Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Ο Ανάντ διατήρησε τον τίτλο του, σκορ 6,5-5,5

Η τελευταία χειραψία και τα συγχαρητήρια στον νικητή. Ο 40χρονος Ινδός Βισβανάθαν Ανάντ κέρδισε με τα μαύρα κομμάτια στην τελευταία (12η) παρτίδα του ματς της Σόφιας τον Βούλγαρο γκρανμέτρ Βεσελίν Τοπάλοβ και διατήρησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο είχε κατακτήσει το 2007. Μετά από ένα ήρεμο άνοιγμα και αρχικό στάδιο μέσου παρτίδας, στην άμυνα Λάσκερ του Γκαμπί της Βασίλισσας, ο Ανάντ έπαιξε ...e5 και ...f5. Ο Τοπάλοβ έκοψε το πιόνι f5 και τα μαύρα απέκτησαν φοβερή επίθεση στον αντίπαλο βασιλιά. Το αποτέλεσμα ήταν αποφασιστικό κέρδος υλικού για τον Ανάντ και εύκολη νίκη στο φινάλε. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο Ινδός εκθείασε το μαχητικό πνεύμα του αντιπάλου του σε όλη τη διάρκεια του ματς και είπε πως αυτό ήταν το δυσκολότερο ματς που έχει παίξει στην καριέρα του. Ο απογοητευμένος Τοπάλοβ, όταν ρωτήθηκε γιατί έκοψε στο f5, απάντησε πως «πήρε το ρίσκο και τιμωρήθηκε».
Θα επανέλθουμε τις προσεχείς ημέρες με αναρτήσεις από τον απόηχο του ματς.

Topalov- Anand, WCh Sofia 2010 (12), (Queen's Gambit, D56)
1.d4 d5 2.c4 e6 3.Nf3 Nf6 4.Nc3 Be7 5.Bg5 h6 6.Bh4 O-O 7.e3 Ne4 8.Bxe7 Qxe7 9.Rc1 c6 10.Be2 Nxc3 11.Rxc3 dxc4 12.Bxc4 Nd7 13.O-O b6 14.Bd3 c5 15.Be4 Rb8 16.Qc2 Nf6 17.dxc5 Nxe4 18.Qxe4 bxc5 19.Qc2 Bb7 20.Nd2 Rfd8 21.f3 Ba6 22.Rf2 Rd7 23.g3 Rbd8 24.Kg2 Bd3 25.Qc1 Ba6 26.Ra3 Bb7 27.Nb3 Rc7 28.Na5 Ba8 29.Nc4 e5 30.e4 f5 31.exf5 e4 32.fxe4 Qxe4+ 33.Kh3 Rd4 34.Ne3 Qe8 35.g4 h5 36.Kh4 g5+ 37.fxg6 Qxg6 38.Qf1 Rxg4+ 39.Kh3 Re7 40.Rf8+ Kg7 41.Nf5+ Kh7 42.Rg3 Rxg3+ 43.hxg3 Qg4+ 44.Kh2 Re2+ 45.Kg1 Rg2+ 46.Qxg2 Bxg2 47.Kxg2 Qe2+ 48.Kh3 c4 49.a4 a5 50.Rf6 Kg8 51.Nh6+ Kg7 52.Rb6 Qe4 53.Kh2 Kh7 54.Rd6 Qe5 55.Nf7 Qxb2+ 56.Kh3 Qg7 0-1.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

54 σχόλια:

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Την καθαρά ‘τεχνικά’ σκακιστική κριτική του ματς ας την κάνουν -και σίγουρα θα την κάνουν -άλλοι φίλοι πολύ ειδικότεροι εμού. Θα πω απλά ότι αυτό το ματς μου άρεσε πάρα πολύ ως ΜΑΧΗ ακόμη και αν η γενικότερη νομίζω αίσθηση ήταν ότι ο Αναντ ήταν ένα ‘κλικ’ πάνω από τον Τοπάλοφ. Μια αναδρομή στα ωραία βιντεακια στις περισσότερες παρτίδες όπου ο Βίσσυ σκουπιζόταν και ξανασκουπιζόταν και ο Βέσελιν πήγαινε σαν μεθυσμένος μπρος πίσω από την ένταση και την πίεση, νομίζω ότι πείθει ότι έγινε μάχη.
Έχω την εντύπωση ότι το όνομα του Αναντ δεν θα ‘παίξει’ ποτέ στις γνωστές δημοφιλείς λίστες και γκάλοπ ‘ο καλύτερος όλων των εποχών κ.α’ για κάποιους αδιευκρίνιστους λόγους, (ίσως το ‘οπαδιλίκι’ στο σκακι-όπως και παντού- δικαιολογημένα θέλει λίγο περισσότερη ‘αλητεία’ και εξπρεσιονισμό/θεατρινισμό από τα πουλέν του, ίσως τα ‘κακά’ παιδιά πάνε παντού σε σχέση με τα ‘καλά’ που πάνε μόνο στον παράδεισο, δεν ξέρω..), πάντως όπως και να χει, περνά στο πάνθεον των πραγματικά ‘Μεγάλων μυστών’ του αγαπημένου μας σκακιού.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ωραιότατη παρτίδα, αν και ο Τοπάλοβ αυτοκτόνησε με τα τρία διαδοχικά λάθη που έπαιξε. Μετά από 30.ε4? ζ5 από ισότητα γίνεται λίγο χειρότερος, μετά από 31`. εζ5? ε4 η θέση του είναι κρίσιμη, ενώ το 32. ζε4; ισοδυναμεί με εγκατάλειψη.
Μετά από 34...Βε8! τα λευκά έπρεπε να εγαταλείψουν, αλλά μιας και δεν το έκαναν, ο μαύρος, που κέρδιζε με δεκάδες τρόπους, διάλεγε πάντοτε την κομψότερη και καλλιτεχνικότερη συνέχεια: 36...η5+ αντί για το πεζό 36...Βδ8+, 39...Πε7 αντί για τα στεγνά 39...Πζ7 και 39...Ρθ7, και τέλος το 40...Ρη7! με τα όμορφα διαδοχικά zugzwang που ακολούθησαν. Γενικά η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε, είναι ότι μετά το 30.ε4; ο τίγρης έπαιζε με το ποντίκι...

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Τα chessvibes εχουν εξασφαλισει για την Τεταρτη αποκλειστικη συνεντευξη απο τον Αναντ,και ζηταν απο τους αναγνωστες τους να υποβαλουν ερωτησεις στον Παγκοσμιο Πρωταθλητη.

Οσοι αναπολουν τον παλιο κλασσικο Γιαπωνεζικο κινηματογραφο,η τους εθνικους μας τηλεοπτικους πανυγηρισμους μετα απο αθλητικες επιτυχιες εδω μπορουν να δουν μια συνεντευξη 6 λεπτων με τους γονεις του Αναντ αμεσως μετα την ληξη της 12ης παρτιδας,κατα την διαρκεια της οποιας ο ρεπορτερ ειναι γονατιστος.

http://www.ndtv.com/news/videos/
video_player.php?id=1226843

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Ειναι δυνατον οι προληψεις να επαιξαν ρολο στην τελικη εκβαση του Πρωταθληματος;
Οπως αναφερει ο I.Rogers στο http://main.uschess.org/content/view/10391/588/ ο Toπαλοβ εξηγησε μετα την ηττα του πως ενας απο τους λογους που απεφυγε την τριπλη επαναληψη στην 26η κινηση, ηταν οτι τα tie-breaks ειχαν προγραμματιστει για τις 13,ακριβως η ιδια ημερομηνια κατα την οποια ηττηθηκε στα μπαραζ απο τον Κραμνικ,και οχι γιατι φοβοταν την ικανοτητα του Αναντ στο γρηγορο παιχνιδι.
Μετα το τελος την παρτιδας ο Τοπαλοβ φαινεται οτι μιλησε για πρωτη φορα στον Αναντ προσπαθωντας να του εξηγησει τι πηγε στραβα στους υπολογισμους του.
Στην συνεντευξη τυπου παραβρεθηκαν και οι βοηθοι του Αναντ που οπως αποδειχτηκε ηταν οι ιδιοι με την Βοννη(Nielsen, Kasimdzhanov, Ganguly και Wojtazsek)
Εικονες απο τα επινικια αλλα και αναλυση της στρατηγικης του Αναντ κατα την διαρκεια του ματς στο
Αγγλικο video του:
http://www.europe-echecs.com/actualites/actualites-anand-conserve-son-titre-2221.html

Ανώνυμος είπε...

αξιος ο Αναντ!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Οι συνεντεύξεις του Ανάντ έως τώρα (υπάρχει μια συλλογή στο www.chessbase.com) είναι πραγματικά χαρακτηριστικές του χαρακτήρα του.
Ειλικρίνεια, Ίχνος βεντετισμού ή σνομπισμού(που στο φινάλε θα το εδικαιούτο και λίγο βρε αδερφέ), αναγνώριση της δυσκολίας του ματς, των λαθών εκατέρωθεν και της ικανότητας και του πείσματος του αντιπάλου του.
Αυτό που μου έμεινε είναι ότι είπε ότι αισθάνεται σαν να έχασε δέκα χρόνια από τη ζωή του μετά το ματς! , και η απάντηση που έδωσε σε ‘σοφή’ ερώτηση Ινδού δημοσιογράφου(προφανώς πανάσχετου με το αγωνιστικό σκάκι) αν ‘επεδίωξε’ το ματς να λήξει έτσι με νίκη του στην τελευταία παρτίδα με τα μαύρα για να καταδείξει την ανωτερότητα του…. Η απάντηση του Αναντ (σε ελεύθερη δική μου μετάφραση :)): Δε μας χ….ς ρε Νταλάρα δημοσιογράφε!

Ανώνυμος είπε...

Πάντως το ματς έδειξε ότι δεν είναι το παν το χρώμα στην τελευταία παρτίδα και μια σχετική διαφορά ηλικίας...

Κοφινάς Χρήστος είπε...

Θα ήθελα να εκφράσω κάποιες απορίες σχετικά με τη 12η παρίδα...
1ον... Πιστεύετε πως υπάρχει ΙΜ στον κόσμο που θα μπορούσε σε παρτίδα του να παίξει κινήσεις όπως Πζ2 που αδυνατίζει τελευταία γραμμή και στη συνέχεια η3, Ρη2, εχζ5, ζχε4 που κάνει κόσκινο τα λευκά τετράγωνα?
2ον...Αν υποθέσουμε πως ο Τοπάλοβ ήθελε να θολώσει νερά, να επιτρέψει αντιπαιχνίδι στον αντίπαλο κι ότι γίνει, δε θα μπορούσε να το κάνει με επιλογή άλλης πρώτης κίνησης?
3ον...Έχετε διαβάσει πιο αστεία δικαιολογία απ αυτή που επικαλέστηκε ο Τοπάλοβ για τον τρόπο που έπαιξε? Είπε εν περιλήψει πως αγχώθηκε γιατί τα τάι-μπρέικς θα άρχιζαν 13 και πως είχε άσχημη εμπειρία επειδή 13 είχε ξεκινήσει και η αντίστοιχη διαδικασία στο ματς με τον Κράμνικ...
Αν αφήσουμε στην άκρη πονηρά σενάρια (μακριά από το σκάκι αυτά, άλλωστε υπάρχει και το ποδόσφαιρο και ο ιππόδρομος), θα ήθελα ως ταπεινός μαζέτας να ζητήσω τη γνώμη ειδικών για το ποιες διεργασίες αγωνιστικές και ψυχολογικές οδήγησαν το Βούλγαρο να παρουσιάσει τόσο άσχημη εικόνα στο τελευταίο παιχνίδι...

Ανώνυμος είπε...

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι κανένας σοβαρός παίκτης, τουλάχιστον επιπέδου ΙΜ, δεν θα εξέταζε καν τα κοψίματα εχζ5 και ζχε4, που εκθέτουν τρομερά το βασιλιά του, με τα μισά κομμάτια εκτός παιχνιδιού, για μηδαμινό πιθανό κέρδος, εάν δεν ήταν κάτω από μεγάλη ψυχολογική πίεση. Πιστεύω ότι ήταν όντως αγχωμένος, πιθανόν γιατί θεωρούσε τον Ανάντ φαβορί στα ράπιντ, πιθανόν γιατί έλπιζε να πιέσει με όλες του τις δυνάμεις αλλά δεν του βγήκε, ενδεχομένως και επειδή ήδη στις προηγούμενες κινήσεις ο Ανάντ είχε σαφή πρωτοβουλία. Γενικά το παιχνίδι του μετά το άνοιγμα ήταν ακατανόητο - ανούσιες μανούβρες, παράξενες κινήσεις, δημιούργησε μόνος του ένα σωρό αδυναμίες... Μάλλον δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί και να σκεφτεί, οπότε έγινε έκδηλη η μεγάλη του σκακιστική αδυναμία, η έλλειψη στρατηγικού ενστίκτου. Όλη η παρτίδα ήταν εκ μέρους του εντελώς χάλια - δεν τον έχω δει ποτέ να παίζει τόσο άσχημα...
Συνεπώς, θεωρώ ότι το μυαλό του απλά σταμάτησε να λειτουργεί, έμοιαζε να παίζει σκάκι εντελώς μηχανικά, σχεδόν εξαναγκαστικά. Δεν μπορώ να ξέρω τους λόγους που του δημιούργησαν τόσο μεγάλο άγχος (ίσως να υπήρχε και πολύ συγκεκριμένο αίτιο, ποιός ξέρει?), αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτό έφταιγε.
Όσο για όσα είπε στη συνέντευξη τύπου, η φράση "ρίσκαρα αλλά δεν μου βγήκε" δεν σήμαινε ότι "έπαιξε για νίκη" αλλά ότι ήθελε να αποφύγει μια παθητική θέση όπου ο Ανάντ θα ασκούσε ανενόχλητος πίεση. Αψυχολόγητη αντίδραση, ανεπίτρπτη για το επίπεδό του, αλλά κατανοητή.
Τώρα για το 13 τι να πω...

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

@ Κο Κοφινά: Δεν είμαι ασφαλώς ο ειδικός που ζητήσατε(συνάδελφος ταπεινός μάζας είμαι και εγώ) αλλά ειλικρινά, με όλο το σεβασμό ,αν και λέτε ότι: ‘’Αν αφήσουμε στην άκρη πονηρά σενάρια (μακριά από το σκάκι αυτά, άλλωστε υπάρχει και το ποδόσφαιρο και ο ιππόδρομος),’’ κάποιου είδους πονηρό σενάριο νομίζω ότι αφήνετε να εννοηθεί ότι επηρέασε τις αποφάσεις του Τοπάλοφ, έτσι δεν είναι? Δηλαδή για κάποιο ανεξήγητο λόγο ο Τοπάλοφ ‘ΠΟΥΛΗΣΕ’(παίζοντας κατώτερες κινήσεις ) τον τίτλο του Παγκοσμίου Πρωταθλητού ?? Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο? Νομίζω πως όχι. Ας μην είμαστε πια τόσο συνομωσιολόγοι οι Έλληνες. Και εγώ προσωπικά έχω δει με τα μάτια μου πολύ ισχυρούς παίκτες (επιπέδου ΙΜ και πάνω) να κάνουν πολύ χειρότερες ‘πατάτες’ από το η3 και Ρη2 σε συνθήκες πίεσης (ασφαλώς ελάσσονος απ’ αυτή μιας παρτίδας ουσιαστικά νοκ-αουτ για Π.Τιτλο), όπως έχω δει τον μεγάλο παίκτη GM Γιαν Έλβεστ να ΜΗ μπορεί να εκτελέσει το ματ με φου και Ίππο (!!) σε συνθήκες έντασης…

Ανώνυμος είπε...

Θέλω ασφαλώς να συμφωνήσω με τον κ. Ριζόπουλο. Πράγματι δεν είναι καλό να τα βλέπουμε όλα υπό το πρίσμα της συνομωσίας.
Όμως το ποστ του κ.Κοφινά, με έβαλε στην εξής σκέψη: Σκεφτήτε να ήταν ανάποδα τα πράγματα. Να έστηνε έτσι ο Ανάντ ως λευκός μάλιστα στην τελευταία παρτίδα.
Ο μισός σκακιστικός πλυθησμός σήμερα (τουλάχιστον στη χώρα μας) θα έλεγε ότι του έριξε ναρκωτικά ο Νταναίλοβ στον καφέ, ότι τον απείλησε με τη ζωή του αν δεν καθόταν να χάσει, ότι ότι ότι....
Δεν αμφιβάλλω πάντως καθόλου, ότι οι περισσότεροι θα απαξίωναν την νίκη του Τοπάλοβ.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Κορυφαιοι GM μιλαν για τα γουρια τους.Ο Σβιντλερ μπορει να μην απαντησε στην ερωτηση,αλλα θυμαμαι πριν απο λιγους μηνες,οτι ειχα δει δεκαδες φωτογραφιες του απο διαφορετικους αγωνες στις οποιες φορουσε το ιδιο(η εντελως ομοιο) πουλοβερ..
http://www.fide.com/component/content/
article/1-fide-news/3966-top-grandmasters-speaking-about-superstitions

Παλιοτερη δηλωση του ιδιου του Τοπαλοβ:Δεν ειμαι μοιρολατρης αλλα οταν ο Σορτ ετρωγε μαζι μας,στο παγκοσμιο Πρωταθλημα στην Αργεντινη μου εφερνε τυχη.Φανταζομαι οτι δεν το πιστευει πια μετα το επεισοδιο Σορτ-Τσεπαρινοβ.
http://www.chessbase.com/newsprint.asp?newsid=2862

Ο Καρποβ οχι μονο αλλαζε κουστουμια μετα απο ηττα αλλα εκανε καιρο να ξαναφορεσει τα "γρουσουζικα" ρουχα,ευτυχως εχανε σπανια..
http://news.google.com/newspapers?nid=1320&dat=20030410&id=fqMpAAAAIBAJ&sjid=S-wDAAAAIBAJ&pg=6317

Δυστυχως ειχε και μια αλλη συνηθεια,να μην λουζει τα μαλλια του,οσο παρεμενε αηττητος,ο Σορτ φερεται να ειπε για τον Ανατολι
“Unfortunately, he had long tournaments where he never lost a game—the guy got greasy.”
http://paulhoffman.wordpress.com/2007/11/19
/superstition-in-chess/

Ενδιαφερον ειναι και το παρακατω περιστατικο απο την εποχη που οι GM κυκλοφορουσαν με μια μαγνητικη σκακιερα τσεπης ο καθενας,και οι παρτιδες μεταδιδονταν με τηλετυπο.Η τυχη παντα μπορει να χτυπησει την πορτα σου.Ηξερε τι εκανε ο Ανατολι..
http://chess.eusa.ed.ac.uk/Chess
/Trivia/Chessluck.html

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Τωρα που τελειωσε το Ολυμπιακος-ΠΑΟΚ ισως αξιζει να μεταφρασω την τελευταια ιστορια,στο κατω κατω αφορα παρτιδα Παγκοσμιου Πρωταθληματος.

Τυχη στο σκακι;

"Το σκακι" ειπε ο Ολλανδος gm Jan Hein Donner,"ειναι ενα παιχνιδι που η τυχη παιζει κυριαρχο ρολο οπως και η εικοσιμια η το να πετας τραπουλοχαρτα σ'ενα ημιψηλο καπελο".Την παγερη σιωπη διαδεχτηκε γρηγορα ενα ευγενικο πανδαιμονιο διαμαρτυριων σε διαφορες γλωσσες:
Το κατ'εξοχην παιχνιδι που κρινεται απο τις ικανοτητες του παικτη,μια συγκρουση διανοιων με τις δαφνες της νικης να πηγαινουν στον σκακιστη με τις μεγαλυτερες αναλυτικες ικανοτητες,σ'αυτον που θα δειξει μεγαλυτερη αντιληψη,μια μαχη στην οποια η τυχη δεν παιζει ρολο.
Ο Donner σηκωσε τους ωμους,αναψε κι αλλο τσιγαρο και απεφανθη θυμοσοφα "πιστεψτε οτι σας αρεσει".
Ο Bent Larsen χαμογελασε με το χαμογελο του ανθρωπου που εχει ξανακουσει τον φιλο του να εξαπολυει παρομοια εικονοκλαστικα επιχειρηματα στο παρελθον και ηξερε οτι ηταν παντα προθυμος να τα επαναλαβει,οταν το παρτιδοφυλλο της πεμπτης παρτιδας του ματς για το Παγκοσμιο Πρωταθλημα αναμεσα στον Καρποβ και τον Κορτσνοϊ εφτασε στα χερια τους.και οι δυο εβγαλαν απο την εσωτερικη τους τσεπη την μικρη σκακιερα που ολοι οι gm φαινεται οτι κουβαλουσαν εκεινες τις μερες,και αρχισαν να διατρεχουν τις κινησεις.
Ετυχε η ταινια του τηλετυπου να εχει σκιστει αμεσως μετα την 54η κινηση του Καρποβ που ηταν Μαυρος.Μελετησαν λιγο την θεση εκαναν ματ στον Ανατολι σε μερικες κινησεις και εξεπλαγησαν οταν ενα καινουργιο ολοκληρωμενο αντιτυπο αντικατεστησε το προηγουμενο.Οταν ειδε την 55η κινηση του Κορτσνοϊ Αε4+ ο Λαρσεν ανασηκωσε τα φρυδια του.
"Oριστε" ειπε ησυχα ο Donner,χωρις ιχνος θριαμβου στη φωνη,"σκετη τυχη"

Ο Κορτσνοϊ ειχε ματ σ'επτα κινησεις,η παρτιδα εληξε τελικα ισοπαλη με πατ στην 124η κινηση.Μπορειτε να την δειτε εδω:

http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1068051

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να προσθέσω διαβάζοντας και ένα προηγούμενο και ως συνήθως εύστοχο σχόλιο του συνάδελφου κ Ριζόπουλου ότι ο Ανάντ είναι ζωντανή διαφήμιση του σκακιού στην εποχή μας.
Είχαμε να δούμε παγκόσμιο πρωταθλητή με τέτοια μετριοφροσύνη και αξιοπρέπεια,χωρίς εγωισμό από την εποχή του Όϋβε.
Χωρίς να κρίνω τις σκακιστικές του ικανότητες,είναι πιστεύω από πλευράς χαρακτήρα ό,τι καλύτερο έχουμε συναντήσει μαζί με τον Όϋβε και τον Στάϊνιτς.
Ο δρόμος προς την κορυφή και η παραμονή του εκεί δεν συνοδεύτηκε ποτέ από ίντριγκες,δολοπλοκίες,εγωισμούς όπως συνέβη με Όϋβε και Στάϊνιτς,όχι όμως και με τους υπόλοιπους παγκόσμιους πρωταθλητές τους οποίους στιγμάτισαν γεγονότα κατά τη διάρκεια της σκακιστικής τους ζωής ή και αργότερα.
Είναι από κάθε άποψη πρότυπο σωστού ανθρώπου.Όπως πρότυπο είναι και η κουλτούρα των Ινδών (πχ Γκάντι).

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ένα στοιχείο του ματς που νομίζω πέρασε λίγο στα ‘ψιλά’ ήταν τα δυο επιτελεία.
Δεν ξέρω βέβαια στην εποχή μας τι ρόλο παίζουν τα επιτελεία –σε σχέση με παλιότερες εποχές που ο ρόλος τους ήταν τεράστιος- και κατά πόσον οι βοηθοί Γρανμαιτρ τελικά ‘καταντούν’ απλώς διεκπεραιωτές και χειριστές λογισμικών και databases ή όχι, πάντως νομίζω ότι σαν ‘ειδικό βάρος’ τα ονόματα των Κασιμτζάνοφ, Νίλσεν, Κανγκουλύ και Βόιτατσεκ είναι ελαφρώς υπέρτερα αυτών των Σμετς,Λ’Αμί και Τσεπαρίνοφ. Και εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι η κρισιμότατη –όπως απεδείχθη εκ του αποτελέσματος- επιλογή της ‘μπαγιατεμένης’ Λασκεροβαριάντας στην τελευταία παρτίδα ,μάλλον ήταν Πολωνικής προέλευσης, ελέω Βόιτατσεκ.
Επίσης για να ‘πικάρω’ ελαφρώς τον συνάδελφο μαζέτα Κ.Μουτούση (έλα μη παρεξηγιέσαι, είπαμε ο όρος είναι σχετικός, για τον Ανάντη και συ μαζέτας είσαι:-)) να σημειώσω ότι οι ΑΕΚτζήδες χάσαν μια χρυσή ευκαιρία να διαφημιστούν μέσω του ‘δικού’ τους H.P. Nielsen ως συμμέτοχοι της επικράτησης του Ανάντεως ! Αν και ο Πήτερ μικρός είχε λέει τον Χένρικσεν με το τριφύλλι αφίσα πάνω από το κρεβάτι του, αλλά αλλαξοπίστησε για το ΑΕΚτζίδικο χρήμα…:-)

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ Ριζόπουλος

Παρεξηγησις καμμία ! :)
Για το μονο που εχω εκφρασει ανοιχτα τη διαφωνια μου με τον Αναντ ειναι η δηλωσις του οτι το σκακι προερχεται απο την Ινδία. Την πιστη του γι'αυτο τη βασιζει οπως λεει σε συνεντευξη του, σε αρχαια χειρογραφα πολιτικα και στρατιωτικα που εχουν βρεθει στην Ινδια, του 4ου αιωνα π.Χ.
Μα εδω στην Ελλάδα υπαρχουν αρχαιότερες αναφορες για παιχνιδι με πεσσους.Πως μπορει αυτο που λεει να ειναι αληθεια;
Ξεχωρα απο αυτην την αντιπαραθεση ομως , που μπορει να οφειλεται σε αγνοια ιστορικων γνωσεων δικη μου ή δικη του, του αξιζει ενα μεγαλο μπραβο γιατι μεσα απο αυτη την εταιρεια που διαφημιζε στο πουκαμισο που φορουσε , καταφερε και εβαλε το σκακι στην Ινδια σε 6.500 χιλιαδες σχολεια !!! Με πάνω απο 750.000 παιδια, και ο στοχος τους οπως λεει ειναι να ξεπερασουν το 1 εκατομυριο.
Μπραβο και στη μητερα του που οπως ειδα στη συνεντευξη που εδωσε μετα το κατορθωμα του γιου της, οταν ρωτηθηκε απο το δημοσιογραφο αν θελει να στειλει στο γιο της καποιο μηνυμα εκεινη απαντησε " εκτος απο πολυ καλος σκακιστης που ειναι, να ειναι και σωστος ανθρωπος"

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Ζαντούμπ ! Αγνοια ιστορικων στοιχειων και ευρηματων

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Κάτι μου λέει ότι ο Ανάντ Βίσυ είναι καλύτερος από την Άννα Βίσσυ.

Kokolias είπε...

Προς ανώνυμο.
"Είχαμε να δούμε παγκόσμιο πρωταθλητή με τέτοια μετριοφροσύνη και αξιοπρέπεια,χωρίς εγωισμό από την εποχή του Όϋβε.
Χωρίς να κρίνω τις σκακιστικές του ικανότητες,είναι πιστεύω από πλευράς χαρακτήρα ό,τι καλύτερο έχουμε συναντήσει μαζί με τον Όϋβε και τον Στάϊνιτς.
Ο δρόμος προς την κορυφή και η παραμονή του εκεί δεν συνοδεύτηκε ποτέ από ίντριγκες,δολοπλοκίες,εγωισμούς όπως συνέβη με Όϋβε και Στάϊνιτς,όχι όμως και με τους υπόλοιπους παγκόσμιους πρωταθλητές τους οποίους στιγμάτισαν γεγονότα κατά τη διάρκεια της σκακιστικής τους ζωής ή και αργότερα.
Είναι από κάθε άποψη πρότυπο σωστού ανθρώπου."

Συμφωνώ ως προς τον Ανάντ, είναι και ένας επιπρόσθετος λόγος που τον υποστηρίζω, μου είχε κάνει και καλή εντύπωση από κοντά όταν τον είδα σε ένα Λινάρες, αλλά να σημειώσω ότι ξεχνάς τον Σπάσκυ που μάλλον ήταν π καλύτερος όλων.

Ελισσαίος είπε...

Και η κυριαρχία του Βίσυ είναι καλύτερη από την κυβέρνηση του Βισύ.

Εμένα και ο Σμύσλοβ μου φαινόταν συμπαθέστατος.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Παναγιωτης,Ελισσαιος

Ενταξει,αυτα ειναι ευκολα.Το δυσκολο ειναι να μπορεσεις να συγκρινεις την Αννα Βισσυ με την κυβερνηση του Βισυ.

trandism είπε...

Ο Σμύσλοβ πολύ συμπαθής αν και πολύ χριστιανός για τα γούστα μου.

Ο Ταλ σίγουρα ο πιο συμπαθής σε μένα κυρίως γιατί στα "τέτοια" του τον έγραφε τον παγκόσμιο τίτλο και από όλους αυτούς είχε την πιο γνήσια αγάπη για το σκάκι.

Στη φανταστική - την προτείνω ανεπιφύλακτα - συλλογή που εκδόθηκε πέρυσι με τα καλύτερα κείμενα της 25ετίας του New in Chess υπάρχει ένα πολύ συγκινητικό κείμενο μετά τον θάνατό του από τον Sosonko (πολύ καλή πένα)

Κάποια στιγμή λέει ο Sosonko ο Μίσα είχε ξεπέσει στη μορφίνη (γνωστά τα χρόνια προβλήματα υγείας του). Μετά λοιπόν από κάποια διάλεξη του ακολουθούσαν ερωτήσεις από το κοινό:

- Is it true Mr. Tal that you are a morphinist?

- How dare you!! It is well known that I was always a Chigorinist!!

Ανώνυμος είπε...

O Ταλ ναι! Υπήρξε μοναδικός. Νομίζω ότι είναι μια κατηγορία μόνος του, σε σχέση με τους υπόλοιπους παγκόσμιους πρωταθλητές (πχ, όπως ήδη ειπώθηκε, από άποψη χαρακτήρα οι Στάινιτς, Όιβε, Σμύσλοβ, Ανάντ θα μπορούσαν να είναι μια όμάδα, οι Αλιέχιν, Φίσερ, Κασπάροβ, Κάρποβ ίσως μια δεύτερη κτλ αν και σίγουρα ο καθένας είχε την δική του διαφορετική προσωπικότητα και ήταν διαφορετικός από τους υπόλοιπους), αλλά πράγματι έχω την αίσθηση ότι ο Ταλ "παίζει" μόνος του.
Τρομερό και το λογοπαίγνιο με τους Μόρφυ και Τσιγκόριν!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Μέτοικος
Τίποτα ευκολότερο,ιδού: Η Κυβέρνηση του Βισύ (Vichy) του Πετέν (ήρωας των ορυγμάτων στον Α'Π.Π.) ήταν πουλημένη (στους Γερμαναράδες). Το ίδιο ισχύει και για τη μάρκα καλλυντικών "Vichy" που πουλιέται (στα φαρμακεία). Και ως γνωστόν η Βίσσυ χρησιμοποιεί Vichy για την φροντίδα των ορυγμάτων του προσώπου της.

Λέγε με Χαρδαβέλλα.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι ξέχασα τον Σμύσλοβ.Ένα κριτήριο υποσυνείδητα στην επιλογή μου των Ανάντ, Όϋβε και Στάϊνιτς (ή Στάϊνιτζ?) ήταν το ότι εκπλήρωσαν το full potential τους,που δείχνει και την εργατικότητά τους.Ο Σπάσκυ ήταν πότε πότε τεμπέλης,παρόμοια και ο Πετρόσιαν,μπορούσαν και καλύτερα.Ο Ταλ πάλι,είχε άσχημες συνήθειες,που δεν τον βοήθησαν.
Διορθώστε με αν κάνω λάθος,αυτή την εντύπωση είχα για τους παραπάνω.
Θεώρησα ως πρότυπα δηλαδή ανθρώπους που εκτός των άλλων εκμεταλλεύτηκαν το όποιο λιγότερο ή περισσότερο ταλέντο είχαν στο έπακρό του.
Με την τελευταία άποψή μου υποθέτω πολλοί θα διαφωνήσουν,αλλά σε τέτοια λεπτά σημεία η υποκειμενικότητα υπερισχύει και ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του.
Για Λάσκερ και Καπαμπλάνκα στους οποίους κανείς δεν αναφέρθηκε να σημειώσω ότι ο Λάσκερ κράτησε τον τίτλο για 25 !! χρόνια,δίνοντας ευκαιρίες στους άλλους κατά το δοκούν,για τον Καπαμπλάνκα όλοι ξέρουν για τα προβλήματα που είχε με τον Αλιέκιν.Για τον Μποτβίνικ ρωτήστε τους Μπρονστάϊν και Κέρες καλύτερα.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

O Αναντ σε συνεντευξη που εδωσε στο http://www.europe-echecs.com/actualites/actualites-interview-de-anand-2231.html αμεσως μετα την 12η παρτιδα,σχολιαζει στα Αγγλικα πως ειδε τις κρισιμες παρτιδες του ματς.Υπαρχει κι ενα δευτερο video με τηλεφωνικη συνεντευξη του,παλι μετα την τεευταια παρτιδα σε Ινδη δημοσιογραφο,αλλα οι σημαντικοτερες ειδησεις απ'αυτην ειναι οτι δεν ειχε κανενα προβλημα στην διαμονη του στην Σοφια,οτι ειδε στο πουλμανακι για δευτερη φορα την τριλογια του Αρχοντα των δαχτυλιδιων,και οτι ελπιζει να μην χρειαστει να επαναλαβει την ιδια διαδρομη μ'αυτοκινητο.

@ Παναγιωτης
Αυτο μαλιστα!Ελπιζω μονο να μην ειναι κρυπτοσκακιστρια η Βισσυ κι εχουμε επιπλοκες..

trandism είπε...

Εγώ πάλι συμπαθώ περισσότερο αυτούς που δεν εκμεταλλεύονται στο έπακρο το ταλέντο τους αλλά αφήνουν και λίγο "χώρο" στη ζωή τους..

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ο Άναντ είναι ο αγαπημένος μου παγκόσμιος πρωταθλητής, γιατί είναι ο μόνος που έχω κερδίσει! (σε επίσημη παρτίδα μπλιτς, το 1984- πριν την έναρξη της Ολυμπιάδας της Θεσσαλονίκης, όπου ο Άναντ έγινε ΙΜ).
Αν βέβαια παίζαμε σήμερα, ούτε στην δηλωτή δε βλέπω να του έκοβα πόντο...

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Στην πρέφα όμως Παναγιώτη δεν θα είχε καμία τύχη εναντίον σου! (Αρκεί να μην εισαι αφηρημενος και να θυμάσαι πια είναι τα ατού !??):-)

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ωραία Τελετή Λήξης! Να μην ηταν 'μουγγή' μόνον....

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Και να μην εδειχναν δυο αδειες καρεκλες μονο.....

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Στην πλάκα-πλάκα τον Σύλβιο έχουμε για σκληρό και δυναμικό μανατζέρο αλλά μου φαίνεται ότι δεν πιάνει ‘μπάζα’ μπροστά στην μικρή αλλά φοβερή Αρούνα!
Μια ματιά στα βιντεάκια που παραθέτει παραπάνω ο Μέτοικος θα σας πείσει..
Πρέπει να πέφτει πολύ ‘παντόφλα’ στο Ανανταίικο… Τι να κάνει και ο έρμος ο Vichy (για να ευχαριστήσω και τον Κονιδάρη μπας και αυξήσει πωλήσεις…) του παίρνει με ‘τσαμπουκά’ το τηλέφωνο και φανταστείτε τι γίνεται off camera..
Φαντάζομαι τι κατσάδα έπεσε μετά την 8η παρτίδα … Βρε ανεπρόκοπε, Βρε ακαμάτη, αυτή τη νούλα μέχρι και ο Μπαρμπής την έπαιρνε βρε άχρηστε ….κομμένο το κάρυ τσίκεν και το κάμα σούτρα για ένα μήνα....!

Ανώνυμος είπε...

Ριζόπουλε, μάλλον έχουμε διαφορετικά ματάκια, εγώ περισσότερο ένα αρμονικό ζευγάρι βλέπω στο βιντεάκι...

Ανώνυμος είπε...

@trandism.Έχεις απόλυτο δίκιο,αλλά στην ουσία δεν διαφωνούμε.Παν μέτρον άριστον.Πιστεύω ότι ο Ανάντ βρήκε τη χρυσή τομή στη ζωή του και γι'αυτό έχει φτάσει στο βέλτιστο αποτέλεσμα.
Ο Φίσερ που είχε φτάσει στο ένα άκρο τελικά δεν πέτυχε το βέλτιστο.Ο Ταλ που ήταν στην άλλη πλευρά επίσης δεν εκμεταλλεύτηκε πλήρως το ταλέντο του.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Και ποιος σου λέει φίλε μου(ή φίλη μου) ότι αρμονία και ‘παντόφλα’ δεν πάνε μαζί?
Μετά ξέρεις πως είναι αυτοί οι σκακιστές…. ‘κολλημένοι’ , περιθωριακοί , μονομανείς και γενικώς ψιλοβλαμμένοι. Χωρίς ένα στιβαρό γυναικείο χέρι να τους επαναφέρει πίσω στην κανονική ζωή από τον αιθέριο κόσμο της Κάισσας ….ζήτω που καήκανε!
Δεν επεδίωξα πάντως να γίνω Δρ.Ασκητής στο Ανανταίικο ,μη τρελαίνεσαι.:-)
Απλώς διαπίστωσα ότι η Αρούνα μου φαίνεται πολύ δυναμική και ισχυρή προσωπικότητα.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Και οπωσδήποτε έτσι πρέπει να είναι ,ειδάλλως δεν νομίζω ο Αναντ ως ευφυής άνθρωπος, να την είχε ως Μάνατζερ του αντί κάποιου ‘επαγγελματία’. Έτσι δεν είναι?
Ένας από τους βασικότερους ρόλους του μάνατζερ(σε όποια δραστηριότητα ή επιτήδευμα ) είναι και η σκληράδα και η ‘ακαμψία’ στις επαφές και τις διαπραγματεύσεις, παίρνοντας πάνω τους το μεγάλο μέρος του προσωπικού κόστους και των όποιων ‘κακών’ εντυπώσεων ‘ανακουφίζοντας’ την εικόνα των πελατών τους.
Και στα αρμονικά ζευγάρια κάποιος συνήθως –εκ των πραγμάτων- καλείται να παίξει αυτόν το ρόλο. Εγώ ας πούμε χωρίς το επιτυχημένο ‘μανατζεριλίκι’ της γυναίκας μου, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα ήμουν ήδη επαίτης ή έστω αποτυχημένος (λόγω μαζετοσύνης) τζογαδόρος σκακιστής ή χαρτοπαίχτης σε κακόφημους καφενέδες …Άσε που όλα αυτά τα χρόνια με την διακριτική της αποθάρρυνση των σκακιστικών εκδηλώσεων του συζύγου της έχει ηρωικά περισώσει πάμπολλες μονάδες ελο, που θα είχαν προσφερθεί οπωσδήποτε στις νεότερες (και παλαιότερες ίσως) γενεές σκακιστών!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ο Μίσα Ταλ, είναι και η δική μου αδυναμία, όπως και πολλών άλλων, άλλωστε. Όχι γιατί ήταν chain smoker και μπεκροκανάτα (παρότι αυτά τα έχω κάνει κι εγώ στην μεταεφηβική μου ηλικία), αλλά απλά γιατί το σκάκι του... ήταν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ, και μη συγκρίσιμο με οτιδήποτε άλλο.
Φυσικά είναι σκάκι μιας άλλης εποχής. Αν έβαζες σήμερα τον Μίσα να παίξει με κομπιούτερ, θα έχανε με αστρονομικά σκορ. Όμως, αυτές οι λίγες, ελάχιστες παρτίδες που θα κέρδιζε, θα ήταν ο θρίαμβος του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στην μηχανή.
Είναι αυτό ακριβώς που είχε πει και ο ίδιος: Στο σκάκι, υπάρχουν τριών ειδών θυσίες: Οι σωστές, οι λάθος, και οι δικές μου.
Ε. λοιπόν, οι "δικές του" θυσίες, είναι ότι πιο γοητευτικό, και ότι πιο συναρπαστικό έχω συναντήσει στα όσα χρόνια παίζω σκάκι. Μπορεί μεν ο μεγαλύτερος παίκτης όλων των εποχών να είναι ο Γκάρικ (και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, που μάλλον είναι ο Κάπα), μπορεί η ομορφότερη παρτίδα που παίχτηκε ποτέ να είναι αυτό το εξωφρενικό ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ με μαύρο τον Τρομπάλοβ (Wiik Aan Zee 1999), αλλά όσο και αν ισχύει αυτό που έχουν πει οι αντίπαλοί του για τον Γκάρικ (Όταν παίζεις με τον Κασπάροβ, καταλαβαίνεις για πρώτη φορά ότι τα κομμάτια... δεν κινούνται όπως ήξερες - Εβγκένι Μπαρέεβ), αλλά εντούτοις, παρότι τα κομμάτια του Γκάρικ "κουνιούνται διαφορετικά", δεν κουνιούνται σαν μεθυσμένα- όπως τα κομμάτια του Μίσα, στις σπουδαιότερες δημιουργίες του.

Vlassis είπε...

Αγαπητέ PFREN νομίζω ότι σε κάποια συνέντευξή του ο Ανάντ το είχε πει... "ποτέ δεν ξεπέρασα την ήττα από το μπλιτς, από έναν έλληνα που έλεγε συνέχεια τσίκι τσίκι το κατσίκι και τώρα δεν τον βρίσκω για να του πάρω τη ρεβάνς..."
Έψαξα αλλά δεν βρήκα το λινκ να το κάνω κόπυ πέιστ...
Να σαι καλά Π.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Για να ‘πικάρω’ τον αγαπητό PFREN και ταυτόχρονα να αρχίσω μια –ως συνήθως-ατελεσφορη αντιπαράθεση περί ‘ισχυρότερου όλων των εποχών’ να πω ότι ο Κάπα ήθελε καμιά δεκαριά Γκαρικ για πρωινό και άλλους δέκα για βραδινό (πριν τα πονηρά τετ-α-τετ) στα ντουζένια του (1915-1925). Ούτε τον Αλιεχιν δεν φτάνει ο Γκαρικάκος! Άσε δε που δεν θα του ‘διναν του Γκαρικ καν ξύλα να κουνήσει, λογω αγενούς συμπεριφοράς!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Αγαπητέ Vlassis, για την ιστορία αυτό το μπλιτς τουρνουά το κέρδισε (ισόβαθμος με τον Βάσκο ΙΜ Ιζέτα και τον Αυστραλό ΙΜ Γιόχανσον), ο Άναντ... Έχασε από εμένα στο 1ο γύρο (από καλύτερη θέση, με τα μαύρα), και μετά αράδιασε 6 νίκες. Ο υποφαινόμενος είχε 4 στα 4, αλλά στους τελευταίους 3 γύρους έψησε δύο κουλουράκια, μάλλον γιατί στο διάλειμμα είχε μπουφέ με άφθονο κονιάκ.
Θα μπορούσα να είμαι κι εγώ εκεί, αλλά τελευταίο γύρο παίζοντας μαύρος με τον Ιζέτα, είχα ένα πιόνι παραπάνω και σχετικά άνετη θέση, αλλά ο άνθρωπος μου έδωσε ένα σαχ, και εγώ κούνησα... κάτι άλλο. Φυσικά μου έφαγε τον Ρ (απολύτως εφικτό με κανόνες μπλιτς), και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.
Ο 14χρονος Άναντ είχε κάνει το 84 φανταστική Ολυμπιάδα, αλλά ούτε με τον άλλο Έλληνα που είχε παίξει (παρτίδα με κανονικό χρόνο) τα πήγε πολύ καλά. Συγκεκριμένα έκανε ισοπαλία- αν δεν με απατά η μνήμη μου, με τον Τίμη Λυριντζάκη, ο οποίος έπαιζε δεύτερη σκακιέρα στην Β' ομάδα της Ελλάδας.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Καλά το θυμόμουν, ορίστε και η παρτίδα:
http://chess-ref.org/game.php?id=42802

Vlassis είπε...

Για τον PFREN και τον μαζέτα τον Ιζέτα που του έφαγε τον βασιλιά βρήκα ερώτημα από θέμα διαιτησίας, που έχει πλάκα...
Στο http://skakistes.blogspot.com/
Αφιερωμένο στον Παναγιώτη....

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Αρχισε να μας ξεφωνιζει κι ο Αναντ...
Σε συνεντευξη του σε Γερμανικη εφημεριδα,ο δημοσιογραφος θελησε να κανει ενα ευφυολογημα με την δηλωση του πως γερασε δεκα χρονια,κατα την διαρκεια της τελευταιας παρτιδας.Τον ρωτησε λοιπον,αν θα σκεφτοταν την συνταξη μετα απο αλλες δυο εξισου εντονες παρτιδες παγκοσμιου πρωταθληματος,μια και θα'φτανε τα 70.
Η απαντηση του Αναντ:
Δεν ειμαι Ελληνας για να βγω απο τωρα στην συνταξη!Και συνεχισε λιγο πιο σοβαρα λεγοντας πως εχει μονο 27 χρονια ενσημα(καρριερα).

http://www.fr-online.de/top_news/2642240_Schach-Weltmeister-Anand-Es-war-ein-Wellental.html

Ανώνυμος είπε...

Να τον βάλουμε να παίξει ένα ματς στα 70 για να πάρει τα έπαθλα που δικαιούται , με τον τότε Π.Πρωταθλητή να μάθει...

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Αν πράγματι έτσι είπε (χαμογελώντας όπως γράφει ο γερμανός συντάκτης) ο Ανάντης- και λέω αν, γιατί είναι γνωστές οι τελευταίες υπερβολές του γερμανικού τύπου σε σχέση με την Ελλάδα) ντροπή και όνειδος στο Τσατουράνγκα Μπόι ! Φαίνεται ότι του έχει μείνει ‘κομπλεξ’ από το ‘ξυλάκι’ που έπεσε στη Θες/νίκη από PFREN και Τ.Λυριντζάκη… Εύχομαι να τον ‘κόψει φέτες’ ο Καρλσενάκος (μπλιαχ…) στο μέλλον….

Ανώνυμος είπε...

Η εποχή του Καρλσενάκου θα έρθει...
Σε κάποια χρόνια ποιος θα θυμάται τον Αναντ... :)

ΑνώΝυΜος είπε...

Κάτι ξέρει ο Άναντ από δουλειά, έχει ρίξει μπετά αυτός....

Ανώνυμος είπε...

Το να χαρακτηρίζεις ένα λαό από κάτι , είναι στιγνός ρατσισμός και πλέον θα έπρεπε ως παγκόσμιος πρωταθλητής αν έχει κάνει όντως αυτή την δήλωση να είναι πιό προσεκτικός. Είναι σαν να πείς όλους τους Ινδούς ζητιάνους, ή όλους τους Αμερικάνους δολοφόνους ή όλους τους Γερμανούς φασιστοειδή κ.τ.λ. Απλά δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις τα έθνη στο συνολό τους, τόσο απλό είναι !

Ανώνυμος είπε...

Χαλαρώστε λίγο...
Προφανώς και ειπώθηκε με χιουμοριστική διάθεση όπως εμείς λέμε: Σκωτσέζος, κάνω τον Κινέζο κλπ.
Ας προβληματιζόμαστε καλύτερα για το ότι καταντήσαμε ανέκδοτο...

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ο Αναντ εχει ισχυρους δεσμους με την Γερμανια τοσο μεσα απο την ομαδα του την Baden-Baden,οσο και απο το τουρνουα του Mainz.Mαλιστα οπως ανεφερε και ο ιδιος σε προσφατες δηλωσεις του καποια μελη της ομαδας ηταν μαζι του στην Βουλγαρια κατα την διαρκεια του ματς.
Εγω προσωπικα πιστευω οτι το ειπε,και,δεδομενου του χαρακτηρα του,το περιστατικο αποδεικνυει το ποσο κακη γνωμη υπαρχει αυτη την στιγμη στην Γερμανια για την Ελλαδα.Διαισθανομαι οτι το να κανεις ενα ευφυολογημα εναντιον των "τεμπεληδων Ελληνων" στην Γερμανια, θα πρεπει να ειναι το ιδιο απενοχοποιημενο οσο το να εκανες ενα παρομοιο αστειο εις βαρος των Ποντιων η των Ξανθιων σε μια νεοελληνικη παρεα.
Που να φανταστει οτι υπαρχει μια περιεργη υποκατηγορια που δηλωνουν σκακιστες και διαβαζουν ξενα sites o ανθρωπος;
ΥΓ: Γατε καλου-κακου δεν την σβηνεις την χθεσινη συζητηση για την Βισσυ;

Vlassis είπε...

Προφανώς είναι το αστείο του μήνα στη Γερμανία...
Και μεις χρησιμοποιούμε αντίστοιχα...
"Καλά...Γερμανός είσαι και θα κλείσεις διακοπές 6 μήνες πριν..."
επίσης...
" κορόιδο είσαι να δουλέψεις? Μόνο οι γερμανοί και τα ρολόγια δουλεύουν συνέχεια..."
Επίσης οι γερμανοί είναι ερωτευμένοι με τη γερμανική ποιότητα πχ. στα αυτοκίνητα,Οpel, Mercedes, Audi... αντίθετα ο έλληνας ο οποίος τα έχει λύσει τα θέματα αυτά, προτιμάει τη γερμανική ποιότητα κατασκευής με ιαπωνέζικο κινητήρα με γαλλική άνεση και ιταλικές αναρτήσεις...
Αυτό που δεν καταφέραμε είναι να τους κάνουμε να δουλέψουνε λιγάκι ομαδικά....
Πιστεύω ότι με τα 500 δις φέσι που θα τους ρίξουμε να το ξανασκεφτούνε και να προσπαθήσουν περισσότερο την επόμενη φορά...
Καλό κουράγιο...

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Αργησαν αλλα μας αποζημιωσαν,συνεντευξη μισης σχεδον ωρας στο http://www.chessvibes.com/reports/i-honestly-thought-he-had-gone-nuts-interview-with-the-world-champion/#more-25260 ,με τον Αναντ να σχολιαζει ολες τις παρτιδες.

Για τους ανυπομονους συνεντευξη του Αναντ στον Βασιλιεβ στο http://others.sport-express.ru/reviews/5631/

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Συνέντευξη του Αναντ σε δυο συνεχειες δημοσιευει η Chessbase
http://chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6346 και http://chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6348

Ο Παγκοσμιος πρωταθλητης μιλα κυριως για τους βοηθους του κρυφους και φανερους.
Απ'οτι φαινεται αναμεσα σ'αυτους που τον βοηθησαν,περα απο την ομαδα που ειχε μαζι του ηταν:

Ο Carlsen ο οποιος προσφερθηκε να βοηθησει για μερικες μερες.Ειδαν μαζι καποια ανοιγματα,αλλα κυριως επαιζαν μαζι blitz,και τον βοηθησε να εξοικειωθει με θεσεις με τις οποιες δεν ενοιωθε ανετα.Ο Αναντ λεει οτι ο Καρλσεν μπορει να παιξει καθε θεση καλα.Οταν εφτασε η ωρα του αποχαιρετισμου,ο Καρλσεν ξεκινησε να βγαζει εναν τυπικο ευγενικο λογο του στυλ:περασα καλα,ηταν πολυ ευχαριστο να δουλευω μαζι σου ,πιστευω οτι θα τα καταφερεις,καλη τυχη κλπ και τον εκλεισε με το:Kαλυτερα να παραλειψουμε τις τυπικουρες.Ο Αναντ εκλεισε την αποστροφη του στον Καρλσεν με την ευχη αν προκριθει ο Νορβηγος για το επομενο ματς να κανουν προπονηση μαζι..

Ενας αλλος που προσφερθηκε να βοηθησει ηταν ο Κασπαροβ στον οποιο εστειλαν καποιες ερωτησεις σε σχεση με τα ανογματα που σκεφτονταν να παιξουν(δηλ.ο Αναντ εμπιστευτηκε στον Κασπαροβ μυστικα της προετοιμασιας του), ο Γκαρυ τα ηλεγξε και 2 μερες μετα τα συζητησαν στο Skype.Στην αρχη ο Νιελσεν μαζεψε καμμια 500αρια ερωτησεις αλλα στο τελος καταφεραν να τις περιορισουν στις 20-30.
Το ενδιαφερον με τον Γκαρυ, οπως λεει ο Αναντ, ηταν οτι ενοιωθε σαν να τον ειχε αντιπαλο στην σκακιερα.Αν και με καποιον περιεργο τροπο,ο Κασπαροβ καταφερε να μαθει να δειχνει μια διπλωματικοτητα,οταν εβλεπε μια θεση που δεν ειχε κατι να πει και ο Αναντ του εξηγουσε το σκεπτικο τους, μπορουσες να τον ακουσεις να βαριανασαινει απο τα μεγαφωνα.Τον φανταζοταν να φυσα και να ξεφυσα για αλλη μια φορα χιλιαδες χιλιομετρα μακρια."Επιβεβαιωσε πολλα πραγματα,εδωσε το οκ για την Καταλανικη,με βοηθησε να αποκτησω αυτοπεποιθηση.Και σιγουρα ο Γκαρυ ξερει να διαβαζει τους αντιπαλους.Κι αυτο βοηθησε πολυ.Επικοινωνησε μαζι μου κατα την διαρκεια του ματς,μου φεροταν σχεδον σαν προπονητης.Μετα την 8η παρτιδα μου εκανε διαλεξη για τα φιναλε αντιθετων αξιωματικων...πολυ το εκτιμησα".
Ο Αναντ εκλεισε την αναφορα του στον Κασπαροβ με το ποσο απιθανη θα του φαινοταν η ιδεα πριν 1-2 χρονια ν'ανταλλασoυν emoticon sτο Skype.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Ο τελευταιος που επικοινωνησε με τον Αναντ,με δικη του πρωτοβουλια κι αυτος,ηταν ο Κραμνικ κατα την διαρκεια του ματς,ισως λογω των δυο Καταλανικων και του φιναλε της Ελιστα.
"Ο Βλαντιμιρ παθιαστηκε πραγματικα,μου ειπε μαλιστα οτι την μονη φορα που δεν επαιξα τ'ανοιγματα του διαλυθηκα.Βεβαια αυτο οφειλοταν σε δικο μου σφαλμα στην σειρα των κινησεων στην πρωτη παρτιδα,αλλα τ'ανοιγματα του ειναι παντα πολυ καλα.Συμμετειχε πολυ ενεργα κατα την διαρκεια του ματς,μαλιστα πολλες φορες που εγω πηγαινα για υπνο συνεχιζε την αναλυση με τους βοηθους μου.Μας εδωσε μερικες πολυ καλες ιδεες.Δεν μπορω να σκεφτω καποιον πιο ανακουφισμενο απο τον ιδιο οταν σταματησα να παιζω το φιναλε της Ελιστα..."
Τον Αναντ τον βοηθησε ακομη σ'εναν ρολο παρομοιο με του Καρλσεν και ο Ανις Γκιρι.

Ο Αναντ μιλα ακομη και για τους υπολογιστες της μιας και της αλλης πλευρας,και κλεινει με την επισημανση οτι οι ιστοριες του Κασπαροβ για τον αντιπαλο,μπορει να σε βοηθησουν ν'αποφασισεις αναμεσα σε δυο επιλογες πανω στην σκακιερα, κι αυτο ν'αποβει καθοριστικο.

Μοιαζει σαν ο Τοπαλοβ να επαιζε εναντιον ολου του κοσμου σ'αυτο το ματς.Φαινεται οτι η αναμνηση της Ελιστα ειναι εντονη ακομα..