Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΕΣΟ


Διατηρούνται 34 οι ομάδες στην Α' Εθνική, όμως η σύνθεση κάθε ομάδας γίνεται οκταμελής, με 3 μόνο άνδρες, 1 γυναίκα, 2 εφήβους και 2 νεάνιδες.

Έγινε χθες η Γ.Σ. της ΕΣΟ, με την παρουσία 26 (μόνο) εκπροσώπων σωματείων. Μετά από (σύντομη) συζήτηση, ο προϋπολογισμός που εισηγήθηκε το Δ.Σ., ύψους 1.000.000 ευρώ (από τα οποία 900.000 ευρώ ελπίζεται ότι θα προέλθουν από την επιχορήγηση της ΓΓΑ) εγκρίθηκε, με 25 ψήφους υπέρ και 1 κατά (Τσουκαράκης). Φυσικά, πρόκειται για ουτοπική εκτίμηση, αφού αναμένεται ότι η πραγματική επιχορήγηση από τη ΓΓΑ θα είναι γύρω στις 500.000 ευρώ (κατά τους απαισιόδοξους, πιθανώς ακόμα πιο χαμηλή).

Ακολούθησε συζήτηση για τα διασυλλογικά πρωταθλήματα. Αργότερα έγινε και Δ.Σ. της ΕΣΟ, με 15 συμβούλους παρόντες, αλλά και τον πρόεδρο της ΕΣΣΝΑ (Χρ. Γκορίτσα) και άλλους. Εκεί έγινε εκτενής συζήτηση για τα διασυλλογικά. Από συμβούλους της βόρειας Ελλάδας (και από τρεις διαφορετικές παρατάξεις, π.χ. Β. Θεοδωρίδης / που εκλέχθηκε με τον πυρήνα Μακρόπουλου, Β. Βιδάλης / ΝΣΠ, πρόσφατα διαχωρισθείς από τη διοίκηση, Γ. Αντωνιάδης / ΝΣΚ) και άλλους βορειοελλαδίτες παράγοντες κατατέθηκε συνολική πρόταση για Διασυλλογικό Α' Εθνικής, με 16 ομάδες (είτε με ελβετικό 7 γύρων είτε σε δυο ομίλους πουλ των 8, με F4 για την ανάδειξη του πρωταθλητή), 8μελείς συνθέσεις και 7 περιφερειακά πρωταθλήματα, που θα ακολουθούν τη διαίρεση του Καλλικράτη.

Η πρόταση δεν αφορούσε το 2011, ωστόσο προέβλεπε μεταβατική περίοδο 2-3 ετών, επίσης με 8μελείς συνθέσεις. Αρνητικός ήταν ο Μακρόπουλος, αλλά και ο παριστάμενος πρόεδρος της πρωταθλήτριας Π.Σ. Περιστερίου Μπέλλος που θεωρούσε απαράδεκτο το να αλλάζει η σύνθεση των ομάδων λίγες ημέρες πριν τη μεταγραφική περίοδο και άφηνε αιχμές για προσφυγή στα δικαστήρια.

Τελικά, το Δ.Σ. ψήφισε υπέρ της διατήρησης του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής με 34 ομάδες, αλλά με 8μελείς συνθέσεις από το 2011:
3 άνδρες / 1 γυναίκα / 2 έφηβοι, Κ18 και Κ12 / 2 νεάνιδες Κ 18 και Κ16.
Ορίστηκε και 4μελής επιτροπή (Ανδρώνης, Αντωνιάδης, Βιδάλης, Νικολόπουλος) που θα φέρει εισήγηση στο Δ.Σ. για τον τρόπο διεξαγωγής των διασυλλογικών από το 2012 και μετά.

227 σχόλια:

1 – 200 από 227   Νεότερο›   Νεότερο»
Γαβριηλίδης είπε...

Τέλεια καταφέραμε πιθανότατα στο "λεγόμενο" ομαδικό ανδρών στις περισσότερες ομάδες να αγωνίζονται δύο ξένοι άνδρες και μόλις ένας Έλληνας

Ανώνυμος είπε...

Μα δε θα υπάρξει περιορισμός στους ξένους; Δηλαδή θα έχουν δικαίωμα σε συμμετοχή πάλι 2 ξένοι;
Το σύστημα κατά τη γνώμη μου θα ήταν καλό αν αγωνίζονταν μόνο Έλληνες σκακιστές, ειδικά στις αναπτυξιακές είναι πολύ άσχημο φαινόμενο να μην αγωνίζονται παιδιά του συλλόγου...
ΣΑΝΔΑΛΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Δυο τρεις ερωτησεις,για οποιον γνωριζει τις απαντησεις:

Οι ξενοι παραμενουν 2,και περιοριζονται στις 4 σκακιερες ενηλικων;

Θα υπαρξει καποια μεταβολη του χρονου στις ομαδες που πεφτουν,η θα ακολουθηθει το ιδιο μοντελο με τις 20 πρωτες να σωζονται;

Υπηρξε καποια τροποποιηση για τις ομαδες Θεσσαλονικης-Καβαλας η μονο 3 απο αυτες που δεν κατεβηκαν στο πρωταθλημα θα μπορεσουν να παιξουν του χρονου;

Απίθανα είπε...

Ωραία τώρα εκτός από Βαβέλ πολλών ομάδων η Α'Εθνική έγινε και παιδική χαρά..φαντάζομαι οι τρεις άνδρες στις γενικές σκακίερες (το τονίζω γενικές γιατί εκεί θα μπορούσε να παίζει οποιοσδήποτε επιθυμούσε η ομάδα, αν υπήρχε άλλου τύπου πρωτάθλημα), θα παίζουν το ρόλο συνοδών στις γυναίκες και τα παιδιά :).
Δεν πειράζει όμως έχουμε αντιπρόεδρο στην Fide και θα πρεπει να είμαστε περίφανοι..
Πάλι το γέλιο της αρκούδας θα πέσει

IliasPan είπε...

Όταν η Γενική Συνέλευση της ΕΣΟ δεν έχει κανένα ουσιαστικό λόγο ούτε στο σχεδιασμό των πρωταθλημάτων εθνικών κατηγοριών μόνο παράλογο δεν είναι να γίνονται ΓΣ με 26 παρόντα σωματεία (ούτε καν τα αθηναϊκά δεν πήγανε).

Το μόνο που ελπίζω είναι το νέο αυτό έκτρωμα στη σύνθεση να μην είναι υποχεωμένες να το ακολουθήσουν και οι ενώσεις στα πρωταθλήματα από τη Β' Εθνική και κάτω.

Γαβριηλίδης είπε...

απαντηση στον μετοικο δυο ξενοι στις 4 πρωτες,μεταβολη γιοκ ουτε τροποποιηση

Ανώνυμος είπε...

Τα 200 χλμ λόγω μετοίκησης είναι 200 οδικά χιλιόμετρα ? 200 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή ??
Λογικά είναι οδικά ε ?

Γαβριηλίδης είπε...

απορώ αν η πρόφαση είναι η ανάπτυξη δεν αναλογίζονται πως μπορεί να κάψουν οποιοδήποτε ταλέντο που στα 19 του εχει πχ δυο νορμες διεθνους αλλα κάλλιστα μπορεί να μην χωράει στις τρεις πρώτες. εμένα μου άρεσε πολύ η πρόταση φίλου να διεξάγεται η Α ως εξής 5 γενικές μια γενική γυναικεία μια κατω των 20 γυναικεια και μια κατω των 20 γενική χωρις ξένους. για όσους δεν έχουν και πολλές ευκαιρίες για αγώνες

Ανώνυμος είπε...

τί φάρσα είναι πάλι αυτή;
κόψανε 2 άντρες και 2 εφήβους και αφήσανε τις 2 νεάνιδες;

δε το ρίχνουμε στο μπαρμπούτι καλύτερα;

Δεν μπορώ να καταλάβω ρε παιδιά, μισούν τους σκακιστές και θέλουν με κάθε τρόπο να τους απομακρύνουν από το σκάκι αυτοί οι τύποι στην ΕΣΟ;

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Γαβριηλιδης

Ευχαριστω για την διευκρινηση,μηπως γνωριζετε αν περασε και κατι αλλο που ειχε γραφτει στο http://greekchesspolitics.wordpress.com/2010/09
/08/bactrian/

οτι ολες οι κατηγοριες θα εχουν κοινη συνθεση;

και μηπως κατα τυχη καταγραφηκε τι ψηφισε ο καθενας;

Schrödinger's Cat είπε...

Συμφωνώ με τους προηγούμενους -και το αφήνω να εννοηθεί στη λεζάντα- πως η αναλογία γενικών και αναπτυξιακών σκακιερών είναι εκτρωματική. Θα έπρεπε να αγωνίζονται τουλάχιστον 5 άνδρες. Σα να λέμε πως το σκάκι ενηλίκων δεν έχει θέση. Φοβάμαι πως το σύστημα αυτό θα περάσει και στις χαμηλότερες κατηγορίες.

@ανώνυμος: Τα 200 χιλιόμετρα ορίζονται ως οδική απόσταση, στις μεταγραφές.

Ανώνυμος είπε...

Τα πάντα υπέρ της "ανάπτυξης". Και άντε ο νεαρός ταλαντούχος σκακιστής να ψάχνει μετά τα 18 του να βρει ομάδα που να ικανοποιεί τις φιλοδοξίες του. Και από τις 2 νεάνιδες μετά τα 18 θα χρειάζεται μόνο 1! Αλήθεια πόσο εύκολο είναι για μια ομάδα να βρει 2 αξιόλογες νεάνιδες; Και γιατί ο 2ος νέος να είναι Κ12; Πιο λογικό θα φάνταζε Κ14. Φορτώνουμε τα παιδάκια με ακόμη μεγαλύτερο άγχος για το αποτέλεσμα. Και σίγουρα η αναλογία αγοριών κοριτσιών δεν είναι 1/1. Και τι κίνητρο θα δίνουν στους έφηβους; Παίξε μέχρι τα 18 και μετά ρίξτο στο πόκερ; Ανάπτυξη με το ζόρι δε γίνεται. Πρέπει ο νέος να έχει κίνητρο να παίζει και μετά τα 18 αλλιώς το παρατάει και ασχολείται περιστασιακά. Τα παραδείγματα πολλά. 3 ανδρικές σκακιέρες; Δε πειράζει στο κύπελλο θα παίζουν πιο πολλοί!

"Ταγματάρχης"

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Και μεσα σ'ολα αυτα το ονομα της ΠΣ Περιστεριου "εξαφανιστηκε" απο τις ομαδες που θα παρουν μερος στο Πανευρωπαϊκο διασυλλογικο του Πλοβντιβ που αρχιζει σε μια βδομαδα.Η Σκακ. Ακαδημια Χανιων θα κατεβει με τους:

1 Darmarakis Mihail 2198
2 Tsarouhas Konstantinos 2182
3 Kalaitzoglou Panayotis 2182
4 Katzourakis Pavlos 2141
5 Liodakis Konstantinos 1982
6 Papadogiannis Sevastianos 1962
7 Naoum Spyridon 1961
8 Serntedakis Athanasios 1945

http://chess-results.com/tnr38140.aspx?lan=1

και

http://ecc2010.chessdom.com/

Αξιζει να σημειωσουμε εδω οτι το Πανευρωπαϊκο διασυλλογικο διεξαγεται σε 6 σκακιερες με 2 αναπληρωματικους.Ειναι προφανες οτι με την νεα συνθεση στα διασυλλογικα, καμμια ελληνικη ομαδα δεν θα εχει πιθανοτητες αξιοπρεπους συμμετοχης σ' αυτο.Θα ειναι σαν να διοργανωνουμε στο ποδοσφαιρο μονο πρωταθλημα 6Χ6 στην χωρα μας..

Και θελουμε να φερουμε και την διοργανωση του 2012 στην Ροδο.Ετερον εκατερον θα μου πειτε..

Ανώνυμος είπε...

@Schrödinger's Cat
Δεν είναι σήμερα πρωταπριλιά,κόψε τις φάρσες :)

Schrödinger's Cat είπε...

Δεν έχεις άδικο, με φάρσα μοιάζει.

Ανώνυμος είπε...

Απλώς εξωφρενικό...

Schrödinger's Cat, ήσουν παρών στη ΓΣ; Πραγματικά δυσκολεύομαι να το πιστέψω.

Κόκκαλης Βασίλης

Schrödinger's Cat είπε...

@Βασίλης Κόκκαλης: παρεμπιπτόντως, είναι απόφαση του Δ.Σ., όχι της Γ.Σ., όπως έγραψε και ο iliaspan. Και επειδή στο ίντερνετ καμιά φορά τα γραφόμενα μπορούν να παρεξηγηθούν, οι πληροφορίες στο κείμενο της ανάρτησης είναι διασταυρωμένες εξαντλητικά.

μια σκακίστρια είπε...

Τραγικό!!
Το σύστημα αυτό στα μάτια των νεαρών παικτών θα μοιάζει με τον ΑΣΕΠ!!
Όλοι θα προσπαθούν να πληρούν τις προϋποθέσεις(τίτλους,νόρμες,έλο,καλές εμφανίσεις σε τουρνουά κλπ),για να έχουν μια θέση στην ίδια τους την ομάδα....

SirJohn είπε...

Προφανώς και συμφωνώ με τους παραπάνω ότι το νέο σύστημα είναι ένα έκτρωμα.

Επίσης, και δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, το νέο σύστημα μοιάζει να είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Σ.Ο. Καβάλας. Δηλαδή διατήρησαν μόνο τις σκακιέρες που η Καβάλα δεν υστερεί σε σχέση με την Π.Σ. Περιστερίου.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς για άλλη μια φορά θα έχουμε ένα 'ουτοπικό' στη καλύτερη πρωτάθλημα..όλοι γκρινιάζουν και διαμαρτύρονται αλλά ποτέ δε ακούγονται οι λογικές προτάσεις και η γνώμη της πλειοψηφίας των σωματείων ,το ΔΣ ποιον εκπροσωπεί? εκτος απο ελάχιστες εξαιρέσεις που προτεινουν εναλλακτικές λύσεις(ασχετα αν είναι οι βελτιστες ή οχι) που έιναι οι κύριοι σύμβουλοι ? γιατι δε πήραν θέση ενω γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα ? θα έχουμε πάλι το περσινο φιάσκο ..? κάποια σωματεία θα χρεώνονται ενώ άλλα που προσπαθούν να επενδύσουν θα βλέπουν τα χρήματα τους να πέφτουν στο κενό και να συμμετέχουν σε υποβαθμισμένα πρωταθλήματα ?...

Furius είπε...

Γνωρίζετε αν έχει οριστεί η περίοδος των μεταγραφών καθώς και αν η σύνθεση είναι δεδομένο ότι θα είναι αυτή (ή μήπως υπάρχει περίπτωση να αλλάξει λόγω αντιδράσεων κτλ)?

barbis είπε...

Που είναι το παράλογο ρε παιδιά;Το ένα έκτρωμα ακολούθησε το άλλο.Η αλλαγή στις σκακιέρες έγινε από τον Μακρόπουλο για να διατηρήσει στη ζωή το κατά γενική ομολογία μη βιώσιμο σύστημα των 34 ομάδων στην Α Εθνική.Φυσικά πήρε μπάλα όλους εμάς τους ενήλικες που θέλουμε να κάνουμε την πλάκα μας και να απολαύσουμε το σκάκι για το οποίο έχουμε δώσει τόσα και τόσα.Και καλά στα μεγάλα αστικά κέντρα υπαρχουν και άλλες ευκαιρίες για αγώνες αλλά εμείς στην επαρχία την έχουμε "βάψει".Όσο για την Α εθνική τι να πω ένα απαίσιο μείγμα ξένων ενηλίκων και μικρών ελλήνων θα είναι...

Schrödinger's Cat είπε...

Το σχόλιο που ακολουθεί ΔΕΝ αφορά τις 8 σκακιέρες το 2011 και την κατανομή αναπτυξιακών και γενικών σκακιερών (η απόφαση αυτή θεωρείται από χτες ειλημμένη) αλλά τη συνολική πρόταση για τα διασυλλογικά, που κατέθεσαν στο ΔΣ της ΕΣΟ οι Θεοδωρίδης, Αντωνιάδης, Βιδάλης και άλλοι παράγοντες. Ζητείται ο πλήρης διαχωρισμός των διασυλλογικών πρωταθλημάτων (ανδρών, γυναικών, νέων, νεάνιδων, παίδων), κάτι που όμως μπορεί να προκύψει μετά από μακροχρόνια και πολυεπίπεδη ανάπτυξη. Ο Βαγγέλης Βιδάλης με ενημερώνει σχετικά, "διορθώνοντας" το σημείο της ανάρτησης που αφορά την πρόταση των "βορειοελλαδιτών παραγόντων":

1) Η πρόταση που κατατέθηκε ΔΕΝ αφορούσε το πρωτάθλημα του 2011, αλλά ήταν μία ολοκληρωμένη και συνολική πρόταση που αφορά το σύνολο των διασυλλογικών διοργανώσεων (Κύπελλο Ελλάδας, νεανικά, περιφερειακά πρωταθλήματα ΚΑΙ α' εθνική).
2) Η πρόταση αυτή υποστηρίζεται και από εκπροσώπους σωματείων που δεν ανήκουν στον "βόρειο" χώρο.
και 3) η πρόταση δεν συζητήθηκε για να ληφθεί εδώ και τώρα απόφαση αλλά κατατέθηκε προκειμένου να εξετασθεί εκτεταμένα το όλο θέμα και να ληφθούν σύντομα αποφάσεις. Για το λόγο αυτό και η επιτροπή που συστάθηκε θα ολοκληρώσει το έργο της μέσα στο Γενάρη του 2011, ώστε το Δ.Σ. να πάρει τότε τις οριστικές αποφάσεις, και αφού προηγηθεί διάλογος με όλες τις Ενωσεις/Επιτροπές και πολλά Σωματεία.
Η πρόταση αυτή έχει συγκεκριμένους στόχους:
1) Την αναβάθμιση των περιφερειακών πρωταθλημάτων
2) Τον διαχωρισμό των πρωταθλημάτων, σε ανδρικά (ή γενικά΄, με συμμετοχή και γυναικών) και νεανικά.
3) Την ποιοτική βελτίωση του Κυπέλλου Ελλάδας
4) Την ισχυροποίηση και την ανταγωνιστικότητα της α' εθνικής
Χωρίς να θέλω να αναφερθώ σε πολλές λεπτομέρειες, επισημαίνω πως το ζητούμενο είναι το κάθε σωματείο να έχει ενεργό συμμετοχή και να δραστηριοποιείται στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων αλλά και των δυνατοτήτων που καθορίζονται από πολλούς άλλους παράγοντες. Σήμερα προσπαθούμε να συγκεράσουμε πρωταθλητισμό, ανάπτυξη, δημιουργία υποδομών, κ.ά. μέσα από ένα και μόνον πρωτάθλημα.
Δεκάδες σωματεία "υποχρεώνονται" να διατηρούν ομάδα που να συμμετέχει στην α' εθνική -χωρίς βλέψεις πρωταθλητισμού- μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν άλλη εναλλακτική δυνατότητα για τους νέους τους. Αν όμως υπήρχε ποιοτικό και ανταγωνιστικό νεανικό διασυλλογικό (με 6 και 8 σκακιέρες και με πολύ μικρότερο κόστος, αφού εδώ δεν υπάρχουν ξένοι ούτε "οδοιπορικά παικτών") που θα συνδυαζόταν μ' ένα σύστημα κινήτρων (π.χ. προπονητικά κλιμάκια για τη νικήτρια ομάδα) θα μπορούσαμε να επιτύχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της ανάπτυξης. Αντίθετα ,άλλες ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό κάνουν πολυδάπανες μεταγραφές παίδων, εισάγοντας νέα ήθη στον σκακιστικό μικρόκοσμο.
Με τα ανεξάρτητα και αναβαθμισμένα νεανικά θα υπήρχε και ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση των "γενικών" πρωταθλημάτων, που θα πρόσφερε πολλές ευκαιρίες στους σκακιστές 18-20 ετών, που σήμερα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ομάδων, λόγω του μικρού αριθμού των ανδρών και της συμμετοχής των αλλοδαπών.


Το πλήρες κείμενο της πρότασης εδώ.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Πολυ ενδιαφερουσες οι προτασεις των Βορειοελλαδιτικων σωματειων,αλλα δεν μπορουμε να εχουμε ολοκληρωμενη εικονα χωρις το κομματι που αφορα το καθαυτο διασυλλογικο Α'εθνικης οπως το φανταζονται.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά δεν είχαμε πιάσει πάτο, υπάρχει και πιο κάτω.

Ήρωνας

Ανώνυμος είπε...

Μήπως υπάρχει κάποια σκέψη να ενσωματωθούν τα ανδρικά στα παιδικά?

ψηφοφορία είπε...

Υπέρ των 12 σκακιέρων για το 2011 ψήφισαν ο Μακρόπουλος,ο Μιχαηλίδης,ο Μαρής,ο Καλοσκάμπης και ο Ανδρώνης.Υπέρ των 8 σκακιέρων ψήφισαν ο Θεοδωρίδης,ο Αντωνιάδης,ο Τσουκαράκης,ο Βιδάλης,ο Πιλάλης,ο Δρεπανιώτης,ο Νικολόπουλος και ο Κουβάτσος.Τελικό αποτέλεσμα 5-8.

Kostas Oreopoulos είπε...

Ωραίο το ανέκδοτο. Πείτε μου σας παρακαλώ ότι είναι ανέκδοτο.

Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο αυτό.
Υπάρχει νοήμων οργανισμός που ψήφισε κάτι τέτοιο? Πείτε μου όχι. Σας παρακαλώ.

Αυτό δεν το μεγαλύτερο καραγκιοσλίκι όλων των εποχών.

Εκεί που λες, δεν γίνεται χειρότερα. ΤΣΟΥΠ... ΤζακΠοτ!!

Τι είναι αυτό? Γυναικείο πρωτάθλημα , με γαρνιτούρα εφήβων και 3 μπράβους μήπως τις κλέψουν?

Τρεις!!!! Ανδρικές??? Σας παρακαλώ. Πείτε ότι είναι φάρσα....

Σκακιέρα για τραβεστί δεν έχει? Να πηγαίνει ασορτί με το έκτρωμα τούτο. Γιατί αυτό ΔΕΝ είναι διασυλλογικό πρωτάθλημα

Μπορεί να είναι μέλος του καρναβαλιού της Πάτρας, αλλά τίποτα παραπάνω.

Αυτό είναι στα όρια του εξοργιστικού. Κυριολεκτικά μέχρι τώρα, δεν σκέφτηκα ποτέ τα παραταξιακά στο σκάκι, και με άφηναν παγερά αδιάφορο, όμως αυτό είναι κατάντια. Αλλά μου φαίνεται η λέξη αξιοπρέπεια λείπει από το λεξικό πολλών.

ΚΡΙΜΑ.

Ανώνυμος είπε...

Απ' ότι κατάλαβα, σε σχέση με τη σύνθεση, που ήταν και η μοναδική συγκεκριμένη πρόταση τους για το 2011, οι τρεις κύριοι κατέβασαν μια διακομματική πρόταση κατά της "Στέγης" για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα ενός σωματίου (Καβάλα).

Φοβάμαι ότι για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται πως τα στενότατα εννοούμενα τοπικιστικά συμφέροντα αποδεικνύονται υπαράνω κάθε ιδεολογίας και ηθικής.

Όχι, δεν είμαι από τη "Στέγη" και βρίσκω τις μεθόδους της μάλλον αποκρουστικές στο "ψάρεμα" παικτών κάθε ηλικίας και κυρίως νέων. Όμως από το σημείο αυτό έως το να διαλύσουμε εντελώς το πρωτάθλημα, απαγορεύοντας ουσιαστικά στους ενήλικους να παίξουν σκάκι ακόμα και στο πανελλήνιο διασυλλογικό και αναγορεύοντάς τους σε απλούς συνοδούς υπάρχει μεγάλη απόσταση. Το να λέμε ότι έχει χαθεί εντελώς η ουσία του πρωταθλήματος με αυτή την παγκόσμια πρωτοτυπία φοβάμαι ότι ηχεί πλέον σα μια αφελής κοινοτυπία.

Καταλαβαίνω βέβαια ότι το να αφήνουμε ενήλικους να παίζουν σκάκι είναι επικίνδυνο, γιατί μετά αυτοί μπορεί να έχουν άποψη και να θέλουν να συμμετάσχουν στα κοινά, εκτοπίζοντας τους επαγγελματίες "γιεσμαν" που ποτέ δεν είχαν καμία ιδιαίτερη επαφή με αυτό, πέρα από το να το βλέπουν σαν όχημα για την προσωπική τους ανάδειξη.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ποιο γέλιο της αρκούδας; Δε βλέπω η "πρόταση" να προβλέπει κάποια αναπτυξιακή σκακιέρα για αρκούδες. Συνεπώς, οι αρκούδες, όπως και κάθε άλλο νοήμον ον, θα πρέπει να κλαίνε για την κατάντια της σημαντικότερης ομαδικής διοργάνωσης του Ελληνικού ζατρικίου.

Kostas Oreopoulos είπε...

Δεν νομίζω η πρόταση να έλεγε η 8 σκακιέρες να έχουν αυτή την σύνθεση. Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα εγώ.

Αν κάποιος γνωρίζει λεπτομέρειες για το πως διαμορφώθηκε αυτή η ιστορική απόφαση, ας ενημερώσει.

Εμένα αυτό μου μυρίζει αποτέλεσμα συμβιβασμού, που στην περίπτωση αυτή έβγαλε ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ.

skamama είπε...

Μικρές αγγελίες

ΠΑΙΔΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 12. Πωλείται ή ενοικιάζεται, ακούραστο στις προπονήσεις, υπάκουο στον αρχηγό, αποδεδειγμένη εμπειρία σε αγώνες, πολλές προοπτικές για ανάπτυξη.

Εναλλακτικά ανταλλάσσεται με νεανίδα με αντίστοιχα προσόντα.

Θα προτιμηθεί σύλλογος με προοπτικές μοριοδότησης.

Πληροφορίες: skamama

Ευτυχώς πρόλαβα! Αν ήταν το σκακιστόπαιδο από 13 – 17 χρονών, άδικα η επένδυση!

Καιρός να πάρουν οι σκακιστογονείς την κατάσταση στα χέρια τους. Με τα λεφτά θα αγοράσω τροχόσπιτο να ξεχειμωνιάζω στο πεζοδρόμιο έξω από τους αγώνες.

Μεταγραφές έρχονται, πάλι κάποιοι θα αναρωτιούνται σε ποιόν ανήκουν τα παιδιά τους ...

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΘΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ!!!!!!!!!

στ είπε...

Για το 2011 η απόφαση είναι αυτή, δεν αλλάζει. Δεν ωφελεί η γκρίνια. Το θέμα τώρα είναι να μην επιτρέπονται δυο ξένοι, παρά μόνο ένας (με την εξαίρεση των ξένων που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα, που θα πρέπει να έχουν δυνατότητα να παίζουν χωρίς περιορισμό).

Ανώνυμος είπε...

Ναι, και μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί. Δεν ωφελεί η γκρίνια. Ας κάτσουμε απλώς να περιμένουμε ...

trilizas είπε...

Εγώ πάλι διαφωνώ. Υπάρχει σατανικό πλάνο πίσω από αυτήν την εξαιρετική ιδέα.

Το επόμενο βήμα θα είναι από 3 να γίνουν 2 (μία άνω των 18 και μία άνω των 30). Ύστερα θα υποχρεώνουν ο ένας από τους δύο άνδρες να είναι πατέρας των παιδιών και η γυναίκα μητέρα.

Και σε μερικά χρονάκια θα ξεκινήσουν παράλληλα τα πανελλήνια "ενήλικα" πρωταθλήματα όπου θα κατεβάζει η κάθε ομάδα 8 ενήλικες να παίζουν (κι έτσι θα πάρουμε το αίμα μας πίσω).

Ανώνυμος είπε...

ΧΧΧΑΑΑΑΑΑΛΛΛΛΙΙΙΙΙΙΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

Dj_erevos είπε...

Η λυση ειναι μια...
Φετος τα πρωταθληματα,τοπικα και Α εθνικης να ΜΗ γινουν....
ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ!!!!

...Και εκλιπαρω τους κυριους στην ΕΣΟ να με συγχωρησουν που εκλεισα τα 18 και που δε γεννηθηκα γυναικα!!!

Kostas Oreopoulos είπε...

Η λύση είναι μια.

Αποχή όλων από το έκτρωμα αυτό.
Σχεδιασμός από την αρχή σε κάτι αξιοπρεπές που να ωφελεί το άθλημα.

Πάντως πιστεύω ότι κάποιος κάνει πλάκα. Δεν μπορεί να είναι αυτό το κείμενο που ψηφίσαν άνθρωποι με IQ πάνω από 50. Απλά αδυνατώ να το πιστέψω. Εκτός και αν στο ΔΣ γίνεται παράλληλα διαγωνισμός επιθεώρησης και αυτό είναι το καλύτερο σενάριο!

Τι να πω...

Alotan είπε...

Με δυο λέξεις τα είπε όλα ο Ήρωνας:

"Τελικά δεν είχαμε πιάσει πάτο, υπάρχει και πιο κάτω."

Ίσως είναι προτιμότερο να καταργηθεί τελείως, παρά αυτό το κατάντημα. Το αγωνιστικό σκάκι το έχω σταματήσει από πέρσι, και βλέποντας κάτι τέτοια, χαίρομαι διπλά που το έκανα.

Εύχομαι μόνο, έστω και από το 2012 να έρθουν στα συγκαλά τους οι διοικούντες. Προτάσεις υπάρχουν πολλές, κάποιες απόλυτα λογικές, αλλά όσο περνάει ο καιρός, τόσο δυσκολότερο θα γίνεται να ξεμπλέξει αυτό το κουβάρι που κάποτε λεγόταν διασυλλογικό πρωτάθλημα Α' Εθνικής.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πανε για πρεφα οι αντρικες παιδια.

Unknown είπε...

Γενικώς θεωρώ γελοίο το νέο σύστημα. Πιστεύω σε ένα πρωτάθλημα για άνδρες μόνο. Όμως θα ήθελα να αναλογιστούμε λίγο αυτά που λέγονται παραπάνω για τους νέους που δεν θα βρουν θέση στην ομάδα. Και πριν άνδρες έπαιζαν + 2 ξένους που δεν τους λες ανάπτυξη. Αν τώρα πια οι ομάδες λόγω της σύνθεσης δεν ασχοληθούν με μεταγραφές από το εξωτερικό (πριν το να μη έφερνες σου κόστιζε στην πραγματικότητα 5 πόντους αφού οι πρώτες κατέβαζαν τους παίκτες σου κάτω.)Ενώ τώρα παίζοντας οι 3 Έλληνες με άλλους 3 ακόμα και 0/3 έχεις πολλές ελπίδες για νίκη αν έχεις γερούς εφήβους και γυναίκες. Αυτό που θέλω να πω είναι πως στην πραγματικότητα κόπηκαν οι 2 πρώτες σκακιέρες και όχι οι 2 τελευταίες (4η & 5η).
Πάντως θα ήταν καλό κάποια στιγμή να απαιτήσουμε κάποια θέματα να συζητηθούν έξω από παραγοντισμούς με συμμετοχή των σκακιστών και όχι μόνο των παραγόντων. Μια ανοικτή γενική συνέλευση δηλαδή. Μόνο τότε μπορείς να ξέρεις τι πραγματικά ζητάμε.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο η ανθρώπινη ηλιθιότητα δεν έχει όρια.Απλά κάποιοι το επιβεβαίωσαν

Tzermi

Ανώνυμος είπε...

Όλοι οι σκακιστές ραντεβού στο επόμενο συμβούλιο της ΕΣΟ με μία "αγελαδίτσα" στο χέρι.

Ανώνυμος είπε...

Tzermi ,η ηλιθιότητα μπορεί να καταλογιστεί μόνο σε άδολους και αφελείς.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και δε είναι πρόταση εναντίον του ΠΣ Περιστερι το οποίο καλά κάνει και επενδύει λεφτα (διαφωνω με το μεγάλο παζάρι που γίνεται στις νεανικές σκακέρες και τις αγοραπωλησίες μικρών παιδιών..οχι μονο απο το ΠΣ αλλα γενικά)
προφανώς ο στόχος ηταν να μειωθει το κόστος που έιχε ξεφύγει σε δυσανάλογα ύψη ειδικά για τις ομάδες τις επαρχίας..η σύνθεση που πέρασε είναι πρόταση του προέδρου και όχι των συμβούλων που πρότειναν 8μελη συνθεση ...με τις 34 ομάδες ήταν ήδη άσχημο το συστημα αγώνων, με 3 πλέον ανδρικές και ..παιδική χαρά ήρθε και το αποτελείωσε..και καλά για την ανάπτυξη λένε κρατάνε τις νεανικες..αντι να γίνει ενα διασυλλογικο νεανικο της προκοπής ..

Ανώνυμος είπε...

Αφού ο πρόεδρος το καταψήφισε και πρότεινε 12 σκακιερες.Κοιτα την ψηφοφορία παραπάνω!

Ανώνυμος είπε...

Υπέρ των 12 σκακιέρων για το 2011 ψήφισαν ο Μακρόπουλος,ο Μιχαηλίδης,ο Μαρής,ο Καλοσκάμπης και ο Ανδρώνης.Υπέρ των 8 σκακιέρων ψήφισαν ο Θεοδωρίδης,ο Αντωνιάδης,ο Τσουκαράκης,ο Βιδάλης,ο Πιλάλης,ο Δρεπανιώτης,ο Νικολόπουλος και ο Κουβάτσος.Τελικό αποτέλεσμα 5-8.

Δηλαδή η ψηφοφορία θα μπορούσε να είναι οι κάτω από το 2000 και οι πάνω από το 2000!
Φαίνεται ποιοί παίζουν σκάκι και ποιοί δεν καταλαβαίνουν τίποτα από το άθλημα.Απλά κρίμα, γιατί κάποιοι από αυτους παλιά καταλάβαιναν την κατάσταση στην οποία είναι οι επαγγελματίες σκακιστές.

tzermi

Dj_erevos είπε...

Ιδεαρα!!!!
...Οι ομαδες να εκπροσωπουνται απο 1 ενηλικα,αυστηρα GM πανω απο 2700-θελουμε αιγλη,αλλα λογω οικονομικης κρισης δεν εχουμε χρηματα-,εναν 12χρονο,τρεις κατω απο 8,και δυο γυναικειες!!!!
..Πω πω φανταστειτε αναπτυξη!!!!

Kostas Oreopoulos είπε...

Οι 12 σκακιέρες είναι μια απίστευτη βλακεία αγαπητέ ανώνυμε (γράψε και το όνομα σου, αφού ξέρεις τόσα πολλά. Μην ντρέπεσαι)

Το θέμα είναι, ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι προφανές αποτέλεσμα ενός αστείου συμβιβασμού.

Οι 8 σκακιέρες είναι μια χαρά. Η σύνθεση τους είναι κωμικοτραγική.

Αν λοιπόν γνωρίζεις, πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο, θα ήταν καλό να μάθουμε και οι υπόλοιποι.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Δεν πηρα απαντηση στο ερωτημα για την συνθεση στις πιο κατω κατηγοριες, και δεν βλεπω να το σχολιαζει καποιος αλλος,αλλα θα ηταν παραλογο να παιζει μια ομαδα με 12 σκακιερες στον προκριματικο της Α' Εθνικης και μετα απο λιγους μηνες να παει να παιξει στην Α' Εθνικη με 8.Θα μου πειτε βεβαια οτι δεν ειναι το μονο παραλογο,αλλα το συγκεκριμενο, αν ισχυει, αποτελει εσωτερικη αντιφαση της αποφασης.Απο την αλλη,αν υπαρχει περιορισμος των σκακιερων για ενηλικες και στις πιο κατω κατηγοριες, η αποφαση καταδικαζει σε απραξια εκατονταδες σκακιστες..
Μηπως υπαρχει καποιο σχεδιο για την δημιουργια νεων σωματειων με πυρηνα την οικογενεια;
(Καθε οικογενεια και σκακιστικη ομαδα! Τι, μονο ο Κιρσαν θα εχει πρωτοτυπες ιδεες οπως το να κανει το σκακι υποχρεωτικο στα σχολεια;)

Schrödinger's Cat είπε...

Η άποψη του Τάκη Δρεπανιώτη, στο ιστολόγιο "Ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά" ΕΔΩ

στ είπε...

Έγραψε τ΄ όνομα του ο ανώνυμος στο τέλος του σχολίου, K. Ωραιόπουλε, είναι ο tzermi (Α. Τζερμιαδιανός).

στ είπε...

Αυτή την απόφαση, σε 10 μήνες, θα την έχουμε ξεχάσει.

Kostas Oreopoulos είπε...

mea culpa... 6 το πρωί χωρίς καφέ.. το μάτι δεν πήγε εκεί....

Γκάφα :)

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που μου κάνει εντύπωση περισσότερο απ'όλα (δεν ξέρω αν κάποιος το έχει σχολιάσει πιο πριν) είναι το ότι για τα αγόρια υπάρχουν κατηγορίες Κ18 και Κ12 και για τα κορίτσια Κ18 και Κ16. Ειλικρινά υπάρχει κάποιος υπεύθυνος (ή οποιοσδήποτε) που μπορεί να εξηγήσει τη λογική πίσω από την παραπάνω ασυμμετρία στις ηλικιακές ομάδες των φύλων?

Ανώνυμος είπε...

Η αποψη μεριδας Ελληνων σκακιστων για τον κ. Μακροπουλο και την διοικηση της Ομοσπονδιας:

http://www.youtube.com/watch?v=gyEWkX3FNlY

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Χαιρετίζοντας όλους τους φίλους συνμπλογκίτες και ευχόμενος καλό χειμώνα, να καταθέσω την τρολιά μου ότι κακώς επιτίθεστε στο συγκεκριμένο σύστημα. Τι στο καλό, κράτος υπεργήρων θεωρούμαστε..όλοι όσοι είμαστε πάνω από 20 θα παίζουμε στο πρωτάθλημα βετεράνων και μπορεί να βγάλουμε και καμία συνταξούλα ‘αντιστασιακού’ .Τόσο ‘αντάρτικο’ γίνεται στον Μακρόπουλο (στο μιλητό βέβαια…). Άντε και την επόμενη φορά που θα πάω τις κόρες μου στον παιχνιδότοπο θα τους πω : ‘άντε παιδάκια μου να κάνετε τσουλήθρα, κούνια, παίξτε και κάνα σκάκι …και θα φύγω για πρέφα που είναι ΣΟΒΑΡΟ σπορ για 3 (όπως εύστοχα επισήμανε κάποιος φίλος).

Ε. Βιδάλης είπε...

Οποιος ψήφισε υπέρ των οκτώ δεν σημαίνει ότι ενέκρινε και τη συγκεκριμένη σύνθεση! Η μόνη ψηφοφορία που έγινε ήταν αν ο ΑΡΙΘΜΟΣ των σκακιστών θα ήταν 8 ή 12. ΟΧΙ ποιά θα ήταν η σύνθεση.
Οι απόψεις για τη σύνθεση ήταν πολλές και διαφορετικές.
Το αναφέρω επωνύμως, ώστε να σταματήσουν οι παρανοήσεις. Δείτε και το σχόλιο του Δρεπανιώτη στο site του.
Επιπρόσθετα επαναλαμβάνω ότι από τη στιγμή που υποστηρίζεται από πολλούς συμβούλους η πρόταση για τον διαχωρισμό των πρωταθλημάτων (δείτε συνημμένο αρχείο σε προηγούμενο σχόλιο) γίνεται εύκολα αντιληπτό ποιοί υποστηρίζουν μιά συνολικά ορθολογική ανάπτυξη και ποιοί απλά αρέσκονται να "ακροβατούν" με τις συνθέσεις.
Ευάγγελος Βιδάλης

Δημήτρης Κ. είπε...

Αγαπητέ κ. Βιδάλη, ο κ. Δρεπανιώτης στο site του υποστηρίζει πως δεν υπήρχε ψηφοφορία για τη σύνθεση, επειδή ο πρόεδρος κ. Μακρόπουλος 'έπεισε' όλους τους συμβούλους πως η σύνθεση, αφού αποφασίστηκε το '8' πρέπει να είναι αυτή προς όφελος του γυναικειόυ σκακιού.

Δηλαδή ο κ. Δρεπανιώτης υποστηρίζει πως συμφωνήσατε όλοι στην αναλογία, οπότε δεν χρειάστηκε ψηφοφορία. Οπότε εγκρίνατε τη σύνθεση και εσείς προσωπικά.

Οι εναλλακτικές προτάσεις δεν διέφεραν πολύ πάντως, όλοι για 3 άνδρες μιλούσαν.

Δημήτρης Κ. είπε...

Συγκεκριμένα ο κ. Δρεπανιώτης γράφει:

Ο πρόεδρος επιχειρηματολόγησε ισχυρά και τελικά πέρασε η πρότασή του (ομόφωνα, νομίζω) το 3-1-2-2.

Απορία: Γιατί νομίζει; δεν ήταν παρών; Και αφού είναι ομόφωνη η απόφαση, πως λέει ο κ. Βιδάλης πως δεν συμφωνούσαν όλοι;

Ανώνυμος είπε...

Κατρακυλα ορισμενων Γιεςμεν που πρωτα 'ομοφωνουν' ψηφιζοντας και μετα ,μπροστα στη λαικη κατακραυγή, νιπτουν τας χειρας τους.

Ε. Βιδάλης είπε...

Κύριε Δημήτρη Κ.
Αμέσως μετά την ψηφοφορία για 8 ή 12, δήλωσα στο Δ.Σ. ότι δεν εκφράζω γνώμη για τη σύνθεση, ώστε να διευκολύνω στη λήψη απόφασης, ακριβώς επειδή γνώριζα την ύπαρξη πολλών και διαφορετικών απόψεων.
Σημειώνω για μία ακόμη φορά ότι το θεμελιώδες θέμα δεν είναι η κατάρτιση μιάς 8μελούς σύνθεσης σ' ένα πρωτάθλημα, αλλά το συνολικό σύστημα διεξαγωγής των διασυλλογικών διοργανώσεων στη χώρα μας, με ξεχωριστά πρωταθλήματα (γενικά, νεανικά, κ.ά.)
Και ενώ έχουν ακουστεί πάρα πολλές απόψεις για τις συνθέσεις -με 3, 4, 5 άντρες, με 1 ή 2 νεάνιδες, με ή χωρίς αγόρια -14 ή -12 κ.ό.κ., δεν έχουν ακουστεί περισσότερες από δύο για ένα συνολικό σύστημα ομαδικών αγώνων.
Ελπίζω κι εύχομαι εκεί να επικεντρωθούν ο διάλογος, τα σχόλια και οι κριτικές.
Ε.Β.

Δημήτρης Κ. είπε...

κ. Βιδάλη σας ευχαριστώ για την απάντηση. Ο διαλογος για το συνολικό σύστημα διεξαγωγής των διασυλλογικών διοργανώσεων στη χώρα μας οπωσδήποτε πρέπει να γίνει αλλά ΜΗΝ υποτιμάτε όσα έκφράζονται για τις 3 γενικές. Ειναι πάρα πολύ λίγες, με δεδομένο πως θα επιτρέπονται και 2 (!!!) ξένοι!

Ανώνυμος είπε...

Μιά μικρή διευκρίνηση: οι 2 αλλοδαποί αφορούν τις 3 γενικές αλλά και τη γυναικεία σκακιέρα.
Ε.Β.

Ανώνυμος είπε...

Η θεωρητικολογία και γενικολογία για το απώτερο μέλλον, προκειμένου να αποσπαστεί η προσοχή από τα σκανδαλώδη εκτρώματα του παρόντος που περνάνε υπογείως είναι η πλέον συνήθης και δημοφιλής πολιτικάντικη πρακτική διαχρονικά.

IliasPan είπε...

Από κάποιες συζητήσεις, στο καίριο ερώτημα του Μέτοικου, τι γίνεται στις παρακάτω κατηγορίες εγώ έχω καταλάβει ότι εκτός από το ΠΟΑ που υποχρεωτικά έχει τη σύνθεση της Α' Εθνικής στις άλλες κατηγορίες οι ενώσεις έχουν ελευθερία για τον καθορισμό της σύνθεσης, επομένως δεν είναι θέμα ΕΣΟ.

Από την περσινή προκύρηξη
"Τα υπόλοιπα τοπικά και περιφερειακά πρωταθλήματα του 2010 θα διεξαχθούν με συνθέσεις που καθορίζονται με αποφάσεις των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών. Τονίζεται ότι οι προκριματικοί όμιλοι της Α’ εθνικής θα διεξαχθούν υποχρεωτικά με την παραπάνω 12μελή σύνθέση που ισχύει για την τελική φάση της Α’ Εθνικής."

Στην ΕΣΣΝΑ από όσο ξέρω για το θέμα θα αποφασίσει η ΓΣ, και όχι το ΔΣ, οπότε θεωρητικά είναι στα χέρια των σωματείων να αποφασίσουν το μέλλον τους.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί να έχουν και άλλες κατηγορίες 3 μόνο ανδρικές σκακιέρες ετοιμαστείτε για γερές μάχες για το πιος θα κατακτήσει το Αττικής Φιλίας!!

Ανώνυμος είπε...

Το εκτρωματικό αποτέλεσμα για το 2011 είναι αυτό που μένει. Τα κατασκευασμένα άλλοθι των συμβούλων δεν πείθουν κανένα.

G GEORGOPOULOS είπε...

μερικές σύντομες παρατηρήσεις:
1. στην ψηφοφορία συγκρούστηκαν 2 προτάσεις μία για 12 σκακιέρες και μία για 8.
ακούσαμε περί επιχειρηματαλογίας επί της ουσίας του προέδρου για τις 12 σκακιέρες ... και παρόλο που διαφωνώ μαζί του...υπερασπίστηκε την άποψη του βάζοντας ένα ολόκληρο σκεπτικό. από την άλλη μεριά... απ ότι φαίνεται..το σημαντικό ήταν να αλλάξει απλά η σύνθεση των διασυλλογικών χωρίς να υπάρχει σχέδιο...απλά να αλλάξει...και πάνω σε αυτή την λογική παρουσιάζονται και νεφελώδη σχέδια που δεν ανταποκρίνονται στην σύγχρονη πραγματικότητα.
2.η ουσία κύριοι δεν είναι ποια θα είναι η σύνθεση σε αριθμό και σε κατηγορίες αλλά τι θέλουμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις δύσκολες εποχές που έρχονται.
3.δεν μπορεί στο ΔΣ της ΕΣΟ οι παράγοντες να μηχανοραφούν συνέχεια για τα συμφέροντα των ομάδων τους, αν το έχουν ξεχάσει ...ας το ξαναθυμηθούν έχουν εκλεγεί για να εκπροσωπούν όλο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ.
4. έχουμε ξεχάσει ότι το σκάκι είναι ατομικό άθλημα και όχι ομαδικό...και αντί να παρουσιάζονται προτάσεις για το πως θα αναβαθμιστούν τα ατομικά πρωταθλήματα σε όλα τα επίπεδα, για το πως θα αξιοποιηθεί το σχολικό, αναλωνόμαστε με το πως θα είναι η σύνθεση των διασυλλογικών προκειμένου μερικοί παράγοντες να ικανοποιούν την ματαιοδοξία τους.
5.διάβασα την άποψη του κ. Δρεπανιώτη...(στην Ελλάδα σχεδόν δεν υπάρχει σκάκι έξω από τα διασυλλογικά)...και έχω να πω ότι προφανώς ζούμε σε άλλη ΕΛΛΑΔΑ.

φιλικά.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Μήπως ονειρεύομαι;

Αυτή τη στιγμή έχω πιει ένα φλυτζάνι καφέ, και έβαλα και λίγη ζάχαρη.
Ελπίζω η ζάχαρη να ήταν καλής ποιότητας.

Γνωρίζετε τίποτα για τις παρενέργειες
τις ζάχαρης;

Κόκκαλης Βασίλης είπε...

κ. Βιδάλη,
σέβομαι το γεγονός ότι είστε ο μόνος που ενδιαφερθήκατε να σχολιάσετε την απόφαση στην σκακιστική κοινότητα.
Οφείλω όμως να σας πω ότι στα μάτια μου σαν απλού σκακιστή το "δεν εκφράζω γνώμη για τη σύνθεση, ώστε να διευκολύνω στη λήψη απόφασης" ισοδυναμεί με συνενοχή στη γελοιότητα. Οποιοσδήποτε νοήμων σκακιστής ΟΦΕΙΛΕ να εναντιωθεί με κάθε τρόπο σε μια τέτοια απόφαση και όχι να τη ...διευκολύνει.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά το γεγονός ότι πέρασε αυτη η συνθεση χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση είναι άσχημο..το πρόβλημα όμως είναι το πως φτάσαμε ως εδώ..χωρις λεφτά για το σκάκι(μειωμένα έστω) ,χωρίς χορηγούς ,με υπερχρεωμένους συλλόγους απαξιωμένα διασυλλογικά και ατομικά πρωταθλήματα..δε υπάρχει σχέδιο γενικά τα τελευταια 10 χρόνια(ίσως και παραπάνω),πρέπει να αλλάξουν πολλά και γρήγορα,το καλό είναι ότι υπάρχει πλέον κίνηση,αρχισαν να συζητανε στο συμβούλιο..

Πικρόχολος είπε...

Ααααααααχ τι καλάαααααα

Επίτέλους μία σωστή σύνθεση!!! Το νέο πρωτάθλημα έχει όνομα; Θα μου επιτρέψετε να γίνω νονός...

ΠΠΠΧΣ 2010-11 (Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παιδικής Χαράς Σκάκι 2010-11). Πως σας φαίνεται;

Προτείνω:
Ο χώρος διεξαγωγής να είναι > 5000τμ.
Να υπάρχουν: Κλόουν, μαλλί της γριάς, γωνιές για playstation, μέρος ειδικό τάισμα με μπιμπερό. Διάσπαρτες στο χώρο μπάλες ώστε να μπορούν τα παιδιά να παίζουν μπάσκετ, βόλλεϋ και... τα μήλα!

Συγχαρητήρια σε αυτούς που "σκέφτηκαν" αυτό το... πράγμα. Πέτυχαν τους στόχους τους όπως θα δείτε και παρακάτω:

http://www.youtube.com/watch?v=s-uujIG0PgU

Κρασοπατέρας είπε...

Κύριε Γεωργιάδη, η ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για πληθώρα παρενεργειών στον άνθρωπο. Το υψηλό επίπεδο χοληστερίνης, οι πονοκέφαλοι, η κούραση, η ερεθιστικότητα, η δυσκοιλιότητα αποδίδονται κατά ένα μέρος στην κοινή ζάχαρη.
Τα σέβη μου και να πίνετε κρασί...

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω-
με το ισχύον σύστημα το οποίο κατά κανόνα δεν άρεσε (12 σκακιέρων), τουλάχιστον λέγαμε ότι έχουμε πρωτάθλημα στο οποίο "έλαμπαν" κάποιες συμμετοχές ισχυρών παικτών.

Δηλαδή τώρα, αν μπορεί να μου απαντήσει κάποιος:
1) Ένας GM σε ποια ομάδα θα συμμετάσχει; Μήπως στην Β' Εθνική ή στο εξωτερικό;
2) Πόσα σχολικά λεωφορεία χρειαζόμαστε για την μεταφορά των παικτών στο χώρο των αγώνων;
3) Πώς γίνεται μια ομάδα Β' Εθνικής
με το "νέο" σύστημα να φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις ισχυρότερη από μια ομάδα Α' Εθνικής;

Απίθανα είπε...

Ρε, παιδιά η ανάπτυξη γίνεται στο πρωτάθλημα Α' Εθνικής; ποιόν κοροϊδεύουν σε ποιών τα παιδιά πάνω κάνουν πολιτική όλοι αυτοί οι κύριοι ;
Φτιάξε 8 γενικές σκακιέρες ή όσες σηκώνει το πρωτάθλημα σου τέλος πάντων και δώσε στον έφηβο το κίνητρο να βελτιωθεί και να παίξει στην ομάδα την θέση την οποία θα κρατήσει και μετά τα 18 αν συνεχίσει, ώστε να υπάρχει συνέχεια.
Στο εξωτερικό γίνονται IM και GM από τα 14, και όλα αυτά τα χρόνια που κάνουν ανάπτυξη η Αθήνα δεν έχει βγάλει ένα GM.
Τι άλλο να πω...δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να βγάλεις οργή...

Ανώνυμος είπε...

Γιατί η ΕΣΟ ενώ δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το νεανικό σκάκι αφήνει νεαρούς παίκτες σαν τον Γιάννη Παπαδόπουλο να σταματήσουν το σκάκι? Είναι απορίας άξιο.

Ήρωνας

Μπετσάκος Βασίλειος είπε...

Ένα συνολικό σκεπτικό για τα Διασυλλογικά

Ένα πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής για οποιοδήποτε ερασιτεχνικό άθλημα και ειδικότερα για το σκάκι πρέπει να εκπληρώνει τους ακόλουθους ιεραρχημένους στόχους:
· Σε ομαδικό επίπεδο: Να αναδεικνύει την ισχυρότερη ομάδα (καλώς ή κακώς στην έννοια της ισχύος συμπεριλαμβάνεται και η οικονομική επιφάνεια, και άρα οι μεταγραφές ελλήνων και ξένων σκακιστών).
· Να διασφαλίζει ένα minimum ποιότητας, ομοιογένειας και ανταγωνιστικότητας.
· Να εξασφαλίζει ισότιμους όρους συμμετοχής σε σωματεία προερχόμενα από διάφορες περιοχές της χώρας. (Κύριο κριτήριο δεν μπορεί να είναι άλλο από την αγωνιστική ισχύ των σωματείων αυτών).
· Να προβάλλει το άθλημα τόσο στο φυσικό του (σκακιστικό) χώρο όσο και στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία.
· Σε ατομικό επίπεδο: Να δίνει την ευκαιρία στους σκακιστές να παίξουν υψηλού επιπέδου παρτίδες (και συνακόλουθα να εξασφαλίσουν βαθμούς αξιολόγησης και νόρμες τίτλων).
· Να προάγει την ανάπτυξη του αθλήματος και τη διείσδυσή του σε επιθυμητές κατηγορίες αθλουμένων, όπως είναι οι γυναίκες, οι νεάνιδες, οι έφηβοι και τα παιδιά (ο στόχος αυτός ασφαλώς ισχυροποιείται στα αμέσως κατώτερα πρωταθλήματα).
· Να φέρνει σε επικοινωνία τους σκακιστές αλλά και τους συλλόγους, έτσι ώστε να ενοποιείται κατά το δυνατόν σε πανελλήνιο επίπεδο η εμβέλεια του σκακιού.
· Να διευκολύνει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της αγωνιστικής δράσης των συλλόγων εξασφαλίζοντας σταθερότητα και πάγιους κανόνες λειτουργίας.

Η επίτευξη των προηγούμενων στόχων προσκρούει σε ποικίλα εμπόδια, όπως η οικονομική δυσπραγία της πολιτείας, των συλλόγων και των ατόμων, η δυσκολία των μετακινήσεων στον ελλαδικό χώρο, οι ποικίλες ατομικές φιλοδοξίες που έρχονται συχνά σε αντίθεση με το καλό του αθλήματος, κλπ...

Μια πρόταση για τον τρόπο διεξαγωγής του Πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής πρέπει να λαμβάνει υπ΄ όψιν τόσο τους επιθυμητούς στόχους όσο και τις συγκεκριμένες δυσκολίες.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΕΤΣΑΚΟΣ. Τριανδρία Θεσσαλονίκης.

Μπετσάκος Βασίλειος είπε...

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό νομίζω ότι θα ήταν εύλογη η ακόλουθη πρόταση:
1. Διεξαγωγή του Πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής με τη συμμετοχή πολύ λιγότερων ομάδων από τις 34 (σε κανένα άλλο άθλημα δεν συμμετέχει στην Α΄ Εθνική το 25% των ενεργών σωματείων της χώρας). Ο αριθμός των 16 ομάδων μπορεί να εξασφαλίσει και τη συμμετοχή επαρχιακών ομάδων, αλλά και την αναγκαία ομοιογένεια και ανταγωνιστικότητα.
2. Διεξαγωγή του Πρωταθλήματος σε 8 σκακιέρες: 4 ανοικτές (οι λεγόμενες «αντρικές»), 1 γυναικεία (αυτή η αναλογία κρίνεται ενισχυμένη εν σχέσει με τη γενικότερη συμμετοχή των γυναικών στο άθλημα), 1 (ανοικτή ως προς το φύλο) εφηβική (-18), 1 για νεάνιδα (-18) και 1 (ανοικτή ως προς το φύλο) παιδική (-14). Έτσι τον κύριο λόγο διατηρούν οι ενήλικοι, ενώ ικανοποιείται και μία «αναπτυξιακή» λογική (βέβαια αυτή αποτελεί κύριο ζητούμενο των επόμενων κατηγοριών). Η παιδική θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μία νεανική (-20). Για πολλούς λόγους η συμμετοχή δωδεκάχρονων πρέπει να αποφευχθεί.
3. Συμμετοχή ενός μόνο ξένου αθλητή. Αυτή θα δίνει την ευκαιρία προβολής του αθλήματος, καθώς θα μετακαλούνται πολύ αξιόλογοι ξένοι σκακιστές, ενώ θα επιτρέπει να παίξουν περισσότεροι έλληνες στις υψηλές σκακιέρες. Αν δεν είναι για νομικούς λόγους εφικτός ο περιορισμός των ξένων, τότε το Πρωτάθλημα πρέπει να διεξάγεται είτε με 10 σκακιέρες είτε –ακόμη καλύτερα- με 8 αλλά χωρίς παιδική σκακιέρα (5 «αντρικές).
4. Διεξαγωγή του Πρωταθλήματος σε 9 γύρους, ώστε να επιτρέπεται η επίτευξη νόρμας τίτλων.
5. Διεξαγωγή του Πρωταθλήματος σε διάφορες περιοχές της χώρας (αντίστοιχα περίπου προς την εντοπιότητα των συμμετεχόντων συλλόγων). Έτσι, με μία λογική πενταετούς προγραμματισμού θα περιμέναμε να γίνουν δύο Πρωταθλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών ένα ή δύο στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης και ένα ή δύο στην επαρχία (π.χ. Κρήτη, Καβάλα).
6. Οι οικονομικοί όροι διεξαγωγής του Πρωταθλήματος: Με δεδομένο ότι οι επιδοτήσεις από την ΕΣΟ θα είναι όλο και χαμηλότερες, πρέπει να καταβάλλονται από αυτήν τουλάχιστον τα οδοιπορικά έξοδα. Από κει και πέρα, καλό θα ήταν να υπάρχει κάποιο κίνητρο, όπως η χρηματοδότηση ομάδων για τη συμμετοχή τους σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η ανταγωνιστικότητα του Πρωταθλήματος δεν μπορεί να επιτυγχάνεται μέσω της διεκδίκησης χρημάτων (για τις 10 πρώτες ομάδες), αλλά μέσω της αγωνιστικής προσπάθειας για παραμονή στην κατηγορία (αν υποβιβάζονται πέντε ομάδες κάθε χρόνο, θα δοθούν πραγματικές πολλές μάχες για τη σωτηρία, ενώ θα διασφαλιστεί και η ετήσια ανανέωση του πρωταθλήματος).
7. Τόπος διεξαγωγής του Πρωταθλήματος δεν μπορεί να είναι πάντα κάποιο ξενοδοχείο. Μπορούν ορισμένες χρονιές να εξασφαλίζονται και δημόσιοι χώροι. Η διεξαγωγή του Πρωταθλήματος σε κάποιο ξενοδοχείο και η διαμονή των ομάδων σε αυτό πρέπει να είναι ανεξάρτητες. Αν θέλει μια ομάδα να διαμείνει στο ξενοδοχείο των αγώνων ή σε κάποιο άλλο ξενοδοχείο της επιλογής της ή και να φιλοξενηθεί από συγγενείς και φίλους, είναι δικό της θέμα. Βέβαια, η διαμονή όλων στον ίδιο τόπο ενισχύει την ομοιογένεια και τη συνοχή μιας ομάδας, αλλά δυστυχώς δεν είναι πάντα εφικτή για τους συλλόγους.
8. Δεδομένου ότι το Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής και τα άλλα Πρωταθλήματα χαμηλότερων κατηγοριών υπηρετούν διαφορετικούς στόχους, δεν γίνεται να διεξάγονται με τους ίδιους όρους: Η αναπτυξιακή λογική πρέπει να είναι ενισχυμένη στις χαμηλότερες κατηγορίες και να διεξάγονται με περισσότερες σκακιέρες (π.χ. 12 η Β΄ Εθνική –δεν έχει νόημα ο Προκριματικός Όμιλος- 10 η Γ΄ κλπ.). Επίσης δεν έχει νόημα η συμμετοχή ξένων παικτών σε αυτές τις κατηγορίες.
Μπετσάκος Βασίλειος Τριανδρία Θεσσαλονίκης

Απίθανα είπε...

Και ένας 16χρονος για παράδειγμα θα παίξει με τους συνομηλίκους του στα διασυλλογικά νεανικά, στα ατομικά νεανικά και η πρόκληση είναι να κοντράρει κάποιον καλό ενήλικα, εφόσον το επίπεδο του είναι για Α' Εθνική, και ο στόχος για να βελτιωθεί αυτός είναι, και να μην νιώθει ότι έχει ημερομηνία λήξης ηλικιακά.
Αυτή την στιγμή ψιλότερο έλο στο κόσμο είναι ένα παλικάρι 18-19 χρονών. Αυτός έφτασε εκεί που έφτασε παίζοντας με τους συνομηλίκους του ;
Αν έχεις την δυνατότητα προχωράς, αν όχι παίζεις στα νεανικά σου πρωταθλήματα μέχρι εκεί που φτάνει η δυνατότητα σου.
Λυπάμαι και συγνώμη που μιλάω σαν να τα εξηγώ σε ένα παιδί, αλλά νομίζω ότι ο σχεδιασμός στο σκάκι, βρίσκεται κάτω και από αυτό, ένα παιδί θα καταλάβαινε.
Αυτά,...και πραγματικά λυπάμαι που αυτές οι σκέψεις τόσο απέχουν από την πραγματικότητα, όχι την σκακιστική αλλά αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις.

Γιάννης Αντωνιάδης είπε...

Επιτρέψτε μου να πω ότι η κύρια συζήτηση και ψηφοφορία που έγινε στο ΔΣ του Σαββάτου ήταν για το εάν η σύνθεση της Α εθνικής θα είναι 8μελής ή 12μελής (είναι προφανές ότι κάθε ένωση μπορεί να κάνει στα πρωταθλήματα της Β εθνική κλπ. ότι αποφασίζει). Μετά την ψηφοφορία για τον αριθμό, άρχισε συζήτηση για τη σύνθεση. Η άποψη που υπερασπίστηκε ο Μακρόπουλος με νύχια και με δόντια ήταν να μην κοπεί γυναικεία σκακιέρα (γιατί και πως δεν φθάνει ο χώρος εδω και σε κάθε περίπτωση ας το πει ο ίδιος). Επίσης η πρόταση του ήταν να είναι τα αγόρια 16 και 12. Προσωπικά πρότεινα και προκειμένου να μην κατηγορηθώ ότι βοηθάω την ομάδα μου κλπ. να ισχύει η ίδια σύνθεση που ίσχυε όταν το 2003 ήταν επίσης 8μελής η σύνθεση (4-2-2). Από αυτή την πρόταση έγινε δεκτό ο έφηβος από 16 να γίνει 18, όπως ίσχυε τότε.

Ασύρματος είπε...

Για την ΕΣΟ πάντως είναι προφανές ότι οι προκριματικοί όμιλοι θα γίνουν με την σύνθεση της Α' Εθνικής.

Απίθανα είπε...

Κύριε Αντωνιάδη (και ζητάω συγνώμη εκ τον προτέρων για την ανωνυμία μου, μιας και γράφετε επώνυμα, ελπίζω αυτό να μην μειώνει στα μάτια σας και το κύρος των θέσεων μου).
Πραγματικά από ένα σημείο και μετά δεν μας αφορά το τι λέχθηκε στην συνάντηση, με την έννοια ότι πολλοί από εμάς από εδώ προσπαθούμε να σας πούμε και πιστεύω με αρκετά σοβαρό τρόπο ότι δεν μας ενδιαφέρει η συσχετιστική λογική και το παζάρι επιχειρημάτων, που μεταξύ σας διανεμήθηκε.
Μπορούμε για ώρες να συζητάμε αν η σκακιέρα πρέπει να είναι <18 ή <20 π.χ. .Το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό αλλά στην βάση μιας άλλης λογικής διεξαγωγής πρωταθλήματος.

Γιάννης Αντωνιάδης είπε...

Συμφωνώ απολύτως μαζί σας και για το λόγο αυτό, πέρα από την πρόταση που κατατέθηκε για το 2012, έγινε μία επιτροπή για να συζητήσει το σύστημα και να υποβάλλει μία πρόταση μέχρι το Γενάρη, ώστε στο πρωτάθλημα του 2011 (αν και όπως γίνει) οι ομάδες να ξέρουν για τι παίζουν. Θα συμφωνείτε φαντάζομαι ότι δεν μπορεί να έρθει σήμερα κάποιος να πει στις ομάδες που έπαιξαν πέρσυ ότι π.χ. οι οκτώ πρώτες γίνεστε α εθνική και οι υπόλοιπες υποβιβάζεστε (τά νούμερα υποθετικά).

DarthVaderGR είπε...

TROLLFEST...

Πικρόχολος είπε...

"DarthVaderGR είπε...

TROLLFEST..."

Πόσο δίκιο έχεις... Τόσα trolls μέσα... στην ΕΣΟ και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε...

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Κυριε Αντωνιαδη

οχι οτι εχει ιδιαιτερη σημασια,αλλα στα ευνομουμενα αθληματα η προκυρηξη των πρωταθληματων βγαινει πριν την περιοδο μεταγραφων,ωστε να μπορουν τα σωματεια να προγραμματισουν τις κινησεις τους. Τι νοημα θα εχει να κανει καποιος συλλογος μεταγραφες με στοχο να τερματισει περιπου στην 15η θεση,ξεροντας οτι σωζονται 20 ομαδες,και να μαθει εκ των υστερων οτι σωζονται π.χ. 10 ομαδες.
Αρα αν αποφασισατε οτι οι μεταγραφες αρχιζουν 15/11 ως τοτε θα πρεπει να μπορειτε να πειτε στα σωματεια ποσοι θα πεσουν του χρονου.

Ξερω,ψιλα γραμματα ψαχνω..

Επισης ο υπολογισμος που κανετε συγκρινοντας το 5/12 με το 3/8 στο ε.σ.π. (αντρικες σκακιερες) δεν ευσταθει,οπως δεν ευσταθει και ο συλλογισμος του Δρεπανιωτη οτι κοβεται η 1η και η 2η αντρικη.Ως τωρα υπηρχαν εξη σκακιερες ενηλικων (5+1) που τις περιοριζετε σε 4(3+1) υποχρεωνοντας τα σωματεια να εχουν ξενους μονο σ'αυτες τις σκακιερες,ενω πριν ο κοινοτικος μπορουσε να παιξει και στις αναπτυξιακες.Αρα τα σωματεια που θελουν να διεκδικησουν κατι (τιτλο η παραμονη) θα υποχρεωθουν να παρουν ξενους καθως τωρα αποτελουν το 25% της ομαδας ενω πριν ηταν το 16.6%.Μεγαλη διαφορα.Οσο για το επιχειρημα που μεταβιβαζει την ευθυνη για το αν θα χρησιμοποιηθουν ξενοι στα σωματεια (κοψιμο 1ης και 2ης σκακιερας) τι να πω; αν το ΔΣ της ΕΣΟ πιστευει οτι δεν πρεπει να παιζουν ξενοι (συμφωνω) ας προσπαθησει να το περασει,οχι να μεταβιβαζει την ευθυνη στα σωματεια. Αυτη η συνθεση απλα θα βαθυνει το χασμα μεταξυ των μετριως ισχυρων σωματειων που θα σκοπευουν στην παραμονη τους και των αδιαφορων που θα κατεβουν (αν κατεβουν) για την εμπειρια.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Αυτό με τον "Καλλικράτη" του άρθρου δεν το διάβασα και πολύ καλά to μεσημέρι. Τώρα αρχίζω και καταλαβαίνω τι γίνεται....

7 περιφέρειες->δηλαδή επηρεάζονται και οι υπόλοιποι-όχι μόνο η Α' Εθνική; Μήπως κάνω λάθος;

Π.Γ.ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ είπε...

Δηλώνω πως απουσίαζα για σοβαρούς προσωπικούς λόγους από το ΔΣ της ΕΣΟ.Τόσο κακή και προβληματική απόφαση δεν περίμενα ότι ήταν δυνατόν να πάρουν οι σύμβουλοι της ΕΣΟ που κάποιοι από αυτούς έχουν 25-30 χρόνια αγωνιστική και διοικητική εμπειρία.
Προσωπικά πιστεύω ότι το σύστημα με τις 12 σκακιέρες δεν έχει κλείσει τον κύκλο του και έχει πολλά να προσφέρει στην ανάπτυξη του αθληματος.
Η μόνη σοβαρή εναλλακτική στις 12 σκακιέρες θα ήταν οι 10 με 4 ανδρικές με ένα ξένο ή κοινοτικό μία γυναικεία (αναπτυξιακή),3 εφηβικές (16,14,12) και δύο νεάνιδες (18,16) για το 2011 με την ανακοίνωση όμως ότι θα πάμε στο 18,14 από το 2012.
Η συζήτηση για το τι συλλόγους και τι διασυλλογικά θέλουμε πρέπει να γίνει σε συνέδριο της ΕΣΟ(όπως έγινε την προηγούμενη φορά) με οργανωμένο τρόπο σε σύνδεση με τους αναμενόμενους πόρους αλλά και την αυτοχρηματοδότηση των ενδιαφερομένων σωματείων.
Δεν μπορώ να πιστεψω ότι μια "οικονομία" της τάξης των 1500 Ευρώ που θα έχει κάθε σωματείο Α Εθνικής οδήγησε έμπειρους και νοήμονες συμβούλους σε τέτοια απόφαση.Δεν μπορώ να καταλάβω τί θα πουν και πώς θα υποστηρίξουν αυτή την απόφαση σε ένα σύλλογο του ΠΟΑ που δουλεύει χρόνια για να έχει νεανικές σκακιέρες και ανάπτυξη χωρίς να απαιτεί πόρους οικονομικούς από την ΕΣΟ και που προσπαθεί να διαδόσει το σκάκι επειδή κάποιοι ρομαντικοί μαίτρ του είναι "εραστές της τέχνης" και πιστεύουν στον καλώς εννοούμενο ερασιτεχνισμό με κοινωνική προσφορά(συγχώρα με ΑΝΤΩΝΗ).
Ελπίζω ότι 4 ακόμα υπογραφές(η δική μου είναι δεδομένη) είναι αρκετές για να συζητηθεί ξανά το θέμα στο επόμενο ΔΣ της ΕΣΟ και να αναλογισθούμε όλοι τις ευθύνες μας για το μέλλον του αθληματος.
Τέλος δεν κατανοώ πως συζητήθηκε αλλαγή της φιλοσοφίας που υπάρχει για τις μεταγραφές όσον αφορά την γυναικεία σκακιέρα και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της και γιατί συζητάμε για δυνατότητα μεταγραφής ξένης σκακίστριας.Νομίζω οτι κακώς συζητήθηκε και μπήκε τέτοιο θέμα στην ημερήσια διάταξη αφού ούτε ειχε ζητηθεί από 5 τουλάχιστον συμβούλους ούτε ειχε ξανασυζητηθεί (τα τελευταία 5 χρόνια στα συμβούλια της ΕΣΟ από όσο θυμάμαι)
Τελος είναι κατα την ταπεινή μου γνώμη φοβερό λάθος να κάνεις "σκωτσεζικο ντους" στα σωματεία με μεγάλες αλλαγές και ρήξεις χωρίς μεταβατική περίοδο και χρόνο προσαρμογής λίγο πρί τις μεταγραφές.

Για την αντιγραφή
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ
εφορος σχολικού σκακιού της ΕΣΟ

Ανώνυμος είπε...

ε, αφού ο Πρόεδρος δεν ήθελε να κοπούν γυναικείες σκακιέρες, τί να κάνουμε, να του χαλάσουμε το χατίρι του ανθρώπου;

Και φυσικά να μην σταθούμε στο έκτρωμα που ψηφίσατε, αλλά στο ότι πρέπει να γίνει μια ΣΟΒΑΡΗ ΣΥΖΉΤΗΣΗ (συνέδρια/συμπόσια κλπ) για το βέλτιστο σύστημα.
Αλλά μια και αυτή η συζήτηση δεν έχει γίνει ακόμα (γιατί άραγε;) γιατί να μην αλλάξουμε εν τω μεταξύ την κατάσταση ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΡΙΣΧΕΙΡΟΤΕΡΟ;

Να πάτε εσείς και ο προεδρός σας να παίξετε στα εκτρώματα που φτιάχνετε.

Schrödinger's Cat είπε...

Τα αναθεματικά σχόλια του τύπου "να πάτε εσείς και ο προέδρός σας" στερούνται γούστου και δεν βοηθάνε άλλο τη συζήτηση (αναφέρομαι στον προηγούμενο ανώνυμο και όχι μόνο). Αποθαρρύνουν επίσης συζητητές, επώνυμους ή ανώνυμους, που θέλουν να γράψουν κάποια καινούργια πράγματα για το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Το σίγουρο είναι ότι με το σύστημα αυτό πολλοί έλληνες παίκτες θα χάσουν χρήματα..μια και οι κοινοτικοί είναι αρκετά πιο φτηνοί..πρώτα μάτωσαν οικονομικά τα σωματεία..τώρα ήρθε η ώρα των παικτών..

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή σου SC. Είμαι ο προηγούμενος 'πετσοκομένος'. Λυπάμαι που δεν έχουμε όλοι το δικό σου εκλεπτυσμένο 'γούστο'

Manager είπε...

Πιστεύω ότι έχει ξεφύγει από τον κεντρικό έλεγχο η κατάσταση στο ελληνικό σκάκι.

Schrödinger's Cat είπε...

Φίλε μου ανώνυμε, εσύ στο σβησμένο μήνυμα (το μοναδικό της ανάρτησης) γράφεις ένα "ουγκαγκαγκού γκου ουγκαγκαγκού" που σου παίρνει 10 δευτερόλεπτα αλλά αποθαρρύνεις με την κραυγή άλλους 10 συζητητές να γράψουν κάτι πιο δομημένο για το θέμα. Απλό είναι!

Ανώνυμος είπε...

Η ουσια βεβαια ειναι οτι εθιξα τα φιλαρακια σου 'συμβούλους' που προςαθουν οι καημένοι αλλά ο κακος Μακρό τους κάνει ντά...ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ

Schrödinger's Cat είπε...

Με την κραυγή του γορίλα τους έθιξες; Ενδιαφέρον!

Ανώνυμος είπε...

&hoΑποκαλώντας το θρυλικό σατυ;ικό 'Ουγκαγκαμπουμ μπουμ γκί' του μεγάλου Β.Τριανταφιλλίδη 'κραυγή του γορίλα' κανεις σαφές το Ι.Q σου,δικαιώνεις ασφαλώς τον Δαρβίνο και καταδεικνύεις με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι έχουμε το σκάκι που μας αξίzει.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Μεγάλος όντως ο Β.Τριανταφιλλίδης (σε ηλικία). Και ολίγον τι ανωρθώγραφος... τα έχει αυτά η επωνυμία όμως.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ΡFRΕΝ (και το αγαπητέ το εννοώ επειδή σε γνωρίzω προσωπικά και σε εκτιμώ κυρίως για την γνησιότητά σου) πριν βιαστείς να με ειρωνευτείς σπεύδοντας να χρισθείς υπερασπιστης του γάτου, σκέψου σε παρακαλώ (ξεπερνώντας για λίγο τις προκαταλήψεις σου περί ανωνύμων και επωνύμων) τι έχεις μπροστά σου για να κρίνεις.Δηλαδή τα προηγούμενα σχόλια ΧΩΡΙΣένα δικό μου(καθόλου υβριστικό) φασιστικά λογοκριμένο. Απλά σκέψου το και κρίνε με νηφαλιότητα. Να σαι καλά.

απορημένος είπε...

Θα'θελα να γνωρίζω αν οι διοικούντες στην ΕΣΟ νοιώθουν δικαιωμένοι για αυτό το άθλιο κατασκεύασμα που προφανώς είναι παγκόσμια πρωτοτυπία!

Η αναλογία 3/8 υπάρχει σ' άλλη χώρα του ΟΗΕ?

Επίσης γιατί δεν συζήτησαν περιορισμό στους ξένους?

Και για να πω κάτι καινούριο: μία γενική συνέλευση μπορεί να ανατρέψει την απόφαση?

SirJohn είπε...

Την απόφαση δεν την πήρε η ΓΣ αλλά το συμβούλιο της ΕΣΟ. Οπότε προφανώς και μια ΓΣ έχει την ισχύ να ανατρέψει οποιαδήποτε απόφαση του ΔΣ.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Το σχόλιο δεν πρόλαβα να το διαβάσω, αλλά τον Φίλιππα τον ξέρω, και δεν είναι από τους διαχειριστές του τύπου "σβήνω γιατί δε γουστάρω". Τουναντίον, είναι υπερβολικά ελαστικός ώρες- ώρες.

petros 5 είπε...

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιούμε σιγά - σιγά είναι ότι το άθλημα δεν χωράει ερασιτέχνες και επαγγελματίες μαζι.
Οι επαγγελματίες (παράγοντες, παίκτες, προπονητές, διαιτητές διοργανωτές αγώνων κλπ) οδήγησαν μεθοδικά το άθλημα στην σημερινή κατάσταση η οποία μπορεί να μοιάζει γελοία, αποφέρει όμως μεροκάματα στους ενδιαφερόμενους.
Οι ερασιτέχνες είμαστε φύρα γιατί ούτε μόρια ψάχνουμε ούτε προπονητή θα προσλάβουμε ούτε τους ξενοδόχους πληρώνουμε. Ενδεχομένως να χαλάμε και την πιάτσα όταν ξεστραβώνουμε (αμισθί) τους πιτσιρικάδες του συλλόγου μας.
Κακώς λοιπόν ζητάτε(με) εξηγήσεις για τα εξόφθαλμα. Δεν είμαστε όλοι από την ίδια μεριά

Kokolias είπε...

Η ουσία στις αντρικές σκακίερες δεν είναι τί ποσοστό των συνολικών αποτελούν. Είτε το πρωτάθλημα διεξάγεται σε 6 σκακίερες, είτε σε 12, κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 5 αντρικές. Ένα σοβαρό σωματείο ανάπτυξης, με μέλη, ζωντάνια, δραστηριότητα, καλλιέργεια του αθλήματος κτλ. περιμένει αυτό το ρημάδι το διασυλλογικό να πάει σαν ομάδα, σαν παρέα, να αγωνιστεί. Το νόημα του συλλόγου χάνεται αν τα μέλη του δεν παίζουν.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

“Δεν πειράζει όμως έχουμε αντιπρόεδρο στην Fide και θα πρεπει να είμαστε περίφανοι..”

Πολυ σωστη ορθογραφια εκανες στο “περιφανοι “ φιλε ,
διοτι εδω περι των φανων προκειται..
Προ-φανος, καποιοι θελουν να κανουν τη δουλεια τους ανενοχλητοι
και οι σκακιστες να τους κρατανε και φαναρι απο πανω !
Οσον αφορα την ουσια των λεγομενων σου,εχει μιλησει εδω και δυομισι χιλιαδες χρονια ο Πίνδαρος για αντιστοιχες περιπτωσεις, με εκπαγλου ωραιοτητος λυρισμο ... :

" ἔστι δὲ φῦλον ἐν ἀνθρώποις ματαιότατον,ὅστις αἰσχύνων ἐπιχώρια παπταίνει τὰ πόρσω, μεταμώνια θηρεύων ακράντοις ελπίσιν "

Και να πειτε οι κ.κ. συμβουλοι της Ε.Σ.Ο στον προεδρο σας να διαβαζει και να ενημερωνεται απο τα σκακιστικα blogs και οχι να τα αντιμετωπιζει αφ'υψηλου και απο καθεδρας αδιαφορωντας, και περιφρονωντας ετσι τον παλμο των σκακιστων, νεων ηδε παλαιων

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

@TROLLFEST

Η Α' Εθνική δεν είναι αδιάφορο θέμα για συζήτηση για να να θεωρηθεί Τroll, όπως το παρουσιαστικό των κακάσχημων Jotunn(Trolls) στη Σκανδιναβική Μυθολογία.

Στην ισλανδική μυθολογία, Trolls ήταν μια φυλή ανθρωποφάγων γιγάντων. Εμφανίζονται σε διάφορες μυθολογίες. Στην Τα Νορβηγικά Trolls στη μυθολογία εκπροσωπούνται ως ένα είδος Goblin, κοντόχοντροι καμπούρηδες νάνοι.

Όταν τους εκθέτεις στο φως γίνονται πέτρα.

Ανώνυμος είπε...

χωρίς να παίζω α' εθνική, αυτό το νέο σύστημα δεν μου φαίνεται υγιές. Τόσο λίγες αντρικές; τόσο πολλές γυναίκες; δλδ ΟΚ να προωθηθεί το σκάκι στα κορίτσια/γυναίκες, αλλά 1ον: δεν υπάρχουν τόσες να επανδρώσουν τις ομάδες
2ον: υπάρχουν πληθώρα αντρών σκακιστών που δεν θα βρίσκουν χώρο να παίξουν.
τέλος να σχολιάσω: είναι δυνατόν να παίζουν τόσες πολλές ομάδες στην Α Εθνική;;; δλδ είναι θέμα prestige να αισθάνονται όσες περισσότερες ομάδες γίνεται οτι ανήκουν στην "ισχυρή" Α εθνική;

Βαγγέλης Κωστόπουλος

Ανώνυμος είπε...

@ petros 5

Είπες όλη την αλήθεια.
Φυσικά και η ΕΣΟ δεν θέλει τον ερασιτέχνη τζαμπατζή, προτιμά τα παιδιά (το μπαμπά πιο συγκεκριμένα) και τον ερασιτέχνη που πληρώνει. Εγώ πάντως τους καταλαβαίνω...

Ήρωνας

Ανώνυμος είπε...

@Schrödinger's Cat
"Τα αναθεματικά σχόλια του τύπου "να πάτε εσείς και ο προέδρός σας" στερούνται γούστου και δεν βοηθάνε άλλο τη συζήτηση (αναφέρομαι στον προηγούμενο ανώνυμο και όχι μόνο)."

Με όλο τον ειλικρινή σεβασμό στο πρόσωπό σου Γάτε, νομίζω ότι είσαι εκτός θέματος εδώ:
Φυσικά και δεν βοηθάνε τα αναθεματικά σχόλια τη "συζήτηση", ακριβώς επειδή ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ. Δεν υπάρχει λόγος για συζήτηση, και αυτοί που ψήφισαν αυτή τη σαχλαμάρα γνωρίζουν καλά ότι είναι λάθος, τί να συζητήσουμε λοιπόν;;;
Μόνο οργή μπορούμε να εκφράσουμε, τη γνώμη μας δεν μας τη ζητάνε έτσι κι αλλιώς...

Για το γούστο δεν σχολιάζω γιατί είναι υποκειμενικό, εμένα πάντως μου φαίνεται γουστόζικο να κάνουν οι κ. σύμβουλοι και ο Πρόεδρος τη νταντά στα παιδάκια στα διασυλλογικά για τιμωρία :)

Over18 Criminal είπε...

Ξέρει κάποιος φίλος αν τώρα με την ποινικοποίηση του σκακιού για τους πάνω των 18 που προωθεί η ΕΣΟ, αν θα θεωρείται ποινικό αδίκημα η κατοχή και η χρήση ‘απαγορευμένων’ βιβλίων? (π.χ Μπρονστάιν, Νίμτσοβιτς και άλλοι τέτοιοι περιθωριακοί).
Ας με ενημερώσει έγκυρα κάποιος φίλος (κατά προτίμηση μέλος του Δ.Σ της ΕΣΟ και όχι κανένας τυχάρπαστος) μη μας πιάσουν στα πράσα με το ‘πραμα’…
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ανώνυμος είπε...

Πάρτε το απόφαση !!
Έτσι είναι,έτσι ήταν κι έτσι θα 'ναι.
Εδώ δεχόμαστε τόσα και τόσα άλλα στη σημερινή μας... ζωούλα.
Άντε να προλάβετε τις μεταγραφές.
Καλή επιτυχία.

Ο κανένας

Ανώνυμος είπε...

αλήθεια πόσες ομάδες θα χρειαστεί να δημιουργηθούν προκειμένου να χωρέσουν οι παίκτες που θα περισέψουν απ' την Α και τον ΠΟΑ; υπάρχει περίπτωση με τις ψήφους τους να αλλάξουν τα κουκιά του προέδρου;

Ανώνυμος είπε...

τελικα ρε θεοδωριδη στοχος ειναι ο μπελλος και στα αφρηδια σας το σκακι,αρα καλα θα σας κανει και αυτος,,,,οι ανθρωποι που ψηφισαν το εκτρωμα ειχαν και σεξουαλικα κινητρα;;σοβαρα μιλαω

Ανώνυμος είπε...

μήπως θα πρέπει σε κάποιες ενώσεις να προστεθεί μια κατηγορία; μήπως θα μειωθεί η πίτα των επιχορηγήσεων ανα σωματείο; μήπως κάποιοι σύλλογοι θα χρειαστούν μεγαλύτερα εντευκτήρια για να χωρέσουν οι νέες τους θυγατρικές; αλήθεια τα πρόσθετα έξοδα που προκύπτουν ανα περιπτωση είναι περισσότερα η λιγότερα και τελικά μήπως με το νέο σύστημα επιτυγχάνεται το αντίθετο απ το προσδοκόμενο αποτέλεσμα;

Schrödinger's Cat είπε...

Ο πρόεδρος της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων ν. Αττικής (ΕΣΣΝΑ) με ανοιχτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο Γεώργιο Μακρόπουλο, και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση της 9.10.2010 του ΔΣ της ΕΣΟ και καλεί τους ενδιαφερομένους, αν συμφωνούν, να την προσυπογράψουν. Ακολουθεί -σε νέο σχόλιο- το κείμενο της επιστολής.

Schrödinger's Cat είπε...

Επιστολή Χρήστου Γκορίτσα:

Προς τον Πρόεδρο, κ. Γεώργιο Μακρόπουλο, και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας



Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε!
Αξιότιμοι κύριοι Σύμβουλοι!

Προς τεράστια και οδυνηρή έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε ότι κατά τη συνεδρίασή σας του Σαββάτου, 09.10.2010 αποφασίσατε κατά πλειοψηφία (8 – 5) την αλλαγή της σύνθεσης των ομάδων, οι οποίες πρόκειται να αγωνιστούν στο 39ο Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας 2011. Σύμφωνα με την απόφασή σας η σύνθεση των ομάδων αυτών θα είναι πλέον οκταμελής και θα περιλαμβάνει τρεις γενικές σκακιέρες, μία γυναίκα, έναν έφηβο Κ18, έναν παμπαίδα Κ12, μία νεάνιδα Κ18 και μία κορασίδα Κ16.

Πιστεύουμε ότι η παραπάνω απόφασή σας δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι απόλυτη ανάγκη να αλλάξει το συντομότερο δυνατό, διότι:

1. Αποτελεί μια όλως ξαφνική και βίαιη αλλαγή των όρων διεξαγωγής του Πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής Κατηγορίας 2011 με κάθετες παρενέργειες στα Ομαδικά Πρωταθλήματα όλων ανεξαιρέτως των κατώτερων κατηγοριών, η οποία δεκαπέντε μόλις ημέρες πριν την έναρξη της μετεγγραφικής περιόδου έρχεται να ανατρέψει τη στοχοθεσία, τον αγωνιστικό και τον προπονητικό σχεδιασμό και την κατανομή των πόρων πάμπολλων σωματείων, τα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει να παραχωρήσουν ή να αποκτήσουν αθλητές και αθλήτριες, έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι των αθλητών, των αθλητριών και των γονέων τους, έχουν προσλάβει προπονητές και έχουν οργανώσει προπονητικά κλιμάκια. Ας μη παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η αγωνιστική περίοδος στο σκάκι λειτουργικά εκκινεί το μήνα Σεπτέμβριο και μόνο τυπικά το μήνα Ιανουάριο! Η εμπιστοσύνη των σκακιστών και η αξιοπιστία μας έναντι όλων, όσους επιβάλλεται να προσεγγίσουμε και να φέρουμε κοντά στο σκάκι, τίθενται εν αμφιβόλω!

2. Αποκλείει από τα Ομαδικά Πρωταθλήματα το πλέον πολυπληθές και δυναμικό αθλητικό δυναμικό του σημερινού ελληνικού σκακιού, που δεν είναι άλλο από τους παίδες κάτω των δεκαέξι και δεκατεσσάρων ετών, λειτουργώντας σαφώς αντιαναπτυξιακά, καθώς δημιουργεί ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ της ηλικίας των δώδεκα και των δεκαοκτώ ετών, χρονικό διάστημα κατά το οποίο, ενώ οι παίδες εξελίσσονται φυσιολογικά από ταλαντούχα παιδιά σε ολοκληρωμένους σκακιστές, τα σωματεία θα είναι πολύ διστακτικά να επενδύσουν στη σκακιστική τους εκπαίδευση, αφού δε θα μπορούν να τους αξιοποιήσουν άμεσα στις πρώτες ομάδες τους. Ας μη αδιαφορούμε και για την απαξίωση των προσπαθειών της πλειονότητας των σωματείων, των αθλητών και των γονέων τους, που επί σειρά ετών, δείχνοντας δικαιολογημένη εμπιστοσύνη στο σταθερό αναπτυξιακό προσανατολισμό της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, καλλιέργησαν συστηματικά άγουρα ταλέντα και δεν μπορούν πια, όπως έχουν την εύλογη προσδοκία και το αναντίρρητο ηθικό δικαίωμα, να δρέψουν τους καρπούς των κόπων και των θυσιών τους! Μια ολόκληρη φουρνιά αξιόλογων Ελλήνων σκακιστών κινδυνεύει άμεσα να τελματώσει, ενώ καθίσταται ευκολότερη η δημιουργία ετερόκλητων «μισθοφορικών» ομάδων χωρίς ουσιαστικό παραγωγικό υπόβαθρο!
(συνεχίζεται)

Schrödinger's Cat είπε...

3. Συρρικνώνει τη συμμετοχή των ενήλικων σκακιστών, και ειδικά των ανδρών, στα Ομαδικά Πρωταθλήματα και, συνακόλουθα, τη σωματειακή ζωή, αφού πλέον η δυνατότητά τους να αγωνίζονται στις πρώτες ομάδες των σωματείων τους περιορίζεται δραματικά, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι ομάδες θα μπορούν να χρησιμοποιούν αλλοδαπούς, κοινοτικό και μη, σε δύο από τις τέσσερις σκακιέρες ενηλίκων. Ας μη πέσουμε στην παγίδα να θεωρήσουμε ότι στο ομαδικό σκάκι δεν υπάρχει χώρος για ενήλικες σκακιστές, οι οποίοι είναι αυτοί που, εκτός των άλλων, υποστηρίζουν διαχρονικά, διοικητικά και οργανωτικά, τα σωματεία τους! Το σκάκι δεν είναι ρυθμική γυμναστική, αλλά απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, διότι είναι, πάνω απ’ όλα, τρόπος ζωής!

4. Προτάσσει τη μικρής, σχετικά, κλίμακας εξοικονόμηση χρημάτων των σωματείων της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, η οποία αναφορικά με τα ανελαστικά έξοδα ανέρχεται εφάπαξ στο συνολικό ποσό των χιλίων πεντακοσίων ευρώ περίπου, έναντι αποδεκτών από όλους αγωνιστικών και αναπτυξιακών στόχων, οι οποίοι αποτελούν διακηρυγμένες προτεραιότητες της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας εδώ και πολλά χρόνια. Ας μη συγχέουμε τις οικονομικές απαιτήσεις του πρωταθλητισμού, οι οποίες είναι εν πολλοίς επιλογή των σωματείων, τα οποία φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν, με τη βασική δαπάνη της συμμετοχής στο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας! Εξάλλου, η αγωνιστική περιθωριοποίηση πλήθους αθλητών θα στερήσει το σκάκι από πολύτιμα έσοδα, και μάλιστα τη στιγμή που αυτό έχει ανάγκη να στηριχθεί και στην αυτοχρηματοδότηση, για να επιβιώσει παρά τη δραστική μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς το άθλημά μας!

5. Δημιουργεί την εντύπωση ότι αποφάσεις μέγιστης σημασίας (αφού αφορούν στο θεμέλιο του σωματειακού αθλητισμού, τα Ομαδικά Πρωταθλήματα) για το μέλλον του ελληνικού σκακιού λαμβάνονται βεβιασμένα, αποσπασματικά και χωρίς εξαντλητική προετοιμασία και διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων (σωματείων, Τοπικών Επιτροπών, Ενώσεων κ.τ.λ.) αποκλειστικά και μόνο στη βάση ευκαιριακών συσχετισμών εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

Κατά συνέπεια, σας καλούμε να αναθεωρήσετε άμεσα την παραπάνω απόφασή σας και να ξεκινήσετε μια ενδελεχή μελέτη του προβλήματος, στην οποία πρέπει να κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ούτως ώστε να θέσουμε όλοι μαζί τις βάσεις για Ομαδικά Πρωταθλήματα βιώσιμα, παραγωγικά, ανταγωνιστικά και ελκυστικά για το σκακιστικό κόσμο και την κοινωνία.

Με τιμή

Χρήστος Γκορίτσας είπε...

Φίλες και φίλοι!

Η παρούσα επιστολή έχει σκοπό να οδηγήσει το διάλογο σχετικά με ένα από τα κορυφαία και πλέον περίπλοκα ζητήματα του ελληνικού σκακιού μακριά από προσωπικές αντεγκλήσεις, στενώς εννοούμενα σωματειακά συμφέροντα, γεωγραφικές αντιπαλότητες, παραταξιακές αντιπαραθέσεις και βεβιασμένες, υπό το κράτος της πίεσης της σοβούσας οικονομικής κρίσης, προσωρινές «λύσεις» σε κατεύθυνση γόνιμη και φιλοδοξεί να επιτρέψει τη δημόσια κατάθεση, τη ζύμωση και τη σύνθεση όλων των σχετικών απόψεων και προτάσεων, για να επιτευχθεί το άριστο αποτέλεσμα.
Σας καλώ, εφόσον συμφωνείτε, να την προσυπογράψετε.

Με σκακιστικούς χαιρετισμούς
Χρήστος Γκορίτσας

Ανώνυμος είπε...

κυριε Γκοριτσα
λυπαμαι για το επιπεδο της κουλτουρας σας διοτι απευθυνεσθαι σε ατομα οπου την υποκολτουρα την εχουν αναγαγει σε καθημερινοτητα,ειναι αδιανοητο ολοι αυτοι οι σωστοι προβληματισμοι σας,αρτιως τεκμηριωμενοι να γινουν αντιληπτοι απο ανθρωπισκους που σκεπτονται με το ''κατω'' κεφαλι
Ειμαι πατερας σκακιστη με λιγα ετη τριβη με τον χωρο σας,τι αποκομισα;;; αποκομισα οτι το παρασκηνιο στο ελληνικο σκακι η σηψη η διαφθορα η διαπλοκη δεν ειναι φαινομενα αυτονομα ,αλλα αντιθετως πληρως ταυτισμενα με την ελληνικη νοοτροπια,οπως υπαρχει παραπαιδεια παραοικονομια παραπολιτικη εκει ακριβως οδηγηθηκε και το σκακι απο τους ηγητορες,αρα αν δεν αντιμετωπισθει το προβλημα σφαιρικα στην ολοτητα του θα αποτυχετε οπως ακριβως εχει συμβει ξανα και ξανα στο παρελθον
καποιοι βολευονται με την διαμορφουμενη κατασταση καποιοι θα το αντιμετωπισουν με κοντοφθαλμοι λογικη καποιοι εχουν κανει εκπτωση στις αξιες τους καποιοι ταμπουρωνονται στην τυφλη εγωιστικη τους αντιληψη και δυστυχως η ζωη μοευ εχει διδαξει οτι με ευχολογια προτασεις ορθες σκεψεις λογικες δεν θα κανουμε ομελετα ποτε μας,ευκαιρια να σπασουμε τα αυγα τα αποστηματα και να ερθει το σκακι σε ανθρωπους που τους χαρακτηριζει η αξιοπρεπεια το διευρυμενο μυαλο και η πουτανα ανιδιοτελεια

Ανώνυμος είπε...

η πουτανα ανιδιοτελεια?

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Η ΠΣ Περιστεριου σχολιαζει την αποφαση του ΔΣ της ΕΣΟ στο http://peristerichess.gr/2010/10/11/announcement
_eso10/

Το νεο που φερνει η ανακοινωση ειναι οτι συμφωνα με τον Αθλητικο νομο καθε τροποποιηση του τροπου διεξαγωγης του Πρωταθληματος στο αγωνιστικο μερος μπορει να εφαρμοστει απο το μεθεπομενο Πρωταθλημα,και το σωματειο δηλωνει πως θα προχωρησει σε καθε νομιμη ενεργεια για να υπερασπισει τα συμφεροντα του.

Απίθανα είπε...

Ωραία τώρα διαφωνούνε και όλοι όσοι ψήφησαν την πρόταση. Όπως εξάλλου έγινε και με την δημιουργία του τερατουργήματος 1 των 32 ομάδων.
Είμαι σίγουρος πως αν ρωτήσετε και τον ίδιο τον Μακρόπουλο θα διαφωνεί και αυτός.
Θολώστε τα νερά όσο μπορείτε...έτσι και αλλιώς όλοι στον ίδιο βούρκο κολυμπάμε, έτσι όπως τα καταντήσαμε.

Υ.Γ. Τι να πεις και για μια πρόταση που ξεκινάει με το αξιότιμοι κύριοι πρόεδροι και σύμβουλοι και δεν του φτάνει αυτό βάζει και θαυμαστικό! Μετά το κείμενο είναι έξοχο, αλλά φωνάζει ότι στην πρώτη στροφή μπορεί και να αλλάξει στο μέλλον βλέπετε στην πολιτική οι συσχετισμοί είναι μέσα το παιχνίδι.

Schrödinger's Cat είπε...

Η ανακοίνωση της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου, για την οποία μας ενημέρωσε ο Μέτοικος, σε σύνδεσμο με «κλικ»:
http://peristerichess.gr/2010/10/11/announcement
_eso10/
.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά πριν λίγο καιρο παραβιασαν ολες τις προκηρύξεις και τα αγωνιστικά θέματα 3, 2 και 1 μήνα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος!

Τώρα θα μηνύσουν την Ομοσπονδία γιατί δε ψηφίζει όπως θέλουν!!

Εμπρος λοιπόν στα δικαστήρια!
Οι "νταβατζήδες¨" του Μπαϊρακτάρη θα νικήσουν. Που σε ρε Κωστάκη πρωθυπουργέ?

Ανώνυμος είπε...

Είναι εντυπωσιακό το πως όλοι αυτοί οι νεόδμητοι 'μεγαλοπαράγοντες' και διοικητικοί ξαφνικά αντιδρούν επειδή θίγονται τα συμφέροντα τους με πρόσχημα τις ανάγκες του σκακιού το οποίο όντως βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού! στη περσινή κρίση με το διασυλλογικό μια και ήταν 'βολεμένοι' σφύριζαν ανέμελα και επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί μια Α εθνική 2 ταχυτήτων ..ασ αφήσουν τις φανφάρες και ας δουλέψουν πραγματικά για το σκάκι και όχι για τις καρέκλες τους!

Ανώνυμος είπε...

Πάντως καλύτερα από πέρσι (πριν μερικούς μήνες δηλαδή) που όλοι στα λόγια αντιδρούσαν...
Γιατί από ότι βλέπουμε και από εδώ κανείς σκακιστής δεν συμφωνεί με το νέο σύστημα.
Γιατί κάπου ειπώθηκε κάτι....
Ότι έγινε στα μέτρα κάποιου συλλόγου,πράγμα που προσωπικά δεν ξέρω.

Ανώνυμος είπε...

Ας μου εξηγήσει κάποιος και μιλώ σοβαρά. Γιατί είναι τόσο σπουδαίο να αναπτυχθεί το γθναικείο σκάκι;
Εδώ και εικοσι πέντε χρόνια που γίνετι αυτή η προσπάθεια γιατί δεν είχε αποτελέσματα;

Απίθανα είπε...

Και μια και τα 5 post που έκανα εστιάζονταν ποιό πολύ στην κριτική, να και οι προτάσεις :

1. Στηρίξτε τον ερασιτεχνισμό φτιάξτε τουρνουά χωρίς παράβολο ή άντε 5 ευρώ να δώσουμε τα κόμιστρα σε fide, Ε.Σ.Ο και που αλλού χρειάζεται. Μόνο από αυτόν θα βγούνε και σωστοί επαγγελματίες όταν φτάσουν σε υψηλό επίπεδο και αρχίζουν να βιοπορίζονται από αγώνες, προπονήσεις ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Σας φαίνεται αντίφαση αλλά δεν είναι, και η μεγάλη μαγιά σκακιστών μικρών και μεγάλων θα συνεχίσει να ασχολείται όχι κινούμενη τόσο από τον ανταγωνισμό όσο από την αγάπη για το άθλημα.
2. Σύλλογοι όπως οι Αμπελόκηποι που προσπαθούν να κρατήσουν με τα τουρνουά τους ένα ενοίκιο έχουν τον σεβασμό μας γιατί κάνουν ένα παραδοσιακό τουρνουά και πάντα θα έχουν ανθρώπους να τους στηρίζουν και να εκτιμούν την προσφορά τους (όχι δεν είμαι παίκτης των Αμπελοκήπων αν και οι καχύποπτοι ποτέ δεν θα πειστούν σε αυτή την ζωή ).
3. Αν το άθλημα είναι υγιές στην βάση του υπάρχει και μία ελπίδα να αναδείξει και υγιείς παράγοντες, προς το παρόν απομονώστε όπως μπορείτε ανθρώπους που απομυζούνε από το σκάκι (όχι ανθρώπους που ζούνε από αυτό προσφέροντας το τονίζω)ή μεγαλοπαράγοντες που ξεπλένουν χρήμα ή συνειδήσεις από τον εύκολο πλουτισμό ή πίνοντας κυριολεκτικά αίμα από συνανθρώπους τους.
Πραγματικά δεν σκοπεύω να πείσω κάποιον αυτοί που έχουν τα ίδια πιστεύω με μένα δεν χρειάζονται την γνώμη μου και αυτοί που είναι στην άλλη πλευρά δεν θα ιδρώσουν ή θα έλθουν μαζί μας με λυκοφιλίες. Απλά τα γράφω για να νιώσουμε όσοι αγαπάμε το σκάκι ότι δεν είμαστε μόνοι και ότι ο καθένας μπορεί να καταντήσει με την στάση του ή την δουλειά του γραφικούς όλους αυτούς.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς αυτοί που διαρρηγνυουν με στόμφο τα ιματια τους και κόπτωνται για το ελληνικό σκάκι και για το γυναικείο ..το έχουν απλά γραμμένο..στόχος ειναι το κέρδος απο το μεγάλο όγκο ομάδων-παικτων και όχι φυσικά η ανάπτυξη..διοργανωτες(φωτογραφικά,ούτε καν με διαγωνισμό αλλά με απευθείας ανάθεση!) και ξενοδοχεία είναι οι κερδισμένοι..και φυσικά οι ενδιάμεσοι,οι χαμένοι παίκτες και ομάδες με καρότο τη συμμετοχή στην Α Εθνική! τα πάντα είναι pay per view..μόνο για έχοντες

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχης κοριτσοπατερας (μη σκακιστης) εχει σκασει στα γελια με οσα γινονται τις τελευταιες μερες και αναμενει εναγωνιως τα προσεχη επεισοδια της κωμωδιας... ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ οσοι λενε οτι το σκακι δεν ειναι αθλημα... ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ειναι και οποιος διαφωνει να μου φερει ενα παραδειγμα αθληματος που οι συνθεσεις των ομαδων δεν ειναι καθορισμενες απο την παγκοσμια ομοσπονδια και ισχυουν παντου και παντα... οχι ο τροπος διεξαγωγης του πρωταθληματος(αυτος μπορει να διαφοροποιειται απο χωρα σε χωρα) αλλα οι συνθεσεις σε ολα τα αθληματα ειναι σταθερες... και τα πρωταθληματα διεξαγονται με ξεκαθαρα ηλικιακες κατηγοριες... παιξτε λοιπον κυριοι της ΕΣΟ και οι λοιποι παραγοντες το επιτραπεζιο (και ολα τα αλλα) παιχνιδακι σας και αφηστε τους γονεις να προσπαθουν να εξηγησουν στα παιδια τους τα περι κανονων που κοβονται και ραβονται αναλογα με τις περιστασεις...
Και επειδη καπου διαβασα οτι ψηφισατε προυπολογισμο 1000000€ ! (γιατι οχι 5000000€ ?)προσδοκοντας να παρετε 900000€ απο την ΓΓΑ βεβαιωθηκα οτι δεν εχετε καμμια συναισθηση του μετρου και της σοβαροτητας... καιρος να πατε σπιτια σας.

Γκουτιούδης Ζήσης είπε...

Και επειδή διαβάζοντας όλα αυτά περί συνθέσεων , παρεών και οικογενειών γενικά σκέφτηκα πως φέτος ο Γαλαξίας Δράμας δεν θα έχει πρόβλημα σύνθεσης και μια πιθανή είναι η επόμενη
1) ΓΚΟΥΤΙΟΥΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ A.M 17208
2) ΓΚΟΥΤΙΟΥΔΗΣ ΖΗΣΗΣ A.M 17224
3) ΓΚΟΥΤΙΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ A.M 19279
4) ΓΚΟΥΤΙΟΥΔΗ ΕΙΡΗΝΗ A.M 17209
5) ΓΚΟΥΤΙΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ A.M 24516
6) ΓΚΟΥΤΙΟΥΔΗ ΕΛΕΝΗ A.M 33330
7) ΓΚΟΥΤΙΟΥΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ A.M 33331
8) ΓΚΟΥΤΙΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ A.M 33332

Φυσικά έχουμε και αναπληρωματικούς !!!!!! όπως ο πατέρας μου ΓΚΟΥΤΙΟΥΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ με A.M 19260
και η σύζυγός μου ΠΑΠΑΔΠΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ με Α.Μ 17223

Όπως βλέπετε τουλάχιστον κενές σκακιέρες δεν θα κατεβάσουμε !!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Παραδέχεστε λοιπόν κύριε Γκουτιούδη ότι είχατε και εσείς σαφέστατη ανάμειξη στο σκάνδαλο με τις σκακιέρες, με απώτερο σκοπό να παρουσιάσετε την μοναδική αμιγώς οικογενειακή ομάδα! Μάλλον για δωδεκαμελή σύνθεση χρειαζόταν λίγη ακόμα "προσπάθεια"!

oxi alli anaptiksi είπε...

Ας ανέβει σε κάποιο από τα σκακιστικά site ενα poll για να ψηφίσουμε ποιο σύστημα σκακιερών θα θέλαμε. Η αισθησή μου είναι οτι οι 8 γενικές σκακιέρες σε όλες τις κατηγορίες θα κερδίσουν πολύ χαλαρά.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Ο ανώνυμος που συζητάγαμε πριν 2 χρόνια περίπου, ας θυμηθεί τα λεγόμενά μου:

- Για οκταμελείς ομάδες.
- Για ενίσχυση των περιφερειών.

Ουδείς προφήτης στον τόπο του ανώνυμε, αλλά αυτό με τις παιδικές σκακιέρες ούτε με οραματισμό δεν μπορείς να το συλλάβεις.

Ούτε ο Στηβ Χώκιν με τις μαύρες τρύπες και τους εξωγήινους δεν θα μπορούσε να το σκεφτεί. Πόσο μάλλον εγώ.

Σκακιστής είπε...

Ωραία πάμε ως χώρα: Πολεμούσαν το Μακρόπουλο όταν διεκδικούσε θέση στη ΦΙΝΤΕ. Τώρα τον πολεμούν γιατί πήραν λάθος αποφάσεις άλλα άτομα στο ΔΣ. τί να κάνει ο άνθρωπος; Για όλα αυτός φταίει;

Ανώνυμος είπε...

eisai ba8ia nyxtwmenos skakisti..
ma8e ti egine prwta kai meta krine!

Ametanoitos είπε...

Ρε παιδιά, μάλλον είμαι χαζός και δεν θα έπρεπε να κάνω αυτή την ερώτηση αλλά ας το τολμήσω.

Δεν είναι πιο λογικό να γίνεται ένα πρωτάθλημα ΑΝΔΡΩΝ (που να μπορούν να παίζουν και γυναίκες φυσικά και άντε να δεχτώ μια αναλογία 6/2 στη χειρότερη) και ένα πρωτάθλημα ΝΕΩΝ με 8 σκακιέρες και όλες τις ηλικίες? και να αναβαθμίσουμε αυτό των ΝΕΩΝ και να γίνεται πχ παράλληλα με αυτό των ΑΝΔΡΩΝ στον ίδιο χώρο? Έτσι κάποιες ομάδες που βασίζονται στα κλιμάκιά τους θα κατεβάζουν δυνατή ομάδα μόνο στο πρωτάθλημα των ΝΕΩΝ και δεν θα σπαταλούν λεφτά για μεταγγραφές στην ομάδα ΑΝΔΡΩΝ που μπορεί να παίζει σε μια κατηγορία μικρότερη της Α Εθνικης. Είναι τόοοοοοοσσσσσσοοοοο δύσκολο να το σκεφτεί κανείς? Δεν είναι η πιο λογική λύση του κόσμου με τα μεγαλύτερα οφέλη? Και αναπτυξιακά (γιατί όπως είπα πολλές ομάδες θα επενδύσουν μόνο στις νεανικές τους ομάδες αφού εκεί θα είναι η δυναμή τους) και οικονομικά κτλ. Και αν μου πει κάποιος ότι άλλο το πρεστίζ του πρωταθλήματος των ΝΕΩΝ πρότεινα να γίνεται ταυτόχρονα με αυτό των ΑΝΔΡΩΝ, στον ίδιο χώρο έτσι για να γουστάρουμε να βλέπουμε καμιά 40ρια ομάδες μαζί και να κερδίζουν οι ξενοδόχοι ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε ένα πιο λογικό σύστημα αγώνων χωρίς παράδοξα και που όλοι θα μπορούν να το καταλάβουν.

Αλλά όπως δήλωσα στην αρχή είμαι μάλλον χαζός και δεν μπορώ να αντιληφθώ το μεγαλειώσες της σύλληψης αυτού του ευφυέστατου συστήματος φιεξαγωγής αγώνων που ψήφισε το ΔΣ της ΕΣΟ μας.

Ανώνυμος είπε...

Να πώ και εγώ την αποψη μου μιας και ακούστηκαν τόσες και τόσες.Θα προτιμούσα οι σκακιέρες στην Α΄εθνική και στον ΠΟΑ να γίνουν 10.Από Β΄εθνική εως και Β΄τοπική να ειναι 8.
Τώρα ως προς την σύνθεση θα πρότεινα 2 εναλακτικές λύσεις.
Η πρώτη ειναι 10 η 8(ανάλογα με την κατηγορία)γενικές σκακιέρες.
Η δεύτερη ειναι 6 γενικες,
1 γυναικεία,1 νεάνιδα κατω των 18 και 2 εφηβοι κατω των 18 και 14 αντίστοιχα(για Α΄και ΠΟΑ),
4 γενικές,1 γυναικεία,2 εφηβικές κατω των 18 και 14 αντίστοιχα και 1 νεάνιδα κατω των 18(για Β΄εθνική και κάτω).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ

Dj_erevos είπε...

Ametanoite,polu swsti skepsi auti....kai ti suzitousa paradoksws xthes vradu me ena filo skakisti-nai oi anthrwpoi tis ESO mas edwsan thema na asxoloumaste kai tous euxaristoume vathutata gi auto-..mono pou sti diki mas suzitisi itan i omada twn newn na prepei na katevainei YPOXREWTIKA gia na katevei kai i A omada..opote an den exeis neous...apla den mporeis na katevaseis A omada..

βαρύγδουπος είπε...

Όπως όλοι ξέρετε, το σκάκι παίζεται από 2 παίκτες, συνεπώς είναι ατομικό άθλημα και έτσι και το έχει κατατάξει και η ΓΓΑ.
Επομένως, μπορεί να αναπτυχθεί σαν άθλημα και χωρίς την ύπαρξη διασυλλογικών αγώνων, όπως τόσα άλλα ατομικά αθλήματα...
Η ύπαρξη των διασυλλογικών πρωταθλημάτων εξυπηρετεί πολλές σκοπιμότητες, δυστυχώς μόνο την ανάπτυξη του σκακιού δεν εξυπηρετεί...
Κυριότερη σκοπιμότητα είναι ότι δημιουργεί "μπούγιο", δηλαδή την ψευδή εικόνα ενός υποτιθέμενου σκακιστικού "οργασμού", που στη πραγματικότητα δεν υπάρχει, αλλά απλά επικαλύπτει την ανυπαρξία στοιχειώδους αθλητικής οργάνωσης (έλλειψη σχολής προπονητών κλπ.)
Μια άλλη σκοπιμότητα που ίσως κάποιοι δεν είχαν φανταστεί, είναι η διανομή χρήματος σε επαρχιακούς ψηφοφόρους του προέδρου της ΕΣΟ, με τη μορφή των οδοιπορικών...
Επίσης, υπάρχουν ομάδες που κατεβαίνουν μόνο σε ένα αγώνα, μόνο και μόνο για να παραμείνουν στη λίστα των σωματείων με δικαίωμα ψήφου...
Και ενώ παίζονται όλα αυτά τα βρώμικα παιχνίδια, με τους κανόνες του παιχνιδιού να αλλάζουν κάθε χρόνο, τους γκρανμέτρ να συνεχίζουν να τα τσεπώνουν, συνήθως κάνοντας νούλες μεταξύ τους, καλείσαι εσύ αγνέ φίλε του σκακιού να "τεντώσεις" την παρτίδα σου, να την κάνεις σφεντόνα, για να φέρεις το ποθητό αποτέλεσμα που θα αποθεώσει τον συνήθως ανύπαρκτο σκακιστικά παράγοντα της ομάδας...

Ανώνυμος είπε...

διαβασα τα σχολια σας και κατεληξα οτι αφενος μεν δεν εχετε επιγνωση της διαφορας αναμεσα στην σκεψη και στην μπουρδολογια αλλα και αφετερου δεν μαματε,το δευτερο λοιπον προσπαθουνε εναγωνιως οι ανθρωποι της ομοσπονδιας να σας το λυσουν,με την συμμετοχη πολλων νεαρων και αιθεριων υπαρξεων στον χωρο σας
Οσο για το τι συνεβη στην συνεδριαση,κανενας τους δεν ξερει,ι δεν ξερει,αλλα μηπως ξερει οτι αυτο που ξερει,δεν θα επρεπε να τα ξερει;;γιατι ντροπη ειναι οχι αυτα που δεν ξερεις ,αλλα αυτα που νομιζεις οτι ξερεις

καλα ειμαι ολο το βραδυ εκανα σεξ μονος μου ΣΩΤΗΡΕΕΕΕΕΕΣΣΣΣΣ

ΜΠΑΜΠΑΣ 12ΧΡΟΝΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΗ είπε...

Πέρσι ο γιος μου επαιξε στην 12 σκακιέρα στο πρωτάθλημα Α' ΕΘΝΙΚΗΣ
& ΈΚΑΝΕ 0/9 μιας και μόλις ειχε αρχίσει το "αγωνιστικό" σκακι.Ετσι φέτος εχουμε ήδη πάει σε ένα κάρο τουρνουά ανα την Ελλάδα και έχουμε ξεκινήσει ιδιαιτερα μαθηματα ώστε στο ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ να ειναι ΚΑΠΩΣ ανταγωνιστικός σε σχέση με τα αλλα παιδάκια.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΙ?
Θα περιμένει να γίνει 18 για να ξαναπαίξει?
Τι κίνητρο θα εχει για να παραμείνει στο σκακι?

ΑΣΕ ΤΟ ΤΣΑΜΠΑ ΤΡΕΞΙΜΟ,ΤΣΑΜΠΑ ΧΡΗΜΑΤΑ,ΤΣΑΜΠΑ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.

ΚΙ ΑΛΛΟ ΑΣΧΕΤΟ ,ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΚΑΚΙΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΡΣΥ Η Π.Σ. ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ?

Schrödinger's Cat είπε...

Αν αναφέρεστε στο πρωτάθλημα του 2009, θαρρώ, πως δεν υπήρχε ομάδα στην οποία ο 12χρονος έκανε 0/9, χωρίς να έχω πρόχειρα τα στατιστικά όμως αφήνω ένα περιθώριο να κάνω λάθος. Υπήρχαν βέβαια ομάδες (το 2010) που το κοριτσάκι δεν έκανε βαθμούς.

Για πολλούς λόγους (και ψυχολογικούς-παιδαγωγικούς), η τελευταία σκακιέρα των αγοριών δεν θα έπρεπε να είναι 12χρονο.

Ασύρματος είπε...

Μιας και η ΕΣΟ αποφάσισε να γίνεται η ανάπτυξη στο πρωτάθλημα Α' Εθνικής, μήπως θα μπορούσε να προσθέσει μερικές γενικές σκακιέρες στο μικτό νεανικό;

ΜΠΑΜΠΑΣ 12ΧΡΟΝΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΗ είπε...

Εχετε δικιο έκανε 0 σε αυτά που έπαιξε και οχι στα 9.
Αναφέρομαι στο πρωταθλημα του 2010.
Νομίζω οτι θα ήταν πολυ καλύτερα να κρατουσαν την σκακιέρα των 14.

Schrödinger's Cat είπε...

Το 2010 πάντως, οι γύροι ήταν 7, όχι 9.

DarthVaderGR είπε...

@ Georgiadis Al.
Ean ayto katalaves apo to Trollfest tote ta logia einai peritta....

Ανώνυμος είπε...

1ον Ζούμε τη δικτατορία του ΔΝΤ, δεν είναι ανάγκη να ζούμε και τη δικτατορία του ΔΣ της ΕΣΟ. Οι αποφάσεις για τα κεντρικά θέματα των ατομικών και διασυλλογικών πρωταθλημάτων πρέπει να παίρνονται ή έστω να επικυρώνονται από τη Γενική Συνέλευση. Στοιχειώδης λογική δημοκρατίας...

2ον Τι το κακό είχαν τα πρωταθλήματα της δεκαετίας του 80 και 90 όπου ούτε ξένοι υπήρχαν ούτε 300 ομάδες στην Α' Εθνική? 10 ομάδες, 10 σκακιέρες (5 γενικές, 3 νεανικές, 1+1 γυναικείες).

3ον Τότε σε αυτές τις εποχές υπήρχε και η μοριοδότηση των σκακιστών στις νεανικές κατηγορίες στους 3 πρώτους του διασυλλογικού. Σήμερα αυτό τελείωσε. Γιατί κόπτονται λοιπόν οι σύλλογοι να κάνουν πρωταθλητισμό? Η απάντηση είναι απλή. Δυστυχώς -ένεκα και της ολοένα μεγαλύτερης μείωσης της επιχορήγησης απο την ΓΓΑ- όλα τα λεφτά στο σκάκι τα βάζει η τοπική αυτοδιοίκηση και για αυτό οι σύλλογοι κόπτονται τόσο για το πρωτάθλημα, για να διευκολύνουν τη χρηματοδότησή τους... Αυτή είναι η πραγματική ασθένεια του σκακιού. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και πρέπει να βρούμε τρόπο να το λύσουμε στα πρότυπα της Τουρκίας προσελκύοντας εταιρίες να επενδύσουν για τη προβολή τους στο σκάκι.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

@DarthVaderGR
Μπες στην κατάλληλη ιστοσελίδα, και ενημερώσου για τα κατάλληλα θέματα που σχετίζονται με τα troll.

Βαριέμαι-
Μη σπαταλάμε τα post μας, για αυτά τα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Κανείς δε σχολίασε τις συμφωνίες κάτω απο το τραπέζι του προέδρου με το πρόεδρο του ΠΣ ...μάλλον το δικαιο του ισχυρότερου θεωρείται αυτονόητο και ηθικό πλέον! Προφανώς έτσι είναι αλλιώς γιατί να βγούν και να το ομολογήσουν? και μια και νιώθουν αδικημένοι βγαίνουν και διαμαρτύρονται, επίσης τους ενόχλησε το 13 σύμβουλοι και το 8-5 απόφαση ,ενώ για τις τόσες άλλες φορές που είχαμε αντίστοιχες πλειοψηφιες(αλλά μας βόλευαν) όλα καλα! οσο για ισονομία δημοκρατία ίδιες ευκαιρίες για όλους..σιωπή..ας βρεθουν πόροι να ενισχυθεί το σκάκι και το 8 η 12 είναι το λιγότερο! κανείς δεν ίδρωσε όμως για το περσινό πρωτάθλημα(εκτός απο τους αδικημένους)...και η ζωή συνεχίζεται!

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Είναι δυνατόν οι παίκτες ενός συλλόγου να γίνουν "μπαμπάδες" για να υποστηρίξουν τα μικρά παιδιά του συλλόγου τους, ενώ οι ίδιοι δεν παίζουν;

Εντάξει, ίσως "μπαμπάδες" ναι... Τελειωμένοι από χέρι επειδή πάτησαν τα 18 όχι.

Φέρτε μας τον ψυχίατρο...

Αν είναι για τον Καλλικράτη, γιατί δεν μας λένε ποιο θα είναι το επόμενο μέτρο; Δηλαδή μιλάμε για βήμα προς την κατάργηση της Α' Εθνικής για να υπάρξουν αυτόνομες κατηγορίες σε κάθε περιφέρεια;

Καλλικράτης ως προς τι; Εγώ ξέρω ότι ο Καλλικράτης έχει 13 Περιφέρειες, και η απόφαση λέει για 7.

Υπάρχουν πράγματα που δεν μας τα έχουν εξηγήσει και να μας τα εξηγήσουν δε με νοιάζει, γιατί έτσι και αλλιώς η Α' Εθνική είναι ΝΕΚΡΗ.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το Γάτο ότι σκακιέρα <12 σε διασυλλογικό Α εθνικής είναι απαράδεκτη για σειρά, παιδαγωγικών, αγωνιστικών και άλλων λόγων.

Ν. Σ.

Γνωμοδότης είπε...

Δεν θα είναι απίθανο να κληθούν από το προεδρείο της ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας να κληθούν να γνωμοδοτήσουν για την εγκυρότητα ή μη απόφασης του ΔΣ. Οι γνωμοδοτήσεις αυτές πληρώνονται.

Γκουτιούδης Ζήσης είπε...

Λοιπόν μερικά πράγματα μου φαίνονται απίστευτα παρά του ότι κάποιους ανθρώπους τους γνωρίζω καλά αλλά συνεχίζω να αιφνιδιάζομαι από τις συμπεριφορές τους.
Ακούστε λοιπόν τι άκουσα σήμερα……
Ο κ. Θεοδωρίδης ο οποίος πρίν λίγες μέρες ψήφισε αυτό που όλοι βλέπουμε και κατηγορείται ότι έτσι ψήφησε γιατί αυτό συμφέρει στην ομάδα του της Ά Εθνικής διατύπωσε ότι στη ΠΟΑ της ΕΣΣΑΘΜ δεν θα ισχύει αυτό που ψηφίστηκε στην ΕΣΟ αλλά στην 8 μελή σύνθεση θα έχουμε διαφορετική κατανομή σκακιέρων !!!!
Μάλλον γιατί οι ομάδες της Καβάλας που αγωνίζονται στον ΠΟΑ έχουν διαφορετική δυναμικότητα στις διάφορες ηλικίες. Έλεος έλεος έλεος ………
Δεν είναι δυνατόν τέλος πάντων σε κάθε κατηγορία να έχουμε σύνθεση διαφορετική ανάλογα με το τι συμφέρει στις ομάδες μας. Ποιος είναι αυτός που μπορεί να διαμορφώνει κανόνες ανάλογα με το τι μας συμφέρει ;;
Τέλος πάντων εγώ πιστεύω ότι κακώς μεν αλλά στους ΠΟΑ οι συνθέσεις πρέπει να είναι όποιες ισχύουν στην Α΄Εθνική. Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι ας είναι τουλάχιστον ριζοσπαστικό. Να κάνουμε Πρωτάθλημα εδώ στις ενώσεις με 8 μελής ομάδες 5 άνδρες και τρεις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας !!!!! Αλλιώς είμαστε υποχρεωμένοι οι κανόνες του παιχνιδιού να είναι ίδιοι στις δύο τουλάχιστον κατηγορίες που επικοινωνούν μεταξύ τους, όποιοι και να είναι αυτοί.

Ανώνυμος είπε...

κ. Γκουτιούδη, η ΕΣΟ στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι οι προκριματικοί όμιλοι θα διεξαχθούν με την ίδια σύνθεση όπως και η Α εθνική. Σημειώνω πάντως ότι το ενημερωτικό δελτίο για το πρόσφατο ΔΣ δεν αναφέρεται στους προκριματικούς.

Παπαστρούμφ είπε...

Από τα λίγα που έχω καταλάβει διαβάζοντας τα παραπάνω post, η όλη φασαρία γίνεται επειδή όταν το παιδάκι μεγαλώνει πρέπει να "μεγαλώνει" και η σκακιέρα για να παίζει πάλι αυτό στην ίδια θέση. Γενέθλια το παιδάκι, γενέθλια και η σκακιέρα. Σα δε ντρεπόμαστε λίγο λέω γω.

ΥΓ Απορώ μόνο πως δεν έχουν σκεφτεί σκακιέρες με μονό αριθμό ηλικίας, πχ κάτω των 9,11,13,15,17 κτλ. Σε λίγο θα το δούμε και αυτό.

Kokolias είπε...

Κύριε Γκουτιούδη, από ότι κατάλαβα από τα συμφραζόμενα, ο κ Θεοδωρίδης ψήφισε υπερ των 8 σκακιέρων , δεν έγινε ψηφοφορία για τη σύνθεση.

petros 5 είπε...

Είναι αυτονόητο πως αν αυτή η κατάσταση "πιάσει" σε Α και ΠΟΑ, θα κατηφορήσει και στους παρακάτω και τα όσα αναφέρονται περί καθορισμού των συνθέσεων και αριθμού τραπεζιών από τις κατά τόπου ενώσεις είναι αστεία.

Δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ότι 5 παίκτες θα αγωνιστούν στη Β (10 σκακιέρες) με σκοπό (σε περίπτωση ανόδου) οι δύο απ' αυτούς να κόψουν το σκάκι.

Ανώνυμος είπε...

Στην πλάκα-πλακα αυτό που λέει ο petros5 είναι πολύ σωστό. Φανταστείτε γέλιο, να ‘προσπαθούν’ οι παίκτες να χάσουν για να μην ανέβουν Α’ και κοπούν… Ε ρε γλέντια!

ΠΑΤΕΡΑΣ είπε...

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. (ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΤΕ ΜΙΑ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΜΕ 2 ΑΝΔΡΕΣ, 1 18ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ 1 12ΧΡΟΝΟ : ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΝΕΚΔΟΤΟ).
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ 8 ΣΚΑΚΙΕΡΕΣ ΑΛΛΑ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ. ΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ 5 ΑΝΔΡΙΚΕΣ, 1 ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ, 1 ΕΦΗΒΟΣ 18-20 ΕΤΩΝ, 1 ΝΕΑΝΙΔΑ 18-20 ΕΤΩΝ. ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ.
Υ.Γ.: ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΩ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ 2 ΝΕΑΡΩΝ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΟΜΑΔΑΣ Α'ΕΘΝΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΟΤΙ ΕΧΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.

Ευρυπίδης είπε...

Ναι .
Να φωνάξουν από το Δ.Σ. της ΕΣΟ δικηγόρους να γνωμοδοτήσουν για το νόμιμο της Απόφασής τους.

Ανώνυμος είπε...

pou einai to nomiko 8ema re file ?

SirJohn είπε...

Αυτό που ανέφερε και η Π.Σ. Περιστερίου στην ανακοίνωσή της φαντάζομαι εννοεί ο Ευριπίδης, δηλαδή ότι αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος μπορεί να τεθούν σε ισχύ από την παραεπόμενη χρονιά κι έπειτα.

Ανώνυμος είπε...

Tote re paidia to persino diasyllogiko den eprepe na ginei pote! apo pantou kai oxi mono nomika diatrhto htan..xwris na ftaiei o ekastote xorhgos(to peristeri persi)
eimaste i monh afrikanikh xwra pou katoikeitai apo leukous..

IliasPan είπε...

Oι συνθέσεις όμως ανήκουν στο "σύστημα διεξαγωγής"; Γιατί κατά τα αλλα δεν άλλαξε κάτι. Το συγκεκριμένο θέμα συζητιόταν ήδη από το καλοκαίρι και πάνω κάτω όλοι περίμεναν τη μείωση του αριθμού των σκακιέρων χωρίς την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής της της A' εθνικής για του χρόνου...

Αυτό που κανεις δεν περίμενε βεβαια ήταν τις τρεις ανδρικές σκακιέρες...

Σύσσωμο Ελληνικο Σκάκι είπε...

Φίλοι συγνώμη,

υπάρχει μια διαφορά. Το καλοκαίρι το Δ.Σ. ψήφιζε αυτό που θέλαμε. Τώρα ψηφίζουν διαφορετικά. Γι αυτό τώρα θα τους παμε στα δικαστήρια.
Άλλη φορα να ρωτάνε..

Για την Νεολαία και την Ελλάδα
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
το Δ.Σ. του Σύσσωμου Ελληνικού Σκακιού

Ανώνυμος είπε...

etsi dike mou oso pshfizoun oti 8eloume ola kala,otan oxi kafte tous! ta ma sa kai ta sa masa ta! neoellhnara esy!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Πολύ καλά κάνει η Στέγη και θέλει να υπερασπισθεί νομικά την επένδυσή της. Χίλια δίκια έχει, αλλά ας αφήσει τα ιδεολογικά ευφυολογήματα. Και στο παρελθόν παίρνονταν ανάλογες λανθασμένες αποφάσεις (έστω, όχι τόσο εξώφθαλμα γελοίες όπως η εν λόγω), αλλά τότε... μούγκα στη στρούγκα.

Ωστόσο, έκανε πάρα πολύ άσχημα να επενδύσει ένα σκασμό λεφτά σε ένα άθλημα που διοικείται από ανεγκέφαλους και ανεύθυνους καρεκλοκένταυρους. Ας το σκεφτόταν καλύτερα πριν τα σπρώξει...

Ανώνυμος είπε...

Σύσσωμο το ελληνικό σκάκι στο πλευρό του Μπέλλου!!! Μόλις 2-3 μήνες μετά που τον κράζανε και οι πέτρες. Τι άλλο θα δούμε... Οι αντι-Μακροπουλικοί βρήκαν νέο πουλέν: Μπέλλος ολέ!!! Γι'αυτό επιβιώνει ο Μακρόπουλος 28 χρόνια τώρα. Αφού οι υπόλοιποι για τα μπάζα είναι και όπου φυσάει ο άνεμος... Αρκεί κάποιος να δηλώσει αντι-Μακροπουλικός και όλοι οι Δεν-Έχω-Στον-Ήλιο-Μοίρα τρέχουν να τον αποθεώσουν...

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα, με αυτά που διαβάζαμε εδώ,το καλοκαίρι ψηφίζαμε όσα θέλαμε...
Γιαυτό και δεν κατέβηκαν τόσες ομάδες στην Α εθνική.
όλα ήταν μέλι γάλα....
Μια ερώτηση.
Υπάρχει λογική σε αυτούς που διοικούν?

DarthVaderGR είπε...

@ Georgiadis Al
LOL?? Na mpo na "enimerotho gia ta trolls"? Tin paleveis file mou? Den exei na kanei me mithologia to post mou... Ean den katalavaineis ti ennoo "troll" kalos..Oi vlakioules tou typou "pane na deis,na matheis" einai emetikes...
FYI : a troll is someone who posts inflammatory, extraneous, or off-topic messages in an online community,etc,etc... Gia na mathaineis (k na katalaveis poso offside einai ola ta comments sou epi tou arxikou mou post..)

Άσχημος είπε...

α) Οι ενήλικες κοιτούν να 'ρίξουν' τις σκακιέρες των παιδιών για να είναι πιο απαραίτητη η δική τους παρουσία.
Οι γονείς κοιτούν να 'θριαμβεύσει η Ανάπτυξη" για να είναι πιο απαραίτητη η παρουσία των παιδιών.
Ματαιοδοξία είναι;
Πόσοι είναι πιθανό να κερδίσουν από τη μία ή την άλλη επιλογή;
Πόσοι είναι πιθανό να χάσουν;
Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί δεν έρχονται ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα.

β)Να φωνάξουν από το ΔΣ της ΕΣΟ να γνωμοδοτήσει κάποιος δικηγόρος για το νόμιμο ή όχι της απόφασής τους.

Ανώνυμος είπε...

Λόγια-λόγια, και μόνο δύο τρεις εποικοδομητικές παρεμβάσεις...

βαρύγδουπος είπε...

Επιγραμματικά:

1) Υπάρχει λογική σ' αυτούς που διοικούν;

Φυσικά υπάρχει λογική και υπάρχει και συνέπεια. Συμπτωματικά(!) οι περισσότεροι διοικούντες ανέβασαν τις ομάδες τους στην Α' Εθνική, ενώ ήταν στο ΔΣ της ΕΣΟ ή στο ΔΣ της τοπικής Ένωσης ή Επιτροπής τους ή και στα δύο! Η ΠΣ Περιστερίου, που σήμερα δικαίως διαμαρτύρεται, ανέβηκε στην Α' Εθνική τη μοναδική χρονιά που είχαν καταργηθεί τα μπαράζ ανόδου...
Είναι προφανές ότι όλοι αυτοί οι παραγοντίσκοι που συνωστίζονται στους διαδρόμους της ΕΣΟ, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να περάσουν αυτό που συμφέρει τον σύλλογό τους. Ουδείς δυστυχώς ενδιαφέρεται ποιό είναι το συφέρον του αθλήματος...

2) Υπάρχει λογική στον τρόπο που πολιτεύεται ο πρόεδρος της ΕΣΟ;

Φυσικά υπάρχει λογική και υπάρχει και μέθοδος. Είναι η πανάρχαιη μέθοδος του "διαίρει και βασίλευε"...

Περιστεριώτης Σκακιστής είπε...

Τι εννοείς βαρύγδουπε ότι η Στέγη ανέβηκε όταν δεν υπήρχαν μπαράζ; Ότι έγινε κάποιο βρώμικο παιχνίδι και ανέβηκε; η μήπως ότι την χρονιά που η ομάδα είχε ετοιμαστεί για άνοδο καταργήθηκαν τα μπαράζ για να ανέβει πιο εύκολα; Γιατί αν θυμάμαι καλά εκείνη τη χρονιά και μεταγραφές δεν είχε κάνει και μάλιστα είχε δώσει και κάποιους από τους καλύτερους παίκτες της. Επίσης είχε παίξει με ομάδες που ήθελαν να είναι στην Α Εθνική και ήταν αρκετά δυνατές, όπως ο Φυσιολάτρης (τότε ΟΦΟΝ) και το ΔΗΚΕΠ. Η κατάργηση τον μπαραζ ήταν μια καλή συγκυρία, αλλά δε μπορείς να πεις ότι δεν κέρδισε και κανέναν, όπως ορισμένες ομάδες της επαρχίας, για να φτάσει στην Α Εθνική. Μη μηδενίζουμε τα πάντα και κυρίως την προσπάθεια των σκακιστών, απλά και μόνο για να δημιουργήσουμε μια θεωρία συνωμοσίας...

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Εκανα μια προσπαθεια για να βρω το εδαφιο του Αθλητικου νομου στο οποιο αναφερεται η ανακοινωση της ΠΣ Περιστεριου για να στηριξει την προσπαθεια της να αντισταθει στις αλλαγες που ψηφισε προσφατα η ΕΣΟ, αλλα δεν τα καταφερα. Αν καποιος με πιο εξειδικευμενες γνωσεις απο μενα μπορουσε να βοηθησει, θα το εκτιμουσα πολυ.

Ολοκληρος ο αθλητικος νομος και οι τροποποιησεις του στο:

http://netlaw.gr/pages/gr/legislation/legislation
_sports.php

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο είναι αυτό:

[Αρχή Τροποποίησης]

3. Δεν επιτρέπεται τροποποίηση κανονισμού πρωταθλήματος, καθώς και της προκήρυξής του, κατά το χρονικό διάστημα της διεξαγωγής του. Εάν γίνουν τροποποιήσεις σε άλλο διάστημα, αυτές ισχύουν από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, εκτός αν αφορούν μεταβολές των κατηγοριών του πρωταθλήματος και του αριθμού των προβιβαζόμενων ή υποβιβαζόμενων ομάδων, οπότε ισχύουν από τη μεθεπόμενη περίοδο.

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται τροποποίηση κανονισμού πρωταθλήματος στο μεσοδιάστημα από τη λήξη ενός πρωταθλήματος ή πρωταθλημάτων και μέχρι την έναρξη του νέου, με άμεση ισχύ, ύστερα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της οικείας ομοσπονδίας, για λόγους που αναφέρονται σε διεθνείς υποχρεωτικές αλλαγές των κανονισμών. Οι κανονισμοί αυτοί επικυρώνονται από την πρώτη, μετά την τροποποίηση, γενική συνέλευση της ομοσπονδίας – ΑΝΤΙΚ. ΤΗΣ ΠΑΡ. 3 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 11 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 77 ΤΟΥ Ν. 3057/02, ΦΕΚ-239 Α’ [Τέλος Τροποποίησης]

Όπως φάνηκε και στη συζήτηση, ο πρόεδρος της ΠΣΠ δενγνώριζε ότι η αγωνιστικη περίοδος στο σκάκι αρχίζει από 1/1 και αυτή τουλάχιστο νη νομική οδός δεν υφίσταται.

Ανώνυμος είπε...

Και αυτό το άρθρο αποδυκνύει πλέον και στους πλέον ανίδεους, ότι το περασμένο πρωτάθλημα ήταν άκυρο, στημένο και προαποφασισμένο.

Και αυτοί που παραβίασαν κάθε έννοια κανονισμού, προκήρυξης φωναζουν σημερα για δικαιοσύνη!!!

Χαιρετίσματα στους "Νταβατζήδες¨ του Μπαιρακταρη!

Georgiadis fun club είπε...

@ DarthVaderGR: Άντε αγοράκι μου πιες το γαλατάκι σου, που ήρθες μες το σπίτι μας να τα βάλεις με τον γίγαντα μας Γεωργιάδη. Τυχάρπαστο χθεσινό τρολάκι!

D. είπε...

Πολλοί εδώ διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στο Διασυλ/κό, κάνοντας ότι ξεχνάνε πως δεν υπάρχει άλλη λύση έναντι του οικ/κού προβλήματος παρά μόνο η μείωση των σκακιερών.
Ορισμένοι βρίσκουν ευκαιρία να επιτεθούν πάλι στον άξιο πρόεδρο της ΕΣΟ, τον Γ. Μακρόπουλο. Φαίνεται πως ο Μάκρο, αντί να επισκέπτεται ξένες χώρες και να αντιμετωπίζει τα προβλήματά τους σαν Εκτ/κός Αντιπρόεδρος της ΦΙΝΤΕ, πρέπει π.χ. να πηγαίνει στο παλιοχώρι των 1.000 κατοίκων (και 3 σκακιστών) και να ξοδεύει τις ώρες του μιλώντας για την ανάπτυξη του σκακιού με τους... Μπαρμπήδες!!

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@ gcp

Ευχαριστω πολυ.

Οσον αφορα λοιπον τις αλλαγες στον αριθμο των σκακιερων φαινεται οτι συμφωνα με τα ισχυοντα ειναι νομιμες,αλλα αλλαγες οσον αφορα ανοδο και υποβιβασμο θα πανε για την μεθεπομενη περιοδο,και το πρωταθλημα του 2012 θα γινει με 34 ομαδες (η μαλλον πιο σωστα με τις 20 που θα παραμεινουν απο το πρωταθλημα του 2011, συν τις οσες ανεβουν το 2012, αν παραμεινει η ενιαια Εθνικη κατηγορια), ακομα και μια ομαδα να εχει αντιρρηση στις οποιες αλλαγες. Το ιδιο ισχυει, αν καταλαβαινω καλα, και με την διαδικασια αναπληρωσης των ομαδων που δεν θα θελησουν ν'αγωνιστουν στο επομενο πρωταθλημα. Σωστα;

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Το Anti-Flaming Control που παρουσίασα πρόσφατα

- Ευνοεί τους επισκέπτες.
- Δεν ευνοεί το blog. Δεν είμαστε κολέγιο.

Αυτά για τους ψαγμένους....

Αν δεν υπάρχει τσακωμός δεν υπάρχει και ενημέρωση. Να το ξέρετε αυτό.

Όσον αφορά τα troll καλύτερα να τα αποκαλείς "σαχλαμάρες για μυαλά", εφόσον τα πραγματικά troll, είναι μια εξαιρετικά σπάνια οργανωμένη σύναξη από καλοπερασάκηδες του διαδικτύου.

Ανώνυμος είπε...

@ΜσΝ: Σωστά, εκτός αν... :-)
(όπου υπάρχει ανάγκη και βούληση, βρίσκεται τρόπος).

Μπορεί να συμφωνήσουν όλοι, μπορεί κάποιοι εφευρετικοί τύποι να έχουν άλλες προτάσεις.

Αλλά θα μου επιτρέψεις να μην το συζητήσω άλλο εδώ. Έχω τους λόγους μου...

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ gcp

ευχαριστω και παλι για την απαντηση, η ερωτηση αναφεροταν καθαρα στο νομικο μερος, δεν αμφιβαλλω οτι υπαρχουν και αλλοι τροποι..

κατανοητο το αιτημα σας.

Ανώνυμος είπε...

gewrgiadi anarwtiemai an gnwrizeis skaki...panta akuros...panta omws...phgaine se kana allo blog kai grapse tis aga8ourgies sou...

troll warlord

Schrödinger's Cat είπε...

Μια χαρά τα γράφει ο Γεωργιάδης. Κάπως διαφορετικά απ' αυτά που γράφουν οι περισσότεροι, αλλά δεν θίγει κανέναν προσωπικά.

Georgiadis rules είπε...

@ troll warlord : Prota mathi esy ellinikos meta milisi gia giganta georgiadi. Geke ara8ourgia?

DarthVaderGR είπε...

Myrizo sockpuppets ..Bravo kai eis anotera..
Oute ego exo skopo na thikso kanenan ,alla ektimo otan kapoios toulaxiston katalavainei ti grafo otan sxoliazei...Pros theou dld,to na diastrevlonetai to noima aytou pou eipa den einai k o,ti kalitero....@ Georgiadis Al: fysika k den ennoousa oti i A Ethniki einai "adiaforo thema pros sizitisi"! Aporo kiolas apo to "Trollfest" pos einai dinaton na katalaves ayto!

Schrödinger's Cat είπε...

Πάντως, για το θέμα των trolls, για να πούμε και κάτι χρήσιμο, ο όρος μάλλον δεν προέρχεται από το τέρας της σκανδιναβικής μυθολογίας αλλά από την έκφραση trolling for suckers (= ρίχνω δόλωμα για να πιάσω κορόιδα), όπου trolling είναι μια μέθοδος ψαρέματος με πολλαπλά δολώματα από κινούμενο σκάφος.
Αυτή είναι και η εκδοχή που υποστηρίζεται στο slang.gr!

Schrödinger's Cat είπε...

Γουστόζικος είναι και ο ορισμός του τρόλεϊ, στο slang.gr.

Τρόλεϊ
Ιντερνετικό φόρουμ ή άλλο σάιτ, που έχει κατακλυστεί απο τρολς / trolls και ωσεκτουτού πάει απ' το κακό στο χειρότερο. Η πχιότητα τείνει σταδιακά στο μηδέν και οι σοβαροί χρήστες εγκαταλείπουν το σάι όπως τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο που είναι να βουλιάξει. Μόνο οι κατσαρίδες μένουνε γιατί έτσι κι αλλιώς αυτές είναι αθάνατες, επιζούν κι από πυρηνική έκρηξη, λέμε τώρα..

Τα τρολ που έχουν κατακλύσει το σάι μπορεί να αντιστοιχούν σε πολλά πρόσωπα, μπορεί όμως και να πρόκειται για ένα και το αυτό πρόσωπο που μπαίνει και τα κάνει πουτάνα με πολλαπλούς λογαριασμούς.

Συνήθως σε τέτοιες περιφτώσεις, η ηγετική ομάς του σάι, η κλίκα (χωρίς εισαγωγικά, ας μη φοβόμαστε τις λεξούλες, δεν δαγκώνουν) καταλαμβάνεται από αμηχανία, αλλά παρ' όλαφ τα (γεια σου ρε τζίζα) το παίζει κουλ και ψύχραιμη και δεν τρέχει κάστανο. Σου λέει περαστικοί είναι αυτοί οι καραγκιόζοι, εμείς όμως ήμασταν εδώ και θα είμαστε ες τον αιώνα των αιώνων αμήν. Η κλιξ αντιμετωπίζει τα τρολ με συγκατάβαση, σε στιλ «ναι-αγόρι-μου-ο-γιατρός-έχει-πει-να-σου-λέμε-πάντα-ναι», προσπαθώντας έτζι να κρύψει τα διαολόνευρά της που κάποιοι αναιδείς της χαλάν τη σούπα. Η κλιξ εθελοτυφλεί και στρουθοκαμηλίζει, διότι αιστάνεται το σάι σαν παιδί της κι ως γνωστόν η μαμούλα το παιδάκι της πάντα όμορφο κι αψεγάδιαστο το βλέπει, ακόμη και μόγγολο να είναι ή αυτιστικό ή άσχημο σαν να το 'χει χτυπήσει τρόλεϊ (πραγματικό, αυτό με τις κεραίες, γιου νόου). Η μαμούλα-κλιξ βαυκαλίζεται πως όλα τα προβλήματα θα λυθούν από μόνα τους, ως δια μαγείας κι όλα θα επανέλθουν σε μια ειρηνική και παραδείσια εποχή όπου θα ρέει μέλι και γάλα και τα αλληλοσπέκια και τα αλληλοευλογήματα γενιών μεταξύ των μελών της θα δίνουν και θα παίρνουν.

Αυτά. Εννοείται οιαδήποτε ομοιότης με πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις είναι εντελώς μα εντελώς συμπτωματική. Όλα τα παραπάνω αποτελούν προϊόντα ισχυρής μεν, νοσηρής δε, μυθοπλαστικής φαντασίας του υποφαινόμενου.

.

barbis είπε...

@ D δεν το ήξερα ότι ολόκληρη Βόρεια Εύβοια έχει 1000 κατοίκους και 3 σκακιστές(δύο εγώ και η γυναίκα μου άραγε ποιος να είναι ο τρίτος;).Ούτε ότι το Βόρειο τμήμα του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού στην Ελλάδα δεν είναι ικανό να φιλοξενήσει τον πολυχρονεμένο πρόεδρο της ΕΣΟ που είναι φτιαγμένος να ασχολείται μόνο με τους σκακιστές των μεγάλων Ευρωπαικών πόλεων:)Εντελώς πληροφοριακά ήθελα να πω ότι από το 2005 μέχρι σήμερα ο Σκακιστικός Όμιλος Β.Εύβοιας συμμετέχει ανελλιπώς σε πρωτάθλημα και κύπελλο και στα τόσα χρόνια παρουσίας του έχει αγώνιστει μόλις μία και μοναδική φορά με κενή σκακιέρα εκτός έδρας με την Σ.Α Χαλκίδας .Και έχει αγωνιστεί με πλήρη σύνθεση κάνοντας και διανυκτέρευση σε κάθε άκρη της Στερεάς Ελλάδας όπως Άμφισσα,Ιτέα,Λιβαδειά,Ορχομενό,Λαμία,Χαλκίδα,Αμφίκλεια κ.τ.λ.Όλα τα κάνουμε με δικά μας έξοδα ενώ ταυτόχρονα φέρνουμε και προπονητή από Αθήνα για να προπονήσει τους τρείς σκακιστές μας!Και όλα αυτά εκεί που ιστορικές ομάδες της Αθήνας παραπαίουν και δεν μπορούν να πάνε ούτε μέχρι την Πλατεία Αττικής να παίξουν με τον Αετό:).;Όλο κλάψα και γκρίνια ότι δεν έχουν χρήματα είναι και θέλουν οχτάδα για να μετακινούνται μόνο με τρία αυτοκίνητα!Όποιος δεν έχει χρήματα να σταθεί στην Α Εθνική να ρίξει την ομάδα του στη Β και να ευχαριστηθεί το σκάκι και όποιος δεν έχει χρήματα να κάνει πρωταθλητισμό να κάτσει εκεί που είναι.Τα μεταξωτά βρακιά είναι για τους επιδέξιους κώλους κύριοι!

Σ.Α.Ε. ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΟΙ είπε...

Με ερέθισμα την πασίγνωστη πλέον απόφαση της ΕΣΟ,η ΣΑΕ ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΟΙ

1)εκφράζει τη δυσαρέσκεια της σχετικά με τον αριθμό των ξένων που παραμένει ο ίδιος,ενώ ταύτοχρονα οι γενικές σκακιέρες περιορίζονται κατά 40%.Άραγε αυτοί που αποφάσισαν το νέο σύστημα,δεν σκέφτηκαν ότι οι γενικές σκακιέρες είναι οι μοναδικές που μπορούν να καλυφθούν επαρκώς με το υπάρχον σύστημα;

2)αναρωτιέται αν με το νέο σύστημα το πρωτάθλημα θα είναι όντως ανταγωνιστικό,αφού οι δεδομένες ελλείψεις στις γυναίκες παραμένουν,τη στιγμή μάλιστα που το ποσοστό των αντίστοιχων σκακιερων από 25% της σύνθεσης μίας ομάδας μετατρέπεται σε 37,5%...

3)καλεί την ΕΣΟ να σεβαστεί τα παιδιά εκείνα που πλέον χωρίς προοπτική για μόρια εξακολουθούν να προπονούνται και να αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο.Διότι με τον "αφανισμό" των νεανικών σκακιερων αφανίζεται και το σκάκι μακροχρόνια...

4)καλεί την ΕΣΟ να σεβαστεί την μακρόχρονη προσφορά ορισμένων παιχτών που,με το τρόπο αυτό μένουν εκτός "8άδας" και οφείλουν 15 μέρες πριν τη μεταγραφική περίοδο να αναζητήσουν νέες λιγότερο φιλόδοξες ομάδες...

5)προτείνει την εφαρμογή ενός πρωτότυπου και πρακτικά (με βάση την ελληνική πραγματικότητα) πιο βατού συστήματος,το οποίο θα καλύπτει επιτυχώς τις υπάρχουσες ανάγκες.Το ιδανικό -κατά τη γνώμη μας- σύστημα είναι το παρακάτω:
5 γενικές σκακιέρες
2 γυναικείες (1 γενική,1 <18 )
3 εφηβικές ( <18,<16,<14 )
αριθμός ξένων 2 και μόνο στις γενικές.


Εν κατακλείδει, για ακόμη μία φορά οι ιπτάμενοι άνθρωποι της ΕΣΟ,που όποτε "ξεχνιούνται" περνούν και μία βόλτα από Συγγρού 25,έριξαν και πάλι τη ζαριά τους.Κι ως συνήθως έφεραν ασσόδυο...
Τέτοιες στιγμές μία φράση μας έρχεται κατά νου:
Κάθε πέρυσι και καλύτερα...

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Όσον αφορά τα θέματα τάξης, συνεχίζω, μη νομίζετε ότι επειδή είναι σκάκι και εννοείται κατά πολλούς "στο αέρα" η καλοσύνη, ότι μπορείτε να συμπεριφέρεστε όπως θέλετε.

Έχω δει αρκετά τα τελευταία χρόνια που σε ένα σημείο έχω αηδιάσει από συμπεριφορές. Γιαυτό λέμε...

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Και αν θέλουμε να είμαστε και "φιλοσοφικά" ορθοί δεν υπάρχει καλοσύνη. Δεν ξέρω πώς αυτό το αντιμετωπίζει η ψυχολογία, η κοινωνιολογία, οι έρευνες και τέτοιοι, αλλά εγώ ξέρω τι βλέπω μπροστά μου.

Ανώνυμος είπε...

Α Εθνικη και Στατιστικες Ανοησιες
αρθρο στο

http://skakistes.blogspot.com/2010/10/blog-post_16.html

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται θίχτηκε ο παραπάνω και έκανε ρελανς , δε γίνεται να τον περνάει κάποιος σε ανοησία

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Τώρα να μη θίξουμε τον Καλλικράτη του άρθρου, αλλά μιλώντας γενικά, μήπως ο Καλλικράτης επηρεάσει τις προτιμήσεις των αναγνωστών στα ΜΜΕ;

Τώρα κρίμα είναι να ξεκινήσουμε συζήτηση μεγάλης έκτασης σε αυτό, γιατί γράφουμε πάνω σε blog.

Τοπική ενημέρωση σε σύγκριση με την Πανελλαδική ενημέρωση.
Αν κάτι γίνεται "τοπικό" υποβαθμίζεται το "πανελλήνιο".

Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα και βελτίωση των τοπικών ΜΜΕ, γιατί η φωνή του πολίτη θα ακούγεται πιο δυνατά στον τόπο του, και δεν θα κραυγάζει μέσω
της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου για να τον ακούν στα πέρατα της Ελλάδος ή του τόπου του.

Ο κόσμος θέλει να "φωνάζει" στα ΜΜΕ για να ακούγεται πιο δυνατά η φωνή του. Εφόσον όμως ο Καλλικράτης έχει τοπικό χαρακτήρα, και ακούγεται η φωνή του πολίτη μέσω δημοψηφισμάτων, ο πολίτης θα θέλει η γνώμη του να έχει άμεση επίδραση σε πιο στενά πλαίσια, αυτό εκτιμώ θα έχει αντίκτυπο και στα ΜΜΕ.

Πρόχειρες εκτιμήσεις...

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Ένα "Πανελληνίου ενδιαφέροντος" άρθρο, θα έχει μικρότερη βαρύτητα με τον Καλλικράτη.

Ένα "τοπικού ενδιαφέροντος" άρθρο, θα έχει πάλι μικρότερη βαρύτητα, εφόσον δεν θα αναφέρεται στην τοπική κοινότητα του "Καποδίστρια", αλλά στον ευρύτερο Δήμο του "Καλλικράτη".
Χωριό που έγινε Δήμος....

Δεν έχω αρκετά στοιχεία, γιαυτό και τα επιχειρήματά μου είναι απλά εκτιμήσεις...

Πλαπούτας είπε...

Μιά που μιλήσαμε για "Καλλικράτη", κανείς δεν έχει γράψει ακόμα για το κακό που κάνει η ενοποίηση των δήμων στο σκάκι. Οι πόροι λιγοστεύουν , γιατί μετά την"πτώχευση" της ΓΓΑ τώρα "κλείνουν" και πολλοί δήμοι και καταργούνται πολλοί σκακιστικοί δάσκαλοι, που δούλευαν σε δήμους.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Η παρατήρηση του "Πλαπούτα" δεν είναι εντελώς σωστή. Στις πρόσφατες εκλογές της ΕΣΣΝΑ την άνοιξη, οι προγραμματικές θέσεις της Νέας ΣΚΑκιστικής ΚΙνησης τόνιζαν:

"Οι στόχοι του καινούργιου ΔΣ πιστεύουμε πως πρέπει να είναι οι παρακάτω:
● Εξασφάλιση της βασικής λειτουργίας όσων συλλόγων αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα (π.χ. εντευκτήριο, ανεξαρτησία λειτουργίας σε περίπτωση μικτού συλλόγου). Ιδιαίτερα με τις αλλαγές που προβλέπει ο Καλλικράτης, πολλά μικρά σωματεία θα αντιμετωπίσουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης."

Το συγκεκριμένο θέμα αναδείχθηκε από τους εκπροσώπους της Νέας ΣΚΑκιστικής ΚΙνησης στις συζητήσεις που έκαναν με συλλόγους, αλλά και στην Γενική Συνέλευση της ΕΣΣΝΑ.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 227   Νεότερο› Νεότερο»