Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Μπόμπι Φίσερ 1943-2008


Ρέικιαβικ
Πέθανε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής του σκακιού Μπόμπι Φίσερ σε ηλικία 64 ετών από αδιευκρίνιστη αιτία. Ο Μπ.Φίσερ ζούσε τα τρία τελευταία χρόνια στην Ισλανδία, επειδή τον καταζητούσαν οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ. Θεωρείται από πολλούς ο μεγαλύτερος σκακιστής όλων των εποχών.
Ο Φίσερ έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής νικώντας το 1972 στο Ρέικιαβικ τον Ρώσο σκακιστή Μπόρις Σπάσκι. Η αναμέτρηση αυτή είχε χαρακτηριστεί ως το «Ματς του Αιώνα».
Το 1975 δεν υπερασπίστηκε τον τίτλο του στη Μανίλα και ο τίτλος δόθηκε στον αντίπαλό του Ανατόλι Καρπόφ.
Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1943 και ήταν ο πρώτος και μοναδικός Αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι.Ο Φίσερ πήρε τον τίτλο του γκρανμάστερ σε ηλικία 15 ετών.
Ο Μπ.Φίσερ κατεζητείτο από τις ΗΠΑ επειδή παραβίασε το εμπάργκο κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας το 1992, λαμβάνοντας μέρος -επ'αμοιβή- σε αγώνα σκακιού εναντίον του Μπόρις Σπάσκι, τον οποίο και κέρδισε.
Μετά τον αγώνα ο Φίσερ εξαφανίσθηκε και επανεμφανίσθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, στις ΗΠΑ. Τότε, σε συνέντευξη σε ραδιοσταθμό των Φιλιππίνων, ο Φίσερ είχε πει πως ήθελε να δει την Αμερική να «εξαφανίζεται».
Η Ισλανδία έδωσε την υπηκοότητα στον Φίσερ τον Μάρτιο του 2005, μετά από κράτηση οκτώ μηνών στην Ιαπωνία.

http://www.in.gr/ , με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό, 18-1-2008, ώρα 14:45



***Μέρες του '72

Το ζοφερό ηφαιστειακό τοπίο της Ισλανδίας ταιριάζει με τη διάθεση του ηττημένου, τέως παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι Μπόρις Σπάσκι, από την ΕΣΣΔ, ο οποίος συντρίβεται από τον Αμερικανό Μπόμπι Φίσερ - η συνέχεια...
http://skakistiko.blogspot.com/2007/12/72.html

***Ευχές για Φίσερ

Άρθρο του Ezequiel Fernández Moores στην εφημερίδα La Nación της Αργεντινής που δημοσιεύτηκε πριν 9 μέρες (στις 19 Νοεμβρίου 2007) αναφέρεται σε άσχημη κατάσταση της υγείας του Μπόμπι Φίσερ. - η συνέχεια...
http://skakistiko.blogspot.com/2007/11/blog-post_28.html

***My 60 memorable games

Το ύφος, αλλά και η ουσία των αναλύσεων του μνημειώδους κομματιού της σκακιστικής βιβλιογραφίας «my 60 memorable games» (Bobby Fischer) παραλληλίζεται με το σκακιστικό στυλ του μεγάλου Αμερικανού πρωταθλητή: ενώ είναι σχολαστικό, ταυτόχρονα είναι απλό και διαυγές. - η συνέχεια...
http://skakistiko.blogspot.com/2007/10/my-60-memorable-games.html

***Beat Generation

Εδώ, ο Μπόμπι Φίσερ μοιάζει να έχει βγει από τις σελίδες του «On The Road» του Κέρουακ. Να ξεκουράζεται σε κάποιο μοτέλ στο δρόμο προς το Μεξικό. - η συνέχεια...
http://skakistiko.blogspot.com/2007/07/beat-generation.html

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το σκάκι έχασε τον μεγαλύτερο θρύλο του. Ίσως ο Κασπάροβ να θεωρηθεί από την ιστορία ο ισχυρότερος σκακιστής όλων των εποχών, όμως ο Φίσερ θα παραμείνει ο μεγαλύτερος, ο θρύλος.
Είμαι ένας που έμαθε τις κινήσεις του παιχνιδιού που έμελλε να με συντροφεύσει μία ζωή, από τον απόηχο των επιτυχιών του Φίσερ, πριν 35 χρόνια.
Δεν μπορώ να το κρύψω και ας είναι κάπως υπερβολικό: ξαναβλέποντας το βίντεο που δημοσιεύσατε, ε,ε,ε,ε, μου έφυγε ένα δάκρυ. Ίσως γιατί όταν ο άνθρωπος περνάει τα 50 γίνεται λίγο παιδί, τι να πω.

Ν.Π.
Ξάνθη

Ανώνυμος είπε...

Bobby Fischer died from kidney failure 17th January 2008. He'd been in hospital for two months but was released to go home after the doctors said his case was hopeless, he may have also been in hospital his final days. Born March 9th 1943 he became world champion in 1972.

Ανώνυμος είπε...

Πολλους ανθρωπους γνωριζω που η μονομαχια αυτη στο αποκορυφωμα του ψυχρου πολεμου εκοψε την ανασα τους και ζεστανε την καρδια τους.

Πολλοι φιλοι του σκακιου προστεθηκαν εξ αφορμης της στασης του R.F. Οι σκακιστες πιστευω γενικοτερα ωφεληθηκαν ως προς τις συνθηκες του αθληματος.

Αυτο που μου κανει εντυπωση στο βιβλιο του ειναι η απολυτη του αφοσιωση στο σκακι.Προσηλωση που την υπηρετει θετοντας τη μεγαλοφυια του στην υπηρεσια του αθληματος.

Αφου τα συνετριψε ολα αποσυρθηκε σαν επικος ηρωας στη σιωπη του συνεχιζοντας να ενοχλει τους ισχυρους του κοσμου...

καλοπροαίρετος είπε...

Περί μνημάτων Παγκοσμίων Πρωταθλητών, και πώς θα περάσω το βράδυ μου απόψε

Στο μνήμα του Καπαμπλάνκα, αντί σταυρού, υπάρχει ένας τεράστιος λευκός Βασιλιάς.

Στην επιτάφια πλάκα στο μνήμα του Φίσερ θα μπορούσε να χαραχθεί μια σκακιέρα στη θέση πριν το 17…Be6!! της «παρτίδας του αιώνα» με τον Ρ. Μπυρνּ 13 ετών τότε ο μέγιστος Μπόμπυ.

Στο αμυδρό ενδεχόμενο που κάτι τέτοιο θα υλοποιηθεί, ας ελπίσουμε ο καλλιτέχνης να μην κάνει το σύνηθες λάθος με το «κατάμαυρο θ1», που υπάρχει ακόμα και στη σκακιέρα στο μνήμα του Αλιέχιν :-(

Απόψε θα παραβώ, για πρώτη και τελευταία φορά, μια εδώ και χρόνια αυτοδέσμευσή μου ότι δεν ξαναπιάνω σκακιέρα, τουλάχιστον σπίτιּ θα ξεθάψω από τη ναφθαλίνη την τελευταία που έχει απομείνει (οι άλλες χαρίστηκαν)ּ θα καταβάλω αρκετό κόπο να την κάνω να σταθεί επίπεδη, τόσα χρόνια τυλιγμένη ρολόּ θα τα καταφέρω, θα τη στερεώσω με κάτι βιβλιοστάτες (η διακόσμησή τους, κατά σύμπτωση, είναι κεφάλια αλόγων – ή ίππων, όπως το πάρει κανείς) και δύο βαριά πρες-παπιέּ αν θυμάμαι καλά λείπει από το σετ ένα μαύρο πιόνι, δεν πειράζει, θα βάλω ένα κέρμα μέχρι την πρώτη αλλαγήּ θα δω την εκπληκτική 13η παρτίδα του ματς του Ρέικγιαβικ, εκείνη την Αλιέχιν, με έμφαση στη φάση όπου ο μαύρος Rg8 αλληλοαποκλείεται με τον Bf8 και το Pg7 και ο λευκός Πύργος έχει να αντιμετωπίσει… πέντε ελεύθερα μαύρα πιόνια, που ορισμένως έκρινε το ματς, αφού ο Φίσερ πήρε πλέον τρεις πόντους προβάδισμαּ μετά θα ξεφορτωθώ και αυτή την ύστατη σκακιέραּ ας είναι αυτή η τελευταία παρτίδα που αναπαριστώ σε υλική σκακιέρα.

Σύμπτωση : Πέθανε 64 ετών…

Ανώνυμος είπε...

ο καλυτερος ολων!

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΣΕΡ¨: Ο ΣΚΑΚΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ!
ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ...

Ανώνυμος είπε...

Πολή καλή δημοσίευση έχει και το in2life
http://www.in2life.gr/features/faces/articles/148387/Face.aspx?singlepage=1 (δεν ξέρω αν πιάσει όλη την διεύθυνση, παλιότερα μου είχε κόψει το σύστημα blogspot μεγάλη διεύθυνση, αν δεν την πιάσει δοκιμάστε http://www.in2life.gr/ κεντρική σελίδα)

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία όλα τα αρθρα και τα video που εχετε δημοσιεύσει για τον ''βασιλιά''Μπόμπυ Φισερ΄΄. Ηταν αυτός που με έκανε να εμβαθύνω στο σκάκι. Η μουσική που συνοδεύει το πρώτο video αν δεν κάνω λάθος είναι το adagio του Αλμπινόνι.
Ο ΦΙΣΕΡ θα λειψει από όλους μας!!

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά νιώθω συγκλονισμένος στην απέραντα δυσάρεστη είδηση ότι πέθανε ο Φίσερ. Ήταν το ίνδαλμά μου, τα παλιά χρόνια, θαύμαζα τις παρτίδες του, χαιρόμουν με τις επιτυχίες του, γελούσα με τα καμώματά του... Όλοι της γενιάς μου μάθαμε σκάκι από τις δημιουργίες του στη σκακιέρα.
Η αλήθεια είναι ότι στην πορεία ο Φίσερ έχασε τα λογικά του (τους πραγματικούς λόγους ίσως δεν τους μάθουμε ποτέ, προς το παρόν μόνο εικασίες υπάρχουν), επομένως δεν χάρηκε την εκτίμηση και την αναγνώριση του κόσμου, παγιδεύτηκε στις εμμονές του, προκάλεσε δυσαρέσκειες, έκανε πολλούς εχθρούς...
Η απώλεια του Φίσερ -που θα μπορούσε πολλά ακόμα να δώσει, έστω και με την έκδοση ενός βιβλίου ή τη φυσική του παρουσία σ'ένα τουρνουά, έστω και ως θεατής- είναι οδυνηρή πραγματικότητα για όλους τους σκακιστές, σ'όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Θα τον θυμόμαστε πάντα και θα συγκινούμαστε εσαεί με τις λαμπρές παρτίδες του!

Μαύρο πρόβατο είπε...

Κρίμα!

Ανώνυμος είπε...

ήταν απίστευτα εκκεντρικός αλλά αυτό βοήθησε στη δημιουργία του μύθου του (πέρα από την ιδιοφυία του στο σκάκι βέβαια). Όλοι όσοι έχουμε ασχοληθεί με το σκάκι θαυμάζουμε πολλούς σκακιστές, αλλά τον Φίσερ τον αγαπάμε, εκεί ήταν η διαφορά.

alex είπε...

Πέθανε ο άνθρωπος Φίσερ. Ο μύθος Φίσερ δεν πέθανε. Θα ζει και θα φωτίζει με τις πρωτοποριακές ιδέες του αλλά και τις λαμπερές παρτίδες του το σκακιστικό στερέωμα.
Ο Γρίβας μόλις νίκησε με μια πολύ όμορφη θυσία ίππου. Μπράβο του.
ίσως να είναι η πιο όμορφη παρτίδα της ημέρας. Πιστός μαθητής του μεγάλου Μπόμπυ....

alex είπε...

ήταν εκείνη η μαγική κίνηση 17…Be6!! στη παρτίδα του αιώνα που πραγματικά με έκανε να λατρέψω αυτό το παιχνίδι. Αυτή η αιώνια θυσία που θα συνοδεύει τον μεγάλο Φίσερ. Δεν ήταν το σκάκι πάρεργο για αυτόν, χόμπυ δεν ήταν bussines (κασπαροβ) ήταν η ζωή του. Αυτό είναι ίσως που με κάνει να τον έχω ψηλότερα απ όλους. Μεγάλε Μπόμπυ σε ευχαριστούμε. Θα μείνεις αθάνατος μέσα από τις παρτίδες σου.
Προτείνω στο θαυμάσιο Blog σας να κάνει ένα αφιέρωμα.

Ανώνυμος είπε...

Robert James Fischer, 9 Μαρτίου 1943- 17 Ιανουαρίου 2008. Σκακιστής.

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

Μαθητης Γυμνασιου ημουν τοτε στην αναμετρηση για τον Παγκοσμιο Τιτλο.Θυμαμαι τα λογια του μαθηματικου μου και δεινου σκακιστη.
Ο ΦΙΣΕΡ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ.Ποσο δικαιο ειχε...

Schrödinger's Cat είπε...

Τα αφιερώματα στον Φίσερ σε ελληνικές σκακιστικές ιστοσελίδες ήταν μάλλον συνοπτικά, ξεχωρίζει όμως το εκτενές του patrachess .

Σε site και blog γενικότερου ενδιαφέροντος, πρόλαβα να δω το άρθρο του Δημήτρη Γλύστρα «ο βασιλιάς έγινε ματ» στο in2life.gr που αναφέρθηκε από τον chess4poker ήδη , το 41...Bf5-d3+ από το Μαύρο Πρόβατο, το «ένα addagio για τον Bobby» στο στο Ανώνυμοι Μελαγχολικοί όπου υπάρχει κολακευτική αναφορά στο ιστολόγιό μας και thread στο indymedia όπου πάλι υπάρχει αναφορά.

Αν δείτε νέες αξιομνημόνευτες δημοσιεύσεις σε σκακιστικό ή γενικό ίντερνετ, θα ήταν χρήσιμο να τις γνωστοποιήσετε στα σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

Τεράστιος σκακιστής, αλλά θλιβερές πολιτικές ιδέες (αντισημιτισμός - εβραίος ο ίδιος). Πάντως η ζωή του έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι σαν παραμύθι, σε κάποια στιγμή το αμερικανικό όνειρο γυρίζει μπούμεραγκ και τον κατασπαράζει.

Ανώνυμος είπε...

εξοργιζομαι με τις διαγνωσεις περι ψυχοπαθειας του φισερ που κανουν μερικοι ξερολες στα σχολια. οποιος ειναι γιατρος και τον εχει εξετασει ας δημοσιευσει την διαγνωση τωρα που εχει πεθανει και δεν ισχυει το ιατρικο απορρητο. διαφορετικα τουμπεκι!!
η μηπως δεν ειχε δικιο σε πολλα που ελεγε? αν θελεις καποιον να τον εκμηδενισεις πετας ενας τρελος και καθαριζεις?

Ανώνυμος είπε...

Όχι δεν ήταν ψυχοπαθής, "ανώνυμος" έχεις δίκιο πως είναι πολύ πρόχειρο και βάρβαρο να κατηγορούμε (λες και είμαστε εμείς οι λογικότατοι) άλλους ανθρώπους για ψυχοπαθείς. Διαφωνώ και εγώ 100% με τις δηλώσεις του των τελευταίων ετών, αλλά τον θαυμάζω σκακιστικά απεριόριστα, πιο πολύ απ' όλους τους άλλους μεγάλους.

Ανώνυμος είπε...

Αφιέρωμα σήμερα στα ΝΕΑ

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080121&nid=7237249&sn=&spid=877

«Το σκάκι δεν τρελαίνει τους ανθρώπους, κρατάει λογικούς τους τρελούς», είχε πει κάποτε ο Βρετανός πρώην πρωταθλητής σκακιού Μπιλ Χάρτστον. Και φαίνεται πως αυτό συνέβαινε με τον Αμερικανό Μπόμπι Φίσερ, τον μεγαλύτερο ίσως σκακιστή στην Ιστορία, ο οποίος πέθανε την Πέμπτη από νεφρική ανεπάρκεια στην Ισλανδία, σε ηλικία 64 ετών.
Τον αποκαλούσαν «Μότσαρτ του σκακιού», όμως ο Μπόμπι Φίσερ ήταν μια πολύ εκκεντρική, σε σημείο παράνοιας, ιδιοφυΐα. Ο άνθρωπος που έγινε ο πρώτος και μοναδικός Αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι κερδίζοντας το 1972 στο ματς του αιώνα τον Σοβιετικό πρωταθλητή Μπόρις Σπάσκι, είχε γεννηθεί το 1943 στο Σικάγο και δεν τελείωσε ποτέ το σχολείο. Έμαθε σκάκι στα 6 του και στα 13 έγινε ο νεαρότερος παίκτης που κέρδισε ποτέ το αμερικανικό πρωτάθλημα νέων. Ένα χρόνο αργότερα ήταν πρωταθλητής ΗΠΑ και στα 15 του έγινε ο νεαρότερος γκραν μετρ στην Ιστορία. Ήταν επίσης σφόδρα αντισημίτης, μολονότι η μητέρα του ήταν Εβραία. Λέγεται μάλιστα ότι Εβραίος ήταν και ο πατέρας του- όχι ο Γερμανός γιατρός Φίσερ, ο οποίος εγκατέλειψε την οικογένεια όταν ο Μπόμπι ήταν δύο ετών, αλλά ένας λαμπρός Ούγγρος επιστήμονας, ο Πολ Φ. Νεμένγι, με την οποίο η μητέρα του διατηρούσε σχέση.

Έχασε τον τίτλο
Όμως μετά τη μεγάλη νίκη του 1972, η εκκεντρικότητα και η παράνοια του Φίσερ επισκίασαν το επίτευγμά του. Έπαψε να συμμετέχει σε διεθνή πρωταθλήματα και τρία χρόνια αργότερα στερήθηκε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή επειδή δεν τον υπερασπίστηκε έναντι του νέου Σοβιετικού πρωταθλητή Ανατόλι Καρπόφ. Η ρήξη με τις ΗΠΑ ήρθε το 1992 όταν, έπειτα από πολλά χρόνια που είχε αποσυρθεί από την κοινωνία, επανεμφανίστηκε για να παίξει ξανά με τον Σπάσκι στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αψηφώντας τις κυρώσεις που είχε επιβάλει τότε ο ΟΗΕ στο καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Κέρδισε τον αγώνα εκείνο, όμως το γεγονός ότι παραβίασε τις κυρώσεις έκανε τις ΗΠΑ να ζητούν την έκδοσή του. Ο εκ μέρους του εγκωμιασμός των τρομοκρατών της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 οριστικοποίησε τη ρήξη με τις ΗΠΑ και το 2004 ο Φίσερ κρατήθηκε επί οκτώ μήνες στην Ιαπωνία για να εξεταστεί η έκδοσή του. Η Ισλανδία τού προσέφερε τότε υπηκοότητα ώστε να αποφύγει τη δίωξη και τον Μάρτιο του 2005 ο Φίσερ έγινε Ισλανδός πολίτης.


Η ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ αναμέτρηση του 1972 στο Ρέικιαβικ με τον Σοβιετικό παγκόσμιο πρωταθλητή Μπόρις Σπάσκι σφράγισε τη φήμη του Φίσερ. Αρχικά δεν ήθελε να παίξει και παραπονούνταν για τα πάντα- την αίθουσα, τη σκακιέρα, τις καρέκλες, τα πιόνια, το κοινό, τις κάμερες, τον θόρυβο... Όλοι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές από το 1937 ήταν Σοβιετικοί πολίτες και το ματς ήταν τόσο σημαντικό για τις ΗΠΑ- είχε φτάσει να συμβολίζει τον Ψυχρό Πόλεμο- ώστε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ τηλεφώνησε αρκετές φορές στον Φίσερ για να τον παρακαλέσει να μην αποχωρήσει. Τελικά, συμφώνησε να παίξει.

Πίσω από την κουρτίνα
Η αναμέτρηση ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου 1972 σ΄ ένα αθλητικό κέντρο του Ρέικιαβικ με πολυπληθές ακροατήριο. Ο Φίσερ έχασε τον πρώτο αγώνα, δεν προσήλθε για να διεκδικήσει τον δεύτερο και οι περισσότεροι νόμιζαν πως όλα είχαν τελειώσει. Συμφώνησε να παίξει τον τρίτο αγώνα μόνον αν διεξαγόταν χωρίς κοινό. Τελικά οι δύο αντίπαλοι αναμετρήθηκαν πίσω από μια κουρτίνα σ΄ ένα μικρό δωμάτιο και ο Φίσερ θριάμβευσε. Κυριάρχησε και στους επόμενους λίγους αγώνες και πήρε σημαντικό προβάδισμα, ο Σπάσκι αργότερα ανέκαμψε, όμως ο Φίσερ κέρδισε τελικά με 12,5 έναντι 8,5.

Ανώνυμος είπε...

Και στη σκακιστική στήλη των Νέων του Κοσμά Κέφαλου φυσικά.

Ανώνυμος είπε...

Καλο ταξιδι Bobby .... ησουν ο μεγαλυτερος....η εμπνευση για πολλους, απο τον Κασπαροφ μεχρι καποιους απο μας που αγαπησαμε το σκακι απο σενα... πρωτη φορα δακρυσα για θανατο διασημου... και καποιοι αλλοι αγνωστοι, ασημοι που αγαπησανε το σκακι μου ειπανε το ιδιο... θα σε αγαπαμε παντα Mozart.......

Ανώνυμος είπε...

Aντίο Μπόμπυ.Θα σε θυμόμαστε για πάντα.Ήσουν μια cult φιγούρα της σκακιστικής σκηνής,ένας από τους σπουδαιότερους σκακιστές που πάτησε το πόδι στο σε αυτόν τον μάταιο κόσμο.Για μένα είσαι ο σπουδαιότερος.Το βιβλίο σου(Οι 60 Αξέχαστες Παρτίδες μου)ήταν ένα από τα πρώτα που πήρα στο χέρια μου,και μακράν το πιο αγαπημένο μου.Τα ανοίγματα που έφερες στο προσκήνιο(Ινδική Άμυνα του Βασιλία,Σικελική Νάιντορφ,Βαριάντα Αλλαγής στην Ισπανική και η επίθεση Σόζιν στην Νάιντορφ και την Σικελική Τεσσάρων Ίππων[6.Αγ4]),είναι από τα αγαπημένα μου συστήμα.Ας αναπαύθει ο Θεός την ψυχή σου.

Σ.Ο. Αμπελοκήπων είπε...

ΟΠΕΝ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΜΠΟΜΠΥ ΦΙΣΕΡ

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο του Bobby Fischer (17-1-2008), ο ΣΟ Αμπελοκήπων και ο ΣΟ «Θωμάς Γεωργίου» τιμούν τη μνήμη του, με τη διοργάνωση Όπεν σκακιστικού τουρνουά με διεθνή αξιολόγηση. Το τουρνουά αρχίζει το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011, είναι ελβετικό 7 γύρων, με χρόνο σκέψης 2 ώρες + 30’’ και θα διεξάγεται κάθε Σάββατο και Τετάρτη, από 15/1 - 5/2/2011, στις 5.30 μ.μ., στο εντευκτήριο του ΣΟΑ, Μακρυνίτσας 12-14, πλησίον του σταθμού μετρό "Αμπελόκηποι". Χρηματικά έπαθλα 600€ και μετάλλια θα δοθούν στους 3 πρώτους νικητές, μετάλλια και σκακιστικά βιβλία στον 1ο έφηβο και στην 1η νεανίδα κάτω των 18 και μετάλλια στον 1ο βετεράνο άνω των 60, στην 1η γυναίκα και στον 1ο άνευ διεθνούς έλο. Το παράβολο συμμετοχής είναι 30€, ενώ για νέους και νέες έως 18 ετών και τα οικονομικώς εντάξει μέλη των διοργανωτών συλλόγων 20€. Δηλώσεις συμμετοχής στον κ. Αχιλλέα Μητσάκο, τηλ. 6942463100, στον ΣΟ Αμπελοκήπων, τηλ. 210-6433584, στο email soa@otenet.gr ή δηλώστε συμμετοχή online στην ιστοσελίδα του ΣΟΑ:
http://www.skaki.net/ambelokipi.html

Ανώτατο όριο συμμετοχής: 80 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

* Για όσους δεν μπορούν να παίξουν τον 1ο γύρο το Σάββατο, έχει προβλεφθεί συμπληρωματικός γύρος, που θα γίνει την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, στις 5.30 μ.μ.