Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

Ηγουμενίτσα 2007 - γύρος 9


Θρίαμβος (και είναι από τις περιπτώσεις που η λέξη δεν χρησιμοποιείται καθ' υπερβολήν) του Γιάννη Παπαδόπουλου στο Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδας 2007. Συγκέντρωσε 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες, συνέτριψε τη νόρμα του GM, άφησε 2 βαθμούς πίσω τον δεύτερο της βαθμολογίας.

Στον τελευταίο γύρο του Πρωταθλήματος Ελλάδας 2007, στους άνδρες, ο Γιάννης Παπαδόπουλος έχοντας εξασφαλίσει πρακτικά πριν δυο γύρους την πρώτη θέση κέρδισε με άνεση τον Θάνο Μαστροβασίλη και ολοκλήρωσε τους αγώνες με «φισερικό» γενικό αποτέλεσμα. Στον τελευταίο γύρο ανάλογων διοργανώσεων σημειώνονται συνήθως αρκετές ισοπαλίες: Σκέμπρης - Κοτρωνιάς και Χατζημανώλης - Γαβριλάκης έφεραν νούλες σε μικρό αριθμό κινήσεων, ενώ μαχητικότερη ήταν η ισοπαλία στην παρτίδα Νικολαϊδη - Γεωργιάδη (3η νόρμα διεθνούς μετρ για τον Γεωργιάδη). Ο Μπανίκας νίκησε με τα λευκά τον Γαλόπουλο και έτσι ο 14χρονος σκακιστής δεν πέτυχε τη νόρμα του διεθνούς μετρ (χρειαζόταν ισοπαλία).
Στις γυναίκες, πρωταθλήτρια Ελλάδας 2007 αναδείχθηκε η Μαρίνα Μακροπούλου. Ισόπαλες τέλειωσαν οι παρτίδες Μακροπούλου - Γράψα, Μάκκα - Φαχιρίδου και Παυλίδου - Παπαδοπούλου, η Μανελίδου κέρδισε την Μαρκαντωνάκη και η Παμπάλου την Μανωλαράκη.

Papadopoulos 2445 - Μastrovasilis A. 2529, Igoumenitsa 2007
Παίζουν τα μαύρα:

Ο Μαστροβασίλης μετά το 26...Bxf3?! (προτιμότερο το παθητικό 26...Qe7 27. Nf5 Qf8) 27. Nxf3 αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα στη θέση. Ακολούθησε 27...Qe7 28. e6 Qf6 29. exf7+ Qxf7 30. Qxb4. Έτσι τα λευκά κέρδισαν ένα πιόνι, στη συνέχεια και δεύτερο και τα μαύρα εγκατέλειψαν στην 48η κίνηση.
Χαρακτηριστικό του εξαιρετικού παιχνιδιού του Παπαδόπουλου συνολικά στο τουρνουά, είναι πως εκτός από την ήττα που έκανε με τον Χατζημανώλη, σε καμία από τις υπόλοιπες 8 παρτίδες δεν βγήκε πολύ χειρότερος ώστε να χρειαστεί να ανατρέψει την κατάσταση. Κέρδισε και τους 5 GM του πρωταθλήματος, 3 από αυτούς μάλιστα συντριπτικά (τους Κοτρωνιά, Μαστροβασίλη, Μπανίκα). Το παιχνίδι του είχε σοβαρότητα και σιγουριά.

Τελική Βαθμολογία 57ου Ατομικού Πρωταθλήματος Ελλάδας:

Κλικ για μεγέθυνση

Τελική Βαθμολογία 30ου Ατομικού Πρωταθλήματος Ελλάδας Γυναικών:

Κλικ για μεγέθυνση

(οι πίνακες προέρχονται από την ιστοσελίδα των αγώνων. Επίσημη ιστοσελίδα αγώνων για αποτελέσματα, παρτίδες και βαθμολογίες: http://www.chessfed.gr/Tournaments/GreekChamps07/ )

Στατιστικά από το Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδας Ανδρών:
*Τις περισσότερες νίκες σημείωσε ο Παπαδόπουλος (7).
*Τις περισσότερες ισοπαλίες ο Νικολαϊδης (5), ενώ τις λιγότερες οι Παπαδόπουλος, Σκέμπρης και Χατζημανώλης (1).
* Τις λιγότερες ήττες ο Παπαδόπουλος (1), τις περισσότερες ήττες οι Σκέμπρης και Χατζημανώλης (6).
* Η παρτίδα με τη μεγαλύτερη διάρκεια σε αριθμό κινήσεων ήταν η Κοτρωνιάς - Νικολαϊδης 1-0 (91), ενώ οι παρτίδες με τη μικρότερη διάρκεια σε αριθμό κινήσεων (που δεν έληξαν ισόπαλες) ήταν οι Σκέμπρης - Χατζημανώλης 0-1 (27) και Μαστροβασίλης - Σκέμπρης 1-0 (27).
* Ο μέσος όρος διάρκειας όλων των παρτίδων του πρωταθλήματος ήταν 42 κινήσεις.
* Στις 45 παρτίδες που παίχτηκαν, τα λευκά νίκησαν σε 20 παρτίδες, τα μαύρα σε 12 παρτίδες, ενώ σημειώθηκαν 13 ισοπαλίες (ποσοστό επιτυχίας για τα λευκά 59%).
* 24 παρτίδες ξεκίνησαν με 1. e4, 13 παρτίδες με 1. d4, 5 παρτίδες με 1. Nf3, 3 παρτίδες με 1. c4.
* H πιο συχνή απάντηση στο 1. e4 ήταν το 1...e5 (12 από τις 24 παρτίδες).
*Τις περισσότερες μονάδες Έλο κέρδισε ο Γαλόπουλος (+41), ενώ έχασε τις περισσότερες ο Σκέμπρης (-22).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορική επιτυχία του Παπαδοπούλου επισκίασε τη νόρμα διεθνούς μαιτρ του Γεωργιάδη, που νομίζω ότι είναι 3η νόρμα και τίτλος - δεν είμαι σίγουρος, αν θέλει κάποιος ας το επιβεβαιώσει. Συγχαρητήρια και στον Γεωργιάδη!

Ν.Π. Ξάνθη

Schrödinger's Cat είπε...

Ο Γεωργιάδης έχει μια νόρμα GM στο Ακρόπολις, μια ΙΜ στις Κάννες και μια ΙΜ τώρα. Αν ξεπερνά και το 2400 εξασφαλίζει τον τίτλο IM.

Ανώνυμος είπε...

Ο Γεωργιάδης έχει περάσει στο παρελθόν το 2400 (είχε 2413 τον απρίλη του '07) επομένως η τρίτη νόρμα που σημείωσε στο πρωτάθλημα Ελλάδος ισοδυναμεί με τίτλο ΙΜ, ανεξάρτητα από το τρέχον έλο του. Στην ουσία τώρα: Μπράβο στους νεαρούς! Ο Παπαδόπουλος ασταμάτητος, σχεδόν έκανε περίπατο! Ο Γεωργιάδης συνεχίζει την ανοδική του πορεία! Έκπληξη θεωρώ και την πορεία του Γαλόπουλου στο τουρνουά, που άγγιξε σχεδόν την πρώτη του νόρμα ΙΜ! Η νέα γενιά ξαναχτυπά!