Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Φωτοκουίζ


Κλικ πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση. Μέρες του 1978. «Κι ύστερα γίναμε ωραία φωτογραφία»...
Μπορείτε να αναγνωρίσετε κάποιους από τους απεικονιζόμενους σκακιστές και παράγοντες;
Η φωτογραφία ήταν της Ρούλας Καραπάνου, σκακίστριας του ΣΟ Καλλιθέας και φωτογράφου και αργότερα πετυχημένης συγγραφέως. Ευχαριστώ τον Τάκη Δρεπανιώτη για την προσφορά.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

να πω τα εύκολα: στην πρώτη σειρά μάρθα φουρίκη, λάζαρος βυζαντιάδης και στην άκρη ο λάζαρος δρεπανιώτης.
στη δεύτερη τρίτος ο γιάννης σταματόπουλος και με τη σειρά κρουμ γκεοργκίεβ, κώστας αμέντολα, θησέας λιβέριος, γιώργος τρικαλιώτης. τελευταίος ο γεράσιμος δάγλας;;;
πάνω ο ακριανός μου φαίνεται πολύ γνωστός αλλα ποιος είναι; μετά ο γιώργος περιφάνης, και στην άλη άκρη ο τάκης δρεπανιώτης.

Ανώνυμος είπε...

άρτεμις ήταν η φουρίκη, συγνώμη για το ...σαρδάμ.

Inspirus είπε...

Στη 2η σειρά, οι δυο πρώτοι αριστερά είναι ο Τάσος Παπαναστασίου (που ατυχώς "έφυγε" νεώτατος, την επόμενη χρονιά) και ο Βούλγαρος GM Ermenkov και οι δυο τελ. δεξιά ο IM Μιλτ. Γρηγορίου και ο Ανδρέας Κονταρίνης (αργότερα στην ΕΦΕΤ, τώρα στο Κορωπί).

Ανώνυμος είπε...

Στην μέση ο Θησέας Λιβέριος?

Ανώνυμος είπε...

Τέτοια κουίζ είναι πολύ ενδιαφέροντα!

Στην πάνω σειρά, δίπλα στον Τάκη Δρεπανιώτη (δηλαδή 4ος) πρέπει να είναι ο Γιώργος Αλεξόπουλος, παλιός μαιτρ, που έφυγε νωρίς στο εξωτερικό.

Τουλάχιστον 6 από τους εικονιζόμενους (Φουρίκη, Βυζαντιάδης, Λ. Δρεπανιώτης, Παπαναστασίου, Αμέντολα, Γρηγορίου) δε βρίσκονται στη ζωή.

Schrödinger's Cat είπε...

Στοιχεία που μας έστειλε ο Τάκης Δρεπανιώτης μαζί με τη φωτογραφία:

4η Διεθνής Σκακιστική Συνάντηση Καλλιθέας, που είχε γίνει στην Εστία Νέας Σμύρνης από 1-15 Νοεμβρίου 1978, σε δύο ομίλους πουλ. Υπήρχε πρώτο γκρουπ(αρκετά ισχυρό για τα τότε δεδομένα του ελληνικού σκακιού), αλλά υπήρχε και δεύτερο γκρουπ, επίσης πουλ, όπου έπαιζαν κυρίως έλληνες μετρ και υποψήφιοι μετρ (της Καλλιθέας και άλλοι)... που επίσης απεικονίζονται.


Από αριστερά: (όπου Κ = σκακιστής του ΣΟ Καλλιθέας)

Πίσω σειρά ορθίων: Μάκης Μέμτσας (Κ), Γιώργος Περιφάνης, Θανάσης Καραγιάννης –του Παντελή (επίσης Κ, έφτασε αργότερα ΥΜ πριν τα παρατήσει), Γιώργος Αλεξόπουλος (ο παλαιός γνωστός, τότε στην Κ), Δρεπανιώτης (Κ φυσικά)
Εμπρός σειρά ορθίων: Στέλιος Παπαναστασίου (ο αείμνηστος Περιστεριώτης ήταν διαιτητής του τουρνουά), Πέταρ Βελίκοβ, Γιάννης Σταματόπουλος, Κρουμ Γκεοργκίεβ, Κώστας Αμέντολα (άλλος αείμνηστος, έφτασε Μετρ με την Κ), Θησέας Λιβέριος, Γιώργος Τρικαλιώτης (Κ), Γιάνος Φέλμερι (Ούγγρος μετρ που έπαιξε στο β γκρουπ επειδή δεν είχε διεθνές έλο...), Μίλτος Γρηγορίου (ήταν ήδη ΔΜ), Αντρέας Κονταρίνης (ΥΜ τότε, στην Κ)
Καθιστοί: Η Άρτεμις Φουρίκη (Κ), ο Λάζαρος Βυζαντιάδης, ο Αμερικανός μετρ Στιούαρτ Wagman που έμενε στην Ιταλία και πεταγόταν για τουρνουά στην Ελλάδα –καλός άνθρωπος και πολύτιμος "πελάτης με διεθνές έλο", ο Ούγγρος βετεράνος μετρ Γιόζεφ Τίμπορ και ο Λάζαρος Δρεπανιώτης.

Από τη φωτο απουσιάζουν Σκαλκώτας (Κ), Μακρόπουλος και Πετροβίκης – εκείνη την εποχή οι δύο πρώτοι δεν έβγαιναν φωτογραφία ούτε με το ζόρι... πολύ περισσότερο σε μια στημένη αναμνηστική πόζα... Πιθανόν απουσιάζουν και συμεμτέχοντες από το β γκρουπ. Η φωτογραφία είχε βγει προς το τέλος του τουρνουά όπου είχε διαφανεί ότι ο Γρηγορίου είχε περάσει Μακρόπουλο και Σκαλκώτα (μεγάλη έκπληξη και θέμα για εκείνη την εποχή....)

Schrödinger's Cat είπε...

Η τελική βαθμολογία του πρώτου γκρουπ: εδώ

Ανώνυμος είπε...

Η βαθμολογία είναι λάθος δείχνει το Μακρόπουλο με 7 βαθμούς ενώ είχε 6. Ο δαίμων του τυπογραφείου πάλι??? :-)

Kostas Oreopoulos είπε...

Να ρωτήσω κάτι μήπως κάποιος μπορεί να απαντήσει.
Παλιότερα υπήρχαν κατα περιόδους διάφορα περιοδικά για το σκάκι (μιλάω για δεκατετία του 80 και πριν). Αν σκαναριστούν και διατεθούν σε pdf θα υπάρχει κάποιο νομικό πρόβλημα? Υπάρχουν κάτοχοι δικαιωμάτων για τα περιοδικά αυτά? (επειδή δεν υπάρχουν πλέον).

Ανώνυμος είπε...

Να απαντησω απ εξω απ εξω σαν αναγνωστης περιμενοντας καποιον πιο υπευθυνο.

Κατ αρχην καθε κειμενο ανηκει στον συντακτη του που εχει και τα δικαιωματα του.Ο διευθυντης του περιοδικου μοιραζεται τη νομικη εθυνη για την εκδοση του.
Αν ο συγγραφεας εχει πεθανει πρεπει να αναζητηθει η συγκαταθεση των κληρονομων του.

Στο δικτυο παντως κυκλοφορουν πολλα κειμενα σε καθεστως απο πληρους νομιμοτητας εως πληρους παρανομιας.

Μια τετοια πρωτοβουλια που ειναι καλοδεχουμενη για τους αναγνωστες ισως πρεπει να αποκτησει καποιο νεο πλαισιο πχ Ιστορικη και αρχειακη αντιμετωπιση του περιοδικου σκακιστικου τυπου ωστε να γινει ευρυτερα αποδεκτη και ο αναγνωστης να εχει προσβαση στο σωμα των περιοδικων και των αρθρων και πιο επισημα μεσω ΕΣΟ.