Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Καλοκαίρι

Μέχρι τις 12 Αυγούστου (περίπου) στο ιστολόγιο δεν θα δημοσιευτούν νέες αναρτήσεις. Διακοπές, κυρίως μέσα στην Αθήνα, αλλά ακόμη κι έτσι, διακοπές (για πρώτη φορά στα τρία χρόνια ζωής του ιστολογίου). Ο χώρος των σχολίων παραμένει φυσικά ανοικτός, μπορείτε να γράφετε στις αναρτήσεις τα μηνύματά σας, για οποιοδήποτε θέμα. Όσο για το τεχνικό πρόβλημα με την πλευρική στήλη προεπισκόπησης των τελευταίων σχολίων που ανέκυψε χτες, διορθώθηκε σήμερα το πρωί.

***Το «καλοκαίρι» από τις «Τέσσερις Εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μια μέρα καλοκαιριού, σαν σήμερα (29 Ιουλίου 1741). Τα αριστουργηματικά πράγματα που βλέπετε στο βίντεο, γίνονται μόνο με την άμμο, πάνω σε ένα γυαλί και τα δημιουργούν τα χέρια της 24χρονης Ουκρανής Ξένια Σιμόνοβα.

11 σχόλια:

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Πολυ ενδιαφερουσα η συνεντευξη του Danailov στο http://www.sport-express.ru/newspaper/2010-07-29/6_4/

Συμφωνα με τα λεγομενα του ο Τοπαλοβ θα αποφασισει αν θ'αγωνιστει στο Καζαν,στους 2 πρωτους γυρους (οπου αποκλειεται να συναντησει τον Kramnik),αναλογα με το συμβολαιο που θα του παρουσιασει η FIDE.Σε μια αλλη ενδιαφερουσα λεπτομερεια δηλωσε πως εχει πληροφοριες οτι και ο Carlsen δεν δεχεται να παιξει για 20 μερες συνεχεια στο Καζαν,και αναρωτιεται τι ματς διεκδικητων θα ειναι αυτα με τους 2 πρωτους σε ELO να απεχουν.Παιρνει θεση υπερ της προτασης Shutovski,λεγοντας οτι τα ματς 4 παρτιδων ευνοουν τους αδυνατους παικτες που θα προσπαθησουν με ισοπαλιες να πανε στα tie-breaks.

Στο γενικοτερο θεμα της αλλαγης του τοπου διεξαγωγης, λεει οτι καμμια διεθνης Ομοσπονδια που σεβεται τον εαυτο της δεν θα εβγαζε απο το πουθενα, σαν ταχυδακτυλουργος, μια προταση αλλαγης του τοπου που θα γινουν οι αγωνες,και μετα θα προεβαινε στην παραλογη ενεργεια να κρατησει τον εκπροσωπο των παλιων διοργανωτων.Ισχυριζεται οτι η Σοφια θα προσεφερε 1 εκ ευρω,για να διοργανωσει τους αγωνες,αν ειχε την ευκαιρια.

Στο θεμα της πρακτικης υποστηριξης του Αναντ απο Κασπαροβ,Κραμνικ Καρλσεν κα,εξηγει οτι απλως ολοι αυτοι κοιταζαν το συμφερον τους μια και φοβουνταν οτι μια νικη του Τοπαλοβ θα τον εφερνε σε πολυ ισχυρη διαπραγματευτικη θεση,για τους κανονισμους του επομενου κυκλου.Λεει ακομα οτι ολος ο κοσμος ηταν εναντιον του Τοπαλοβ εκτος απο τους Βουλγαρους,με επικεφαλης τον Μακροπουλο που συμπεριφερθηκε σαν να ηταν ο μανατζερ του Αναντ, παρα την επισημη θεση του.
Παρ'ολα αυτα ειναι απολυτα βεβαιος για την νικη του στις προσεχεις εκλογες για την προεδρια της ΕCU,καθως πιστευει οτι οι ομοσπονδιες θα εκτιμησουν την ικανοτητα του να φερνει χρηματα στο σκακι (υπολογιζει οτι συγκεντρωσε χορηγιες 10 εκ ευρω τα προηγουμενα 5 χρονια)

Πολυ ενδιαφερουσα ειναι η επιστολη του Naiditsch στο http://www.chessvibes.com/reports/arkadij-naiditsch-why-the-german-a-team-will-not-participate-in-the-2010-olympiad/.
Σε οξεις τονους ο κορυφαιος Γερμανος σκακιστης καταλογιζει στην Ομοσπονδια ελλειψη ενδιαφεροντος για τους επαγγελματιες σκακιστες,και στους παραγοντες της ανικανοτητα και ιδιοτελεια.Ας σημειωθει οτι η γερμανικη ομοσπονδια εχει περιπου 100.000 μελη που, απ'οτι φαινεται, πληρωνουν καποιο ειδος συνδρομης,αλλα τα χρηματα αυτα,για λογους αρχης, δεν πηγαινουν στους επαγγελματιες σκακιστες.Η επιστολη εδωσε αφορμη για ενδιαφερουσα συζητηση,πανω σε θεματα επαγγελματισμου-ερασιτεχνισμου και νοοτροπιας των διοικητικων παραγοντων,αλλα εφερε στο φως και ενδιαφερουσες λεπτομερειες οπως οτι η Αγγλικη ομοσπονδια χρειαστηκε την βοηθεια ιδιωτη για να "πεισει" τον Adams να παιξει στην Σιβηρια αν και προσφατα κατεληξαν στα ταμεια της 1 εκ ευρω απο κληρονομια,η οτι οι Αυστραλοι σκακιστες πληρωνουν απο την τσεπη τους τα εξοδα τους,αλλα ωστοσο συμμετεχουν με ισχυρες ομαδες στις Ολυμπιαδες.

Πολυ ενδιαφερον αναγνωσμα και το:

http://www.chessintranslation.com/2010/07/
wojtaszek-on-being-anands-second/ οπου ο Πολωνος GM (χθες νικησε τον Morozevic στην Παμπλονα) περιγραφει την εμπειρια του σαν βοηθος του Αναντ στην Σοφια με πολυ γλαφυρο τροπο.

Κατα το διαστημα των διακοπων του Γατου ολα τα δικα μου ενημερωτικα σχολια θα μπαινουν σ'αυτη την αναρτηση ωστε να ειναι ευκολο να εντοπιστουν.

Ανώνυμος είπε...

Απ' ότι γράφετε ισχυρές οικονομικά χώρες (Αυστραλία, Γερμανία και Αγγλία) δεν δαπανούν χρήματα για αμοιβή προς τους κορυφαίους τους σκακιστές. Μήπως γνωρίζετε εάν υπάρχουν χώρες που να δαπανούν χρήματα, όπως κάνουμε εμείς, για μισθούς κορυφαίων σκακιστών ; Πριν διαβάσω όσα γράφετε και τις παραπομπές σας, νόμιζα πως οι Ομοσπονδίες όλων των χωρών (ή πάρα πολλών χωρών), δίνουν μισθό στους κορυφαίους τους.
Τώρα καταλαβαίνω ότι πιθανότατα και σε αυτό το θέμα, να είμαστε πρωτοπόροι.

Ανώνυμος είπε...

καλές διακοπές κι ευχαριστούμε για τον εμπλουτισμό του σκακιστικού μικρόκοσμού μας με το ιστολόγιο!

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Αμφιβαλλω αν υπαρχουν πολλες χωρες που να ακολουθουν το δικο μας συστημα (νομιζω οτι ακομα εχουμε κατι σαν τα παλια "οδοιπορικα",αλλα δεν ειμαι σιγουρος).Απ'οτι καταλαβαινω οι αλλες χωρες συνηθως χρησιμοποιουν ενα συστημα "αναθεσης εργου" που προβλεπει συμφωνιες με συγκεκριμενους σκακιστες για συγκεκριμενες διοργανωσεις.Αυτο επιτρεπει στην καθε ομοσπονδια να επιλεγει καθε φορα αυτους που θα την εκπροσωπησουν.Σε καθε περιπτωση σημαντικο ειναι το υψος της αποζημιωσης, καθως μπορει η αμοιβη καποιων χωρων προς τους σκακιστες τους για την συμμετοχη στην Ολυμπιαδα, να ξεπερνα τις ετησιες απολαβες των Ελληνων σκακιστων της Εθνικης απο την Ομοσπονδια,ενω ο τροπος καταβολης των χρηματων ισως καθοριζεται απο τα νομοθετικα πλαισια που ισχυουν σε καθε χωρα.Σιγουρα καποιοι αλλοι θα μπορουσαν να μας διαφωτισουν περισσοτερο..

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

και μια διευκρινηση:

Αγγλια και Γερμανια δαπανουν καποια χρηματα για αποζημιωση των σκακιστων που θα παιξουν στην Ολυμπιαδα.Απλα φετος δεν συμφωνησαν με καποιους απο τους σκακιστες τους στο ποσα πρεπει να ειναι αυτα τα χρηματα..

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν χώρες που έχουν συστήματα σαν το δικό μας (και ακόμη πιο "υπαλληλικό"), και χώρες που απλά πληρώνουν για τη συμμετοχή. Η Γερμανία υποτίθεται ότι έχει κατάταξη των αθλητών βάσει κριτηρίων, όπως εμείς, τους εντάσσει σε κατηγορίες και τους υποστηρίζει ανάλογα. Στην πράξη η οικονομική βοήθεια είναι πολύ μικρή όμως. Στην Αγγλία υπάρχει απλά η φιξ αμοιβή για τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα, όπως πχ στην Ολλανδία και στη Ρωσία.
Περισσότερα αύριο που θα έχω πιο πολύ χρόνο!

Ανώνυμος είπε...

Ισως είναι και σχετικό με τα προαναφερθέντα:Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα στο διεθνές τουρνουά της Καβάλας που αρχίζει αύριο ο πρώτος Ελληνας είναι ο Παυλίδης της Καβάλας με ΕΛΟ 2369Ούτε ένας Eλληνας GM δεν αγωνίζεται στο πανίσχυρο αυτό τουρνουά.Τυχαίο;

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

για το καλύτερο site-blog αυτής εδώ της χώρας !!

Ανώνυμος είπε...

και παιδιά, δεν ξεχνάμε να βγάζουμε τις περιττές φωτογραφίες από τα προφίλ μας!

1+1=3 είπε...

Μακριά σου ένα χρόνο αγάπη μου,
μακριά σου ένα χρόνο δεν ανάσανα.
Μακριά σου ένα χρόνο δεν ανάσανα,
δεν αντέχω σ' άλλο πόνο σ' άλλα βάσανα.

Την πίκρα την μεγάλη αγάπη μου,
την πίκρα την μεγάλη δεν την μπόρεσα.
Την πίκρα την μεγάλη δεν την μπόρεσα,
ξαναγύρισε και πάλι σε συγχώρεσα.


Τραγούδι: Μακριά σου ένα χρόνο
Στίχοι: Αλέκος Σακελλάριος
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Πρώτη εκτέλεση: Τζένη Καρέζη

http://www.youtube.com/watch?v=JoBhkHGeKaU

Ανώνυμος είπε...

Τρα λαλα λα λα λαλαλαλα

Τα κυθηρα ποτε δεν θα τα βρου...με
το χάααασαμε το πλοίο της γραμμής...