Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

ΣΟ Χαλανδρίου


Από σιμουλτανέ με τον Βασίλη Κοτρότσο και τον Γιάννη Γεωργιάδη που διοργάνωσε τον περασμένο Μάϊο σε κεντρική πλατεία της πόλης ο ΣΟ Χαλανδρίου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών από την ίδρυση του συλλόγου.

Η ιδέα για την ίδρυση του Σκακιστικού Ομίλου Χαλανδρίου (Σ.Ο.Χ.) γεννήθηκε το χειμώνα του 1980 σε ένα στρατόπεδο του Βόλου από δύο φίλους που υπηρετούσαν μαζί, τον νυν πρόεδρο του Ομίλου Γιώργο Ραυτόπουλο και το ιδρυτικό μέλος (και πρώτο γενικό γραμματέα του Ομίλου) Γιώργο Σιβρή. Η ιδέα υλοποιήθηκε το 1982 και το 1983 ο Όμιλος εντάχθηκε στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία ως τακτικό μέλος της.

Μετά από αρκετές μετακινήσεις τα πρώτα χρόνια, ο Σ.Ο.Χ. τον Μάϊο του 1988, με πρωτοβουλία των μελών του και την αρωγή του δήμου Χαλανδρίου νοικιάζει το δικό του εντευκτήριο στην οδό Αβέρωφ 7Α, στο οποίο έμελλε να μείνει για δεκαπέντε χρόνια. Το εντευκτήριο αυτό συνδέθηκε με την πιο επιτυχημένη περίοδο λειτουργίας του ομίλου. Από το 1989 μέχρι το 2002 ο Σ.Ο.Χ. είναι βασικός πρωταγωνιστής στην Β΄ Εθνική Κατηγορία. Το αποκορύφωμα ήταν η άνοδος στην Α΄ Εθνική Κατηγορία, όπου αγωνίστηκε το 1992 γιορτάζοντας και τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του. Ο Σ.Ο.Χ. μάλιστα είναι ο πρώτος σύλλογος του Χαλανδρίου που αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική Κατηγορία του αθλήματός του.

Στη συνέχεια κάποιες απώλειες σε έμψυχο υλικό, κυρίως λόγω της κόπωσης και των υποχρεώσεων της παλιάς γενιάς, οδήγησαν την ομάδα σε σκαμπανεβάσματα τα τελευταία χρόνια. Όμως η διοικητική δραστηριοποίηση της νέας γενιάς με την ενεργό συμπαράσταση ορισμένων παλαιών μελών, έχει δώσει ήδη τα πρώτα της αποτελέσματα. Εκτός από την αγωνιστική άνοδο, ο Σ.Ο.Χ. διοργανώνει πλήθος δραστηριοτήτων όπως εσωτερικούς αγώνες, επιδείξεις σιμουλτανέ, ομιλίες, προβολές ταινιών. Βασικό εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή είναι δυστυχώς το φτωχό σε παροχές εντευκτήριο, στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.

Εδώ και μια εικοσαετία οι προπονήσεις γίνονται από τον διεθνή μαιτρ Ηλία Κουρκουνάκη, ψυχολόγο, συγγραφέα και προπονητή σκακιού, ο οποίος είναι σε θέση να πλαισιώνει και εξωσκακιστικά την σκακιστική του διδασκαλία, εμφυσώντας στα παιδιά ένα πνεύμα που είναι σε πλήρη αρμονία με τους στόχους των πρωτεργατών του Ομίλου. Και αυτό φαίνεται από το πλήθος των ισχυρών σκακιστών που έχουν προκύψει από τα προπονητικά τμήματα του συλλόγου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Αναστάση Τζούμπα, Βαγγέλη Παλαμίδα, Ηλία Πετράκη, Γιάννη Γεωργιάδη (ο πρώτος σκακιστής του Ομίλου με νόρμα γκρανμέτρ), Βασίλη Κοτρότσο και Γιώργο Ρίζο.
(ευχαριστώ τον Ηλία Παναγούλια και τον Σπύρο Σαγιά για τα στοιχεία που μου έστειλαν)

***Δραστήρια, ανανεωμένη και ενδιαφέρουσα είναι η ιστοσελίδα του ΣΟ Χαλανδρίου http://www.halandrichess.gr/ .Η σελίδα εκτός από τα νέα του συλλόγου παρουσιάζει και τις γενικότερες σκακιστικές ειδήσεις.

***«Η άμυνα του Βασιλιά»

Ο Σκακιστικός Όμιλος Χαλανδρίου διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, 7:00 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου στην πλατεία Χαλανδρίου με την προβολή της ταινίας «Η άμυνα του Bασιλιά» («The Luzhin Defence» ο πρωτότυπος τίτλος).
Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ «Η άμυνα του Λούζιν». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί της ταινίας με προσκεκλημένους τον ψυχίατρο Χρήστο Κόκκορη, πρωταθλητή Ελλάδας 1962, 1969 και 1970 και τον συγγραφέα, ψυχολόγο και προπονητή σκακιού Ηλία Κουρκουνάκη, διεθνή μετρ.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με την προβολή της ταινίας να προσθέσω πως θα την προλογίσει ο συγγραφέας κ. Ίκαρος Μπαμπασάκης που είναι μεταφραστής του μυθιστορήματος του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ «Η άμυνα του Λούζιν», στο οποίο είναι βασισμένη η ταινία.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την τελετή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου, που θα γίνει την Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 6:30 μ.μ, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου στη Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευτούν αθλητές του ΣΟ Χαλανδρίου για τις αγωνιστικές τους επιτυχίες το 2007 ενώ θα προβληθεί και η ταινία μικρού μήκους «Σκακιστικός Πυρετός», γυρισμένη το 1925, στην οποία εμφανίζονται κορυφαίες σκακιστικές προσωπικότητες της εποχής μεταξύ των οποίων και ο παγκόσμιος πρωταθλητής José Raúl Capablanca.


Με φιλικούς χαιρετισμούς,
το Διοικητικό Συμβούλιο
του Σ.Ο. Χαλανδρίου

IliasPan είπε...

Μετά από αρκετό καιρό αδράνειας η ιστοσελίδα μας halandrichess.gr είναι και πάλι στον αέρα σε νέο περιβάλλον και με λίγο διαφορετική νοοτροπία (που μπορεί και να μην φαίνεται ακόμα).

Αυτή τη φορα ελπίζουμε να αντέξουμε περισσότερο :-)

Επίσης έχουμε και σελίδα στο facebook

IliasPan είπε...

Ο ΣΟ Χαλανδρίου θέλει να διοργανώσει ένα μικρό κλειστό τουρνουά πιθανότατα 7 γύρων, στο Χαλάνδρι, χωρίς παράβολο και χωρίς έπαθλα, το χρονικό διάστημα 12-22 Ιουνίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν ελο μεγαλύτερο από 1800 και μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο μέιλ halandri[@]halandrichess.gr ώστε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες.

IliasPan είπε...

Πολύ γρήγορα μου το θάψατε...
Επαναλαμβάνω: υπάρχουν κάποιες θέσεις για κλειστό τουρνουά χωρίς παράβολο και έπαθλα στο Χαλάνδρι. Διαβάστε και το αποπάνω σχόλιο.

IliasPan είπε...

Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το 12 σχολικό κύπελλο Χαλανδρίου με διαιτητές τους διατητές του επικείμενου πρωταθλήματος Α' Εθνικής και την παρουσία του πρωταθλητή Ελλάδας Χριστόδουλου Μπανίκα! Περισσότερα στην ιστοσελίδα μας.

IliasPan είπε...

να επαναφέρω για τελευταία φορά το κλειστό τουρνουά που θέλουμε να διοργανώσουμε όπως μπορείτε να δείτε και στα παραπάν σχόλια. Υπάρχουν ακόμα θέσεις.

Ελπίζω να μην έγινα κουραστικός αλλά ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής μετά την ακύρωση του τουρνουά του Ηρακλείου.

thanks

Ανώνυμος είπε...

Ποιες ειναι οι μέχρι στιγμής συμμετοχές;

IliasPan είπε...

Το τουρνουά θα είναι ή απλό πουλ 8 ατόμων ή που διπλών συναντήσεων 4 ατόμων και θα φροντίσουμε να μετρήσει για ελληνικό και διεθνές έλο.

Αν καλυφθούν οι θέσεις θα επιλεγούν οι πιο ισχυροί παίκτες (όσο αντικειμενικό μπορεί να είναι αυτό) και θα προτιμηθούν παίκτες εκτός συλλόγου Χαλανδρίου (εκτός του Ζήβα που έχει εξασφαλισμένη συμμετοχή).

Το πρόγραμμα των αγώνων θα διαμορφωθεί μαζί με τους συμμετέχοντες.

Για το λόγο αυτό όποιος ενδιαφέρεται έστω και φιλολογικά ας επικοινωνήσει μαζί μας για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες.
(είτε στο μέιλ του συλλόγου halandri[at]halandrichess.gr είτε στο δικό μου il.panagoulias[at]gmail.com

Μέχρι τώρα ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από Κώστα Ζήβα, Τσαγκαρόπουλο Σπύρο, Παναγούλια Ηλία, Κοσμά Χρήστο.

Νομίζω πως μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική για όσους ήθελαν να παίξουν στο Ηράκλειο και δεν θέλουν να πάνε στη Νίκαια.

IliasPan είπε...

updtate:
Πιθανότερο πρόγραμμα 12-13-14 και 19-20-21(Σάββατο-Κυριακή-Δευτέρα)απογεύματα ~17.30 (αν και δεν αποκλείετε (και) κάποιος αγώνας Κυριακή πρωί).

Αυτά, νομίζω πως όλες οι πληροφορίες είναι πλέον διαθέσιμες.
Αν υπάρχει ενδιαφέρον και από παίχτες <1800 ελο ας το δηλώσουν και πολύ πιθανόν να φτιάξουμε έξτρα γκρουπ.

Γιάννης Α. είπε...

Πήρατε έγκριση από την ΕΣΟ για να διοργανώσετε τα τουρνουά; Χωρίς προηγούμενη έγκριση δεν αξιολογούνται για ΕΛΟ.