Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Θέσεις από το Πανευρωπαϊκό


Απλές, αλλά ενδιαφέρουσες θέσεις, από τα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ανδρών & Γυναικών που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στη Ριέκα της Κροατίας:

Cramling 2523 - Arakhamia-Grant 2447, Rijeka 2010

Με τα μαύρα παίζει η Αραχάμια-Γκραντ, η οποία συμμετείχε σε πολλούς αγώνες στην Ελλάδα, κατά τη δεκαετία του 90. Πώς υποχρέωσε τη Σουηδέζα αντίπαλό της σε εγκατάλειψη; Η θέση δεν θα σας απασχολήσει περισσότερο από κάποια δευτερόλεπτα.

Iordachescu 2621 - Schmidt R. 2387, Rijeka 2010

Παίζουν τα λευκά. Τα αδύνατα σημεία στη μαύρη παράταξη φαίνονται εύκολα.

Moiseenko 2668 - Lupulescu 2598, Rijeka 2010

Παίζουν τα μαύρα και κερδίζουν σε λίγες κινήσεις. Χωρίς δυσκολία επίσης.

Krasenkow 2652 - Jobava 2695, Rijeka 2010

Παίζουν τα μαύρα. Ο Γεωργιανός GM βρήκε μια ισχυρή συνέχεια και ολοκλήρωσε την παρτίδα.

24 σχόλια:

Inspirus είπε...

Εύκολα (ακόμα κι'ο Κόνι θα τά'λυνε!).
Νο 1: 1...Αζ3! 2.ηxζ3 θ3 και ματ στο η2.
Νο 2: 1.Ιxζ7! και τα λευκά κερδίζουν πολύ υλικό (1...Ρxζ7? 2.Bζ4+)
Νο 3: 1...Πxζ4! 2.εxζ4 Ιζ3+! 3.ηxζ3 ηxζ3+ 4.Ρζ1 Βη2+ 5.Ρε1 Βη1 ματ!
Νο 4: 1...Αδ4! και αν 2.Πxδ4, τότε 2...Πε1+

Schrödinger's Cat είπε...

Σωστά, απλώς στη δεύτερη θέση η πιο ασφαλής συνέχεια είναι 1. Ιχζ7 Ρχζ7 2. Βη3 η5 3. Αη6+! και κερδίζει τη βασίλισσα.
Στη συνέχεια που δίνεις, ο μαύρος πρέπει να έχει 2...Ρη7.

Ανώνυμος είπε...

Στην δεύτερη θέση δε βλέπω κάτι μοιραίο για το μαύρο μετά από 2...Ρη7, οπότε προτείνω 2.Βη3 με απειλή Β:η6+ ή Αη6+

Ανώνυμος είπε...

Ριέκα - Κροατία

Μόλις τελείωσε η press-conference του Anatoly Karpov, όπου ανακοίνωσε την επίσημη υποψηφιότητά του ως μελλοντικός πρόεδρος της FIDE.
Η συνέντευξη τύπου ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και πιστεύω να δημοσιευτεί σε κάποια site, ώστε να μπορέσετε να ενημερωθείτε.

Στράτος Γρίβας

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ξεκινα στις 3μιση το μεσημερι το Amber(http://www.amberchess2010.com/)
Ρεπο σημερα στο Πανευρωπαϊκο,ευκαιρια για μερικα στατιστικα.Αηττητοι συνεχιζουν οι Χαλκιας 5 βαθμοι(εντυπωσιακες νικες με Fressinet-2670,Moisseenko-2668,ηταν καλυτερος με τον Najer-2665),Μαστροβασιλης Δ.και Θ. και Παπαϊωαννου με 4.5
Στις γυναικες η Dembo ξεκινησε ασχημα με 2 ισοπαλιες με κατωτερες αντιπαλους αλλα συνεχισε με 4 νικες(η τελευταια με την Kosintseva N.-2554) και μια ισοπαλια και με 5.5 βαθμους ειναι 7η και διεκδικει προκριση στο Παγκοσμιο Kυπελλο.Αυριο παιζει με την Αn.Stefanova(2555).
Χωρις ισοπαλια σε 7 αγωνες οι Κοτρωνιας(3β),Νακας(2β),Φαχιριδου(3β),Μακκα Ιουλια(2β)
Πολυ καλη εμφανιση ως τα τωρα απο τους Παυλιδη Αναστασιο(4.5β,Rp=2499),Παυλιδου Kατερινα(3.5,Rp=2309),και Κουβατσου Mαρια(3,Rp=2295).

Ametanoitos είπε...

Στην παρτίδα Κοτρωνιάς-Gallagher τι έγινε ρε παιδιά? Ο Κοτρωνιάς έχει ματ σε 5 σύμφωνα με τη μηχανή, δεν το βλέπει κ παίζει μια κίνηση που τον αφήνει πάλι άνετα καλύτερο αλλά....0-1! Τι έγινε? Πτώση σημαίας?

trandism είπε...

Ela re ametanoitos.. mono sto chesspub se blepw.. asteri exeis ginei ekei. thanks gia tis analuseis pou exeis grapsei, exw xrhsimopoihei kanaduo idees sou stis partides mou

Ametanoitos είπε...

Χαίρομαι πολύ για αυτό και σε ευχαριστώ. Ελπίζω οι παρτίδες σου αυτές να είχαν αίσια κατάληξη.

Αν θες μπορείς να τσεκάρεις και το φόρουμ του patrachess που έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια για σκακιστική ανάλυση σε παρόμοιο στυλ με αυτή του chesspub αν και η ανταπόκριση είναι μικρότερη από αυτή που θα περιμέναμε. Επίσης όποιος ενδιαφερόμενος θα βρει στο foroum του patrachess υλικό από μια πρωτοποριακή κίνηση που γίνεται στην Ελλάδα: ανοιχτές διαλέξεις κάθε Πέμπτη απο σκακιστές σε σκακιστές με θέματα ελέυθερα που προτείνονται μήνες πριν και καταρτίζεται πρόγραμμα έτσι ώστε ο καθένας να διαλέξει ποια Πέμπτη τον ενδιαφέρει και έτσι να έχει το χρόνο να κανονίσει τις δουλειές του για να έρθει να παρακολουθήσει. Σε λίγο καιρό θα ανεβαίνουν και βιντεάκια από τις διαλέξεις αυτές. Προς το παρών είχαμε μόνο Πατρινούς εισηγητές των διακέξεων αλλά κάποιοι Αθηναίοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον να δώσουν κάποια διάλεξη ή να παρακολουθήσουν. Άρα αυτός ο θεσμός ίσως να έχει μέλλον....

Όσο αφορά το πανευρωπαικό τώρα, χαίρομαι πολύ για την καλή πορεία του Αν.Παυλίδη αλλά θα περίμενα κάτι παραπάνω από Αντ.Παυλίδη και Σανδαλάκη. Υπάρχει βέβαια δρόμος ακόμη στο τουρνουά...

Τελικά ξέρουμε τι έγινε με τον Κοτρωνιά?

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Την Ν.Zhukova(Ukr-2492) αντιμετωπιζει στις 11.00 η Dembo για τον πρωτο γυρο των tie-breaks που θα κρινουν το χαλκινο μεταλλιο.
Τα μπαραζ των ανδρων για τις θεσεις που οδηγουν στο επομενο Παγκοσμιο Κυπελλο αρχιζουν στις 2 το μεσημερι.
Τα ματς αποτελουνται απο δυο παρτιδες 15'+10",σε περιπτωση ισοπαλιας ακολουθουν 2 παρτιδες μπλιτς 5'+2".Σε νεα ισοπαλια η προκριση κρινεται στον Αρμαγεδωνα 5'/4' η ισοπαλια θεωρειται νικη των Μαυρων.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Η Dembo νικησε 2-0 την συζυγο του Αl.Grischuk και συνεχιζει να διεκδικει το χαλκινο μεταλλιο.

Ανώνυμος είπε...

Φάουλ! Ο Grischuk αναφέρεται ποτέ ως σύζυγός της μόνο, αντί με το δικό του όνομα;

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Mε την Μ.Socko(Pol-2465) παιζει στις 14.00,στα ημιτελικα η Dembo.
Χαλκιας και Μαστροβασιλης Θ. πρεπει να ευνοηθηκαν στην κληρωση και δεν παιζουν στον 1ο γυρο των μπαραζ.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

H 15ρονη Ziaziulkina N.(Blr-2188) που παιζει στα μπαραζ με την Αl.Skripchenko(Fra-76-2456),συζυγο του L.Fressinet,τελειωσε το τουρνουα με 7.5 βαθμους,Rp=2543 και κερδος 75.3 βαθμων Elo.

IliasPan είπε...

"Χαλκιας και Μαστροβασιλης Θ. πρεπει να ευνοηθηκαν στην κληρωση και δεν παιζουν στον 1ο γυρο των μπαραζ."

Mono pou sto b guro paizoun metaksu tous...

S. είπε...

Δεν έγινε κλήρωση για τον 1ο γύρο των play-offs. Οι τελευταίοι 8 της βαθμομάδας των 7μισάρηδων κληρώθηκαν μεταξύ τους, με το σχήμα 1-8, 2-7 κλπ.
Η ίδια διάταξη (αρχή κλήρωσης σε ελβετικό) εφαρμόζεται και στον 2ο γύρο.

So, what? είπε...

Μέτοικε, πανηγυρίζουμε τη νίκη της γυναίκας του Λογοθέτη!

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Σωστο,ευχαριστω για την διορθωση,και η Dembo επαιξε στον 1ο γυρο λογω χαμηλης (7ης) θεσης μετα την αρση της ισοβαθμιας,δεν καταφερα να βρω καπου γραμμενο τι ισχυει για τα ζευγαρωματα στα tie-breaks,και αυτοσχεδιασα..

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Εχασε 1.5-0.5 η Dembo απο την Socko και εμεινε εξω απο τον τελικο για την 3η θεση.Η Πολωνη θα διεκδικησει το χαλκινο μεταλιο απο την Sebag που νικησε με το ιδιο σκορ την Kosintseva T.
Eξω απο το Παγκοσμιο κυπελλο η Αl.Skripchenko που εχασε 3-1 απο την Ziaziulkina N.
Το ασημενιο στους αντρες πηγε στον Jobava που επιβληθηκε 1.5-0.5 του Timofeev.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Ο Θάνος Μαστροβασίλης κέρδισε και την δεύτερη παρτίδα εναντίον του Στέλιου Χαλκιά.

Kostas Oreopoulos είπε...

Η οποία δεύτερη παρτίδα, ήταν απλά ο ορισμός του ότι ναναι. Πολύ κακή επιλογή ανοίγματος για δεύτερη παρτίδα από τον Θάνο.

Το α3 του Χαλκιά ενώ με Βε4 πέφτει όλη η σκακιέρα στην κίνηση, νομίζω ήταν καθοριστικό. Επίσης κάτι άλλο που παρατήρησα, και έχει να κάνει μάλλον με ψυχολογία όταν παίζεις με λίγο χρόνο είναι, ότι επιλέγει κάποιος να δημιουργήσει άμεσες απειλές (πχ είμαι βέβαιος ότι με ηρεμία και οι δύο θα βλέπανε ότι είναι πολύ λογικότερο να παίξει ο λευκός 29.Nxc5 φέρνοντας στην επίθεση ένα κομμάτι που επιτίθεται με διαφορετικό τρόπο, και μιλάω για αντανακλαστικές αντιδράσεις, αφού με 3-4 λεπτά στο ρολόι αυτές κρίνονται και όχι το σκάκι)

Ανώνυμος είπε...

sigoura kerdise o thanos?giati tora sto live ton agonwn leei oti kerdise 2-0 o stelios me anoigmata pou fenode mallon poli koda sto repertoirio ton 2 paikton boreite na to elenxete gia kathe endexomeno?padwn an isxuei to 2-0 iper tou thanou to 1o finale meta tin allagi ton pirgon paixtike para poli kala apo ton leuko sinxaritiria kai stous 2 gia to poli kalo tous tournoua paixane para poli kales partides

Kostas Oreopoulos είπε...

Αλλάξανε τις παρτίδες. Ποιο κοντά στο ρεπερτόριο τους συμφωνώ. Καλά αυτοί εκεί δεν παίζονται. Άλα νταλον.

Ανώνυμος είπε...

kai gia na oloklirosw to teleutaio mou minima o stelios prokrithike telika me 2-0 nai aparadektoi edw oi tipoi.Itan pou itan i diorganosi tous me arketa lathoi eixame tora kai auto to sto live poli megali proxirotita apo tous diorganotes krima ...Sinxaritiria kai stous 2 athlites padws

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Συγγνώμη για το λάθος κι ευχαριστώ για την διόρθωση. Μπράβο και στους υπόλοιπους παίκτες που έδωσαν μεγάλη μάχη, έστω κι αν δεν έφτασαν τόσο κοντά στην πρόκριση.