Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

Φορώντας μαύρα


Ελάχιστη σημασία έχει αν η πρωτοβουλία για την αποψινή κινητοποίηση ξεκίνησε από κάποιους μπλόγκερ, αν διαδώθηκε μέσω SMS και e-mail, αν προβλήθηκε ή όχι από τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ελάχιστη σημασία έχει αν κάποιες πολιτικές παρατάξεις ή άλλες οργανώσεις επέλεξαν να τη στηρίξουν ή προτίμησαν να την απαξιώσουν επειδή δεν μπορούν να την ελέγξουν. Ελάχιστη σημασία έχει αν ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του προτάσεις ή αντιρρήσεις σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής των αποψινών συγκεντρώσεων και το αν θα έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα προς συγκεκριμένους αποδέκτες ή όχι.
Το μόνο που πραγματικά έχει σημασία είναι ο λόγος για τον οποίον γίνεται αυτή η κινητοποίηση. Και είναι ένας λόγος που μας αφορά όλους – ανεξάρτητα από το πού μένουμε, ποιοί είμαστε ή τι θα επιλέξουμε να ψηφίσουμε στις επερχόμενες εκλογές. Σε περίπτωση που κάποιος δεν το έχει ακόμα συνειδητοποιήσει, κάηκαν 64 άνθρωποι. Κάηκαν δεκάδες χωριά, εκατοντάδες σπίτια, χιλιάδες κτήματα και ζώα. Μέσα σε ένα και μόνο καλοκαίρι κάηκε το 12% των δασών της χώρας μας – 2.700.000 (ολογράφως - δύο εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες) στρέμματα. Εθνική τραγωδία, ανυπολόγιστη καταστροφή, πρωτοφανές ολοκαύτωμα. Όσο μεγάλα κι αν είναι τα λόγια, δεν αρκούν για να περιγράψουν αυτό που έγινε, ούτε τις συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον και τις ζωές όλων μας.
Καμία πολιτική ηγεσία δε θα μπορέσει ποτέ να δώσει πειστικές εξηγήσεις στο γιατί ακριβώς συνέβη η καταστροφή. Καμία χρηματική αποζημίωση δε θα μπορέσει ποτέ να φέρει πίσω τις ζωές που χάθηκαν. Κανένα σχέδιο ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν δεν θα αποκαταστήσει τα σπίτια και τις περιουσίες που καταστράφηκαν όπως ήταν πριν. Κανένας από εμάς δε θα προλάβει ποτέ να δει τα νέα δέντρα που θα βλαστήσουν να φτάνουν στο μέγεθος ή στην έκταση εκείνων που κάηκαν. Ούτε να αναπνεύσει το οξυγόνο τους.

Καιρός να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, τον ατομισμό μας, τους φόβους μας. Θρηνούμε αλλά και εξοργιζόμαστε για την απώλεια. Σιωπηλά ή μη, διαδηλώνουμε ειρηνικά και διεκδικούμε το αυτονόητο: να μην επιτρέψει κανείς μας να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο, αλλά και να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε κάποτε τα παιδιά μας να ζήσουν σε μία καλύτερη χώρα από αυτή που εμείς και οι ηγέτες μας αφήσαμε να ρημάξει.
Απόψε στις 7 το απόγευμα. Στην πλατεία Συντάγματος και σε κάθε κεντρική πλατεία κάθε πόλης σε ολόκληρη τη χώρα. Φορώντας μαύρα ρούχα. Θα είμαστε όλοι εκεί.

(από το http://anadasosi.blogspot.com/)

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικη πρωτοβουλία...την ίδια ώρα (19.00) με την συγκέντρωση του Συντάγματος, διοργανώνεται αντίστοιχει συγκέντρωση στη Θεσσαλονικη στο Λευκό Πύργο...

Υ.Γ.
Το μόνο που φοβάμαι και ήδη το έχω ξανααναφέρει είναι ότι ειδικά οι σκακιστές δεν θα μπορέσουν να δώσουν το παρόν, καθότι και στα δύο τουρνουά που διεξάγονται δεν κατέστη εφικτό να ανασταλεί έστω για ένα γύρο το πρόγραμμα, ή έστω να αλλάξει η ώρα τους...κρίμα για΄τι απασχολούν κοντά στα χίλια άτομα ενεργών σκακιστών, που ενδεχομένως οι μισοί τουλάχιστον θα μπορούσαν να δώσουν ένα έστω σιωπηλό παρόν...

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορουσαν οι διοργανωτες Θεσσαλονικης και Νικαιας να μεταθεσουν το γυρο μια ωρα νωριτερα, ηταν το μονο που δεν θα διαμαρτυροταν κανεις.ωστε να παει οποιος μπορει μετα στη συγκεντρωση εστω και με λιγη καθυστερηση. Ειναι λαθος τους που δεν το εκαναν...Ρωτησα χτες στην Καλαμαρια καποιον (νομιζω) υπευθυνο γιατι δεν πηγε ο γυρος νωριτερα και μου ειπε ------ε δεν αλλαζει η προκηρυξη

Ανώνυμος είπε...

φαίνεται υπήρξε φόβος ότι θα τους ζητηθεί αποζημίωση αν άλλαζαν προς το νωρίτερο την ωρα διεξαγωγής ενός γύρου δηλα΄δη από 5 πχ να γινόταν 3..΄.
πράγματι τεράστια αλλαγή ομολογώ...................

Αλλά φίλε Μάριε μην διαμαρτύρεσαι διότι θα θεωρηθείς τσάμπα μάγκας από τον εκεί 'όμορφο΄ αφού δεν άνοιξες το πορτοφόλι σου να πληρώσεις την πιθανή αποζημίωση που τυχόν θα ζητηθεί!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Eπειδή ο Αριστοτέλης κάνει τώρα το παπί, η αρχική του πρόταση στο γκρικτσες ήταν να ...ακυρωθούν εντελώς τα δύο τουρνουά της Νίκαιας και της Καλαμαριάς! Μετά όμως το κράξιμο που έφαγε τα γύρισε, και λέει άλλα αντί άλλων τώρα...

Ανώνυμος είπε...

αποζημιωσεις δινονται τζαμπα στις τραπεζες του Πυργου. εχει παει εκει η μιση Ελλαδα, τριτοκοσμικες εικονες πριν τις εκλογες. Απο εκει θα μπορουσαν να ζητησουν αποζημιωση και οι ξενοι σκακιστες!

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ με πάρα πολλές απόψεις του Αριστοτέλη, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση "ανώνυμε" νομίζω ότι τον αδικείς. Ο Αριστοτέλης εξέφρασε στο greekchess την άποψη πως πρέπει να ανασταλούν όλες οι διοργανώσεις, είχε συμφωνήσει και ο κ. Γρίβας αν δεν κάνω λάθος, αλλά αφού αυτό δεν έγινε εφικτό, δεν είναι ούτε παράλογο ούτε τα "γυρίζει" αν λέει ότι οι γύροι την ημέρα των συγκεντρώσεων θα έπρεπε να πάνε πιό νωρίς για να διευκολυνθούν αυτοί που θα ήθελαν να πάνε! Είναι πολύ λογική άποψη.

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς κ. Αποστολίδη!!

Ανώνυμε, ο κ. Αποστολίδης αντελήφθη και μάλιστα δίχως δυσκολία υποθέτω, εσύ όμως όχι...

ΣΤα προβλήματα αντίληψης σου δεν μπορώ να δώσω απάντηση...