Σάββατο 18 Αυγούστου 2007

Ο Φιντέλ στην Αβάνα, 1966


Μπόμπι Φίσερ - Φιντέλ Κάστρο, Αβάνα 1966;

Η φωτογραφία είχε δημοσιευτεί το 1966 στο περιοδικό «Chess Review» και η λεζάντα έγραφε: «Ο Μπόμπι Φίσερ απομακρύνει από τη σκακιέρα ένα από τα πιόνια του προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, σε φιλική παρτίδα». Ο Κάστρο υπήρξε μεγάλος φίλος του σκακιού και είναι βέβαιο ότι η καθημερινή πολύωρη και ενεργητική παρουσία του στις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας της Αβάνας δεν οφειλόταν σε λόγους δημοσίων σχέσεων. Η συγκεκριμένη όμως φωτογραφία παραμένει μυστήριο, ενώ έχουν εκφραστεί και αμφισβητήσεις ως προς την αυθεντικότητά της γιατί όλες οι άλλες μαρτυρίες από την Ολυμπιάδα Σκακιού της Αβάνας (προφορικές, γραπτές και φωτογραφικές) είναι κατηγορηματικές: ο Φίσερ δεν εθεάθη να παίζει ποτέ εναντίον του Φιντέλ mano a mano, παρά μόνο έκανε κάποια υψηλόφωνα σχόλια κατά τη διάρκεια της παρτίδας blitz του Φιντέλ εναντίον του Μεξικανού μετρ Filberto Terrazas (φωτ.):



Στην επόμενη φωτογραφία του ίδιου άρθρου το «Chess Review» γράφει ότι ο Φίσερ, με την πλάτη γυρισμένη στο φακό, μετά από κάποιες κινήσεις εγκαταλείπει και συγχαίρει τον πρόεδρο της Κούβας. Διακρίνεται επίσης το ολόχαρο πρόσωπο του Τιγκράν Πετροσιάν ο οποίος στέκεται ακριβώς πίσω από το Φιντέλ. Στις φωτογραφίες και το σχολιασμό αναφέρεται ότι τόσο ο Φίσερ εδώ, όσο και ο Πετροσιάν πρωτύτερα, έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να ευχαριστήσουν το Φιντέλ, χάνοντας (ο πρώτος) παρτίδα και κάνοντας ισοπαλία (ο δεύτερος) μαζί του.


Η φωτογραφία από το σιμουλτανέ που έδωσε στην Αβάνα το 1966, ο τότε παγκόσμιος πρωταθλητής Τιγκράν Πετροσιάν. Σκάκι, διοπτροφόροι θεατές που κοιτούν με μεγάλο ενδιαφέρον και ένα ποτήρι μαύρο ρούμι.


Εδώ, ο Φιντέλ παίζει εναντίον ενός άλλου Μεξικανού, του Juan Camareno, σε σκακιέρα τσέπης.


Στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας, δίπλα από τον Κάστρο, διακρίνεται ο νεαρότατος comandante Jorge Serguera, ο οποίος λίγο αργότερα ακολούθησε τον Che στα βουνά της Βολιβίας. Όρθιος παρακολουθεί ο comandante Rene Vallejo, γιατρός, αργότερα πρεσβευτής της Κούβας στα Ηνωμένα Έθνη.

Δείτε επίσης προηγούμενες δημοσιεύσεις στο blog:
Comandante Che Guevara-I
Comandante Che Guevara-II

1 σχόλιο:

Viva Cuba! είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο - θαυμάσια επιλογή σπάνιων φωτογραφιών του θρυλικού Fidel!