Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Int. Solving Contest 2008


«Σκακιστικό Πρόβλημα». Ελαιογραφία του Irving Amen (1988).

Η Διαρκής Επιτροπή της FIDE για το Καλλιτεχνικό Σκάκι (Permanent Commission for Chess Compositions – PCCC) προκηρύσσει τον 4ο Διεθνή Παράλληλο Διαγωνισμό Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα και ώρα στις 29 χώρες που έχουν δηλώσει συμμετοχή (Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Λεττονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μολδαβία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία).

Η ημερομηνία και τόπος διεξαγωγής για την Ελλάδα είναι η Κυριακή 27 Ιανουαρίου, 10:30 ώρα Ελλάδας, στην αίθουσα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Λεωφ. Συγγρού 25, 4ος όροφος.

Την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού στην Ελλάδα έχει η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της ΕΣΟ. Για κάθε χώρα έχει ορισθεί από την PCCC ένας «τοπικός» διοργανωτής (local controller), για την Ελλάδα ο Χάρης Φουγιαξής. Ο κάθε τοπικός διοργανωτής θα λάβει μία βδομάδα πριν την ημερομηνία του διαγωνισμού όλο το απαραίτητο υλικό (προβλήματα προς λύση, φύλλα απαντήσεων, φύλλα βαθμολόγησης, κανονισμοί, κ.λπ.) και αναλαμβάνει να εξασφαλίσει το αδιάβλητο και την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού. Με το τέλος του διαγωνισμού βαθμολογεί τις απαντήσεις των λυτών, σύμφωνα με το υπόδειγμα που του έχει σταλεί, ανακοινώνει τα αποτελέσματα στους συμμετέχοντες και αποστέλλει τα φύλλα απαντήσεων των διαγωνιζόμενων, για τελικό έλεγχο, εντός μίας βδομάδας στον «κεντρικό» οργανωτή του διαγωνισμού, τον Γερμανό Axel Steinbrink.

Ο «κεντρικός» οργανωτής επανελέγχει τις βαθμολογίες και διανέμει τα συνολικά αποτελέσματα στους «τοπικούς» οργανωτές και στους αντιπροσώπους χωρών στην PCCC, το αργότερο μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2008. Τυχόν ενστάσεις πρέπει να σταλούν στον «κεντρικό» οργανωτή μέχρι 14 Μαρτίου 2008. Μετά την εξέταση των πιθανών ενστάσεων, ο «κεντρικός» οργανωτής ανακοινώνει τα τελικά αποτελέσματα στην PCCC μέχρι 31 Μαρτίου 2008. Ο πίνακας με τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της PCCC μέχρι 30 Απριλίου 2008.
http://www.saunalahti.fi/~stniekat/pccc/index.htm
http://www.geocities.com/solvingchess/

Η κατάταξη των λυτών θα είναι ατομική, δεν προβλέπεται κατάταξη χωρών.
Τα αποτελέσματα των λυτών (στο κύριο τμήμα) θα συνυπολογιστούν με αυτά του Πανελλήνιου Διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο, για την κατάρτιση της εθνικής ομάδας, η οποία θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λύσης τον Σεπτέμβριο, στη Λετονία.
Υποβολές συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008. Υπάρχει αριθμητικό όριο 30 συνολικά συμμετοχών (συμπεριλαμβάνονται και τα δύο τμήματα) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Υπεύθυνος: Χάρης Φουγιαξής, τηλ. 210-9491442 (πρωί), 210-8653077 (βράδυ), 697-9126087

******
J. Künzelmann, Sächsische Zeitung 1984, 1. Pr.

Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε κινήσεις (#6)

Το πρόβλημα αυτό είχε τεθεί στον αντίστοιχο περυσινό διαγωνισμό. Είναι προφανές ότι ο Λευκός πρέπει να δημιουργήσει απειλές ματ από τη διαγώνιο, αλλά πώς θα γίνει αυτό; Το άμεσο 1.Βd3? δεν είναι καλό γιατί υπάρχει το 1...Sg3, Sd6!, ούτε και το 1.Βc4? λόγω του 1...Se3! Οι σύντομες αυτές δοκιμές είναι γνωστές ως Probespiel (δοκιμαστικό παιχνίδι).
Στην πραγματικότητα, όμως, ο Λευκός δεν χρειάζεται τον αξιωματικό: το Hauptplan (κύριο σχέδιο) είναι 1.Bb5+? axb5 2.Sb4+ cxb4, αλλά το 3.Rxc2+ δεν είναι ματ λόγω του 3...Βc5!
Επομένως, ο Λευκός πρέπει πρώτα να εκτελέσει ένα Vorplan (προσχέδιο) και ξεκινά με 1.Βe2! για να απομακρύνει τον μαύρο ίππο που τον βασανίζει. Ο λύτης προς στιγμή νομίζει ότι μετά το 1...Sh4, το 2.Βd3 αποφασίζει αμέσως,πλην όμως ο Μαύρος έχει τώρα τη νέα δυνατότητα 2...f5 (το βιαστικό 2.Bc4? δεν είναι καλό γιατί μετά το 2...Rh5 o Μαύρος «κρατάει»). Ο μαύρος ίππος είναι μακριά, το πιόνι έκλεισε την γραμμή h5-d5, οπότε απτόητος ο Λευκός συνεχίζει με 3.Βc4, στο οποίο ο Μαύρος προβάλει νέα αντίσταση με 3...Rd6.Τώρα, όμως, κλείστηκε η γραμμή του Be7, και ο Λευκός μπορεί να εκτελέσει άφοβα το βασικό του σχέδιο:
4.Bb5+ axb5 5.Sb4+ cxb4 6.Rxc2#
Όσοι γνωρίζουν κάποια βασικά από τη θεωρία των προβλημάτων, θα αναγνωρίσουν εδώ το θέμα «Δρέσδης», στο οποίο ο Λευκός στερεί από τον Μαύρο την καλή άμυνα ενός κομματιού του (εδώ ο ίππος), υποχρεώνοντάς τον να την αντικαταστάσει με την άμυνα ενός άλλου μαύρου κομματιού (εδώ το πιόνι και μετά ο πύργος) που όμως δεν τον σώζει.
(σχόλια: Χάρης Φουγιαξής)

1 σχόλιο:

. είπε...

πέθανε ο Φίσερ

BBC

Guardian