Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Αγαπητέ Ντμίτρι...


Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου 1946 του British Chess Magazine και εικονίζει τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς να παίζει σκάκι. Για τον ιδιοφυή Ρώσο συνθέτη το σκάκι ήταν μονάχα ένα νεανικό πάθος. Του άρεσε το παιχνίδι αλλά ποτέ δεν αφοσιώθηκε σ' αυτό, όπως έκαναν ο Προκόφιεφ και ο Όιστραχ. Αυτός ο μελαγχολικός, λιγομίλητος και ανασφαλής άνθρωπος που αποτελούσε μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση στη σταλινική εποχή, σχεδόν τραγική, και που η μουσική του αποδείχθηκε εξυπνότερη και διαρκέστερη από μια ολόκληρη αυτοκρατορία καλλιτεχνικής ανελευθερίας, διηγήθηκε στα γεράματά του, πως κάποτε είχε χάσει από τον Αλιέχιν. Αυτό πρέπει να συνέβη πριν το 1921, χρονιά που ο Αλιέχιν εγκατέλειψε τη Ρωσία.

Στους θαυμαστούς καιρούς του youtube, μπορούμε να δούμε μια συγκλονιστική κινηματογράφηση, με τον ίδιο τον Σοστακόβιτς να παίζει πιάνο, πιθανώς το 1940:

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

o shostakovich einai o agapimenos mou klassikos sin8etis, xairomai pou epaize skaki :D ama boreite na kanete kai alles dimosieuseis gia to skaki kai tin klassiki mousiki..:)

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Επαγγελματίας πιανίστας ήταν ο Μαρκ Ταϊμάνοβ. Μάλιστα τα ντουέτα του με την συμβία του Οφέρ Μπρουκ θeωρούνται top class, και η επετειακή σειρά της Polygram Records με τους μεγαλύτερους πιανίστες του 20ού αιώνα (200 CD) αφιερώνει και ένα διπλό CD στις ερμηνείες του ζεύγους (με έργα Arensky, Busoni, Mozart, Poulenc και Rachmaninoff).
O Π.Π. Βασίλι Σμισλόβ ήταν ένας εξαιρετικός ημι-επαγγελματίας βαρύτονος, και έδινε αρκετά συχνά παραστάσεις, συνοδευόμενος στο πιάνο από τον καλό του φίλο, Ταϊμάνοβ.

Schrödinger's Cat είπε...

@ανώνυμος:
Ορισμένες παλαιότερες αναρτήσεις:

Βλαντιμίρ Χόροβιτς http://skakistiko.blogspot.com/2009/01/blog-post_26.html/

Ημερολόγια Προκόφιεφ http://skakistiko.blogspot.com/2007/08/blog-post_23.html.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Ε ρε κατι χουνερια που τραβηξε ο καημενος ο Μαρκ..
Μετα την ηττα του 6-0 απο τον Φίσερ
το Κρεμλινο θελησε να τον τιμωρησει
και αμεσως μολις εφτασε στο αεροδρομιο Σερεμέτιεβο, αρχισε απο τους τελωνειακους ενα ασυνηθιστα εξονυχιστικο ψαξιμο στις αποσκευες του.
Βρηκαν πανω του το βιβλιο "Ο πρωτος κυκλος" του Σολζενίτσιν.
Και μολονοτι ο συγγραφευς δεν ειχε ακομα απεκδυθει τη σοβιετικη του υπηκοοτητα και ζουσε σ'ενα προαστειο της Μοσχας, οι αρχες αποφασισαν να απευθυνουν στον Μαρκ κατηγορια για εισοδο "απαγορευμενης λογοτεχνιας"
στη χωρα.
Ο διοικητης του τελωνειου του
αεροδρομιου, ενας ηλικιωμενος ανθρωπος που γνωριζε τον Ταιμανοβ, του ειπε: "- Θα επρεπε να ειστε πιο προσεκτικος κυριε Ταιμάνοβ.
Εαν το σκορ σας εναντιον του Φισερ ηταν καλυτερο, θα ανελαμβανα εγω ο ιδιος για εσας, να περασω ολη τη συλλογη των εργων του Σολζενιτσιν..."

Γραφει σχετικα ο ιδιος ο Ταιμανοβ:
"Θυμαμαι ενα πικρο αστειο του παλιου μου φιλου, του μεγαλου μουσικου Rostropovic:
-Ξερεις οτι ο Σολζενιτσιν εχει
προβληματα;
(ο συγγραφεας εμενε εκεινη την εποχη στην ντατσα του Rostropovich)
Βρηκανε αναμεσα στα πραγματα του
το βιβλιο της Νιμτσοινδικης του Ταιμανοβ !! "

Η βοηθεια θα ερχοταν αργοτερα , με εναν ανελπιστο τροπο: Ο Μπεντ Λαρσεν ειχε χασει κι αυτος 6-0 απ'τον Φισερ ...

Ανώνυμος είπε...

Τα περί ανελευθερίας και "σταλινισμού" φτηνά και τετριμμένα. "πουλάνε" βέβαια καλά όπως πάντα.

Ο Σοστακόβιτς μεγαλούργησε, εμπνεόμενος από την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, όπως και άλλοι κορυφαίοι σοβιετικοί δημιουργοί που κοσμούν το παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερεώμα.

Ποιο "ανελεύθερο καθεστώς", με "ανασφαλείς" τους πνευματικούς ανρθώπους έβγαλε σοστακόβιτς, γκόρκυ, έρενμπουργκ, φαντέγεφ, αιζενστάιν, νόσοβ κτλ;

from russia with love είπε...

Agaphte anvnume sorry gia ta greeklish alla grafv apo xvra makrinh prvhn stalinkh.Profanvs gia na milas etsi h den exeis zhsei edv h den exeis diabasei gia ta arnhtika pleonekthmata tou pateroulh kai tou metepeita kommounistikou kathestvtos.Ela kamia bolta apo edv , mhn anhsuxeis den tha se pav sta Gulag, oute sto ktirio sthn plateia Lubyanka.Mporoume na kanoume kamia bolta se mouseia kai kata tuxh na doume kanena dvmatio basanismvn.Bebaia ston perisso uparxei mono sosialistikh oikodomhsh...

Ανώνυμος είπε...

...Τα μουσεία που λες είναι αυτά που άνοιξαν τα καθεστώτα που σήμερα αναγάγουν σε εθνικου΄ς ήρωες τους συνεργάτες των Ναζί; (λχ λετονία, εσθονία, πολωνία κτλ;)

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Τον Χαρίλαο κι αν πλένεις, την Αλέκα σου χαλάς.

Ανώνυμος είπε...

Ριζοσπάστης 29/7/2010

ΛΕΤΟΝΙΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ
Εκδηλώσεις υπέρ των «Ες-Ες»

Από εκδήλωση φασιστών στη Λετονία
Το Σάββατο 24 Ιούλη πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Μπάουσκ της Λετονίας εκδήλωση τιμής προς τους συμμετέχοντες στις λεγόμενες λετονικές λεγεώνες των «Ες-Ες», στις οποίες συμμετείχαν μερικές εκατοντάδες άτομα.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού της Λετονίας και υπουργός Επικοινωνιών, Κάσπαρς Γκέρχαρντς, καθώς επίσης και ο υπουργός Αμυνας της Λετονίας, Ιμαντς Λιέγκις.

Στις εκδηλώσεις εκφωνήθηκαν ομιλίες, που παρουσίαζαν ως «εθνικούς ήρωες» τα ναζιστικά αποβράσματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώην υπουργός Παιδείας της Λετονίας Κάρλις Σαντούρσκις, χαρακτήρισε στην ομιλία του τις λεγεώνες των «Ες-Ες» ως «την ισχυρότατη δύναμη της Λετονίας στον 20ό αιώνα».

Να σημειωθεί ότι ανάλογες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 31 Ιούλη στη γειτονική Εσθονία.

Μάλιστα, οι αρχές της Εσθονίας απαγόρευσαν εκδηλώσεις αντιφασιστικών οργανώσεων της χώρας για την ίδια μέρα, ενώ έχουν επιτρέψει αυτές των βετεράνων των «Ες-Ες» και των υποστηρικτών τους. Σχετικά με το ζήτημα ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, στην οποία εκφράζεται η «αγανάκτηση για την υποστήριξη από τις εσθονικές αρχές των εκδηλώσεων που δοξάζουν τα εγκλήματα των "Ες-Ες"».

Να σημειωθεί πως οι εκδηλώσεις αυτές, που γίνονται κάθε χρόνο στις δύο χώρες, αποτελούν μόνο μέρος της πολύμορφης προπαγανδιστικής καμπάνιας που διεξάγεται μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Βαλτική και με την οποία αθωώνονται οι φασίστες για την εγκληματική τους δράση, που παρουσιάζεται ως δήθεν «απελευθερωτική δράση» απέναντι στην ΕΣΣΔ.

Η επιχείρηση αυτή έχει και τη στήριξη, όχι μόνον των ΗΠΑ, που χρηματοδοτούν πλευρές της, αλλά και της ΕΕ και των διάφορων «ευρωπαϊκών θεσμών», όπως είναι το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που πρόσφατα δικαίωσε τη Λετονία, για την καταδίκη του αντιφασίστα βετεράνου Β. Κόνονοφ, που κατά την αντιστασιακή δράση του κατά του φασισμού είχε εξολοθρεύσει ομάδα δωσίλογων!

Να υπενθυμίσουμε πως και στις δύο χώρες παραμένουν απαγορευμένα τα ΚΚ.

Ανώνυμος είπε...

Να υποθέσω ότι η συνδιασμένη αναφορά σε σαπούνι και κομμουνιστές δεν είναι τυχαία.

Heil Herr PFEN!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Πρώτον, Herr είσαι και φαίνεσαι.
Δεύτερον, δεν έχω καμία όρεξη να ανοίγω διάλογο με ανώνυμους Σταλινμπάν.
Βι πονιμέτ, ντουβάριτς;