Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Έγκλημα στη Negromikele



Του Κοσμά Κέφαλου

9.127 χιλιόμετρα δυτικά της Χιροσίμα, 9.791 νοτιοανατολικά του Βανκούβερ και 8.091 βορείως του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος.

Εδώ! Στην πόλη «διαμαντόπετρα στης γης το δαχτυλίδι» με τους χαρούμενους και καλοσυνάτους διαβάτες, με το κελάηδισμα των πουλιών που σε ξυπνάει το πρωί, τον μεσημεριανό περίπατο στη λιακάδα, με το βραδινό αεράκι να σε μεθάει από τις ευωδιές της Άνοιξης.

Εδώ! Στην Αθήνα.
Κάθε βράδυ από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή ο Ελισσαίος Βλάχος και οι συν αυτώ εγκληματούν. Σκοτώνουν την Τέχνη!

Ο καθ΄ ένας έχει κάποιο σοβαρό κίνητρο. Άλλος έχει κάνει θυσίες, αλλά το ματ καθυστερεί Άλλον τον παρέσυρε και την εκδικείται, άλλος βιώνει μαζί της το σαδιστικό πάθος και ο τελευταίος την εκτελεί επειδή παραμένει, ανά τους αιώνες, εύκολο θύμα. Κανείς δεν αποδέχεται πως είναι ο δολοφόνος και η Τέχνη περιφέρει το κορμί της με τις 7 μαχαιριές στη πλάτη, στη σκηνή του θεάτρου «Φούρνος», στην οδό Μαυρομιχάλη 168.

Κάπου εδώ τελειώνει η πλάκα, αλλά πως αλλιώς να προσεγγίσεις ένα έργο που με το ανατρεπτικό του χιούμορ και την ευρηματικότητα σε κρατά απολύτως προσηλωμένο επί μιάμιση και πλέον ώρα και σε κάνει να το αναπαράγεις νοερά στη συνέχεια. Σε απασχολεί όσο μια σημαντική παρτίδα…

Το «Έγκλημα στη Negromikele» ξαφνιάζει ευχάριστα. Τη στιγμή που σε βάζει στην ατμόσφαιρα μυστηρίου, συλλαμβάνεις το εαυτό σου να σαρκάζει τα τεκταινόμενα εξ αποστάσεως. Για μένα, αυτή η λεπτή διαχωριστική γραμμή το κάνει να ξεχωρίζει.

Η διαρκής εναλλαγή, ο γρήγορος ρυθμός και οι εξαιρετικές ερμηνείες συνθέτουν ένα έργο το οποίο βλέπεις και ξεσκάς, αλλά, φεύγοντας, δεν το «αφήνεις». Αποτυπώνεται ως κάτι σημαντικό.



Είναι εμπνευσμένο από την κινηματογραφική ταινία «Murder by death» του Νιλ Σάιμον, ενώ έχει δεχθεί επιρροές από μεγάλες δημιουργίες της έβδομης τέχνης και αναπαράγει –με ξεχωριστό τρόπο- κλασικούς χαρακτήρες.

Θεωρώ πως είναι σχετικά εύκολο να διακωμωδήσεις ένα επικό έργο, ένα δράμα, μια περιπέτεια, αλλά χρειάζονται κότσια για να το επιχειρήσεις με μια κωμωδία. Ο Λάμπρος Παπαγεωργίου και η Ιουλία Ριζοπούλου το επιχείρησαν και πέτυχαν!

Οι δυο τους, μαζί με τον Ελισσαίο Βλάχο, τη Σταυρούλα Θωμοπούλου, τον Αντώνη Ιορδάνου, τον Ερμόλαο Ματθαίου, την Μαρία Ροβάκη και την Αλκμήνη Σταθάτου μοιράζονται τους ρόλους και είναι όλοι τους εξαιρετικοί.

Θα σταθώ στον Ελισσαίο, όχι για να τον ξεχωρίσω από τους άλλους, αλλά επειδή παρακολουθώ εδώ και χρόνια τις δουλειές του και την εξέλιξη της πορείας του.

Πάντα μ΄ άρεσαν οι ερμηνείες του, μα κάθε φορά ανακαλύπτω κάτι καινούργιο. Τώρα ανακάλυψα ότι διαθέτει εξαιρετική κίνηση. Είτε βαδίζει στο χώρο, είτε απλώνεται με μεγαλοπρεπείς χειρονομίες είτε περιορίζεται σε κοφτές, νευρικές κινήσεις.

Ομολογώ ότι την πρώτη φορά που πήγα -θα κοντεύει δεκαετία- το έκανα για να ενθαρρύνω και να ενισχύσω έναν φίλο, έναν σκακιστή. Τώρα, πηγαίνω για να δω μια εγγυημένα ποιοτική παράσταση.

Κάποτε έπαιρνα παρέα, για μπούγιο. Τώρα διαλέγω τους εκλεκτούς για να τους προσφέρω την ευκαιρία να δουν κάτι καλό.

Με αυτή τη έννοια σας συνιστώ ανεπιφύλακτα την παράσταση «Έγκλημα στη Negromikele» που παίζεται από Πέμπτη μέχρι Κυριακή στο Θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, τηλ. 210-6460.748, ώρα έναρξης 21.15). Διάρκεια παραστάσεων μέχρι 1 Ιουνίου 2008.

Προσοχή: επειδή το θέατρο είναι μικρό -και πάντα γεμάτο- θα πρέπει να τηλεφωνήσετε πριν, για να κλείσετε θέσεις.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρακολούθησα και εγώ την παράσταση και πρέπει να πω ότι ήταν πάρα πολύ καλή. Αν και δεν είμαι ιδιαίτερα θεατρόφιλος, οφείλω να ομολογήσω ότι πραγματικά ευχαριστήθηκα το βράδυ που την παρακολούθησα. Το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι δεν είχα χρόνο να ενημερώσω σε κάποιο site για την παράσταση όπως έκανε ο Κοσμάς. Σας την συστήνω ανεπιφύλακτα!!

Ανώνυμος είπε...

Μόνο χτες μπόρεσα να βρω χρόνο να συμμετάσχω στη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση, δηλαδή την τελευταία της μέρα για φέτος. Ελπίζω να δοθεί συνέχεια την επόμενη χειμερινή περίοδο, ώστε να μπορέσουν να τη γευτούν και άλλοι -και να ξαναπάω κι εγώ!
Μου άρεσαν πολύ τα σκηνοθετικά και σεναριακά ευρήματα σε σχέση με το έργο "Murder by Death" (στα ελληνικά ο τίτλος αποδόθηκε ως "Πρόσκληση σε γεύμα από έναν υποψήφιο δολοφόνο"), στο οποίο βασίστηκε το κείμενο. Δεν είμαι όμως καθόλου σίγουρος ότι ήταν καλύτερο να έχει δει κανείς την ταινία πριν από το θεατρικό: κάποια μέλη της παρέας που δεν ήξεραν την προϊστορία του έργου το απόλαυσαν εξίσου με αυτά που την είχαν δει. Το σίγουρο είναι ότι όλοι θέλαμε μετά να την βρούμε σε DVD για να την (ξανα)δούμε.
Ιδιαίτερα μου άρεσε ο ρυθμός της παράστασης, καθώς και τα σημεία στα οποία υπήρχε πρόσκληση στους θεατές για ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα.
ΥΓ.: και κάπου εκεί ανάμεσα στα παρασκήνια και στο φουαγιέ το μάτι μου έπιασε έναν γάτο να κυκλοφορεί...

Ανώνυμος είπε...

Πήγαμε και εμείς στην παράσταση, το Σάββατο και οφείλω να πω ότι ήταν μια εξαιρετική βραδυά.
Προσωπικά, μου άρεσε πολύ και το σενάριο και η σκηνοθεσία αλλά και οι ηθοποιοί - όλοι είχαν δουλέψει φιλότιμα και συνειδητά τους ρόλους τους.
Θαυμάσιος στον ρόλο του Βέλγου επιθ/τή ο Σάκης Βλάχος, με πολύ καλό λόγο, κίνηση, χειρονομίες, μορφασμούς!
Συγχαρητήρια Ελισσαίε - να το επαναλάβετε!

Schrödinger's Cat είπε...

Είδα και εγώ την (πολύ καλή) παράσταση.
Το τέλειο έγκλημα άλλωστε, είναι αυτό που προσεγγίζει το 100% της αθωώτητας.

Schrödinger's Cat είπε...

Aυτήν τη Κυριακή στις 20:15 στο Bios, θα παρουσιαστεί το πρώτο θεατρικό μονόπρακτο του Ελισσαίου Βλάχου με τίτλο “Οι ερχόμενοι”.

Τους δύο ρόλους ερμηνεύουν ο Γιάννης Δρακόπουλος και η Παρασκευή Καλογεράκη ενώ ο Γιώργος Σιώρος έγραψε μουσική για το έργο.
Το μονόπρακτο διαρκεί 15 λεπτά. Παρουσιάζεται στα πλαίσια της “1ης συνάντησης θεατρικών ομάδων” που διοργανώνει το Θεατρικό Δικ.Αν.Ο. αυτό το ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο.

Το Bios (τηλ. 2103425335) βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 84. Είναι πολύ κοντά στον ηλεκτρικό του Θησείου και στο μετρό του Κεραμεικού. Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ καθώς και πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο http://www.dikano.net

Ελισσαίος είπε...

Tο Σάββατο, 17 Απριλίου 2010,η Ομάδα Nonsense, επαναλαμβάνει την παράσταση"Έγκλημα στη NegroMikele". Η παράσταση δίνεται στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στον Αγ. Σώστη, σύνορα Νέου Κόσμου και Νέας Σμύρνης, στην οδό Τιμοκρέοντος, στον αριθμό 6. Η παράσταση αρχίζει στις 20:30 και η είσοδος είναι δωρεάν. ΟΜΩΣ για να μπείτε θα πρέπει ήδη να έχετε προμηθευτεί τα αντίστοιχα δελτία εισόδου που διαθέτει ο Δήμος Αθηναίων, είτε από τον χώρο της παράστασης, καθημερινές (προσοχή: όχι το Σάββατο!)από τις 10:00 εώς τις 14:00 και από τις 16:30 εώς τις 20:00, είτε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, πάλι καθημερινές από τις 10:00 εώς τις 17:00.