Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Ηγουμενίτσα 2007 - γύρος 7


Στη δεύτερη θέση του Ατομικού Πρωταθλήματος Ελλάδας Ανδρών βρίσκεται ο GM Γιάννης Νικολαϊδης μετά τη νίκη του επί του Σκέμπρη. Ο Παπαδόπουλος ουσιαστικά έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος κέρδισε και τον Γαβριλάκη σε μια δύσκολη παρτίδα, όπου απέρριψε ισοπαλία με επανάληψη κινήσεων. Έχει συγκεντρώσει 6 βαθμούς σε 7 αγώνες (5 σερί νίκες στους 5 τελευταίους αγώνες!) και χρειάζεται μόλις μια ισοπαλία στους δυο γύρους που απομένουν για εξασφαλίσει τον τίτλο του πρωταθλητή αλλά και για να πετύχει νόρμα GM. Ο Γιάννης Νικολαϊδης κέρδισε τον Σκέμπρη με τυπικούς επιθετικούς χειρισμούς που προέκυψαν λόγω της στρατηγικής υπεροχής που διατηρούσε στη θέση. Ο Μπανίκας νίκησε το Γεωργιάδη σε παρτίδα που ο τελευταίος διεκδικούσε ως το τέλος με αξιώσεις τουλάχιστον μισό βαθμό. Ο Κοτρωνιάς νίκησε με τα μαύρα τον Χατζημανώλη, ενώ ο Γαλόπουλος έφερε ισοπαλία με τον Μαστροβασίλη συνεχίζοντας την καλή του επίδοση στο τουρνουά.
Στις γυναίκες Μακροπούλου και Φαχιρίδου συμφώνησαν ισοπαλία πριν τις 10 κινήσεις. Η Μανελίδου που είχε γνωρίσει δυο διαδοχικές ήττες στους προηγούμενους γύρους νίκησε την Παμπάλου. Νίκες σημείωσαν και οι Μαρκαντωνάκη και Μάκκα επί των Παυλίδου και Μανωλαράκη αντιστοίχως. Τέλος ισόπαλη έληξε η παρτίδα Γράψα - Παπαδοπούλου.

Banikas 2591 - Georgiadis 2377, Igoumenitsa 2007
Παίζουν τα μαύρα:

Τα μαύρα έπαιξαν 27...Bb1?!. Ακολούθησε 28. Rd2 Bc3. Είναι βέβαιο πως έχουν πλήρες αντάλλαγμα για τη διαφορά μετά όμως από κάποια λάθη που ακολούθησαν τα λευκά έφτασαν στη νίκη. Στη θέση του διαγράμματος μεγάλη υπεροχή στα μαύρα προσφέρει η θέση που προκύπτει μετά το τακτικό χτύπημα 27...Rxc1! 28. Rxc1 Bxh3! 29. Qxh3 Qxg5+ 30. Qg2 Qxc1+. Τρία πιόνια για τη διαφορά και πολύ ενεργητικότερο παιχνίδι κομματιών.

Pavlidou 2003 - Markantonaki 2161, Igoumenitsa 2007
Παίζουν τα μαύρα:

Οι δυο νεαρές σκακίστριες αγωνίστηκαν πρόσφατα ως συμπαίκτριες στο Πανευρωπαϊκό Εθνικών Ομάδων, με την 2η ομάδα της Ελλάδας. Στη θέση του διαγράμματος η μαύρη έπαιξε 14...f5? και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα αν η λευκή συνέχιζε με 15. Re3! (π.χ. 15...fxe4 16. Bxe4 Bc5 17. Rh3+ Kg8 18. Bh7+), όπου θα είχε επίθεση και αρκετές βαριάντες που θα οδηγούσαν τουλάχιστον σε διαρκές σαχ. Αντί για 14...f5?, το 14...Qh5 κέρδιζε αμέσως κομμάτι χωρίς να δίνει το παραμικρό αντάλλαγμα στα λευκά.

Επίσημη ιστοσελίδα αγώνων για αποτελέσματα, ζωντανή αναμετάδοση παρτίδων και βαθμολογίες: http://www.chessfed.gr/Tournaments/GreekChamps07/

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον Γιάννη Παπαδόπουλο!

Ανώνυμος είπε...

αθορυβα και πεντακαθαρα και στην ουσια 1-2 γυρους προν το τελος, το καθαρισε ο παπαδοπουλος το πρωταθλημα. Το παραδειγμα του προς μαθημα οσων πιστευουν οτι οι προπονηταραδες, τα κλιμακια, η γυμναστικη, το τρεξιμο και ολα τα φουμαρα και τα στολιδια που κατα καιρους διαφοροι επαγγελλονται φτιαχνουν πρωταθλητες.
Οι πρωταθλητες στο σκακι γινονται μονοι τους, καθως απ΄ οσο μπορω να γνωριζω το παιδι (ο Παπαδοπουλος) δουλευε σχεδον μονος, αθορυβα, χωρις φουμαρα και ασκησεις διατροφης και γυμναστικης...
αυτά!! και μπραβο του που ειναι τοσο μαγκας....

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου ρε ειδικέ και προπονηταρά Αριστοτέλη. Χώστα μεγάλε στους άσχετους! Τρεις προπονητές δούλεψαν με τον Παπαδόπουλο! Καλά γράφεις οτι μάλλον δεν ξέρεις, τουλάχιστον δεν ρώταγες?

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Εντυπωσιάστικα από τον νέον πρωταθλητή. Παρακολουθόυσα τις παρ΄τιδες του και πράγματι ξεχώριζε για το ώριμο και μεσ΄το οτυ παιχνίδι αλλά και με τέτοια διαφορά να τους πάρει από κάτω όλους δεν το παρίμενα. Μπράβο του και μακάρι να συνεχίσει έτσι γιατί έχει ανάγκη το Ελληνικό σκάκι το νέο αίμα

Ανώνυμος είπε...

ναι τρεις προπονητες δουλεψαν μαζι του αλλα παικτικα ηταν πολυ κατωτεροι, χωρις να θελω να τους θιξω, καιεντελει τον βοηθησαν στα πρωτα του βηματα, και οχι στην τρομακτικη αυτη ανοδο που εχει τα τελευταια 3 χρονια...μονος του δουλεψε ο ανθρωπος και μπραβο του...ολα τα υπολοιπα ειναι φουμαρα και μεταξωτες κορδελες για σκακιστικς μπαλαρινες...
μεγαλος μαγκας το παιδι...και ελπιζω κι αλλοι να ακολουθησουν το παραδειγμα της προσωπικης διχως να νιωθουν την αναγκη να απευθυνθουν οπωσδηποτε σε προπονηταραδες......οι οποιοι πολλες φορες μαλλον ευνοχιζουν παρα απαελευθερωνουν τον παικτη...τα παραδειγματα ειναι παμπολα και δεν θελω να αναφερθω, τα αφηνω στις εμπειριες του καθενος σας....
ας κρατησουμε προς το παρον το επικαιρο διδαγμα της επιτυχιας του παπαδοπουλου....

Ανώνυμος είπε...

Κανένα πρόβλημα μαζί σου και συγχαρητήρια στο παιδί. Απλώς να ενημερώσω οτι τα τελευταία 2,5 χρόνια δούλευε με τον Μαριάνοβιτς, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είναι κατώτερός του (ψάξε το καλύτερα). Η προπόνηση είναι αναγκαία σε όλα τα αθλήματα και ο Παπαδόπουλος δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση.

Ανώνυμος είπε...

στην περιπτωση του μαριανοβιτς δεν ξερω ποιος διδασκε ποιον.......

Ανώνυμος είπε...

Από ότι είναι γνωστό ο ίδιος ο Παπαδόπουλος είχε ζητήσει από πέρσυ να φύγει και έφυγε από τον Μαριάνοβιτς διότι δεν τον κάλυπτε.

Ανώνυμος είπε...

σωστος!!!
και βεβαια, πως να τον καλυπτει ο μαριανοβιτς??? μαλλον το αντιστροφο συνέβαινε...!

Ανώνυμος είπε...

Όποιος λέει ότι ένας παίκτης με χαμηλότερης αγωνιστικής δυναμικότητας δεν μπορεί να προπονήσει έναν καλύτερο (αγωνιστικά) παίκτη, δεν έχει ιδέα από σκάκι.
Δεν ξέρω τι έπαιζε με τον Μαριάνοβιτς, αλλά ρωτήστε τον Γιουσούποβ και τόσους άλλους για τον Ντβορέτσκι, τον Γρίβα για τον Μίνεβ, τον Κασπάροβ για τον Νικίτιν.

Ανώνυμος είπε...

ξερω την "περιπτωση", αγαπητε, όποτε δεν χρειαζεται να ερωτηθει κανεις για να βγαλουμε ενα γενικο συμπερασμα.
πολλοι ξερουν την "περιπτωση".........οχι μονο εγω.....

Ανώνυμος είπε...

Παντως ας μην υποτιμουμε τη φυσικη κατασταση.Το σκακι ειναι αθλημα και η αντοχή ειναι βασικη ιδιοτητα για να εχεις καθαρο μυαλο εκει που χρειαζεται περισσοτερο δηλαδη στο φιναλε.Ειναι μια λεπτομερεια της Ρωσικης σχολης προπονητικης.Εαν φυσικα εχεις αξιωσεις για υψηλοτερα....

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα σας ηθελα μια μεγαλη χαρη..οποιος γνωριζει το email του Γιαννη Νικολαιδη παρακαλω να το γραψει στο blog..

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι σωστό να γράφονται mail-addresses σε ένα blog. Ειδικά, μάλιστα, ο Γιάννης είναι πρόσωπο που δεν θέλει να τον ενοχλούν και δεν θέλει να δημοσιοποιείται ούτε το κινητό του.