Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α' Εθνικής

Η ΕΣΟ εξέδωσε την προκήρυξη για το 37ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α’ εθνικής κατηγορίας του 2009, που θα διεξαχθεί στην Καλλιθέα Χαλκιδικής από 3 έως 9/7/2009.

Τα κυριότερα σημεία:

-) Οι ομάδες θα διαμένουν υποχρεωτικά (τουλάχιστον 12 άτομα ανά ομάδα) στα ξενοδοχεία των αγώνων Athos Palace και Pallini Beach στην Καλλιθέα Χαλκιδικής. H προσφορά για διαμονή στα προαναφερόμενα ξενοδοχεία έχει ως εξής:- Δίκλινο δωμάτιο με πλήρη διατροφή (πρωινό–γεύμα–δείπνο) 48 € την ημέρα το άτομο - Τρίκλινο δωμάτιο ή τετράκλινη σουίτα με πλήρη διατροφή (πρωινό–γεύμα–δείπνο) 45 € την ημέρα το άτομο - Μονόκλινο δωμάτιο με πλήρη διατροφή (πρωινό – γεύμα – δείπνο) 75 € την ημέρα.

-) Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να κατατεθούν στα γραφεία της ΕΣΟ μέχρι τις 30/04/2009. Εάν κάποιο σωματείο δεν δηλώσει συμμετοχή, η κενή θέση δεν αναπληρώνεται. Η δήλωση συμμετοχής συνοδεύεται υποχρεωτικά από κατάθεση εγγυητικού ποσού 1000 € στον λογαριασμό της ΕΣΟ.

-) Όλα τα σωματεία, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή. Επιπλέον, μόνο στις «γενικές» σκακιέρες (όχι στις «αναπτυξιακές»), επιτρέπεται η χρήση ενός αλλοδαπού σκακιστή ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης.

-) Τα σωματεία που θα αγωνιστούν στην τελική φάση της Α’ Εθνικής και επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αλλοδαπούς σκακιστές, κοινοτικούς ή μη, θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι τις 22/05/2009 με ταυτόχρονη κατάθεση του αντίστοιχου παραβόλου συμμετοχής.

-) Η σειρά των σκακιέρων (1η έως και 5η) καθορίζεται από τη «Βασική Σύνθεση» που καταθέτουν οι ομάδες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

-) Συμμετέχουν 34 ομάδες. Η ΕΣΟ θα καλύψει (ως έπαθλο) τα έξοδα (μετακίνηση, διαμονή σε δίκλινα δωμάτια και διατροφή για 12 άτομα ανά ομάδα) των 10 πρώτων ομάδων της τελικής κατάταξης (μετά και την άρση τυχόν ισοβαθμιών) σύμφωνα με τις πάγιες αποζημιώσεις της.
΄
Ολόκληρη η προκήρυξη:
http://www.chessfed.gr/declarations/declarations182.htm

133 σχόλια:

Γιάννης Παπαδάκης είπε...

Ένα πρωτάθλημα που καμιά δεκαριά σύλλογοι θα υποβιβαστούν γιατί δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις που τους θέτει εκβιαστικά η ομοσπονδία. Όμορφα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Με ελβετικό σύστημα θα γίνει το πρωτάθλημα?

Ανώνυμος είπε...

-) Οι ομάδες θα διαμένουν υποχρεωτικά (τουλάχιστον 12 άτομα ανά ομάδα) στα ξενοδοχεία των αγώνων Athos Palace και Pallini Beach στην Καλλιθέα Χαλκιδικής. H προσφορά για διαμονή στα προαναφερόμενα ξενοδοχεία έχει ως εξής:- Δίκλινο δωμάτιο με πλήρη διατροφή (πρωινό–γεύμα–δείπνο) 48 € την ημέρα το άτομο - Τρίκλινο δωμάτιο ή τετράκλινη σουίτα με πλήρη διατροφή (πρωινό–γεύμα–δείπνο) 45 € την ημέρα το άτομο - Μονόκλινο δωμάτιο με πλήρη διατροφή (πρωινό – γεύμα – δείπνο) 75 € την ημέρα.

Δηλαδή αν κάποιος θέλει να μείνει σε τροχόσπιτο δεν μπορεί?
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Μπράβο παλληκάρια...

Ήρωνας

Ανώνυμος είπε...

Nαι, ελβετικό 9 γύρων - άρθρο 10 της προκήρυξης. Επίσης ουσιαστικά δεν υπάρχει υποβιβασμός!!! Πάλι στο άρθρο 10 στο τέλος γράφει

"Οι 20 πρώτες ομάδες αποκτούν το δικαίωμα να αγωνισθούν απευθείας στην τελική φάση της Α’ εθνικής της επόμενης χρονιάς (2010). Αν κάποια ομάδα θέλει να λάβει μέρος στο προκριματικό όμιλο Α΄ εθνικής της περιοχής της τότε χάνει την απευθείας πρόκριση και η θέση περνάει στην Ένωση που ανήκει. Οι υπόλοιπες 14 ομάδες θα πρέπει να αγωνισθούν στον προκριματικό όμιλο Α’ εθνικής της περιοχής τους την επόμενη χρονιά προκείμένου να διεκδικήσουν μια θέση για την τελική φάση"

Άρα το πολύ-πολύ οι τελευταίες ομάδες να χρειαστεί να παίξουν του χρόνου προκριματικά Α' Εθνικής (ΠΟΑ). Άρα για ποιον υποβιβασμό μιλάμε???

μ είπε...

Αυτό το σύστημα κάποιοι το ψήφισαν, αλλά κανείς δεν λέει ότι ψήφισε, από σεμνότητα.

Ανώνυμος είπε...

και εις ανώτερα- βλέπω
του χρόνου μονόκλινο με 100 ευρώ, και αντιπάλους με ΕΛΟ >2700.

Εκτός από δαρμένος βγαίνεις και...

nikkarthegreat είπε...

Δεν αξίζει μία επαρχιακή ομάδα να καταίβει να αγωνισθεί.Πολλά πολλά πολλά πολλά έξοδα.................

Ανώνυμος είπε...

edaksi more mono 8.000 Euro xriazete enas silogos gia na paei na peksi.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Ο Χαλκιας αρχισε σημερα να αγωνιζεται στο οπεν τουρνουα 10 γυρων του Benidorm στην Ισπανια.Ο ιστοτοπος των αγωνων,οχι τοσο οργανωμενος ακομα, εδω:http://www.chessbenidorm.com/
Παντως μεταδιδει ζωντανες τις παρτιδες στα πρωτα 9 τραπεζια και μεταξυ αυτων ειναι και η παρτιδα του Χαλκια.
Αρκετα καλα πηγε ο Κακκανας στο τουρνουα του Μαλακοφ στο Παρισι.Κατελαβε την 40η θεση με 5,5/9 βαθμους αναμεσα σε 191 σκακιστες με αποδοση ελαφρα καλυτερη του ΕΛΟ του.Νικητης ο Vl.Sveshnikov(2385) με 7,5 βαθμους,ξεπερασε πολλους ισχυροτερους σκακιστες αναμεσα τους και τον πατερα του Εvgeny(2554),πολυ ονομαστου σκακιστη τις δεκαετιες 70-80,γνωστου ακομα και σημερα απο την βαριαντα της Σικελικης που εχει παρει το ονομα του αλλα και απο την ασυνηθιστη θεση του οτι οι σκακιστες δεν πρεπει να παραδιδουν τα παρτιδοφυλλα στους διοργανωτες αλλα να επωφελουνται οι ιδιοι απο την εμπορικη τους εκμεταλλευση,γραφοντας π.χ. ενα βιβλιο..Ολα αυτα βεβαια πριν το διαδικτυο..

nikkarthegreat είπε...

Δηλαδή τσάμπα.:P

Ανώνυμος είπε...

Αν ένασ σύλλογος δεν μπορεί να βρει 8.000 ευρώ καλύτερα ν α το κλείσει το μαγαζάκι...

Ανώνυμος είπε...

an ta diathesi gia na paei A ethniki tote ine klisimo , siga tin ependisi gia ton silogo.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως γνωρίζει κανείς τα αποτελέσματα από τον Προκριματικό Όμιλο Α’ Εθνικής Α.Μ.Θ. που γίνεται από την Πέμπτη στην Καβάλα ;; Η ιστοσελίδα της Καβάλας ενώ ενημερώνεται σχεδόν άμεσα για σκακιστικά θέματα της περιφέρειας έχει σιωπήσει τις μέρες διεξαγωγής του σημαντικότερου πρωταθλήματος της ΕΣΣΑΘΜ.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα του Δημόκριτου Ξάνθης αποχώρησε από το πρωτάθλημα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για κάποιο σοβαρό αγωνιστικό θέμα.
Μήπως γνωρίζει κανείς περισσότερες λεπτομέρειες ;;;

Επίκτητος είπε...

"Αν ένασ σύλλογος δεν μπορεί να βρει 8.000 ευρώ καλύτερα ν α το κλείσει το μαγαζάκι..."

Η έννοια του μαζικού αθλητισμού θα έπρεπε να σου λέει περισσότερα από τα 8.000€. Η μεγάλη πλειοψηφία παίζει γιατί τους αρέσει το σκάκι. Δεν είναι σαν τους επαγγελματίες παίχτες, καρεκλοκένταυρους και οργανωτές αγώνων(sic) που έφτασαν το σκάκι, κυρίως οι 2 τελευταίες κατηγορίες, στο σημείο που βρίσκεται...

Ούτε είναι λογική η φράση:

"-) Οι ομάδες θα διαμένουν υποχρεωτικά (τουλάχιστον 12 άτομα ανά ομάδα) στα ξενοδοχεία των αγώνων Athos Palace και Pallini Beach στην Καλλιθέα Χαλκιδικής."

Για να είμαι ακριβής αυτό το "υποχρεωτικά" είναι απαράδεκτο. Γιατί πρέπει 34 ομάδες * 8000 = 272.000€ να δωθούν σε ξενοδοχείο; Ποιός ο ορισμός της ανάπτυξης; Ανάπτυξη που; Α ναι, έχουμε κρίση ξέχασα... Πρέπει να ζήσουν και οι ξενοδόχοι...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Μια μικρή παρατήρηση: τα χρήματα που θα δώσουν οι σύλλογοι για τη διαμονή τους πηγαίνουν στη διοργάνωση. Πόσα από αυτά θα πάνε στα ξενοδοχεία, είναι θέμα διακανονισμού των διοργανωτών με τα ξενοδοχεία. Τα υπόλοιπα, αφού αφαιρεθούν διάφορα έξοδα (π.χ. αμοιβές διαιτητών), τα καρπώνονται οι διοργανωτές.

Ανώνυμος είπε...

Στη Γερμανία το έχουν λύσει το πρόβλημα... άμα δεν έχεις φράγκα απλά ...υποβιβάζεσαι! http://greekchesspolitics.wordpress.com/2009/04/27/bundesliga-2/ Είδατε η Μέρκελ??

Επίκτητος είπε...

Αναφέρεσαι στο ισχυρότερο πρωτάθλημα του κόσμου ή κάνω λάθος; Και μας λες ότι αν δεν έχει μία ομάδα "φράγκα" υποβιβάζεται; Έχεις δει τις συνθέσεις των ομάδων; Τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος; Αν δεν τα έχεις κάνει αυτά, τότε μην αναφέρεσαι αποσπασματικά στη χρηματοδότηση μόνο για δημιουργία εντυπώσεων. Γιατί υπ' αυτή την έννοια θα συγκρίνω κι εγώ τη σύνθεση μίας γερμανικής ομάδος με τη δική μας παιδική χαρά...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Δεν γνωρίζω τους νόμους στη Γερμανία, πάντως το ελληνικό Σύνταγμα καθορίζει ως υποχρέωση του κράτους την καλλιέργεια του (ερασιτεχνικού) αθλητισμού. Αντί για δικαίωμα του οποίου η εξάσκηση διευκολύνεται, στη χώρα μας η αθλητική σκακιστική δραστηριότητα κατευθύνεται όλο και περισσότερο σε καταστάσεις στις οποίες οι αθλούμενοι πληρώνουν.

Η ευθύνη της ΕΣΟ βρίσκεται τουλάχιστον στο ότι τώρα πια πληρώνουν και οι συμμετέχοντες σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, τόσο ατομικά όσο και διασυλλογικά. Πέρα από τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται με την υιοθέτηση αυτής της πολιτικής, αναιρείται η έννοια της αξιοκρατίας που θα έπρεπε να αποτελεί βασικό θεμέλιο οποιουδήποτε αγωνιστικού αθλητικού προγράμματος.

Επίκτητος είπε...

Αγαπητέ κ. Κουρκουνάκη συμφωνούμε. Το πρόβλημα είναι ότι μόνοι μας τα λέμε και μόνοι μας τα ακούμε... Αν οι ομάδες διαφωνούσαν τότε δεν θα δήλωναν συμμετοχή και θα άφηναν τους διοργανωτές να παίξουν αγώνα με τους διαιτητές μόνοι τους... Αλλά...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Τα κίνητρα των ομάδων είναι μικτά και γι' αυτό δεν πρέπει να επικρίνονται οι σύλλογοι μόνο για ένα στοιχείο της δράσης τους. Η συμμετοχή στην Α΄ Εθνική προσδίδει γόητρο σε ένα σύλλογο, ιδίως αν βρίσκεται έξω από τα παραδοσιακά σκακιστικά κέντρα, και γι' αυτό ίσως παρέχει πρόσβαση σε χορηγούς που δεν θα μπορούσε να πλησιάσει αλλιώς.

Το ζήτημα είναι με ποιον τρόπο συμμετέχουν οι σύλλογοι στο πρωτάθλημα Α΄Εθνικής, κατά πόσο αποδέχονται το πλαίσιο λειτουργίας της και κατά πόσο θα αντιδράσουν μετά την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος. Κατά τη γνώμη μου, οι σύλλογοι έπρεπε να είχαν αντιδράσει όταν επέτρεψαν να λαμβάνονται αυτού του είδους οι καθοριστικές για το ελληνικό σκάκι αποφάσεις σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου αντί για Γενικής Συνέλευσης και χωρίς την απαραίτητη προεργασία: το προηγούμενο ΔΣ της ΕΣΟ , το οποίο πήρε τη σχετική απόφαση χωρίς σήμερα κανείς να αναγνωρίζει δημόσια ότι την υποστήριξε, διοικούνταν από μια παράταξη που τα εκλεγμένα μέλη της σε μεγάλη πλειοψηφία εκπροσωπούσαν συλλόγους Α΄Εθνικής ή συλλόγους που ήθελαν να παίξουν στην Α΄Εθνική. Έχω την αίσθηση ότι δεν βιώνουν τις καθημερινές ανάγκες της πλειοψηφίας των συλλόγων, γι' αυτό και πάρθηκε μια τέτοια απόφαση.

Αυτή μου η εντύπωση επιβεβαιώνεται από την αδυναμία της ΕΣΟ να συνεισφέρει στην εξέλιξη επαρχιακών συλλόγων που κατά καιρούς οργάνωσαν σημαντικά πρωταθλήματα. Κάλυμνος, Πρέβεζα, Πορταριά, Μέθανα και πολλά άλλα μέρη έχουν ελάχιστη έως ανύπαρκτη σκακιστική ζωή, μολονότι στο παρελθόν φιλοξένησαν Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Νομίζω ότι η πορεία τους έδειξε πως χωρίς πλατύτερη υποδομή είναι πρακτικά αδύνατο να δημιουργηθούν μόνιμοι σκακιστικοί πυρήνες. Η διοργάνωση ενός τουρνουά ή η συμμετοχή σε ένα πρωτάθλημα Α΄Εθνικής προφανώς δεν επαρκούν.

Προς την ίδια κατεύθυνση, είναι κρίμα που ποτέ δεν έγινε μια συστηματική μελέτη της παρακμής κάποτε ισχυρότατων συλλόγων ή τόπων όπου διεξήχθησαν διεθνή τουρνουά. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας μελέτης σίγουρα θα βοηθούσαν πολύ στην αποφυγή επαναλήψεων του φαινομένου.

Επίκτητος είπε...

Δεν επικρίθηκαν οι σύλλογοι. Απλώς επισημάνθηκε μία κατάσταση, της μη διαφωνίας.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και με την εύρεση χορηγών πιθανώς τα χρήματα να δαπανηθούν μόνο για το πρωτάθλημα.

Από εκεί και πέρα συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενά σας.

Επιπλέον, αναφορικά με το οικονομικό σκέλος να τονίσω ότι θα προτιμούσα αυτά τα χρήματα να ήταν για προπονήσεις, βιβλία, προγράμματα, τουρνουά παρά για διοργανωτές - ξενοδόχους...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Συμφωνώ ότι το "ζουμί" είναι ακριβώς εκεί: αν οι σύλλογοι εξασφαλίσουν επαρκείς πόρους για να καλλιεργήσουν τομείς πέρα από την αγωνιστική τους συμμετοχή στην Α΄ Εθνική, πόρους στους οποίους παλιότερα δεν θα είχαν πρόσβαση.

Επίσης, αν η πρόσβαση θα είναι διαρκείας ή περιστασιακή, καθώς δεν είναι καθόλου προφανές ότι ένας χορηγός θα είναι διατεθειμένος να επαναχρηματοτοδοτήσει μια ομάδα που κατέλαβε την 17η (ή την 27η!) θέση έστω και στην Α΄ Εθνική ενός "μικρού" αθλήματος.

Ας δούμε λοιπόν πρώτα πόσοι και ποιοι σύλλογοι θα δηλώσουν συμμετοχή φέτος, καθώς και τις αντιδράσεις τους από αυτή την εμπειρία, ώστε στη συνέχεια να βγάλουμε συμπεράσματα.

Ορισμένα στοιχεία πάντως είναι δεδομένα: η θεσμική ανισότητα όσον αφορά στη συμμετοχή, αφού μόνο 10 ομάδες θα επιδοτηθούν (εν μέρει) από την ΕΣΟ για τα έξοδα που θα πραγματοποιήσουν, καθώς και η αναπόφευκτη αδικία του ελβετικού συστήματος 9 γύρων για θέσεις μετά την 3η (εφόσον υπάρξουν 34 συμμετοχές).

Ανώνυμος είπε...

Επανάληψη ερώτησης
Γνωρίζει κανείς για ποιό λόγο απεχώρησε ο Δημόκριτος Ξάνθης από τον προκριματικό όμιλο που οδηγεί στην Α΄Εθνική στο Πρωτάθλημα της ΕΣΣΑΘΜ ;;;;;;;;;

middlewave είπε...

Έχω μια απορία. Αν ένα σωματείο φέτος, λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν συμμετάσχει τελικά το καλοκαίρι στην Α' Εθνική, οι παίκτες του θα μείνουν ελεύθεροι για ένα χρόνο? Σύμφωνα με τον Κανονισμό Μεταγραφών της ΕΣΟ αυτό είναι προφανές. Ή σε ένα επόμενο έτος, αν η ομάδα έχει προκριθεί απευθείας στην τελική φάση και δεν παίξει στον ΠΟΑ, και τελικά δεν συμμετάσχει? Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, τότε πρόκειται για οικονομική εξόντωση των ομάδων της Α' Εθνικής - να πρέπει να πληρώσουν ένα σωρό χρήματα για να μη χάσουν τους παίκτες τους... Σίγουρα δεν ήταν αυτό το πνεύμα της αλλαγής που έγινε στο σύστημα της Α' Εθνικής, αλλά το πρακτικό αυτό πρόβλημα πως λύνεται?

Επίκτητος είπε...

Θα μπορούσες να μας διαφωτίσεις αγαπητέ middlewave σε σχέση με το πνεύμα της αλλαγής; Γιατί πραγματικά Α εθνική 34 ομάδων για το ελληνικό πρωτάθλημα ακούγεται κάπως...

Ανώνυμος είπε...

Λογικά άμα έχεις παίξει ΠΟΑ δεν κινδυνεύεις αφού είναι μέρος της ίδιας διοργάνωσης.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά ο middlewave έχει δίκαιο.Οι ομάδες φέτος της Α Εθνικής έχουν βγεί από τα περσινά πρωταθλήματα.Αν δεν συμμετάσχουν, οι παίκτες τους είναι ελεύθεροι!!για ένα χρόνο.
(περίπτωση Τραπεζικών Πάτρας,ΝΑΟΜάτι)
Ακολουθεί απόσπασμα του Κανονισμού Μεταγραφών.
[Αθλητής έχει το δικαίωμα να μεταγραφεί ελεύθερα (οποιαδήποτε χρονική περίοδο), σε οποιοδήποτε σωματείο της προτίμησής του, αν το σωματείο που ανήκει.....υπέβαλε δήλωση περί μη συμμετοχής στο πρωτάθλημα στο οποίο δικαιούται να συμμετάσχει ο αθλητής.]

Αρα,αν ένα σωματείο παίξει ΠΟΑ ανεβεί, και στη συνέχεια υποβάλλει δήλωση μη συμμετοχής στην Α Εθνική τότε δεν ισχύει αυτόματα η ανωτέρω παράγραφος;

middlewave είπε...

Νομίζω πως το βασικό κίνητρο της αλλαγής το συστήματος της Α' Εθνικής ήταν να αντιμετωπιστεί το οικονομικό πρόβλημα των περισσοτέρων σωματείων - οι αγώνες είχαν γίνει δυσβάσταχτοι (λογικό, πολλές σκακιέρες = πολλά έξοδα, πολλές ομάδες = μικρότερα μερίδια από την πίτα της ΕΣΟ). Οπότε έτσι παίζεις ΠΟΑ (πρακτικά ανέξοδα) = είσαι στην Α' Εθνική, αν έχεις λεφτά και διάθεση παίζεις και μια τελική φάση. ΟΚ, ακούγεται κάπως υπεραπλουστευμένο, αλλά έχω την εντύπωση πως αυτή ήταν η κεντρική ιδέα.
Αύριο λήγει η προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής στην Α' Εθνική, αν θυμάμαι καλά. Έχω πληροφορίες για δύο σωματεία ότι δεν θα συμμετάσχουν, ίσως υπάρξουν κι άλλα. Οι... σκάουτερ να πιάσουν δουλειά! :-p

Ανώνυμος είπε...

"αν ένα σωματείο υποβάλει δήλωση μη συμμετοχής", ΟΚ, αν όμως δεν υποβάλει δήλωση συμμετοχής;

typicalmih είπε...

Σήμερα λήγει η προθεσμία των δηλώσεων συμμετοχής,που συνοδεύεται από κατάθεση εγγύησης 1000 ευρώ.Εχουν δηλώσει συμμετοχή 32 από τα 34 σωματεία,δεν προτίθενται να συμμετάσχουν η Κέρκυρα και η Ξάνθη.

Ανώνυμος είπε...

Όταν ήταν 16 οι ομάδες δεν είχαν παίξει η Πάτρα και η Καλλιθέα. Τώρα που είναι σχεδόν οι διπλάσιες δεν παίζουν πάλι δύο. Μάλλον διαψεύδονται οι εκ συστήματος καταστροφολόγοι...

Ανώνυμος είπε...

Για την ακρίβεια, μια χρονιά δεν έπαιξε η Καλλιθέα, μια χρονιά δεν έπαιξε η Πάτρα και μια χρονιά δεν έπαιξε το Μάτι. Η αναλογία είναι η ίδια.

Απο εκεί και πέρα, η κρίσιμη χρονιά δεν είναι η εφετινή (όπου υπάρχει η περιέργεια της εμπειρίας) αλλά η επόμενη (πού θα βρούμε πάλι και γιατί να βάλουμε ξανά δέκα χιλιάρικα να βγούμε στην 25-30 θέση;)

Alotan είπε...

Με θλίψη διαπιστώνω ότι ανάμεσα στα σωματεία που δήλωσαν συμμετοχή είναι και το δικό μου. Προφανώς υπολογίζει ότι θα καταφέρει να είναι στην πρώτη δεκάδα, αλλιώς μου φαίνεται τελείως ακατανόητη η συμμετοχή σε ένα τέτοιο διασυλλογικό πρωτάθλημα με αυτούς τους όρους και μια υπερβολική σπατάλη χρημάτων χωρίς καμία ανταπόδοση.

Δυστυχώς, η απόσταση ανάμεσα στη 10η και την 11η ομάδα είναι χαώδης από οικονομικής άποψης. Δεν θα παραξενευτώ καθόλου αν σε 2 μήνες και κάτι, συζητάμε εδώ για πιθανά στημένα αποτελέσματα στους τελευταίους γύρους μεταξύ ομάδων που ευνοούνται από 6-6 ή ακόμα και από "περίεργες" νίκες. Το ελβετικό σύστημα επιτρέπει έως και διευκολύνει τέτοιες πρακτικές.

Ελπίζω το πείραμα του φετινού διασυλλογικού Α' Εθνικής να πάει καλύτερα από αυτό που περιμένει η συντριπτική πλειοψηφία των σκακιστών και εύχομαι να μην επαναληφθεί!

Τρίαινα είπε...

"Μάλλον διαψεύδονται οι εκ συστήματος καταστροφολόγοι..."

Ποιοί είναι οι "καταστροφολόγοι"; Για ποιό λόγο τους ονομάζεις "καταστροφολόγους"; Με ποιό τρόπο διαψεύδονται οι "καταστροφολόγοι" από τις συμμετοχές;

Γιατί, ας πούμε, δεν είναι λογικό το να δωθούν τα χρήματα για ανάπτυξη των ομάδων αλλά αντιθέτως είναι και λογικό και επικοδομητικό να τα φάνε οι διοργανωτές και οι ξενοδόχοι; Τι χρειάζονται τόσες ομάδες, όπως ανέφερε και κάποιος παραπάνω, στην Α εθνική; Να υποθέσω ότι ο μόνος λόγος είναι για να υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων για να δικαιολογούνται τα 2 ξενοδοχεία και να έχουν μεγαλύτερο κέρδος οι διοργανωτές;

Πως θα ονόμαζες αυτόν που χαρακτηρίζει χωρίς στοιχεία;

Πως θα χαρακτήριζες αυτόν που δήλωσε ότι αν θέλουν ερασιτεχνικό αθλητισμό θα πρέπει να πληρώνουν;

Πως θα χαρακτήριζες αυτούς που για να πάρουν θέση γλύφουν, πλέον, εκεί που έφτυναν;

Κατάντια...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Ένα πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής, στο οποίο δεν συμμετέχουν όλες οι ομάδες που κέρδισαν το δικαίωμα συμμετοχής με αγωνιστικά κριτήρια, παρυσιάζει σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα. Αναρωτιέμαι σε πόσα άλλα αθλήματα διεξάγονται διασυλλογικά πρωταθλήματα Α΄ Εθνικής με έστω και μία απουσία (για οποιονδήποτε λόγο).

Πολύ περισσότερο, με εντυπωσιάζει η σύγκριση με παλιότερα πρωταθλήματα. Το επιχείρημα ότι ως ποσοστό (1/16 ή 2/34) οι απουσίες είναι συγκρίσιμες δείχνει τη διάρκεια του προβλήματος, δηλαδή όχι ότι το παρόν σύστημα αγώνων είναι εξίσου καλό με τα προηγούμενα, αλλά εξίσου κακό. Απλά, αυτή τη φορά το πρόβλημα αναδεικνύεται ήδη από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος...

Και ναι, ακόμα περιμένω να μάθω ποια μέλη του προηγούμενου ΔΣ ψήφισαν υπέρ αυτού του συστήματος.

Ανώνυμος είπε...

Δύο φορές ρώτησα αν γνωρίζει κανείς κάτι για την αποχώρηση του Δημόκριτου Ξάνθης από τον ΠΟΑ της ΕΣΣΑΘΜ χωρίς απάντηση.
Σήμερα μαθαίνω ότι και ο άλλος σύλλογος της Ξάνθης ο Σ.Ο Ξάνθης δεν θα συμμετέχει στο Πρωτάθλημα της Α΄Εθνικής.
Ρίχνω μια ματιά και στις προκρίσεις των Νεανικών πριν λίγες μέρες της ΕΣΣΑΘΜ και δυσκολεύομαι να βρω προκρίσεις αλλά και συμμετοχές, ακόμη και από γειτονικές πόλεις με την Καβάλα.
Τι γίνεται τελικά με την «ανάπτυξη» των συλλόγων της Αν.Μακεδονίας και Θράκης εκτός Καβάλας ;;;
Μήπως συζητήσεις για την «ανάπτυξη» της περιφέρειας αυτής σε σκακιστικά φόρουμ πριν δυο τρία χρόνια επαληθεύονται σιγά – σιγά ;;;
Λέω μήπως ;;;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά βλέπω με συμπάθεια το νέο σύστημα του διασυλλογικού. Ίσως επειδή ανήκω σε επαρχιακό σωματείο και ευνοούμαστε το παραδέχομαι (τουλάχιστον σε σχέση με τα σωματεία της Αττικής και Θεεσαλονίκης). Για μένα φαίνεται να δημιουργείται μία ελληνική μίνι σκακιστική ολυμπιάδα με όλες τις κατηγορίες και φύλα σε μία διοργάνωση. Δεν είναι κακό αυτό και συμφωνώ ότι είναι κάπως υπερβολική όλη αυτή η καταστροφολογία που αναπτύσσεται στο μπλογκ.

Τρίαινα είπε...

Ποιά είναι η καταστροφολογία; Γιατί μου φαίνεται ότι κάποιοι αγνοούν ακόμα και την ελληνική...

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω ότι οι ερασιτέχνες πρέπει να πληρώνουν για να παίζουν σκάκι, αρκεί κάποιος να μου πει ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει η Ε.Σ.Ο. για να πρέπει να πληρώνω γι΄αυτές. Ακούω...

ΥΓ. Άσχετο αλλά έχει κανείς επισκεφτεί την ομοσπονδία τον τελευταίο καιρό? Αυτή η μοκέτα πόσα χρόνια έχει να πλυθεί? Είναι τόσο δύσκολο να βαφτούν οι τοίχοι? Ρε θα σας φάει η βρώμα εκεί μέσα. Αλλά ξέχασα δεν υπάρχουν χρήματα για τέτοιες πολυτέλειες. Τα υπερλούξ ξενοδοχεία μας μαράνανε.

Ήρωνας

Τρίαινα είπε...

Ένα υπερπολυτελές τίποτα, Ήρωνα, προσφέρει η ΕΣΟ.

Από τη στιγμή όμως που το ελληνικό Σύνταγμα καθορίζει ως υποχρέωση του κράτους την καλλιέργεια του (ερασιτεχνικού) αθλητισμού αυτό πρέπει να γίνεται όσο το δύνατόν πιο ανώδυνα για τον ερασιτέχνη αθλητή άλλωστε το σκάκι δεν έχει γίνει επαγγελματικό, ακόμα.

Όταν λοιπόν η ΕΣΟ αρχίσει να κάνει αυτά για τα οποία υποτίθεται θα έπρεπε να μεριμνεί ήδη, τότε κι εμείς θα μπορούμε να πληρώνουμε κάποιο ποσό λογικό (8 ή 10 χιλιάρικα, υποχρεωτικά κιόλας, για να παίξω σε ένα υποβαθμισμένο πρωτάθλημα ΔΕΝ είναι λογικό).

Ανώνυμος είπε...

Τρίαινα πόσο έλο έχεις για να θεωρείς ένα πρωτάθλημα με 30 GM υποβαθμισμένο για τα μέτρα σου?

Τρίαινα είπε...

1005 και πέφτω!

Ένα πρωτάθλημα δεν είναι υποβαθμισμένο γιατί θα λάβουν μέρος 30 GMs (σε σύνολο 408 άτομων). Ένα πρωτάθλημα είναι υποβαθμισμένο για 1000 άλλους λόγους πέρα από αυτόν.

Αλλά προφανώς μέχρι εκεί μπορούσες να σκεφτείς και το πέταξες!

Ανώνυμος είπε...

Τόσο πολύ θίγεσαι για το χαμηλό σου έλο?

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω οτι με τη συμμετοχή των 34 ομάδων στο διασυλλογικό Α΄ Εθνικής, δίνεται η ευκαιρία σε αρκετούς σκακιστές όλων των κατηγοριών να παίξουν σε ένα ενδιαφέρον και ισχυρό τουρνουά ανάλογα με την δυναμικότητά τους.Οι διοργανώσεις στη Χαλκιδική είναι οι καλύτερες που έχουν γίνει ποτέ για σκακιστικούς αγώνες στην Ελλάδα και πιστεύω είναι πολύ σημαντικό που έχει καθιερωθεί πλέον οι συνθήκες διεξαγωγής του διασυλλογικού να είναι τόσο καλές ( εξαίρεση οι διπλοί γύροι,ελπίζω να διορθωθεί αυτό καποια στιγμή)
Πώς είναι δυνατόν να κρίνουν κάποιοι ως αρνητική μια διοργάνωση, από το μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και μόνο;
Αυτό, μόνο θετικό μπορεί να είναι για τους σκακιστές.
Εγώ προτιμώ ένα τέτοιο πρωτάθλημα με απώλειες 2-3 ομάδες παρά οποιοδήποτε παλαιότερο σύστημα.
Και το προτιμώ,γιατί είναι καλύτερο για όλους τους σκακιστές. Από τους επαγγελματίες μέχρι τα μικρά παιδιά που συμμετέχουν με ενθουσιασμό και αποκτούν καινούριες εμπειρίες δίπλα σε ισχυρούς σκακιστές.
Τώρα σε ο,τι αφορά το κόστος, συμφωνώ οτι είναι υψηλό για τους συλλόγους. Οι εποχές έχουν αλλάξει, πρεπει απαραίτητα να βρεθούν χορηγοί.
Το σκάκι σήμερα στην Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με αυτό των 30 χρόνων πριν. Είναι πιο μαζικό πιο ποιοτικό και η ανάγκη για ανεύρεση πόρων μεγαλύτερη απο ποτέ.
Για να ξεφυγούμε ανεπιστρεπτί από τη μιζέρια των προηγούμενων δεκαετιών.

Τρίαινα είπε...

"Πώς είναι δυνατόν να κρίνουν κάποιοι ως αρνητική μια διοργάνωση, από το μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και μόνο;"

Ο μεγάλος αριθμός δεν είναι απαραίτητα κακός. Αλλά αφού δεν μιλάμε για τουρνουά που έχεις πιθανότητες να παίξεις με κάποιο καλύτερο από σένα είναι αδιάφορο πόσοι είναι οι συμμετέχοντες από λαθαρά αγωνιστική σκοπιά. Από οργανωτική, όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα...

"δίνεται η ευκαιρία σε αρκετούς σκακιστές όλων των κατηγοριών να παίξουν σε ένα ενδιαφέρον και ισχυρό τουρνουά ανάλογα με την δυναμικότητά τους"

Ενδιαφέρον και ισχυρό στις 5 πρώτες σκακιέρες μετά η εντροπία αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό (με ό,τι αυτό συνεπάγεται!).

"Από τους επαγγελματίες μέχρι τα μικρά παιδιά που συμμετέχουν με ενθουσιασμό και αποκτούν καινούριες εμπειρίες δίπλα σε ισχυρούς σκακιστές."

Κατά το ο πατέρας μου ήταν κουρέας κ. υπολοχαγέ. Καλά παιδί μου είσαι κουρέας από εδώ και μπρος!

"Οι εποχές έχουν αλλάξει, πρεπει απαραίτητα να βρεθούν χορηγοί.
Το σκάκι σήμερα στην Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με αυτό των 30 χρόνων πριν. Είναι πιο μαζικό πιο ποιοτικό και η ανάγκη για ανεύρεση πόρων μεγαλύτερη απο ποτέ."

Μαζικό, ίσως, ποιοτικό, χρειάζεται δεύτερη σκέψη... Η ΕΣΟ σε όλο αυτό που είναι; Πως βοηθάει τα σωματεία;

Για να επανέλθουμε, το θέμα είναι να βρεις χορηγούς για να αναπτύξεις το σωματίο σου και όχι για να τα ακουμπήσεις στους διοργανωτές - ξενοδόχους. Εδώ καλά καλά δεν υπάρχουν σωστές αίθουσες και θέλουμε ξενοδοχεία για το πρωτάθλημα Α εθνικής. Για να μη το ξεχάσω, το πρωτάθλημα Α εθνικής στο ποδόσφαιρο έχει 16 ομάδες, εμείς που και μεγαλύτερα κονδύλια(sic) έχουμε και περισσότερο κόσμο(sic^2) θέλουμε 34 ομάδες...

Αιδώς αργείοι!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο που προσπάθησα είναι να δω τα πράγματα από την πλευρά των σκακιστών και μόνο.
Δεν με ενδιαφέρει μια αντιπαράθεση με κανέναν, ούτε θα γίνω συνήγορος της ομοσπονδίας και των διοργανωτών.
Έχω όμως την εντύπωση οτι αυτά τα τουρνουά των τελευταίων χρόνων, διασυλλογικά και νεανικά, έχουν βοηθήσει αρκετά στην διάδοση του σκακιού.
Και ένα μεγάλο μέρος έχει να κάνει με την οργανωτική επιτυχία που αναμφισβήτητα χαρακτηρίζει τους αγώνες αυτούς.
Η απόδειξη κατα τη γνώμη μου είναι η μεγάλη συμμετοχή στους μαθητικούς και νεανικούς αγώνες όλων των κατηγοριών.
Πιστεύω πως οι καλές συνθήκες διεξαγωγής είναι η καλύτερη διαφήμιση για το άθλημα.
Όσο για τους συλλόγους, καλό θα ήταν να βρουν καλύτερες αίθουσες αν πραγματικά θέλουν να προσεγγίσουν περισσότερο κόσμο.
Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και η ομοσπονδία, γιαυτό ας πλύνει κιαυτή επιτέλους τη μοκέτα της!

Μια σκακίστρια

Τρίαινα είπε...

Συζήτηση κάνουμε, δεν αντιπαρατεθόμαστε.

Ακριβώς στα των συλλόγων είναι η διαφωνία μας. Γιατί για να βρουν καλές αίθουσες, καλό υλικό, βιβλία, υπολογιστές, προπονητές και τόσα άλλα που χρειάζονται, πρέπει να βρουν χρήματα (μια που η ομοσπονδία που θα έπρεπε να το κάνει, έστω μερικώς, αυτό είναι απούσα.

Πες μου λοιπόν τώρα σε αυτού του είδους το πρωτάθλημα τι ενδιαφέρον θα είχε ένας αγώνας μεταξύ της 8ης ομάδας και της 25ης...

Πες μου, σε παρακαλώ, γιατί να μην γίνει το πρωτάθλημα στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη ώστε πολλές ομάδες να γλυτώσουν χρήματα που είναι τόσο αναγκαία γι αυτές, και αυτά που θα δώσει η ΕΣΟ για τις 10 πρώτες να τα έδινε στις 10 ομάδες ή λιγότερα σε περισσότερες από άλλα μέρη.

Πες μου, τέλος, γιατί πρέπει υποχρεωτικά να διαμένουν όλοι στα εν λόγω ξενοδοχεία ενώ ίσως πολλοί θα μπορούσαν είτε να πηγαινοέρχονται, είτε να βρουν φτηνότερα καταλύματα.

Τα πράγματα είνα απλά, και οι απαντήσεις απλές...

Ανώνυμος είπε...

Είσαι σίγουρος ότι στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη τα ξενοδοχεία είναι φθηνότερα? Για ψάξτο καλύτερα... Εκτός αν εννοείς οι ομάδες να μένουν στην πλατεία Βάθης και να τρώνε πασατέμπο... Kάπου γράφτηκε παλιότερα ότι σε όλες αυτές τις διοργανώσεις οι ξενοδόχοι καλύπτουν τα οργανωτικά έξοδα και η ομοσπονδία δεν βάζει μία. Άρα ποιος ξενοδόχος θα τα κάλυπτε αν ήταν όλοι να μένουν αλλού?

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή για να γλιτώσουν λεφτά οι ομάδες της Αθήνας θέλετε να μας κουβαλάτε στο νέφος και σε μπουρδελοξενοδοχεία? Όλα δικά σας τα θέλετε οι Αθηναίοι!! Ρε ουστ!!!!!!!

Τρίαινα είπε...

"Είσαι σίγουρος ότι στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη τα ξενοδοχεία είναι φθηνότερα? Για ψάξτο καλύτερα..."

Φθηνότερα ίσως δεν είναι, αλλά στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη πολλοί παίχτες θα μπορούσαν να μένουν στα σπίτια τους, ας πούμε. Για από εκεί και πέρα ξαναδιάβασε το post μου.

Για τον επόμενο ανώνυμο, προφανώς από βόρειο Ελλάδα.

Σε αυτό:

"Πες μου, σε παρακαλώ, γιατί να μην γίνει το πρωτάθλημα στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη ώστε πολλές ομάδες να γλυτώσουν χρήματα που είναι τόσο αναγκαία γι αυτές, και αυτά που θα δώσει η ΕΣΟ για τις 10 πρώτες να τα έδινε στις 10 ομάδες ή λιγότερα σε περισσότερες από άλλα μέρη."

Απάντησες με αυτό:

"Δηλαδή για να γλιτώσουν λεφτά οι ομάδες της Αθήνας θέλετε να μας κουβαλάτε στο νέφος και σε μπουρδελοξενοδοχεία? Όλα δικά σας τα θέλετε οι Αθηναίοι!! Ρε ουστ!!!!!!!"

Αν δεν ήσουν κομπλεξικός και δεν σταμάταγες με το που διάβασες τη λέξη Αθήνα θα είχες διαβάσει και τη συνέχεια...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ είμαι ο πρώτος ανώνυμος και οχι ο ουστ!!! (καλά τι γλώσσα είναι αυτή? χαχα). Και αν μένουν οι μισοί σπίτι τους και οι άλλοι πληρώνουν είναι δίκαιο? Μόνο σωματεία από Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπάρχουν? Τα υπόλοια?

Yes, but... είπε...

Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα πάει και το φετινό Διασυλλογικό. Πολλοί γκρινιάζουν, αλλά η "μικρή Ολυμπιάδα" θα είναι συναρπαστική. Όσο για τις αποχωρήσεις, όπως ξέρουμε κι'απ'τα ατομικά Όπεν, συνήθως γίνονται από αυτούς που δεν έχουν ελπίδες (ή κουράγιο) για κάτι καλό.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ ρε Τρίαινα τι ζόρι τραβάς. Πρόεδρος είσαι?
Ας τους να παίξουν και στις Μαλδίβες (ιδέες δίνω τώρα). Όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια δε λένε?

Ήρωνας

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

H γνώμη μου είναι ότι η ΕΣΟ δεν έχει την ευθύνη να επιλύσει τα προβλήματα επιβίωσης και λειτουργίας των συλλόγων, όπως σημείωσε ένας φίλος συζητητής σε χτεσινό του σχόλιο. Οι περισσότεροι σύλλογοι δημιουργούνται για να καλύψουν κάποια κοινωνική ανάγκη ή τουλάχιστον αυτό που αντιλαμβάνονται τα ιδρυτικά του μέλη ως δική τους ανάγκη. Από κει και πέρα, η ΕΣΟ αποτελεί ομοσπονδία συλλόγων με στόχο να διευκολύνει την επίτευξη των κοινών στόχων τους. Να διευκολύνει, όχι να επιλύσει. Να συντονίζει τη δράση τους, όχι να την οργανώνει γι’ αυτούς. Να φροντίζει για θέματα που ξεφεύγουν από τα όρια των στόχων ενός τοπικού συλλόγου, όπως το Σχολικό Σκάκι, τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, οι Εθνικές Ομάδες, η διεκδίκηση πόρων από το κράτος, η Διαιτησία σκακιστικών αγώνων, λειτουργία Σχολής Προπονητών, κλπ.

Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο δυστυχώς για διάφορους λόγους δεν ισχύει με τον τρόπο που θα έπρεπε να ισχύει, το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής αποτελεί την κορυφαία αγωνιστική εκδήλωση κάθε χρονιάς και αντανακλά την κατάσταση των πραγμάτων όσον αφορά στη λειτουργία των συλλόγων. Σε ένα ερασιτεχνικό άθλημα όπως το σκάκι, η ΕΣΟ θα έπρεπε να αναδεικνύει στο πρωτάθλημα βασικές αξίες του αθλητισμού, όπως την ισοτιμία, την αξιοκρατία, ή την προσπάθεια για αυτοβελτίωση. Προς αυτή την κατεύθυνση είχαν καθιερωθεί παλιότερα οι λεγόμενες «αναπτυξιακές» σκακιέρες, ώστε να καλλιεργηθεί το νεανικό και το γυναικείο σκάκι και να αναδειχθεί η παραγωγική εργασία των συλλόγων σε αυτούς τους τομείς.

Αντί γι’ αυτό, το 2009 θα εφαρμοστεί ένα σύστημα στο οποίο:
-κάποιοι σύλλογοι θα έχουν μερική οικονομική κάλυψη των εξόδων τους (θέσεις 1-10) και οι υπόλοιποι όχι
-οι οικονομικά πιο εύρωστοι σύλλογοι θα ενισχύσουν τη σύνθεσή τους με ισχυρούς «ξένους» και «κοινοτικούς» παίκτες, ώστε τα αποτελέσματα θα κριθούν περισσότερο από την πρόσβαση σε χορηγούς παρά την εργασία των συλλόγων σε καθαρά αθλητικούς τομείς (ή την κατεύθυνση αυτών των πόρων σε αθλητική ανάπτυξη, όπως νεανικά τμήματα κλπ.)
-πραγματοποιείται ένα «παζάρι» σε αναπτυξιακές σκακιέρες, στο οποίο οι πιο εύρωστοι σύλλογοι αποκτούν μεταγραφικά σκακιστές και σκακίστριες με μεγαλύτερη αγωνιστική ισχύ από δικούς τους, εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική για παίκτες μικρών ηλικιών (οι λόγοι είναι ευνόητοι, ελπίζω)
-δυσανάλογα μεγάλο τμήμα του προϋπολογισμού αρκετών σωματείων θα κατευθυνθεί σε μία και μόνη δραστηριότητά τους, «υδροκεφαλισμός» που δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα προς όφελος του σκακιού

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για αναπόφευκτες εξελίξεις, λόγω των ευρύτερων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών που συμβαίνουν ή ήδη έχουν συμβεί. Αυτή τη θέση δεν την δέχομαι. Χωρίς να αρνούμαστε την πραγματικότητα, μπορούμε να επιλέξουμε διάφορες μορφές αντίδρασης και προσαρμογής μας σε αυτές. Για παράδειγμα, όπως ήδη έχουν αναπτύξει πολλοί φίλοι συζητητές σε αυτόν τον χώρο, οι οικονομικοί πόροι που θα κατευθυνθούν προς αυτό το τουρνουά θα μπορούσαν πιο ορθολογιστικά να διοχετευθούν προς άλλες δραστηριότητες, πολύ πιο παραγωγικές για τη λειτουργία των περισσότερων συλλόγων.

Ας μην ξεχνάμε ότι, με τις μεθοδεύσεις που έχουν προωθηθεί, το Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής έχει υποβαθμιστεί σε άλλο ένα τουρνουά, χωρίς το κύρος που είχε παλιότερα, αλλά μόνο με το όνομα (π.χ. πολλοί γκρανμέτρ έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή σε τουρνουά όπως της Ικαρίας, του Ρεθύμνου, της Καβάλας, κ.ά., ενώ παλιότερα είχαν παρουσία σε καλοκαιρινές εκδηλώσεις στην Ελλάδα παίκτες του διαμετρήματος των Karpov, Kasparov, Kramnik, κ.ά.). Γι’ αυτό ακριβώς, τα οφέλη που θα αποκομίσει η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής θα είναι παρόμοια με αυτά της συμμετοχής μιας ομάδας του συλλόγου τους σε οποιοδήποτε από τα ισχυρά «όπεν» που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι στη χώρα μας. Απλά αυτά τα οφέλη θα πληρωθούν πιο ακριβά και θα υπάρχει ως ανταπόδοση μια παρουσία σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ας σημειωθεί επιπρόσθετα ότι, αντίθετα με ένα «όπεν», οι πιθανότητες να αγωνιστεί κάποιος Έλληνας εναντίον ενός ξένου γκρανμέτρ είναι πολύ μικρότερη. Ακόμα, η βοήθεια και μεταβίβαση εμπειρίας που θα μπορούσε να προσφέρει ένας γκρανμέτρ στους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας οπωσδήποτε θα κόστιζε λιγότερο αν την συνόδευε σε ένα «όπεν».

Αλήθεια, ένα «όπεν» με τις ίδιες συνθήκες συμμετοχής και χωρίς τον προσδιορισμό «Πανελλήνιο Πρωτάθλημα» θα εξασφάλιζε παρόμοιο εύρος συμμετοχής; Ή μήπως τελικά η ΕΣΟ εκχωρεί σε διοργανωτές το όνομα, με αποτέλεσμα αυτοί να εξασφαλίσουν για τους αγώνες που διοργανώνουν την επιτυχία που δεν μπορούν να έχουν χωρίς το όνομα ή την οικονομική ενίσχυση της ΕΣΟ στα 10/34 των συμμετεχόντων; Θα υπήρχαν άραγε υποψήφιοι διοργανωτές για το Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής χωρίς την παράλληλη διοργάνωση των Πανελλήνιων Νεανικών Πρωταθλημάτων, η οποία παρουσιάζει ανάλογη εμπορευματοποίηση;

Κάποιοι σύλλογοι ίσως πετύχουν να εξαργυρώσουν τη συμμετοχή σε ένα Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής σε προβολή και εξασφάλιση χορηγών, με μεθόδους που η συμμετοχή σε ένα «όπεν» ποτέ δεν θα μπορούσε να βοηθήσει. Για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όμως μπορεί να λειτουργήσει μια τέτοια διαδικασία; Ή μήπως θα μπορούσε να επιτευχθεί ο ίδιος στόχος πρόσβασης σε οικονομικούς και άλλους πόρους με πλατύτερη διάδοση του σκακιού στη νεολαία, στρατηγική η οποία σίγουρα θα εξυπηρετούσε πολύ περισσότερο και τον στόχο της κοινωνικής παρέμβασης που είναι πάντα από τους βασικότερους ενός συλλόγου;

Κάποια από τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές «πολιτικές» τοποθετήσεις και κάποια εκτιμήσεις για όσα πιθανολογώ ότι θα συμβούν ή θα μπορούσαν να συμβούν αν είχε προτιμηθεί από το ΔΣ της ΕΣΟ κάποια άλλη λύση. Επομένως, όλα τα παραπάνω υπόκεινται σε κριτική και προφανώς σε αμφισβήτηση. Στην πράξη θα φανεί κατά πόσο η πλειοψηφία των συλλόγων θα ωφεληθεί από το νέο σύστημα, η συνολική αξία του οποίου θα κριθεί από τη μακρόχρονη βιωσιμότητά του ή τη ριζική αλλαγή του σε λίγα χρόνια, π.χ. πριν από τις επόμενες εκλογές της ΕΣΟ. Θα δούμε…

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αν παίξω στην ίδια ομάδα με τον Άναντ δεν θα παίζω 100-150 μονάδες ELO παραπάνω στο τέλος του τουρνουά? Quelle catastrophe.
Εδώ οι καλοί γκραντμαίτρ διαλιέχτεεεε.

Ηρωνας

Ανώνυμος είπε...

Ηλία, γιατί σε "έχει χάσει" το "διοικητικό σκάκι"?.
Ένας φίλος Θεσσ.

Wow! είπε...

Εσύ ειδικά, Ήρωνα, δεν μαθαίνεις με τίποτα - ούτε ο Ανάντ μπορεί να σε βελτιώσει.
Για τους άλλους, να είσαι σίγουρος ότι η παρουσία των GMs θα τους ωφελήσει πολύ!

Ανώνυμος είπε...

Δίκιο έχετε μαιτρ... αλλά μη μου το πετάτε κατάμουτρα θα μου δημιουργήσετε κόμπλεξ!

Ήρωνας

middlewave είπε...

Συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με όσα γράφει ο Ηλίας. Μια παρατήρηση μόνο - αν δεν υπήρχαν πακέτο τα Πανελλήνια Νεανικά, θα υπήρχαν πολλοί περισσότεροι υποψήφιοι διοργανωτές της Α' Εθνικής. Τα Νεανικά είναι οικονομικό ρίσκο, ο διοργανωτής πρέπει να φιλοξενήσει περίπου 170 άτομα για 7-8 ημέρες, ενώ στην Α' Εθνική όλοι πληρώνουν. Θα έλεγα ότι η Α' Εθνική απλά χρυσώνει το χάπι για όποιον αναλάβει το λούκι των Νεανικών...
Ίσως θα ήταν καλύτερο να γίνονται τα Νεανικά πακέτο με τα Σχολικά, αφού αφορούν το ίδιο κοινό. Να μην ταξιδεύει ο κόσμος για 2-3 μέρες μόνο στα Σχολικά, και να μην αναγκάζονται τα παιδιά να παίζουν 18 επίσημες παρτίδες σε 17-18 μέρες. Και η Α' Εθνική ξεχωριστά, σε άλλη περίοδο (ίσως αρχές Σεπτέμβρη).

Επίκτητος είπε...

To πρόβλημα είναι ότι "όλοι" συμφωνούμε με τον κ. Κουρκουνάκη αλλά στην πράξη γίνονται άλλα από αυτά που αναφέρει...

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί, στα διοικητικά, που να σκέφτονται σαν τον κ. Κουρκουνάκη και πολύ περισσότερο να τα κάνουν και πράξεις.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

H Ε.Σ.Ο. ανακοινωσε χθες τους σκακιστες,κοινοτικους και ξενους,που θα χρησιμοποιησουν τα σκακιστικα σωματεια στο πρωταθλημα του Ιουνιου.
http://www.chessfed.gr/files/foreignacat09.htm
Με βαση τις συνθεσεις,Σ.Ο.Καβαλας,Ε.Σ.Θ.,Π.Σ.Περιστεριου,Σ.Α.Θ. Γαλαξιας θα μονομαχησουν για το πρωταθλημα,Κυδων Χανιων και ΣΑΣ Κορωπιου μαλλον θα αρκεστουν σ'ενα καλο πλασαρισμα μεσα στην δεκαδα,που λογικα θα συμπληρωθει με καποιους απο τους Φυσιολατρη Νικαιας,Σκ.Ακ.Χανιων,Σ.Ο.Ηρακλειου Κρητης,Σ.Ο.Πολιχνης,Ο.Φ.Σ.Καβαλας,
Ε.Ε.Σ. Κορυδαλλου
ενω δυσκολα καποιος απο τους Σ.Ο.Καλλιθεας,Κεραυνο Ωραιοκαστρου,Σ.Ο.Ηλιουπολης,Φ.Ο.Ν.
Ηρακλειου Αττικης,Ε.Σ.Καλαμαριας,Ο.Σ.Τριανδριας θα κανει την εκπληξη.Υπενθυ-
μιζω οτι μονο οι πρωτοι δεκα παιρνουν τα εξοδα τους απο την ομοσπονδια οποτε αναμενεται σκληρη μαχη.
Αγωνας θα γινει και για την καταταξη στην εικοσαδα καθως ετσι εξασφαλιζεται η απ'ευθειας συμμετοχη στο επομενο πρωταθλημα(οσοι τερματισουν απο την 21η θεση και κατω θα εχουν μια ευκαιρια να ξαναδιεκδικησουν την συμμετοχη τους στα τοπικα προκριματικα).
Σ.Ο.Ικαριας,Ποσειδων Καλαματας,Σ.Ο. Πατρων,Παναθλητικος Συκεων,Ε.Σ.Κ. Αμφισσας,Σ.Ο.Αιγαλεω και Χ.Α.Ν.Καλαμαριας θα δωσουν σκληρη μαχη για ν'αποφυγουν την ταλαιπωρια του χρονου,ενω οι υπολοιποι μαλλον θα πρεπει ν' αρκεστουν στην εμπειρια της συμμετοχης.
Ζηνων Γλυφαδας και Ο.Α.Α.Ηρακλειο προτιμησαν ν'αγωνιστουν χωρις μισθοφορους,αν και το ροστερ τους θα τους επετρεπε να διεκδικησουν κατι καλυτερο με την καταλληλη ενισχυση.
Τα πιο πανω ειναι γραμμενα με την προϋποθεση,οτι οι ομαδες θα κατεβασουν την ισχυροτερη δυνατη συνθεση "ενεργων" σκακιστων,ειναι γνωστο ομως οτι παντα παρουσιαζονται ελλειψεις,που αλλαζουν τις ισορροπιες..
Υ.Γ. Γατε σε βλεπω να παιζεις και εσυ στην Χαλκιδικη..

Kostas Oreopoulos είπε...

Η κρίση δεν μπορεί να γίνει βλέποντας τους ξένους. Ούτε καν τις ανδρικές. Όλο το παιχνίδι είναι στις "αναπτυξιακές", γιαυτό ΚΑΜΙΑ κρίση δεν μπορώ εγώ να κάνω προσωπικά που έχω μεγάλη άγνοια τι γίνεται εκεί.

Έχω μια διαίσθηση ΕΣΘ, ΚΑΒΑΛΑ , ΚΟΡΩΠΙ.

Τελός μια απορία. Γιατί έχουμε ξένους στο διασυλλογικό. Είναι σαν να διοργανώνουμε 2 κλειστά τουρνουά (στην 1η και 2η σκακιέρα) για τους ξένους και να τους πληρώνουμε όλα τα έξοδα και κλειστά έπαθλα.
Μου φαίνεται πραγματικά ανόητο.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

@Kωστας Ωραιοπουλος
Συμφωνω απολυτα,ολο το παιχνιδι παιζεται στις λεγομενες αναπτυξιακες σκακιερες(γι αυτο και ο Σ.Ο.Καβαλας επελεξε να φερει ενα δωδεκαχρονο Γερμανο στη τελευταια σκακιερα,την μονη στην οποια δεν ειχε να παρουσιασει καποιον παικτη πρωτης γραμμης),και τις εχω συμπεριλαβει στην προβλεψη που διατυπωσα.
Οσον αφορα το Κορωπι απεκτησε μεν τους Nevednichy(2585),Σουλεϊδη(2427)Σανδαλακη Αγγ.(2372),και ετσι δεν το πειραξε η απωλεια του Γαβριλακη,καθως η ανδρικη του ομαδα ειναι τοσο ισχυρη που ο Δεληθανασης(2280) να ειναι πρωτος αναπληρωματικος,εχασε ομως τον Κοσμα-Λεκκα(94-2119),και ειναι γενικα αδυνατο σε γυναικειες και νεανικες σκακιερες,σε σχεση με τις αλλες ομαδες που κανουν πρωταθλητισμο.
Καλη δουλεια,στις αναπτυξιακες σκακιερες,στις μεταγραφες εκανε και ο ΣΟ Ηρακλειου καθως απεκτησε τους Δημοπουλο Δημ.(94-1911),Αλεξιου Δημητρα(94-1759),Μαλικενζου Ναυσικα
(94-1568),Λαδοπουλο Δημητρη(98-1786),κρατησε τους Μπαλοκα και Ζεππο,που τους ειχε και περσι με υποσχετικη,και ελπιζει να καλυψει απο εκει τα οποια κενα του στην ανδρικη ομαδα.
Ελπιζω να βρω καποια στιγμη τον χρονο,τον επομενο μηνα,να παρουσιασω το πως διαμορφωνεται το ροστερ των ομαδων αναλυτικα.
Συμφωνω και στο σχολιο για την χρησιμοτητα μετακλησης αλλαδαπων σκακιστων για το πρωταθλημα,ιδιαιτερα οταν το απομονωνουμε σε ενα τουριστικο ξενοδοχειο,οπου δεν υπαρχει η δυνατοτητα να χρησιμευσουν σαν μαγνητης,ωστε να τραβηξουμε δημοσιοτητα στο τουρνουα.
Δεν ειναι κριμα να ερθει ο Ivanchuk,και να τον δουν ν'αγωνιζεται μονο οι συναθλητες του;
Τελος ενα σχολιο που αφορα την επιλογη του τοπου (και του τροπου) διεξαγωγης σε σχεση με την αυξηση του αριθμου των ομαδων που συμμετεχουν.Οι περισσοτερες απο τις νεες στην Α'Εθνικη ομαδες αποτελουνται(κυριως) απο ερασιτεχνες σκακιστες,τελειως ασυνηθιστους στο να παιζουν 9 κρισιμες παρτιδες μεσα σε εξι 24ωρα.
Νομιζω οτι η επιλογη μιας μεγαλης πολης οπου θα υπηρχαν περισσοτερες επιλογες οσον αφορα τον τοπο διαμονης,και το σχετικο κοστος,θα επετρεπε σε καθε ομαδα να προσαρμοσει ετσι τον προϋπολογισμο της ωστε να μπορει να εχει την πολυτελεια των αναπληρωματικων.Ας μην ξεχναμε οτι περσι ειχαμε καποιους μηδενισμους λογω μη προσελευσης..

Kostas Oreopoulos είπε...

Ο βασικός λόγος, απο την δική μου οπτική γωνία, για να έχει μια ομάδα που δεν διεκδικεί κάτι ξένους, είναι γιατί απλά ένας ερασιτέχνης ΔΕΝ μπορεί να φάει 9 γύρους ξύλο απο 2600+. Είπαμε μας αρέσει το άθλημα. Μας αρέσει να παίζουμε με καλύτερους παίκτες, αλλά η πρώτη σκακιέρα είναι τουρνουά ισάξιο η καλύτερο απο το Corus B. Ο ενθουσιασμός του ερασιτέχνη μπορεί να είναι 1-2-3 παρτίδες. Ε μετά είναι απλά βασανιστήριο.

Ανώνυμος είπε...

@Μετοικος στη Νισυρο: καμμία μεγάλη πόλη δεν ενδιαφέρθηκε για την Α εθνική. Οι μόνες προτάσεις που έφτασαν στην ΕΣΟ ήταν από τα Καμμένα Βούρλα και τη Χαλκιδική. Είναι γνωστό ότι τα ίδια τα σωματεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προτιμούν να παίζουν εκτός πόλης για να το συνδυάζουν και με διακοπές.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

@K.Ωραιοπουλος
Φυσικα δεν ειναι καθολου ευχαριστο,να αισθανεσαι οτι παιζεις μονο για την εμπειρια να ηττηθεις απο καποιον με ELO 2600 και πανω..Η δικια μου απορια ειναι σε τι βοηθαει την αναπτυξη του αθληματος να υποχρεωνουμε τις ομαδες να φερνουν μεγαλα ονοματα,που παιζουν συνηθως μεταξυ τους,παρτιδες που πολλες φορες καταληγουν σε νουλες σαλονιου,και τις παρακολουθουν μονο οι συμπαικτες τους;
@Ανωνυμος Ναι το γνωριζω,ωστοσο αυτο μαλλον ειναι αποτελεσμα της επιλογης της Ε.Σ.Ο. να συνδεει την διοργανωση νεανικων και ομαδικου πρωταθληματος.
Κατα την γνωμη μου αν θελουμε ενα πρωταθλημα με 34 ομαδες θα πρεπει να τους δινουμε την δυνατοτητα να κατεβαζουν οσο το δυνατο περισσοτερους σκακιστες τους,γιατι το μονο κινητρο συμμετοχης των πιο αδυνατων απο αυτες ειναι η εμπειρια να αγωνιστουν απεναντι σε (πολυ)ισχυροτερους αντιπαλους.Και 6-7 ηττες σε 9 αγωνες που σου κοστιζουν 50 ευρω την μερα δεν μου ακουγονται σαν πολυ ευχαριστες διακοπες.
Μας ενδιαφερει πως θα περασουν καλα οι σκακιστες απο Αθηνα και Θεσσαλονικη(αν αληθευει το επιχειρημα),η πως θα φτιαξουμε ενα πρωταθλημα που να βοηθαει την αναπτυξη του αθληματος;
Πιστευω οτι οι αδυνατες επαρχιακες ομαδες θα ειχαν πολυ μεγαλυτερη διαθεση να συμμετασχουν αν η Ε.Σ.Ο. αναλαμβανε η ιδια την διοργανωση του αγωνιστικου μερους σε μια μεγαλη πολη,και αφηνε τα σωματεια να ρυθμισουν τα ιδια,τα της διαμονης τους,αναλογα με τις δυνατοτητες τους.
Αλλα ολα αυτα τα τελευταια εχουν ξανα και ξανα ειπωθει σε διαφορες παραλλαγες και εδω και αλλου..

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Θα ξεκινησω σημερα μια προσπαθεια να παρουσιασω τα ροστερ των ομαδων της 1ης εθνικης.
Οι πληροφοριες προερχονται αποκλειστικα απο το διαδικτυο,ο γραφων δεν μπορει να γνωριζει αν καποιος ενεργος σκακιστης,που επαιξε περσι,δεν κατεβει ν'αγωνιστει φετος με την ομαδα του,και ζητα προκαταβολικα συγγνωμη για οποιο λαθος τετοιου τυπου,εμφανιστει στην παρουσιαση.
Προβληματα αυτου του ειδους θα ξεκαθαρισουν μετα τις 19/6 που ειναι η τελευταια προθεσμια δηλωσης της βασικης συνθεσης των ομαδων στην Ε.Σ.Ο.
Ιδιαιτερο βαρος θα προσπαθησω να δωσω στις αναπτυξιακες σκακιερες(ανδρικες και γυναικειες) καθως εκει υπαρχει το μεγαλυτερο ελλειμα ενημερωσης αν και η σημασια τους δεν υπολειπεται των ανδρικων.
Πριν αρχισω να υπενθυμισω οτι καθε ομαδα οφειλει να κατεβασει 5 σκακιστες ανεξαρτητως ηλικιας,και μια γυναικα,καθως και εξη teen-agers(Kαλοπροαιρετε,λεγεται αυτο με μια λεξη στα Ελληνικα;):
Δυο κοριτσια U-18 και U-16,και τεσσερα αγορια U-18,U-16,U-14,και U-12 αντιστοιχα.Αρα χρονολογικα οι κρισιμες χρονιες ειναι οι 1991,93,95,και 97 αντιστοιχα.Οι βαθμοι ELO ειναι οι διεθνεις εκτος αν δηλωνεται διαφορετικα.
Ας αρχισουμε με τους περσινους πρωταθλητες,τον Σ.Ο.Καβαλας.Σε σχεση με την περσινη ομαδα οι Μακεδονικη ομαδα θα εχει 3 ουσιαστικες αλλαγες.Στην 1η σκακιερα αντι του Ινδου Harikrishna(2668-μετρια εμφανιση περσι,3/7) θα εμφανιστει ο Ρωσος Τomashevsky(87-2684).Δεν αναμενονται αλλαγες στις υπολοιπες "ενηλικες" σκακιερες που θα καλυφθουν απο τους Κοτρωνια,Παπαϊωαννου,Χαλκια,Σκεμπρηκαι Μποτσαρη Α.-Μ. στην γυναικεια.
Πρωτος αναπληρωματικος οπως και περσι ο Αντ.Παυλιδης(93-2307),που ερχεται απο πολυ καλη εμφανιση στο Games Festival καθως υπαρχει μεγαλο βαθος στην εφηβικη ομαδα.
Στα κοριτσια οι Καβαλιωτες θα στερηθουν την Nemcova(90-2372,εκανε θραυση περσι με 6.5/7),λογω ενηλικιωσης.Ωστοσο Μανελιδου(92-2014,πρωταθλητρια στο περσινο U-16 μπροστα απο Ιορδανιδου,Κ.Παυλιδου)και Βατκαλη Δ.(94-1858,5η στο περσινο U-14)συγκροτουν ενα πολυ ισχυρο διδυμο ενω δεν αποκλειεται καποια στιγμη να δουμε και την Σερεφιδου Δεσ.(97-1634) ν'αγωνιζεται.
Στα αγορια,εκτος απο τον Παυλιδη,για τις 2 πρωτες σκακιερες υπαρχουν και οι Κετζετζης Δημ(92-2259),Καζαντιδης Ηλ.(93-2107),Σκουλακης Χαρ.(94-2091) και ο νεοαφιχθεις,απο τον Ο.Φ.Σ.Καβαλας,Χρυσομαλλης Θοδ(93-1982).Στην 3η εφηβικη θα αγωνιστει ο Καφετζης Γ.(95-1885)που κι αυτος ηρθε απο τον Ο.Φ.Σ.Κ.,ενω στη θεση του Τσακιρη(96-1699) που περσι επαιξε στην τελευταια εφηβικη,και φετος μεταπηδησε στους γειτονες,θα εμφανιστει ο Γερμανος D.Wagner(97-2024,χθες κερδισε το πρωταθλημα Γερμανιας U-12 μισο βαθμο μπροστα απο τον δευτερο).
Υ.Γ. Τα Elo των
Harikrishna,Nemcova αλλα και οσων μελλοντικα αναφερθουν,και δεν θ'αγωνιστουν στο φετινο πρωταθλημα,ειναι αυτα που ισχυαν κατα την διαρκεια του περσινου.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Συνεχιζω με την E.Σ.Θ. και την Σκακ.Ακαδημια "Γαλαξιας" Θεσ/νικης.
Η Ενωση αλλαξε τον ενα ξενο της και στην θεση του πολυ αποτελεσματικου Iotov(2519-5/7 περσι στην 3η σκακιερα) φερνει τον Πολωνο Wojtaszek(87-2630,προσφατα τερματησε 3ος σε πολυ ισχυρο τουρνουα στο Lublin πισω απο Gratcev,Roiz).Λογικα το βασικο σχημα των Θεσσαλονικεων θα ειναι: Miroshnichenko(φοβερη εμφανιση στο διασυλλογικο Ουκρανιας,ειχε 6/7 απεναντι σε ατιπαλους με μεσο ορο Ελο 2510),Wojtaszek,Mαστροβασιλης Δημ. και Θαν. και Zakaryan.Το 2008 ειχαν δηλωθει στην βασικη συνθεση Μπουσιος και Μπριμπος που δεν αγωνιστηκαν,θεωρω ομως οτι αν χρειαστει αναπληρωματικος μαλλον θα προκυψει απο τους νεαρους Μαλικενζο Σωτ.(92-2148),Παμπαλο Παν.(91-2136) και Ισκο Αλ.(91-2087) οι οποιοι συνωστιζονται στην 1η εφηβικη.Αυτη ειναι και η πιο δυσαρεστη αλλαγη στη συνθεση της ομαδας καθως περσι ο Μαλικενζος καλυπτε την 2η εφηβικη.Στην θεση του ο Γουλιαρος-Αντωνιαδης(94-1854),στην 3η εφηβικη ο Δημ.Αναστασιαδης(96-1676),και στην 4η ο Γ.Θεμελης(97-1610) που ηρθε απο την Ε.Σ.Καλαμαριας.Στην γυναικεια και παλι η Παμπαλου Φωτ. ενω η Γεωρ.Συρνιωτη(91-1832) που ηρθε απο τον Βολο μαλλον θα παρει την θεση της Χατζηαθανασιου Στ.(91-1744)στην U-18.Ακλονητη στην U-16 η Παπαθανασιου Αγγ.(95-1906).
Το αλλο σωματειο της Θεσσαλονικης που εχει βλεψεις πρωταθλητισμου αντικατεστησε τους 2 ξενους του.Ετσι στην θεση των Atalik(2585-5.5/7),Siebrecht(2453-4/7) θα παρουσιασει τους Tiviakov(Ned-73-2697) και Tregubov(Rus-71-2628) ενα θεωρητικα πολυ ισχυροτερο διδυμο.
Την ανδρικη ομαδα συμπληρωνουν Κρ.Γκεοργκιεβ,Βραγοτερης και καποιος απο τους Κανακαρη Γ.(91-2378),Γαλοπουλο Ν.(93-2247) και Γαλοπουλο Παν.(94-2151) οι οποιοι επανδρωνουν τις 2 πρωτες εφηβικες σκακιερες.Περσι ο Θ.Τσορμπατζογλου εδωσε 2 αγωνες με την ανδρικη ομαδα,ενω δυσκολα θα βρουν φετος θεση στην ομαδα οι Βακαλοπουλος Χρ.(92-1757) και Παπαδοπουλος Γιωρ(91-1615 Ελλ.Ελο) που επαιξαν το 2008.
Στην 3η εφηβικη ο Παπαδοπουλος Παν.(96-1906,3ος στο περσινο πρωταθλημα U-12) και στην 4η ο Χατζηγρηγοριου Γιωρ.(98-1534) που ηρθε απο τον ΑΜΟ Γαλαξια.
Στην γυναικεια σκακιερα η Γραψα που ηρθε απο τον Παναθλητικο Συκεων θα παρει την θεση της Μπαλουτσου που ακολουθησε αντιστροφη πορεια,Χρυσογλου Σοφ.
(91-1574) και Χαριτοπουλου Μ.Α.(92-1665) θα μοιραστουν την U-18,ενω η Παπαθανασιου Ελ.(97-1620) θα παιξει στην U-16.

καλοπροαίρετος είπε...

@ Μέτοικος

Κατά τύχη είδα ότι μου απευθύνεις ερώτημα, συνήθως τα καθαρώς σκακιστικά θέματα και ιδιαίτερα εκείνα με αποτελέσματα, στατιστικά, Έλο και τέτοια ούτε που τα κοιτάω.

Μονολεκτική ακριβής απόδοση του teenager (νέος ή νέα με δεύτερο συνθετικό ηλικίας το teen, ήγουν 13-19) δεν μπορεί να υπάρξει στα ελληνικά, για τον προφανή λόγο ότι έχουμε διαφορετικούς τρόπους σύνθεσης των αριθμητικών· τραβηγμένο από τα μαλλιά, προτείνω νυκαιδεκαετής, όπου νυ (με περισπωμένη η αρχαία γραφή) ο γενικός αριθμός των μαθηματικών, άρα αναλυτικά: δυωκαιδεκαετής (το δύω είναι δυικός αριθμός, π.χ. Ησίοδος: «Η δ΄ υποκυσαμένη Διί γείνατο τερπικεραύνω υίε δύω», δηλαδή: και αυτή αφού κοιμήθηκε με τον Δία που ευχαριστιέται με τους κεραυνούς γέννησε δύο γιους), τρεισκαιδεκαετής και πάει λέγοντας –αλλά πάλι χρειάζεται υπόμνημα.

Πάντως, για τις ανάγκες των σκακιστικών διοργανώσεων, και επειδή σοφόν το σαφές, επαρκεί, σε αντιστοιχία με τα Boys U12, Girls U16 κ.ο.κ. της FIDE, η ορολογία Αγόρια –12, Κορίτσια –16 κ.ο.κ., αποφεύγοντας έτσι όρους άλλων αθλημάτων με αφανή ερμηνεία, π.χ. Παμπαίδες Α’, Παγκορασίδες Β’ κ.ο.κ.

Δεν επεκτείνομαι περισσότερο με αναλύσεις για το τέκνον/παις/κορασίς για να μη διακόψω τις εμπεριστατωμένες –και πάντως εντός θέματος, σε αντίθεση με τις δικές μου– αναρτήσεις σου για τα δυναμολόγια των ομάδων. (Άκου ρόστερ... Πήξαμε στους εισαγόμενους όρους εδωμέσα...)

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Εξαιρετική προσπάθεια η αναλυτική παρουσίαση των συνθέσεων των ομάδων Α΄ Εθνικής. Ιδιαίτερη σημασία προσδίδω στις λεγόμενες «αναπτυξιακές» σκακιέρες, για τις οποίες σωστά σημειώνεται ότι δεν είναι ευρέως γνωστά πολλά στοιχεία. Από τη μελέτη τους θα προκύψει κατά πόσο πράγματι εξυπηρετούν το σκοπό τους, δηλαδή αν ωθούν τους συλλόγους στην καλλιέργεια του γυναικείου και του νεανικού σκακιού.

Αφού λοιπόν ολοκληρωθεί η αναλυτική παρουσίαση κάθε ομάδας ξεχωριστά, έχει νόημα να πραγματοποιηθεί μια καταμέτρηση σχετική με την προέλευση όλων όσων αγωνίζονται στις «αναπτυξιακές» σκακιέρες:
1) Πόσα άτομα προέρχονται από την ίδια ομάδα στην οποία αγωνίζονται;
2) Πόσα άτομα βρέθηκαν σε αυτή την ομάδα από μεταγραφές (και πριν πόσα χρόνια);
3) Πόσα άτομα συμμετέχουν ως «κοινοτικές» ενισχύσεις;

Αφού ολοκληρωθεί αυτή η καταμέτρηση, θα είναι πολύ ευκολότερο να διατυπωθούν κατάλληλες προτάσεις για την αναμόρφωση του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής (κατά τη γνώμη μου, απολύτως απαραίτητη σχετικά σύντομα). Φυσικά, αντίστοιχη μελέτη είναι σκόπιμο να πραγματοποιηθεί και για άλλα ζητήματα.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

@Καλοπροαιρετος:
Ευχαριστω για την απαντηση.Με προβληματιζει κι εμενα η χρηση αγγλικων ορων και θα με πειραζε να υπηρχε δοκιμη ελληνικη λεξη για τους teenagers που αγνοουσα..Οσο για το ροστερ ειναι πραγματι αστοχια,αποτελεσμα υποθετω της μακροχρονιας ενασχολησης του γραφοντος με την καλαθοσφαιρα(!),θα δισταζα ωστοσο να χρησιμοποιησω την λεξη δυναμολογιο σ'ενα δημοσιογραφικο κειμενο,νομιζω θα ξενιζε τον μεσο αναγνωστη.
Ελπιζω οτι αυτη η(και οποια αλλη) γλωσσικη αστοχια,θα ειναι συγχωρητεα,καθως η τεκμηριωση των οσων γραφω,απαιτει πολυ χρονο και ενεργεια.Καθε σχολιο,γλωσσικο η αλλο,ευπροσδεκτο.
@Ηλ.Κουρκουνακης: Ευχαριστω για τα καλα σας λογια,θα ηταν οντως ενδιαφερον ν'ασχοληθει καποιος με τα ερωτηματα που θεσατε,δεν το βρισκω πολυ πιθανο ωστοσο..Πολυ δουλεια..
Ας συνεχισω την δικη μου.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Προφανώς, η εργασία που αναφέρω ότι χρειάζεται να γίνει πρέπει να πραγματοποιηθεί από τους υπεύθυνους της ΕΣΟ και ειδικότερα από αυτούς που αποφασίζουν για τους κανονισμούς του Πρωταθλήματος.

Έχω ήδη γράψει για την αποτυχία του νέου συστήματος, τόσο ξεκάθαρη ώστε στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του υπάρχουν ομάδες που δεν συμμετέχουν, παρότι κατέκτησαν το δικαίωμα. Σε ποιο άλλο άθλημα έχει συμβεί αυτό σε πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής;

Δεν είναι ντροπή να παραδέχεται κανείς ότι έκανε λάθος (όλοι οι σκακιστές -και όχι μόνο- βιώνουν αυτή την εμπειρία!), αλλά αποτελεί ατόπημα να εμμένει κανείς στο λάθος όταν υπάρχουν σαφή στοιχεία γι αυτό. Πολύ φοβάμαι ότι η διοίκηση της ΕΣΟ θα ισχυριστεί απλά ότι οι σύλλογοι δεν ήταν έτοιμοι γι' αυτό το σύστημα και ότι με το χρόνο θα προσαρμοστούν, δηλαδή οι διοικούντες θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν μια πολιτική "άνωθεν" επιβολής θεσμών. Αυτός εξάλλου ήταν ο λόγος που οι σχετικές αποφάσεις λήφθηκαν σε επίπεδο ΔΣ αντί για ΓΣ.

Η ουσιαστική ανάληψη ευθυνών απαιτεί την ανάλυση αρκετών παραμέτρων προκειμένου να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα και, φυσικά, καταλληλότεροι γι' αυτή την ανάλυση είναι οι υπεύθυνοι που έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία.

Αξίζει να προσθέσω ότι προσωπικά είμαι υπέρ των "αναπτυξιακών" σκακιερών. Απλά, κρίνω ότι η μέθοδος με την οποία χρησιμοποιούνται δεν είναι σωστή και ότι το συγκεκριμένο μέτρο χρειάζεται αναμόρφωση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Εντελώς κατάλληλη λύση προφανώς δεν υπάρχει, αλλά βελτιώσεις σίγουρα μπορούν να επιτευχθούν -όπως και για το σύνολο του συστήματος.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Προφανώς, η εργασία που αναφέρω ότι χρειάζεται να γίνει πρέπει να πραγματοποιηθεί από τους υπεύθυνους της ΕΣΟ και ειδικότερα από αυτούς που αποφασίζουν για τους κανονισμούς του Πρωταθλήματος.

Έχω ήδη γράψει για την αποτυχία του νέου συστήματος, τόσο ξεκάθαρη ώστε στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του υπάρχουν ομάδες που δεν συμμετέχουν, παρότι κατέκτησαν το δικαίωμα. Σε ποιο άλλο άθλημα έχει συμβεί αυτό σε πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής;

Δεν είναι ντροπή να παραδέχεται κανείς ότι έκανε λάθος (όλοι οι σκακιστές -και όχι μόνο- βιώνουν αυτή την εμπειρία!), αλλά αποτελεί ατόπημα να εμμένει κανείς στο λάθος όταν υπάρχουν σαφή στοιχεία γι αυτό. Πολύ φοβάμαι ότι η διοίκηση της ΕΣΟ θα ισχυριστεί απλά ότι οι σύλλογοι δεν ήταν έτοιμοι γι' αυτό το σύστημα και ότι με το χρόνο θα προσαρμοστούν, δηλαδή οι διοικούντες θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν μια πολιτική "άνωθεν" επιβολής θεσμών. Αυτός εξάλλου ήταν ο λόγος που οι σχετικές αποφάσεις λήφθηκαν σε επίπεδο ΔΣ αντί για ΓΣ.

Η ουσιαστική ανάληψη ευθυνών απαιτεί την ανάλυση αρκετών παραμέτρων προκειμένου να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα και, φυσικά, καταλληλότεροι γι' αυτή την ανάλυση είναι οι υπεύθυνοι που έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία.

Αξίζει να προσθέσω ότι προσωπικά είμαι υπέρ των "αναπτυξιακών" σκακιερών. Απλά, κρίνω ότι η μέθοδος με την οποία χρησιμοποιούνται δεν είναι σωστή και ότι το συγκεκριμένο μέτρο χρειάζεται αναμόρφωση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Εντελώς κατάλληλη λύση προφανώς δεν υπάρχει, αλλά βελτιώσεις σίγουρα μπορούν να επιτευχθούν -όπως και για το σύνολο του συστήματος.

chess for fun είπε...

Σωστή η ανάλυση σας κύριε Κουρκουνάκη,..αλλά πολύ άχρωμη. Τα πράγματα δεν είναι λάθος αποφάσεις από ανθρώπους που δεν εκτίμησαν σωστά,...οι άνθρωποι είναι πανέξυπνοι και ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν,..απλά από αυτές τις αποφάσεις συγκεκριμένοι άνθρωποι ωφελούνται ποίοι , πότε, που, πως και γιατί είμαι σίγουρος ότι το ξέρετε απλά ένα forum δεν είναι χώρος να αναφέρονται ονόματα,...

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Ο Ιβαντσουκ δεν θα ειναι μονος..
Πραγματοποιωντας κατι αναλογο με την Τσελσυ,τον πρωτο χρονο που την αγορασε ο Αμπραμοβιτς,η Π.Σ.Περιστεριου σαρωσε στις μεταγραφες!
Συγκεκριμενα στην ομαδα ηρθαν:απο το Κορωπι ο Ν.Γαβριλακης,απο την Σκ.Ακ.Χανιων η Βερα Παπαδοπουλου,απο τον ΦΟΝ Ηρακλειου(μεσω Ασπροπυργου) η Ζ.Ιορδανιδου
(92-2107,πρωταθλητρια νεανιδων 2009) και ο Σταθοπουλος Γιαν.(97-1867) ενω απο τον Κυδωνα Χανιων ο Τζουγανακης Παντ.(96-2033,περσινος πρωταθλητης στα αγορια Κ-12).
Ετσι το βασικο σχημα της ομαδας αναμενεται να ειναι το παρακατω:
Ivanchuk(φαινεται να ξαναβρισκει την φορμα του,νικησε πολυ πειστικα Ναβαρα,Μοροζεβιτς και παλεψε καλα τον Καρλσεν),Macieja,Τζερμιδιανος Ανδρεας,Γαβριλακης,Μιχαηλιδης Αν. με πρωτο αναπληρωματικο τον Μποζινακη Π.(90-2117) που εκανε καλη εμφανιση στο πασχαλινο τουρνουα του συλλογου του.
Την τελευταια γυναικεια σκακιερα πισω απο τις Β.Παπαδοπουλου,Ζ.Ιορδανιδου,θα μοιραστουν Σπυρου Μ.Β.(93-1795),Χαμπεση Αν.(93-1673).
Στις εφηβικες πισω απο τον Φιλιππα-Ντεκουαν(92-2211,πρωταθλητη εφηβων 2009),υπαρχει και ο Π.Σπυρου(91-2131,δεν επαιξε στο περσινο πρωταθλημα) καθως και ο Ηλ.Αποστολου(92-1813) για την Α-18,Χαμπεσης Παν.(93-1735),Μπελλος Ιω.(94-1649) και Λινος Ευ.(93-1667) ανταγωνιζονται για την Α-16,ενω Σταθοπουλος και Τζουγανακης ειναι ακλονητοι στις δυο τελευταιες σκακιερες.
Υ.Γ.1) Η Μαρινα Σπυρου(οπως και οι αδελφες Παπαθανασιου,και καποιες αλλες νεαρες σκακιστριες που το ονομα τους μου διαφευγει αυτη την στιγμη)εχουν την σημανση Μ(askuline) διπλα στο ονομα τους,στις rating lists της Fide, με αποτελεσμα να μην εμφανιζονται τα ονοματα τους στoυς πινακες γυναικειας αξιολογησης που παραγει το advanced search..
2) Τι να φταει αραγε η ερμη η μπαλλα του μπασκετ για τα γλωσσικα μου ολισθηματα;Καλαθοσφαιριση ηθελα να γραψω..

καλοπροαίρετος είπε...

@ Μέτοικος

Η πρόθεσή μου δεν ήταν να σε διορθώσω, αλλά να κάνω καλόκαρδη πλακίτσα, όπως συνήθως. Απλώς θυμήθηκα την ωραία λέξη δυναμολόγιο από τον στρατό (χρησιμοποιείται και στα σχολεία), και είπα να την ξεφουρνίσω.

Αλλοίμονο αν αρχίσουμε να λέμε και να γράφουμε κεραία ρευματοληψίας αντί τρολλές, βιοαπορρύθμιση αντί τζετ λαγκ, και ένσφαιρος τριβέας αντί ρουλεμάν.

(Τώρα, εδώ που τα λέμε, εμένα δεν θα μου κακοφαινόταν καθόλου να καθιερωθούν ελληνικά ισοδύναμα των εισαγόμενων λέξεων και να απαγορευτεί η χρήση αυτών των τελευταίων, αλλά μάλλον είμαι απελπιστικά μόνος, σαν τον φουνταριστό σέντερ φορ ανάμεσα στα δύο ντερέκια σέντερ μπακ στα καρρέ μπροστά από τα αντίπαλα γκολπόστ.)

Σταματώ γιατί άρχισα πάλι να φυγοκεντρολογώ (δική μου απόδοση του τρολλάρω).

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

@Καλοπροαιρετος
Για ονομα,δεν υπαρχει θεμα,καμμια παρεξηγηση..
Διορθωνε και κανε πλακιτσα ταυτοχρονα,και τα δυο χρησιμα ειναι..
Καμμια φορα τα κειμενα μου βγαινουν πολυ σοβαρα,και φοβαμαι οτι αποθαρρυνω τα σχολια.
Ειναι δυνατο να μην σχολιασε κανεις το Masculine(αντι του σωστου male);Ειπαμε να μας αρεσει ο Godart αλλα οχι τοσο πολυ..
Αναμεσα στο ροστερ και το δυναμολογιο υπαρχει και η συνθεση..

καλοπροαίρετος είπε...

@ Μέτοικος

Ο Godart τι είναι, διασταύρωση Jean-Luc Godard και Emmanuelle Béart; :-D

Από το Masculin – féminin, παρωχημένη όπως όλες, νομίζω, οι ταινίες του Γκοντάρ εκείνης της εποχής πλην της εμβληματικής «Αλφαβίλ» (τέως Φλώρα, τέως Playboy - για τους μυημένους), το μόνο που επιβιώνει στη μνήμη μου είναι η αδέξια και αμήχανη, όμως τόσο αξιαγάπητη φιγούρα του Ζαν-Πιέρ Λεώ – ούτε καν η Άννα Καρίνα. Τώρα που το σκέφτομαι, δύο μόνο, και για σύντομο πάντως διάστημα, στοίχειωναν τις φαντασιώσεις μου από τις καλλονές που παρήλασαν από τις ταινίες του «πάπα της νουβέλ βαγκ» -και δεν ήσαν και λίγες: μεταξύ άλλων, Μαρλέν Ζομπέρ, Τζην Σήμπεργκ, Ιζαμπέλ Υππέρ, Μαρίνα Βλαντύ-: η εκρηκτική Μυριέμ Ρουσσέλ στο «Όνομα: Κάρμεν», εκείνη τη χρονιά που είχαν βγει στις αίθουσες τρεις Κάρμεν (οι άλλες: του Ρόζι και του Σάουρα), και που επισκίαζε ακόμα και τη Μαρούσκα «ο διάβολος στο κορμί της» Ντέτμερς, και η φινετσάτη Ναταλί Μπε (όχι βέβαια Μπέι), και αυτό όχι τόσο από το «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» και τον «Ντετέκτιβ», όσο από «Το πράσινο δωμάτιο» του Τρυφφώ και δεύτερους ρόλους της σε άλλες λιγότερο προβεβλημένες ταινίες.

Στο δικό μου μυαλό (λέμε τώρα), το δυναμολόγιο του π.χ. Ολυμπιακού είναι το σύνολο των παικτών που έχει στη διάθεσή του ο προπονητής και είναι σταθερό, ας πούμε 24 παίκτες, ενώ η σύνθεση είναι αυτοί που εκάστοτε παρατάσσονται στον αγωνιστικό χώρο και είναι μεταβλητή: 11 οι παίκτες και ένας ο διαιτητής, 12 :-)

Φιρί φιρί το πάμε να το εκφυλίσουμε και αυτό το θέμα...

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Οσο κοσμο μαζεψε το Περιστερι,τοσο σχεδον εχασε ο Κυδωνας.Απο την περσινη ομαδα δεν θα εμφανιστουν οι Jobava(2665),Χρ.Μπανικας(ΦΟΝ Ηρακλειου),Σουλεϊδης Γ. και Σανδαλακης Αγγ.(Κορωπι)καθως και ο νεαρος Τζουγανακης Παντ.(96-ΠΣ Περιστεριου).
Αντ'αυτων ηρθε μονο ο Αγγλος Howell(90-2613).Θα χρειαστουν αλχημειες στις ανδρικες σκακιερες καθως πισω απο Howell,Γιαν.Νικολαϊδη,Zahariev(Bul-2401),δεν υπαρχουν σκακιστες με βαρυ ονομα και ισως χρειαστει ν'αλλαξουν κατηγορια ο Αν.Παυλιδης
(91-2348) και η Μαρια Κουβατσου
(2160).Τελευταια λυση ο Φιλ.Κουβατσος(2090).Οι δυο τελευταιοι δεν αγωνιστηκαν στο περσινο πρωταθλημα.
Στην γυναικεια σκακιερα υπαρχει και η Ντιλουδη Δεσπ.(η οποια ωστοσο ζητησε μεταγραφη για τα Γιαννιτσα και δεν της δοθηκε),ενω στις Κ-18,Κ-16 Παυλιδου Κατ(93-2162) και Φραγκακη Μ.(93-1885) παιζουν μονες τους.
Στα αγορια πισω απο τον Παυλιδη υπαρχει και ο Σεκαδακης Δημ.(91-1952) για την Α-18,Σανδαλακης Νικ.
(94-1893) και Μπαλωμενακης Χ.(94-1778) θα επανδρωσουν την Α-16,ο Καζακος Μαν.(95-1995) μαλλον υπερτερει των Κομνηνου Χαρ.(95-1735),Χναρα Φ.(96-1478) στην Α-14,ενω στην τελευταια σκακιερα θα αγωνιστει ο Καλογερης Γιαν.(98-1882)
Δεν αποκλειεται να δουμε τον Κυδωνα ν'αγωνιζεται και με 2 εφηβους στις ανδρικες σκακιερες..
Το Κορωπι ηταν επισης ωφελημενο στις μεταγραφες, αλλα μια καποια σχετικη αδυναμια στις αναπτυξιακες των αγοριων ισως του στερησει το δικαιωμα να διεκδικησει μεταλλιο στο πρωταθλημα.Στην ομαδα ηρθαν ο Ρουμανος Nevednichy(69-2585),o Γιωρ.Σουλεϊδης(72-2427,μετρια εμφανιση στο Αμβουργο τελειωσε το τουρνουα με 4.5/9) και ο Αγγ.Σανδαλακης(88-2372).
Το δυναμικο στους ανδρες με Nevednichy,Kαπνιση,Σουλεϊδη,Σανδαλακη Αγγ.,Khetsuriani και πρωτο αναπλρωματικο τον Δεληθαναση Δημ. συμπληρωνεται απο τις Πετρακη Μαρια,Πιερρακου Κατ(92-1665),Ανδρωνη Κων-Ελ(94-1805,και αυτη με Μ στην FIDE) στις γυναικειες σκακιερες.
Στα αγορια οι Μακροπουλος Ιω.(91-1860),Ντουνης Νικ.(91-1796)στην Α-18,Αδαμος Θωμ.(93-1782),Σουρλατζης Δημ(93-1594)στην Α-16,Δρακακης Γ.
(96-1761) και Γκουγκουσης Νικ.(92-Ελλ.ΕΛΟ 1260 αλλα με μια Rp 1640 ηδη στο Διεθνες ΕLO) θα προσπαθησουν για το καλυτερο..
Πω,πω κοινοτοπια,και ειμαι ακομα στο εκτο κειμενο,αναρωτιεμαι αν θα βρισκω λεξεις για το 20ο..
Αρχισε προχθες στην Sunny beach το Βουλγαρικο διασυλλογικο πρωταθλημα οπου μετεχουν και πολλοι σκακιστες που θα τους δουμε και στην Χαλκιδικη σε λιγωτερο απο ενα μηνα..
Συγκεκριμενα αγωνιζονται οι Chatalbasev B.(2571-ΣΟ Ηλιουπολης),
Radulski J.(2560-ΣΟ Ηλιουπολης),Grigorov Gr.(2488-Κεραυνος Ωραιοκαστρου),Arnaudov G.
(2449-Παναθλητικος Συκεων),Ninov N.(2528-Σκ.Ακ.Χανιων),Dimitrov At.
(2346-ΟΦΣ Καβαλας),Georgiev Kr.
(2440-ΣΑΘ Γαλαξιας),Kolev Ath.(2573-ΣΟ Αιγαλεω),Nevednichy Vl.(2585-ΣΑΣ Κορωπιου),Bojkov D.(2512-ΟΦΣ Καβαλας).Περισσοτερα εδω:http://bulteam09_a_group_men.chessmix.com/ υπαρχουν και οι παρτιδες.
Στο αντιστοιχο Βοσνιακο συμμετεχουν οι Ivanisevic(2625-ΣΟ Πολιχνης),Bosiocic(2571-Φυσιολατρης),Lekic D(2386-ΣΟ Αιγαλεω),και ο I.Miladinovic(2571) που εξακολουθει να εχει δελτιο στον ΣΟ Καβαλας.Τα αποτελεσματα εδω:http://chess-results.com/tnr22762.aspx?art=1&lan=1&m=-1&wi=1000

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

@Καλοπροαιρετος
Πολυ θα το'θελε ο Jean-Luc να εμοιαζε εμφανισιακα στην Béart εστω και στο αφωνο t.Δυστυχως θα πρεπει να αρκεστει στις ανορθογραφιες μου..
Ναι την θυμαμαι και γω την χρονια με τις τρεις Καρμεν,μολις 5-6 χρονια απο "Την χρονια με τα 13 φεγγαρια",και τα "2 φεγγαρια τον Αυγουστο".Ηδη ειχε αρχισει η παρακμη..τι να γινεται αραγε η Μυρτω Παρασχη;
Εχεις απολυτο δικιο για την συνθεση,τι θα ελεγες για το δυναμικο;
Και μια ερωτηση που μου προεκυψε ενω εγραφα το προηγουμενο κειμενο..
Κατα ποσο ειναι δοκιμο να χρησιμοποιει κανεις το επανδρωνω με υποκειμενο θηλυκου γενους,π.χ. οι νεαρες σκακιστριες επανδρωνουν την 7η και 8η σκακιερα,μου ακουγεται ακομψο,ειναι και λαθος;
Κλεινω για σημερα,συμπληρωσα 8ωρο..

Ανώνυμος είπε...

σκακιστές και σκακίστριες "στελεχώνουν" μια σκακιέρα

Γιάννης Αντωνιάδης είπε...

Εκτός από το πρωτάθλημα Α εθνικής που ετοιμάζεται, το Κύπελλο Ελλάδος έχει φθάσει στην φάση των οκτώ. Τα ζευγάρια που παίζουν την Κυριακή είναι:
ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΕΣΘ
ΟΦΣ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΝΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΚΟΡΩΠΙ - ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΛΑΡΙΣΑ
Οι νικήτριες ομάδες περνάνε στο Final 4. Από τις δυναμικότητες των ομάδων, είναι φανερό ότι ο τελικός του Κυπέλλου γίνεται πρόωρα και ειναι το παιχνίδι ΚΑΒΑΛΑ -ΕΣΘ.

καλοπροαίρετος είπε...

@ Μέτοικος

Την ίδια εποχή έχουμε και «Το φεγγάρι» του Μπερτολούτσι (1979) και «Το φεγγάρι στον υπόνομο» του Μπενέξ (1983).

Την ταινία του Φέρρη την είχα δει, θυμάμαι, στο θερινό «Παλλάδιον» στην Κρέμου, στην Καλλιθέα. Τη Μυρτώ Παράσχη, με τις ονειροπόλες ματάρες, την ξαναείδα στο «Η γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα» του Παναγιωτόπουλου (1988) – του σκηνοθέτη των «Χρωμάτων της ίριδας» και των «Τεμπέληδων της εύφορης κοιλάδας» βέβαια, όχι του συνονόματου και συνεπώνυμου σεναριογράφου (π.χ. «Απόντες» του Γραμματικού) και συγγραφέα (π.χ. «Αγιογραφία»), που ενίοτε συγχέονται, αν και τους χωρίζουν 22 χρόνια.

Το δυναμικό, στο δικό μου μυαλό πάντα (το ποιο είπαμε;), είναι κυρίως όρος της Φυσικής: διαφορά δυναμικού, επαγωγική τάση, πυκνωτές, ποτενσιόμετρα, ισοσταθμιστές και τέτοια. Αναφερόμενο σε ανθρώπους, παρότι χρησιμοποιείται -εργατικό δυναμικό, στελεχιακό δυναμικό, επιστημονικό δυναμικό-, μου κάνει απρόσωπο και κάπως απειλητικό, όπως ανθρώπινοι πόροι, απασχολήσιμοι (μην τυχόν πούμε άνεργοι και σοκάρουμε), ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα -εσχάτως έχουμε και την... πράσινη επιχειρηματικότητα-, ΕΣΠΑ και άλλα καπιταλοσταχανοβίτικα :-)

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Θα συνεχισω σημερα με την Σκ.Ακ.Χανιων και τον Φυσιολατρη Νικαιας αφου αναφερω οτι στην παρουσιαση του Κορωπιου ξεχασα να καταγραψω την απουσια σε σχεση με περσι των Γαβριλακη(ΠΣ Περιστεριου),Κοσμα-Λεκκα(94-2119,ΑΕΚ)
Καθως περναμε πια στους συλλογους που στοχο τους εχουν την εισοδο στην δεκαδα(ειναι πολλα τα λεφτα..)θα προτιμησω να ξεκινησω με δυο ομαδες πολυ ισχυρες στις νεανικες σκακιερες.
Η αλλη ομαδα των Χανιων θα φερει και δευτερο ξενο φετος,τον Βουλγαρο Ninov(69-2528),ενω στις αναπτυξιακες σκακιερες απεκτησε τον Αγναντη Αλ(1997-Ελλ.Ελο 1320,Rp Fide 1784,πρωταθλητη Ελλαδος Κ-10 το 2007) και την Μαρκακη Σοφια
(97-1728) απο τον ΟΤΕ Χανιων.
Στις γενικες σκακιερες το σχημα αναμενεται να ειναι Κryvorychko
(2604),Ninov,Μπεγνης
(2267),Τσαρουχας Κ(2223),Δαρμαρακης(2201),Κατζουρακης(2128),Φραγκακης Στρ.(2107) με ερωτηματικο την συμμετοχη του Μπεγνη που περσι δεν αγωνιστηκε.
Το μεγαλυτερο προβλημα ειναι η γυναικεια σκακιερα καθως εφυγε η Βερα Παπαδοπουλου(ΠΣ Περιστεριου).Το κενο καλουνται να καλυψουν Χριστοδουλακη Αντ(93-1857,3η νεανιδα φετος),Τσαρουχα Μαριανθη(94-1738,πρωταθλητρια Κ-14 περσι),Σκαρακη Αντ.(94-1725),με την βοηθεια της Μαρκακη.
Στα αγορια οι Χανιωτες θα στηριχθουν στους Σερντεδακη Θαν.
(93-1904),Παπαδογιαννη Σεβ.(94-1902),Λιοδακη Κων.(96-1881)και Ναουμ Σπ.(97-1787) μαζι με τον Αγναντη.
Οι Νικαιωτες δεν απεκτησαν,περα απο τους 2 ξενους,καποιο σκακιστη που θα τους βοηθουσε ουσιαστικα στο πρωταθλημα.
Στους ανδρες πισω απο τους Kempinski(77-2587-Pol),Bociocic(88-2571-Cro),Γεωργιαδη Γιαν.(2436) θα εναλλασσονται καποιοι απο τους Καραφιδη Σωτ.(2187),Θεοτοκατο Διον.(2143),Μπαλασκα Παν.
(2129),Ορνιθοπουλο Νικ.(2082) ενω δεν αποκλειεται να επιλεξει η ομαδα να βαλει τον Γιαν.Γκουμα(91-2314) στις ανδρικες καθως υπαρχει μεγαλη πληροτητα στις αναπτυξιακες σκακιερες(ο Φυσιολατρης κατεκτησε το μικτο νεανικο της ΕΣΣΝΑ).
Εκτος του Γκουμα υπαρχουν και οι Καφωρος Δ.-Αλ.(93-2180,4ος Α-16 2008),Χωματιδης Παν.(92-2122,5ος Α-16 2008),Φραγκος Βασ.(94-1956,3ος Α-14 2008),Μπαρμπαγιαννης Παν.(93-1922,),Μιχελακος Παν.(96-2000,2ος Α-12 2008),Ξανθοπουλος Βασ.Χρ.(97-1577)και Παπαδοπουλος Γεωρ.(97-Ελλ.ΕΛΟ 1200).
Στις γυναικες θα αγωνιστουν οι Φατουρου Ελ.(1919),Φραγκου Ελ(94-1956,3η Κ-14 2008),Αγγελακη Φιλ.
(91-1814) και Θεμελη Δημ(93-1642)

καλοπροαίρετος είπε...

Ποιον Νίνοβ φέρνει η ΣΑΧ, εκείνον που είχε κερδίσει περίπατο πριν από κάτι χρόνια ο πρόεδρος (ένας είναι ο πρόεδρος!) στην Ικαρία με τα μαύρα σε μια Σκανδιναβική; :-)

Ανώνυμος είπε...

Γιατί "φυσικά" "ΜπΕ" η Ναταλί Μπάι; Ο σοφιολογιωτατισμός θέλει και επιδέξιους ω.

καλοπροαίρετος είπε...

@ προηγούμενος Ανώνυμος

Έχω την εντύπωση ότι αυτή είναι η πλησιέστερη απόδοση της προφοράς στα γαλλικά - είναι και τα ημίφωνα, που τη δυσκολεύουν. Και πού να είχαμε και τα ρινοστοματικά φωνήεντα, που προφέρονται με ταυτόχρονη εκπνοή αέρα από τη μύτη, ή το ασταθές κλειστό, στρογγυλεμένο ε, ή το περιβόητο σταφυλικό ρ, π.χ. espoire - εσπουάγ, héros - εγό, thorax - τογάξ. Πάντως, όπως και να την προφέρουμε, Μπέι, Μπάι, Μπε, η γυναίκα μετράει ακόμα και τώρα, στα 60 της.

Σχετικά με το ω, δεν μπορώ παρά να παραθέσω το γνωστό μικρό ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου από "Το κορμί και το σαράκι" (1964):

μην καταργείτε την υπογεγραμμένη
ιδίως κάτω από το ωμέγα
είναι κρίμα να εκλείψει
η πιο μικρή ασέλγεια
του αλφαβήτου μας

Ανώνυμος είπε...

Ημίφωνα ή ρινοστοματικά ή υπογεγραμμένες δεν υπάρχουν (αν και η τρίπλα είναι συγκινητική)Μπάι λέγεται κανονικότατα. Μικρό το κακό, άλλωστε αν δεν υπήρχε το προκλητικό "βέβαια" ούτε που θα το διόρθωνα. Αυτό το "βέβαια" είναι, όπως θάλεγε και ο ποιητής, μια από τις μικροσκοπικές εξυπνάδες της γλώσσας μας. Καλό είναι να χρησιμοποιείται με σύνεση.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Τι εγινε ρε παιδια ξαναγυρισε ο Ηλιας και θα γεμισουμε quiz;
Αν και φλεγομαι απο την επιθυμια να μαθω ποιος κυβερνα αυτον τον τοπο,κατι μου λεει οτι εχουν περασει πανω απο δωδεκα χρονια απο τοτε που ο Ninov κατασπαραχθηκε στην Ικαρια και τα ιχνη θα εχουν χαθει..

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Τα σωστα στοιχεια της Ελ.Φραγκου ειναι 1995-1818 και αναμενεται να εχει αυξηση 53 βαθμων στην λιστα του Ιουλιου.
Αυριο ΕΕΣ Κορυδαλλου και ΣΟ Ηρακλειου.

καλοπροαίρετος είπε...

@ προηγούμενος Ανώνυμος

Αν συνεχίζουμε να μιλάμε για τη γαλλική, στο φωνητικό της σύστημα υπάρχουν τρία ημίφωνα – αυτά που αποκαλούν semi-voyelles ή semi-consonnes: [j], που προφέρεται βραχύ ι, π.χ. στο yeux (ή στο αγγλικό you), [w], που προφέρεται βραχύ u, π.χ. στο oui (ή στο αγγλικό when), και [ανάποδο h] (δεν έχω τον κατάλληλο χαρακτήρα στο πληκτρολόγιο), που προφέρεται βραχύ y, π.χ. το e στο bonne nuit.

Για ρινοστοματικά εννοώ τα φωνήεντα όπως προφέρονται όταν ακολουθούνται από n σε λέξεις οπως π.χ. an, en, on, με παράλληλη αποσιώπηση του συμφώνου.

Όλα αυτά ασφαλώς τα γνωρίζετε – ίσως με άλλες ονομασίες.

Εκτός αυτών, μπάι από μπάι διαφέρει. Φαντάζομαι ότι δεν προφέρετε την Baye το ίδιο με τα αγγλικά bye ή buy (ή bi). Φαντάζομαι ότι το a της είναι κάπως ασαφές και τόσο κοντά στο καθαρό, στρογγυλό ελληνικό α, όσο, αντίστροφα, το καθαρό ε στην απόδοση κέτερινγκ του αγγλικού catering. Τέλος, φαντάζομαι ότι το ye της είναι ίσα ίσα ακουστό και πάντως πολύ πιο αδύναμο από το ï του kaï-kaï-kaï του Ραν Ταν Πλαν, του οποίου τα a, και μη προς κακοφανισμόν σας, καθότι το συμπαθές τετράποδο [τεκμαίρεται ότι] είναι γαλλόφωνο, προσωπικά θα τα πρόφερα ρινοστοματικά :-D

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίζει, βλέπω, η συγκινητική τρίπλα. Ωραία η επίδειξη φωνολογίας της γαλλικής, ειδικά τα ρινοστοματικά είναι πάρα πολύ σχετικά στην περίπτωσή μας. Όχι πως και τα υπόλοιπα δεν είναι. Για το ουρανικό και το λαρυγγικό κ δεν θα πείτε τίποτα; Αφού "φαντάζεστε" πώς προφέρω την Ναταλί Μπάι και δεν είστε "βέβαιος", πάλι καλά.
Πάντως Μπε δεν την προφέρω ούτε γενικά προφέρεται έτσι "βέβαια".
Περιμένω νέο επεισόδιο αερολογίας.

καλοπροαίρετος είπε...

@ προηγούμενος Ανώνυμος

Από προηγούμενη ανάρτηση: "Ημίφωνα ή ρινοστοματικά δεν υπάρχουν".

Απέδειξα δια μακρών ότι υπάρχουν, και μάλιστα στη γαλλική.

Ίσως άλλος είναι ο τριπλαδόρος της παρέας.

Σταματώ εδώ· είναι κρίμα να ακυρώνουμε με τις παρεμβολές μας την αξιόλογη παρουσίαση του Μέτοικου, η οποία για τους περισσότερους, αν όχι όλους εδώ, είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από την ανταλλαγή απόψεων (και βέβαια –νάτο πάλι!–, σε καμία περίπτωση διαμάχη) που είχαμε.

Πάντως, πιστεύω ότι συμφωνούμε ότι πρόκειται για απίστευτα φινετσάτη γυναίκα...

Χάρηκα που τα είπαμε. Bye-bye :-)

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

O Σ.Ο.Ηρακλειου ειναι απο τις ομαδες που κινηθηκαν με μεθοδο στις μεταγραφες.Αν και απο την περσινη ομαδα θα λειψουν πεντε βασικοι σκακιστες ο συλλογος σαφως ειναι ενισχυμενος.
Στην θεση των Τ.Λυριντζακη(2341-Σκ.Ακ.Γαζιου),Παντελια Μαν.(2070-Νεοι Ηροδοτου) καθως και των νεαρων Παπανδρεου Γ. και Μ. και Στρατηγακη Π. που εγκατελειψαν τους Ηρακλειωτες στην ομαδα ηρθαν οι:Kritz(84-2599-Ger),Παργινος Βασ.(2196) και Μανωλαρακη Μ.Υ.(2073) απο το ΟΑΑ Ηρακλειου,Παπαδακης Μιχ.(2129) απο τον Ζηνωνα Γλυφαδας,καθως και οι νεαροι Δημοπουλος Δημ.(94-1911,ΣΟ Ηλιουπολης),Λαδοπουλος Δημ(98-1786,
3ος στο Α-10 2008,Κηφησια Σερρων),Αλεξιου Δημητρα(94-1759,Πτολεμαιος),Μαλικενζου Ναυσ.(94-1568,ΣΕ Βολου,κι αυτη Μ).
Ετσι ενα πιθανο σχημα ειναι:Postny
(81-2648-Isr),Kritz,Σταυριανακης Ιω.(2218),Παργινος,και Παπαδακης Μ. ενω ερωτηματικο αποτελει η συμμετοχη του Ζαχειλα Λ.(2168) που περσι δηλωθηκε αλλα δεν αγωνιστηκε.
Καποια απο τις Μανωλαρακη Μ.-Υ. και Μαρκαντωνακη Χαρ.(2108) ισως βοηθαει και στις γενικες σκακιερες.
Εκτος απο τους 4 νεομεταγραφεντες στις νεανικες σκακιερες υπαρχουν και οι Μπαλοκας Δημ(92-1904),Ζεππος Π(96-1840).
Αντιθετα η ΕΕΣ Κορυδαλλου δεν εκανε πολλες κινησεις.Η ομαδα θα στερηθει της παρουσιας των Movsesian(2723),Κωφιδη Ανδρ.(2421-στον Πανιωνιο μεσω Καλλιθεας,δεν επαιξε περσι)και του νεαρου Χατζουδη Γερ.που πηγε στην Ενωση Σπαρτης Μικρας Ασιας.
Προτιμωντας την ποσοτητα απο την ποιοτητα απεκτησε τους Mchedlishvili(79-2586-Geo),Ragger M.(88-2544-Aut),και τον Ν.Σκαλκωτα
(2278).Υπαρχουν ακομη και οι Τσιαμης Κ.(2303),Κατσιρης Ιω.
(2116) στις γενικες σκακιερες ενω θα βοηθησουν και οι Σισμανης Αγγ.
(91-2194),Σπερδοκλη Ελλ.(2126) καθως οι θεσεις τους καλυπτονται απο τους Χριστοδουλου Παν(91-2129,
5ος εφηβος το 2009),Γεωργιου Ναπ.
(92-1810),Οικονομοπουλου Μαρ.
(2046,2η Κ-20 το 2009).
Στα κοριτσια υπαρχουν ακομη οι Μαγκλαρα Ευ.(92-1758),Σελιανιτη Ελ.(93-1712) αλλα η ομαδα ειναι αδυναμη στις αλλες σκακιερες των αγοριων.Επικρατεστεροι ν'αγωνιστουν οι Σωτηρακης Ιω(93 -1245 Ελ.Ελο),Δαλαμπεκης Ηλ.(95-1055Ελ.Ελο)και Νουτσος Σταμ.(97-1477).
Αυριο θα παμε βορεια και θα συνεχισουμε με τον ΟΦΣ Καβαλας,και τον ΣΟ Πολιχνης.
Υ.Γ.:Η ΣΕ Βολου ειχε καταφερει να δημιουργησει μια πολυ ισχυρη νεανικη ομαδα που ειχε αγωνιστει στην τελικη φαση του Πανελληνιου μικτου νεανικου με καλα αποτελεσματα.Μετα τις φετινες μεταγραφες,εχω την αισθηση οτι δεν απεμεινε κανενα μελος της αρχικης συνθεσης,μια διαδικασια που ειχε αρχισει απο περσι.Βεβαια ετσι τα παιδια θα μπορεσουν ν'αγωνιστουν με ισχυρους αντιπαλους,αλλα ειναι κριμα να σταματανε τετοιες προσπαθειες στις επαρχιακες πολεις..

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Ο δευτερος συλλογος της Καβαλας θα παρουσιαστει φετος με μικρες αλλαγες στο δυναμικο του.
Απο την περσινη συνθεση της ομαδας θα απουσιασουν οι νεαροι Χρυσομαλλης Θοδ. και Καφετζης Γιωρ. που πηγαν στον ΣΟ Καβαλας,καθως και η Κελιδου Μαρ.
(96-1460,3η Κ-12 το 2008),Αρσονιαδης Θοδ. που πηγαν σε αλλα σωματεια της Καβαλας.Ακομη την θεση της Vladimirova(6.5/7 περσι) πηρε στην ομαδα η Κrumova
(94-1890-Bul).Στις νεανικες σκακιερες θα αγωνιστουν και οι νεοφερμενοι Τσακιρης Χ.(96-1699-ΣΟ Καβαλας),Κυπρακη Νικ.(95-1637-Μ),Μοσχου Αλ.(98-1170 Ελ.Ελο)
Η βασικη συνθεση της ομαδας:Bojkov D.(77-2512-Bul),Δημητροφ Αθ
(2346),Μαρκιδης Κ.(2334),Δαγκακης Π.(2219),Δορφανης Ιλ.(2188),ενω κατα περιπτωση ισως βοηθαει στις γενικες σκακιερες και η Φαχιριδου Κ.(2252).Οι δυο πρωτοι εκαναν μετρια ως κακη εμφανιση στο πρωταθλημα Βουλγαριας που τελειωσε χθες.Ο Δαγκακης δηλωθηκε αλλα δεν αγωνιστηκε στο περσινο πρωταθλημα.
Στις νεανικες σκακιερες θα αγωνιστουν και οι Σουργκουνης Αγγ.
(92-1926),Κουσιδης Βερ.(95-1862),Λιμα Μαρ.(92-1745-Μ)ενω η Φαχιριδου Α.-Ρ.(98-1594 αναμενομενο διεθνες ΕΛΟ),μαλλον θα καλυψει την τελευταια σκακιερα στα αγορια.
Η Πολιχνη δεν εχασε κανενα σκακιστη ενω κρατησε και τους ξενους της.Ειναι απο τις ομαδες που εφαρμοσαν εκτεταμενο rotation περσι καθως αγωνιστηκαν 19 σκακιστες με την ομαδα.Φετος ισως σπασει αυτο το ρεκορ καθως υπαρχουν μικρες προσθηκες!
Πισω απο τους Ivanicevic(77-2625-Srb),Likavsky(71-2487-Svk) υπαρχουν οι Χαριτακης Θοδ.
(2291),Θεοφιλοπουλος Αρ.
(2197),Ταντσης Γ.(2192),Λαζαριδης Χαρ.(2122),Νοβιδης Νικ.(2153)καθως και ο Χιτσος Γεωρ.(2046) που ηρθε απο τον Επικουρο Πολιχνης.Η μη συμμετοχη σε επισημους αγωνες για τους περισσοτερους Ελληνες αθλητες του συλλογου ισως αποδειχθει προβλημα.
Στις γυναικες θ'αγωνιστουν οι Μιχοπουλου Ειρ.(82-Ελ.Ελο 1635),Μπαρμπαγεωργοπουλου Δεσ.(92-1745-Μ),Μπαρμπαγεωργοπουλου Φ.(94-1801-Μ) ενω μεγαλος συνωστισμος υπαρχει στα αγορια καθως οι Κυργεριδης Παν.(91-2039),Δικταπανιδης Ευστ.(93-1738),Τσαγκαλιδης Αλ.(93-1778),Μπουτσιουκης Νικ.(94-1918-ΠΑΣ προσωπικου ΔΕΗ),Μεταξας Ευστ.
(95-1750),Γιαννακος Γεωρ.(95-Ελ.Ελο 1325),Μπατζολης Γεωρ.(97-1612),και Γουλουτης Νικ.(98-1530-Επικουρος Πολιχνης) πρεπει να χωρεσουν σε 4 σκακιερες.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

ΕΣΘ-ΣΟ Καβαλας 1.5-2.5
Τα αποτελεσματα αναλυτικα:(η Καβαλα εχει τα Λευκα στην 1η και την 3η σκακιερα)
Παπαϊωαννου-Miroshnichenko 0-1
Θ.Μαστροβασιλης-Κοτρωνιας 0-1
Χαλκιας-Δ.Μαστροβασιλης 1/2
Ζακαριαν-Σκεμπρης 0-1
Ευκαιρια νικης εχασε η ομαδα της Θεσσαλονικης καθως ο Ζακαριαν ειχε καλυτερη θεση με τον Σκεμπρη.
Οι πληροφοριες ειναι απο το site της Ε.Σ.Θ. οπου υπαρχουν και οι παρτιδες.http://www.skakistis.gr/tracker.
Η ομαδα του Κεραυνου Ωραιοκαστρου νικησε 2.5-1.5 τον ΣΣ Λαρισας.Η συνθεση του Ωραιοκαστρου:Παπαδοπουλος Γιαννης,Μητιγκας,Κ.Κωνσταντινου,Ζ.
Τσιντσαρ.( http://www.keraunos-oreokastro.gr/index.php)
Στα αλλα δυο ματς:ΟΦΣ Καβαλας-Καλαματα 2.5-1.5,και ΣΑΣ Κορωπιου-Κυδων Χανιων 1.5-2.5 Τα τελευταια αποτελεσματα τα βρηκα στο http://www.sopatron.gr/

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

O ΦΟΝ Ηρακλειου Αττικης ειναι κι αυτος ενας συλλογος με μεγαλες αλλαγες.Απο την περσινη ομαδα εχουν φυγει οι Τασσοπουλος Μ.(Δεξαμενη),Ιορδανιδου Ζ.(ΠΣ Περιστεριου,7/7 το 2008),Πετσετιδη Μ.(ΑΕΚ),Κωστας Παν.(ΣΟ Πετρουπολης),Σταθοπουλος Ιω.(ΠΣ Περιστεριου),ενω θα λειψουν και οι Κουρουσης Επ.(ΕΣΚ Αμφισσας),Κομνηνος Νικ.(Ανω Λιοσια) που,αν και δηλωθηκαν περσι,δεν αγωνιστηκαν.
Οι νεες προσθηκες στο δυναμικο του συλλογου ειναι:
Ο Χρ.Μπανικας απο τον Κυδωνα,ο Λιθουανος Rozentalis(63-2595),o Aζης-Αζιζης(2056-Ποντιοι Μελισσιων),η Χρ.Λαγουμιντζη(91-1647-Δεξαμενη-Μ),ο Νικος Τσιωτας(99-1421-Παραδεισος Αμαρουσιου) και ο Θοδ.Παναγος(97-1575-Σκακ.Επικοινωνια).
Το βασικο σχημα του ΦΟΝΗ:Μπανικας,Rozentalis,Managadze
(69-2455-Geo),Παπαδοπουλος Νικ.
(2107),και ο Αζης-Αζιζης.Ερωτηματικο αν θα εμφανιστει ο Μοσχολιος Ιω.(2167) που εχει πανω απο χρονο ν'αγωνιστει.
Στις γυναικειες σκακιερες θα παιξουν η Παγανογλου Αν.(1943-3η
Κ-20 το 2009) μαζι με την Λαγουμιντζη και την Λαλαουνη Κ.(94-1603,Μ).
Στα αγορια εκτος απο τους νεομεταγραφεντες και τον Κ.Παππελη
(91-1892) που κι αυτος εχει πανω απο χρονο ν'αγωνιστει,υπαρχουν και οι Παπαδημητριου Θαν.(93-2048),Παππελης Δημ.(94-1985),Γκικας Χρ.(96-1865),Τολιας Θαν.(96-1740).Πολλα παιδια θα μπορουσαν να παιξουν στην τελευταια σκακιερα,καθως ο ΦΟΝΗ κατεκτησε το Κυπελλο Α-12 της ΕΣΣΝΑ μονο με νικες,με επικρατεστερο τον Παναγο.
Ο ΣΟ Ηλιουπολης κατεβαζει πρακτικα την ιδια ομαδα σε σχεση με περσι με την προσθηκη 2 Βουλγαρων,των Β.Chatalbashev(74-2571-3/7 στο πρωταθλημα Βουλγαριας) και J.Radulski(72-2560-1.5/7 αντιστοιχα).Αν και οχι σε καλη φορμα,οι δυο ξενοι θα απορροφησουν την πιεση στις 2 πρωτες σκακιερες και θα επιτρεψουν στους Γκογκολη Αλ(2267),Ιγνατιαδη Κωσ.
(2216),Καλαγασιδη Χ.
(2159),Φεστα Γ.(2131-περσι θυσιαστηκε στην 1η σκακιερα) να αγωνιζονται απεναντι σε ισοδυναμους αντιπαλους.Η ομαδα θα στερηθει τον Ν.Σκαλκωτα που πηγε στην ΕΕΣ Κορυδαλλου.
Στα αγορια θα παιξουν οι Καλογιαννιδης Ιω(91-2020),Λαγος Χρ.(93-1875),Τσιρωνης Λ.(95-1801) και Κουτουκιδης Παν.(96-1894) καθως και ο Φεστας Αρ.(98-1447).
Μαζι την Αλ.Στειρη
(2163),θ'αγωνιστουν στα κοριτσια οι:Κουδουναρακη Ευ.(91-1180 Ελ.Ελο),Σεδεσλη Παν.(92-1245 Ελ.Ελο-ηρθε απο τον Μπικο) και η Αναστασοπουλου Ανδρ.(95- 1668)

Ελισσαίος είπε...

Για μια ακόμη φορά παρατηρείται ότι το σάιτ της Ε.Σ.Ο. είναι ελλειπέστατο και δύσχρηστο. Τρεις μέρες μετά τη διεξαγωγή των αγώνων για την φάση των 8, θα έπρεπε να ενημερωνόμαστε από την ομοσπονδία για τα αποτελέσματα και όχι από το μεράκι του Μέτοικου που έψαξε στα τοπικά σάιτ. Η επιτροπή διαδικτύου ελπίζω ήδη να έχει αρχίσει να διερευνά τί πρέπει να αλλάξει.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Και ο ΟΑΑ Ηρακλειου Κρητης (συμφωνα με πληροφοριες που δημοσιευτηκαν στο http://so-aigaleo.blogspot.com/) ενδεχεται να μην κατεβει στο πρωταθλημα!
Η αποφαση ακουγεται λογικη καθως πολυ δυσκολα θα διεκδικουσε θεση στην 20αδα,και η ομαδα δεν ειναι πρωταρα στην Α'Εθνικη για να παει να παιξει για την εμπειρια.
Η δικη μου αναρωτηση ειναι αν κατατεθηκαν τα 1500 ευρω στους διοργανωτες(προθεσμια ως 8/6),αν οχι γιατι δεν το ανακοινωνουν,και τι γινεται με το αρχικο χιλιαρικο σ'αυτη την περιπτωση;
Τα πληρη αποτελεσματα του κυπελλου ανακοινωθηκαν στο http://www.greekchess.com/blog/2009/03/22/gre_
club_cup/#comment-960 με μια αναστροφη αποτελεσματος στο Κοτρωνιας-Θ.Μαστροβασιλης.
Περισσοτερα για τα δυναμολογια/rosters των ομαδων αυριο..

Ανώνυμος είπε...

Κάτι τέτοιο είχα ακούσει και εγώ. Και δυστυχώς είναι ντροπή για την ιστορία του συλλόγου της Κρήτης.
Τα λεφτά πρέπει να κατατέθησαν κανονικά εφόσον έτσι πραγματοποιόταν η δήλωση συμμετοχής, αλλά αδύνατο το βλέπω να επιστρέφονται, αλλιώς δεν είχε νόημα αυτή η "προκαταβολή".

Ανώνυμος είπε...

Και κατά πως δείχνουν τα πράγματα και ο Ο.Φ.Η. δε θα συμμετάσχει στο Διασυλλογικό Α' Εθνικής 2009

Ανώνυμος είπε...

Ο ΟΦΗ θα ερθει.Μη λετε ανακριβειες.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

O ΣΟ Καλλιθεας και η ΕΣ Καλαμαριας ειναι απο τις ομαδες που εχουν κυριως στοχο να τερματισουν πανω απο την 21η θεση αλλα ταυτοχρονα κρυφοκοιταζουν μηπως κατορθωσουν να μπουν στην δεκαδα.
Οι Καλλιθεατες,σε σχεση με το 2008,θα εμφανιστουν ενισχυμενοι με τον Ιρανο El.Moradiabadi(85-2526) και τον Ν.Αγγελη(92-2298,2ος Α-20 το 2009,1ος Α-16 το 2008) που γυρισε απο το Αιγιο.Δεν ειχαν καποια απωλεια σε σχεση με περσι.
Στις ανδρικες σκακιερες θα αγωνιστουν οι:Moradiabadi,Willemze
(82-2422-Ned),Γκεσος Π.
(2321),Κωφιδης Σπ.(2223,δεν επαιξε περσι),Χρυσανθοπουλος Δ.
(2143),Κοσσο Συμ.(1818),και ο Παν.Δρεπανιωτης(Ελ.Ελο 1935),ενω και ο Αγγελης θα μπορουσε να βοηθησει καθως πισω του υπαρχει ο Χρηστιδης Σαβ.(91-1812).Στις υπολοιπες εφηβικες θα παιξουν οι Βατικιωτης Στ.(93-1165 Ελ.Ελο),Φλωρακης Κων.
(96-1160 Ελ.Ελο),και ο Κουρκουλος-Αρδιτης Στ.(98-1811,1ος Α-10 το 2008).
Στις γυναικειες σκακιερες πισω απο την Α-Μ.Στεφανιδη
(2111),επικρατεστερες οι Τσουμπα Μαρ.(95-1145 Ελ.Ελο) και Τσουμπα Αδ.(98-1140 Ελ.Ελο).Η εικοσαδα των σκακιστων που δηλωθηκαν στην ομοσπονδια εχει αναρτηθει στο http://kallitheachess.wordpress.com
Οι Καλαμαριωτες απο την πλευρα τους ενισχυθηκαν στις γυναικειες σκακιερες αποκτωντας τις:Zawadzka J.(87-2390-Pol) και Συρνιωτη Αντ.
(95-1482).Μοναδικη απουσια αυτη του νεαρου Γ.Θεμελη που πηγε στην ΕΣΘ.
Ετσι στους ανδρες θα εχουμε τους Gelashvili(78-2609-Geo),Ωραιοπουλο Κ.(2293),Πρεντο Κ.(2274),Δαλακλη Γ.(2186),Μπιζοπουλο Αλ.
(2128),Κυρατζοπουλο Ευθ.
(2117),και στα αγορια τους Παπαδοπουλο Παν.(91-1945),Μπαλλα Κ-Ευ.(94-1865) και Παντελιδη Χρ(94-1659),Χατζηδημητριου Ιω.(95-1469),Σεφεριαδη Κ.(97-1075 Ελ.Ελο)και Μπαλλα Αθ.-Παν.(99-1500)
Η παρουσια των Zawadzka,Συρνιωτη θ'αφησει χωρο μονο στην Κοτρωνια Αν.(92-1736) ν'αγωνιστει απο τις περσινες σκακιστριες,εκτος και αν επιλεγει καποιες φορες η Πολωνη ν'αγωνιστει στις γενικες σκακιερες,οποτε στην γυναικεια θα παιξει καποια απο τις Γιαϊτζη
(2052),Νικολαϊδη Ελευθερια
(1927).

TheoGiakatis είπε...

Η ηττα του Παπαιωαννου με τα λευκα νομιζω οτι ειναι μεγαλη εκπληξη.Ο Παπ εχω την εντυπωση οτι εχει ελαχιστες ηττες με τα λευκα τα τελευταια χρονια.Εχω την περιεργεια να δω καπου την παρτιδα.

Ανώνυμος είπε...

http://www.greekbase.gr/viewer/cgames.asp?pgnfile=GRCB09.zip&pmode=off

Alotan είπε...

Ο ίδιος ο Παπαϊωάννου σχολίασε μετά την παρτίδα ότι είχε 5 χρόνια να χάσει με τα λευκά, από την Ολυμπιάδα του 2004.

Όσο για το πιο πάνω σχόλιο του Μέτοικου (εξαιρετική η παρουσίαση των ομάδων, με την ευκαιρία) ότι η ομάδα μου, ΕΣ Καλαμαριάς έχει στόχο μια θέση στην 20άδα, να σχολιάσω με τη σειρά μου ότι (κατά την προσωπική μου άποψη και μόνο) το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα μετά το πλασάρισμα στη 10άδα, είναι μια θέση μετά την 20η. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να αντέξει για πολλά χρόνια την οικονομική αφαίμαξη ενός τέτοιου διασυλλογικού πρωταθλήματος η ομάδα μου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Άρα, φίλε Κώστα, λάθος στόχους βάλατε :-)

Συγχαρητήρια θερμά κι από δω (και δεν εννοώ το αγωνιστικό!)

Kostas Oreopoulos είπε...

Λουφαδόρε... Μην ονειρεύεσαι... Και του χρόνου εκεί θα είσαι.. :)

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Ισως και να αδικω την ομαδα της παλιας μου γειτονιας στην Θεσσαλονικη,επιλεγοντας να την παρουσιασω 17η στη σειρα.
Ο ΟΣ Τριανδριας θα στερηθει της παρουσιας του πρωταθλητη Ελλαδας 2007,Γιαν.Παπαδοπουλου(Κεραυνος Ωραιοκαστρου) καθως και του Τh.Heinrichs(2491).Στην θεση τους ομως ηρθαν δυο ισχυροτεροι σκακιστες ο D.Navara(85-2654-Cze)και ο Dm.Svetuskin(80-2615-Mda).
Στις πιο κατω σκακιερες ωστοσο, υπαρχουν απωλειες,καθως θα λειψουν ακομα απο την περσινη ομαδα οι Forestier C.(2067-91-επαιξε στην Κ-18 περσι),Αντωνιαδου Παρασκευη(92-1766,πηγε στην ΛΠ Φλωρινας),Π.Ζιωγας(2117-ΣΣ Πευκων),Νερουλιδης Μ.(1725-93-Σκ.Παρ.Τριανδριας)
Το κενο θα προσπαθησουν να καλυψουν οι νεοφερμενοι Κελεσιαδης Γιωρ.(2061-Σκ.Παρ.Τριανδριας) και Βαφειαδου Ασημ.(95-1593-Επικουρος Πολιχνης).
Ετσι στους ανδρες θα αγωνιστουν οι Navara,Svetuskin,Ιλαντζης Σπ.
(2218),Ψωμιαδης Στ.
(2204),Τσιβελεκιδης Γεωρ.
(2128),Κελεσιαδης.
Στους εφηβους θα εμφανιστουν οι Σεβαστοπουλος Δημ.(91-2062) και Κωστοπουλος Δημοσθ.(91-1646),Κωνσταντινιδης Κων(94-1938),Παλασκος Αχιλ.(96-1765) και Παλασκος Μαρ.(96-1533),και ο Παπαβλασοπουλος Δημ.(98-1424).
Δυσκολη δουλεια θα εχουν στις γυναικειες σκακιερες οι Δημητριαδου Ασπ.(1895),Βαφειαδου Ασ. και καποια απο τις Σκαραγκου Ηλ.(91-1095 Ελ.Ελο),Λαζαριδου Σοφ.
(92-1065 Ελ.Ελο)
Εξαιρετικα απιθανο να εμφανιστει καποιος απο τους Μακροπουλο Γ.
(2379-περσι ωστοσο δηλωθηκε)και Μαστορα Ηλ.(2233) με τους Τριανδριωτες.
Ισως εκπληξει η επιλογη της επομενης ομαδας,καθως προκειται για ενα νεοφωτιστο συλλογο,αγνωστο υποθετω εξω απο τα ορια της Θεσσαλονικης,ωστοσο πιστευω οτι ο Κεραυνος Ωραιοκαστρου κανει πολυ καλη δουλεια στις μικρες ηλικιες και εχει ενα προβαδισμα απο τους ανταγωνιστες του(εκτος του ΣΟ Αιγαλεω)χαρη σ'αυτη.
Την ομαδα θα επανδρωσουν οι Grigorov Gr(87-2488-Bul,3.5/7 στο προσφατο Βουλγαρικο πρωταθλημα με λιγο ισχυροτερους αντιπαλους),Παπαδοπουλος Ι.Κ.(2488-ΟΣ Τριανδριας),Τσαρουχας Βασ.
(2221),Μητιγκας Σπ.
(2164),Μαρκαντωνης Βασ.
(2003),Τσιντσαρ Ζ.
(1962),Κωνσταντινου Κων(1930-Ελ.Ελο)
Στις γυναικειες σκακιερες μαζι με την Βουλγαρα Εl.Raeva(87 -2233,
4 βαθμοι σε 7 αγωνες στο Γυναικειο Διασυλλογικο της Βουλγαριας),θα παιξουν η Δημ.Αμοιριδου(96-1539,
4η Κ-12 2008) και η Ελ.Τσολακη(98-1632,2η Κ-10 2008),ενω ισως βοηθησει και η Χατζηβασιλειου Μαρ.
(93-1070Ελ.Ελο).
Στα αγορια οι Κουτρουκης Ανδρ.(94-1853,4ος Α-14 2008),Παπακωνσταντινου Δημ.(96-1805,4ος Α-12 2008),Τομπρος Αν-Χρ.
(96-1794),Σαχινιδης Ευ.(97-1708),και Ιωαννιδης Ευ.(2001-1500,ηρθε απο την Σκ.Ακαδημια της ΧΑΝ Καλαμαριας) καλουνται να αντιμετωπισουν μεγαλυτερους ηλικιακα αντιπαλους.
ΥΓ Ενας παλιος σκακιστης του συλλογου,ο Χαρης Ηλιοπουλος,φευγει αυτες τις μερες απο την Νισυρο μετα απο δυο χρονια παραμονης στο νησι.Η απουσια του θα ειναι σημαντικη,συνολικα και προσωπικα.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Στους ημιτελικους του κυπελλου,στις 30/6,θα παιξουν ΟΦΣ Καβαλας-Κεραυνος Ωραιοκαστρου και Κυδων Χανιων-ΣΟ Καβαλας,οπως ανακοινωθηκε στο http://www.theschess.gr/Klirosi_
Imitelikon_Kipellou_Ellados_%2009.htm

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Καθως ξεμπερδεψαμε με αποχαιρετισμους,πιωματα και αμφιβολης ηθικης ακεραιοτητας μαθηματικους της Αναγεννησης ας παμε παρακατω..
Ο ΣΟ Αιγαλεω εχει εδω και μερες ανακοινωσει την 20αδα που θα κατεβασει στους αγωνες http://so-aigaleo.blogspot.com/ (18/6/2009).
Αν εκανε το ιδιο και η ομοσπονδια,πεντε μερες εχουν περασει απο την ληξη της προθεσμιας υποβολης της βασικης συνθεσης ολα θα ηταν απλουστερα..
Ετσι στους ανδρες θ'αγωνιστουν οι:Kolev At.(67-2573-Bul,3.5/7 στο προσφατο Βουλγαρικο διασυλλογικο με μικρη απωλεια ELO),Lekic D.(69-2386-Mne,τα πηγε πολυ καλα στο Βοσνιακο διασυλλογικο,εκανε 3.5/7 με αντιπαλους ΜΟ ELO=2555),Σπυρακοπουλος Ιω.
(2163),Τσαγγαροπουλος Σπ.
(2059),Νταϊφας Ιω.
(2053),Σκυριανογλου Δ.
(2046),Τσιροπουλας Απ.(1994)
Στις γυναικες μαζι με τις Σκυριανογλου Ελ(1590,Ελ.Ελο),Κουτσογιαννοπουλου Θεοδ.
(92-1844,4η νεανιδα το 2009)θα παιξουν ακομη και οι Καυκαλα Χρ.
(91-1160 Ελ.Ελο)και Λιαπη-Ζενεμπιση Φ.(98-1140 Ελ.Ελο)
Στα αγορια o συλλογος θα βασιστει στους Τσαλουμα Κων(92-1747),Λιασκο Λεων.(93-1998),Ρηγατο Παν.(94-1310 Ελ.Ελο,1706 αναμενομενο πρωτο διεθνες Elo),Ρηγανακο Χρ.(95-1160 Ελ.Ελο) ενω μια πολυ καλη φουρνια πιτσιρικαδων ακολουθει,με επικεφαλης τους Καλοφωνο Παν.(99-1423),Δρακοπουλο Πολ.(98-1403)
Στα δυο μεγαλα τουρνουα της Αττικης που τελειωσαν προσφατα Κουτσογιαννοπουλου και Λιασκος ειχαν αποδοση αναλογη της δυναμικοτητας τους(Ηρακλειο) ενω καλα πηγε ο Ρηγατος στην Νικαια με 5/7.Η ομαδα εκτος του Lekic δεν ειχε αλλες προσθηκες στις μεταγραφες,ενω εφυγε απο τον συλλογο ο Σουκος(πολυ καλη εμφανιση στο Α' τουρνουα του Ηρακλειου με 7/9).
Ο Παναθλητικος Συκεων σε σχεση με περσι εχει την προσθηκη των Βουλγαρων G.P.Arnaudov(86-2449,3/5 στο προσφατο Βουλγαρικο πρωταθλημα με αποδοση κοντα στο ELO του,και 3.5/4 στο διεθνες τουρνουα της Albena που διεξαγεται αυτες τις μερες)και Τrifonova S.(94-1998),καθως και μια ανταλλαγη με την ΣΑΘ "Γαλαξιας".Εφυγε η Γεωρ.Γραψα και ηρθε η Βασ.Μπαλουτσου(1984).
Ο συλλογος της Δυτικης Θεσσαλονικης θα παιξει με τους Arnaudov,Χατζηανωλη Αντ.
(2299),Αργυρουδη Στ(2251),Ζαλαχωρα Νικ.(2178),Λουκοπουλο Σπ.(2076), Πελεβανη Απ.(2015 Ελ.Ελο), Κανελακη Σ.(1975 Ελ.Ελο).
Πισω απο Μπαλουτσου,Trifonova
θα αγωνιστει η Σταθεροπουλου Ευ(93-1205 Ελ.Ελο).
Στα αγορια ξεχωριζουν οι Συρπας Αρ-Χρ.(92-1815),Δερμεντζης Κων(94-1834),Τσιαχτηρας Γ.(93-1750) και Παπαποστολου Βασ.(98-1085 Ελ.Ελο)

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Πολύ οργανωμένα και κατατοπιστικά όλα τα στοιχεία που αναφέρθηκαν σχετικά με τις συνθέσεις των ομάδων στην Α΄ Εθνική. Βέβαια, η αξία οποιονδήποτε δεδομένων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την παραγωγική χρήση τους.

Κατά συνέπεια, εφόσον κάποιος έχει χρόνο και διάθεση, πιστεύω ότι θα έχει νόημα να πραγματοποιηθεί ανάλυση των στοιχείων που ήδη αναφέρθηκαν σε συνδυασμό με όσα προκύψουν από τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, μετά την ολοκλήρωσή του. Έτσι θα διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό ορισμένες ρυθμίσεις ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που οδήγησαν στην καθιέρωσή τους, καθώς επίσης και σε ποιο βαθμό το οικονομικό κόστος ορισμένων επιλογών των συλλόγων αντιστοιχεί στο όφελος ουσίας που εισπράττουν.

Για παράδειγμα, πόσες από τις παρτίδες των "ξένων" ("κοινοτικών" και μη) σκακιστών και σκακιστριών θα είναι εναντίον Ελλήνων, ώστε η παρουσία τους να έχει χρησιμότητα πέρα από αυτήν των παρτίδων που ανάλογές τους βρίσκονται πολύ εύκολα πια στο Διαδίκτυο καθημερινά;

Επίσης, πόσες συμμετοχές "κοινοτικών" θα έχουμε στην πράξη στις λεγόμενες αναπτυξιακές σκακιέρες, ώστε να διαπιστώσουμε κατά πόσο πράγματι λειτουργούν προς όφελος της ανάπτυξης του σκακιού στις συγκεκριμένες κατηγορίες (νέων, νεανίδων, γυναικών);

Προς την ίδια κατεύθυνση, πόσες συμμετοχές στις αναπτυξιακές σκακιέρες θα έχουμε από σκακιστές και σκακίστριες που πράγματι αναπτύχθηκαν στον ίδιο σύλλογο με τον οποίο παίζουν και πόσες προέκυψαν από μεταγραφές;

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

@ Μέτοικος στη Νίσυρο:

Συγνώμη (από εσένα και τους επισκέπτες του blog) που επικοινωνώ μαζί σου με αυτόν τον τρόπο δεν ήξερα όμως πως αλλιως να το κάνω. Αν θες στείλε μου το e-mail σου στο: dimiski(at)di.uoa.gr για να τα πούμε. Ευχαριστώ

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Ενα δελτιο τυπου των διοργανωτων,που μιλα για 31 ομαδες,μοιαζει να επιβεβαιωνει την μη καθοδο του ΟΑΑ Ηρακλειου.
Μονος αριθμος ομαδων ωστοσο, σημαινει οτι σε καθε γυρο θα εχουμε μια ομαδα να μην αγωνιζεται(bye),και με ελβετικο 9 γυρων,στον τελευταιο θα εχουμε καποιο συλλογο,λιγο πιο κατω απο την 20η θεση,να παιρνει τους βαθμους της νικης χωρις ν'αγωνιστει,γεγονος που θα επηρεασει κατα πολυ το ποιος θα υποβιβαστει και ποιος θα σωθει.Ηταν στραβο το κλημα..
Ελβετικο 9 γυρων με 31 συμμετοχες ειναι ικανοποιητικο για να καθορισει τους πρωτους,ολοι σχεδον θα εχουν παιξει μεταξυ τους,αλλα οχι για να διαχωρισει τον 10ο απο τον 11ο,η τον 20ο απο τον 21ο..
Αν,σωνει και καλα,πρεπει να μαζευουμε ολον αυτο τον κοσμο σ'ενα ξενοδοχειο λιγο πριν αρχισουν τα καλοκαιρινα τουρνουα(ενας Αθηναιος πιτσιρικας μπορει, αν θελει,να παιζει σκακι ανα την Ελλαδα,καθημερινα,απο την στιγμη που θα κλεισουν τα σχολεια μεχρι να ξανανοιξουν,μαλιστα θα χασει και τον αγιασμο!Ποιος τη χαρη του..)καποιο αλλο συστημα θα πρεπει να σκεφτουμε.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Ο ΝΟ "Ποσειδων" Καλαματας θα παρουσιασει με την ιδια ομαδα με περσι εχοντας απλα την προσθηκη του Α.Ιstratesku(75-2623-Rom).
Ετσι στους ανδρες θ'αγωνιστουν οι Azmaiparashvili Z.(60-2626-Geo),Istratesku,Τσεκουρας Θ.
(2216),Λαμπροπουλος Ευ.
(2098),Κυριακοπουλος Αντ.
(2048),Τσιαλας Π.(2047),Διαμαντεας Π.(1970-Ελ.Ελο),Καλογερακος Στ.
(1955-Ελ.Ελο).
Στις γυναικες οι Καλαματιανοι θα βασιστουν στις Μακροπουλου Μαρ.
(2245),Παπαδεα Κ.(91-1660)και Πανταζιδη Μ.(92-1677),Φιλοπουλου Αγγ.(94-1130 Ελ.Ελο).
Στις σκακιερες των αγοριων ξεχωριζει ο Δαμ.Διασακος(92-1690).Μαζυ του θα παιξουν και οι Κεραμεκης Αχ-Ιορ.(94-1240Ελ.Ελο),Διασακος Σπ.(95-1538),Δικαιος Γεωρ.(95-1155Ελ.Ελο),Μουτζουρης Ι.Β.(96-1240Ελ.Ελο)και Βλαχακης Νικ.(97-1190 Ελ.Ελο).
Ο ΣΟ Ικαριας θα εμφανιστει φετος με 2 ξενους,τους Σλοβενους L.Lenic
(88-2574) και Αn.Krivec(80-2322),ενω ουσιαστικη μπορει να ειναι και η βοηθεια των Ρ.Χριστοπουλου(2157-ΣΟ Πετρουπολης),Λαζαριδη Στ.(2160-Ριο).
Ετσι οι νησιωτες διαθετουν τους Lenic,Τζουμπα Αν.(2343-δεν επαιξε περσι),Κουκουφικη Αλ.
(2233),Κουκουφικη Γεωρ.
(2213),Λαζαριδη,Χριστοπουλο,Σιεμπο Κ.(1944) και Βαζουρα Θ.(1912).
Στην γυναικεια σκακιερα θα παιξει η Krivec,ωστοσο ο συλλογος παρουσιαζει αδυναμια στις αναπτυξιακες σκακιερες καθως εκτος απο τους Αθανασιου Γεωρ.(93-1926),Δουλιδη Π.Γ.(95-1175,Ελ.Ελο),Κεφαλο Στ.(94-1075,Ελ.Ελο) για ολες τις υπολοιπες βασιζεται στην οικογενεια Βαζουρα.Ξεχωριζουν οι Ελευθερια(93-1633) και Χρηστος(91-1475 Ελ.Ελο,δεν επαιξε περσι).

Ανώνυμος είπε...

Δείτε τα ζευγάρια της πρώτης αγωνιστικής (και) εδώ:
http://greekchesspolitics.wordpress.com/2009/06/25/nata09rd1/

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

@Σκυριανογλου
Προβληματιστηκα πολυ για το εαν, και κατοπιν το πως επρεπε να σας απαντησω.
Βλεπετε,απ'οσο με καταλαβαινω, ειμαι απλως μια persona ηλεκτρονικης μορφης,αρκετα εγωπαθης,που εχει την κακια συνηθεια να μπαινοβγαινει σε 5-6 συγκεκριμενα blogs με σκοπο ν'ανοιξει κουβεντα μ'αλλες οντοτητες παρομοιας υποστασης,και οταν δεν το καταφερνω,επιδιδομαι σε αυταρεσκους μονολογους.
Γεννηθηκα και γαλουχηθηκα στο blog που μας φιλοξενει και για αλφαβηταρι ειχα τα πρωτα κειμενα του Γατου,φυσικο ειναι να επηρεαστηκα απο το ηθος του ανθρωπου.
Δεν διαθετω e-mail(μου δανειζει το δικο του ο ανθρωπος πισω απο μενα, για τις αναγκες του "πραγματικου" κοσμου) και δεν ειναι της φυσης μου να συνομιλω κατ'ιδιαν με πραγματικους ανθρωπους.Οτι ειναι να ειπωθει στον Μετοικο λοιπον,θα πρεπει να ειπωθει δημοσια..
Αν παλι,παρ'ελπιδα,απευθυνεστε στον ανθρωπο πισω απο μενα,θα ηθελα να σας διαβεβαιωσω οτι δεν επιθυμει να εμπλακει περισσοτερο στα σκακιστικα πραγματα,απ'οσο τον υποχρεωνω εγω.Αρκετα προβληματα εχουμε ηδη μεταξυ μας,με την προσφατη γιγαντωση της υπαρξης μου..
Καθως αυτος ειναι μεγαλυτερος,και καταλαβαινει καλυτερα τα του "αληθινου" κοσμου,μου ζητησε να πω,σε σας και σε οποιον αλλο μπορει να ενδιαφερεται,οτι το e-mail του,και οποιο αλλο προσωπικο στοιχειο,θα μπορει να βρεθει μεσω του διαχειριστη του blog σε περιπτωση νομικης η ηθικης ευθυνης.Αν και μικρος,ειμαι βεβαιος οτι δεν ειναι αυτη η περιπτωση.
Καλη επιτυχια στον ΣΟ Αιγαλεω,στην προσπαθεια του στην Α'Εθνικη,και σε σας προσωπικα στην διοργανωση του Ικαρος 2009.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Ανακοινωθηκαν οι βασικες συνθεσεις των ομαδων της πρωτης Εθνικης εδω:http://chess-results.com/tnr23323.aspx?lan=1 Επι του παροντος δεν υπαρχουν οι συνθεσεις απο την ΧΑΝ Καλαμαριας και κατω,πραγμα που φανταζομαι θα διορθωθει συντομα.Επισης δεν υπαρχει διακριση ελληνικου και διεθνους Ελο.Για να μπορει να γινει πιο ευκολα η συγκριση,σε σχεση μ'οτι εχει γραφτει εδω,να διευκρινησω οτι οι σκακιστες ειναι καταταγμενοι με βαση το Eλο τους(η υπαρξη διεθνους αξιολογησης,σε τοποθετει μπροστα απο καποιον που εχει μονο Ελληνικη),και αγνοωντας φυλο και ηλικια.

Μέτοικος στους Φούρνους είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω από που πήγασε η διαμάχη του "Μέτοικου στη Νίσυρο" με τον κ. Σκυριανόγλου. Μήπως, επειδή ο "Μέτοικος στη Νίσυρο" είναι σκιώδες πρόσωπο, του αρνούνται να λάβει μέρος στο "Πρωταθλητή Αιγαίου";

Ανώνυμος είπε...

Ανακοίνωση του ΟΑΑ Ηράκλειο στα σχόλια του ποστ, εδώ:

http://greekchesspolitics.wordpress.com/2009/06/25/nata09rd1/

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Διορθωσεις

Κραταω την σειρα δυναμικοτητας των ομαδων οπως αυτη εμφανιζεται στα Chess-results.
H ΠΣ Περιστεριου δηλωσε σαν αναπληρωματικες στην γυναικεια σκακιερα τις Σταυροπουλου Κατ.
(1947) και Δριτσουλα Ε.(1847).
Η ΕΣΘ δηλωσε τον Μπουσιο αλλα δεν κατεβαινει ο Ισκος(ειχε ζητησει μεταγραφη για το Ωραιοκαστρο και δεν του δοθηκε).
Η Σκ.Ακαδ."Γαλαξιας" δηλωσε την Παπαδοπουλου Τρ.(2102,εχει σχεδον 3 χρονια ν'αγωνιστει,ειχε δηλωθει και περσι)
Ο Κυδων Χανιων εκτος απο οσους εχασε στις μεταγραφες θα στερηθει της παρουσιας της Ντιλουδη και του Σεκαδακη.Αντιθετα θα παιξει ο Παπαμιχελακης Παν.(97-1260Ελ.Ελο-Rp1623).
Ο Φυσιολατρης δεν θα κατεβασει Καραφιδη και Μπαλασκα καθως και τον νεαρο Ξανθοπουλο Χρ(97).Θα παιξουν ομως ο Παπαδοπουλος Αστ.
(99-1687)και η Η.Καφορου(97-1155-Rp1421).
O ΣΟ Ηρακλειου δηλωσε στις ανδρικες σκακιερες και τον Λιανα Ιω(1987).
Η Σκ.Ακαδ.Χανιων θα κατεβασει στις ανδρικες σκακιερες τους Καλαϊτζογλου Π.(2199-η παραλειψη του ονοματος του οφειλεται σε δικη μου αβλεψια),Γυμνοπουλο Κων.
(1894),καθως και τον Παπαδοπουλο Αργ.(99-1674).
Στον ΦΟΝΗ δεν κατεβαινει ο Μοσχολιος.
Το Κορωπι εχει δηλωσει και τον Β.Ανδρωνη(2041) στις ανδρικες σκακιερες,δεν κατεβαινει ο Ντουνης ενω ο Γκουγκουσης ειναι γεννημενος το '97 και οχι το '92 οπως εγραψα κατα λαθος.
Ο ΟΦΣ Καβαλας δηλωσε τον Βασ.Μπουνη(54-2259,εχει σχεδον 4 χρονια να δωσει επισημο αγωνα).
Ο ΣΟ Ηλιουπολης δηλωσε στις ανδρικες σκακιερες και τον Αγγελοπουλο Γ.(75-2115,εχει 2 χρονια ν'αγωνιστει).
Στην Πολιχνη δεν κατεβαινει η Μιχοπουλου και ο Τσαγκαλιδης.Τις 3 γυναικειες σκακιερες θα στελεχωνουν οι αδελφες Μπαρμπαγεωργοπουλου και η Κουρτογλου Σοφ(91-1280 Ελ.Ελο).
Η Τριανδρια εκτος απο τον Μακροπουλο δηλωσε και τον Κριτσικη Ευ.(2038) στους ανδρες.Δεν κατεβαινουν οι Κωστοπουλος,Σκαραγκου,Λαζαριδου.
Στην τελευταια γυναικεια σκακιερα θα αγωνιστει η Σταμουλη Κων.(99-1015Ελ.Ελο).
Η ΕΕΣ Κορυδαλλου δηλωσε τον Κυπριο Αντ.Αντωνιου(70-2161) αλλα και τον Π.Νικολοπουλο(57-2025Ελ.Ελο).
Ο ΝΟ"Ποσειδων" Καλαματας κατεβαζει και τους Σακκα Παν.(61-1970Ελ.Ελο),Κινοπουλο Αντ.(59-1705Ελ.Ελο).Οι Καλαματιανοι δηλωσαν 9 σκακιστες για τις ανδρικες σκακιερες.Δεν κατεβαινουν οι νεαροι Κεραμεκης,Δικαιος.
Η Ικαρια δηλωσε και τους Φραντσεσκακη Κ.(67-2137,εχει πολλα χρονια ν'αγωνιστει),Κουκοφικη Ιω.
(46-1826),Τσαντιρη Κων.(65-1600),οι νησιωτες εφθασαν τους 10 σκακιστες στις ανδρικες!Επισης σαν αναπληρωματικη στην γυναικεια κατεβαινει η Κ.Θερμου(63-1765).
Δεν θα πανε στην Χαλκιδικη οι Χριστοπουλος,Κεφαλος.
Ο Παναθλητικος Συκεων δηλωσε σαν αναπληρωματικες της Μπαλουτσου τις Γεωργιαδου Κ.(86-1565),Γκογκου Κ.
(81-1505).
Για τις υπολοιπες ομαδες,για τις οποιες δεν εγραψα ακομη απο αυριο.
Υ.Γ Γατε,παιζει να εχουμε ανταποκρισεις απο την Χαλκιδικη;

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

@Μετοικος στους Φουρνους
Εγω προσωπικα δεν αισθανομαι να υπαρχει καποια διαμαχη.Ο Κος Σκυριανογλου υπεβαλε-πολυ ευγενικα-ενα αιτημα,και εγω προσπαθησα να εξηγησω γιατι δεν μπορω να το ικανοποιησω.
Χαιρετισματα στο νησι,ειναι απο τα αγαπημενα μου, και ειδικα στη Χρυσομηλια.

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

@Μετοικος στους Φουρνους:
Από που προκύπτει η διαμάχη? Εγώ απλά αναζητούσα ένα τρόπο να επικοινωνήσω με τον Μέτοικο στη Νίσυρο καθώς δεν ήξερα πως αλλιώς να το κάνω.

@Μετοικος στη Νίσυρο:
Ευχαριστώ για την απάντησή σας.Η πρότασή μου απευθύνεται τόσο σε εσάς όσο και στον άνθρωπο πίσω από εσάς. Παρακολουθόντας τόσο καιρό τις δημοσιεύσεις σας στο blog διαπίστωσα ότι παρακολουθείτε συστηματικά τη σκακιστική επικαιρότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό και φαίνεται ότι γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα, ενώ δε σας λείπει η όρεξη να διατυπώνετε εγγράφως τις απόψεις σας. Ένας τέτοιος άνθρωπος (πραγματικός ή ψηφιακός) θα ήταν πολύ χρήσιμος στο περιοδικό "Σκάκι για Όλους" όπου έχω αναλάβει την αρχισυνταξία και ήθελα να διερευνήσω το ενδιαφέρον σας για μία περιστασιακή η πιο συστηματική συνεργασία. Αυτός ήταν και ο λόγος που επεδίωξα την επικοινωνία.
Επειδή, πάντως, το θέμα δεν αφορά το blog δεν ξέρω αν θα ήταν σωστό να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση εδώ. Αν επιθυμείτε να συνεχιστεί η κουβέντα μας -χωρίς φυσικά καμία δέσμευση- είμαι σίγουρος ότι είτε εσείς είτε ο άνθρωπος τον οποίο αγγαρεύετε :-) θα βρει έναν τρόπο να επικοινωνήσει μαζί μου ιδιωτικά διατηρώντας την ανωνυμία του :-)

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και ανταποδίδω.

Δημήτρης Σκυριανόγλου

Υ.Γ. Από περιέργεια, ο άνθρωπος πίσω από το Μέτοικο είναι εκπαιδευτικός ή η αίσθησή μου αυτή είναι αβάσιμη? :-)

Μέτοικος στην Χαλκιδική είπε...

"Γάτα" ο Μέτοικος στη Νίσυρο, βλέπω. Αλλά καοι γάτες πιάνονται στς φάκες.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Ξαναρχισε σημερα το Τουρκικο διασυλλογικο πρωταθλημα στο οποιο μετεχουν Μπανικας,Dembo,Γριβας αλλα και οι Gelashvili,Mchedlishvili που θα αγωνιστουν αμεσως μετα και στο δικο μας πρωταθλημα.Στους πρωϊνους αγωνες Γριβας-Γκελασβιλι 0-1,Shanikitze(2522,Geo)-Μπανικας
1-0,Dincel(1843,Tur)-Dembo 0-1.
Το site των αγωνων:http://satrancligi2009.tsf.org.tr/ (στην 3η στηλη τα ατομικα αποτελεσματα,το pgn ειναι αναγνωρισιμο).
Τελειωσε σημερα στο Wroclaw της Πολωνιας ισχυρο τουρνουα με νικητη τον Tiviakov S.(2697) με 7/9 και Rp=2746.Επαιξαν ακομη οι Postny
(2648,6/9,Rp=2627),Macieja(2601,6/9,Rp=2540) και Zawadzka(2390,5/9,Rp=2394).To site του τουρνουα:http://www.turniej.polonia.wroclaw.pl/
υπαρχουν οι παρτιδες.
Τελος στην Albena της Βουλγαριας σ'αλλο open που βρισκεται στον 7ο γυρο μετεχουν οι Chatalbashev, Radulski,Arnaudov G.P. και Kr.Georgiev.(http://albena09.chessmix.com/ οι παρτιδες διαθεσιμες)
@Σκυριανογλου Οχι κατ'επαγγελμα,αλλα(φοβαμαι οτι ειναι πασιφανες)καθ'εξη.Οσον αφορα το κυριο ερωτημα δωστε μου λιγο χρονο,νομιζω οτι το παρακανα αυτες τις μερες με το γραψιμο..

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Η EΣΟ ανακοινωσε τις πληρεις συνθεσεις των ομαδων εδω http://www.chessfed.gr/teams2009/teams.asp με διεθνες και ελληνικο Ελο,καθως και τις ηλικιες,οποτε νομιζω οτι η δικη μου δουλεια καπου εδω τελειωνει..Ισως μετα απο 2-3 μερες να γραψω κατι για τις ομαδες με τις οποιες δεν ασχοληθηκα καθολου..

Ανώνυμος είπε...

Μέτοικος στη Νίσυρο σε παρακαλώ, αν θέλεις, συνέχισε την ανάλυσή σου με τις υπόλοιπες ομάδες. Η δουλειά σου είναι φανταστική.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Γιατι δεν μας παιζει ο Ivanchuk,αλλα και η μελαγχολια των Ελληνων teenagers μπροστα στην ενηλικιωση.


Απο τις 31 ομαδες που θα παρουν μερος στο πρωταθλημα μονο δυο κατεβαζουν Ελληνα στην 1η σκακιερα:Ο Ζηνωνας(Τσανας) και η Λαρισα(Κογιας).Ειδικα ο πρωτος θα εχει δυσκολη δουλεια,καθως η ομαδα της Γλυφαδας θελει να παλεψει για την παραμονη της,και αναμενεται να αντιμετωπισει καποιες ομαδες απο το πανω μισο του tableau,στις οποιες παιζουν και οι δυνατοι σκακιστες.Κατα τ'αλλα,οι ξενοι θα παιζουν μεταξυ τους εκτος απο τις φορες που οι ομαδες θα επιλεγουν να ξεκουρασουν καποιον απ'αυτους..
Ειδικα ο Chucky δεν αποκλειεται να μην παιξει εναντιον καποιου Ελληνα.Δυσκολα θα παιξει με τους Κοτρωνια(η Καβαλα θα κατεβασει την καλυτερη δυνατη συνθεση στο ντερμπυ),Νικολαίδη(η λειψανδρια στον Κυδωνα απαιτει την παρουσια ολων).Πιο πιθανο να παιξει με καποιον απο τους Μπανικα,Καπνιση,Παπαδοπουλο Γιαννη,η Ωραιοπουλο αν βρεθουν στο δρομο του και η ομαδα τους αποφασισει οτι δεν θα προσπαθησει να χτυπησει το ματς με το Περιστερι(πιθανο,αν ο αγωνας γινει σε μερα με διπλους γυρους).
Αυτοι οι 6 Ελληνες σκακιστες,αν και απο τους ισχυροτερους που εχουμε, θα αντιμετωπισουν πολυ εντονο συναγωνισμο,καθως οι ομαδες τους θα παιζουν κυριως στο πανω μισο του πινακα οπου ακομα και στην δευτερη σκακιερα υπαρχουν ισχυροι ξενοι.
Ο Παπαδοπουλος περσι,παιζοντας με την Τριανδρια,εκανε 1/7 παιζοντας με σκακιστες ΜΟ ELΟ μεγαλυτερο απο 2600,ενω οι Καλαμαριωτες εχουν μια δικλιδα ασφαλειας καθως στην
2η σκακιερα μπορει να παιξει και η Zawadzka:-)
28 σκακιστες που μετεχουν στο φετινο πρωταθλημα,γεννημενοι το 91,ενηλικιωνονται φετος και περνανε στις γενικες σκακιερες.
Απ'αυτους 3(Παυλιδης Αναστ. Κουρουσης και Σισμανης) εχουν εξασφαλισμενη θεση στο επομενο πρωταθλημα,3-4 αλλοι θα παλευουν για μια θεση αναπληρωματικου η θα κανουν μεταγραφη σε μια μικροτερη ομαδα για να μπορουν να παιζουν, και οι υπολοιποι;
Τα παιδια μεγαλωνουν μεσα στο κουκουλι των συλλογων,περιβαλλονται με την στοργη και το ενδιαφερον των υπολοιπων σκακιστων,και διαισθανονται οτι ειναι πολυ σημαντικα (και ειναι αληθεια,ειναι σημαντικα για τον συλλογο,με το παρων συστημα).Και αυτη η κατασταση κραταει απο 4 εως και 10-12 χρονια.Λιγα καταλαβαινουν τα παιδια απο ELO,σχετικη ισχυ των σκακιστων και τι θα γινει στο μελλον.
Φτανουν λοιπον στα 18,ξεκινωντας τις ακαδημαϊκες τους σπουδες,η προσπαθωντας να βρουν μια θεση στην αγορα εργασιας, (αντιμετωπιζουν δηλαδη μια μεγαλη αλλαγη στη ζωη τους),και επιπλεον θα πρεπει ν'αντιμετωπισουν την ψυχολογικη απαξιωση που προερχεται απο τη συνειδητοποιηση του γεγονοτος,οτι δεν ειναι τοσο σημαντικοι σκακιστες οσο νομιζαν..
Και τι κανουμε εμεις(η σκακιστικη κοινοτητα)γι αυτο;Νομιζω τιποτα,ειμαστε ευχαριστημενοι γιατι φερνουμε τα παιδια κοντα στο σκακι..Ε,μετα ας μην απορουμε γιατι αρκετοι επιλεγουν να τα παρατησουν λιγο μετα τα 20..
Θα'θελα να ευχαριστησω οσους μιλησαν με καλα λογια για την δουλεια που παρουσιαστηκε εδω,αισθανομαι ομως οτι ο μεγαλυτερος επαινος προερχεται απο το επισημο site των αγωνων,που υιοθετησε στην παρουσιαση των ομαδων,την μορφη που επιλεξαμε εδω.
Η αποφαση να μην συνεχισω την παρουσιαση,ειναι αποτελεσμα τοσο κουρασης,οσο και της αισθησης οτι η πληροφορια ειναι ηδη διαθεσιμη..
Εμεις παμε γι'αλλα..

AEK Chess Club είπε...

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σου.

Φ. Αρμπής
Σκακιστικό Τμήμα ΑΕΚ

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Απαντηση σε σχεση με τις προκρισεις του χρονου
(αλλα και γενικα) στο Διασυλλογικο Πρωταθλημα.


Οσο ισχυει το παρον συστημα (κατα την γνωμη μου οχι για πολυ,αλλα πιθανοτατα θα ισχυσει και του χρονου,καθως πολυ δυσκολα θα προσπαθησει καποιος να το αλλαξει μετα την τελεση του φετινου) πεφτουν 14 ομαδες οι οποιες επιστρεφουν στις κατα τοπους ενωσεις.Οι ομαδες που επεσαν εχουν το δικαιωμα να διεκδικησουν εκ νεου τον αλλο χρονο την συμμετοχη τους στο επομενο πρωταθλημα(δεν χανουν απαραιτητα χρονο στην πιο κατω κατηγορια δηλαδη)
Καθε ενωση στελνει μια ομαδα στο πρωταθλημα εκτος απο την ΕΣΣΝθΧ που στελνει 2,και την ΕΣΣΝΑ που στελνει 3.
Ειδικα για φετος και του χρονου ισχυει ενα μεταβατικο συστημα καθως οι φετινοι τοπικοι πρωταθλητες-με την εξαιρεση του Παπαγου(ΕΣΣΝΑ)και του ΣΣΠευκων(ΕΣΣΝΘΧ),που ανεβηκαν απο φετος στην Α'Εθνικη 2010-το μονο που κερδισαν ειναι το δικαιωμα να παιξουν μπαραζ με τον πρωταθλητη του 2010 στην ιδια ενωση για μια θεση στο επομενο πρωταθλημα.Οι 2πρωτοι της ΕΣΣΝΑ 2010,και ο πρωταθλητης Θεσ/νικης-Χαλκιδικης 2010 προκρινονται αυτοματα.
Το συστημα ειναι εξαιρετικα αδικο, καθως οποια ομαδα της Αττικης πεσει φετος πολυ δυσκολα θα επιστρεψει του χρονου καθως θα πρεπει να παλεψει με ΑΕΚ,Πανιωνιο,Δια Πετρουπολης(και οποιον αλλο ισχυρο προκυψει απο τις μεταγραφες του χρονου)για 2 θεσεις,ενω αν πεσουν π.χ. ο OΦΣ Καβαλας(δυσκολο),η η Λαρισα(απο τις πιο αδυναμες ομαδες του πρωταθληματος) θα ανεβουν δια περιπατου του χρονου.Ετσι ομως οι οι ομαδες δεν εχουν το ιδιο κινητρο στο πρωταθλημα,και υπαρχουν μεγαλα περιθωρια για συναλλαγες.
Μια ενδιαφερουσα εξελιξη στο θεμα προεκυψε με την συμπληρωματικη προκυρηξη του πρωταθληματος οπου αναφερεται οτι ομαδα που δεν κατεβαινει στο πρωταθλημα αδικαιολογητα,χανει το δικαιωμα να διεκδικησει την συμμετοχη της στο επομενο.Αν αυτο ισχυει για Ξανθη,Κερκυρα και ΟΑΑ Ηρακλειο μενει να διευκρινισθει.

Μετοικος στη νισυρο είπε...

Δεν θα παιξει ο Κοτρωνιας στο φετινο Διασυλλογικο;
Στο Site της ομοσπονδιας και κατω απο την ρουμπρικα "Αιτηματα αθλητων για συμμετοχη σε τουρνουα του εξωτερικου",αναφερεται,με σημερινη ημερομηνια,οτι ο Βασ. Κοτρωνιας θ'αγωνιστει στο δ.τ. Villa de Benasque στην Ισπανία, από 3 έως 12 Ιουλίου 2009.
Ωστοσο στη σελιδα των Chess-results για το συγκεκριμενο τουρνουα δεν αναφερεται τ'ονομα του,ουτε και ο ιστοτοπος του ΣΟ Καβαλας αναφερει κατι(για την ακριβεια δεν αναφερει τιποτα σε σχεση με το Διασυλλογικο).
Αν καποιος ξερει κατι παραπανω ας μας φωτισει..

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με την πρόκριση των ομάδων του χρόνου για την Α εθνική (πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης) είναι προφανές ότι η φετινή πρωταθλήτρια και αυτή του χρόνου πρέπει να παίξουν μπαράζ. Παρόλαυτα έχω δύο απορίες. Η πρώτη αν είναι επίσημη απόφαση αυτό. Η δεύτερη, αν η φετινή πρωταθλήτρια θα έχει το δικαίωμα να ξαναπαίξει του χρόνου Β Εθνική οπότε αν βγεί και πάλι πρώτη να πάει Α Εθνική απευθείας χωρίς μπαράζ(αφού θα χει πάρει και τα δύο πρωταθλήματα) ενώ αν δε βγεί τότε να παίξει μπαράζ. Γνωρίζει κανείς τίποτα?

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Με την διατυπωση που εχει επιλεξει η ΕΣΟ στην προκηρυξη του πρωταθληματος μοιαζει η καθε ενωση να πρεπει ν'αποφασισει για λογαριασμο της.Δες http://www.chessfed.gr/declarations/declarations
176.htm τελευταια παραγραφο.
Κατα την γνωμη μου ειναι λογικο να επιτραπει στις πρωταθλητριες του 2009 να παρουν μερος στα τοπικα του 2010(οπως και φετος Ικαρια και Μυτιληνη επαιξαν στους Διασυλλογικους Αιγαιου),γιατι ειναι μοναδικη ευκαιρια για τις ομαδες της επαρχιας ν'αγωνιστουν.Και αν κατακτησουν και τα δυο(ας μην ξεχναμε οτι του χρονου θα παιξουν και οσοι πεσουν φετος) θα'χουν κερδισει το δικαιωμα ν'αγωνιστουν στην Α'Εθνικη..