Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

Ξεχνιέται το ποδήλατο;


O Gata Kamsky (γεν. 1974), εγκατέλειψε το σκάκι το 1996, μετά το ματς με τον Karpov. Σπούδασε νομικά και καθ' όλο το διάστημα της οκταετίας 1996-2004 έπαιξε μόνο δυο επίσημες παρτίδες. Πριν λίγες εβδομάδες σημείωσε ιστορική επιτυχία: κέρδισε το World Cup των 128 παικτών που του δίνει το δικαίωμα να είναι διεκδικητής του τίτλου του παγκοσμίου πρωταθλητή το 2009, αν ξεπεράσει το εμπόδιο του Topalov.

You'll never forget how to checkmate

Οι σκακιστές που σταματούν το αγωνιστικό σκάκι -ή που σταματούν να παίζουν περιστασιακά στο ίντερνετ- συχνά δελεάζονται να επιστρέψουν στο παιχνίδι. Αλλά πάντα φοβούνται ότι δεν θα παίζουν το ίδιο καλά.
Πρέπει όμως να χαρούν με την επιστροφή του Gata Kamsky στους αγώνες, ύστερα από αποχή σχεδόν μιας δεκαετίας, που αποδεικνύει ότι μερικές ικανότητες του παίκτη δεν χάνονται ποτέ. Ο γκραν μετρ από το Μπρούκλιν ήταν αδρανοποιημένος όταν συμμετείχε στο World Cup του 2005, παρέμενε όμως ένας από τους πιο καλούς παίκτες στο αμυντικό παιχνίδι και στο μέτρημα. «Αμύνεται με πείσμα», είπε ο Alexander Grischuk, που απέκλεισε τον Kamsky από τη συνέχεια του World Cup εκείνη τη χρονιά.
Κάτι που σίγουρα χάνει ένας σκακιστής που εγκαταλείπει το παιχνίδι για κάποιο διάστημα είναι η επαφή με τις τελευταίες εξελίξεις της θεωρίας ανοιγμάτων. Αυτό, δεν έχει μεγάλη σημασία στο ερασιτεχνικό επίπεδο, αλλά για έναν επαγγελματία σαν τον Kamsky ήταν μεγάλο μειονέκτημα τα δυο προηγούμενα χρόνια.
Ευτυχώς, στο World Cup του 2007 προσέλαβε για αναλυτή τον Ισραηλινό Emil Sutovsky, έναν από τους καλύτερους θεωρητικούς του κόσμου. Ο Sutovsky είχε αποκλειστεί από τον πρώτο κιόλας γύρο από τη συνέχεια του World Cup.
Όσο για τον αμφιλεγόμενο πατέρα του Gata, τον Rustam Kamsky: o Gata Kamsky δήλωσε πως είχε αδιάκοπη τηλεφωνική επαφή μαζί του κατά τη διάρκεια των αγώνων και πως του προσέφερε πολλές χρήσιμες συμβουλές.
(Άρθρο του Andy Soltis στο NY Post - 30/12/2007)

Το άρθρο του NY Post στην online έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια: