Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Thinking Table

Μία σειρά εργασιών που εξερευνά την αόρατη, την άφαντη ιδιοσυστασία της σκέψης. Παίζοντας σκάκι εναντίον μίας μηχανής «διάφανης σκέψης» που αναπαριστά γραφικά τη διαδικασία της ανάλυσης.

Οι Thinking Machine είναι προγράμματα τεχνητής και κυρίως (ας μας επιτραπεί ο νεολογισμός) καλλιτεχνικής νοημοσύνης. Ο άνθρωπος αντιμετωπίζει τη μηχανή και η πρόοδος της σκέψης της μηχανής απεικονίζεται με τα ίχνη που αφήνουν οι μη ευθείες γραμμές στη σκακιέρα. Δημιουργείται ένας δυναμικός χάρτης με τα πολύχρωμα ίχνη και η ταχύτητα της διάδρασης είναι σχετικά αργή, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα με σαφείς καλλιτεχνικές προεκτάσεις, μέσα από την πολυπλοκότητα της σκακιστικής ανάλυσης. Ο σκοπός του παιχνιδιού, όπως είναι φανερό, δεν είναι το απλώς παιχνίδι εναντίον μίας ακόμη σκακιστικής μηχανής.

Thinking Table

Τα Thinking Table είναι φυσικές σκακιέρες που δύο οποιοιδήποτε παίκτες μπορούν να αναμετρηθούν σε παρτίδα σκακιού. Την ώρα που παίζουν, η σκακιέρα φωτίζεται με την γραφική απεικόνιση της ταυτόχρονης ανάλυσης της μηχανής, με εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Τα Thinking Table έχουν γίνει διακοσμητική μόδα. Μερικές φωτογραφίες με Thinking Table από την Αγγλία, τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία:





Μπορείτε να παίξετε online εναντίον μίας Thinking Machine (java εφαρμογή)
http://turbulence.org/spotlight/thinking/chess.html

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον concept. Πάντως, το επίπεδο του computer μου φάνηκε πολύ χαμηλό!

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως το επίπεδο σκακιστικής δυναμικότητας της μηχανής δεν έχει ιδαίτερη σημασία, καθώς η βελτίωσή της είναι πια στις μέρες μας εύκολη διαδικασία. Κάτι σαν fractal μου θύμησε.