Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

«Όπως σας αρέσει»

Από το φίλο σκακιστή Ελισσαίο Βλάχο έλαβα το παρακάτω κείμενο, σχετικό με τη σαιξπηρική κωμωδία «Όπως σας αρέσει» που ανεβαίνει από 6 Μαΐου ως 7 Ιουνίου στο θέατρο Βαφείο και στην οποία ο Ελισσαίος έχει την οργάνωση παραγωγής:

Γραμμένο ανάμεσα στο 1598 και το 1600, το Όπως σας αρέσει οφείλει πολλά στον μύθο της Αρκαδίας και στην παράδοση των βουκολικών ειδυλλίων της Αναγέννησης, όπου η αγροτική εξοχή και τα δάση προσφέρουν άσυλο στους φυγάδες της πόλης ή της Αυλής και γίνονται το ιδανικό -και ουτοπικό- πλαίσιο για αγνούς έρωτες και ευτυχισμένη ζωή. Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης της σαιξπηρικής κωμωδίας εκτυλίσσεται στο δάσος του Άρντεν. Εκεί καταφεύγουν ο Ορλάντο, κυνηγημένος από τον μεγαλύτερο αδελφό του, μαζί με τον γέρο υπηρέτη Αδάμ, και η εξορισμένη από τον θείο της Ροζαλίντα μαζί με την αγαπημένη ξαδέλφη της Σήλια και τον τρελό της Αυλής. Εκεί βρίσκονται κι άλλοι εξόριστοι, ο έκπτωτος Δούκας, πατέρας της Ροζαλίντας, οι άρχοντες που τον ακολούθησαν, καθώς και οι γηγενείς, βοσκοί και βοσκοπούλες.

Όλος αυτός ο καλός κόσμος θα μπλεχτεί σε λογιών-λογιών κατακτητικές επιχειρήσεις, σε ιστορίες αγάπης, μεταμφίεσης και αλλαγής ταυτότητας, φύλου και κοινωνικής τάξης, σε παιχνίδια παραπλάνησης και αποπλάνησης, μέσα σε ένα κλίμα ευωχίας και εύθυμης διάθεσης, απ’ όπου όμως δεν λείπουν ο φιλοσοφικός στοχασμός, η οικολογική ανησυχία και μια δόση μελαγχολίας. Στο τέλος, η –σχεδόν μαγική- μεταστροφή των κακών σε καλούς, η αποκατάσταση εξουσιών και αγαθών στους νόμιμους δικαιούχους τους και τα δεσμά του γάμου που θα ενώσουν τους ερωτευμένους, φαίνεται να προοιωνίζονται ένα καλύτερο «αύριο», έναν κόσμο απόλυτα «τακτοποιημένο» και ως εκ τούτου τέλειο, μια δυνατότητα για το ανθρώπινο γένος επιστροφής στον Παράδεισο, την ευτυχία.

Το Όπως σας αρέσει δικαιώνει πλήρως τον τίτλο του μια που μπορεί να εκληφθεί είτε ως ένα συντηρητικό έργο που επιβραβεύει τα συμβατικά κοινωνικά ήθη με την τελική ειδυλλιακή επιστροφή στην κανονικότητα και την νομιμότητα, είτε ως ένα έργο ανατρεπτικό που εκθέτει την αστάθεια των παραδοσιακών σεξουαλικών ρόλων και αξιών. Σ’ αυτή την «αμφιβολία» συμβάλλει δραστικά και η σύμβαση του ελισαβετιανού θεάτρου που θέλει άνδρες ηθοποιοί να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους, και τους γυναικείους.

Την ίδια σύμβαση -και με ανάλογο στόχο- χρησιμοποιεί και η Angelus Novus στην παράστασή της, και προτείνει μια κωμωδία απαλλαγμένη από τα κακά επιθεωρησιακά στερεότυπα, από την πρόκληση εύκολου γέλιου, π.χ., μέσα από τη γελοιοποίηση είτε της γυναίκας είτε της ομοφυλοφιλίας που υπαινίσσεται η παρενδυσία. Αφήνοντας ανοιχτό το νόημα του έργου. Για να του δώσουν ένα οι θεατές. Αυτό που τους αρέσει. Όπως τους αρέσει.

Όπως σας αρέσει
Κωμωδία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Από 6 Μαΐου έως 7 Ιουνίου 2009
Θέατρο Βαφείο
Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Μετρό Κεραμεικού, Βοτανικός
τηλ: 210-3425.637


Συντελεστές:
Μετάφραση: Ελένη Μερκενίδου
Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης
Μουσική: Κωστής Βοζίκης
Επιμέλεια κίνησης: Έφη Δρόσου
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου – Δημήτρης Θεοχαρούδης (ομάδα beforelight)
Βοηθός σκηνοθέτη - εκγύμναση ηθοποιών: Λιάνα Ταουσιάνη
Βοηθός ενδυματολόγου: Σοφία Δαμιανίδου

Ηθοποιοί:
Νίκος Αλεξίου, Γιάννης Δρακόπουλος, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Δημήτρης Καρτόκης, Αντώνης Κρόμπας, Κώστας Λούκας, Λεωνίδας Μαράκης, Τάσος Μπαρνιαδάκης, Δημήτρης Ντάσκας.

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες
Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ (κανονικό) – 15 ευρώ (φοιτητικό) – 10 ευρώ (ομαδικό)

Πληροφορίες - Επικοινωνία:
Δέσποινα Ερρίκου, 6944 613 607, errikou@eexi.gr
Οργάνωση παραγωγής: Ελισσαίος Βλάχος
Σχεδιασμός διαφημιστικού υλικού: Βασίλης Παπαδόπουλος
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κουτράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: