Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Συνέντευξη Κασπάροβ


Αναρωτιώμαστε αν η προλεταριακή τραγιάσκα που συνοδεύει τελευταία τις περισσότερες εμφανίσεις του Kasparov είναι η συμβουλή που προέρχεται από το laptop κάποιου γιάπη image-maker.

Το Σάββατο, το δίκτυο VPRO της δημόσιας Ολλανδικής τηλεόρασης μετέδωσε πρόγραμμα διαρκείας 90 λεπτών αφιερωμένο στον Garry Kasparov. Στην αρχή της εκπομπής βλέπουμε κάποια φιλμάκια αρχείου με σπικάζ στην ολλανδική γλώσσα, στη συνέχεια όμως εμφανίζεται ο Kasparov ο οποίος μιλάει στα αγγλικά, με ολλανδικό υποτιτλισμό, για την πολιτική κατάσταση στη Ρωσία, για το σκάκι, για τα βιβλία του, για τις αναμνήσεις από την σοβιετική εποχή.
Ο σύνδεσμος, όπου μπορείτε να δείτε όλη την εκπομπή

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενώ ακούω ήχο από το βίντεο μου εμφανίζει μία πράσινη οθόνη μόνο.

Ανώνυμος είπε...

Το προβλημα αυτο ειναι γνωστο παρουσιαζεται καμμια φορα στους χρηστες σε διαφορα βιντεο και λυνεται πολυ ευκολα ως εξης:
1) Ανοιγεις το Windows Media Player
2) πηγαινεις tools - options
3) επιλεγεις performence
4) κανεις το video accelaration -->none
5) βάζεις το βιντεο απο την αρχη και παιζει.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ήταν, ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια, διορθώθηκε το θέμα. Πάω να φέρω το bailys και να δω 90 λεπτά Κασπάροβ Ρρρρρρρ. Και ξυπνάω στις 7 γαμώτο .

Ανώνυμος είπε...

Από τη συνέντευξη Πούτιν στο περιοδικό Time, που τον ανακήρυξε πρόσωπο της χρονιάς που πέρασε:
Ερώτηση:
Americans wonder why the recent Russian elections could not have been more open and why, for example, Garry Kasparov was put in jail.
Απάντηση:
Why did Mr. Kasparov, when arrested, speak out in English rather than Russian? When a politician works the crowd of other nations rather than the Russian nation, it tells you something.

Πολύ καλή απάντηση. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση στο αδύνατο σημείο του αντιπάλου...

Ανώνυμος είπε...

mporeite na valete tin apeikonisi othonis sto 200%, patwntas to 200% katw aristera sto video. I ekpompi einai poly endiaferousa (eimai stin prwti misi wra). Emeis edw exoume tin Drouza!

admin είπε...

Μάθαινε απέξω διάσημη ρώσικη λογοτεχνία για να εξασκήσει τη μνήμη του στο σκάκι!!

~~~~

Θυμάμαι μια συνέντευξη του Κασπάροφ στο Βήμα, πριν πολλά χρόνια, στο Θανάση Λάλα αν η μνήμη μου δε με απατά. Εντύπωση μου είχε κάνει η δήλωση του τότε: "Λέω πιο εύκολα όχι, παρά ναι". Στο βίντεο αυτό μου φαίνεται σαν να λέει πιο εύκολα "ίσως" πλέον. Ωραίο βιντεάκι.

Ανώνυμος είπε...

Η συνεντευξη αυτη βρισκεται στο http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12399&m=C03&aa=1

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κασπάροβ είναι αυτό το διάστημα στον Αστέρα Βουλιαγμένης (incognito).

Ανώνυμος είπε...

η τελευταία του συνέντευξη σε ελληνικό έντυπο δώθηκε στον Ν. Κατζηλάκη της Ελευθεροτυπίας:


ΚΑΣΠΑΡΟΦ Ο αντιπολιτευόμενος σκακιστής ασκεί κριτική στην πολιτική του Κρεμλίνου για δημοκρατικούς θεσμούς και Κόσοβο


«Διαδοχή θρόνου έκανε ο Πούτιν και όχι εκλογές»


Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΖΗΛΑΚΗ


«Το σημερινό ρωσικό καθεστώς είναι εγκληματικό και αντισυνταγματικό» και «θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε οξεία κρίση» διαμηνύει μέσω της «Ε» ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου πολιτικού σχηματισμού «Η άλλη Ρωσία» Γκάρι Κασπάροφ, αναφερόμενος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη χώρα του, από τις οποίες απετράπη στο να λάβει μέρος.



«Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η Μόσχα παρά τη σκληρή της στάση στο Κόσοβο, αν μείνει απομονωμένη, θα δεχτεί την ανεξαρτησία της περιοχής», υποστήριξε ο Γκάρι Κασπάροφ (φωτ. Reuter)
Ο θρυλικός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι αντικρούει τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη ρωσική εκδοχή της δημοκρατίας είναι προϊόν ιστορικών και κοινωνικών παραγόντων, αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει ευθέως για το εάν μια ισχυρή Ρωσία θα συντελούσε σε έναν ειρηνικότερο κόσμο. Αναφερόμενος στη σύμμαχη διάθεση πολλών Ελλήνων και Σέρβων έναντι της Ρωσίας στην εξισορρόπηση της αμερικανικής επιρροής στα Βαλκάνια, αφού επισημαίνει ότι στο πρόβλημα του Κοσόβου «ΗΠΑ, Ρωσία και Ε.Ε. χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά», πάνω στο θέμα, ο κ. Κασπάροφ εμφανίζεται θετικός στην ανεξαρτητοποίηση της πρώην γιουγκοσλαβικής επαρχίας. Σχολιάζοντας επίσης τις δηλώσεις του πρώην αντιπάλου του στο σκάκι, Μπόμπι Φίσερ, περί «εγκλημάτων πολέμου» του Μπους, υποστηρίζει ότι ο προσφάτως αποθνήσκων κορυφαίος σκακιστής «ήταν άρρωστος και είναι ανοησία να συζητάμε τις δηλώσεις του». Κλείνοντας, επισημαίνει τους φόβους του, λέγοντας ότι «όποιοι επέλεξαν τον αγώνα εναντίον του νυν καθεστώτος βεβαίως και ξέρουν σε τι ρίσκο θέτουν τον εαυτό τους».

-Κύριε Κασπάροφ, εάν συγκρίνατε την πολιτική κατάσταση στη χώρα σας με μια παρτίδα σκάκι, ποια μορφή θα είχε αυτό το παιχνίδι;

«Το σκάκι είναι παιχνίδι με κανόνες, όπως και η πολιτική. Οι κανόνες του παιχνιδιού για τον αρχηγό του κράτους και τους κρατικούς υπαλλήλους διάφορων βαθμίδων είναι η τήρηση του νόμου. Στην περίοδο Πούτιν η εξουσία έχει πάψει να σέβεται ακόμα και το Σύνταγμα. Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών δεν είναι πια η μεγαλύτερη αξία. Αυτό που γίνεται τώρα στη Ρωσία μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε με μια λέξη "αυθαιρεσία". Απόλυτη αυθαιρεσία σε όλα τα επίπεδα».

-Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη Ρωσία και κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Θα λέγατε ότι οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές μπορεί να επιφέρουν αλλαγές;

«Στις 2 Μαρτίου δεν είχαμε εκλογές. Εγινε μια τελετή "διαδοχής θρόνου", της παράδοσης της εξουσίας στον διάδοχο που επέλεξε ο Πούτιν. Τι σχέση έχει αυτό με τις εκλογές; Στόχος μας είναι να κατορθώσουμε να γίνουν ελεύθερες εκλογές στη χώρα. Γι' αυτό χρειάζεται ένωση όλων των πολιτικών δυνάμεων που συνειδητοποιούν ότι το νυν καθεστώς είναι εγκληματικό και αντισυνταγματικό και είναι έτοιμες να αγωνιστούν για την εδραίωση δημοκρατικών διαδικασιών, διότι ο καινούργιος πρόεδρος θα συνεχίσει την "πορεία Πούτιν" κάτω από άγρυπνο έλεγχο, δηλαδή την πορεία πλουτισμού μιας μικρής ομάδας ολιγαρχών εις βάρος του λαού».

-Λέγεται ότι λαμβάνοντας υπόψη την απολυταρχική ιστορία της Ρωσίας, θα απαιτηθούν χρόνια για να διαμορφωθεί ένας υγιέστερος τύπος δημοκρατίας και για να υπάρχει πλήρης σεβασμός της ελευθερίας του λόγου. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Μιλώντας για την απολυταρχική ιστορία της Ρωσίας, συνήθως για κάποιο λόγο ξεχνάνε να αναφέρουν, π.χ. το λεγόμενο "βέτσε" του Νόβγκοροντ και Πσκοβ - το παλαιό ρωσικό πρωτότυπο της δημοκρατίας, ή τη ρωσική βουλή στις αρχές του 20ού αι. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 ο Γέλτσιν πήρε την πρωτοβουλία της αντικομμουνιστικής κίνησης, έχοντας την υποστήριξη των λαϊκών στρωμάτων. Η πλειονότητα του λαού δεν ήθελε πια να ζει σε συνθήκες σκληρών περιορισμών. Τα συλλαλητήρια, που μαζεύανε δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, ήταν μια ένδειξη ότι μετά από τόσα χρόνια δικτατορίας ο κόσμος ήθελε ελευθερία, ήθελε να εκφράζει τις σκέψεις του χωρίς τον φόβο των συνεπειών. Τώρα μας επιβάλλουν εκ νέου τον ρόλο του "σιωπηλού παρατηρητή". Η προπαγάνδα για σταθερότητα έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα χωρίς την ελευθερία και τον πολιτικό ανταγωνισμό. Αυτή η πεποίθηση όμως θα χαθεί μόλις ξεσπάσει οξεία οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, η οποία είναι αναπόφευκτη στα αμέσως επόμενα χρόνια αν η πολιτική "της πορείας Πούτιν" συνεχιστεί».

Διγλωσσία με το Κόσοβο

-Υπάρχουν πολλοί στη Σερβία και στην Ελλάδα που προσβλέπουν στη Ρωσία ένα σύμμαχο στο να εξισορροπηθεί η επιρροή των ΗΠΑ στα Βαλκάνια. Ποιες είναι οι σκέψεις σας γι' αυτό και τι θα λέγατε στους ανθρώπους που βλέπουν τη Ρωσία του Πούτιν ως σύμμαχο;

«Πρώτα απ' όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί υποκριτικά να χρησιμοποιήσει αυτό το εθνικό πρόβλημα για δικούς του στόχους -όχι μόνο για τη διατήρηση της επιρροής του στην περιοχή αλλά και για την πραγματοποίηση ορισμένων εμπορικών προγραμμάτων. Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η Μόσχα, παρά τη σκληρή της στάση στο Κόσοβο, αν μείνει απομονωμένη, θα δεχτεί την ανεξαρτησία της περιοχής. Η υπογραφή της κρατικής συμφωνίας με το Βελιγράδι, που προβλέπει την κατασκευή στο έδαφος της Σερβίας ενός τμήματος του πετρελαιαγωγού "Νότια Ροή" θα ελαχιστοποιήσει το ρίσκο ψύχρανσης των σχέσεων με τη Σερβία. Η Ρωσία επίσης δεν είναι έτοιμη να δεχτεί την ανεξαρτησία των μη αναγνωρισμένων Αμπχαζίας, Νότιας Οσετίας, Δνείστερου, παρά τις δηλώσεις των Αρχών. Φαίνεται ότι και η παραχώρηση της ανεξαρτησίας στην Αμπχαζία, που πιθανότατα θα προκαλέσει τη ραγδαία επιδείνωση της κρίσης μεταξύ Τιφλίδας και Σουχούμι, θα ήταν ανεπιθύμητη για τη Μόσχα στην περίοδο προετοιμασίας και διεξαγωγής των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι. Στο "ζήτημα του Κοσόβου", η Ρωσία, η ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το πρόβλημα έχει βγει εδώ και καιρό από το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και έχει γίνει ένα βασικό γεωπολιτικό ζήτημα, οποιαδήποτε λύση του οποίου θα σημαίνει μόνο νίκη για τη μία ή την άλλη διεθνή δύναμη».

-Αλλο ένα επιχείρημα πολλών πλευρών είναι ότι ένας κόσμος με περισσότερες από μία σφαίρες επιρροής θα ήταν ένας ειρηνικότερος κόσμος, παραθέτοντας ως παράδειγμα τη Ρωσία ως μια δύναμη που θα εξισορροπούσε το παγκόσμιο γεωπολιτικό παιχνίδι. Οπότε η κυβέρνηση Πούτιν, λέγεται ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά επιφέροντας τάξη, ανάπτυξη και σταθερότητα. Τι απαντάτε;

«Η σταθερότητα του Πούτιν είναι η οικονομία, που βασίζεται μόνο στην εισροή χρημάτων από το πετρέλαιο και στην προπαγάνδα των ΜΜΕ. Η εξουσία δεν θα τα βγάλει πέρα με την πραγματική κρίση, επειδή δεν έχει ούτε μελετημένη στρατηγική ανάπτυξης ούτε αποτελεσματικό κυβερνητικό μηχανισμό».

Αρρωστος Φίσερ...

-Ο πρόσφατα αποθνήσκων κορυφαίος Αμερικανός σκακιστής Μπόμπι Φίσερ, ήταν ένας σκληρός επικριτής των διεθνών πολιτικών των ΗΠΑ, αποκαλώντας τον Τζορτζ Μπους «εγκληματία πολέμου». Πώς κρίνετε τη στάση του; Υπάρχει κάτι στον τρόπο σκέψης των κορυφαίων σκακιστών που τους μεταλλάσσει σε ακτιβιστές;

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Φίσερ ήταν σοβαρά άρρωστος. Είναι ανοησία να συζητάμε τις δηλώσεις του. Είναι μεγάλη τραγωδία για το παιχνίδι, ότι άνθρωπος με τέτοιο παρελθόν στο σκάκι και με τέτοιες γνώσεις πάνω σε αυτό, το εγκατέλειψε τόσο νωρίς. Παρά την αρκετά σύντομη σταδιοδρομία και την αντιφατικότητα της προσωπικότητάς του, ο Φίσερ έχει αφήσει μεγάλη κληρονομιά στο άθλημα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά άμεσα το σκάκι ως παιχνίδι, αλλά και για τους αγώνες που έδωσε για καλύτερες συνθήκες παιχνιδιού για τους σκακιστές. Και έτσι θα τον θυμόμαστε».

-Ο Ρώσος πρώην στρατηγός Καλούγκιν έχει προειδοποιήσει ότι ίσως να έχετε τη μοίρα άλλων σφοδρών επικριτών του ρωσικού καθεστώτος. Πόσο ανήσυχος είστε; Εχει επηρεάσει αυτό το ενδεχόμενο τις πολιτικές σας δραστηριότητες;

«Δεν νομίζω πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν φοβούνται. Σημασία έχει με ποιο τρόπο ξεπερνάς το φόβο σου. Μένω στη χώρα όπου κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, το διεφθαρμένο καθεστώς της οποίας δεν λογαριάζει νόμους. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους ακτιβιστές στη Ρωσία, εγώ έχω τη δυνατότητα να προστατεύω τον εαυτό μου με δικηγόρους και προσωπικούς σωματοφύλακες. Ομως ο καθένας κάνει τις επιλογές του: συμπεριφέρεται σύμφωνα με τη συνείδησή του ή υποκύπτει στην καιροσκοπία. Και όποιοι επέλεξαν τον αγώνα εναντίον του νυν καθεστώτος, βεβαίως και ξέρουν σε τι ρίσκο θέτουν τον εαυτό τους».