Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

6ος διαγωνισμός λύσης προβλημάτων (Αττικής)

Δυο από τα προβλήματα που δόθηκαν προς λύση στον διαγωνισμό της ΕΣΣΝΑ, που διεξήχθη χθες Κυριακή, στο εντευκτήριο του Σκακιστικού Ομίλου Αμπελοκήπων:

I. Storozhenko, Sahmatni Kompozitsia 2003, 1-2 pr.

Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 2 κινήσεις (#2)

H.F.L. Meyer, Deutsches Wochenschach 1896

Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 4 κινήσεις (#4)

Όλα τα προβλήματα του διαγωνισμού, καθώς και τα ονόματα των νικητών, μπορείτε να τα δείτε σε δημοσίευση που θα αναρτηθεί στη διάρκεια της ημέρας στο ιστολόγιο του Μανώλη Μανωλά http://kallitexniko-skaki.blogspot.com/

7 σχόλια:

Schrödinger's Cat είπε...

Σχετικά με τον διαγωνισμό διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο του Κοσμά Κέφαλου στα σημερινά ΝΕΑ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=99

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Τα έγραψα στο ιστολόγιό μου, σε απάντηση στο Σπ.Ιλαντζή, να μην τα ξαναγράφω. Νικητής του διαγωνισμού για μένα είναι ο Αντρέας. Αξίζει όμως να ειπωθεί και το ήθος του Νίκου (Μενδρινού) που αρνιόταν να πάρει το πρώτο βραβείο!

Alotan είπε...

Αντιγράφω από τους κανονισμούς του WCSC (Παγκόσμιου πρωταθλήματος λύσης):

"9.7. If a move is written incorrectly, unclearly or ambiguously, this variation or single solution is regarded as incorrect. If, however, the Director (or the jury, pt 13.5) is absolutely sure that the correct move was intended, this variation or single solution must be regarded as correct."

Δυστυχώς, στο 3άρι, η βασίλισσα παίζει μόνο το κλειδί (και την κίνηση του ματ, που όμως παραλείπεται), οπότε δύσκολα επιβεβαιώνεται, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η κίνηση που ήθελε να γράψει ο Ανδρέας ήταν η σωστή.

Η προσωπική μου εκτίμηση, χωρίς να γνωρίζω ποια κίνηση έγραψε ο Ανδρέας, είναι ότι π.χ. το 1.Βθ1 θα μπορούσε να γίνει δεκτό, ενώ το 1.Βδ1 όχι (η κίνηση 1.Βδ4 ήταν μια σατανική δοκιμή που μου πήρε κανένα δεκάλεπτο ώσπου να πεισθώ ότι ήταν λάθος).

Να τελειώσω με ένα γενικό σχόλιο για τα προβλήματα. Το 4άρι (αν και μινιατούρα) ήταν πολύ δύσκολο, με πολλές εικόνες ματ και παραπλανητικές δοκιμές. Αφιέρωσα σχεδόν 1 ώρα στο τέλος και δεν κατάφερα να το λύσω. Αντίθετα, τα υπόλοιπα προβλήματα ήταν βατά, περίπου σε επίπεδο δυσκολίας που είμαστε συνηθισμένοι από προηγούμενους διαγωνισμούς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Κώστα, με συγχωρείς, αλλά δεν κατάλαβα που ακριβώς καταλήγεις. Θυμίζω πως το κλειδί είναι Βα1, ενώ ο Αντρέας έγραψε Βε1. Λες πως θα μπορούσε να είναι εκ του πονηρού;

Alotan είπε...

Δεν κατάλαβες, γιατί δεν κατέληξα πουθενά. Το 1.Βε1 είναι μάλλον πιο κοντά στο 1.Βθ1 παρά στο 1.Βδ1 που έγραψα. Δηλαδή, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.
Και προς Θεού! Δεν είπα ποτέ ότι μια λάθος κίνηση είναι εκ του πονηρού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Alotan ή Κώστας Πρέντος (για να καταλαβαίνουν και οι υπόλοιποι)

Κατάλαβα τώρα τι θες να πεις και με συγχωρείς για τον υπαινιγμό, τον έκανα μόνο και μόνο για να βεβαιωθεί το φτωχό μου μυαλουδάκι. Είναι εν τέλει θέμα ερμηνείας, πολύ σωστά. Χαίρομαι για τη θέση που πήρες. Είναι πολύ τίμια, όπως κι εσύ ο ίδιος. Πραγματικά χαίρομαι για το ήθος των παιδιών του καλλιτεχνικού σκάκι, είναι μια πραγματική όαση. Το τονίζει εξάλλου και ο Κοσμάς, ένας μεγάλος κύριος των σκακιστικών χώρων, οπότε το δικό μου σχόλιο περιττεύει.

Ξαναλέω λοιπόν πως αν ήμουν διαιτητής τίποτε στον κόσμο δε θα με εμπόδιζε να δεχτώ ως σωστή τη λύση του Αντρέα (π.χ. η βαριάντα 1...εζ6 2.Πζ7 δε λειτουργεί αν δεν υπάρχει ντάμα στη διαγώνιο α1-θ8, έτσι δεν είναι; Κι αυτή ήταν μια βαριάντα που είχε γράψει ο Παπ, την είδα, άρα δε χρειαζόταν καν να εννοηθεί η άλλη με το Βε1#).Να τονίσω εδώ πως δεν επιρρίπτω καμία ευθύνη στον Γαρουφαλίδη, βρέθηκε σε δύσκολη θέση και ήταν κατά γενική ομολογία άψογος.

Φυσικά, όλα αυτά έχουν νόημα, όχι για να μοιράζουμε δάφνες και κύπελλα -κανείς από μας δεν τα έχει ανάγκη θέλω να ελπίζω- μα από μια "διεστραμμένη" επιθυμία προς την ισορροπία, την αρμονία, τη δικαιοσύνη και την ομορφιά,μέσα αλλά και έξω από τη σκακιέρα.

Ή τουλάχιστον κάπως έτσι το βλέπει η ταπεινότητά μου.

Καλή Ανάσταση σου εύχομαι και καλή επιτυχία στο Πανευρωπαϊκό, αν δεν τα ξαναπούμε σύντομα.

Alotan είπε...

Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση και χαίρομαι που δεν ήμουν υποχρεωμένος να την πάρω εγώ.

Λέγοντας ότι το 1.Βε1 θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό, δε σημαίνει ότι θα έπρεπε να γίνει αποδεκτό (υποχρεωτικά). Σε αγώνες παγκοσμίου πρωταθλήματος, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα απορριπτόταν. Στην περίπτωση της ΕΣΣΝΑ, υποστηρίζω μάλλον την υπέρ του Ανδρέα απόφαση, χωρίς να είμαι απόλυτος (η βαριάντα 2.Πζ7 που αναφέρεις συνηγορεί υπέρ του).

Αν και καταλαβαίνω από αυτά που διαβάζω, ότι την τελική απόφαση την πήρε ο ίδιος ο Ανδρέας.

Ευχαριστώ για τις ευχές. Στο Πανευρωπαϊκό λύσης θα πάρει μέρος κι ο Χάρης, ας του δώσουμε κι αυτού μερικές ευχές!
Καλή Ανάσταση!