Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Amber 2010



Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Ξεκίνησε χτες στη Νίκαια της Γαλλίας το 19ο τουρνουά Amber που διεξάγεται στο φημισμένο Palais de la Mediterranée. Το τουρνουά συνδυάζει δυο διαφορετικές μορφές του παιχνιδιού, τυφλό (αν και οι σκακιστές δεν παίζουν κυριολεκτικά με δεμένα τα μάτια, έχουν μπροστά τους μια άδεια σκακιέρα υπολογιστή και ειδοποιούνται ν'αλλάξουν κίνηση σε περίπτωση αντικανονικού παιξίματος) και γρήγορο παίξιμο. Καθημερινά οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν τους αντιπάλους τους δυο φορές, έχοντας στη διάθεσή τους 25'+20'' για το blind και 25'+10'' για το rapid.

Topalov και Αnand, ξεσκονίζουν τα ανοίγματά τους και δεν θα είναι εκεί για να διεκδικήσουν τα πλουσιοπάροχα έπαθλα (216.000 ευρώ θα μοιράσει στους 12 συμμετέχοντες ο Ολλανδός δισεκατομμυριούχος J.van Oosterom,που διοργανωνει το τουρνουά), ενώ και ο Μorozevich, που διανύει περίοδο κακής φόρμας, ακύρωσε τη συμμετοχή του μια βδομάδα πριν την έναρξη. Ωστόσο το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης, ο M.Carlsen (2813) θα είναι εκεί και θα πρέπει να τα καταφέρει το ίδιο καλά, χωρίς την επίβλεψη του Κασπάροβ. Κύρια εμπόδια στον δρόμο του ο L.Aronian (2782), νικητής τα δυο τελευταία χρόνια κι ο πολύ βελτιωμένος Vl.Kramnik (2790). Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε την παρουσία των Αl.Grischuk (2756, έχασε στις λεπτομέρειες την πρώτη θέση στο Λινάρες από τον Τοπάλοβ), P.Svindler (2750, θα έρθει με τον τίτλο του καλύτερου Ρώσου αθλητή για μη Ολυμπιακό σπορ που πρόσφατα κατέκτησε) και τον πάντα απρόβλεπτο V.Ivanchuk (2748).

O B.Gelfand (2750) ψάχνει μια εμφάνιση ανάλογη μ'αυτή της Σιβηρίας, ενώ και ο V.Gashimov(2740) έχει κι αυτός κάτι ν'αποδείξει μετά τις κακές του εμφανίσεις σε Λινάρες και Τουρκία. Μιλώντας για το Παγκόσμιο Εθνικών ομάδων τον Γενάρη, απέδωσε την κακή εμφάνιση των Αζέρων σε διαμάχη των παικτών με τον αρχηγό της ομάδας Azmaiparashvili, διαμάχη που ξεκίνησε όταν ο τελευταίος τον ανάγκασε να παίξει άρρωστος με την Αίγυπτο, δήλωσε ότι δεν έπαιξε στον τελευταίο γύρο με τις ΗΠΑ (όπως και ο Radjabov) λόγω ασθενείας, ενώ σε ερώτηση για την καθόλου μαχητική ισοπαλία που έβγαλε το Αζερμπαϊτζαν έξω από τα μετάλλια, απάντησε ότι "οι παίκτες δεν είχαν ειρηνική διάθεση και καταλάβαιναν πολύ καλά οτι η ισοπαλία δεν θα μας έδινε τίποτα" ( http://crestbook.com/?q=node/1148 ).

Εκεί θα είναι ακόμα οι R.Ponomariov(2737), S.Karjakin (2725, το επίσημο site τον θεωρεί Ρώσο), L.Perez-Dominguez (2713 ,εξακολουθεί να προτιμάται απο τον Nakamura ως εκπρόσωπος της αμερικανικής ηπείρου) και ο Ολλανδός J.Smeets (2651, κέρδισε την συμμετοχή του στο τελευταίο Rising stars vs Experience).
Οι αγώνες ξεκινούν καθημερινά στις 15.30 ώρα Ελλάδας. Επίσημος ιστότοπος ο http://www.amberchess2010.com/index.html , ενώ σε συμφωνία με τους διοργανωτές, η ζωντανή ανάλυση στο ICC http://www.chessclub.com/chessfm/ θα είναι ανοιχτή και στα μη μέλη.

7 σχόλια:

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

O Carlsen ξεκινησε με 1.α3 εναντιον του Ιβαντσουκ στο blind και συνεχισε να παιζει με ανορθοδοξo τροπο για να χασει σε 31 κινησεις ενω και το δηλητηριασμενο πιονι στην Najdorf του καθησε βαρυ.Ο Ουκρανος πετυχε ενα ηχηρο 2-0 και εδωσε ενδιαφερον στο τουρνουα απο την πρωτη μερα.
Ο Ponomariov πηρε την ρεβανς του απο τον Gelfand για την ηττα του στον τελικο της Σιβηριας,καθως νικησε 2-0.Μικρη παρηγορια..
Αναλυτικο ρεπορταζ και παντα καλοφτιαγμενα βιντεο στα chessvibes που εχουν επι τοπου ανταποκριτη.

aKanonisti είπε...

Εγώ κόλλησα με το κτήριο...
Μα τι όμορφο που είναι!!!!

Καλημέρααααααααααα!!!!!

Mετοικος στην Μισυρο είπε...

Εξαιρετικα ενδιαφερουσα συνεντευξη του Καρλσεν στο Spiegel.Tην συνεντευξη αναδημοσιευει η Chessbase
http://www.chessbase.com/
newsdetail.asp?newsid=6187

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Δυο μερες εφθασαν στον Carlsen για να μειωσει την διαφορα απο τον Ivanchuk στον μισο βαθμο.Νικησε πειστικα,χθες τον Aronian και σημερα τον Svindler με 2-0 και ισοβαθμει με Κramnik και Ponomariov.
Εντυπωσιακη η σημερινη νικη του Αronian επι του Smeets στο rapid με τον Μαυρο Βασιλια να γινεται ματ στην 37η κινηση στο ε3.Στην τελικη θεση τα Λευκα εχουν Ρ,Β,3 πιονια και εναν Ιππο που δεν εχει κινηθει καθολου σ'ολο το παιχνιδι..

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Ο Ivanchuk μιλα για την σκακιστικη του καριερα με την ευκαιρια των γενεθλιων του στο
http://www.europe-echecs.com/actualites/actualites-ivanchuk-combat-et-creativite-2179.html

ενω ο Kramnik περα απο την αποδοση του στο Amber,σχολιαζει την υποψηφιοτητα του Karpov αλλα και την σημερινη διοικηση της Fide
http://www.europe-echecs.com/actualites/actualites-interview-de-kramnik-2180.html

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Σημερα στις 3 το μεσημερι διεξαγεται ο 12ος γυρος της Schach-Bundesliga με το ντερμπυ SV Mülheim Nord- Werder Bremen να ξεχωριζει.Στις πρωτες σκακιερες αντιμετωποι οι:

8.1 GM Vachier-Lagrave Maxime 2718 - GM Mamedyarov Shakhriyar 2721
8.2 GM Motylev Alexander 2710 - GM McShane Luke 2615
8.3 GM Tregubov Pavel 2649 - GM Eljanov Pavel 2717
8.4 GM Landa Konstantin 2655 - GM Efimenko Zahar 2654
8.5 GM Fridman Daniel 2661 - GM Fressinet Laurent 2658

Ο 13ος γυρος αυριο στις 11 το πρωϊ.

http://www.schachbundesliga.de/index.aspx

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Το δευτερο μερος της συνεντευξης του Ivanchuk στο

http://www.europe-echecs.com/actualites/actualites-ivanchuk-combat-et-creativite-2-2179.html

Ο Βασια μιλαει για την αρνηση του να συνεργαστει με +2700 βοηθους,για την υποψηφιοτητα του Καρποβ,για το ματς Αναντ-Τοπαλοβ και το συστημα του Παγκοσμιου Πρωταθληματος.
Τα Αγγλικα ειναι φτωχα αλλα η παντομιμα εκφραστικοτατη!