Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Οι θέσεις της ΝΣΚ για τις εκλογές της ΕΣΟ

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας είναι προγραμματισμένες για τις 7 Δεκεμβρίου. Από τη Νέα Σκακιστική Κίνηση (ΝΣΚ), η οποία την περίοδο 2004-2008 συμμετείχε με 4 συμβούλους στο Δ.Σ., λάβαμε το παρακάτω κείμενο-διακήρυξη θέσεων:
Διακήρυξη ΝΣΚ http://chessblogger.googlepages.com/NSK_2008.pdf

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

@SC
Για το ορθόν του πράγματος νομίζω ότι είχε τρεις συμβούλους η ΝΣΚ την αμέσως προηγούμενη περίοδος, που δεν ήταν από το 2004, αλλά από το 2005 οπότε ξαναέγιναν εκλογές λόγω μη υπερψήφισης του διοικητικού απολογισμού.

Ανώνυμος είπε...

Η ΝΣΚ συμμετείχε με τέσσερις συμβούλους στο ΔΣ της ΕΣΟ την περίοδο 2004-2008. Αυτό που αναφέρει ο ελισσαίος αφορά την ΕΣΣΝΑ και έχει απόλυτο δίκιο.

Ανώνυμος είπε...

Καλές οι θέσεις, αλλά οι υποψήφιοι ποιοί είναι; και ποιός είναι ο επικεφαλής της παράταξης;Δεν πρέπει τα σωματεία να ξέρουν πριν κατέβουν στη συνέλευση;

Ανώνυμος είπε...

χαχα καλή ιδέα να δούμε τα ονόματα των υποψηφίων της ΝΣΚ να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι..!!!

Ανώνυμος είπε...

Να δούμε και το άλλο ψηφοδέλτιο. Εκεί να δεις γέλια !!!

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη συγνώμη,

εκ παραδρομής, νόμιζα ότι η ανάρτηση αναφερόταν στην ανακοίνωση που βγάλατε για τις εκλογές της ΕΣΣΝΑ και δεν πρόσεξα ότι μιλούσε για άλλη ανακοίνωση.

Και κάτι ακόμα. Με τον Γιάννη βρισκόμαστε σε διαφορετικές παρατάξεις που προσπαθούν να διαμορφώσουν και να συνεισφέρουν στο ελληνικό σκάκι. Σχόλια όμως που θεωρούν γελοίους, ανθρώπους ανιδιοτελείς που προσπαθούν (έστω και λανθασμένα κατά τη γνώμη κάποιων) να συμβάλλουν στην προώθηση του σκακιού τα θεωρώ κομπλεξικά. Ας το καταλάβουμε καλά, ότι χρειαζόμαστε όλοι στο σκάκι. Και ότι με τους ανθρώπους και τις θέσεις τους, που διαφωνούμε, επιχειρηματολογούμε απέναντί τους. Ούτε κωφεύουμε, ούτε τις παρακάμπτουμε γελοιοποιώντας τες. Αλλιώς θα λέμε ο ένας τον άλλο μαλάκα και όποιος μας κοιτάει από έξω δεν θα ξέρει σε ποιον να πρωτοδώσει το αντίστοιχο βραβείο.

Νομίζω ακόμη, ότι καμία παράταξη δεν έχει ανακοινώσει τους υποψηφίους της.

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών θα κατέβει και άλλος συνδυασμός στις εκλογές της ΕΣΟ. Ηδη αυτοί που τον αποτελούν έχουν ξεκινήσει τα τηλέφωνα και στην επαρχία! Τρία ψηφοδέλτια δεν υπήρχαν άλλη φορά σε εκλογές στην ομοσπονδία. Πολύ ενδιαφέρον!

Ανώνυμος είπε...

Πάντως θέλω να παρατηρήσω ότι δεν είναι δυνατόν να ζητούν κάποιοι την ψήφο των σωματείων και να κρύβονται,να μην ανακοινώνονται τα ονόματα και να περιμένουν την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για να αποκαλυφθούν(δεν ξέρω και ποια είναι αυτή ακριβώς)Εφόσον κάποιοι έχουν διαφορετικές απόψεις από την τωρινή διοίκηση της ΕΣΟ πρέπει να έχουν και το θάρρος της επώνυμης τοποθέτησης και έκθεσης.

Ανώνυμος είπε...

Kαμμία παράταξη δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα ονόματα των υποψηφίων της. Προφανώς όλοι θα εκτεθούν και θα αναπτύξουν τα υπαρκτά ή ανύπαρκτα επιχειρήματά τους και οι εκπρόσωποι των σωματείων θα κρίνουν.

Ανώνυμος είπε...

Θα σπάσουμε πολλή πλάκα όταν ορισμένοι σύμβουλοι της Ομοσπονδίας θα πρέπει να πουν σε μας που θέλουν να τους ψηφίσουμε τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια. Μεταξύ μας όλοι αυτοί πρέπει να ανάβουν στο Μακρόπουλο λαμπάδα ίσα με τον τέταρτο της Συγγρού 25 γιατί αυτός τους μαζεύει και αυτός τους εκλέγει. Απορώ με τους υπόλοιπους που κάθονται και ανέχονται διάφορους αντιπολιτευοσυμπολιτευόμενους μικρομεγαλοπαράγοντες να λένε το κοντό τους και το μακρύ τους για το σκάκι την ώρα που κοιμούνται και ονειρεύονται το διάλειμμα και τις πίτσες.

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση στον ανώνυμο που έγραψε τα περίφημα:
(Πάντως θέλω να παρατηρήσω ότι δεν είναι δυνατόν να ζητούν κάποιοι την ψήφο των σωματείων και να κρύβονται.
Εφόσον κάποιοι έχουν διαφορετικές απόψεις από την τωρινή διοίκηση της ΕΣΟ πρέπει να έχουν και το θάρρος της επώνυμης τοποθέτησης και έκθεσης.)

Τι ωραία άποψη, αλλά εσύ γιατί κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία? αλλά από την άλλη φανερωθείτε για να σας τραμπουκίσουμε!! όπως ήδη έχει γίνει με παράγοντες που δεν θα στηρίξουν την σημερινή διοίκηση.
Αλλά το ότι η κυρίαρχη πάραταξη της ΕΣΟ εδώ και 25 χρόνια δεν έχει ανακοινώσει ούτε αυτή το ψηφοδέλτιο της, δεν σε πειράζει!! ή μήπως έχει έστω ανακοινώσει τις προγραμματικές της θέσες και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι?
Γιατί όμως η ηγεσία της ΕΣΟ δεν ανακοινώνει το ψηφοδέλτιό της?
Μήπως ο επικεφαλής της φοβάται την γενική κατακραυγή που θα δημιουργηθεί από την συμμετοχή ατόμων που προκαλούν εδώ και χρονιά τον σκακιστικό χώρο με τις μεθοδεύσεις τους αγωνιστικά και οργανωτικά!!
Απλά αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να πάμε μουλωχτά ως τις εκλογές για να ξαναπανηγυρίσουν έναν εκλογικό θρίαμβο για να συνεχίσουν ορισμένοι να τα κονομάνε από την FIDE!!
ΥΠΟΓΡΑΦΗ: ΑΝΩΝΥΜΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Η σημερινή διοίκηση χρησιμοποιεί το μηχανισμό της ομοσπονδίας για να κερδίσει τις εκλογές. Ηδη οι υπάλληλοι αρνούνται να δώσουν κατάσταση με τους έως τώρα εκπροσώπους των σωματείων σε υποψηφίους αντίπαλης παράταξης, ενώ τέτοιες λίστες και μάλλιστα ενημερωμένες χορηγούνται απλόχερα στους υποψηφίους συμβούλους της διοικούσας παράταξης, οι οποίοι συνεδριάζουν στα γραφεία της ομοσπονδίας! Ολα έχουν και ένα όριο!

Ανώνυμος είπε...

Πάντα έτσι γινόταν. Εκτροπα έχουν γίνει πολλές φορές κατά της αντιπολίτευσης σε εκλογές της Ομοσπονδίας. Να δούμε αν υπάρχουν σύμβουλοι στην παράταξη Μακρόπουλου που να έχουν στοιχειώδη αισθητική...

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον αύριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το τρίτο ψηφοδέλτιο το οποίο φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά στην Αττική. θα δούμε αν το ρεύμα που φαίνεται να έχει στην Αττική, βρει στηρίγματα και στην επαρχία και να δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό ψηφοδέλτιο στις επερχόμενες εκλογές.

Ανώνυμος είπε...

μαλλον κρυφτηκατε σαν τα ποντικια και ξεχασατε τα μεγαλα λογια και τις ανακοινωσεις.
τσαμπα μαγκες ολοι ξερουμε να το παιζουμε...πισω απο την ανωνυμια.
ανωνυμοι-επωνυμοι.
καλη σας νυχτα.

Ανώνυμος είπε...

Ανακοινώθηκαν στο site της ΕΣΟ οι εκπρόσωποι των σωματείων στην Γενική Συνέλευση της ΕΣΟ.

Με μια γρήγορη παρατήρηση της λίστας:

στις εκλογές αυτές θα ψηφίσουν σωματεία που την προηγούμενη αγωνιστική χρονιά δεν πείραν μέρος σε καμμία επίσημη διοργάνωση σε κανένα επίσημο διασυλλογικό ή ατομικό πρωτάθλημα. θα ψηφίσουν αυτοί για μας μόνο με ένα εσωτερικό πρωτάθλημα και που όλοι ξερουμε ότι ακόμη και αυτό έγινε στα χαρτιά.
ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΕΜΑΣ!!!

στις εκλογές αυτές θα ψηφίσουν σωματεία που η οικονομική συνδρομή τους στην ΕΣΟ πληρώθηκε από τα ταμεία των ΕΝΩΣΕΩΝ, εάν είναι δυνατόν!!!

στις εκλογές αυτές θα ψηφίσουν ως εκπρόσωποι σωματείων οι μεγαλοδιοργανωτές που τους δίνει τις διοργανώσεις η ΕΣΟ με ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ!!

και ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ: ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ την σημερινή διοίκηση της ΕΣΟ, για να συνεχίσουν τα αφεντκά την κονόμα απο την FIDE και από τις μεγαλοδιοργανώσεις.

και συ σκακιστή, σκάσε και πλήρωνε για να γίνονται πλούσιοι οι άλλοι με μαύρο χρήμα και πες και ένα ευχαριστώ στα παιδιά...που κάνουν τουλάχιστον και τις εκλογές έστω και μετά από κάποιους μήνες!!!

Ανώνυμος είπε...

Προς ανώνυμο καταγγέλοντα:
Έχετε υπόψη σας συγκεκριμένα σωματεία που συμμετέχουν με μαιμού εσωτερικά τουρνουά;Αν ναι μπορείτε να τα ονομάσετε;(έστω ένα για παράδειγμα)
Δεν βλέπω κάτι κακό στο να αποφασίσει η Ένωση να πληρώσει τις συνδρομές των σωματείων ανακουφίζοντας τα από το μικρό αυτό βάρος,είναι ασφαλώς δικαίωμα της κάθε νόμιμα εκλεγμένης διοίκησης και δεν μας(σας) πέφτει λόγος.Ετσι ένα μικρό επαρχιακό σωματείο εξοικονομεί κάποια χρήματα που μπορεί να τα διαθέσει με παραγωγικότερο τρόπο.

Ανώνυμος είπε...

το ότι οι ΕΝΩΣΕΙΣ πληρώνουν τις συνδρομές των σωματείων,βλέπω αγαπητέ φίλε το βλέπετε λογικό.

τι να κάνουμε έχουμε διαφορετικές αξίες.

βέβαια για έσας πιστεύω ότι είναι μία μικρή, πολύ μικρή λεπτομέρεια ότι όλα αυτά τα σωματεία που τα χρήματα των συνδρομών τους πληρώθηκαν από τις ΕΝΩΣΕΙΣ όλα μα όλα ψηφίζουν την υπάρχουσα διοίκηση της ΕΣΟ!!!

για τα σωματεία που θα ψηφίσουν μόνο και μόνο επειδή εμφανίζουν εσωτερικά τουρνουά μην ανησυχείτε είναι αρκετά ανά την Ελλάδα και θα αναφερθούν στην ΓΣ της ΕΣΟ.

πάντως άθελα σου έκανες και ένα καλό, επιβεβαίωσες την πληροφορία ότι οι Ενώσεις πλήρωσαν τις συνδρομές κάποιων σωματείων, σε ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά από τον πιο πάνω διάλογο οι ενώσεις με τα χρήματα που τους δίνει η ΕΣΟ για ανάπτυξη πληρώνουν τις συνδρομές των σωματείων, που τις έχουν απλήρωτες, μόνο και μόνο γιατί θα ψηφίσουν την παράταξη Μακρόπουλου?
Από την άλλη στην ΕΣΣΝΑ η ΕΣΟ δεν πλήρωνε το λεωφορείο για τα σχολικά(δεν ήταν κοντά οι εκλογές τότε)και δεν έκαναν την Α εθνική, γιατί λέει δεν είχαν χρήματα, αλλά για να δώσουν τα χρήματα να πληρώσουν τις συνδρομές των σωματείων που θα τους ψηφίσουν δεν έχουν κανένα πρόβλημα.
Για καθίστε καλά εδώ είναι σοβαρά τα πράγματα...

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ένα αντιπρόσωπος σωματείου, που οργανώνει "κανονικά και όχι μαϊμού" εσωτερικά τουρνουά, αγώνες rapid κάθε καλοκαίρι, συνεστιάσεις, διαλέξεις, μαθήματα με 3 προπονητές, μαθητικούς αγώνες, τουρνουά γονέων κλπ. κλπ., γιαυτό και έχει αξία η ψήφος μου. Διότι δεν είναι δεδομένη (προς το παρόν) σε καμμία παράταξη. Περιμένω από τους υποψήφιους συμβούλους να με πείσουν με τις θέσεις τους, η με τις αντιθέσεις τους με τους υποψήφιους των άλλων παρατάξεων, για να αποφασίσω αν αξίζει τελικάνα συμμετέχωσε αυτή την δημοκρατική διαδικασία.
Ένας προβληματισμένος "ανώνυμος" εκπρόσωπος

trandism είπε...

Αυτό πάντως είναι με διάφορα το thread με το μεγαλύτερο ποσοστό ανώνυμων σχολιαστών..

Προς κύριο τελευταίο ανώνυμο εκπρόσωπο: Συνεχίστε αυτά που κάνετε και γράψτε την ΕΣΟ και τις παρατάξεις εκεί που δεν πιάνει μελάνη

Ανώνυμος είπε...

Και αν κατα λάθος πιάσει το μελάνι;
Με μπλάνκο κάνουμε τίποτα ή.....

Ανώνυμος είπε...

Ελάτε ρε παιδιά που δεν έχετε ακούσει ότι οι ενώσεις πληρώνουν τις συνδρομές των σωματείων. Εδώ παλιότερα (ίσως και τώρα) τις πλήρωνε η ΕΣΟ (Φυσικά μόνο σε αυτούς που ψήφιζαν τη διοίκηση Μακρόπουλου).
Η δυναστεία Μακρόπουλου θα συνεχιστεί είτε το θέλουμε είτε όχι... τουλάχιστον μέχρι να βγει σε σύνταξη ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ.

Ήρωνας

Ανώνυμος είπε...

Τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές της ΕΣΟ η συζήτηση τείνει να καταλήξει σε άναρθρες κραυγές και λογική "τσαμπουκά" από την πλειοψηφία της διοίκησης αλλά και από τους "νεόκοπους" που θέλουν να την αντικαταστήσουν. Έχω την αίσθηση οτι προωθείται έντεχνα ο αποπροσανατολισμός και η καθοδήγηση της συζήτησης όχι σε αντιπαράθεση επιχειρημάτων αλλά σε αντιπαράθεση προσωπικών χαρακτηρισμών. Η Νέα Σκακιστική Κίνηση ανακοίνωσε αρκετό καιρό πριν τις θέσεις της με τις οποίες διεκδικεί τη στήριξη των σωματείων στις επερχόμενες εκλογές. Οι θέσεις αυτές, προϊόν συλλογικής επεξεργασίας οι οποίες στηρίζονται στην εμπειρία της προηγούμενης δράσης μας στην διοίκηση της ΕΣΟ, στις διοικήσεις των Ενώσεων αλλά και στα ίδια τα κύτταρα του σκακιού, τα σωματεία, θέλαμε να γίνουν αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση για τα προβήματα του ελληνικού σκακιού. Πετύχαμε να προσεγγίσουμε σωματεία ακριβώς επειδή μιλήσαμε με ειλικρίνεια, συνέπεια αλλά και αποφασιστικότητα. Δεν χρησιμοποιούμε την λογική των υποσχέσεων οι οποίες ξεχνιούνται μετά τις εκλογές. Υποστηρίζουμε οτι φορείς των αλλαγών πρέπει να είναι τα ίδια τα σωματεία.
Έτσι λοιπόν υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την διεκδίκηση οικονομικών πόρων από τον κρατικό προϋπολογιμό. Η απάντηση των "αντιπάλων" μας είναι οτι δεν είμαστε ρεαλιστές. Για να δούμε τι λέει το άρθρο 16, παρ. 9 του Ελληνικού Στντάγματος: "Ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του
Κράτους. Το Κράτος επιχορηγεί και ελέγχει τις ενώσεις των αθλητικών
σωματείων κάθε είδους, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει επίσης τη διάθεση των ενισχύσεων που παρέχονται κάθε φορά στις επιχορηγούμενες ενώσεις σύμφωνα με τον προορισμό τους."
Ζητάμε λοιπόν το αυτονόητο. Και βέβαια η διεκδίκηση της υλοποίησης της επιταγής του συντάγματος "επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων" όπως ορίζει το τελευταίο άρθρο 120.
Γιατί λοπόν προσπαθούν οι άλλες δύο παρατάξεις να βάλουν στην ίδια θέση την κρατική επιχορήγηση με την ιδιωτική "χρηματοδότηση"; Αφενός η διοίκηση της ΕΣΟ έχει εγκαταλείψει κάθε λογική και προσπάθεια διεκδίκησης του αυτονόητου, κάνοντας "παιχνίδι" με την Α' Εθνική και αφετέρου η ΑΣΠ προτείνει να "αναζητήσουμε και να αποδεχτούμε χορηγίες από ιδιώτες, οι οποίοι επιδιώκουν τη διακριτική διαφημιστική προβολή τους στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ΕΣΟ, υπό τον όρο ότι οι δραστηριότητές τους είναι συμβατές με το αθλητικό και το σκακιστικό ήθος και την προστασία της παιδικής ηλικίας." Τελικά ποια είναι η διαφορά ή μήπως δεν υπάρχει; Στο ψευτοδίλημmα "Μακρόπουλος ή Σερετάκης" απαντάμε οτι το σκάκι (και ο αθλητισμός) πρέπει να είναι για όλους χωρίς οικονομικούς περιορισμούς κάθε είδους.

Ανώνυμος είπε...

Φίλες και φίλοι!

Βρίσκομαι σε δύσκολη θέση. Αισθάνομαι άσχημα. Συμπαθώ και εκτιμώ το Γιάννη τον Τσουκαράκη, αλλά αισθάνομαι ότι το παραπάνω κείμενό του προσβάλλει τη λογική και πληγώνει το συναίσθημά μου. Προσπαθώ, επιστρατεύοντας όλες τις δυνάμεις μου, να τον δικαιολογήσω: Η προεκλογική ρητορική εύκολα μπορεί να εξοκείλει και να γίνει ξύλινη, αφοριστική και άδικη, η ανάγκη να ανακαλύψουμε, κι αν δεν υπάρχουν, να εφεύρουμε, «βαρβάρους», για να συσπειρώσουμε τους ψηφοφόρους μας, είναι πιεστική, οι ιδεολογικές και κομματικές καταβολές διαμορφώνουν καθοριστικά τη σκέψη και την πολιτική πρακτική.

Σταχυολογώ από το γραπτό του Γιάννη:

«άναρθρες κραυγές»: Αποτελεί απαξιωτική κατηγορηματική αξιολογική κρίση, η οποία απορρίπτει συλλήβδην και αναιτιολόγητα κάθε δημόσια έκφραση θέσεων και επιχειρημάτων.

«λογική τσαμπουκά»: Η «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» αγωνίζεται δημοσίως και ευθαρσώς, με νηφαλιότητα και επιχειρήματα, να αναδεικνύει και να διορθώνει τα κακώς κείμενα. Θέλει να πείθει και όχι να υφαρπάξει ή να εκβιάσει την ψήφο των σωματείων. Έχεις, Γιάννη, συγκεκριμένα παραδείγματα και αποδείξεις για το αντίθετο;

«νεόκοπους»: Τα πρόσωπα, τα οποία στελεχώνουν την «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ», είναι στην πλειονότητά τους νέα στην ηλικία, πλην όμως έχουν γνωστή σε όλους πολυετή παρουσία και δράση στο σκακιστικό γίγνεσθαι. Αν ο χαρακτηρισμός «νεόκοποι» αφορά στην απόφασή μας να διεκδικήσουμε την ψήφο των σωματείων και να τους δώσουμε, για πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά, την εναλλακτική δυνατότητα να απορρίψουν το δίλημμα «αναγκαστική συμπολίτευση ή περιχαρακωμένη αντιπολίτευση», «Μακρόπουλος ή αντι – Μακρόπουλος», θα μου επιτρέψεις, Γιάννη, να παρατηρήσω ότι φανερώνει μια απαράδεκτα συντηρητική πολιτική λογική και το φόβο της διατάραξης της υφιστάμενης κατάστασης και των βολικών συσχετισμών.

«προωθείται έντεχνα ο αποπροσανατολισμός και η καθοδήγηση της συζήτησης»: Γιάννη, τα σωματεία διαθέτουν γνώση, μνήμη και κρίση. Όποιος τα υποτιμά ή θέλει να υποκαταστήσει τη βούλησή τους, είναι καταδικασμένος σε πολιτική απομόνωση και αποτυχία. Η «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» αντλεί την εκλογική δύναμή της από την απήχηση των θέσεών της και από τις άριστες διαπροσωπικές σχέσεις, τις οποίες όλοι εμείς έχουμε επί σειρά ετών αναπτύξει με σεβασμό, ειλικρίνεια, εντιμότητα και συνέπεια με τους ανθρώπους του σκακιού σε όλη την Ελλάδα.

Γιάννη, η μισή αλήθεια είναι πανθομολογουμένως χειρότερη από το ψέμα. Η αποσπασματική χρήση και κριτική των θέσεων της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» αποτελεί σημαντικό πολιτικό και επικοινωνιακό ολίσθημα. Αντιγράφω από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ»:

Αναζήτηση δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης

Κεντρική ιδέα: Αναζητούμε με τρόπο τεκμηριωμένο και συστηματικό, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες πολιτικές, επικοινωνιακές και νομικές μεθόδους, χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της ΕΣΟ από το Κράτος, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιώτες.
Παρατηρήσεις: Δεν ενεργούμε για το θεαθήναι και τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά επιδιώκουμε ουσιαστικά αποτελέσματα. Αναζητούμε και αποδεχόμαστε χορηγίες από ιδιώτες, οι οποίοι επιδιώκουν τη διακριτική διαφημιστική προβολή τους στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ΕΣΟ, υπό τον όρο ότι οι δραστηριότητές τους είναι συμβατές με το αθλητικό και το σκακιστικό ήθος και την προστασία της παιδικής ηλικίας. Εξασφαλίζουμε τη δίκαιη σχέση μεταξύ του μεγέθους της ιδιωτικής χορηγίας και της διαφημιστικής προβολής του χορηγού.

Η χωρίς παραμορφωτικά γυαλιά ανάγνωση των προγραμματικών δεσμεύσεων της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι εμείς δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε με ουσιαστικές ενέργειες για το σκάκι κάθε διαθέσιμο ευρώ τόσο από την Πολιτεία όσο και από την Κοινωνία. Πιστεύουμε ότι τα χρήματα, τα οποία επενδύονται στο σκάκι, είναι πολύτιμα και, στο μέτρο που το σύγχρονο ελληνικό Κράτος, λόγω οικονομικής στενότητας ή αρνητικής για το σκάκι ιεράρχησης προτεραιοτήτων, εγγενούς κωλυσιεργίας ή πολιτικής σκοπιμότητας, δεν ανταποκρίνεται ή ανταποκρίνεται ανεπαρκώς στις συνταγματικώς κατοχυρωμένες υποχρεώσεις του έναντι του αθλήματός μας, η ιδιωτική χρηματοδότηση είναι απολύτως επιβεβλημένη. Διαφωνείς, Γιάννη;

Γιάννη, μπορώ έντιμα να σε διαβεβαιώσω ότι οι εκλογές θα περάσουν και εγώ και εσύ και όλοι, όσοι στελεχώνουμε τα ψηφοδέλτια της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» και της «ΝΕΑΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ», πάλι φίλοι θα είμαστε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για το καλύτερο μέλλον του ελληνικού σκακιού, που όλοι ανεξαιρέτως ονειρευόμαστε. Όμως, σε παρακαλώ να δώσεις, πρώτα στον εαυτό σου και μετά σε όλους εμάς, μια πειστική απάντηση στο αμείλικτο ερώτημα του Μεγάλου Αλεξανδρινού Κ. Π. Καβάφη:

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.

Φιλικά
Χρήστος Γκορίτσας

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε κε Γκορίτσα,

Συγχωρείστε με αν κάνω λάθος, γιατί δε σας γνωρίζω προσωπικά, αλλα άτομα με "γνωστή σε όλους πολυετή παρουσία και δράση στο σκακιστικό γίγνεσθαι" που δημιουργούν παράταξη 10 μέρες πριν από τις εκλογές, μάλλον διαφωνία κατά τη μοιρασιά μου θυμίζει.

Διαφορετικά,όλη αυτή η αναζήτηση "με τρόπο τεκμηριωμένο και συστηματικό, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες πολιτικές, επικοινωνιακές και νομικές μεθόδους, χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της ΕΣΟ από το Κράτος, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιώτες" που τόσο ωραία ακούγεται, όπως και τα υπόλοιπα που αναφέρετε, θα μπορούσε να φαίνονται πιό πιστευτά αν είχαν προωθηθεί πρώτα με έργα από όλα αυτά τα άτομα με την πολυετή παρουσία, αντί απλά να μας ζητάτε να δεχτούμε το λόγο σας γι' αυτό.

Είναι γνωστή η λογική του "ότι δεν ελέγχουμε το καταστρέφουμε", η απαξίωση όλων των πρωταθλημάτων (ατομικών & ομαδικών) και η πλήρης ανυπαρξία αναπτυξιακής πολιτικής και στρατηγικού σχεδιασμού των διαφόρων διοικήσεων Μακρόπουλου,όπως γνωστά είναι και τα ολέθρια αποτελέσματά τους στο ελληνικό σκάκι τις τελευταίες δεκαετίες.

Αλλά οι περιοδικές και περιστασιακές ενασχολήσεις και συμμαχίες διαφόρων, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές κάθε φορά, δυστυχώς δε φαίνονται ικανές να το αλλάξουν αυτό.

G GEORGOPOULOS είπε...

Αγαπητέ φίλε ανώνυμε διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή την άποψη σου...
Όμως θέλω να σου πω το εξής απλό: πολλές φορές χωρίς να το καταλάβει κανείς με έναν εντελώς αυθόρμητο τρόπο αποφασίζει να περάσει το ποτάμι γιατί:
δεν αντέχει άλλο να μηδενίζουν τα όνειρά του,
δεν αντέχει άλλο να εξευτιλίζεται το τρέξιμο και οι αγώνες που έχει κάνει,
δεν αντέχει να βλέπει ξαφνικά τα χρόνια που έχασε από την ζωή του για να δημιουργήσει και να βάλει και αυτός ένα μικρό λιθαράκι για το σκάκι στην περιοχή του ... ΝΑ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ από καιροσκόπους που του κατατρώνε συνέχεια τις σάρκες του για να κερδίσουν τι...ξέρεις τι...την ανέφελη πρόωρη δόξα, να κερδίσουν την καταξίωση που πιστεύουν ότι δίνει η κατάκτηση της κάθε καρέκλας...
Γι αυτά και άλλα πολλά που θα πω στην ΓΣ της ΕΣΟ ΑΠΟΦΆΣΙΣΑ να μετέχω στον συνδυασμό της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ»...

Γιώργος Γεωργόπουλος

Schrödinger's Cat είπε...

Για το θάνατο του Θανάση Βουρεκά (δελτίο Τύπου):


Στις 15 Δεκέμβρη έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ο Θανάσης Βουρεκάς σε ηλικία 69 ετών. Ο σκακιστικός κόσμος έχασε έναν ανιδιοτελή εργάτη, αγωνιστή και οραματιστή.

Ο Θανάσης Βουρεκάς είχε διατελέσει μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ, υπήρξε επί σειρά χρόνων η ψυχή του ΠΣΣ Ανάκασας και μέχρι την τελευταία στιγμή επιμελούνταν την «Σκακιστική Επιθεώρηση», τριμηνιαία έκδοση του ΠΣΣ Ανάκασας. Τη δεκαετία του 70 έκδιδε το «79», που ήταν και η πρώτη σκακιστική εφημερίδα στην Ελλάδα.

Εκτός από το σκάκι, στα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε και με το ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας του «Αστέρα» Αμπελοκήπων, ενώ γνωστή ήταν και η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική.

Είχε δραστήρια συμμετοχή στους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας.

Παρά τον κλονισμό της υγείας του τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον τα τεκτενόμενα στο ελληνικό σκάκι και την ΕΣΟ, καθώς και τις προσπάθειες της Νέας Σκακιστικής Κίνησης, την οποία στήριξε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της.

Στην κηδεία του που έγινε την Τρίτη 16 Δεκέμβρη παρέστησαν εκ μέρους της ΝΣΚ οι Νίκος Σερετάκης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ και Οδυσσέας Βαζελάκης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΣΝΑ και πρόεδρος του ΣΟ Νέας Φιλαδέλφειας.

Η Νέα Σκακιστική Κίνηση εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τον ΠΣΣ Ανάκασας.


Νέα Σκακιστική Κίνηση