Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

Φωτοκουίζ


Κλικ για μεγέθυνση

Ποιός είναι ο σκακιστής (εδώ εικονίζεται σε ηλικία 17 ετών) στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας; Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο δοθεί για το νεαρό της εικόνας θα προδώσει ακόμη περισσότερο το απλό κουίζ. Το δεύτερο μέρος του κουίζ είναι πολύ δυσκολότερο και αφορά τον αντίπαλο, δεξιά, που είναι συνομήλικος του πρώτου. Λιγότερο γνωστός, λέγεται ότι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Λένινγκραντ για να επιβιώσει από το ψύχος πυρπόλησε εκτός από τα έπιπλά του, πολλούς τόμους με σκακιστικές θεωρητικές σημειώσεις που διατηρούσε σε χοντρούς φακέλους. Προς το τέλος της ζωής του εξέδωσε δυο κλασικά βιβλία για το μέσον την παρτίδας.

11 σχόλια:

alex είπε...

Ο κύριος της φωτογραφίας με τα γιαλιά (αριστερά) πρέπει να είναι ο μετέπειτα παγκόσμιος πρωταθλητής Alekhine. Ένας από τους ποιο θεαματικούς παίκτες

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση με ερώτηση στο κουίζ, σύμφωνα με τους κανόνες :

Μήπως στην παρτίδα της φωτογραφίας, που παίχτηκε στα πλαίσια εθνικού ερασιτεχνικού τουρνουά στην πόλη που γεννήθηκε ο κύριος στα δεξιά, ο οποίος πέθανε στην πόλη που γεννήθηκε ο κύριος στα αριστερά, και ξεκίνησε με Αντιγκαμπί του Αξιωματικού (με αναστροφή από άλλο άνοιγμα), κέρδισε μεν ο κύριος στα δεξιά, όμως το τουρνουά το κέρδισε ο κύριος στα αριστερά και το έπαθλο που έλαβε από το τσαρικό ζεύγος δεν ήταν σε μετρητά, αλλά σε είδος;

Ανώνυμος είπε...

Αριστερά ο Αλιέχιν.

Schrödinger's Cat είπε...

@ alex, chess4poker: Ναι αριστερά είναι ο νεαρός Αλιέχιν. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Αφήνω το κουίζ λίγο ακόμα, για τον σκακιστή που εικονίζεται δεξιά, ο οποίος ενδεχομένως να μην είναι γνωστός σε όλους, αλλά αν και δεν έγινε ποτέ GM (μόνο IM), χαίρει (σκακιστικής, συγγραφικής και προσωπικής) εκτίμησης στη σοβιετική σκακιστική ιστορία. Ο «καλοπροαίρετος» γνωρίζει όπως είδα την απάντηση!

Schrödinger's Cat είπε...

Ο αντίπαλος του Alekhine είναι ο Peter Arsenievich Romanovsky. Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον παίκτη αυτό θα βρείτε στο σχετικό άρθρο της wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Romanovsky .

Σε παλαιότερο τεύχος του New In Chess o Gennadi Sosonko γράφει πως ο Romanovsky ήταν από τις πιο ευγενικές και αξιοσέβαστες προσωπικότητες στην ΕΣΣΔ. Στο ίδιο κείμενο γράφει για την προσωπική του τραγωδία κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Λένιγκραντ, χάνοντας όλη την οικογένειά του και για το κάψιμο των σημειώσεών του, έργου ζωής.
Ο «καλοπροαίρετος» παρακαλείται να συμπληρώσει τα στοιχεία της παρτίδας της φωτογραφίας!

καλοπροαίρετος είπε...

Романовский, κουίζ δεύτερο!

Πάλι με «χώσατε», Schrödinger’s Cat, να ασχοληθώ με σκακιστικό θέμα; Καλά, θα σας δείξω εγώ (στο τέλος)!

Το 1909 διοργανώθηκε στην Αγία Πετρούπολη το Παρρωσσικό Τουρνουά Ερασιτεχνών (δική μου απόδοση του Всероссийский турнир любителей· η αγγλική βιβλιογραφία το αναφέρει ως All Russian Amateur Tournament· ο γραμματικά ορθός τύπος είναι παρρωσσικό και όχι πανρωσσικό : το ν προ του ρ τρέπεται σε ρ, π.χ. έρρινος και όχι ένρινος, παρρησία και όχι πανρησία). Ο Алехин, 17 ετών τότε (γεννήθηκε, όπως και ο Романовский, το 1892), πέτυχε σε αυτό το τουρνουά +12 –2 =2 και τερμάτισε πρώτος, κερδίζοντας τον τίτλο του Маэстро (Εθνικός Μαιτρ). Το πρώτο βραβείο ήταν ένα βάζο αξίας 650 ρουβλίων, που του δώρισε το τσαρικό ζεύγος.

Η μία από τις δύο ήττες του Алехин ήταν στην παρτίδα του με τον Романовский, που μπορεί εύκολα να βρεθεί π.χ. εδώ : http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1011743

Κατά πάσα πιθανότητα η φωτογραφία είναι από τη συγκεκριμένη παρτίδα της συγκεκριμένης διοργάνωσης : η λεζάντα στο http://commons.wikimedia.org/wiki/
Image:Alekhine-Romanovsky_%281909%29.jpg αναφέρει ότι η φωτογραφία είναι αναπαραγωγή από το «tournament book» του 1909· δεν αναφέρει ποιανού τουρνουά, όμως οι δύο παίκτες δεν φαίνεται από καμία πηγή ότι ξαναέπαιξαν μεταξύ τους το 1909. 'Αλλωστε, εκείνη τη χρονιά ο Алехин ήταν κάτοικος Μόσχας και ο Романовский Αγίας Πετρούπολης. O Алехин χρειάστηκε να μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη (γύρω στα 650 χιλιόμετρα απόσταση) για να παίξει στο τουρνουά.

Κουίζ στο κουίζ :

Ο Романовский, εκτός από τον Алехин, έχει κερδίσει και άλλον [μελλοντικό] παγκόσμιο πρωταθλητή, τον Ботвинник. Ποια χρονιά, σε ποιο τουρνουά, και ποιο είναι το πλήρες pgn της παρτίδας;
(Το τρίτο ερώτημα ίσως αποδειχθεί δύσκολο : η chessbaseonline έχει μερικές παρτίδες μεταξύ Романовский και Ботвинник, όμως όχι τη συγκεκριμένη!)

Υπενθυμίζω τους κανόνες : Αν κάποιος βρει τη λύση, σκόπιμο είναι να «απαντήσει με ερώτηση» που να παρέχει κάποια πρόσθετα στοιχεία αλλά να μην αποκαλύπτει πλήρως την απάντηση, ώστε να τροφοδοτηθεί το ενδιαφέρον και να παρακινηθούν και άλλοι να ψάξουν (βλέπετε π.χ. τη δικές μου απαντήσεις στο παρόν θέμα στο αρχικό κουίζ, ή στο θέμα για τον Άρπαντ Έλο, http://skakistiko.blogspot.com/2007/09/blog-post_08.html , ή στο θέμα για τον Fritz11, http://skakistiko.blogspot.com/2007/11/fritz-11.html ).

Schrödinger's Cat, σας προειδοποίησα : μη με δελεάζετε να βάζω σκακιστικά κουίζ, γιατί, πρώτον, έχω επανειλημμένως γράψει ότι σχεδόν το σύνολο των σκακιστικών βιβλίων και σημειώσεών μου είναι μη προσβάσιμο, δεύτερον, το σκάκι είναι στον πάτο των τωρινών μου προτεραιοτήτων, και τρίτον, αν πάρω στα σοβαρά τον ρόλο του αινιγματοθέτη, τις απαντήσεις δεν θα τις βρίσκει ούτε ο Jeremy Gaige :-D

Ανώνυμος είπε...

Στη βάση του υπολογιστή μου βρήκα 8 παρτίδες Ρομανόβσκι - Μποτβίνικ και Μποτβίνικ - Ρομανόβσκι με 5 ισοπαλίες και 3 νίκες του Μποτβίνικ. Η βάση νόμιζα ότι είχε όλες τις παρτίδες όλων των παγκόσμιων πρωταθλητών, οπότε είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η παρτίδα που αναφέρεσαι...........

καλοπροαίρετος είπε...

Κουίζ Романовский, πρώτη βοήθεια

Το είχα υποψιαστεί και το είχα γράψει ότι «το τρίτο ερώτημα [για το pgn της παρτίδας] ίσως αποδειχθεί δύσκολο»· προσωπικά πάντως βρήκα το πλήρες pgn σε δύο πηγές στο διαδίκτυο· ασφαλώς θα υπάρχει και σε άλλες. Δεν φανταζόμουν όμως ότι και η πόλη και, αν όχι το τουρνουά, τουλάχιστον η χρονιά ήταν κι αυτά δύσκολα…

Η βάση στην οποία ανατρέξατε, ανώνυμε, πιθανότατα αναφέρει σαν πρώτη μεταξύ τους παρτίδα εκείνη για το 5ο Πρωτάθλημα ΕΣΣΔ του 1927 (στο εξής, URS-ch05).

(Αξιοσημείωτο : τότε ο Романовский ήταν 35 ετών –γεννήθηκε το 1892, την ίδια χρονιά, όπως είδαμε ήδη στο αρχικό κουίζ, με τον Алехин– και ο Ботвинник μόλις 16 –γεννήθηκε το 1911· πιθανώς ήταν ο νεώτερος σε ηλικία παίκτης στην ιστορία των Πρωταθλημάτων ΕΣΣΔ.)

To URS-ch05 διεξήχθη στη Μόσχα από 26 Σεπτεμβρίου μέχρι 25 Οκτωβρίου 1927. Ήταν ένα θηριώδες πουλ με 21 παίκτες. Ο πίνακας του πουλ υπάρχει [και] εδώ : http://members.aol.com/graemecree/
chesschamps/ussr/ussr05.htm . Ο Романовский ισοβάθμησε στην πρώτη θέση μαζί με τον Богатырчук με 14.5/20. Ο Ботвинник ισοβάθμησε στην πέμπτη με 12.5/20. Στον 6ο γύρο αυτού του πρωταθλήματος οι δύο παίκτες συναντήθηκαν. Λευκά είχε ο μελλοντικός παγκόσμιος πρωταθλητής. Η παρτίδα, μια Φιλιντόρ, έληξε ισόπαλη, σύμφωνα με μία πηγή (που έχει 1.122 παρτίδες του Ботвинник) σε 47 κινήσεις και σύμφωνα με άλλη (που έχει 1.202) σε 49 (οι δύο πηγές συμφωνούν μέχρι την 45η κίνηση του μαύρου).

Πρώτη βοήθεια :

Η παρτίδα του κουίζ παίχτηκε χρονικά πριν εκείνη για το URS-ch05 και σε άλλη πόλη.

Νύξη για τον χρόνο : Το «χρονικά πριν» δεν σημαίνει αναγκαστικά πριν το 1927, δηλαδή 1926 ή 1925 (μην πάμε και πολύ πίσω, στην εποχή που ο Ботвинник ήταν… βρέφος), μπορεί να σημαίνει και πριν τον Σεπτέμβριο του 1927 (τότε άρχισε το URS-ch05), π.χ. τον Ιούλιο του 1927.

Νύξη για τον τόπο : Πόσα κορυφαία σκακιστικά κέντρα, εκτός από τη Μόσχα, να είχε η Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του ΄20; Ένα όλο κι όλο.

Πρόσθετο στοιχείο : Η παρτίδα του κουίζ παίχτηκε σε επίσημο τουρνουά (π.χ. δεν πρόκειται για φιλική παρτίδα ή μπλιτς –άλλωστε ξέρουμε την αντιπάθεια του Ботвинник για το μπλιτς· γνωστή η απάντησή του στο σχετικό ερώτημα του, νυν ολλανδού, Γκεννάντι Σοσόνκο το 1989 : «Ναι, έχω παίξει μια παρτίδα μπλιτς κάποτε. Ήταν σε ένα τραίνο, το 1929»)· για την ακρίβεια, επρόκειτο για το δεύτερο ισχυρότερο τουρνουά της χρονιάς στη Σοβιετική Ένωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τέσσερις από τους έξι παίκτες που έπαιξαν στο διπλό αυτό πουλ (όλο και αποκαλύπτω πρόσθετα στοιχεία!) έπαιξαν και στο Πρωτάθλημα ΕΣΣΔ της χρονιάς εκείνης.

Νομίζω βοήθησα αρκετά! Αν δεν υπάρξει απάντηση στις δυο-τρεις προσεχείς ημέρες, θα δώσω και δεύτερη βοήθεια.

Λοιπόν : χρονιά, τουρνουά και pgn της νίκης του Романовский επί του Ботвинник;

καλοπροαίρετος είπε...

Κουίζ Романовский, δεύτερη βοήθεια

Ο τόπος είναι Λενινγκράντ. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι 26 Ιουνίου έως 1 Αυγούστου 1927. Το τουρνουά, διπλό πουλ έξι παικτών, ήταν προκριματικοί για το επερχόμενο Πρωτάθλημα ΕΣΣΔ, το URS-ch05 για το οποίο αρκετός λόγος έγινε στην «πρώτη βοήθεια». Οι μετέχοντες, κατά σειρά κατάταξης, ήταν : Романовский 9 βαθμοί (+8 =2), Ботвинник 7.5, Модель 5, Готгильф 3.5, Рагозин 2.5, Рохлин 2.5. Αξιοσημείωτο : Ο Модель ήταν προπονητής του Ботвинник.

Μένει μόνο το πλήρες pgn της νίκης του Романовский επί του Ботвинник, το οποίο, με τα παραπάνω στοιχεία, είναι εύκολο πλέον να βρεθεί. Αν δεν υπάρξει απάντηση στις λίγες προσεχείς ημέρες, θα το αποκαλύψω και αυτό.

Ανώνυμος είπε...

οκ, η παρτίδα βρίσκεται στο http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1031674 Θεματικό φινάλε πιονιών. Ανακάλυψα με τη βοήθειά σου καλοπροαίρετε έτσι το chessgames.com που έχει πλάκα γιατί αρκετοί σχολιάζουν.

καλοπροαίρετος είπε...

Κουίζ Романовский, περί άλλων online βάσεων, και "ξεχειλωμένο φιανκέττο" ©

Σωστός.

Η www.chesslive.de έχει 1.122 παρτίδες του Μποτβίννικ (565 με τα λευκά και 557 με τα μαύρα), αλλά όχι τη συγκεκριμένη.

To www.chessgames.com έχει 1.202 παρτίδες του Μποτβίννικ, μεταξύ των οποίων και τη συγκεκριμένη στη διεύθυνση http://www.chessgames.com/perl/
chessgame?gid=1031674 που υπέδειξε και ο λύσας.

Το www.chessmaniac.com έχει 1.393 παρτίδες του Μποτβίννικ, μεταξύ των οποίων και τη συγκεκριμένη. Δεν υπάρχει απευθείας σύνδεσμος για την επίμαχη παρτίδα. Από τη διεύθυνση http://www.chessmaniac.com/Games/
MyChessViewer/botvinnik.htm πρέπει κανείς να την επιλέξει με τη ράβδο κύλισης (slide bar) από το πλαίσιο κάτω από τη σκακιέρα.

Υπάρχει η εντύπωση ότι η βάση της ChessBase είναι η πληρέστερη, ενώ υπάρχουν και άλλες online βάσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν και παρτίδες που δεν περιλαμβάνει η πρώτη, ακόμα και μεταξύ κορυφαίων παικτών όπως η συγκεκριμένη. Η chessgames μάλιστα, όπως επισημάνθηκε από τον λύσαντα, έχει και χώρο για σχόλια επισκεπτών, που για παίκτες μεσαίου επιπέδου μπορεί να είναι και χρήσιμα. Το είχα άλλωστε υπαινιχθεί στην εκφώνηση του κουίζ : «η chessbaseonline έχει μερικές παρτίδες μεταξύ Романовский και Ботвинник, όμως όχι τη συγκεκριμένη», στοιχείο που έπρεπε να στρέψει τους επίδοξους λύτες του κουίζ στην αναζήτηση άλλων online βάσεων.

Στοιχεία για το τουρνουά, ο πίνακας του πουλ και η ίδια η παρτίδα, με διάγραμμα μάλιστα, υπάρχουν και εδώ :

http://atimopheyev.narod.ru/
EncyclopediaChess/Info/1330/10r.htm
http://atimopheyev.narod.ru/
EncyclopediaChess/Info/1330/15st.htm

Οι τέσσερις αρχικές κινήσεις παίχτηκαν και στο περυσινό Ακρόπολις στην παρτίδα Βαλντέν – Μπότσαρη. Ο λευκός έπαιξε 5.e3 αντί 5.g3 (τετραπλό φιανκέττο, το ένα… ξεχειλωμένο, b4 αντί b3), που έπαιξε ο Ρομανόφσκι και που προτιμούσαν πριν 50 ήδη χρόνια ο Σμύσλοβ και ο Ταλ (που επίσης έχουν παίξει τη συγκεκριμένη συνέχεια με τα λευκά).

11.c5, 20.Nd6!, 21.Qc1!, 24.d7! Αν, αντί 36.a6?, είχε παιχτεί 36.Ra6 που κερδίζει αμέσως (36…b3 37.Rb6) θα μιλούσαμε για άψογη τεχνική και ο λευκός δεν θα χρειαζόταν να κερδίσει για δεύτερη φορά την κερδισμένη παρτίδα, όπως έγινε. Βέβαια, έτσι είχαμε την ευκαιρία να δούμε άλλη μια σειρά κινήσεων ακριβείας (40.Kf1!, 54.f3!, 60.Re4!, 64.Rxc2!, 68.f5+!). Για την ηλικία της (80 ετών!), ωραία παρτίδα.

Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας.

Ανώνυμε λύτη (γιατί όλοι "Ανώνυμοι"; Υπάρχει η επιλογή "Ψευδώνυμο", ώστε να μη συγχέονται και οι "Ανώνυμοι" μεταξύ τους), θέλετε, κάνοντας χρήση του "προνομίου" που παρέχουν οι όροι του κουίζ, να θέσετε εσείς το επόμενο κουίζ;

ΥΓ : Αν δεν έχει χρησιμοποιήσει άλλος τον όρο "ξεχειλωμένο φιανκέττο", κατοχυρώνω το κοπυράιτ :-)