Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

Ηγουμενίτσα 2007 - γύρος 5


Η παρτίδα της Γεωργίας Γράψα (δεξιά) με την Κατερίνα Φαχιρίδου (αριστερά) από τον 5ο γύρο του Πρωταθλήματος Ελλάδας Γυναικών. Η λευκή έχασε σημαντική ευκαιρία νίκης.

5ος γύρος των Ατομικών Πρωταθλημάτων Ελλάδας Ανδρών & Γυναικών που διεξάγονται στην Ηγουμενίτσα. Στους άνδρες ο Γιάννης Παπαδόπουλος νίκησε με τα λευκά τον Βασίλη Κοτρωνιά και προηγείται με 4 βαθμούς. Ο Κοτρωνιάς, ο οποίος συνήθως είναι εξαιρετικά συνεπής στο ρεπερτόριο ανοιγμάτων του αιφνιδίασε αποφεύγοντας τη Σικελική και επέλεξε μια βαριάντα της Φιλιντόρ. Στο μέσον της παρτίδας ο Παπαδόπουλος πήρε την πρωτοβουλία και ολοκλήρωσε τη νίκη του σε 31 κινήσεις. Στη δεύτερη θέση, με 3,5 βαθμούς βρίσκεται ο Γιάννης Γεωργιάδης που νίκησε τον Γαλόπουλο με τα μαύρα. Πολύ καλή παρτίδα από τον Θάνο Μαστροβασίλη: εναντίον του Γαβριλάκη θυσίασε μια διαφορά έχοντας καθαρό στρατηγικό αντάλλαγμα. Όταν ο Γαβριλάκης επέστρεψε τη διαφορά η θέση του δεν είχε ελπίδες. Ο Σκέμπρης κέρδισε τον Μπανίκα μετά από σημαντική αβλεψία του τελευταίου. Τέλος ο Νικολαϊδης σημείωσε την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα κερδίζοντας τον Χατζημανώλη σε μια παρτίδα με αρκετές περιπλοκές.
Στις γυναίκες η Μανελίδου γνώρισε την πρώτη της ήττα στο πρωτάθλημα, ως λευκή με αντίπαλο την Μάκκα. Έτσι, στην πρώτη θέση πέρασε η Μακροπούλου που κέρδισε την Μανωλαράκη σε παρτίδα που διατηρούσε συνεχώς την πρωτοβουλία. Η Γράψα δεν κατόρθωσε να νικήσει την Φαχιρίδου σε συντριπτικά ανώτερη θέση. Η Παπαδοπούλου κέρδισε την Μαρκαντωνάκη και η Παυλίδου την Παμπάλου.

Papadopoulos 2445 - Kotronias 2614, Igoumenitsa 2007
Παίζουν τα λευκά:

Τα λευκά εκμεταλλεύτηκαν άριστα τις μικροανακρίβειες των μαύρων και μετά από 30 κινήσεις έχουν κερδισμένη θέση. Η παρτίδα τέλειωσε με έναν απλό συνδυασμό: 31. Nh6+! και τα μαύρα εγκατέλειψαν (31...gxh6 32. Rxf8+ Kxf8 33. Qxh6+ Qg7 34. Re8+). Με το αποτέλεσμα αυτό ο Παπαδόπουλος εξακολουθεί να προηγείται στη βαθμολογία ενώ ο Κοτρωνιάς πρακτικά απώλεσε τις ελπίδες του για τον τίτλο του πρωταθλητή.

Grapsa 2106 - Fakhiridou 2270, Igoumenitsa 2007
Παίζουν τα λευκά:

19. Nb4! cxb4 20. Bxd6. Η θέση της λευκής με διαφορά και πιόνι παραπάνω είναι κερδισμένη, η μαύρη μπορεί να ελπίζει μόνο σε στοιχειώδεις παγίδες. 20...Qb6+ 21. Kf1? (το 21. Kg2 ή και το 21. Kh1 εξασφαλίζουν τη νίκη) 21..Bc8! 22. Kg2 (τα λευκά μπορούσαν να πάρουν τη διαφορά και τώρα με 22. Bxf8 Bh3+ 23. Ke1 Rxf8 όμως λόγω της μη ασφαλούς θέσης του βασιλιά η παρτίδα δεν κερδίζεται πια εύκολα) 22...Be6 23. Qa4 Qe3 24. Re1 Bh3+! 25. Kxh3 Qe6+ 26. Kg2 Qxd6 και ισοπαλία μετά από 5 κινήσεις.

Επίσημη ιστοσελίδα αγώνων για αποτελέσματα, ζωντανή αναμετάδοση παρτίδων και βαθμολογίες: http://www.chessfed.gr/Tournaments/GreekChamps07/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι η συνάντηση που τελικά θα κρίνει τον τίτλο θα είναι Παπαδόπουλος - Μαστροβασίλης, στον τελευταίο γύρο.

Ανώνυμος είπε...

O Κοτρωνιάς παίζει σχεδόν πάντοτε τις ίδιες βαριάντες ανοιγμάτων γιατί έχει εμπιστοσύνη στην προετοιμασία του και αυτοπεποίηθηση, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, ότι όσο και να τον στήσει κάποιος, δεν είναι δυνατόν να κατανοεί καλύτερα τις θέσεις που προκύπτουν από τον ίδιο, που έχει αφιερώσει τόσο χρόνο στην ανάλυση του ανοίγματος.
Το ότι έπαιξε καινούργιο άνοιγμα χτες (ποια είναι η τελευταία φορά που ΔΕΝ έχει παίξει σικελική εναντίον του ε4 ?) σημαίνει πως σ΄ αυτό το πρωτάθλημα πάσχει από εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και την προετοιμασία του.