Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

The Riddle Of The Cremlin


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «The Riddle Of The Cremlin» της Eileen Bigland (Λονδίνο, 1940): «Το βιβλίο είναι αμερόληπτο. Η συγγραφέας δεν γράφει ως κομουνίστρια ή ως αντικομουνίστρια. Πρόκειται για μία εξαιρετική μελέτη για την προσωπικότητα του Στάλιν και τις επιδιώξεις των Ρώσων στο παιχνίδι του σκακιού. Γνωρίζει προσωπικά τον Στάλιν και έχει συζητήσει μαζί του επί μακρόν προβλήματα της διεθνούς πολιτικής».

Το 5ο κεφάλαιο (σελίδες 80-100) έχει τίτλο «A Russian Plays Chess» και ακολουθεί ένα απόσπασμα από τη σελίδα 91:
«Οι περισσότεροι Ρώσοι μαθαίνουν σκάκι σε πολύ μικρή ηλικία. Ο Ιωσήφ Στάλιν δεν αποτελεί εξαίρεση, αν και δεν υπάρχουν αναφορές ότι ήταν ιδιαίτερα ικανός στο δύσκολο αυτό παιχνίδι ως παιδί. Πρέπει όμως να υπήρξε πολύ καλός παίκτης την εποχή που είπε "ματ", όχι στον αντίπαλο βασιλιά, αλλά στο ίδιο του το θεό, τον Λένιν. Από τη μοιραία συνθήκη των Βερσαλλιών και μετά η αγαπημένη του διασκέδαση ήταν να παίζει παρτίδες όπου τα Ευρωπαϊκά έθνη ήταν τα λευκά κομμάτια και οι Ρώσοι τα μαύρα κομμάτια. Μέχρι το 1936 το σκάκι παρέμενε το κύριο χόμπι του».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως για την ανθρωποτητα το σκακι δεν κερδισε τον Ιωσηφ Βηασαριοβιτς.
Θα ειχαμε γλυτωσει εκατονταδες εκκαθαρισεις εσωκομματικων αντιπαλων εκατομβες θυσιων και διαφορα αλλα αιματηρα και φρικιαστικα γεγονοτα που ο μακαριτης αφησε πισω του για κληρονομια παιζοντας με αληθινους ανθρωπους.