Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ατομικά Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα 2010



Του Μέτοικου στη Νίσυρο

560 σκακιστές και σκακίστριες, ανάμεσά τους 200 GM, συμμετέχουν στα φετινά Πανευρωπαϊκά Ατομικά Πρωταθλήματα που έχουν αρχίσει από το Σάββατο στη Ριέκα της Κροατίας. Το τουρνουά είναι ανοιχτό σ'όλους τους Ευρωπαίους σκακιστές, χωρίς περιορισμό ανά ομοσπονδία, διεξάγεται σε 11 γύρους και συγκεντρώνει πολλούς ισχυρούς σκακιστές, αλλά όχι την αφρόκρεμα, καθώς οι ημερομηνίες του συμπίπτουν με το Amber (13-25/3) στη Νίκαια της Γαλλίας. Εκτός απο τα πολύ ψηλά έπαθλα (180.000 ευρώ συνολικά, 20.000 η πρώτη θέση, 1.000 η 25η στην όπεν κατηγορία, 10.000 ευρώ στην πρώτη γυναίκα), οι αγωνιζόμενοι διεκδικούν και 22 θέσεις πρόκρισης στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Καθόλου περίεργο το ότι συγκεντρώνει τους μισούς από τους 200 σκακιστές που προηγούνται στην παγκόσμια κατάταξη της FIDE, καθώς θυμίζει ένα γιγαντιαίο ζονάλ.

Η ελληνική αποστολή περιλαμβάνει δεκατρείς σκακιστές και οκτώ σκακίστριες. Καλύτερο ξεκίνημα είχαν οι Κοτρωνιάς (παίζει σήμερα με τον Jobava, 2695), Μαστροβασίλης Δημ.(αντιμετωπίζει το νεαρό Λευκορώσο Zhigalko, 2648) με 2/2, ενώ καμμία Ελληνίδα δεν έχει πάνω από ένα βαθμό, αν και δεν έλειψαν οι νίκες επί ισχυροτέρων αντιπάλων.
Χρόνος σκέψης 90'/40+30'+30'' ανά κίνηση, καθημερινά η έναρξη είναι στις 16.30 ώρα Ελλάδας.

Επίσημος ιστότοπος της διοργάνωσης ο http://www.eurorijeka2010.com/home αλλά οι αγώνες μεταδίδονται και απο τις http://livechess.chessdom.com/site/, http://www.chess.co.uk/twic/live (όπου υπάρχει μετάδοση και των παρτίδων της Στεφανίδη στο Βελιγράδι), ενώ τα αποτελέσματα μπορεί να τα βρεί κάποιος και στo http://chess-results.com/tnr29567.aspx?lan=1

Με δυο ήττες απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους ξεκίνησε ο καθολικός ιερέας Valerio Piro(2069) από την Νάπολι που έχει πάρει την επίσημη έγκριση του Βατικανού για να συμμετάσχει στούς αγώνες.

24 σχόλια:

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Και ο αγωνας αρχισε:110 σκακιστες υπεβαλαν αιτημα στην οργανωτικη επιτροπη του Πανευρωπαϊκου πρωταθληματος ν'αλλαξει ο κανονας της μηδενικης ανοχης για την προσελευση στην αρχη της παρτιδας και να εχουν οι παικτες δικαιωμα ν'αργησουν 30' πριν μηδενιστουν.
Ο Προεδρος της εκτελεστικης επιτροπης αποδεχτηκε το αιτημα αλλα δηλωσε οτι δεν ειναι στην αρμοδιοτητα του ν'αποφασισει και το παρεπεμψε στην ECU.H προκυρηξη δεν κανει αναφορα στο θεμα και ετσι ισχυει ο κανονισμος της Fide περι μηδενικης ανοχης.
http://www.eurorijeka2010.com/home/News?year=2010&yearActive=yes&month=3&newsId=23

Στο μεταξυ η Παγκοσμια ομοσπονδια εδωσε στην δημοσιοτητα τον αναθεωρημενο κανονισμο για το doping στο σκακι.Για οσους δεν ειναι εξοικειωμενοι με το θεμα,ο συλλογισμος των διοικουντων ειναι οτι αν το σκακι εχει τους ιδιους κανονες με τα υπολοιπα Ολυμπιακα αθληματα θα μπει ευκολοτερα στους Ολυμπιακους Αγωνες.
Το κειμενο ειναι τεραστιο,και το διαβασα στα πεταχτα,αλλα ενδιαφεροντα σημεια του ειναι οτι το ποιες ειναι οι απαγορευμενες ουσιες καθοριζεται απο την WADA(χωρις επι του παροντος καποια διακριση για το οτι το σκακι δεν ειναι ακριβως "σωματικο αθλημα") και την καθιερωση των Whereabouts,που φανταζομαι ειναι αγνωστη λεξη για οσους δεν ασχολουνται με τον επαγγελματικο αθλητισμο.Πολυ περιληπτικα,επειδη η φαρμακοδιεγερση εχει αναχθει σε επιστημη,οι κορυφαιοι αθλητες ειναι υποχρεωμενοι να ενημερωνουν για το που βρισκονται καθε στιγμη,και η WADA και τα οργανα της μπορουν να ελεγξουν τον οποιοδηποτε,οποτεδηποτε απροειδοποιητα.Ε,αυτο μπαινει και στο σκακι.Καθε σκακιστης πανω απο 2650 και καθε σκακιστρια πανω απο 2450 θα πρεπει να ενημερωνει την Fide για το που βρισκεται καθε στιγμη και μπορει να ξυπνησει νυχτιατικα για να υποβληθει σ'ελεγχο!(Υπαρχει ενα σημειο στο αρθρο 5.5.1 που μου φαινεται ασαφες,καθως θετει αριθμητικο οριο 10 σκακιστων και 5 σκακιστριων.Δεν ειναι κατανοητο αν οι ελεγχοι δεν θα υπερβαινουν αυτους τους αριθμους,η αν θα υπαρχει προεπιλογη καποιων ατομων.Το τελευταιο φυσικα θα ηταν εξαιρετικα αδικο αν και ανακουφιστικο για τους υπολοιπους).
http://www.fide.com/images/stories/news_2010/fide_news/new_fide_anti-doping_regulations.pdf

Και αναμεσα σ'ολα αυτα ο Danailov κατεβαινει για προεδρος στην ECU..
http://reports.chessdom.com/news-2010/danailov-ecu-candidate

Που βαδίζουμε ; είπε...

Το 1984 του 'Οργουελ, μοιάζει ξεπερασμένο, μπροστά σε αυτά τα ενδεχόμενα σενάρια ...!
Όσο για τον Danailov και τους θιασώτες του και εδώ στην Ελλάδα καλύτερα να μην εκφέρω άποψη...

Inspirus είπε...

Πάντως, Κανονισμό (και Επιτροπή) Φαρμακοδιέγερσης έχει και η ΕΣΟ.
Σ'αυτόν, στο άρθρο 5.2 αναφέρεται:

Ο γεvικός σχεδιασμός όλωv τωv ελέγχωv vτόπιvγκ, τo ετήσιo πρόγραμμα αυτώv και η καταvoμή τωv ελέγχωv, κατά τη διάρκεια αγώvωv ή εκτός αυτώv, γίvεται από τo Ε.Σ.ΚΑ.Ν. (Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ) , σε συvεργασία με τηv ΕΣΟ και τoυς αρμόδιoυς φoρείς.
Σ'αυτά τα πλαίσια, ισχύει (τυπικά!?) και στη χώρα μας το περί whereabouts των σκακιστών.
Οι κορυφαίοι 10 σκακιστές (με βάση το εθνικό elo) και οι κορυφαίες 10 σκακίστριες, οφείλουν να ενημερώνουν την ΕΣΟ για το πού βρίσκονται, π.χ. αν ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή και σε, π.χ. τριήμερο αναψυχής στο Πήλιο!
Μη ρωτήσετε αν αυτό τηρείται...

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Το προβλημα δεν ειναι αν εφαρμοζονται αυτη την στιγμη,αλλα οτι ειναι στην διακριτικη ευχερεια των διοικουντων να τους εφαρμοσουν οποτε το επιλεξουν.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Το πρόβλημα δεν είναι απλά αν οι συγκεκριμένοι κανονισμοί εφαρμόζονται, αν υπάρχει κίνδυνος να εφαρμοστούν ή αν εφαρμόζονται όταν άλλοι παραμένουν ανεφάρμοστοι. Το πρόβλημα ξεκινάει από το αν κάποιοι κανονισμοί είναι πράγματι συναφείς με το σκάκι και έχουν ουσιαστικό νόημα ύπαρξης.

Προσωπικά, είμαι αντίθετος με τις γενικότερες Ολυμπιάδες, είμαι αντίθετος με την ένταξη του σκακιού στα λεγόμενα "Ολυμπιακά" αθλήματα, και οπωσδήποτε είμαι αντίθετος στα παραγοντίστικα πάρε-δώσε με ελπίδα κάποια υποτιθέμενα πιθανά ανταλλάγματα. Πιστεύω ότι το σκάκι έχει δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί και ότι πρέπει να αποφευχθεί η υποταγή του σε νοοτροπίες και γραφειοκρατίες ξένες προς αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Τα θέματα που θέτει ο Ηλίας είναι ενδιαφέροντα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο μακροσκελούς συζήτησης. Περιοριζόμενος στον κανονισμό περί ντόπινγκ (που φυσικά δεν είναι συναφής με το σκάκι, όπως σωστά υπονοεί ο Ηλίας), θέλω απλά να επισημάνω πως υπάρχει σχεδόν αποκλειστικά για να ικανοποιήσει τη ΔΟΕ. Αν και όντως γίνονται κάποιοι περιστασιακοί έλεγχοι (όχι στην Ελλάδα πάντως) στις μεγάλες διοργανώσεις, αυτοί έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα και όχι ουσιαστικό. Η λίστα των απαγορευμένων ουσιών έχει φυσικά παρθεί από τους κανονισμούς της WADA και δεν έχει δεχθεί κάποια ειδική επεξεργασία, δηλαδή πρόκειται για τις ίδιες ουσίες που απαγορεύονται για τους αθλητές στίβου κλπ. Βέβαια, οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες ουδόλως θα βελτίωναν την απόδοση ενός σκακιστή (το αντίθετο, μάλλον), από την άλλη όμως δεν είναι και ουσίες που κάποιος θα έπαιρνε "για πλάκα", οπότε δεν υπάρχει και ιδιαίτερο πρόβλημα.
Στην Ολυμπιάδα της Δρέσδης έγιναν κάποιοι έλεγχοι προς το τέλος. Οι παίκτες ήταν πάντως γενικά ενήμεροι, αν και δεν έλειψε το απρόβλεπτο (θυμάστε την περίπτωση του Ιβάντσουκ, που εκνευρισμένος λόγω ήττας εξαφανίστηκε στον τελευταίο γύρο και τον έτρεχαν...). Σε κάθε περίπτωση, δεν έχω ακούσει πουθενά στον κόσμο να εφαρμόζεται η διάταξη για τα whereabouts, ούτε και υπάρχει πρόθεση να εφαρμοστεί.
Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για έναν ανούσιο κανονισμό. Θα είχε νόημα αν ήταν προϊόν δουλειάς επιστημόνων με πεδίο έρευνας το ίδιο το σκάκι, και όχι απλή αντιγραφή άλλων κανονισμών. Από την άλλη, η εφαρμογή του είναι τόσο χαλαρή και περιορισμένη που δεν δημιουργεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
Αυτό που θα ήταν σίγουρα χρήσιμο, θα ήταν ένας κανονισμός εκ μέρους της ΦΙΝΤΕ που θα έθετε προδιαγραφές ελέγχου στα τουρνουά (ειδικά τα υψηλότερου επιπέδου) για εξωτερική βοήθεια, ηλεκτρονική ή μη. Τέτοια κρούσματα έχουν εμφανιστεί πολλά και είναι αρκετά σοβαρά. Όχι μόνο περιπτώσεις σκακιστών που πιάστηκαν να "κλέβουν", αλλά και πολλές περιπτώσεις αδίκων και αστήρικτων κατηγοριών κατά παικτών, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τους παίκτες όσο και για το σκάκι γενικότερα. Η θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων και προδιαγραφών θα προστάτευε το σκακιστικό χώρο τόσο από τους "απατεώνες" όσο και από αυτά τα λυπηρά φαινόμενα.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@Kουρκουνακης
Συμφωνω μαζι σας οτι αυτο ειναι το κυριο προβλημα,το σχολιο μου αφορα την υποβαθμιση του κανονισμου φαρμακοδιεγερσης σαν κατι που η ιδια η FIDE δεν εχει προθεση να εφαρμοσει.

@Μiddlewave
"Σε κάθε περίπτωση, δεν έχω ακούσει πουθενά στον κόσμο να εφαρμόζεται η διάταξη για τα whereabouts, ούτε και υπάρχει πρόθεση να εφαρμοστεί.."
Aυτο αποτελει προσωπικη γνωμη η εχετε καποια παραπανω πληροφορια;
Στα αλλα σπορ εχει ξεσπασει σαλος και το θεμα εχει φτασει στα δικαστηρια,δες http://www.telegraph.co.uk/sport/
othersports/drugsinsport/4317467/Whereabouts-doping-rule-to-be-challenged-in-court-in-Belgium.html

Δεν εχω χρονο για να μεταφρασω αυτη την στιγμη ετσι παραθετω αυτουσιο το αρθρο 5.5 του νεου κανονισμου:

5.5.1 FIDE shall identify a Registered Testing Pool of those Players who are required to comply with the whereabouts requirements of the International Standard for Testing, and shall publish the criteria for Players to be included in this Registered Testing Pool as well as a list of the Players meeting those criteria for the period in question. FIDE shall review and update as necessary its criteria for including Players in its Registered Testing Pool, and shall revise the membership of its Registered Testing Pool annually in accordance with the set criteria. Each Player in the Registered Testing Pool (a) shall advise FIDE of his/her whereabouts on a quarterly basis, in the manner set out in Article 11.3 of the International Standard for Testing; (b) shall update that information as necessary, in accordance with Article 11.4.2 of the International Standard for Testing, so that it remains accurate and complete at all times; and (c) shall make him/herself available for Testing at such whereabouts, in accordance with Article 11.4 of the International Standard for Testing. The ultimate responsibility for providing whereabouts information rests with each Player, however, it shall be the responsibility of each Member Association to use its best efforts to assist FIDE in obtaining whereabouts information as requested by FIDE. The following are Members of the FIDE Registered Testing Pool: The top male Players with the ELO rating over 2650 to a maximum of 10 players
The top female Players with the ELO rating over 2450 with a maximum of 5 players
Including the current male and female World Champions and the current male and female winners of the World Cup
The FIDE Medical Commission can include any other Player participating at an International Event, by written notice to the NCF and the Player according to the provisions of the International Standards for Testing.

5.5.2 A Player’s failure to advise FIDE of his/her whereabouts shall be deemed a filing failure for purposes of Article 2.4 where the conditions of Article 11.3.5 of the International Standard for Testing are met.

5.5.3 A Player’s failure to be available for Testing at his/her declared whereabouts shall be deemed a missed test for purposes of Article 2.4 where the conditions of Article 11.4.3 of the International Standard for Testing are met.

αλλα και το 2.4

2.4 Violation of applicable requirements regarding Player availability for Out-of-Competition Testing, including failure to file required whereabouts information and missed tests which are declared based on rules which comply with the International Standard for Testing. Any combination of three missed tests and/or filing failures within an eighteen-month period as determined by Anti-Doping Organizations with jurisdiction over the Player shall constitute an anti-doping rule violation

Αν παλι το νοημα αναμεσα στις γραμμες ειναι οτι η FIDE ψηφιζει κανονισμους που δεν προτιθεται να εφαρμοσει,τι να πω;

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Τι θα συνιστούσε άραγε ουσιαστικό σκακιστικό "ντόπινγκ"; Ίσως μια ουσία η οποία ενισχύει την πνευματική διέγερση για μικρή χρονική περίοδο ή ίσως μια ουσία που ενισχύει τις πνευματικές ικανότητες γενικότερα. Αν πράγματι υπάρχουν ουσίες που ενισχύουν τις ικανότητες απομνημόνευσης, οι οποίες δεν δημιουργούν ανεπιθύμητες παρενέργειες και είναι οικονομικά προσιτές σε όλους, θα έπρεπε να κατηγοριοποιηθούν ως νόμιμες ή ως παράνομες; Με άλλα λόγια, μοιάζουν περισσότερο με βελτίωση της διατροφής ή αλλοιώνουν σε θεμελιώδεις παραμέτρους την φυσική υπόσταση των αθλούμενων, π.χ. τροποποιώντας τον αριθμό ή/και την ποιότητα των συνάψεων του εγκεφάλου;

Αυτά και άλλα ερωτήματα παραμένουν ανούσια όσο η ίδια η σκακιστική κοινότητα δεν συμφωνεί σε ποιο βαθμό και με ποιες συνθήκες το σκάκι μπορεί ή/και πρέπει να θεωρείται άθλημα. Δεν έχω καταλάβει να υπάρχει κάποια σχετική αναλυτική και επί της ουσίας τοποθέτηση της F.I.D.E., ενώ στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι δεν έχουμε πείσει την ευρύτερη κοινωνία ότι το σκάκι δίκαια συμπεριλαμβάνεται στα αθλήματα από τους Νόμους.

Επομένως, βρίσκω ανόητους τους αυτοπεριορισμούς από εξωγενείς παράγοντες, ιδιαίτερα τη στιγμή που υπάρχει προφανώς αρνητικό προηγούμενο: μια σειρά από μέτρα έχουν δοκιμαστεί για να καταστήσουν το σκάκι πιο "τηλεοπτικό", αλλά φυσικά κανένα τους δεν είχε την επιθυμητή αποτελεσματικότητα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, δηλαδή ότι οι "ιθύνοντες" που πήραν τις σχετικές αποφάσεις δεν κατανοούσαν την πραγματική φύση και τις πραγματικές ανάγκες του σκακιού.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Αξιότιμοι φίλοι, η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι το σκάκι παραείναι ‘μεγάλο’ δηλαδή ευρύ για να το φέρουμε στα δικά μας μέτρα και καλούπια κατηγοριοποιήσεων και γι αυτό είναι και διαχρονικό και συνεχίζει και θα συνεχίζει να έλκει ‘εραστές’ από την αρχαιότητα ως την εποχή του Ιντερνέτ και της αντιύλης. Επειδή είναι και παιχνίδι και άθλημα και τέχνη και επιστήμη και διασκέδαση και πάθος και βάσανος και ηθοπλαστικό και καταστροφικό και όλα τα προαναφερόμενα μαζί και χώρια! Γι’ αυτό και είναι πάνω από ‘ετικέτες’ Ο καθείς διαλέγει και παίρνει την οπτική γωνιά(ή γωνιές) που προτιμά και τον εκφράζει. Ως εκ τούτου, τα περί ντόπινγκ κοντρόλ ακούγονται και σε μένα λίγο αστεία και σίγουρα πέραν αντικειμενικής αντιμετώπισης του σκακιού ως πολυσήμαντης έκφρασης της ανθρώπινης διάνοιας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Εγώ πάντως παίζω διαρκώς ντοπαρισμένος.

Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έρθει η στιγμή που θα σε πάρει στο κυνήγι όλη η ομάδα και ο έφορος μαζί.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Εδώ που τα λέμε κε Κονιδάρη μου δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στους ‘φαρμακοτρίφτες’(sic!) καμιά συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις, άρα και στο σκάκι, λόγω βαθιάς επιστημονικής ντοπογνωσίας. Σκέπτομαι να εισηγηθώ σχετικά στον φίλο μου Τόλια Κάρποφ όταν αναλάβει πρόεδρας της ΦΙΝΤΟΥΣ. ..(Τώρα που το σκέπτομαι ίσως κάνουμε μια εξαίρεση δι υμάς για να μην διαμαρτυρηθούν οι ‘πελάτες’ σας και έχουμε πολιτικό κόστος).

Kostas Oreopoulos είπε...

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να πιαστείς ντοπέ. Από απλά φάρμακα για συνάχι, κρυολόγημα , αλλεργίες, κλπ

Το χειμώνα αν γίνει έλεγχος, πάνω απο 20% θα βρεθούν "ντοπέ"

Απλά ανοησίες.

Α-ντοπας είπε...

Ωραιόπουλε, μάλλον δεν έχεις καταλάβει καθόλου το θέμα.
Τα απλά φάρμακα, π.χ. αυτά για τη γρίππη δεν έχουν συστατικά που απαγορεύονται.
Καλό θα ήταν, πριν μιλήσεις να έχεις διαβάσει τους κανονισμούς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Α-ντόπας
Αγαπητέ θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Η εφεδρίνη για παράδειγμα είναι κλασική ντόπα. Χρησιμοποιείται κατά κόρον σε αποσυμφορητικές ρινικές αλοιφές. Το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για κάποια αντιαλλεργικά σιρόπια, για μια πληθώρα χαπιών (π.χ. αμφεταμίνες) κτλ. Νευρολογικά, δεν έχει αποδειχτεί κάτι που να αυξάνει την απόδοση στο σκάκι, αλλά υπάρχουν ασφαλώς διεγερτικά του ΚΝΣ που μπορεί και να παίζουν ρόλο. Η καφεϊνη είναι το πιο απτό παράδειγμα.

Ανώνυμος είπε...

Κόψε μας και τον καφέ ρε, Κονιδάρη...εγώ πάντως θα τον κόψω μόνος μου γιατί με σπιντάρει στο άνοιγμα και δεν έχω δυνάμεις για το φινάλε...
Ρε, τι ακούμε...

Ανώνυμος είπε...

Έχω την εντύπωση ότι και τα ποιο αθώα σκευάσματα μπορεί να έχουν κάτι.Γι'αυτό άλλωστε οι αθλητές υποχρεούνται να δηλώνουν πριν τους αγώνες οποιοδήποτε φάρμακο χρησιμοποίησαν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ανώνυμος (ντεκαφεϊνέ)
Σιγά μη σας κόψω τον καφέ. Ο ίδιος πίνω δυο-τρεις σε κάθε παρτίδα.

Μετά βέβαια, είμαι όλη την ώρα στην τουαλέτα. Απορώ πώς δε μου έχουν κάνει ακόμα ένσταση για κρυμμένους Φριτζ, Ρύμπκες κτλ

Ίσως επειδή τελικά με κερδίζουν.

Ανώνυμος είπε...

Κίνηση-Ρολόι-Εξω για τσιγάρο-Μέσα για γρήγορη ματιά στις άλλες παρτίδες-κατούρημα-επιστροφή στην παρτίδα (repeat)

Σχεδόν σε κάθε κίνηση από την 10η μέχρι την πίεση χρόνου

Ανώνυμος είπε...

Ο ορισμός του off-topic.
Σημαντική νίκη για Dembo - κρατιέται ψηλά ο Χαλκιάς.

Kostas Oreopoulos είπε...

Πολύ ωραία είναι (για την ώρα) η παρτίδα του Μαστροβασίλη Θ με τον Nyback. Αν κερδίσει ο Θάνος (καθόλου απίθανο) θα είναι μια πολύ όμορφη παρτίδα. Ο μαύρος έχει δώσει ένα πύργο για 2 πιόνια, αλλά το αντάλλαγμα είναι πολύ μεγάλο.

Kostas Oreopoulos είπε...

@Α-ντοπα.

Καταρχήν θα μπορούσες να είσαι λίγο πιο ευγενικός. Κατα δεύτερο ξέρω τι γράφω. Δεν είναι εύκολο να φυλαχτείς. Εδώ ο Τσάμης ( ο κωπηλάτης) δεν έχασε τους ολυμπιακούς του Πεκίνου από φάρμακο για τριχόπτωση που το έδωσε ο δερματολόγος του?

Αν δεν κάνω λάθος και η κορτιζόνη είναι στην λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες. Ξέρεις πόσα σκευάσματα έχουν μέσα κορτιζόνη?

Kostas Oreopoulos είπε...

Χαλκιάς και Μαστροβασίλης Θ κερδίσανε και πήγανε στους 7.5! Να δούμε αν χρειαστούν μπαράζ για την πρόκριση ή θα πάνε απευθείας.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Τα μπαραζ για τους Χαλκια,Μαστροβασιλη Θ. ειναι σιγουρα.
Μπαραζ θα παιξει και η και Dembo(για το χαλκινο)που νικησε και σημερα,και ισοβαθμει με 4 αλλες σκακιστριες στην 3η θεση.

Ανώνυμος είπε...

boreite na m peite an ekane norma IM o tasos o pavlidis??