Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

WCBCSC 2010

Στις 20 Φεβρουαρίου έγινε ο βρετανικός διαγωνισμός λύσης προβλημάτων, χωρίς τον Nunn, που ήταν άρρωστος. Συμμετείχαν λύτες και από άλλες χώρες. Στο όπεν, πρώτος ο Mestel, δεύτερος ο Friedgood και τρίτος ο Πολωνός Murdzia.
Τρία από τα προβλήματα του διαγωνισμού:

Valery Kopyl, Uralski Problemist, 2002

Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 2 κινήσεις (#2)

Michael Keller & Thorsten Zirkwitz, Schach-Aktiv, 2002

Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 3 κινήσεις (#3)

Mykola Nagnibida, Problem Paradise, 2003 (correction by BDS)

Βοηθητικό σε 2 κινήσεις, 2 λύσεις (παίζουν τα μαύρα και βοηθούν τα λευκά να τα κάνουν ματ σε 2 κινήσεις. h#2, 2 solutions).

7 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Το δυάρι είναι μάλλον εύκολο, δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές:
1.Qd8! (3')

Το ίδιο και το χελπ:
α)1.Kc5 Bxe7+ 2.Qd6 d4#
β)1.Ke4 Rb4+ 2.Qe4 d3# (7')

Το τριάρι θέλει σκέψη, μάλλον κάτι θα πρέπει να κόψει στο f5,θα το δω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ναι, βέβαια
1.Nxf5! (>Qf4+!)
1...Qxf5 2.gf5
1...Nxf5 2.c5!
1...Bxf5 2.Bc5!
Δε βλέπω άλλη άμυνα. Κάπως έτσι χάνω βαθμούς.

Schrödinger's Cat είπε...

Παναγιώτη, σωστά, σε κόβω σε μεγάλη φόρμα για τις διοργανώσεις που έρχονται. Όλα τα προβλήματα του διαγωνισμού (με τις λύσεις τους) υπάρχουν στη διεύθυνση:
http://www.bstephen.me.uk/index.php?option=com_content&view=article&id=222:the-final-problems&catid=35:current-year-2008-2009&Itemid=60.

Ανώνυμος είπε...

Στα βοηθητικά θεωρείται προτέρημα για το πρόβλημα να έχει περισσότερες λύσεις;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ανώνυμος
Ναι, συνήθως 2 ή 3, αρκεί αυτές να έχουν μεταξύ τους μια αναλογία. Στο συγκεκριμένο βοηθητικό για παράδειγμα, η μαύρη βασίλισσα μπαίνει σε δύο διαφορετικά καρφώματα και το ματ γίνεται με το πιόνι δ2 και στις δύο λύσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι ένα βοηθητικό δεν μπορεί να έχει και μόνο μια λύση. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα πολυκίνητα βοηθητικά, όπου υπάρχει μία δύσκολη βαριάντα. Απλά οι 2-3 θεματικές λύσεις κρύβουν συνήθως και τον πλούτο της ιδέας του συνθέτη. Φυσικά σε όλα αυτά υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση. Πάντα είχα αυτή την απορία, δηλαδή δεν ήξερα αν οι πολλαπλές λύσεις στα βοηθητικά προβλήματα οφείλονται σε κατασκευαστική αδυναμία ή είναι προτέρημα!

Alotan είπε...

Ευχαριστώ για την πληροφόρηση. Τον είχα ξεχάσει τελείως το Βρετανικό διαγωνισμό λύσης. Μεγάλη αρνητική έκπληξη η τρίτη θέση του Murdzia, που είχε κερδίσει αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια.

Τα βοηθητικά προβλήματα εξ ορισμού έχουν μοναδική λύση. Σε σύγκριση με τα ορθόδοξα προβλήματα στα οποία το θεματικό παιχνίδι μπορεί να παρουσιαστεί σε 2 ή περισσότερες βαριάντες, είχαν ένα μειονέκτημα. Ο τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το μειονέκτημα ήταν αρχικά το εικονικό παιχνίδι (set play) και αργότερα τα δίδυμα (twins) δηλαδή θέσεις με ελάχιστη μετατόπιση υλικού, που οδηγούσαν σε νέες, διαφορετικές λύσεις.
Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν καθιερωθεί οι πολλαπλές λύσεις στα βοηθητικά. Και μάλιστα τώρα πια θεωρούνται προτιμότερες οι 2 (ή περισσότερες) λύσεις, από τα δίδυμα, με την προϋπόθεση ότι οι λύσεις έχουν θεματική σχέση μεταξύ τους.

Στα βοηθητικά πολλών κινήσεων ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια, με τη διαφορά ότι είναι πολύ δυσκολότερο για τον συνθέτη να επιτύχει πολλές θεματικές λύσεις σε ένα βοηθητικό 5 κινήσεων παρά σε ένα πρόβλημα 2 κινήσεων.