξω,π.χ. με τις επιτυχιες του στα ατομικα Πανεϋρωπαϊκα,και αν ναι γιατι;Ειναι προτιμοτερο να ενισχυσουμε το σκακι κορυφης,ακομη κι αν ξερουμε οτι εφτασε στα ορια του και απλα θα συντηρηθει στο υπαρχον επιπεδο για καποια χρονια ακομα,η να δουμε τι γινεται στην βαση,προσπαθωντας και να διευκολυνουμε την συμμετοχη περισσοτερων νεων,και να ενισχυσουμε συγκεκριμενα παιδια που εχουν την ορεξη και τις δυνατοτητες,αν υπαρχουν;

Με ολα αυτα δεν εννοω οτι δεν πρεπει να υπαρχει καμμια παροχη προς τα μελη της Εθνικης ομαδας,οι αγωνες και η προετοιμασια γι'αυτους ειναι χρονος που καθε σκακιστης δαπανα ενω θα μπρουσε να κανει κατι αλλο, και πρεπει να παρει καποια αποζημιωση γι'αυτον τον χρονο,αλλα βασικο κριτηριο γι αυτην θα πρεπει να ειναι το τι χρηματα ειναι διαθεσιμα.

Ο κρατικα επιδοτουμενος πρωταθλητισμος (και παλι αναφερομαι γενικοτερα,και οχι μονο στο σκακι) περα απο τις αλλες στρεβλωσεις που δημιουργει ειναι υπευθυνος και για την εμφανιση καποιων παραγοντων που αποδεικνυονται μακροβιοτεροι του οποιου αθλητη,εχουν προσβαση στα προσωπα που ασκουν πολιτικη εξουσια,και διαχειριζονται δημοσιο χρημα,με κριτηρια που δεν ειναι εμφανη,αλλα και τις επαγγελματικες καριερες του ενος και του αλλου αθλητη,με τις αποφασεις τους.Κατα την γνωμη μου ειναι απροθυμοι να διαχειριστουν χρηματα απο ιδιωτικες χορηγιες γιατι τοτε θα ηταν υπολογοι απεναντι στους συγκεκριμενους χορηγους,ενω το δημοσιο δεν φημιζεται για τον ελεγχο που ασκει στα λεφτα που ξοδευει(και δεν αναφερομαι μονο στην Ελλαδα αλλο αν εμεις το παρακαναμε).Το πλαισιο που δημιουργουν αυτοι ακριβως οι παραγοντες στον αθλητισμο,ειναι κατα την γνωμη μου το μεγαλυτερο προβλημα του χωρου.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@ ανωνυμος

Αυτο ακριβως ειναι το προβλημα με την ανωνυμια,εσεις μπορειτε να βγαλετε ενα συμπερασμα για μενα,ενω εγω θα δυσκολευομουν να κανω το ιδιο με σας.

Θα πρεπει και σεις να ειστε αρκετες ωρες ωστοσο,για να ξερετε ποσο συχνα σχολιαζω.
Περα απ'αυτο δεν ειναι σιγουρο το συμπερασμα σας, υπαρχουν δουλειες που απαιτουν να εισαι πολλες ωρες στο δικτυο,ενω αφηνουν αρκετο χρονο, για να κανω οτι κανω εδω.Φυσικα το αν κανω καποια τετοια δουλεια δεν σας αφορα καθολου και ειναι ασχετο με την συζητηση.Γενικοτερα τετοιου ειδους προσωπικες επιθεσεις τις ερμηνευω οτι μαλλον κατι κανω σωστα,καποιον καλο θα πατησα..

Ανώνυμος είπε...

Απλώς μία επισήμανση:

Αν είναι συμφέρουσα για τον χορηγό μία χορηγία είναι κάτι που επίσης ορίζεται από το Δημόσιο (μέσω της φορολογικής νομοθεσίας). Τα πλαίσια αυτά είναι σήμερα εντελώς αποτρεπτικά για να μην υπάρξουν φαινόμενα ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Από εκεί και πέρα, φυσικά παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα, αλλά το σημαντικότερο είναι η ανταποδοτικότητα της χορηγίας.

Όταν στράφηκα σε συμφοιτητή, διχίλιαρο σκακιστή και αδελφικό φίλο για χορηγία στον σύλλογό μου (μέσα της δεκαετίας του '90) --ήταν υπεύθυνος του σχετικού τομέα σε μεσαία ιδιωτική τράπεζα-- μού είπε το πολύ απλό:

«Εγώ ξέρω σκάκι και σου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Όταν όμως εισηγηθώ στο ΔΣ να πάει αυτό το ποσό στο σκάκι αντί να αγοράσω ένα λεπτό τηλεοπτικού prime-time, όλοι οι υπόλοιποι θα συγκρίνουν το διαφημιστικό μας κέρδος από τις δύο εναλλακτικές και θα συμπεράνουν ότι βρήκα έναν κολλητό να φάμε τίποτα λεφτά της τράπεζας.»

Με άλλα λόγια, πριν ζητήσουμε, πρέπει πάντα να αναλογιζόμαστε και τη συνολική μας θέση και προβολή και προσφορά στην κοινωνία.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@ gcp

Συμφωνω απολυτα με την τελευταια παραγραφο,αλλα η εικονα μας στην κοινωνια ειναι και αποτελεσμα του τι εχουμε επιδειξει ως τωρα,ετσι δεν ειναι;
Το γεγονος οτι πρεπει να ψαχνω για την συνθεση της Ελληνικης ομαδας για την Ολυμπιαδα στα chess-results ή η απουσια καποιας ανακοινωσης πανω στο θεμα του προπονητη 3-4 μερες μετα την αναδειξη του, δεν νομιζω οτι βοηθα..

Το υψος των απαιτουμενων χορηγιων στο σκακι ειναι μικρο (πχ για τα ματς των διεκδικητων στο Kazan,προβλεπεται ενα ποσο 420 χιλ. ευρω για τα επαθλα),και ειναι αναλογο μ' ενα μεσαιο τουρνουα τενις,θα μπορουσαν να βοηθησουν και ιδιωτες η εταιριες οπου αποφασιζει ενας.Δεν νομιζω οτι εγινε ποτε σοβαρη προσπαθεια για ανευρεση ιδιωτων χορηγων στην Ελλαδα,διορθωστε με αν κανω λαθος.Προσφατα η ΑΕΚ βρηκε χρηματα για τα εξοδα της σκακιστικης της ομαδας απο ανωνυμους δωρητες.Οσο κι αν αυτοι ειναι πρωτα ΑΕΚτσηδες, και κατοπιν φιλοι του παιχνιδιου,δεν μπορει μαλλον θετικη γνωμη θα εχουν για το αθλημα για να δωσουν χρηματα..Υπαρχουν χωρες που χρηματοδοτουν την συμμετοχη τους στην Ολυμπιαδα με ερανο (και στα εξοδα βαζω και την αμοιβη των κορυφαιων σκακιστων).Η Αγγλια πετυχε να συγκροτησει την ισχυροτερη δυνατη ομαδα για φετος με την χορηγια καποιου που επελεξε να παραμεινει ανωνυμος,ενω η Γερμανια,οταν απετυχαν οι διαπραγματευσεις αναμεσα σε παικτες και ομοσπονδια,παρα την εκκληση του Gustaffson για οικονομικη ενισχυση απο το κοινο,επελεξε να κατεβασει ομαδα αρκετα πιο αδυναμη απο την δικη μας.

MaurosGatos είπε...

Στο προηγούμενο σχόλιο μου έδωσα μεγάλη διάσταση στο πολιτικό πρόβλημα που βιώνουμε στις μέρες μας ή στο, κατά τη γνώμη μου, πρόβλημα κατοχής από ξένους παράγοντες - τραπεζίτες οι οποίοι με την αμέριστη βοήθεια των εσωτερικών εχθρών που κατοικούν και στη βουλή και δεν έχουν απαραίτητα ένα χρώμα, στοχεύουν μεταξύ αλλων στο να αλληλοφαγωθούμε... Και νομίζω επίσης ότι οι αντιδράσεις μας έχουν προβλεφτεί με μαθηματική ακρίβεια, αφού παρόμοια επίθεση έχουν δεχθεί κι άλλες χώρες-πειραματόζωα με το πιο κραυγαλέο παράδειγμα να είναι η Αργεντινή (παραθέτω τους αναγνώστες να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ "Οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής" που υπάρχει και στο ΥοuTube). Είναι τραγικό να σχολιάζουμε τα πενιχρά έσοδα που εχουν οι κορυφαίοι σκακιστές και που για να φτάσουν στο επίπεδο που έφτασαν, το έκαναν χωρίς καμία οργανωμένη πρωτοβουλία από την ανύπαρκτη πολιτεία αλλά απόκλειστικά και μόνο από την προσωπική τους προσπάθεια και πολλές φορές με προσωπικά τους έξοδα. Και είναι αυτοί που εκπροσωπούν το έθνος και μας κάνουν υπερήφανους κάθε φορά που φέρνουν καλά αποτελέσματα (όπως βέβαια το ίδιο ισχύει και για άλλα αθλήματα π.χ. μπάσκετ).
Αλλά βέβαια το θέμα δεν είναι τι συμβαίνει στο σκάκι αλλά τι συμβαίνει ζωή μας γενικότερα γιατί και το σκάκι είναι μέρος αυτης.
Παιδιά, μας την "πεσανε" απροκάλυπτα και χωρίς προπετασματα αυτή τη φορά, κι αν δεν ενημερωθούμε για να καταλάβουμε σε τι ακριβώς αποσκοπεί αυτή ανθρωποφάγα επίθεση που δεχόμαστε στις ζωές μας θα καταλήξουμε επιδοτούμενα σκλαβάκια και το χειρότερο να "τρώμε" ο ένας τον άλλον.
Όσο για τα έξοδα που θα μου κοστίσει η μεταφορά του ανεμιστήρα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα το χρεώσω στον Τζέφρυ...