Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Εικόνες


1984, διεθνές σκακιστικό σεμινάριο της Μόσχας. Ο 18χρονος FIDE μετρ Στράτος Γρίβας (αριστ.) και ο εθνικός μετρ Β. Βάικοβ μιλούν την ίδια γλώσσα, τη γλώσσα του σκακιού.


Απρίλιος του 1984. Στρατιωτικοί, βετεράνοι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με όλα τα παράσημά τους, συμμετέχουν σε αγώνες σκακιού. Στον τοίχο, οι φωτογραφίες των παγκόσμιων πρωταθλητών.

Στη διεύθυνση http://others.sport-express.ru/reviews/6822/ περιέχονται εκτός από τη νεανική φωτογραφία του Γρίβα πολλές ακόμη, από την ίδια εποχή. Στο κείμενο ο φωτογράφος αναπολεί την εποχή που το σκάκι ήταν το πιο διαδεδομένο άθλημα στην ΕΣΣΔ, θυμάται τη γιαγιά του, που στα ενενήντα της χρόνια ενδιαφερόταν για την εξέλιξη του ματς Κάρποβ-Κασπάροβ, αλλά αφήνει και μια ακτίνα ελπίδας, καθώς αναφέρει πως ο Άβερμπαχ στα 88 του παίζει μπλιτς στο ίντερνετ! Τις φωτογραφίες βρήκε ο Μέτοικος στη Νίσυρο.

5 σχόλια:

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Φοβερη η φωτογραφια του Στράτου
αλλα και το βιβλιο "Σκακιστικο σεμιναριο Μόσχας" που το διαθετει δωρεαν και στην ιστοσελιδα του
ειναι ενα απο τα καλα βιβλια στρατηγικης που υπαρχουν στα ελληνικά. Μου αρεσει παρα πολυ μεσα σ'αυτο η παρτιδα Κορτσνόι-Σπάσκυ με το 30.θ3!!
Επισης θα ηθελα να κανω ενα σχολιο
για μια φωτο που υπαρχει στη διευθυνση που εδωσε ο blogger, της ρωσικης εφημεριδας sport-express.
Αξιζει να την επισκευθειτε μονο και μονο για να δειτε τον κοσμο
που εχει κρεμαστει κυριολεκτικα
πανω απο την παρτιδα μπλιτς του Μίσα Ταλ !! Να πουμε εδω οτι στα μπλιτσακια του Ταλ γινοταν ανεκαθεν ο κακος χαμος απο κοσμο ! το αδιαχωρητο ! Αυτο ισως να μην το ειχα καταλαβει σ'αυτη την εκταση και τη σημασια αν δεν το ειχα δει σε πολλες φωτογραφιες,... κι αν δεν το ειχα ζησει κι απο κοντα ! Στη Χάιφα το 1989 πριν ξεκινησει το πανευρωπαικο πρωταθλημα ομαδων επαιξε μερικες παρτιδες μπλιτς , οπου και παλι, ολοι σχεδον οι παικτες στην αιθουσα ειχαν μαζευτει απο πανω !
Οσοι απο την ελληνικη ομαδα ηταν παροντες εκει θα το θυμουνται.. Σε κανεναν αλλο παικτη,και ποτέ αλλοτε, δεν εχω δει τετοια κοσμοσυρροη στα μπλιτς. Ουτε σε Κασπαροβ, ουτε σε Καρποβ, αλλα ουτε ακομα και στον Αναντ που φημιζεται για το γρηγορο παιχνιδι ! Γεγονος που για μενα σημαινει οτι σε αυτο το ειδος παιχνιδιου ο Ταλ ηταν πραγματι χαρισματικος . Φανταστειτε και μονον τι θα γινοταν σε εποχες που ο Μίσα επαιζε τουρνουα μπλιτς σε κεντρικη πλατεια της Μόσχας... δεν περιγραφω αλλο !!!! :-)

Schrödinger's Cat είπε...

Μια παράκληση: μπορεί κάποιος να μου στείλει, αν θέλει, τα twic του 2010 σε αρχείο pgn; Ευχαριστώ πολύ.

IliasPan είπε...

Γάτε, θέλεις κάτι διαφορετικό από αυτά που υπάρχουν εδώ;
http://www.chess.co.uk/twic/twic
(στην 4η στήλη)

Schrödinger's Cat είπε...

Ναι, ίσως δεν έγινε αντιληπτό από τη διατύπωση, ήθελα αν γίνεται ένα ενιαίο συγκεντρωτικό pgn όλων των μικροαρχείων του 2010.

Schrödinger's Cat είπε...

Ο Στράτος Γρίβας προσφέρει εντελώς δωρεάν στο διαδίκτυο βιβλία που έχει συγγράψει , τα οποία έχουν εξαντληθεί. Μπορείτε λοιπόν να κατεβάζετε σε μορφή pdf τα βιβλία που σε τακτά διαστήματα θα αναρτώνται στο site http://www.grivaschess.com. Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμοι οι τίτλοι:. Σκακιστικό Σεμινάριο Μόσχας, Ακρόπολις 2009, Ισπανική Παρτίδα, Έλληνες Διεθνείς Μετρ, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIDE 2010.