Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

FIDE ratings Oct 2007 (w)


Η Ουγγαρέζα Judit Polgar, κατέχει σταθερά εδώ και πολλά χρόνια την πρώτη θέση στα Έλο της FIDE ανάμεσα στις γυναίκες.

Στην πρώτη θέση (με διαφορά 100 μονάδων από την επόμενη) στα Έλο Γυναικών βρίσκεται όπως πάντα η Judit Polgar με το 2708, το οποίο την θέτει ταυτόχρονα στην 20ή θέση του κόσμου της γενικής κατάταξης. Στη δεύτερη θέση η 20χρονη Ινδή Humpy Koneru η οποία ξεπέρασε το όριο του 2600. Στις κορυφαίες του κόσμου και συγκεκριμένα στο νο8 του καταλόγου συγκαταλέγεται η 13χρονη Κινέζα Hou Yifan με Έλο 2502.

Οι 10 πρώτες γυναίκες του κόσμου στη λίστα Οκτωβρίου της FIDE:
1 Polgar, Judit g HUN 2708 9
2 Koneru, Humpy g IND 2606 27
3 Cramling, Pia g SWE 2531 20
4 Zhu, Chen g QAT 2531 9
5 Zhao, Xue wg CHN 2530 36
6 Kosteniuk, Alexandra g RUS 2515 0
7 Sebag, Marie m FRA 2509 12
8 Hou, Yifan wg CHN 2502 19
9 Chiburdanidze, Maia g GEO 2500 10
10 Kosintseva, Tatiana m RUS 2492 10

Οι 5 πρώτες Ελληνίδες στη λίστα Οκτωβρίου της FIDE:
1 Dembo, Yelena m GRE 2448 18
2 Botsari, Anna-Maria wg GRE 2341 0
3 Fakhiridou, Ekaterini wm GRE 2270 18
4 Makropoulou, Marina wg GRE 2243 18
5 Papadopoulou, Vera wm GRE 2218 9

*****Όλα τα Έλο στη σελίδα της FIDE http://www.fide.com/ratings/

30 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Της παει το στρατιωτικο σκουφακι της Τζουντιτ. Σαν την υπολοχαγο Νατασσα :)))

Ανώνυμος είπε...

Εμάς τους μιλιταριστές μάς εξιτάρει η Elisabeth Paehtz, π.χ. http://www.chesspics.com/albums/wwcc2006players/IMG_3017Paehtz.jpg .

Είναι και σαφώς πιο εμφανίσιμη από τη Judit (όπως και από τις περισσότερες σκακίστριες). Οι δολοφονικές ματάρες της μόνο αρκούν -είναι και ασορτί με το ανοιχτό γκρι της στολής...

Αν έχει κανείς ολόσωμο πορτραίτο της με πλήρη εξάρτυση της Wehrmacht, αξιωματικού όμως -πηλίκιο με σκληρό γείσο, μπότες μέχρι το γόνατο και τα παρόμοια-, όχι φαντάρου -δίκωχο (κοινώς τυρόπιττα) ή μπερεδάκι και σκαρπινάκι-, ευπρόσδεκτο :-)

Schrödinger's Cat είπε...

Διορθώνω το παραπάνω link του καλοπροαίρετου που για κάποιο λόγο δεν εμφανίζεται σωστά όταν κάποιος ανοίγει το θέμα κατ' ευθείαν από την κεντρική σελίδα: paehtz

Στο ίδιο μιλιταριστικό μοτίβο υπάρχει πρόσφατο άρθρο της chessbase για τη συμμετοχή της Paehtz στο πρωτάθλημα του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη στην Άγκυρα:
nato


You're in the army now, la la la...

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ήταν πολύ καλό! "Η Eλληνίδα Yelena Dembo". Πρέπει να είναι το πιό σύντομο ανέκδοτο, αφού ο περίφημος "Αλβανός τουρίστας" δεν υπάρχει πιά...

Ανώνυμος είπε...

@ Schrödinger's Cat 1 (Διορθώνω το παραπάνω link του καλοπροαίρετου που για κάποιο λόγο δεν εμφανίζεται σωστά όταν κάποιος ανοίγει το θέμα κατ' ευθείαν από την κεντρική σελίδα) :

Ναι, η διεύθυνση είναι «μακαρόνι» και δεν χωράει, όμως η φωτογραφία αποζημιώνει :-). Ευχαριστώ για την τεχνική βοήθεια, Schrödinger's Cat.

Φοβάμαι ότι πρέπει να μάθω href και λοιπά ιδεογράμματα της html τώρα στα στερνά μου. Λυπηθείτε με, Schrödinger's Cat, ένας μεσήλικας που δουλεύει σε επιτραπέζιο υπολογιστή παλαιάς τεχνολογίας από τρίτο χέρι είμαι, με dial-up σύνδεση (πρέπει να είμαι ένας από τους τελευταίους στην Ελλάδα που δεν έχει βάλει ISDN, ADSL ή άλλο προχωρημένο κόλπο) και που ίσα-ίσα ξέρει το Word. Γιατί φέρεστε τόσο σκληρά στον σεντονά του ιστολογίου σας; :-(

@ Schrödinger's Cat 2 (Στο ίδιο μιλιταριστικό μοτίβο υπάρχει πρόσφατο άρθρο της chessbase για τη συμμετοχή της Paehtz στο πρωτάθλημα του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη στην Άγκυρα) :

«Μιλιταριστικό»! Τι γλυκόηχα μελωδική λέξη!

Βασικά γυρεύω πορτραίτο της με στολή αξιωματικού της Wehrmacht και όχι στρατιώτη της Bundeswehr, αλλά απ΄τ΄ολότελα... Ευχαριστώ για τον σύνδεσμο.

Αχάριστο το γερμανικό κράτος να την έχει ακόμα απλό στρατιώτη, και μάλιστα να τη βάζει να κάνει έρπην στις λάσπες και να λερώνει το βελούδινο δερματάκι της με φούμο παραλλαγής, όπως οι κοινοί φαντάροι. Αλλά τι περιμένεις, γερμανοί, δηλαδή γότθοι, άξεστοι βάρβαροι. Εδώ θα ήταν τουλάχιστον αντιστράτηγος (βλέπε λοχαγός Πύρρος Δήμας, υποσμηναγός Κάχι Καχιασβίλι, πλωτάρχης Βούλα Πατουλίδου και τα παρόμοια), και μάλιστα ο μισθός θα πιστωνόταν κατευθείαν στον τραπεζικό της λογαριασμό, χωρίς να χρειάζεται να περνάει ούτε απ΄έξω από στρατόπεδο.

@ Schrödinger's Cat 3 (You're in the army now, la la la...) :

«...hand grenades flying over your head...» (από το ίδιο τραγούδι)

«...The horror... the horror...» (ο Μάρλον Μπράντο καθώς ψυχορραγεί στο «Αποκάλυψη τώρα» του Κόππολα, 1979)

«I love the smell of napalm in the morning. Smells like victory» (ο Ρόμπερτ Ντυβάλ στην ίδια ταινία)

Ειδυλλιακές εικόνες...

Ανώνυμος είπε...

@ κακοπροαίρετος ("Η Eλληνίδα Yelena Dembo") :

Σύνθεση εθνικής ΗΠΑ ανδρών στην Ολυμπιάδα του Τορίνο 2006 :

1 GM Kamsky Gata
2 GM Onischuk Alexander
3 GM Nakamura Hikaru
4 GM Ibragimov Ildar
5 GM Kaidanov Gregory
6 GM Akobian Varuzhan

Σύνθεση εθνικής ΗΠΑ γυναικών στην Ολυμπιάδα του Τορίνο 2006 :

1 WGM Zatonskih Anna
2 IM Krush Irina
3 WGM Goletiani Rusudan
4 WGM Baginskaite Camilla

Ολοι κοκκινόσβερκοι WASPs από το Οχάιο, τη Νεμπράσκα και το Ιλλινόι.

Οπως είχα γράψει και με άλλη ευκαιρία, "Το μέλλον δεν είναι αυτό που ήταν παλιά"...

Ανώνυμος είπε...

Είναι γνωστό ότι δεν υπήρξε ποτέ αμερικανικό έθνος και αυτό που ονομάζεται σήμερα ΗΠΑ, αποτελείται από ένα μωσαικό εθνοτήτων. Αυτό είναι το όραμά σου για την Ελλάδα; Αν αυτό είναι το όραμά σου, επέτρεψε σε όσους διαφωνούμε και θέλουμε να διατηρήσουμε την Ελλάδα ελληνική, να έχουμε το δικαίωμα της γνώμης μας, αλλά και της ψήφου μας - γι' αυτό δεν υπάρχουν τα δημοψηφίσματα άλλωστε; Είπες τίποτα;

Ανώνυμος είπε...

Για κάποιον άλλο είχα πέσει έξω ότι είναι οπαδός/φίλος του ΟΑΚΚΕ. Για σένα όμως καΚοπροαίρετε δεν πέφτω έξω ότι είσαι οπαδός του ΛΑΟΣ. Και να μην το ψηφίζεις, σε αυτή την πτέρυγα ανήκεις. Εμπρός να κλείσουμε τα σύνορα...Ελληνική Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από αριθμητική, δεν ξέρεις και να διαβάζεις; Πότε είπα εγώ να κλείσουμε τα σύνορα; Και δεν μίλησα για εκλογές, αλλά για δημοψηφίσματα, με τα οποία οι Έλληνες πολίτες θα αποφασίσουν εάν, πόσους και ποιούς μετανάστες θα δεχτούν, όπως κάνουν όλες οι χώρες της Ευρώπης. Σε μια δημοκρατική κοινωνία, οι αποφάσεις παίρνονται από την πλειοψηφία των πολιτών. Εσύ είσαι κατά της δημοκρατίας και των δημοψηφισμάτων;

Ανώνυμος είπε...

Μεταναστες προσοχη, κυκλοφορουν Ελληνες (σαν τον κακοπροαιρετο).

Ανώνυμος είπε...

με το προφίλ αγανακτισμένου Έλληνα που πλασσάρει ο κακοπροαίρετος είμαι σίγουρη ότι τον ενοχλεί που και η Πόλγκαρ είναι Εβραϊκής καταγωγής. Οι Εβραίοι θέλουν να μας φάνε την Κρήτη και έχουν ουρά. Αν πω ένα ΟΥΣΤ, παρακαλώ τον blogger να μην με θεωρήσει αγενέστατη!

Ανώνυμος είπε...

@ κακοπροαίρετος :

Δεν έχω αντίρρηση να πολιτικοποιήσουμε την κουβέντα. Αντίρρηση έχω να υψώνονται αναίτια οι τόνοι, αλλά δεν μπορώ να σάς το επιβάλω, ούτε προτίθεμαι να σάς το ζητήσω. Όπως και να έχει, υπόσχομαι να ακούσω τις απόψεις σας, όπως και κάθε άλλου, με προσοχή και να προσπαθήσω να απαντώ με ψυχραιμία και κοσμιότητα. Δεν απαιτώ τα ίσα.

Απλώς παρέθεσα ονόματα. Το σχόλιό μου με τους WASPs αναφέρεται στους αμερικάνους. Δεν γνωρίζετε ακόμα το όραμά μου για την Ελλάδα. Δεν βλέπω από πού μπορείτε, προς το παρόν, να υποθέσετε αν και σε τι βαθμό συμπίπτει ή αποκλίνει από το δικό σας όραμα. Απλώς δεν το γνωρίζετε ακόμα.

Ως πρεσβύτερος, ας κάνω την αρχή. Θεωρώ αυτονόητο ότι, όπως όλοι οι έλληνες πολίτες, έτσι και οι υπήκοοι άλλων κρατών που βρίσκονται –νόμιμα ή παράνομα, θέμα άλλης συζήτησης– στην Ελλάδα, πρέπει να υπακούουν στο σύνταγμα και τους νόμους της, καθώς και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα του έλληνα, και να σέβονται τα ήθη και τις παραδόσεις του, ακριβώς όπως οφείλουν να πράττουν και οι έλληνες πολίτες όταν βρίσκονται σε ξένη επικράτεια. Εσείς τι πιστεύετε επ΄αυτών;

Δεν χρειάζεται η δική μου έγκριση για να έχετε δικαίωμα γνώμης και ψήφου, είναι κατάκτηση αγώνων –όχι αναίμακτων– σημαντικών, αλλά κυρίως καθημερινών ανθρώπων. Αν πάντως επιμένετε, σάς την παρέχω απλόχερα.

Κάπως από το πουθενά προέκυψε το δημοψήφισμα. Ας είναι. ‘Αποψή μου είναι ότι, όπως και στις εκλογικές αναμετρήσεις, έτσι και στο δημοψήφισμα η γνώμη της μειοψηφίας πρέπει να γίνεται σεβαστή. Για παράδειγμα, στο τελευταίο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελλάδα (το 1974 για το πολιτειακό), 31% του εκλογικού σώματος ψήφισε βασιλευομένη δημοκρατία. Σέβομαι την επιλογή τους· είμαι βέβαιος ότι εσείς, ως υπέρμαχος, κατά τα φαινόμενα, της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, θα την σέβεστε ακόμα περισσότερο από εμένα. Επιπλέον, υποθέτω ότι, αν αύριο οργανωθεί δημοψήφισμα για θέμα του ενδιαφέροντός σας, επικρατήσει η δική σας άποψη με 69, 79, ή 99% και η μειοψηφία, οι «χαμένοι» αν θέλετε, πάρουν αντίστοιχα 31, 21, ή 1%, προφανώς θα σεβαστείτε την άποψή τους και δεν θα συμπλεύσετε με τυχόν θερμοκέφαλους με ρεβανσιστικές διαθέσεις. Πολύ περισσότερο, αν μοίρα κακή το φέρει να είστε με τους «χαμένους», θα θεωρήσετε το θέμα λήξαν και θα συμμορφωθείτε με την επιθυμία της πλειοψηφίας. Πλανώμαι;

Επανέρχομαι στο θέμα της κ. Ντέμπο.

Δεν γνωρίζω αν σκακιστής, για να αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδος και/ή στο Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδος, πρέπει να έχει μόνο την υπηκοότητα (την οποία αλλοδαπός αποκτά και με γάμο με έλληνα πολίτη) ή και την ιθαγένεια (που η απόκτησή της είναι πολύ πιο σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία). Θυμόμουν ότι ο κ. Μιλαντίνοβιτς έχει παίξει υπό την ελληνική σημαία· έψαξα και βρήκα ότι αγωνίστηκε σε τέσσερις Ολυμπιάδες (Γιερεβάν 1996, Ελίστα 1998, Κωνσταντινούπολη 2000, Μπλεντ 2002) για λογαριασμό της Ελλάδας. Εντούτοις, δεν θυμάμαι να έχει αγωνιστεί σε Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδος. Πιθανόν η υπηκοότητα αρκεί για να παίξει κανείς στην εθνική ομάδα, όμως για να παίξει στο Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδος πρέπει να έχει και την ιθαγένεια. Π.χ., η κ. Μακροπούλου και η κ. Φαχιρίδου προφανώς έχουν *και* την ιθαγένεια, αφού αγωνίζονται στα Ατομικά Πρωταθλήματα. Μπερδεμένα πράγματα. Αν κάτι από τα παραπάνω είναι λάθος ή ελλιπές, ας με διορθώσει ή συμπληρώσει κάποιος που γνωρίζει.

Παίρνοντας σαν δεδομένο ότι η ΕΣΟ δεν θα έκανε κάτι παράνομο απλώς και μόνο για να μαζέψει ενδεχομένως μερικούς πόντους παραπάνω σε κάποια διεθνή διοργάνωση, έστω και Ολυμπιάδα, αγνοώντας και την εξασφαλισμένη ομοθυμαδόν εξέγερση της αντιπολίτευσης, η κ. Ντέμπο αγωνίζεται νομότυπα και με δική της επιθυμία (κάτι που δεν πρέπει να αγνοούμε ή υποτιμούμε) με τα εθνικά μας χρώματα. Προσωπικά, ίσως επειδή όσο μεγαλώνει κανείς γίνεται πιο συναισθηματικός, αυτό το τελευταίο μετρά πολύ για μένα.

Πάντα καλοπροαίρετα, χωρίς διάθεση ή πρόθεση αντιπαράθεσης.

Ανώνυμος είπε...

Μάριε, φυσικά στην Ελλάδα κυκλοφορούν Έλληνες. Τι ήθελες να κυκλοφορούν; Ουρακοτάγκοι με γυαλιά;

Ανώνυμη, εγώ δεν ανέφερα πουθενά το Ισραήλ. Αν εσύ όμως έχεις τέτοια συμπάθεια για αυτή τη χώρα, γιατί δεν μεταναστεύεις εκεί; Θα σε στεναχωρήσω όμως, γιατί εκεί τα σύνορα φρουρούνται, δεν περνάει κουνούπι. Το Ισραήλ που "ξεχειλίζει" από "δημοκρατία", δεν δέχεται μετανάστες, παρά μόνο αν είναι εβραικής καταγωγής και αυτούς μόνο με τεστ DNA!! Αυτό δεν φαίνεται να σε ενοχλεί ιδιαίτερα... Ίσως να μη το θεωρείς και ναζιστικό... Ίσως να πεις ότι και καλά κάνουν κιόλας, για να προστατέψουν τη χώρα τους. Γιατί λοιπόν το ίδιο δικαίωμα, να προστατεύουμε τη χώρα μας δηλαδή, να μην το έχουμε κι εμείς και πρέπει τα σύνορά μας να είναι τρυπητήρι; Γιατί οι άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν τι ποσοστό μεταναστών θα δεχτούν κι όχι εμείς;
Αν τάσσεστε κατά των δημοψηφισμάτων, αυτό σημαίνει ότι δεν είστε ούτε Έλληνες, ούτε δημοκράτες, ούτε αριστεροί. Μήπως είστε φασίστες και δεν το ξέρετε;

Καλοπροαίρετε, εννοείται ότι θα δεχόμουν το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος το οποίο εγώ ζητώ να γίνει. Το ερώτημα είναι γιατί δεν έχει γίνει κανένα μετά το 1974 και γιατί αυτοί που έπρεπε να το απαιτούν, δηλαδή η αριστερά, δεν το κάνει; Όπως η έλευση των απλών οικονομικών μεταναστών επιτείνει την ανεργία των Ελλήνων εργαζομένων και ρίχνει τα μεροκάματα, έτσι και στο σκάκι, η εβραία κ. Dembo καταλαμβάνει τη θέση μιας Ελληνίδας στην εθνική ομάδα και παίρνει τα χρήματα που θα έπαιρνε η Ελληνίδα σκακίστρια. Έχοντας δει το site της, νομίζω ότι τα φιλελληνικά δεν με πείθουν περισσότερο από τα φιλοζωικά της αισθήματά...

Schrödinger's Cat είπε...

Δεν θέλω να παρέμβω -εκθέτοντας τη γνώμη μου - στη συζήτηση προς το παρόν, έστω και αν είναι γνωστό από άλλα μου μηνύματα ότι είμαι υπέρ της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων και εναντίον της καχυποψίας προς τους ξένους. Επίσης δεν συμμερίζομαι καθόλου τα φοβικά σύνδρομα πολιστιστικού, κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα τα οποία εκφράζονται ως προς την αξιολόγηση μίας κοινωνίας που απέχει από το ιδεολόγημα της εθνικής καθαρότητας.
Είναι άποψη που έχει βασανιστεί μέσα μου, καθόλου επιγραμματική, αλλά θα μου επιτρέψετε να καθυστερήσω στην τεκμηρίωσή της.

Διαδικαστικά μόνο, θα παρακαλούσα τον προηγούμενο συζητητή να αποφύγει στο μέλλον εκφράσεις του τύπου «η Εβραία κυρία Ντέμπο», χαρακτηρισμός που με τον τρόπο που διατυπώνεται νομίζω ότι εμπεριέχει φυλετιστική επιτίμηση. Η Ντέμπο είναι υπήκοος της δημοκρατίας της Ουγγαρίας και εγγράφηκε στη δύναμη της ΕΣΟ από την Ουγγρική ομοσπονδία, οπότε θα ήταν πιο δόκιμο το «Ουγγαρέζα κυρία Ντέμπο».

Ανώνυμος είπε...

Πιό δόκιμο θα ήταν η Ισραηλινή κ. Dembo, καθώς έχει αγωνιστεί με την Εθνική Ισραήλ. Πάντως, Ελληνίδα ακούγεται σαν ανέκδοτο...

Schrödinger's Cat είπε...

Δεν γνωρίζω την ηλικία σας, αλλά απλώς να ρωτήσω, αν το προλάβατε, στις αρχές του ΄80: είχατε τις ίδιες ενστάσεις τότε, όταν η Μαρίνα Μακροπούλου σταμάτησε να αγωνίζεται με τα χρώματα της Ρουμανίας; Η περίπτωση τυπικά δεν διαφέρει από την περίπτωση της Ντέμπο. Μήπως η περίπτωση της Ντέμπο φορτίζει εσάς περισσότερο λόγω της καταγωγής της;
Τέλος δεν υποστηρίζω ότι είναι Ελληνίδα, απλώς αγωνίζεται με την Εθνική Ελλάδας, όπως τόσοι δεκάδες (ή εκατοντάδες;) αλλογενείς επαγγελματίες σκακιστές σε τόσες χώρες. Προφανώς αναφέρεστε στον τίτλο «οι 5 ισχυρότερες Ελληνίδες σκακίστριες» της αρχικής δημοσίευσης. Ειλικρινώς, δεν είχα δώσει σημασία στην διατύπωση γιατί δεν φανταζόμουν ότι θα αναμόχλευε τόσα «εθνικά» αντανακλαστικά.

Ανώνυμος είπε...

@ Κακοπροαίρετος: Έναν Αριστοτέλη τον έχεις ακουστά? Έπασχε και αυτός απο κρίση προσωπικότητας...

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε κύριε γάτε, δεν με ενοχλεί η καταγωγή οποιουδήποτε ανθρώπου, αρκεί αυτή να δηλώνεται ευθαρσώς. Απ' όσο γνωρίζω, κάθε λαός είναι υπερήφανος για την καταγωγή του, φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και για το λαό του Ισραήλ. Για λόγους όμως που μόνο ένας Ισραηλίτης θα μπορούσε να μας εξηγήσει, συχνά αυτή η καταγωγή αποκρύπτεται... Πρέπει ο λαός αυτός να καταλάβει ότι ο αριθμός ενός τηλεφώνου μπορεί να έχει απόκρυψη, η καταγωγή όχι. Αργά ή γρήγορα θα μαθευτεί και θα δημιουργήσει καχυποψία στους γύρω... Η περίπτωση της Pogorevic δεν είναι ακριβώς ίδια, γιατί άλλαξε αμέσως το όνομά της σε Μακροπούλου και ίσως λόγω ίδιας κουλτούρας και θρησκείας, αφομοιώθηκε πιό γρήγορα. Επιπρόσθετα, ήρθε στην Ελλάδα σε μια εποχή που το γυναικείο σκάκι ήταν ακόμη στα σπάργανα. Σήμερα υπάρχουν πολλές αξιόλογες Ελληνίδες σκακίστριες και είναι κρίμα να μένουν απ' έξω από την Εθνική ομάδα, που μόνο Εθνική δεν είναι πλέον. Αν ποτέ καταργηθούν τα έθνη, δεν θα έχουν νόημα και οι Εθνικές ομάδες. Όσο όμως υπάρχουν ακόμη έθνη, δεν ανέχομαι κάποιες μειοψηφίες να νοθεύουν τη λέξη αυτή και το νόημά της. Αν δεν ήταν όλοι αυτοί μια θλιβερή μειοψηφία, θα δεχόντουσαν την πρόκληση να γίνει ένα δημοψήφισμα... Όπως βλέπετε όμως κύριε γάτε μου, τα δημοψηφίσματα τα κάνουν γαργάρες... Μόνο εύκολους χαρακτηρισμούς και αφορισμούς μπορούν να εκστομίζουν. Από επιχειρήματα μηδέν... Γιατί στην Εθνική ποδοσφαίρου και στην Εθνική μπάσκετ παίζουν μόνο Έλληνες και στο σκάκι γίνεται αυτή η αδικία; Θα προτιμούσα τα λεφτά αυτά που δίνει η ομοσπονδία να τα παίρνει η Μάκκα, που τα έχει ανάγκη, παρά η οικονομημένη κ. Dembo...

ΥΓ: Ο marios_1984, η ανώνυμη και ο lacryma christi είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιων κενών ανθρώπων, χωρίς επιχειρήματα. Πετούν μια βρισιά, ένα ουστ και νομίζουν ότι καθάρισαν... Η ένδοια επιχειρημάτων, που υποκαθίσταται από την διαβολή και την επικόλληση ετικεττών σε ανθρώπους, που κατά συρροήν κάνουν, είναι φασιστική πρακτική. Αχ, ρε έρμα, μάθετε να διαλέγεστε και να εκφέρετε επιχειρήματα και προπαντός να σέβεστε τις απόψεις των άλλων.

Ανώνυμος είπε...

Mόνο "έλληνες" στην εθνική ποδοσφαίρου??

Έχεις ακούσει για τον Μπατίστα αγαπητέ ξερόλα κακοπροαίρετε? Ή για τις (ανεπιτυχείς) προσπάθειες της ΕΠΟ να αποκτήσει τον Καστίγιο, ο οποίος επέλεξε τελικά το Μεξικό?

Όταν η άγνοια και η ασχετοσύνη συνδυάζονται με την φανατίλα και τον άκρατο εθνικισμό, τότε έχουμε περιπτώσεις τύπου κακοπροαίρετου...

Ανώνυμος είπε...

Αλλά και "μόνο Έλληνες στην Εθνική Μπάσκετ"? Εκείνο τον... μαυρούλη, τον "Σόφο" Σχορτισιανίτη, τον έχεις προσέξει, κακοπροαίρετε? παλαιότερα, έπαιζε και σκάκι, μάλιστα!
Λυπάμαι για τα ρατσιστικά σχόλια, πραγματικά. Όσο για την ουσία, είναι σαφές ότι η Ντέμπο μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα στην Εθνική Γυναικών, απ'ότι π.χ. η δις Μάκκα. Έχουν και 300 μονάδες έλο διαφορά, άλλωστε...

Ανώνυμος είπε...

Η ουσία των σχολίων του "κακοπροαίρετου" δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Ας ζητήσει ο ίδιος δημοψήφισμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχει μόνο κάποιο δίκιο στο ότι πολλοί άνθρωποι εβραϊκής καταγωγής αποκρύπτουν το γεγονός. Όχι πως θα έπρεπε να δίνουν πιστοποιητικά καταγωγής στον κακοπροαίρετο, αλλά η εξήγηση για αυτό έγκειται στην μακραίωνη πρακτική του αντισημιτισμού στην Ευρώπη και έχει περάσει στο συλλογικό υποσεινήδητο. Ας διαβάσει λίγη κοινωνιολογία ο άνθρωπος...

Ανώνυμος είπε...

Οι Εβραιοι ειναι Ελληνες και μαλιστα Κρητες- οποτε τι προβλημα εχετε?

Ανώνυμος είπε...

Εδω ειναι οι Ελληνες οι εξωγηινοι που κατοικουν στο νεφελωμα Β17 και οι σεληνανθρωποι, οι Εβραιοι δεν θα ηταν? Δειτε και λιγο Λιακοπουλο να ξεστραβωθειτε!

Ανώνυμος είπε...

διαφωνω με τον κακοπροαίρετο ως προς τα φυλετικά και λοιπά σχόλια, σχετικά με την Ντεμπο, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΤΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΟΥ, ωστόσο θα συμφωνήσω μαζί του σε κάτι άλλο νομίζω πολύ σημαντικότερο....

Ότι δηλαδή το ελληνικό γυναικείο σκάκι μέσω των μεταγγίσεων από το εξωτερικό, κρύβει τη γύμνια την οποία το διακατέχει, και φυσικά οι δίδες ελληνίδες σκακιστριες μας φαίνονται λιγες...
ε Βέβαια πως να μην μας φαίνονται "λίγες" όταν κανείς δεν έχει επενδύσει σε αυτές.............οι περισσοτερες αφοτου πηραν τα μορια τους προπονουνται μονες τους η και καθολου...
οποτε οι μεταγγισεις εκ του εξωτερικου οπως και αν λεγονται μοιαζουν με μαννα εξ ουρανου.....που κρυβει την σκακιστικη μας ενδεια και την ελλειψη σκακιστικης πολιτικης μας που να αφορα το γυναικειο σκακι...
διοτι προφανως κανεις δεν εχει συγκινηθει που τα τελευταια χρονια τα πρωταθλημτα των 16, 18, 20 γίνονται με ελαχιστότατες μονοψηφιες συμμετοχες....

ΠΟΙΟΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΑ?

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι η περίπτωση Σχορτσιανίτη διαφέρει από τις περιπτώσεις Μπατίστα και Μακροπούλου.

Ο «Μπιγκ Σόφο» γεννήθηκε στην Καβάλα από έλληνα πατέρα και καμερουνέζα μητέρα, άρα νομικά [υποθέτω ότι] είναι έλληνας, μόνο που προέκυψε κομματάκι «σκούρος» και αυτό αποπροσανατολίζει· τα ελληνικά του είναι καλά και δεν έχει ξενική προφορά, απλώς δείχνει λίγο «΄Αβερελ» χωρίς κατ΄ανάγκη να είναι κιόλας· αδιάκριτη κάμερα τον έχει συλλάβει να ψάλλει με γνήσιο ενθουσιασμό με τη βροντώδη φωνή του τον εθνικό ύμνο. Δεν έχω αντίστοιχα στοιχεία για τον Αλεξέι Λέντκωφ, που έπαιξε στην εθνική μπάσκετ ως Ιάκωβος Τσακαλίδης. Καραμπινάτη παρανομία; Μπορεί· ίσως θυμάται κάτι ο διάδοχος του κ. Ορφανού στη θέση του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμοδίου για θέματα αθλητισμού (όπως είναι ο ορθός τίτλος, και όχι Υφυπουργός Αθλητισμού όπως ενίοτε αναφέρεται).

Οι καιροί αλλάζουν. Η εθνική ποδοσφαίρου ενός λαού που μάς έχουν συνηθίσει να τον συνδέουμε με απόψεις για την «καθαρότητα της ράτσας» και τα συναφή βασίζεται πλέον σε αλλογενείς παίκτες. Στη φούσμπαλνατσιονάλμανσαφτ (ουφ, τόβγαλα) του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006, τις φανέλλες που άλλοτε τίμησαν ο Γκερντ Μύλλερ και ο Ούβε Ζέελερ φορούσαν οι γεννημένοι στην Πολωνία Μίροσλαβ Κλόζε και Λούκας Ποντόλσκι. (Υπενθυμίζω ότι η Πολωνία τελούσε υπό γερμανο-σοβιετική κατοχή κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο· μεροληπτικές πηγές αναφέρονται στη συμπεριφορά των κατακτητών ως «γενοκτονία» και «ολοκαύτωμα»· όμως ο άνθρωπος είναι προικισμένος με το δώρο της λήθης· και οι γερμανοί άνθρωποι είναι, και οι πολωνοί άνθρωποι είναι, και οι αλβανοί σαν άνθρωποι είναι.) Αν κάποιος ψάξει τους τόπους γέννησης της τελευταίας αποστολής της Εθνικής Γερμανίας θα βρει, εκτός των Κλόζε και Ποντόλσκι, και τρίτο πολωνογενή, έναν γεννημένο στη ...Βραζιλία, έναν με ισπανικό ονοματεπώνυμο και καταγωγή, και δύο με τουρκικό.

(Ποια, η Γερμανία... Σήκω Αδόλφε να δεις για ποιους ασπιδαποβλείς και αρνησιπάτριδες αγωνιστήκαμε...)

Επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη, αν πάμε σε λιγότερο προβεβλημένα αθλήματα, ιδίως τα λεγόμενα «βαρέα», οι υποψίες για παράνομες ελληνοποιήσεις πληθαίνουν. Ας μην αναφερθούμε στην ούτω αποκληθείσα «ντρημ τημ» της άρσης βαρών επί Ιακώβου και ας μείνουμε στα σημερινά στοιχεία. Τα μέλη των εθνικών πάλης και πυγμαχίας είναι άφαντα από δημόσιες εμφανίσεις και των περισσότερων δεν ξέρουμε καν τη φωνή, όπως ο πρωταθλητής τζούντο Ηλίας Ηλιάδης, που όλα αυτά τα χρόνια ούτε μία ελληνική λέξη δεν έχει ακουστεί από το στόμα του. Ο Καχιασβίλι, προς τιμήν του, έμαθε ικανοποιητικά ελληνικά σε σύντομο διάστημα. Ο Ντέταρι, στη βαβυλωνιακής χλιδής υποδοχή του στο δημαρχείο του Πειραιά στο απόγειο της κοσκωτικής περιόδου, παπαγάλισε καθώς ανέβαινε τα σκαλιά το «Γεια σας αδέλφια μου Ολυμπιακοί» και, όταν το εκφώνησε από το μπαλκόνι, έπεσαν τα μπετά από τις ιαχές των εκστασιασμένων γάβρων. Πόσο δύσκολο είναι να αποστηθίσει και να αρθρώσει ο π.χ. Αρτιόμ Κιουραγκιάν μια φράση – κλισέ όπως «Ευχαριστώ για την αγάπη σας. Θα προσπαθήσω να κάνω και πάλι υπερήφανο τον ελληνικό λαό» ή κάτι παρόμοιο; Δεν τους ζητήσαμε να το παίξουν Μέρυλ Στρηπ, που έμαθε να μιλά αγγλικά με πολωνέζικο επιτονισμό, καθώς και γερμανικά και πολωνέζικα στα τριανταφεύγα της για να παίξει στην «Εκλογή της Σόφι», και δεν ξεχώριζε από τους αντίστοιχους ομιλητές. Αλλά δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Και μετά αναρωτιούνται γιατί ο κόσμος γυρνάει την πλάτη του στα συγκεκριμένα αθλήματα και μένει παγερά αδιάφορος στις (χρυσοπληρωμένες) διακρίσεις τους. Ελληνας ολυμπιονίκης στην ελευθέρα πάλη ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, έλληνας ολυμπιονίκης στο ίδιο άθλημα και ο Αμιράν Καρντάνωφ· κολιός και κολιός απ΄το ίδιο βαρέλι δηλαδή, ή, επί το πικαντικώτερον, γκέισες και παλληκάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια. Για μια ακόμα φορά : «Το μέλλον δεν είναι αυτό που ήταν παλιά»...

Σχετικό – άσχετο : Τι γνώμη έχει η ομήγυρις για τη χορήγηση «ανταλλαγμάτων» στους ολυμπιονίκες (μυθώδη πριμ, ισόβια αργομισθία στον στρατό, δωρεάν άδειες ταξί, βενζινάδικων, πρακτορείων ΟΠΑΠ κλπ.);

Ανώνυμος είπε...

Ποιός έχει άγνοια και ασχετοσύνη φαίνεται ξεκάθαρα: Από τις Εθνικές ποδοσφαίρου και μπάσκετ αναφέρατε μόνο 2 ονόματα, που ο ένας έχει Έλληνα πατέρα και τον αποκαλείτε ρατσιστικά "μαυρούλη" και ο άλλος έχει την ελληνική ιθαγένεια. Η Dembo παντρεύτηκε Έλληνα και όταν με το καλό πάρει την ελληνική ιθαγένεια, δεν έχω καμμία αντίρρηση να αγωνίζεται στην Εθνική. Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχει την ελληνική ιθαγένεια και κακώς αγωνίζεται στην Εθνική. Δεν έκανα κανένα φυλετικό σχόλιο και είναι γνωστό ότι οι Έλληνες πάντα είμαστε φιλόξενοι σε όλους τους λαούς, γι' αυτό και οι Εβραίοι ζουν εδώ εκατοντάδες χρόνια. Στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής μάλιστα, πολλοί Εβραίοι σώθηκαν χάρη στην βοήθεια των Ελλήνων. Αν οι Εβραίοι του ιστολογίου έχουν αντίθετη γνώμη ή έχουν κάποια παράπονα από τους Έλληνες, υπάρχει εδώ ανοιχτό βήμα να τα εκφράσουν. Όσο δεν το κάνουν, υποθέτω ότι είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους στην Ελλάδα. Αντίθετα, η ζωή στο Ισραήλ δεν είναι και τόσο ειδυλλιακή. Δεν είδα όμως να έχετε την ανάλογη ευαισθησία για την άρνηση του Ισραήλ να δεχτεί μετανάστες που δεν είναι Εβραίοι, για τον φυλετικό διαχωρισμό με τεστ DNA!!!, για την καταπίεση των Παλαιστινίων και την ανέγερση του νέου τείχους του αίσχους... Δεν βλέπω επίσης να έχετε την ίδια ευαισθησία για την λογοκρισία που υπάρχει στις εφημερίδες και όλα τα ΜΜΕ του Ισραήλ (ακόμα και οι σκακιστικές στήλες λογοκρίνονται!), ούτε για την φυλάκιση των δημοκρατών Εβραίων, όπως ο Μορδεχάι Βανούνου, που είναι 20 χρόνια έγκλειστος, γιατί τόλμησε να πει ότι το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα... Το Ισραήλ διαθέτει 400 πυρηνικές κεφαλές, που είναι αρκετές να εξαφανίσουν τον πλανήτη. Κι όμως αρνείται οποιονδήποτε έλεγχο από διεθνείς οργανισμούς και ισχυρίζεται ότι απειλείται από τα λιανοντούφεκα των Αράβων και τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν... Σας φαίνονται φυλετικά τα σχόλιά μου; Eμένα μου φαίνονται πολιτικά. Ενώ λοιπόν καταδικάζετε εμένα τον ταπεινό ως φυλετιστή, δεν βλέπω να σας ενοχλεί η φυλετική πεποίθηση των Εβραίων ότι είναι ο εκλεκτός λαός του Θεού, άποψη που ούτε ο Χίτλερ δεν τόλμησε να ξεστομίσει...

ΥΓ: no lies αύριο μεθαύριο, δεν το εύχομαι, αλλά μπορεί η κ.Dembo να χωρίσει και να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Τι θα πεις τότε στη Μάκκα, που στο μεταξύ αβοήθητη και χωρίς προπονητή, μπορεί να έχει παρατήσει το σκάκι;

1+1=3 Αν είσαι κατά των δημοψηφισμάτων, τότε δεν πιστεύεις στη δημοκρατία, άρα είσαι φασίστας. Κι αυτό αποδεικνύεται κι από το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων που μου ζήτησες πιό πάνω. Ότι θέλω ψήφισα, λογαριασμό θα σου δώσω;

Ανώνυμος είπε...

Πρωτα απ όλα το ότι οι Εβραιοι είναι Κρητες είναι του Ρασουλη.

Δευτερο: υπαρχει μια εντονη εβραικη παραδοση στο σκακι Πολλοι μεγαλοι πρωταθλητες Λασκερ Σταινιτς και μεγαλοι παικτες Ρουμπινσταίν Νιμσοβιτς Αλαπιν Ρεσεβσκι Ναιντορφ ήταν εβραιοι και αυτό είναι φυσικο αφου η διασπορα του λαου αυτου είναι πολύ σημαντικη και η συνεισφορα του επισης μεγαλη τοσο στην επιστημη και σε αλλους τομεις.

Τριτον΅Η Ελενα Ντεμπο δεν εφθασε τυχαια εκει που εφθασε αλλα μετα από σκληρη και προσανατολισμενη δουλεια. Ειναι η υψηλοτερη σκακιστρια σημερα , μια από τους τρεις καλυτερους προπονητες-θεωρητικους που διαθετουμε, τα βιβλια της εκδιδονται από διεθνεις οικους τα –ελληνοφωνα αρθρα της –στο Σκακι για ολους είναι καταπληκτικα - από την ελαχιστη προσωπικη γνωριμια μου φαινεται συμοπαθεστατη και η υπαρξη της ανεβαζει τον πήχυ και για τις υπολοιπες..

Και τελος :Ας μην ξεχναμε ότι και η Ελλαδα ειναι επισης κρατος διασπορας με εντονη μεταναστευση στο μεσο της δεκαετιας του 60 και ο αριθμος των Ελληνων που ζουν στο εξωτερικο είναι μια ακομη Ελλαδα. Οι Ελληνες του εξωτερικου προκοβουν διοτι βρισκουν ετοιμο συστημα στο οποιο πειθαρχουν προσθετοντας την εργατικοτητα και τη φιλοδοξια τους .Αντιθετα στην Ελλαδα το κεντρικο συστημα που είναι αναξιοπιστο και για τους Ελληνες αδυνατει να δεχτει και να προστατευσει τους οικονομικους και ασθενεστερους μεταναστες. Μοναχα όταν επιτυγχανουμε διακρισεις με τους διψασμενους είναι αληθεια αθλητες του στιβου, τοτε βαπτιζονται Ελληνες και καμαρωνουμε από υπερηφανεια…

Ανώνυμος είπε...

Γράφτηκε ότι δεν δίδεται η δέουσα προσοχή στις νεαρές σκακίστριες, ώστε βελτιούμενες να αποτελέσουν στο μέλλον αξιόπιστα μέλη της εθνικής γυναικών.

Νομίζω ότι, ανεξάρτητα από την πολιτική της ΕΣΟ -αν υπάρχει, και αν έχει και τα μέσα για να υλοποιηθεί : «δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν» έλεγε ο Δημοσθένης- για το γυναικείο σκάκι κορυφής, είναι περίπου αδύνατη η συγκράτηση νεαρών σκακιστριών πάνω από την ηλικία των 16-18 ετών στο άθλημα και στη συνέχεια η βελτίωσή τους, μέσω μακρόχρονης και πολυδάπανης διαδικασίας επαγγελματικών προπονήσεων, αγώνων στο εξωτερικό κλπ., ώστε να είναι σε θέση να στελεχώσουν την Εθνική Ομάδα σε επίπεδο ανάλογο με το σημερινό. Παραβλέπω το ότι, στυγνά οικονομικά θεωρούμενο, το όλο εγχείρημα είναι μια "αποεπένδυση" : βάζεις πολλά, παίρνεις λίγα. Ο,τι γίνει, θα γίνει συγκυριακά και όχι σαν αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου. Π.χ., αν τού χρόνου η κ. Ιουλία Μάκκα ξαναπιάσει το 2275 που είχε σαν μέγιστο πριν από 4 1/2 χρόνια και μείνει σταθερή εκεί, αυτό θα οφείλεται περισσότερο στον ατομικό της μόχθο και στις ιδιωτικές της προπονήσεις (αν κάνει) και λιγότερο ίσως στη μέριμνα της Ομοσπονδίας.

Εξηγούμαι :

Τα κορίτσια που κάνουν πρωταθλητισμό σε νεαρή υλικία έχουν προδήλως υψηλό νοητικό επίπεδο και συγκροτημένη προσωπικότητα. (Δεν γνωρίζω τη σχέση αιτίου και αιτιατού εν προκειμένω, δηλαδή αν είναι ξεχωριστά άτομα επειδή κάνουν πρωταθλητισμό στο σκάκι, ή αν κάνουν πρωταθλητισμό στο σκάκι επειδή είναι ξεχωριστά άτομα, δεν έχει και σημασία εδώ.) Παράλληλα, οι περισσότερες γυναίκες στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα είναι μια δυσμενέστερη εκδοχή της "Μαίρης Παναγιωταρά" του τραγουδιού : δεν είναι μόνο "εργαζόμενες μητέρες και καλές νοικοκυρές", αλλά συχνά και γηροκόμοι. Ετσι, η ομαλή πορεία ενός κοριτσιού που ασχολείται με το σκάκι είναι προβλέψιμη : 18 έως 22 ή 25 σπουδές, σχέσεις, παρέες, έξοδοι, εκδρομές, και στη συνέχεια καριέρα, γάμος, παιδιά. Ακούγεται πληκτικό, ίσως και αδιεξοδικό, αλλά αυτή είναι η ροή των πραγμάτων. Το κάλεσμα της φύσης της γυναίκας, ξέρετε, είναι να τεκνοποιήσει, όχι να κάνει πρωταθλητισμό στο σκάκι έναντι παντός τιμήματος. Το σκάκι, αν έχει θέση στη ζωή μιας ισορροπημένης γυναίκας, έχει τις κανονικές του διαστάσεις : ένα ευχάριστο πάρεργο, μια θελκτική απασχόληση, όχι τρόπος και λόγος ζωής.

Υποθέτω ότι κανείς δεν έχει την απαίτηση από χαρισματικά άτομα (δεν ομιλώ μόνο από σκακιστικής πλευράς) όπως οι κυρίες π.χ. Κουβάτσου, Στείρη και Σπερδόκλη ή, από τις νεώτερες, οι δεσποινίδες π.χ. Παγανόγλου, Οικονομοπούλου και Ιορδανίδου να "κάνουν αβαρίες" στις σπουδές τους, στην καριέρα τους ή, πολύ περισσότερο, στην οικογένειά τους αργότερα για να παίξουν σκάκι κορυφής ώστε να χαιρόμαστε εμείς ότι έχουμε βάθος στο γυναικείο σκάκι. Θα συνεχίσουν ίσως να προπονούνται και να παίζουν, όμως περιστασιακά ή με μακρά διαστήματα αποχής, και αυτό όσο δεν εμπλέκεται στην εργασία και στην οικογένειά τους. Σαν αποτέλεσμα, θα συνεχίσουν να είναι ενεργές ή κατά περιόδους ενεργές, αλλά δεν θα μάθουμε ποτέ την πραγματική δυνητική τους δυναμικότητα, γιατί απλούστατα ποτέ δεν θα έχουν αναλώσει περισσότερο απ΄όσο περισσεύει από τις πραγματικές τους προτεραιότητες. Υπάρχει και το ενδεχόμενο της δια παντός απομάκρυνσής τους από το άθλημα. Εξαιρετικές παίκτριες όπως οι κυρίες Φανουράκη και Γιαϊτζή απλώς εξαφανίστηκαν, ενώ η εντελώς ξεχωριστή, για το ελληνικό σκάκι, περίπτωση που λέγεται Εύα Κόντου εμφανίζεται αραιότατα και μετά από πολλά χρόνια αποχής, χωρίς πλέον αξιώσεις πρωταθλητισμού. Ασφαλώς θα έχετε να προσθέσετε πάμπολλα ακόμη παραδείγματα.

Οι γυναίκες είναι σοφά πλάσματα και βλέπουν τα πράγματα με πρακτικό πνεύμα και στις αντικειμενικές τους διαστάσεις. Οι άντρες πάλι όχι...

Ανώνυμος είπε...

πολυ γυναικεια μας τα λες αγαπητε, ή έχεις συνομιλησει με πολλες όντας ψυχολογος γυναικων και σου τα εχουν εχουν εκμηστηρευτει, ή διαφορετικα κάτι άλλο συμβαινει............

Schrödinger's Cat είπε...

Η συζήτηση για το γυναικείο σκάκι μου έδωσε την αφορμή να δημοσιεύσω πιο πάνω ένα ιστορικό άρθρο που είχα στο ψυγείο για την Lisa Lane που ελπίζω να έχει ενδιαφέρον...