Ο κόσμος του Giegold (3)
Το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στον Fritz Giegold, με επιλογή δύο χαρακτηριστικών προβλημάτων του. Όπως και τις προηγούμενες φορές, παρακαλούμε μη διστάσετε να αφήσετε τις λύσεις, στα σχόλια!
F. Giegold - Schach Echo 1969
Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 3 κινήσεις.
F. Giegold - Die Welt 1968
Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 4 κινήσεις.
Ο κόσμος του Giegold - μέρος 1
Ο κόσμος του Giegold - μέρος 2
6 σχόλια:
Το πρώτο δείχνει εύκολο: 1. Ιη6! ζ:η6+ 2. Βε7! και 3. Β:β7 ματ. Το δεύτερο αναζητείται...........
Εύκολο είναι και το "τεσσάρι": 1.Αε1! η3 2.Αε2! δxε2 3.Πβ4! Ρxβ4 4.δ4 ματ!
Πολλά προβλήματα του Giegold έχουν μόνο μια βαριάντα, με αρκετές θυσίες και όμορφο τελικό ματ!
Εμένα δεν μου φάνηκε καθόλου εύκολο το δεύτερο!
@ επίδοξος λύτης :
Αν σάς βάλω τη θέση μετά από 1.e4 e5 2.Nf3 d6 3.Bc4 a6 4.Nc3 Bg4 και σάς ζητήσω να μού βρείτε την καλύτερη κίνηση για τα λευκά, όχι μόνο θα μού την βρείτε, αλλά θα σάς πάρει ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Είναι αποκαρδιωτικό για τον ενθουσιώδη νεοφώτιστο στο καλλιτεχνικό σκάκι, όμως ο inspirus και οι λίγοι όμοιοί του όχι μόνο βρίσκουν τη λύση σε τεσσάρια σαν αυτό που σάς δυσκόλεψε, αλλά τη βρίσκουν και στον ίδιο, τηρουμένων των αναλογιών, χρόνο που θα βρίσκατε εσείς στην παραπάνω θέση το νικηφόρο 5.Nxe5 που καταλήγει στο στοιχειώδες ματ του Λεγκάλ.
Δεν μπορούμε να τους συναγωνιστούμε ούτε σε δεινότητα ούτε σε ταχύτητα.
Για τη δεινότητα πρώτα.
Επαναλαμβάνω κάτι που είχα γράψει στο θέμα Giegold 2 : Αναλογιστήκατε πόσους ανθρωπομήνες έχει αφιερώσει για να έχει αυτό το προβάδισμα ο inspirus και οι λίγοι όμοιοί του;
Για την ταχύτητα τώρα.
Επαναλαμβάνω κάτι άλλο που είχα γράψει στο ίδιο θέμα : Η λύση σκακιστικών προβλημάτων είναι εξ ορισμού τσακωμένη με τη διάσταση του χρόνου, τουλάχιστον για εμάς τους πολλούς.
Ωραία λοιπόν, υπολειπόμαστε σε δεινότητα και ταχύτητα. Πρέπει να τα παρατήσουμε;
Όχι. Μα τις χίλιες καταραμένες πίπες, που θα έλεγε και ο Ποπάυ (το όνομα δεν είναι άσχετο με τα σκακιστικά προβλήματα), όχι.
Παραθέτω τρεις διευθύνσεις : http://www2.forthnet.gr/chess/ , http://www.supreme-chess.com/chess-problems.html , http://www.strategems.org/ . Αν δεν τις έχετε επισκεφθεί, θα πρότεινα να ρίχνατε μια ματιά. Από εκεί, σύνδεσμο στον σύνδεσμο, θα βρείτε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας.
Μην απογοητεύεστε, συνεχίστε να ασχολείστε με το καλλιτεχνικό σκάκι! Είναι η χώρα των ανεξάντλητων θαυμάτων, φτάνει το σκάκι στα πραγματικά του όρια...
Καλή διασκέδαση!
@επίδοξος λύτης: το πρώτο πράγματι είναι εύκολο, βλέπει κανείς ότι αν εκκενωθεί το τετράγωνο e7 για τη Βασίλισσα δεν υπάρχει άμυνα για το ματ στο b7. Απλώς, προσφέρει στο πρόβλημα που ο ίππος στο g6 κόβεται με σαχ.
@inspirus: more-movers με μία ή δύο κύριες βαριάντες και όντως όμορφο ματ χαρακτηρίζουν τις περισσότερες συνθέσεις του Giegold. Zugzwang το βασικό θέμα...
@καλοπροαίρετος: Με την ευκαιρία της αναφοράς του Ποπάι μου δώσατε ιδέα για δημοσίευση περί software προβλημάτων!
Ευχαριστώ τον καλοπροαίρετο, για τα καλά του λόγια!
Ορισμένες ακόμα αξιόλογες ιστοσελίδες για τα προβλήματα:
http://www.geocities.com/solvingchess/ by Lubomir Siran - ίσως η πιο ενημερωμένη ιστοσελίδα, με ευθύνη του Σλοβάκου Σιράν και πληροφορίες για όλους τους Διαγωνισμούς Λύσης που διοργανώνονται σε διάφορες χώρες του κόσμου!
- Chess Problems.net της British Chess Problem Society, http://www.chessproblem.net/
το forum του θαυμάσιου βρετανικού περιοδικού "The Problemist". http://www.theproblemist.org
- για τους γερμανομαθείς, η σελίδα του Die Schwalbe: bi-monthly magazine of the Deutsche Vereinigung für Problemschach http://www.dieschwalbe.de/
- Mat Plus, το περιοδικό των Γιουγκοσλάβων προβληματιστών: http://www.matplus.org.yu/
Δημοσίευση σχολίου