Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2007

«Δημοσκόπηση»


(από παλαιότερη δημοσίευση του Ρούσσου Βρανά στα «ΝΕΑ»)
Εσείς... ... τι ψηφίζετε; Αυτή η μανία των μέσων ενημέρωσης και του κόσμου με τις δημοσκοπήσεις αποτελεί ένδειξη (α) ενός πιο ενημερωμένου εκλογικού σώματος, (β) μιας αυξημένης υπευθυνότητας ή (γ) τίποτα από τα παραπάνω; Η σωστή απάντηση είναι (γ).
Τις προάλλες, το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΒC ξόδεψε μία εβδομάδα για να αναδείξει «το καλύτερο σάντουιτς της Αμερικής». Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έστυβαν το κεφάλι τους για να απαντήσουν ειλικρινά στο αγωνιώδες ερώτημα που τους είχε θέσει το τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ: «Νιώθετε ανίσχυροι μπροστά στα γαριδάκια;»
Ποιος... ... είναι ο καταλληλότερος για να γίνει ηγέτης ενός κόμματος; Ένας χοντρός ή ένας αδύνατος; Ένας ήρεμος ή ένας επιθετικός; Ένας που μπορεί να σφίξει το χέρι του αντιπάλου ή ένας άλλος που μπορεί να του σφίξει τον λαιμό; Ο κατακλυσμός τέτοιων δημοσκοπήσεων αποτελεί (α) ένδειξη συμμετοχής των πολιτών, (β) θρίαμβο των δημοκρατικών διαδικασιών ή (γ) απόδειξη πως ίσως κάποτε αυτοί οι πολίτες να εκλέξουν για αρχηγό τους «το καλύτερο σάντουιτς»;
Θα διακινδυνεύσουμε εδώ μια υπόδειξη προς τον πολίτη για να τον διευκολύνουμε στη λύση αυτού του γρίφου: Γάμα.

*** Ελπίζω η λεζάντα-πρόλογος να με απενοχοποιεί για την online δημοσκόπηση -χωρίς ουσιαστικές αξιώσεις εγκυρότητας- που αρχίζει σήμερα στο blog και ολοκληρώνεται σε μια εβδομάδα (χμ, σαν καθωσπρέπει δημοσκόπος, έπρεπε να ορίσω ημερομηνία λήξης). Ποιό είναι το καλύτερο ελληνικό σκακιστικό site; επέλεξα 10 ελληνικά site -από τα δημοφιλέστερα- και πρόσθεσα, ως ενδέκατη, την επιλογή «άλλο».
Στις επιλογές δεν περιλαμβάνεται φυσικά το skakistiko.blogspot.com, γιατί όπως θα συμφωνήσετε, δεν θα ήταν πρέπον να είναι υποψήφιο το δικό μας blog, σε «ψηφοφορία» που --όσο και να είναι περισσότερο ένα παιχνίδι- λαμβάνει χώρα στα δικά μας τα χωράφια. Θα επρόκειτο για τυπικό unfair! Μας το ζήτησε εξάλλου με ένα πλατύ χαμόγελο η γυναίκα του καίσαρα.
***Την ψηφοφορία μπορείτε να τη βρείτε στο αριστερό μέρος της σελίδας, κάτω από τις «επιλογές από παλαιότερες δημοσιεύσεις».

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι αδικουνται τα site με τη λογικη των ψηφοφοριων. Αλλα ειναι τα πιο χρησιμα, αλλου μπαινεις για ειδησεις και αποτελέσματα τουρνουα, αλλου κατεβαζεις παρτιδες και αλλου συμμετεχεις σε γενικοτερες συζητησεις.Καθε ενα εχει την διαφορετικοτητα και τη μοναδικοτητα του και σου προκαλει και αλλο αισθημα.
Χρονια πολλα

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά.
Θα συμφωνήσω με τον ... ανώνυμο(!) και θα προσθέσω ότι - κατά την γνώμη μου - ο όρος "καλύτερο site" είναι λίγο ...αφοριστικός υπό την έννοια ότι είναι λίγο δύσκολο, για τον καθένα πιστεύω, να ιεραρχήσει ένα προς ένα τα site.
Επιπλέον η κατάταξη μετά τις πρώτες θέσεις, σε τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις, δεν είναι κατά τεκμήριο αντιπροσωπευτική.

Πάντως ως καλύτερη σκακιστική διαδικτυακή άφιξη του 2007 (τι έγραψα πρωι πρωι:) θα ψήφιζα το παρόν blog! (και δεν το γράφω για να ευλογήσω τα γένια του ... οικοδεσπότη - δεν δείχνει άλλωστε τέτοιος τύπος:)

καλοπροαίρετος είπε...

Περί διαδικτυακών δημοσκοπήσεων

Οι διαδικτυακές δημοσκοπήσεις με απαντήσεις πολλαπλών επιλογών, εκτός του ότι είναι αναξιόπιστες, στοιχείο που και οι ίδιες [οφείλουν να] σπεύδουν να διευκρινίσουν με μια τυποποιημένη φράση όπως «Η ψηφοφορία αυτή δεν είναι επιστημονική. Αποτυπώνει τις γνώμες εκείνων μόνο των χρηστών που επιλέγουν να ψηφίσουν, και όχι των χρηστών εν γένει ή του κοινού ως συνόλου», αναγκαστικά έχουν κάτι το ετερόκλιτο. Π.χ., η σοβαρότερη τρέχουσα διαδικτυακή δημοσκόπηση που έχω υπόψη μου (οι περισσότερες δεν είναι καν σοβαροφανείς) είναι του skai.gr. Το ερώτημα είναι : Ψηφίστε το πρόσωπο της χρονιάς, και οι έξι επιλογές (χωρίς δυνατότητα για «Άλλος») είναι : Γιώργος Ζορμπάς, Βύρων Πολύδωρας, Αθανασία Κάρτα-Παρασκευοπούλου (η μητέρα που βρέθηκε απανθρακωμένη με τα τρία ανήλικα παιδιά της αγκαλιά στις πυρκαγιές της Ηλείας), Αλέκος Αλαβάνος, Λάκης Λαζόπουλος, Ανδρέας Σταλίδης (του antibaro.gr και του blog.antibaro.gr), με «επιλαχούσες επιλογές» Βασίλης Μαγγίνας, Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, Γιώργος Καρατζαφέρης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μαριέττα Γιαννάκου.

Για να έρθουμε στα της εδώ δημοσκόπησης, επειδή, όπως ορθώς επισημάνθηκε, καθεμιά από τις παρατιθέμενες ιστοσελίδες εξειδικεύεται λίγο-πολύ σε κάτι, το να λέμε ότι η Α σκακιστική ιστοσελίδα είναι «καλύτερη» από τη Β είναι σαν να αποφαινόμαστε ότι π.χ. η Έλλα Φιτζέραλντ είναι καλύτερη από την Κάθρην Χέπμπορν, ή ο Κακά καλύτερος από τον Ντίβατς, ή ότι ο λογοτεχνικός «Θάνατος στη Βενετία» είναι καλύτερος από τον κινηματογραφικό. Παρεμφερείς, αλλά όχι απόλυτα συγκρίσιμοι χώροι.

Ακριβώς εξαιτίας της εξειδίκευσης της κάθε ιστοσελίδας, υποθέτω ότι η προτίμηση στην Α ή στη Β ιστοσελίδα στην υπό εξέλιξη δημοσκόπηση έχει να κάνει και με τα ενδιαφέροντα του κάθε ψηφοφόρου. Για να φέρω προσωπικό παράδειγμα, η εργασία που γίνεται στην greekbase προφανώς είναι σημαντική και έχει μεγάλη πρακτική αξία για πολλούς· εντούτοις, με δεδομένο ότι οι σύγχρονες παρτίδες δεν με ενδιαφέρουν καθόλου, καθόλου όμως, δεν θα την ψήφιζα στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Επίσης, η ιστοσελίδα skaki.gr έχει πλήρη, άμεση και εκτενή πληροφόρηση για τα αττικά, συχνά και ευρύτερα, σκακιστικά δρώμενα· εντούτοις, με δεδομένο ότι η τρέχουσα σκακιστική επικαιρότητα ομοίως δεν με ενδιαφέρει καθόλου, καθόλου όμως, δεν θα την ψήφιζα στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση.

…και προφανώς, αν το παρόν ιστολόγιο περιοριζόταν στη σκακιστική ειδησεογραφία, θα το επισκεπτόμουν όσο συχνά και την ιστοσελίδα της ΕΣΟ :-)

Ένας άλλος παράγοντας είναι και το «φεγγάρι» το οποίο διανύει μια ιστοσελίδα. Π.χ., κατά καιρούς, στο φόρουμ του greekchess αναπτύσσονται πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις, με ζηλευτή επιχειρηματολογία. Αυτή την εποχή δεν φαίνεται να συμβαίνει, όμως έχει συμβεί στο παρελθόν και είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και στο μέλλον. (Ίσως το οικονομικό φαινόμενο των «κύκλων Кондратьев» βρίσκει εφαρμογή και στις σκακιστικές ιστοσελίδες.)

Προσυπογράφω βέβαια ασυζητητί την (ευφυώς διατυπωμένη) κρίση του ύπερθεν περί «αφίξεως». Αποτολμώ μάλιστα να αφαιρέσω και το επίθετο «σκακιστική» :-)

Ένα χαριτωμένο σχετικό αρθράκι με τίτλο «Το ιδανικό πολιτικό γκάλοπ» δημοσίευσε στις 23/7/2007 στο ιστολόγιό του «Ο άνθρωπος του μετρό». Βρίσκεται εδώ : http://thestranger.wordpress.com/2007/07/ .

ΥΓ : Να υποθέσω ότι, όσοι ψηφίζουν «Άλλο», παρ΄ότι έχει ρητώς (αυτο-) αποκλειστεί από τις επιλογές, δίνουν έμμεσα την ψήφο τους στο παρόν ιστολόγιο; :-)

Ανώνυμος είπε...

σοβαρα σαιτ-φορουμ-μπλοκς ειναι μονο οσα επιτρεπουν την διεξαγωγη συζητησεων-ενδεχομενως και αψιμαχιων αλλά πάντοε σε κόσμιο επίπεδο το οποίο οριοθετείται από την κοινή λογική. Η μη τήρηση ουδεμίας δεοντολογίας και η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων πέραν από ποινικώς κολάσιμη (το δεύτερο) είναι σιχaμερή και απεχθής για όποιον πέφτει θύμα τους...

Ως εκ τούτου sites παρουσίασης αγιογραφιών που επιπροσθέτως μεταχειρίζονται παρόμοιες σιχαμερές τακτικές για να ξεχωρίζουν φίλους-εχθρους μου είναι ιδιαιτέρως απεχθή.

συνεπώς ακριβώς επειδή έχω πέσει θύμα τετοιων σιχαμερών τακτικών επιλέγω και ψηφίζω ως καλύτερο live site-forum το παρόν διοτι πραγματικά ο χειρισμός του όσο μπορώ να έχω αντίληψη επί τούτου είναι υποδειγματικός....

(να φανταστειτε από κάποιους κουραμπίεδες απειλήθηκα και με μήνυση -φυσικά γνωρίζω ότι η απειλή τους δεν είχε καμία αξία, αλλά εντούτοις η απειλή τους είναι άκρως ενδεικτική της νοοτροπία τους....αφού είμαι βεβαιος ότι αν μπορούσαν θα μου έκαναν. βέβαια μάλλον πρέπει να είναι χαρούμενοι που δεν άσκησα τα νόμιμα δικαιώματα μου γιατί τότε δεν θα ήξεραν που να κρυφτούν...άκουσον, άκουσον.....)



οι αποκαλύψεις όμως για τον ρόλο ορισμένων έπονται.....ουδέν κρυπτόν υπό του ηλιου...απαξ και επεσαν εις τας χειρας μου...τα συγκεκριμένα documents....

Schrödinger's Cat είπε...

Πάντως αμαρτίαν ουκ έχω, το αντίθετο, νομίζω ότι στο κείμενο της δημοσίευσης ίσως και πλάτιασα για να τονίσω πως η ψηφοφορία δεν διεκδικεί δάφνες εγκυρότητας.
Για την ιστορία, τα αποτελέσματα ήταν:

Ψήφοι 108
skaki.gr 43- 40%
greekbase 20- 19%
άλλο 20- 19%
greekchess 11- 10%
blackqueen 5- 5%
patrachess 5- 5%
rigasfereos 2- 2%
skakistis 2- 2%
chess.gr,dias-anoixi,chessfed.gr χωρίς ψήφο.

Τα αποτελέσματα υπάρχουν σε πίνακα εδώ.

Σε μια ψηφοφορία που μπάζει τόσα νερά από σκοπιά εγκυρότητας δεν υπάρχουν συμπεράσματα επί των αποτελεσμάτων. Πολύ παρακινδυνευμένα μόνο, θα ήθελα να επισημάνω, ως τάση, ότι το skaki.gr φαίνεται πως επιβραβεύεται για τον πλούτο της ειδησεογραφίας του, η greekbase για την σχολαστική καταχώρηση των ελληνικών παρτίδων, ενώ το site της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, παρότι το μαγαζί είναι «γωνία», θέλει ρεκτιφιέ...

Ανώνυμος είπε...

και κατ ακομη σναγεται:οτι το greekchess an και εχει τις προδιαγραφες, εντουτοις εχει ξεπεραστει, λογω της διαχειριστικης πολιτικης του, οντας σε διαρκως καθοδικη πορεια

φαινεται εξαλλου αυτο απο το οτι κανεις πλεον δεν εκφραζει αποψη στο συγκεκριμενο σαιτ εδω και μηνες......

καταφερε με τις επιλογες του να αποτελεσει μονο χωρο ανακοινωσεων, αφου πολλοι εισερχονται σε αυτο λιγοι εως ελαχιστοι συμμετεχουν....

Ανώνυμος είπε...

Αναμενομενα πανω-κατω τα αποτελεσματα οσο και να μην εχει αξιωσεις η ψηφοφορια. Σωστη και η κινηση της αυτοεξαιρεσης απο την ψηφοφορια γιατι το blog ειναι πραγματικα ..........εκτος συναγωνισμου!

καλοπροαίρετος είπε...

Σκέψεις για, και με αφορμή, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης

Ώστε η ιστοσελίδα της ΕΣΟ δεν έλαβε καμία ψήφο. Να υποθέσω ότι κανένας από τους ψηφίσαντες δεν επισκεπτόταν τις ιστοσελίδες διοργανώσεων όπως Ακρόπολις 2007, Ατομικά Πρωταθλήματα Ανδρών και Γυναικών 2007, Νεανικά 2007 για να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις παρτίδες και/ή να βλέπει αποτελέσματα και βαθμολογίες και/ή να κατεβάζει pgn; Γιατί όλων τα URL ανήκουν στο δέντρο του chessfed.gr, στο οποίο ίσως μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει και η ιστοσελίδα του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων 2007, παρ΄ότι έχει δική της διεύθυνση (euroteams2007.org).

Σίγουρα αδικούνται από το αποτέλεσμα (που μάλλον δεν αντικατοπτρίζει τη δημοφιλία τους μεταξύ των σκακιστών) οι ιστοσελίδες skakistis.gr των ΕΣΘ και ΕΣΚ, που έχει ωραίες στήλες για τα προβλήματα και τις σπουδές, καθώς και πρωτότυπη ανάλυση παρτίδων από τη Rybka, και asopdias.gr των αττικών σωματείων Δίας και Άνοιξη, που έχει και αυτή αρκετό υλικό και επιπλέον «καλούδια» που δεν είχα[με] δει μέχρι τώρα σε άλλη σελίδα, όπως online chat και shoutbox.

Kάτι που ίσως πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι καθεμιά από αυτές τις ιστοσελίδες (πλην της ΕΣΟ) είναι καρπός εθελοντικής, άμισθης εργασίας ελαχίστων ατόμων, συχνά μόνο ενός, από το υστέρημα του ελεύθερου χρόνου τους, και νομίζω καμία δεν διεξεδίκησε δάφνες αυθεντίας ή επαγγελματισμού στον σχεδιασμό, την εμφάνιση και την πληρότητα του περιεχομένου (παρ΄ότι ορισμένες το δικαιούνται ή αυτοδικαίως το κέρδισαν).

Μπορούμε να συνεισφέρουμε και εμείς στην πρόοδο αυτών των ιστοσελίδων, π.χ. με μια καλόβουλη πρόταση για τη βελτίωσή τους (αυτό δεν ισχύει για μια-δυο από αυτές, που έχουν αγγίξει ταβάνι από πλευράς ποιότητας, δεν ξέρω αν πιάνετε το υπονοούμενο :-D), με ένα σχόλιο, με μια παροχή ενημέρωσης από τη δραστηριότητα του σωματείου μας ή, ακόμα καλύτερα, με μια συνεργασία (χωρίς αξιώσεις τελειότητας, όλοι ερασιτέχνες είμαστε και το κέφι μας κάνουμε) παρά να περιοριζόμαστε σε μομφές ή σε αυστηρή κριτική.

Θα είχε τώρα ενδιαφέρον να διοργάνωνε η νικήτρια ιστοσελίδα αντίστοιχη δημοσκόπηση, στην οποία να αυτοεξαιρείται η ίδια, αλλά στις επιλογές να περιλαμβάνεται το παρόν ιστολόγιο :-)

Ανώνυμος είπε...

Το skaki.gr είναι άλλη μια επιβεβαίωση του ότι το απλό είναι συνήθως και το πιο χρήσιμο.

Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός πως όλο και περισσότεροι σκακιστικοί σύλλογοι φτιάχνουν τις δικές τους ιστοσελίδες δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους να ενημερωθούν εύκολα κα γρήγορα για τις σκακιστικές δραστηριότητες ανά την Ελλάδα. Αυτό το νέο ρεύμα σίγουρα μόνο καλό μπορεί να κάνει στην δημοτικότητα του σκακιού.

Δυο επίσης πολύ καλές, κατά τη γνώμη μου, ιστοσελίδες που δεν έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα σε αυτή τη συζήτηση είναι αυτές του ΣΟ Χαλανδρίου και του ΣΟ Καβάλας.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης καλή είναι η σελίδα της Σ.Α. Χανίων www.chaniachess.gr

Ανώνυμος είπε...

Ο άνθρωπος ξεκαθάρισε πως η ψηφοφορία δεν είναι τίποτα σπουδαίο και είναι παιχνίδι. Εγώ πάντως ψήφισα ***άλλο*** ψηφίζοντας τον αυτοεξαιρούμενο δικτυακό τόπο!