Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Εικόνες


Ηλικιωμένοι σκακιστές συγκεντρώνονται κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, έξω από το Μουσείο Πούσκιν, στη Μόσχα. Είναι το στέκι τους. Στο Πούσκιν συνέρρευσαν πολλά έργα από άλλα μουσεία -από το Ερμιτάζ, από την Πινακοθήκη Τρετιάκοφ και από το Μουσείο Ρουμιάντσεφ- καθώς και τμήματα ιδιωτικών συλλογών. Έτσι, συγκεντρώθηκε ένας ανεκτίμητος θησαυρός αρχαίας και νεότερης τέχνης, που περιλαμβάνει εκμαγεία κλασικών και αναγεννησιακών γλυπτών, αιγυπτιακά εκθέματα, σχέδια, χαρακτικά, αλλά κυρίως πολλά αριστουργήματα της ζωγραφικής.

1 σχόλιο:

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ο Πούσκιν -εκτός από πολύ μεγάλος ποιητής- ήταν και ‘δεινός’ σκακιστής (σύμφωνα με πηγές της εποχής του).
Επίσης –λόγω της ημέρας- να πούμε ότι σύμφωνα με ‘ντοκυμαντεριστικές’ πηγές (οι οποίες βέβαια πάντα αποπνέουν μια αβεβαιότητα ως προς την αξιοπιστία τους, οπότε επιφυλάσσομαι) ‘δεινός’ σκακιστής ήταν και ο Ιμπραήμ Πασσάς επίδοξος διακορευτής της Πελοποννήσου κατά την εξέγερση το ’21.
Βέβαια φαίνεται ότι ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν (βετεράνος του στρατού του Ναπολέοντα) του έκανε ένα ‘Ναπολεόντειο ματ’ άξιο των παραδόσεων του Φιλιντόρ και έτσι ο Μοριάς τη γλύτωσε.