Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Σκακιστική Ένωση Βόλου


Ο Βόλος σε επιχρωματισμένο επιστολικό δελτάριο της εποχής των Βαλκανικών πολέμων (1912-1913).

Η Σκακιστική Ένωση Βόλου ιδρύθηκε στις 27/1/1962 . Η ιδρυτική συνέλευση των μελών έγινε στο παραλιακό καφενείο «Δημητρούλια» και το αρχικό Καταστατικό το υπογράφουν 21 μέλη .
Το τέλος της δεκαετίας του 80 ήταν από τις καλύτερες περιόδους για τον Σύλλογο. Το εντευκτήριό του, στην οδό Αντωνοπούλου με Ιάσωνος αρχικά και μετά στην οδό Γαλλίας με Μαυροκορδάτου, ήταν στέκι συγκέντρωσης για πολλούς. Τα σκακιστικά πρωταθλήματα που διοργανώθηκαν τότε ήταν από τα πλέον ισχυρά σε τοπικό επίπεδο και με μεγάλο αριθμό συμμετοχών .
Στις αρχές της δεκαετίας του 90, η Σ.Ε.Βόλου πρωταγωνίστησε στα σκακιστικά πρωταθλήματα, με κορυφαίες στιγμές την άνοδό της την περίοδο 1992-93 στην Β’ Εθνική Κατηγορία, όπου συμμετείχε για δύο χρονιές .
Επίσης τέσσερις φορές αναδείχθηκε κυπελλούχος Θεσσαλίας (κύπελλο Σπύρος Μπίκος) και μία φορά έφθασε μέχρι τους ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας. Στυλοβάτες αυτών των επιτυχιών ήταν μεταξύ των άλλων, οι ισχυροί σκακιστές που ανέδειξε ο Σύλλογος , Γ. Χατζηπολίτης (υποψήφιος μετρ), Κ. Μεντισόπουλος, Σίμος Πετρόπουλος κ.ά.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο Σύλλογος περνά μια περίοδο αδράνειας, αλλά στα τέλη της ίδιας δεκαετίας δραστηριοποιείται πάλι.
Αρχίζουν να λειτουργούν τμήματα εκμάθησης σκακιού σε μικρά παιδιά και νέους. Τα αποτελέσματα της επαναδραστηριοποίησης της Σ.E. Βόλου γίνονται γρήγορα ορατά.
Μία νέα και πολλά υποσχόμενη γενιά παιδιών εμφανίζεται.
Παιδιά με ιδιαίτερο ταλέντο και πολύ όρεξη για το σκάκι όπως, Χρήστος Γίτσης, Αλέξανδρος Γίτσης, Θωμάς Παπαδημητρόπουλος, Ερρίκος Ζάχος , Γιώργος Κωνσταντάρας, Αναστάσης Καφετζόπουλος, Ζωή Μπλατσή, Σωτήρης Μαλικέντζος, Βασίλης Κορώνας, Βασίλης Πάπας, Φώτης Γρηγορίου , Βασίλης Παπαδούλης, Γιώργος Παπαδούλης, Μαλικέντζου Ναυσικά, Συρνιώτη Γεωργία, Συρνιώτη Αντωνία, κ.ά διακρίνονται σε τοπικό, αλλά και πανελλήνιο επίπεδο.
Τα τελευταία χρόνια, η ομάδα της Σ.Ε.Βόλου, πλαισιωμένη από σκακιστές όπως, Πατρίκος Γιάννης, Συρνιώτης Γιάννης, Γίτσης Χρήστος, Φωτιάδης Αντώνης, Καραίσκος Χρήστος, Τζαμτζής Κώστας, Κουκουβίνος Βασίλης, Γίτσης Χρήστος, Γίτσης Αλέξανδρος, Πετρούλιας Δημήτρης, Σκουζός Αλέξανδρος, Κουτίδης Θανάσης, Καραμπεροπούλου Μαργαρίτα κ.ά. και από το δυναμικό των παιδιών της, πέτυχε πολύ καλά αποτελέσματα. Τα 5 τελευταία χρόνια αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Θεσσαλίας και φτάνει να διεκδικήσει την άνοδό της στην Α΄Εθνική.

Η νεανική ομάδα της Σ.Ε.Βόλου ανακηρύσσεται τα 3 τελευταία χρόνια Πρωταθλήτρια Θεσσαλίας και τις τελευταίες χρονιές (2005 και 2006) πέτυχε μετά από αγώνες μπαράζ να προκριθεί στην τελική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Νέων (συμμετοχή 10 ομάδων από όλη την Ελλάδα).
Πραγματοποιώντας και τις δύο φορές πολύ καλή εμφάνιση κατέλαβε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων του 2005, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, την 6η θέση και το 2006 στο Ρίο Αχαΐας ισοβάθμησε στην 5η θέση .
Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Μιχάλης Αγγελής παρέχει στους νέους και στα παιδιά της Σ.Ε.Βόλου σκακιστική γνώση ενώ τους αρχάριους έχει αναλάβει να προπονεί ο σκακιστής και παιδαγωγός Θοδωρής Ρωμανός.
Τον τελευταίο χρόνο ο Δήμος Βόλου προσπαθώντας να λύσει το οξύ στεγαστικό πρόβλημα της Σ.Ε.Βόλου,της παραχώρησε μια αίθουσα στο Κέντρο Άθλησης και Νεολαίας «Αδαμόπουλου» όπου γίνονται πλέον τα μαθήματα και οι σκακιστικοί αγώνες του Συλλόγου.

***Δείτε την αξιόλογη ιστοσελίδα της Σ.Ε. Βόλου που έχει (συν τοις άλλοις) γενικότερο σκακιστικό ενημερωτικό περιεχόμενο http://s.e.volou.googlepages.com/

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

prosexte to onoma sotiris malikentzos. exei almatodi anodo.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ, τον είδα στα τουρνουά Νίκαιας και Πειραιά.
Αλλά και ο Τάσος ο Καφετζόπουλος, είναι πολύ ισχυρός, επίσης!

Ανώνυμος είπε...

μήπως βλογάμε τα γένια μας; ;-)

Ανώνυμος είπε...

Παρατήρησα ότι η Σκακιστική Ένωση Βόλου έχει πολύ ισχυρή ομάδα νέων που τους έίδαμε να συμμετέχουν σε όλα σχεδόν τα καλοκαιρινά τουρνουά με αξιόλογες διακρίσεις.Μπράβο τους.