Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

«Άνοιξη 2009»

Ο Σκακιστικός Όμιλος Νέας Φιλαδέλφειας διοργανώνει κλειστό τουρνουά με διεθνή αξιολόγηση και νόρμα τίτλου ΥΜ με την επωνυμία «Άνοιξη 2009». Θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα γίνουν δύο όμιλοι, στην δεύτερη φάση θα αγωνιστούν μεταξύ τους : α) οι τρείς πρώτοι κάθε ομίλου, β) οι τρείς επόμενοι κάθε ομίλου, και γ) οι 7ος και 8ος κάθε ομίλου, μεταφέροντας τα μεταξύ τους αποτελέσματα της πρώτης φάσης. Για την επίσπευση της πρώτης φάσης του τουρνουά, μετά από συμφωνία των παικτών θα γίνουν δύο αγωνιστικές σε μία εβδομάδα. Η ημέρα θα ορισθεί μετά από συμφωνία των παικτών, την ημέρα έναρξης του τουρνουά.

Οι αγώνες θα διεξάγονται κάθε Τρίτη, με έναρξη την Τρίτη 7 Απριλίου, στο εντευκτήριο του Σκακιστικού Ομίλου Νέας Φιλαδέλφειας, Πλατεία Κολοκοτρώνη (Τρωάδος & Μανδηλαρά), Νέα Φιλαδέλφεια, (μετάβαση με το λεωφορείο αριθμός Β8, Α9 και Β9 στάση Κομπαρσίτα).

Θα δοθούν χρηματικά έπαθλα στον πρώτο κάθε ομίλου της πρώτης φάσης 100,00 € στον δεύτερο κάθε ομίλου της πρώτης φάσης 50,00 €. Eπίσης θα δοθούν χρηματικά έπαθλα στους τρεις πρώτους της τελικής κατάταξης της δεύτερης φάσης.
Ο πρώτος 200,00 €
Ο δεύτερος 100,00 €
Ο τρίτος 50,00 €
Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα χρηματικά έπαθλα μοιράζονται.

Συμμετέχουν: Γκορίτσας (2338), Τασσόπουλος (2310), Δεληθανάσης (2280), Σκαλκώτας (2278), Κολιόπουλος (2221), Κωστούρος (2216), Τεπελένης (2209), Κωστόπουλος Ε. (2196), Ποτέας (2189), Δούνης (2165), Κλώκας (2162), Κωστόπουλος Β. (2145 ελλ.), Κονιστής (2062), Νικολέρης (2061), Βαζελάκης (2017), Καλδής (2006).

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.sonf.gr/

16 σχόλια:

chess4poker είπε...

Τα έπαθλα όσο πάνε και μειώνονται, από το φθινόπωρο θα παίζουμε για δώρο τίποτα καραμέλες.

Ανώνυμος είπε...

Παίξε πόκερ είναι πιο επικερδές τι το θες το σκάκι.

Αποστόλης είπε...

Με συγχωρείτε, ο ΣΟ Νέας Φιλαδέλφειας δεν είναι ο σύλλογος που διακυρήττει πως είναι κατά των παραβόλων; Στην προκήρυξη που έχουν στο www.sonf.gr αναφέρεται πως θα εισπραχθεί από τους συμμετέχοντες παράβολο 30 ευρώ (προφανώς για να καλυφθούν τα φτωχά έπαθλα). Θα έπρεπε να υπάρχει συνέπεια θέσεων και πράξης.

protest είπε...

Ε, αυτά ισχύουν για τους άλλους, βρε Αποστόλη!

SirJohn είπε...

Από τα παράβολα θα μαζέψουν 480 ευρώ, ενώ τα συνολικά έπαθλα είναι 650 ευρώ. Δεν φτάνει που βάζουν κι από την τσέπη τους οι άνθρωποι, τους κράζετε κι από πάνω...

Ανώνυμος είπε...

Τα παράβολα πολλοί εμίσησαν, το (ζεστό) χρήμα ουδείς.........

Ανώνυμος είπε...

Η καφρίλα είναι ανίκητη

Ανώνυμος είπε...

να και ένα τουρνουά πραγματικά αξίζει!!!!

Ανώνυμος είπε...

Παράβολα σε κλειστό τουρνουά αυτό και αν είναι καταπληκτικό

SirJohn είπε...

Αν εξαιρέσεις τα ισχυρά κλειστά με παίχτες μόνο 2500+, όλα τα άλλα έχουν παράβολα.....αλλιώς δεν θα είχαν και έπαθλα.

Ειδικά μάλιστα τα κλειστά νόρμας IM/GM έχουν παράβολα γύρω στα 150-300 ευρώ.

Δεν καταλαβαίνω προς τι η έκπληξη.

Ανώνυμος είπε...

Το έπαθλο σε ένα κλειστό τουρνουά για νόρμα είναι η νόρμα. Οι κάτοχοι του αντίστοιχου τίτλου συνήθως πληρώνονται για τη συμμετοχή τους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Το έπαθλο όταν παίζεις σκάκι είναι το σκάκι. Από κει και μετά φασκελοκουκούλωστα.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Αυτό που λέει ο Παναγιώτης είναι ωραίο και ίσως θα έπρεπε να ισχύει σε μια εξιδανικευμένη κοινωνία. Στην πραγματικότητα, τόσο σχετικά με το σκάκι όσο και με άλλες δραστηριότητες (π.χ. Τέχνη), τα κίνητρα των περισσότερων ανθρώπων είναι μικτά. Κάποια έχουν χρονική αμεσότητα και κάποια λειτουργούν σε βάθος χρόνου.

Για παράδειγμα, μολονότι ως έφηβος ήθελα να βγαίνω πρώτος στους αγώνες στους οποίους συμμετείχα, με ενδιέφερε επίσης να παίζω καλές παρτίδες. Επίσης, διατηρώ ιδιαίτερα θερμά συναισθήματα για τα σκακιστικά βιβλία που είχα κερδίσει ως έπαθλα σε αγώνες, συναισθήματα που αντίστοιχα δεν έχω για άλλα βιβλία.

Τα μικτά κίνητρα δεν είναι κακό πράγμα, αρκεί να αναγνωρίζουμε την πραγματικότητά τους, τις συναισθηματικές μας διακυμάνσεις ως προς αυτά και την ανάγκη προσαρμογής της συμπεριφοράς μας ώστε να ισορροπούνται σε κάποιο βαθμό.

Παραπέμποντας στο θέμα που αναγράφηκε πρόσφατα (3 Απριλίου) με αφορμή την πλακέτα για τον Steinitz, προσωπικά, πιστεύω ότι οι κορυφαίοι παίκτες θα έπρεπε να αμείβονται για την αγωνιστική (και άλλη!) δραστηριότητά τους, επειδή επιτελούν κοινωνικό έργο. Η επιβράβευση του κοινωνικού έργου και η ενίσχυσή του είναι σκόπιμη, έστω κι αν δημιουργεί νέα κίνητρα που δεν ταυτίζονται με το "ατόφιο" αθλητικό πνεύμα.

Η παρακμή των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων (σχετικά έχω γράψει παλιότερα, με έμφαση στις προσυμφωνημένες ισοπαλίες) οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη αναγνώρισης της αξίας των παρτίδων, τόσο από την ΕΣΟ όσο και από τον ευρύτερο σκακιστικό κόσμο. Η ίδια η έλλειψη αναγνώρισης οδήγησε στη διαστρέβλωση των κινήτρων, ώστε άνθρωποι που πραγματικά αγαπούν το σκάκι (όπως οι Μπανίκας, Παπαϊωάννου, Ι.Νικολαΐδης) να προτιμούν να μην παίξουν σκάκι εναντίον ενός ισχυρού αντιπάλου από το να παίξουν. Αν δεν αναγνωρίσουμε αυτή την πραγματικότητα και δεν προχωρήσουμε σε διορθωτικές κινήσεις (π.χ. σωστά έπαθλα), το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί.

Τέλος, όσον αφορά τα κίνητρα, πολύ μεγαλύτερη ζημιά από το χρήμα έχει κάνει ο συντελεστής ELO. Το χρήμα συχνά μεταφράζεται από τους σκακιστές σε σκακιστικό υλικό, π.χ. Η/Υ, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν την επίδοσή τους. Ακόμα και κορυφαίοι Έλληνες σκακιστές έχουν προσλάβει ξένους προπονητές χρησιμοποιώντας τα οδοιπορικά που παίρνουν από την ΕΣΟ. Ο συντελεστής ELO όμως συχνά συνδέεται με στοιχεία της προσωπικότητάς μας όπως η ματαιοδοξία, με τρόπους πολύ αντίθετους με το αθλητικό πνεύμα –αλλά σπάνια ακούγονται εκκλήσεις για την κατάργησή του, όπως κατά καιρούς συμβαίνει για τα χρηματικά έπαθλα.

Σε τελική ανάλυση, οποιοδήποτε έπαθλο, χρηματικό ή μη, και συντελεστής ELO θα ήταν προτιμότερο να λειτουργούν περισσότερο ως μέσον και λιγότερο ως στόχος. Η κατάλληλη ισορροπία όμως ανάμεσα στα δύο εξαρτάται από τον καθένα μας. Ειδικά για τις μικρές ηλικίες, η αντιμετώπιση γονιών, προπονητών και παραγόντων παίζει σημαντικό ρόλο.

Ανώνυμος είπε...

Σβήστηκαν κάποια post ή είναι η εντύπωση μου;

Schrödinger's Cat είπε...

Κανένα ποστ δεν σβήστηκε. Έχει να συμβεί κάτι μήνες. Στις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που αφαιρώ κάποιο ποστ, ενημερώνω για την αιτία της διαγραφής.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως μου αρέσουν πολύ οι συζητήσεις εδώ.

Συχνά πυκνά ο Ανάντ έλεγε πράγματα που διάβαζε από τις πολεμικές τέχνες του Σουν Τζου όπως "αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει έναν παίκτη είναι μόνο η νίκη", και άλλες τέτοιες αμερικανιές, αλλά τα πράγματα καλύτερα να αναλύονται σε περισσότερο βάθος.