Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Nikolai Krogius


Είναι γνωστός κυρίως για το κλασικό βιβλίο που έχει γράψει «Ψυχολογία στο Σκάκι». Ο Νικολάι Κρόγκιους (γεν. 1930) σπούδασε ψυχολογία και ειδικεύτηκε στην ψυχολογία του αθλητή. Αγωνίστηκε 7 φορές σε τελικούς πρωταθλήματος ΕΣΣΔ, από το 1958 ως το 1971. Προπονητής του Μπόρις Σπάσκι και για ένα διάστημα διετέλεσε πρόεδρος της Σοβιετικής Ομοσπονδίας Σκακιού. Σύμφωνα με το chessmetrics.com, το 1967 ήταν ο 18ος παίκτης του κόσμου. Τα καλύτερα αποτελέσματά του, ήρθαν μετά τα 35 του χρόνια. Γενικά, οι διακρίσεις σε μεγάλη ηλικία δεν ήταν άγνωστο φαινόμενο για σοβιετικούς σκακιστές που έκαναν τα πρώτα τους σκακιστικά βήματα στη διάρκεια του πολέμου. Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμη και μετά τα 60 του χρόνια, πέτυχε ορισμένα εντυπωσιακά αποτελέσματα στα πρωταθλήματα βετεράνων.

1 σχόλιο:

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Μια ‘αμφιλεγόμενη’ και σίγουρα ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, με ενδιαφέρον -αν και όχι ευρέως γνωστό- συγγραφικό έργο(ειδικά το βιβλίο που συνέγραψε με τον μακαρίτη Lev Alburt για τα φινάλε(‘Winning Chess Endgames:Just the facts!’ έχει αποσπάσει εξαίρετες κριτικές ),που πολλές φορές κρίνεται αυστηρά για το ‘σοβιετικό’ παρελθόν του. Είναι εύκολο για πολλούς να κάνουν κριτική ‘αφ’ υψηλού’ για μακρινές εποχές και καταστάσεις που αν δεν τις έχει κανείς ζήσει ‘στο πετσί του’ δεν μπορεί να τις αξιολογήσει αντικειμενικά.
Σημαίνον μέλος της σοβιετικής αποστολής στο Ρέυκιαβικ το 72, μετά το ματς κατηγορήθηκε εμμέσως από το Politburo του Κρεμλίνου ότι δεν χειρίστηκε ικανοποιητικά το ‘ψυχολογικό μπρα ντε φερ στο ‘ματς του αιώνα’ και ότι ουσιαστικά άφησε ‘ξεκρέμαστο’ τον Σπάσσκυ σ’ αυτόν τον τομέα. Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον βίντεο στο YouTube.com (σε συνέχειες)’’Fischer-Spassky match,documentary’’ με απόψεις (σύγχρονες) των ίδιων των πρωταγωνιστών (Σπασσκυ,Κρογκιους). Ο ίδιος ο Σπασσκυ –τρόπω τινά- αίρει το ανάθεμα από τον Κρόγκιους και αναλαμβάνει όλη την -ας την πούμε- ‘πολιτική ευθύνη’ της εύθραυστης ψυχολογίας του.