Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Κίνηση ματ από δύο γκρανμέτρ


Πώς βλέπει την αναμέτρηση Ιλιουμζίνοβ - Κάρποβ για την προεδρία της FIDE ο συντάκτης της εφημερίδας ΝΕΑ Περικλής Δημητρηλόπουλος στο φύλλο της Παρασκευής 28 Μαΐου 2010 (αποσπάσματα):

Κάποτε έδιναν επικές µάχες σκυµµένοι πάνω από µια σκακιέρα. Σήµερα, ο Ανατόλι Κάρποφ και ο Γκάρι Κασπάροφ ενώνουν τις δυνάµεις τους απέναντι στον (τουλάχιστον) εκκεντρικό πρόεδρο της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας Σκακιού και στο Κρεµλίνο για να αποκαταστήσουν τη χαµένη τιµή του αγαπηµένου τους αθλήµατος.

Οι δύο ζωντανοί µύθοι του σκακιού δεν ήταν αντίπαλοι µόνο στα τουρνουά. Ο Κασπάροφ, ο οποίος εγκατέλειψε το επαγγελµατικό σκάκι πριν από πέντε χρόνια, δεν ήταν ποτέ συµπαθής στο σοβιετικό καθεστώς και σήµερα είναι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του Βλαντίµιρ Πούτιν. Αντίθετα, ο Κάρποφ ήταν ένα από τα αγαπηµένα παιδιά του Κρεµλίνου επί σοβιετικής εποχής και σήµερα οι σχέσεις του µε την πολιτική είναι ανύπαρκτες. Αυτό που τους ενώνει, όµως, είναι η αγάπη τους για το άθληµα που τους χάρισε παγκόσµια φήµη και η πεποίθηση ότι στα χέρια του σηµερινού προέδρου της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας, γνωστής µε το γαλλικό ακρωνύµιο FΙDΕ, το σκάκι έχει χάσει τη λάµψη που γνώρισε στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Ολόκληρο το άρθρο:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4576778

32 σχόλια:

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτε επί της ουσίας (έχουν άλλωστε ήδη ειπωθεί και θα ειπωθούν ακόμη τόσα πολλά…) αλλά αυτό το κλισέ : ‘Κίνηση ματ’ έχουν πραγματικά ‘πονέσει’ τα αυτιά και τα ματάκια μας να το ακούμε και να το βλέπουμε. Από τακτικές ποδοσφαίρου, έως πολιτικές κινήσεις και .. δε συμμαζεύεται. Μα γιατί βρε παιδί μου δεν λένε τίποτε άλλο? ‘Κινηση πατ’ ή ‘κίνηση πατάτ’ ας πούμε. Άλλα ωραία εξωσκακιστικά κλισέ: σε σταυρόλεξα Πατ: η’ ισοπαλία’ στο σκακι, Ταλ :Ρώσος (?!) (Ημισωστό, Λετονός ρωσικής καταγωγής ήταν βέβαια) σκακιστής .Καλά τον Ταλ μιλάμε τον ξέρουν όλοι οι συνταξιούχοι σταυρολεξιστές ακόμη και όσοι δεν ξέρουν να τα ‘στήνουν’.
Ξέρεις το Ναπολεόντειο? …Κλασική ερώτηση ‘αδαούς’ όταν μαθαίνει ότι ο ‘περίεργος’ απέναντι του παίζει σκάκι. Σε πόσες κινήσεις μπορείς να με ‘βγάλεις’ ματ? Κλασική ερώτηση νο 2 ‘αδαούς’ όταν μαθαίνει ότι ο ‘περίεργος’ απέναντι του παίζει σκάκι.
Κάνα άλλο? Ας κάνουμε μια ‘συλλογούλα’…

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ Ριζόπουλος

οταν οι ιδιοι που λες :), συνηθως
σε καποια καφετερια ζητανε σκακι να παιξουνε, αλλα μολις τους φερνει τη σκακιερα (αυτη με το ταβλι απο πισω ντε !) ο/η σερβιτορος διαπιστωνουν
εντρομοι οτι " λειπουν απο μεσα τα πούλια " ...
Ειναι τετοιες στιγμες, που αν τυχει να'σαι διπλα και το ακουσεις, ανηφοράει μεσα απo τα σωθικα σου ολάκερα ενα ...
" ειναι ομως παρων ο αυγερινος ! "

Nikos είπε...

1. "Ξέρεις σκάκι?.... ααα πρέπει να έχεις πολύ μυαλό"
2. "Έπαιζα και γω μικρός, αλλά... το παράτησα"
3. "Άμα μείνει ο βασιλιάς μόνος του, στις πόσες κινήσεις είναι πατ? στις 20 νομίζω έ"
4. Άσε που σε όλες τις ταινίες ο πρωταγωνιστής πάντα κάνει ματ σε μία και πάντα ο άλλος είναι παιχταράς.
5. Άσε το καλύτερο είναι που ξεκινάνε με διπλή κίνηση, π.χ. 1.ε3 και γ3 και μάλιστα σου την λένε κιόλας "Ααα έχουν αλλάξει οι κανονισμοί, εγώ ξέρω τους παλιούς"

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Πρόταση: Να γράψουμε κάτι για τα σκακιστικά στερεότυπα, εντός και εκτός σκακιέρας. Π.χ. ότι δεν ξέρουν το ροκέ, ότι δεν μπορείς να βγάλεις και δεύτερη βασίλισσα αν δεν έχεις χάσει την προηγούμενη, ότι "τρώγεται" ο βασιλιάς, ότι πρέπει να πεις "ρεν" ή και "τουρ", ότι όλοι ξέρουν τον Κασπάροβ και κανέναν άλλον (πλην του Ταλ, φυσικά!), κτλ. Τι άλλο;

chess anwnymous είπε...

Το ότι όταν μία γυναίκα σε γουστάρει στάνταρ θα σου πει , ααα θέλω πολύ να με μάθεις σκάκι : )άσχετα αν στην συνέχεια θα συνεχιστεί στο πάλι με αυτό ασχολήσε ; : )

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Εγώ πάντως, δε χρειάστηκε να μάθω σκάκι στην γυναίκα μου... :P

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

Ένα άλλο στερεότυπο είναι ότι όλοι έχουν ένα φίλο ή ξάδερφο ή γνωστό που ήταν πρωταθλητής Ελλάδας! Όταν τους ρωτάς το όνομά του είτε δε το θυμούνται είτε σου λένε κάποιο όνομα που δεν έχεις ξανακούσει ποτέ... :-)

Επίσης ορισμένοι πιο τολμηροί σου λένε ότι έπαιζαν μικροί, ήταν πολύ καλοί και είχαν βγει και πρωταθλητές στην πολυκατοικία τους αλλά μετά το παράτησαν...

Όσο για τη δική μου γυναίκα ακόμη μου το κρατάει (εδώ και 15 χρόνια) ότι όταν μου πρότεινε να παίξουμε παρτίδα της απάντησα ότι μια παρτίδα μαζί της δε θα είχε κανένα ενδιαφέρον ούτε για μένα ούτε για εκείνη... :-)

Και μια ωραία ιστορία που μου είχε διηγηθεί ο Γιάννης Νικολαΐδης και είχα δημοσιεύσει και στο "Σκάκι για Όλους":

Όταν ήταν στο στρατό, στο ΚΨΜ της μονάδας του κάποιος "παλιός" του πρότεινε να παίξουν τάβλι. Ο "παλιός" κόμπαζε για τις ικανότητές του στο τάβλι έτσι όταν ο Γιάννης τον κοπάνησε (γιατί είναι εξαιρετικός και σε αυτό, το έχω διαπιστώσει ο ίδιος στην Ικαρία :-) ) ο "παλιός" θύμωσε και σκέφτηκε να ζορίσει το "νέο" ανεβάζοντας το επίπεδο και αντί για ένα ημι-τεχνικό παιχνίδι να παίξουν ένα καθαρά τεχνικό όπου η τύχη του άσχετου νέου δε θα έπαιζε ρόλο. Έτσι του πρότεινε να παίξουν σκάκι... Δεν είχε φυσικά ιδέα ποιόν είχε απέναντί του. Το αποτέλεσμα ήταν βέβαια το αναμενόμενο... Ο "παλιός" τρελάθηκε που δεν έκοψε ούτε νούλα σε τόσες παρτίδες, θύμωσε και ηρέμησε μόνο όταν ο Γιάννης του αποκάλυψε την ιδιότητά του... :-)

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Καλά, κι εγώ που είμαι μαζέτας δεν μου πήρε πολλή ώρα να κοπανίσω τον δόκιμο που έδινε τα "ελεύθερος υπηρεσίας", αλλά ακόμα μου τα χρωστάει...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θυμάμαι είχα γνωρίσει κάποιον που όταν έμαθε πως παίζω σκάκι είπε θα σε κερδίσω εύκολα -έχω πάρει κύπελλο μικρός.
Φυσικά όταν παίξαμε στις 10-15 κινήσεις είχα κερδισμένη θέση-ήταν αρχάριος με κύπελλο...

Ανώνυμος είπε...

Επειδή βρήκαν ευκαιρία οι γραμμένοι σε σύλλογο να πενευτούν για τις δυνατότητες που έχουν απέναντι σε άσχετους , καλό θα ήταν να υπήρχαν μαρτυρίες και ανθρώπων club players που γεμάτοι αυτοπεποίθηση έχασαν από καφενειακούς παίκτες : )

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν αυτός ο άσχετος με κύπελλο πέρασε από κάποιες προπονήσεις στο σύλλογο μου βελτιώθηκε κάπως (έγινε πχ 1200) και δεν θυμάμαι αν όταν κοιμόμουν κατάφερε να φέρει 1 νίκη ή (και) 1 ισοπαλία στα 10δες games που παίξαμε.(είχα ύπνο βαρύ και γιαυτό δεν θυμάμαι, χεχε)
Αλλά μέχρι εκεί...μιας και δεν γράφτηκε ποτέ σε σύλλογο...
ΥΓ:Μάθημα 1ον- εκεί έμεινες μαζέτα! :)

SirJohn είπε...

Φέτος, παραλίγο να χάσω σε παρτίδα μπλιτς από έναν τύπο στο Washington Square Park στο Manhattan (η νοτιοδυτική γωνία του πάρκου είναι γνωστή και ως chess corner). Είχα τελείως χαμένη θέση μέχρι που ξαφνικά ο αντίπαλός μου άρχισε να παίζει σαν 1200....

Στη ρεβάνς τον κοπάνησα υποδειγματικά πάντως...:)

trandism είπε...

Εγώ κάποτε στην Ελαφόνησο πριν καμιά δεκαριά χρόνια είχα πέσει πάνω σε κάποιον άγνωστο - έπαιζε και κέρδιζε άνετα τον φίλο του - και του πρότεινα να παίξουμε. Δεν είχε δελτίο, δεν ήξερε τι είναι ΕΛΟ, τίποτα..

Με κοπάνησε στο πρώτο, και για να κερδίσω 3-2 - είπαμε στα 5 - έβαλα κεφάλι κάτω κανονικότατα αν και φυσικά δεν ήξερε θεωρία ο άνθρωπος. Ήταν 1800-1900 εύκολα (δεν ήμουν μεθυσμένος ή κάτι τέτοιο)

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Πολύ ωραία όλα φίλοι μου :-), (με μερικά δε, κρατάω την κοιλιά μου από τα γέλια, ειδικά αυτό του chess anwnymous και του PFREN (καλά εσύ είναι γνωστό ότι το ‘λίγο’ που κουνάς στην γυναίκα σου το χρωστάς ….τυχερέ!) Αλλά αυτό του chess anwnymous ήταν κάτι σαν déjà vue για μένα! Η ‘δικιά’ μου έδειξε ‘ειλικρινές’ ενδιαφέρον για το παίγνιο, σε σημείο που πήγα και αγόρασα ένα βιβλίο για προχωρημένους αρχαρίους (νομίζω του Άβερμπαχ (χωρίς να ειμαι σίγουρος) σε ελληνική μετάφραση) και κάναμε τακτικά μαθήματα. Κάποια στιγμή το βιβλίο ‘μυστηριωδώς’ εξαφανίστηκε (εξυπακούεται ότι κατηγορήθηκα ΕΓΩ γι αυτό)…..Είχαμε περάσει ήδη στο στάδιο που ο chess anwnymous ονομάζει : ‘ …πάλι με αυτό ασχολείσαι ; : )’
Υ.Γ 1 Ελπίζω οι φίλες του μπλογκ να μη μας κατηγορήσουν ως σεξιστές…. (αλήθειες λέμε κορίτσια…:))
Υ.Γ 2 Επίσης ελπίζω ο Γατούλης να μη με κατηγορήσει για τρολλιά ( μιας και εγώ το ξεκίνησα) αλλά όλο Κάρποφ, Κασπάροφ και Κιρσάν…. μπουχτίσαμε βρε αδελφέ ,ας κάνουμε κι ένα χιουμοριστικό διάλειμμα.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή με έχετε μπερδέψει λίγο...
Η λέξη ανώνυμος είναι γερμανική τελικά; Εγώ γιατί τη θεωρούσα ελληνική;
Επίσης, εμείς στην Ελλάδα παίζουμε παρτίδες σκάκι, κι όχι games. Δεν θα επεκταθώ στο θέμα.

Θυμήθηκα κάτι άλλο, τώρα. Κάποιος εδώ μου έκανε την εξής αστεία και γελοία παρατήρηση, περίπου ότι «αντί να μιλάς, καλύτερα να ήσουν ευγνώμων για αυτές τις θαυμάσιες ιστορίες που σου δίνουν εδώ την ευκαιρία να διαβάσεις..».
Ήταν ο Μουτούσης.

Το άφησα ασχολίαστο με τη σκέψη « τι λέει το άτομο!»
Με την ευκαιρία σήμερα που το ξαναθυμήθηκα, και βλέποντας το επίπεδο των διηγήσεων, κουνάω το κεφάλι μου συγκαταβατικά.
Να διευκρινήσω ότι όλες οι διηγήσεις, όπως οι παραπάνω, εμένα μου προκαλούν ευχαρίστηση. Είναι κάτι που έχουν κοινό όλες οι κοινωνικές ομάδες που συγκινούνται με το ίδιο αντικείμενο. Τους συγκινεί και το παραμικρό, όταν σχετίζεται με το ενδιαφέρον τους.

Με τη διαφορά ότι αυτές εδώ, και άλλες παρόμοιες, κανείς δεν θα έβαζε το χέρι στην τσέπη να τις αγοράσει!

Έχετε καταλάβει ήδη πού το πάω;
Ότι οι δικές μου «ιστορίες» είναι από τις «άλλες»! Κι ότι οι «μουτούσηδες» πρέπει να αναπτύξουν ένα είδος όσφρησης και φαντασίας για να μπορέσουν να σκεφτούν ότι κάτι το εξαιρετικά ενδιαφέρον μπορεί να κρύβεται πίσω από μια κοινή Ανωνυμία, κι όχι απαραίτητα μόνο από ανθρώπους τού κύκλου τους.

Μια μικρή μόνο νύξη από μένα: έχει βρεθεί κανείς ποτέ μόνος στο ίδιο δωμάτιο με έναν παγκόσμιο πρωταθλητή;

Γενικά, πόσους κορυφαίους σκακιστές έχετε δει και ζήσει από κοντά ( από πολύ κοντά ); Δεν σας βάζω σε διαγωνισμό, προσοχή! Απλώς ρωτάω. Κι όταν λέω κορυφαίους, εννοώ παγκόσμιους πρωταθλητές. Για τους άλλους, ξέρω ότι οι ευκαιρίες που δίνονται είναι πολλές!

Πάντως, οι επαφές κοινών παικτών με σπουδαίους παίκτες, δεν συνιστούν «ιστορίες άξιες αναφοράς». Εδώ πρέπει να τονίσω, ότι σημασία έχει η επαφή αυτή να έχει πάνω της κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο, είτε κοινωνικού ενδιαφέροντος είτε σκακιστικής αξίας, και ακόμα καλύτερα βέβαια, καί τα δύο!

Αυτά λοιπόν (στο πλαίσιο ενός χαλαρωτικού διαλείμματος) για το ποιός θα έπρεπε να νοιώθει ευγνωμοσύνη σε ποιόν!

Και κάτι τελευταίο. Έχουμε δει συχνά μερικά ντοκυμαντερ με στοιχεία διασήμων καλλιτεχνών, και ανθρώπους τού πολύ στενού τους περιβάλλοντος, όπως πχ, Καζαντζίδης και Αγγελόπουλος. Εμφανίστηκαν κολλητοί τους που ήξεραν «πολλά». Κι όμως, εδώ υπάρχει κάτι που δεν καταφέρνει να ανεβάσει στα ύψη το ενδιαφέρον μας γι' αυτούς: ότι είναι άσχετοι με το κυρίως θέμα! Είναι απλώς οι άνθρωποι που ψάρευαν μαζί τους, που πήγαιναν κυνήγι μαζί τους κλπ.

Από τον μουσικό κόσμο, είναι τελείως ανίδεοι. Είναι καλοί μόνο για να φτιαχτεί ένα ντοκυμαντέρ (και να μας πάρουν τη δραχμή οι παραγωγοί! ).

Μπορείτε τώρα να συνεχίσετε, όσοι θέλετε, να διηγηθείτε ιστοριούλες και ιστορίες, για να τις απολαύσουμε και οι υπόλοιποι.

Gypaetos είπε...

Όποιος κατάλαβε τι είπε ο ποιητής (=ο τελευταίος ανώνυμος) να μου το πει κι εμένα! Δεκτή και επεξήγηση του ιδίου...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ νομίζω ότι ήταν ο Αμερικάνος που δεν κέρδισε τον Sir σε κερδισμένη θέση και πειρακτικέ που τον φωτογράφησαν....:)
Κι όχι μόνο αυτό αλλά είδε πως δεν μπορεί να βγάλει χρήματα από αυτές τις ιστορίες και το έριξε στην φιλοσοφία και στην προσπάθεια βελτίωσης του γραπτού λόγου των συν-σκακιστών

Gypaetos είπε...

Τώρα εξηγούνται όλα, ευχαριστώ!

Ametanoitos είπε...

Δεν θα ξεχάσω ποτέ μου όταν έπαιζα παρτίδες μπλάιντ με τον φίλο μου και συμφοιτητή Γιώργο Τζαμπάζη νλεσα στο αμφιθέατρο της σχολής μας όταν το μάθημα γινόταν βαρετό. Τα βλέμματα των δίπλα ήταν όλα τα λεφτά. Μας έβλεπαν ξαφνικά να γυρνάει ο ένας στον άλλον, να ξεφουρνίζει κάτι αλαμπουρνέζικο (του τύπου "φου επί ζητα έξι") και μετά να κοιτάμε και οι δύο στο άπειρο μέχρι ο άλλος να κάνει το ίδιο και να συνεχίζεται αυτό εναλλάξ. Μάλιστα, όταν εξηγούσαμε το τι κάναμε μας είχαν όλοι για διάνοιες!

Όσο αφορά την ερώτηση του ανώνυμου για τον αν έχουμε βρεθεί στον ίδιο χώρο με παγκόσμιους πρωταθλητές, να απαντήσω πως ναι, έχω δει από κοντα τον Κασπάροφ όταν είχε έρθει στην Πάτρα.

Ανώνυμος είπε...

Πολλές φορές αναφέρεστε ότι οι περισσότεροι μη σκακιστές πιστεύουν ότι όποιος παίζει σκάκι έχει πολύ μυαλό ή είναι διάνοια και αυτό φαίνεται αστείο στους περισσότερους σκακιστές. Θα συμφωνήσω ότι οι περισσότεροι σκακιστές απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν διάνοιες, όμως, πιστεύω ότι το σκάκι καλλιεργεί τον λογικό τρόπο σκέψης και σε εποχές που τα μαθηματικά δεν αποτελούν για όλους βασικό μάθημα για όλους τους αποφοίτους της μέσης εκπαίδευσης, όποιος μπορεί να σκέφτεται λογικά θεωρείται από τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας πολύ ευφυής. Οπότε δε θα έπρεπε να σας φαίνεται παράλογο ότι οι μη σκακιστές σας θεωρούμε πολύ έξυπνους ανθρώπους.

Ametanoitos είπε...

Πάνω σε αυτό το θέμα να θυμήσω την πρόσφατη συνέντευξη του Καρλσεν που απάντησε αφοπλιστικά στην ερώτηση για την σύνδεση ευφυίας και σκακιού παραθέτωντας το παράδειγμα του Ναν. Μάλιστα εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο πιο ευφυής είσαι, τοσο λιγότερο πιθανό είναι να φτάσεις στην κορυφή.

Γενικότερα το θέμα του τι είναι ευφυία, πως μετράτε αυτή και πως (και αν) καλλιεργείται είναι μεγάλο και ενδιαφέρον. Αυτό που γνωρίζω από τον εαυτό μου ΄και τουσ φίλους μου σκακιστές είναι ότι όντως προσπαθούμε να φέρουμε τα προσλαμβανόμενα από το περιβάλλον στα μέτρα μας, εκεί που τα αντιλαμβανόμαστε καλά, όπως κάνουμε και με τις κινήσεις μας στο σκάκι. Έτσι απκτούμε μια, κατά κάποιον τρόπο, συνεπή αντιμετώπιση στην συμπεριφορά μας που μοιάζει πιο λογική και κατά συνέπεια ευφυής.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Συνεντευξη Μακροπουλου στο http://www.vz.ru/sport/2010/6/1/407249.html

Υποστηριζει οτι ο Καρποβ χρησιμοποιειται σαν Δουρειος Ιππος για ν'αλωθει η FIDE απο τις μεγαλες δυτικες συνομοσπονδιες,που ειναι δυσαρεστημενες απο το συστημα "Μια ψηφος ανα κρατος" και αποσκοπουν στο να ενισχυσουν τον δικο τους ρολο στην σκακιστικη ομοσπονδια.Λεει ακομα οτι την διαχειρηση της προεκλογικης εκστρατειας την εχει ο Κασπαροβ που ενδιαφερεται περισσοτερο για την εξουσια στην Ρωσια.Τελος ανακοινωσε οτι θα υπαρξει και τριτος υποψηφιος,για την Προεδρια, Ευρωπαιος αλλα οχι Ρωσος..

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Παντως αυτη την Αμερικανια δεν πιστευω να την σκεφτηκε ο Γκαρυ..

Σε μια διαφημιστικης εμπνευσης παρεμβαση, δεκαδες νεαρα ατομα μαζευτηκαν εξω απο το "Κεντρικο Σκακιστικο σπιτι" στην Μοσχα (επικεντρο της συγκρουσης Dvorkovic-Bach) για να εκφρασουν την υποστηριξη τους στον πρωην Παγκοσμιο πρωταθλητη φορωντας ομοιομορφα μπλουζακια(φυσικα κοκκινου χρωματος) με το λογοτυπο Karpov στα Αγγλικα στην πλατη.
Δειτε τις φωτογραφιες εδω:

http://www.argumenti.ru/society/2010/06/62878/

Παντως αρκετοι κρατανε την σκακιερα σωστα..

Ανώνυμος είπε...

Σωστά.. μπορεί να πέσει έτσι η αξία της αγορασμένης ψήφου των χωρών της λατινικής αμερικής και της αφρικής...κρίμα θά'ναι

Ανώνυμος είπε...

Ο νότιος «λατινικός» πόλος τι γνώμη έχει άραγε;

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Καρποβ και Κασπαροβ συνεχιζουν να περιοδευουν στην Ν.Αμερικη,και προχθες εδωσαν ενα σιμουλτανε στο Περου,με αντιπαλους παιδια 12-13 χρονων επιλεγμενα απο την τοπικη σκακιστικη ομοσπονδια.Ο Καρποβ πηγε εκει,πηγε εκει απο την Αβανα οπου παραβρεθηκε στην τελετη ληξης του Capablanca memorial,στην οποια ηταν και ο Κιρσαν.Μαλιστα το επισημο site της Fide δημοσιευσε φωτογραφια με τους δυο αντιπαλους να περπατανε πλαϊ-πλαϊ και τον Κιρσαν να χαμογελαει στον φακο.Εξαιρετικη δουλεια!

http://www.fide.com/component/content/article
/1-fide-news/4588-fide-presidents-visit-to-havana-cuba.html

Υποθετω οτι οταν ο Κιρσαν λεει πως δουλευει 16-18 ωρες την μερα,θα συνυπολογιζει και τις ωρες πτησης καθως επρεπε να επιστρεψει στην Ευρωπη και στην Αρμενια για την τελετη εναρξης του 4ου γυναικειου grand prix που εγινε χθες.

Στο μεταξυ οταν δεν μοιραζει χρηματα(εχει ηδη υποσχεθει πως θα χρηματοδοτησει τα επαθλα για 10 ετησια τουρνουα 100.000 $ που θα γινουν εκ περιτροπης στις χωρες της ΝΑ Ασιας και θα εχουν το ονομα του Καμπομανες,ενω αλλα 500.000 $ δολλαρια θα πανε σε διαστημα 5 χρονων σε 2 τουρνουα που θα γινονται σε Λατινικη Αμερικη και Καραϊβικη,απο την Ελλαδα δεν προβλεπεται να ερθει καμμια βολτα;) κανει δηλωσεις:

Μιλωντας για τα σιμουλτανε που δινουν ο Καρποβ και ο Κασπαροβ στην Λατινικη Αμερικη ειπε:

"Καλωσοριζω την πρωτοβουλια των διασημων Πρωταθλητων..Ελπιζω να μην χρειαζεται οι συμμετεχοντες να πληρωνουν καποιο παραβολο,και ετσι να βοηθησουν τα σιμουλτανε να βρεθουν τα πιο ταλαντουχα παιδια,και να μπορεσουν μετα αυτα να παιξουν στα 2 τουρνουα που διοργανωνει η FIDE...Θελω να ευχαριστησω τους κορυφαιους αυτους σκακιστες που συμμετεχουν σ'αυτες τις δραστηριοτητες.Η FIDE παιρνει πολλα αιτηματα απο διαφορα μερη του κοσμου για να βοηθησει στην οργανωση τετοιων εκδηλωσεων καθως πολλοι ανθρωποι σε διαφορες χωρες θα ηταν χαρουμενοι να συναντηθουν με τα ινδαλματα τους.Δεν εχουμε αμφιβολια οτι η πρωτοβουλια των Κ-Κ,για την προωθηση του αθληματος θα ειναι μακροχρονια και θα κρατησει τουλαχιστον 4 χρονια!!(Τα θαυμαστικα το εβαλα εγω δεν μπορεσα να κρατηθω)...Αν ειναι απαραιτητο,ειμαι ετοιμος να βοηθησω στην χρηματοδοτηση ταξιδιων που θα βοηθουσαν στην Παγκοσμια διαδοση του σκακιου"

και το αρθρο του http://www.e3e5.com/(24/6/10) κλεινει με την παρατηρηση του σχολιαστη πως δεν υπαρχει αμφιβολια οτι η συνεργασια των 3 Κ(και με το τριτο Κ δεν εννοει τον Καρλσεν) θα βοηθησει πολυ στην αναπτυξη του παιχνιδιου..

Ανώνυμος είπε...

Alles 5 xwres anakoinwsan oti yposthrizoun Ilioumtzinov, Afghanistan, Bahrain, Jordan, Mongolia, Vietnam kai eftase tis 45 synolika http://www.onefide.com/supporters/

Ανώνυμος είπε...

Ουφφ! Τωρα που προστεθηκε και η Μογγολια στους 'υποστηρικτες' υσηχασαμε!!

Ανώνυμος είπε...

Ειναι αυτο που λενε στο καφενειο : 'Το ξερουν ολοι,ακομη και οι Μογγολοι' ?

Ανώνυμος είπε...

Σε περίεργα καφενεία συχνάζετε, υποψιάζομαι και σε ποια.

Στο δικό μου λένε "Μιλάνε όλοι, μιλάν κι οι κώλοι"

Γλωσσολόγος είπε...

Οι Καλμούχοι είναι λαός μογγολικής καταγωγής. Han σημαίνει "βασιλιάς" , όπως ο Τζέκινσ χαν και ο Κιρσ χαν. Δεν είναι αστείο. αυτή είναι η ετυμολογία της λέξης.

Ανώνυμος είπε...

Polles mpixtes apo Ilioumtzinov gia tous K-K edw http://www.onefide.com/2010/06/24/kirsan-supports-new-chess-projects/

“I welcome the initiative of these famous champions and I presume they shall perform these activities on a voluntary and non-profit basis. I hope that they will accept my proposal and that they will be active for the whole period of the next 4 years. Today all of us should prove that whatever we are promising is not only for the elections.”