Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Φωτοκουίζ

Ισχυρός γκρανμέτρ που κατάγεται από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, εδώ, στην ηλικία των 5 ετών, κρατώντας ένα παιδικό πιστόλι. Η φωτογραφία προέρχεται από το αυτοβιογραφικό του έργο, το οποίο περιέχει παρτίδες του κατά το διάστημα 1985-2004. Όσοι δεν αρκούνται στις αναλυμένες παρτίδες θα βρουν επίσης πλούσιο κείμενο που αναφέρεται στους σταθμούς της σκακιστικής του εξέλιξης. Υπήρξε για ένα διάστημα μαθητής του Μαρκ Ντβορέτσκι. Το βιβλίο προλογίζεται από τον Γκάρι Κασπάροβ. Στην Ελλάδα αγωνίστηκε πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του '90, αλλά τον είδαμε και το 2009.

4 σχόλια:

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

Από τη ματιά συμπεραίνω πως είναι ο Βιορέλ Μπολογκάν από τη Μολδαβία. Ταιριάζουν νομίζω και τα υπόλοιπα δεδομένα του κουίζ.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Φυσιογνωμικά, ο πιτσιρικάς όντως θυμίζει πολύ τον Βίκτωρα (Βιορέλ) Μπολογκάν. Πολύ μεγάλο ταλέντο, τον είχα πρωτοσυναντήσει το 1991 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στην Μαμάγια (Κονστάντζα, Ρουμανία), όπου είχα πάει σαν συνοδός της Άννας Μαρίας Μπότσαρη και του Άγγελου Βουλδή. Το παιδάκι έπαιζε καταπληκτικό σκάκι, αλλά κάτι τα μυαλά που του φούσκωναν οι Ρουμάνοι (που τον θεωρούσαν δικό τους, όπως άλλωστε και όλους σχεδόν τους Μολδαβούς), κάτι οι βότκες που κατέβαζε κάθε βράδυ, κάτι τα γκομενιλίκια, από ένα σημείο και μετά κατέρρευσε, και ο Βλαδίμηρος Ακοπιάν (που είχε ξεκινήσει με ήττα στον πρώτο γύρο) έκανε περίπατο.
Έπαιζαν επίσης και οι Τιβιάκοβ και Ουλίμπιν, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να απειλήσουν τον Αρμένη.

Schrödinger's Cat είπε...

Κανένα κουίζ δεν στεριώνει πάνω από λίγα λεπτά:) Πράγματι, είναι ο Βιορέλ Μπολογκάν. Ευχαριστώ πολύ για τις απαν΄τήσεις, Δημήτρη και Παναγιώτη.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Εμείς ευχαριστούμε, Φίλιππε...