Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Corus 2008 - γύρος 2


Δεύτερη νίκη για τον 17χρονο Magnus Carlsen στον Α' όμιλο του Corus 2008. Εδώ, ο Νορβηγός λίγο πριν την έναρξη της παρτίδας του. O Kasparov είπε απόψε: «The kid is tough! He outplayed both of his opponents gradually and kept up the pressure». Το τουρνουά της ολλανδικής πόλης Wijk aan Zee οργανωτικά είναι αψεδιάγαστο. Εδώ, μια ακόμη ασήμαντη λεπτομέρεια που δημιουργεί τη διαφορά: δίπλα από το χρονόμετρο, δυο Βασίλισσες, μια για κάθε παίκτη βρίσκονται εξαρχής στη διάθεση των αντιπάλων, για την περίπτωση προαγωγής.

Διπλασίασαν τις νίκες τους οι Carlsen και Aronian. Ο Νορβηγός έπαιξε και πάλι την καλύτερη παρτίδα του γύρου. Με εξαιρετική ακρίβεια πήρε την πρωτοβουλία σε ένα φινάλε που έδειχνε ισορροπημένο και έφτασε στη νίκη «πνίγοντας» τον Eljanov σε κλασσικό στυλ, που θυμίζει τις καλύτερες και διδακτικότερες στιγμές των Capablanca, Botvinnik και Karpov:
Carlsen 2733 - Eljanov 2682, Wijk aan Zee 2008 (Grunfeld, D91)
1. d4 Nf6 2. c4 g6 3. Nc3 d5 4. Nf3 Bg7 5. Bg5 Ne4 6. Bh4 Nxc3 7. bxc3 dxc4 8.Qa4+ Qd7 9. Qxc4 b6 10. e3 Ba6 11. Qb3 Bxf1 12. Kxf1 O-O 13. Ke2 c5 14. dxc5 Na6 15. Rhd1 Qb7 16. c6 Qxc6 17. Bxe7 Rfe8 18. Ba3 Qxc3 19. Qxc3 Bxc3 20. Rac1 Bb4 21. Bb2 Bf8 22. Nd4 Nc5

23. g4 Re4 24. Kf3 Rae8 25. h3 f6 26. Ba3 Kf7 27.Rc2 Na6 28. Bxf8 Kxf8 29. Rc6 Kg7 30. Nb5 R4e7 31. Rdd6 Nc5 32. Nc7 Rf8 33. h4Rff7 34. Nd5 Rd7 35. Rxd7 Nxd7 36. Kg3 Nc5 37. f3 h6 38. Nf4 g5 39. Nh5+ Kg6 40. f4 gxf4+ 41. exf4 Kh7 42. f5 Kg8 43. Kf3 Nd7 44. Ke4 Kf8 45. Rc8+ Ke7 46.Kd5 b5 47. Rh8 Nb6+ 48. Kc6 Nc4 49. Ra8 Ne5+ 50. Kc5 Nd7+ 51. Kxb5 Kd6 52. Rxa7 Rf8 53. Kb4 Nc5 54. Kc4 1-0.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

O Aronian νίκησε πολύ εύκολα με τα μαύρα τον Gelfand, σε μια σλαβική με ...a6. Είναι βέβαιο ότι ο Gelfand έπεσε θύμα της καλύτερης προετοιμασίας του αντιπάλου του. Περισσότερα για την παρτίδα αυτή μπορείτε να δείτε στο βίντεο με τη συνέντευξη τύπου και ανάλυση του Aronian, από το chessvibes:


το δεύτερο μέρος του βίντεο εδώ

Ο Kramnik έχοντας τα λευκά δεν είχε αντίρρηση να εισέλθει σε θεωρητική διαμάχη της Ινδικής του Βασιλιά, με αντίπαλο τον Radjabov. Το λευκό πιόνι b φαινόταν πολύ επικίνδυνο, εξίσου επικίνδυνη όμως φαινόταν η δραστηριότητα του μαύρου στο κέντρο. Η παρτίδα τελικά δεν ξέφυγε από την ισοπαλία, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες παρτίδες της αγωνιστικής.

Στον Όμιλο Γ συμμετέχει και ο Έλληνας GM Στράτος Γρίβας. Σήμερα, κέρδισε τον Ολλανδό Ruijgrok (2329). Η παρτίδα, αναλυμένη, σε μορφή pgn εδώ. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Ενδιαφέροντα άρθρα σε άλλα site για το Corus 2008:
Chessbase: Did Mamedyarov resign prematurely?
The Daily Dirt Chess Blog: Corus 08 r2: Favorites with 1st Move
HalandriChess: Gelfand - Aronian

Επίσημη ιστοσελίδα Corus 2008: http://www.coruschess.com/

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη πιο εντυπωσιακό από το 2/2 του Κάρλσεν (το νορβηγάκι έχει παίξει τρομερό σκάκι) είναι το 1,5/2 του Ρατζάμποβ εναντίον των Ανάντ και Κράμνικ. Ωραία και η παρτίδα του Στράτου στο γκρουπ C, συγχαρητήρια για τη νίκη εναντίον της Ολλανδικής μέσα στην Ολλανδία!...

καλοπροαίρετος είπε...

Χαιρέκακος καλοπροαίρετος θεατής σε Άλμπιν

Σχετικά με τη διορατικότητα των διοργανωτών για τη μέριμνα τοποθέτησης δίπλα στο χρονόμετρο μιας Βασίλισσας από κάθε χρώμα :

Πρώτον, αυτό συμβαίνει στον Όμιλο Α, που λόγω των υπεργκρανμαίτρ έχει ευρεία δημοσιογραφική κάλυψη, συμβαίνει όμως το ίδιο και στους άλλους δύο, λιγότερο προβεβλημένους, Ομίλους;

Δεύτερον, μαξιμαλιστικά μιλώντας, θα έπρεπε να υπήρχε δίπλα στο χρονόμετρο για κάθε παίκτη από μια θήκη με τέσσερα κομμάτια, ένα από κάθε υποψήφιο προς προαγωγή.

Θα ήθελα πολύ να ήμουν μπροστά σε κάποια παρτίδα όπου χρειάζεται τρίτος Ίππος πολύ νωρίς στο άνοιγμα (π.χ. στη γνωστή παγίδα στο Αντιγκαμπί Άλμπιν : 1.d4 d5 2.c4 e5 3.dxe5 d4 4.e3 Bb4+ 5.Bd2 dxe3 6.Bxb4 exf2+ 7.Ke2 fxg1N+!) και να βλέπω τον διαιτητή αρχικά να κοιτά στις γειτονικές παρτίδες αν έχει αιχμαλωτιστεί κανένας μαύρος Ίππος, επειδή αυτά συμβαίνουν στα πρώτα δέκα λεπτά να έχουν όλοι οι παίκτες που παίζουν με τα μαύρα κομμάτια και τους δύο Ίππους τους, να σπεύδει στην αποθήκη υλικού στο υπόγειο προς αναζήτηση Ίππου από κάποιο εφεδρικό σετ, να κάνει λάθος και να φέρνει λευκό Ίππο, να αντιλαμβάνεται το λάθος όταν ετοιμάζεται να τον παραδώσει στον μαύρο, να επιστρέφει δρομαίως στην αποθήκη για να φέρει σωστό χρώμα Ίππο, και εγώ να σιγοτραγουδάω, ίσα-ίσα στο κατώφλι ακουστότητας, στον ρυθμό της «Μαύρης Θάλασσας» του Νιόνιου : «Δεν έχω Ίππο, δεν έχω Ίππο» :-D

(Καλοπροαίρετος μεν, κακούλης δε...)

Ανώνυμος είπε...

Είμαι σίγουρος πως οι έξτρα βασίλισσες υπάρχουν και στα άλλα δύο γκρουπ (όπως υπήρχαν και στο δικό μας Ακρόπολις). Εξάλλου νομίζω πως τα συγκεκριμένα σετ σκακιστικών κομματιών έχουν εκ κατασκευής από μία παραπάνω βασίλισσα για κάθε χρώμα.

Ή 13χρονη Hou Yifan πέτυχε την πρώτη της νίκη σήμερα και μάλιστα κάνοντας "διάγραμμα" τον Short!

Schrödinger's Cat είπε...

Πράγματι, τα συγκεκριμένα σετ έχουν εκ κατασκευής από μια παραπάνω Βασίλισσα και χρησιμοποιούνται στις περισσότερες μεγάλες διοργανώσεις, ευχαριστώ τον iliaspan για την επισήμανση. Η λεζάντα της φωτογραφίας αποδεικνύεται άστοχη...

Η παγίδα του Λάσκερ στο αντιγκαμπί Άλμπιν πρέπει να είναι η μόνη περίπτωση υποπροαγωγής σε θεωρητική βαριάντα; Δεν μπορώ να ανακαλέσω κάποια άλλη, καλοπροαίρετε επιβεβαιώστε με!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή και η σημερινή παρτίδα του Στράτου Γρίβα! Φαινόταν να χάνει, αλλά κατάφερε και σώθηκε, με τακτικό τρόπο!

SirJohn είπε...

Όσοι έχουν παίξει σε ηλεκτρονική σκακιέρα της DGT ξέρουν ότι το σετ έχουν πάντα ένα έξτρα ζεύγος βασιλισσών οι οποίες είναι δίπλα στο ρολόι από την αρχή της παρτίδας, είτε είναι το A - Group του Corus, είτε το Acropolis.

καλοπροαίρετος είπε...

Περί ιπποπροαγωγής, και περί ηλεκτρονικών σκακιερών και χρονομέτρων

@ Schrödinger's Cat 1 : Η λεζάντα δεν αποδεικνύεται άστοχη, αποδεικνύεται εύστοχη, στο μέτρο που έγινε αφορμή για κουβέντα και, για μένα τουλάχιστον, να μάθω κάμποσα πράγματα.

Η επισήμανση του IliasPan με οδήγησε να επισκεφθώ τη σελίδα του τουρνουά (τώρα, μετά τον 3ο γύρο!) και να μάθω ότι το φετινό Corus απαρτίζεται από τρία δεκατεσσάρια πουλ. Έχω παραδεχθεί πολλές φορές ότι δεν παρακολουθώ στενά τα τρέχοντα, έτσι φανταζόμουν ότι το Corus 2008 ήταν κάτι σαν το Аэрофлот 2007 : ένα κλειστό πουλ με υπεργκρανμαίτρ και δύο μαζικά ελβετικά, οπότε ήταν πιστεύω εύλογη η απορία μου : καλά 21 ηλεκτρονικές σκακιέρες (τόσες απαιτούνται στο πραγματικό Corus των 3 Χ 14 παικτών), αλλά 150 (τόσες απαιτούνται στο Corus που έπλασα με τη φαντασία μου, με τους πάνω από 300 παίκτες);

Καίρια η παρατήρηση του SirJohn, και θα πρόσθετα όχι μόνο όποιος έχει παίξει, αλλά και όποιος έχει παρακολουθήσει σαν θεατής κάποιο από τα τελευταία Ακρόπολις, όπου από τα συμφραζόμενα τεκμαίρεται ότι όλες -και όχι πλέον μερικές από τις πρώτες- σκακιέρες είναι ηλεκτρονικές.

@ Schrödinger's Cat 2 : Όχι, δεν γνωρίζω άλλη θεωρητική περίπτωση υπο-/ιππο-προαγωγής τόσο νωρίς, και δύσκολα θα υπάρχει (στην ή πριν την έβδομη κίνηση;!) Αλλά, γιατί ειδικά εγώ; Το ιστολόγιο το παρακολουθούν πολλοί, και πολύ, καλύτεροί μου παίκτες, και επιπλέον ενεργοί και ενήμεροι για τις εξελίξεις της θεωρίας και της πράξης. Εγώ, όπως αποδεικνύεται και από τα πιο πάνω, έχω μείνει στην εποχή των ξύλινων αναλογικών χρονομέτρων. Αλήθεια, οι διακοπές σήμερα γίνονται στο πεντάωρο ή στο εξάωρο; :-D

Και καλά με τις Βασίλισσες στις ηλεκτρονικές σκακιέρες, και ας μην το «προβοκάρω» παραπέρα αναφέροντας παρτίδες στις οποίες μία ή και οι δύο παρατάξεις βρέθηκαν έστω και για λίγες κινήσεις με περισσότερες από δύο Βασίλισσες. Σε υπο-, και ειδικά ιππο-, προαγωγές και μάλιστα σε πρώιμο στάδιο της παρτίδας, είτε η παρτίδα παίζεται σε ηλεκτρονική, είτε σε συμβατική σκακιέρα, δεν πρέπει πράγματι να αναζητηθεί το επίμαχο κομμάτι, είτε από τα αιχμαλωτισμένα παρακείμενης σκακιέρας, είτε από εφεδρικό σετ; Συνελόντι ειπείν, αν διαβάζατε το σκηνικό με τον διαιτητή μπρος-πίσω δύο φορές στην αποθήκη υλικού σε κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο με σκακιστικές αναφορές, θα το βρίσκατε εντελώς αποκύημα της φαντασίας ενός συγγραφέα ημιμαθούς περί το σκάκι;

Δεν είναι όλα τα τουρνουά Corus και Ακρόπολις, δεν παίζονται όλες οι παρτίδες όλων των διοργανώσεων, ακόμα και των επιφανών (π.χ. Α΄ Εθνική –ξέρω, ξύνω πληγές τώρα), σε ηλεκτρονικές σκακιέρες, και δεν γίνονται όλες οι προαγωγές σε Βασίλισσα.

Ανώνυμος είπε...

Καλά τέτοιο θέμα για 2 έξτρα Β και μάλιστα στο Corus;
Βρέθηκα πέρισυ 2 φορές σε τουρνουά στην Πελοπόνησσο μικρού αλλά δραστήριου Ομίλου και τα περισσότερα τραπέζια είχαν διπλές Β να περιμένουν.
Θεωρείτε αυτονόητο να υπάρχουν στα μεγάλα τουρνουά.

καλοπροαίρετος είπε...

Μα το θέμα δεν είναι η Μονάρχις, αλλά το ιπποστάσιό της!

@ Ανώνυμος (κυρίως) :

Πάντως, τουλάχιστον στις δικές μου δημοσιεύσεις, το θέμα μου δεν είναι οι πρόσθετες (δεύτερες) Βασίλισσες, αλλά ο πρόσθετος (τρίτος) μαύρος Ίππος, και μάλιστα στις πρώτες κινήσεις. (Μπορούν να ανευρεθούν ή κατασκευαστούν παραδείγματα με τρίτο Πύργο ή τρίτο Αξιωματικό,αλλά μην το παρακάνουμε στην εκζήτηση.)

Δεν έκανα λόγο για ανοίγματα όπου μπορούν να προκύψουν δύο Βασίλισσες εκατέρωθεν σε 13 κινήσεις (Μεράν : 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Nc3 c6 4.e3 Nf6 5.Nf3 Nbd7 6. Bd3 dxc4 7.Bxc4 b5 8.Bd3 (ή Be2) Bb7 9.e4 b4 10.e5 bxc3 11.exf6 cxb2 12.fxg7 bxa1Q 13.gxh8Q), αλλά και σε μόλις 7 κινήσεις (Αλιέχιν : 1.e4 Nf6 2.Nc3 d5 3.e5 d4 4.exf6 dxc3 5.d4 cxb2 6.fxg7 bxa1Q 7.gxh8Q).

Επίσης, δεν επέμεινα, για να μην «προβοκάρω», όπως έγραψα, σε παρτίδες με περισσότερες από τέσσερις Βασίλισσες, όπως όχι μόνο η πασίγνωστη, αν και μουσαντένια, Αλιέχιν – Γκριγκόριεβ, Μόσχα 1915, αλλά π.χ. οι σχετικά πρόσφατες Belov – Prohorov και Mackic – Maksimenko, που υπάρχουν αντίστοιχα εδώ : http://www.chessgames.com/perl/ chessgame?gid=1316514 και εδώ : http://www.chessgames.com/perl/ chessgame?gid=1316515 . Εντάξει, δεύτερη Βασίλισσα βρίσκεται, όμως τρίτη; :-)

Υπάρχουν φυσικά παρτίδες που κάποια παράταξη βρέθηκε όχι στο άνοιγμα, αλλά στο μέσο της παρτίδας με τρεις Ίππους – και μιλάμε για παρτίδες μεταξύ καλών παικτών και που η «ιπποπροαγωγή» είναι η καλύτερη κίνηση στη θέση, όχι για περιπτώσεις που ο ένας δεν εγκαταλείπει στην καταχαμένη θέση και ο άλλος, από τη φούρκα του, βγάζει όλα τα πιόνια του Ίππους, καταλήγοντας να κάνει ματ με π.χ. πέντε από αυτούς :-)

Εγώ εξ αρχής αναφέρθηκα στην πασίγνωστη παγίδα στο Άλμπιν. Επιγραμματικά : Αναζητείται τρίτος μαύρος Ίππος για να ολοκληρωθεί η έβδομη κίνηση του μαύρου.

Σοφίσματα, κουβέντα να γίνεται…

Ανώνυμος είπε...

Επανέρχωμαι...

Μολόγατα μολόγατα
τα φράγκα μοιρολόγατα

Ποντάρει σε άλογο κουτσό
και φαίρνει πεντακόσια
και εγώ ποντάρω σ΄αετό
και χάνω κάπου τόσα

:)
Λαικό άσμα(Ακης Πάνου)
Τραγούδι να γίνετε

καλοπροαίρετος είπε...

Ο αλογομούρης, καζινόβιος, ιδιόρρυθμος, δύστροπος, αλλά μέγιστος μουσικός Άκης Πάνου

@ Ανώνυμος (κυρίως) :

Επιτέλους, ένας που βλέπει τα πράγματα όπως εγώ : με τη σοβαρότητα που τους αρμόζει – δηλαδή, με καμία σοβαρότητα :-D

Αλογομούρης ο μακαρίτης, αλλά και καζινόβιος. Δικό του και το, όχι ευρύτερα γνωστό (δικαίως· είναι μετριότατο, και μουσικά και στιχουργικά), παρακάτω :

Εστήσανε μια μηχανή / δυο βήματα απ' την Ξάνθη
ταπί εγώ, ταπί εσύ / ταπί κι η Αφροξυλάνθη.

Δοκίμασα την τύχη μου / σαν μάπας στο καζίνο
ρεστάρησα, χρεώθηκα, / και τώρα πώς τα δίνω;

Ιδού οι προοδευτικές / και σύγχρονες ανέσεις.
Αέρας τα εμβάσματα, / καπνός οι καταθέσεις,
κι άμα δε βγούμε ζητιανιά / εμένα να με χ*σεις.

Δεν είναι Μόντε Κάρλο εδώ, / δεν είναι το Λας Βέγκας
εδώ είν' ο τόπος της ελιάς, / της φάβας και της ρέγγας.

Το τραγούδι ονομάζεται Casino ­-έτσι, στα λατινικά-­ και υπάρχει, το μόνο νέο ανάμεσα σε επανεκτελέσεις, στο ομώνυμο ύστατο LP του Πάνου ­-1996-­. Το έγραψε όταν έχασε σε ελάχιστο χρόνο μια περιουσία παίζοντας στο καζίνο που είχε πρόσφατα ανοίξει στην πόλη που έμενε, την Ξάνθη. Άλλος ένας ντεμέκ ακριδάτος που την είχε δει pinball wizard και κατάπιε το σκουμπρί ότι θα κερδίσει τη «μηχανή». Φυσικά, πιάστηκε στην ξόβεργα σαν αμάλλιαγος και τον άφησαν φλούδα. Εξήντα χρόνων, αετός νυχάτος και γάτα με λουστρίνια υποτίθεται, πήγε να κάνει τατιανιές στην Τατιάνα. Φυσικά, έγινε γλαροδόλωμα. Άφεριμ, υπερδιπλάσιε...

Ρεμπέτης, βαρύμαγκας, και Άκης· δεν του έκανε το Θανάσης. Σαν να λέμε, Ριρής Βαμβακάρης, Ντιντής Τσιτσάνης και Τοτός Παπαϊωάννου.

Ήτανε και κιμπάρης. Όταν η κόρη του είχε σχέση με κάποιον που ο ίδιος δεν ενέκρινε, κελάιδησε το σιδερικό. Αυτός βέβαια, χωρίς να έχει χωρίσει από την πρώτη του γυναίκα, είχε κάνει τέσσερα παιδιά με την επί 15 χρόνια αστεφάνωτη. Ωραίος κώδικας τιμής. Τα μα μα και τα σα μάσα τα – κάτι σαν τους βιομήχανους και τους εργάτες ένα πράγμα (νάσου και η προλεταριακή σπόντα).

Εγωπαθής, τοποθετούσε τις καρέκλες στο πάλκο σε δύο σειρές και οι μουσικοί κάθονταν στην πρώτη (και ο ίδιος στη μέση), ενώ οι τραγουδιστές στη δεύτερη.

Ας τον θυμόμαστε για τα «Το θολωμένο μου μυαλό», «Η ζωή μου όλη», «Για κοίτα με στα μάτια», «Πυρετός», «Τα όνειρα χτίζονται» και τόσα άλλα και όχι για τα ανδραγαθήματά του.

Τι λέγαμε; Α, ναι, για τις δύο Βασίλισσες και τους τρεις Ίππους...

Ανώνυμος είπε...

Εκπληκτικό το κείμενό σας, Καλοπροαίρετε.
Ειδικά τα αποσπάσματα "Άλλος ένας ντεμέκ ακριδάτος που την είχε δει pinball wizard και κατάπιε το σκουμπρί ότι θα κερδίσει τη «μηχανή» /"είχε κάνει τέσσερα παιδιά με την επί 15 χρόνια αστεφάνωτη. Ωραίος κώδικας τιμής. Τα μα μα και τα σα μάσα τα" / "κελάιδησε το σιδερικό"... είναι superb, κείμενα για το Φιλολογικό Απάνθισμα!
Εκλαμπρότατος, υποβάλλω ταπεινά τα σέβη μου!
Μπράβο και στο Blog του SC που σας έχει!

καλοπροαίρετος είπε...

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σύγχρονος έλληνας λογοτέχνης; Μα φυσικά ο…

@ Viva Cuba! :

Μόνο αυτά; Γιατί δηλαδή, δεν σας άρεσε το “γλαροδόλωμα” και ο “υπερδιπλάσιος”; :-D

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, κοντοσειρά. Όπως είδατε, δεν χρησιμοποίησα φτηνούς αμερικανισμούς όπως «του φύτεψε ένα κέρμα στο ψωμοσάκκουλο»ּ η ελληνική αργκό της δεκαετίας του ’60 είναι πλουσιότατη και γλαφυρότατη.

Όπως είχα απαντήσει σε σχόλιο ευγενούς ανωνύμου που, με αφορμή το κείμενό μου για την Αχμιλόφσκαγια και τον Ντόναλντσον, είχε γράψει ότι αδικούμαι :

«Μού αρκεί που έχετε όλοι ήδη καταλάβει ότι είμαι ο μεγαλύτερος, με διαφορά, σύγχρονος έλληνας λογοτέχνης :-D (Τώρα που το ξαναβλέπω, κάτι πλεονάζει· μπορεί το “σύγχρονος”, μπορεί το “έλληνας”, μπορεί το “λογοτέχνης”...)»

Αντικειμενικός, ταπεινόφρων, αλλά και αδιόρθωτος χαβαλές, ως συνήθως :-)

Αντί να υποβάλλετε στην εκλαμπρότητά μου τα σέβη σας (δεκτά, σηκωθείτε τώρα εκ του γονυπετώς και ξαναφορέστε το τρίκωχό σας :-)), θα πρότεινα να υποβάλετε στο ιστολόγιο κάποια ιστορία, κάποιο παραλειπόμενο, κάποια αναλυμένη παρτίδα ή μια ενδιαφέρουσα θέση στην ανάγκη, από την πολυετή και πολυσχιδή σκακιστική σας εμπειρία, γιατί όχι και ένα άρθρο, σκακιστικού, ή και άλλου, περιεχομένου. ‘Ολο και κάτι θα μαθαίναμε ή θα ξαναθυμόμασταν οι υπόλοιποι, και θα γινόταν και αφορμή για παραπέρα κουβέντα – όχι αναγκαστικά σχετικής : π.χ., στο παρόν θέμα, ξεκινήσαμε από βιομηχανίες χάλυβα, περάσαμε από τις ιπποπροαγωγές, είμαστε στον Άκη Πάνου, και ποιος ξέρει αν και πού θα καταλήξουμε...

Εμπρός λοιπόν, κάνετέ μας να αναφωνήσουμε εμείς για σας : Μπράβο στο blog του SC που σας έχει!

Η παραίνεση ισχύει φυσικά και για τους υπόλοιπους επισκέπτες.

καλοπροαίρετος είπε...

Μερικά αποφθέγματα του Άκη Πάνου

Στο βιβλίο «Ο κόσμος ο δικός μου», εκδόσεις Γνώση 1980, όπου υπάρχουν τα (μέχρι τότε) τραγούδια του Άκη Πάνου, βρήκα στις πρώτες σελίδες (8 και 9) κάποια λόγια του, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και αποφθέγματα. Επιλέγω μερικά και τα μοιράζομαι με την ομήγυρι.

«Ξέροντας πως άλλοι ξεροσταλιάζουν έξω από πόρτες γραφείων, τρέχουν, παρακαλάνε, υποκλίνονται, μην έχοντας πετύχει ούτε αυτό το λίγο που πέτυχα εγώ, νιώθω ευχάριστα στη σκέψη ότι αυτό το λίγο το κέρδισα μέσα απ΄ το υπόγειο του σπιτιού μου».

«Η πιο κουραστική προσπάθεια που καταβάλλει ο πραγματικά δυνατός, είναι η προσπάθεια να νικήσει τη δύναμή του».

«Όταν όλοι οι άνθρωποι αφεθούν να σκέπτονται, θα απαλλαγούν απ΄ αυτούς που σκέπτονται για λογαριασμό τους».

«Ο κοινός άνθρωπος παλεύει να διακριθεί. Ο σοφός παλεύει να διακρίνει».

Το τραγούδι «Ο κόσμος ο δικός σου» (όχι –μου, όπως στον τίτλο του βιβλίου) γράφτηκε τον Ιούνιο του 1978 για τη νεογέννητη τότε κόρη του Ελευθερία, στην οποία είναι αφιερωμένο και το βιβλίο. Τη λάτρευε παθολογικά. Δεν είχε καμία τύχη ο Γιαλαμάς. Για όσους αγνοούν ή θέλουν να θυμηθούν τα γεγονότα, μια αρχή υπάρχει εδώ.