Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Νύχτες καλοκαιριού με ραδιόφωνο (notturno)


Στις προεπιλογές μου στο winamp έχω συγκεντρώσει πάρα πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς από όλο τον κόσμο, αλλά και την Ελλάδα. που τους ακούω ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής. Το απόγευμα και τη νύχτα όμως, η ενημέρωση, η world μουσική, αλλά και τα άλλα είδη μουσικής αποσύρονται για τα καλά από τα ηχεία του υπολογιστή και θέση παίρνει σχεδόν πάντα η κλασσική μουσική. Ακόμη και στην πολύβουη Αθήνα, η ηρεμία της μουσικής του Μπαχ μέσα στη νύχτα, στο δωμάτιο, φερμένη από μια άλλη γωνιά της γης, δεν μπορεί να είναι αδιάφορη. Στο σημείωμα αυτό, επέλεξα λίγες διευθύνσεις σταθμών που μεταδίδουν όλο το 24ωρο κλασσική μουσική. Στο χώρο των σχολίων, μπορείτε -αν θέλετε- να προτείνετε τις δικές σας ραδιοφωνικές επιλογές, για οποιοδήποτε είδος μουσικής, θα είναι πολύ χρήσιμο.

Radio Suisse Classique: http://www.radiosuisseclassique.ch/en Από τη Βέρνη της Ελβετίας, με συντομότατες προαναγγελίες (στα γαλλικά) μεταξύ των κομματιών, χωρίς διαφημίσεις. Στον πολύ καλό ιστότοπο βλέπετε το πλήρες playlist της ημέρας και πληροφορίες για τον δημιουργό όπως και τη σύνθεση που ακούγεται εκείνη τη στιγμή.

Rondo: http://dagskra.ruv.is/rondo/ Ο κρατικός σταθμός κλασσικής μουσικής της Ισλανδίας, ένας σταθμός χωρίς μικρόφωνο, δεν έχει μιλήσει ποτέ κανείς, νομίζεις πως βρίσκεσαι σε κονσέρτο. Την πανδαισία της κλασσικής διακόπτουν μόνο -καμιά φορά- εξαιρετικές τζαζ επιλογές.

Sveriges Radio P2: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2523 Το δεύτερο πρόγραμμα της Σουηδικής Ραδιοφωνίας. Από τη μία το πρωί (ώρα Ελλάδας) και για όλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγεται η εκπομπή Notturno (σε συνεργασία με το BBC), με συντομότατα σχόλια ανάμεσα στη μουσική. Ένας από τους τακτικούς παρουσιαστές είναι ο ελληνικής καταγωγής Βασίλης Μπολονάσος (κατοικεί στη Σουηδία από το 1968).

KDFC 102.1: http://www.kdfc.com/ Από το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας. Σύντομα μέρη από κλασσικά έργα (σπάνια υπερβαίνουν τα 7-8 λεπτά), όλο το 24ωρο.

Amadeus: http://www.amadeus103.com/ Από την Αργεντινή. Με το πλήρες playlist στην ιστοσελίδα του σταθμού και σύντομες προαναγγελίες (στα ισπανικά) μεταξύ των κομματιών.

9 σχόλια:

Αρχιμαζέτας είπε...

Σε αυτούς τους σταθμούς θα μπορούσε να προστεθεί ο http://www.classicfm.nl/ ο οποίος λόγω χώρας προέλευσης ασφαλώς θα ξυπνήσει γλυκειές αναμνήσεις...

Schrödinger's Cat είπε...

Φυσικά! Απλώς ο classicfm της Ολλανδίας μεταδίδει πολλές διαφημίσεις και έτσι απέφυγα να τον καταγράψω στην ανάρτηση. Από την Ολλανδία επίσης, το Radio 4, http://www.radio4.nl/

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ο Radio Suisse Classique είναι πολύ καλός σταθμός. Μου αρέσουν επίσης και οι ηχογραφήσεις από νέα σύνολα που παίζει το Magnatune, παρόλο το εκνευριστικό μπλα-μπλα, αγοράστε συνδρομή που μεσολαβεί ανάμεσα στα κομμάτια.

nakaspy είπε...

για μεσαιωνικη μουσικη παντως αυτο το site ειναι πολυ καλο
http://www.ancientfm.com/
enjoy

Ανώνυμος είπε...

Να προσθέσω εδώ και το http://www.classicalradio.gr που για την δημιουργία του έχει συμβάλει και ο σκακιστής Διάκος Ηλίας. Πάρα πολύ καλή προσπάθεια νομίζω...

Dim Iatros είπε...

Εχω ακούσει το Classical Radio και μου φαίνεται οτι πάει να γίνει κάτι πολύ καλό, αν και ελληνικό!! :-) ΥΓ. Δεν αναφέρει ποιός το'χει φτιάξει.

Ηλίας Διάκος είπε...

Καλησπέρα,

το Classical Radio (www.classicalradio.gr) είναι αποτέλεσμα της συνέργασίας μερικών ανθρώπων. Ένας από αυτούς είχα την τιμή να είμαι να είμαι κι εγώ. Ασχολήθηκα αποκλειστικά με τον προγραμματισμό της ιστοσελίδας.

Προφανώς, δεν βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο. Βρίσκουμε σφάλματα και τα διορθώνουμε αλλά ακόμη και ελλείψεις που παρατηρούνται τις καλύπτουμε.

Ελπίζουμε να σας αρέσει.

Dim Iatros είπε...

"Don't give up the job" Ηλία! Περιμένουμε το τελικό στάδιο. Δείχνει ενδιαφέρον!
Δημ. Ιατρόπουλος

Ηλίας Διάκος είπε...

Ευχαριστούμε, σίγουρα δεν θα παρατήσουμε τη δουλειά που έχουμε ξεκινήσει... Ευελπιστούμε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι...