Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Βασιλιάδες, Βουδισμός και Βαναυσότητα



Ο Κιρσάν Ιλιουμτζίνοβ, που παθιάζεται με το σκάκι και θεωρεί φίλους του τον Δαλάι Λάμα και τον Τσακ Νόρις, ισχυρίζεται ότι τον απήγαγαν εξωγήινοι. Υπάρχει όμως και μια πιο σκοτεινή πλευρά.

Κάτω από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο, ένα παχουλό αγόρι, ανασηκώνει τον πύργο και τον μετακινεί ένα τετράγωνο μπροστά, στην τεράστια μαρμάρινη σκακιέρα, που είναι σκαλισμένη στην κεντρική πλατεία της Ελίστα. Ένας ψίθυρος διατρέχει το συγκεντρωμένο πλήθος. Ο μόνος που δεν συμμετέχει στον πάνδημο αποτροπιασμό είναι ο Λένιν, ο οποίος συνεχίζει στωικά να επιβλέπει την πλατεία από το βάθρο του. "Ανόητε" φωνάζουν μαζί τρεις άνδρες διαφορετικής ηλικίας. Πράγματι σε δευτερόλεπτα ο πύργος βγαίνει εκτός μάχης από ένα αντίπαλο πιόνι, και το παιχνίδι είναι χαμένο. Το αγοράκι απομακρύνεται ταπεινωμένο και ένα άλλο που φοράει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα παίρνει την θέση του για να παίξει με τον νικητή.

Το σκάκι το συναντάς παντού στην Καλμουχία, η οποία είναι ένα άνυδρο ερημωμένο κομμάτι στέπας στο μέγεθος της Σκωτίας -στην Ρώσικη ακτή της Κασπίας. Αυτό οφείλεται κυρίως στον Κιρσάν Ιλιουμτζίνοβ, έναν εκκεντρικό εκατομμυριούχο που του αρέσουν τα κομψά κοστούμια και τα γρήγορα αυτοκίνητα, ο οποίος διοικεί την απομονωμένη δημοκρατία σχεδόν 15 χρόνια (το άρθρο είναι γραμμένο το 2007, στΜ). Και από τότε που ο Ιλιουμτζίνοβ πρόσθεσε την προεδρία της FIDE στα αξιώματά του, ο πρώην πρωταθλητής των σχολείων μεταμόρφωσε την επικράτειά του σε σκακιστική Μέκκα.

Παρόλη τη φτώχεια και την ανεργία στη Δημοκρατία της Καλμουχίας, 50 εκατομμύρια δολάρια βρέθηκαν για να κτιστεί το οικοδομικό συγκρότημα "Σκακιστική Πόλη" στα περίχωρα της Ελίστα, και το σκάκι σαν μάθημα είναι υποχρεωτικό για κάθε παιδί πάνω από τα έξι σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Αλλά πέρσι (το 2006) κατάφερε να εκπληρώσει το μεγάλο του όνειρο. Ο Βεσελίν Τοπάλοβ, πρωταθλητής της FIDE, και ο Βλαντιμίρ Κράμνικ, βρέθηκαν αντιμέτωποι σ'ένα ματς που έδωσε τέλος στο σχίσμα στο Παγκόσμιο σκάκι και ανέδειξε έναν αναμφισβήτητο Πρωταθλητή για πρώτη φορά απο το 1993, την χρονιά που ο Ιλιουμτζίνοβ πήρε την εξουσία. Η αναμέτρηση έγινε στην Ελίστα, αν και, δυστυχώς, η "Σκακιστική Πόλη" δεν ήταν κατάλληλη και ένα νέο συγκρότημα έπρεπε να κτιστεί.

Αν και τα σπίτια είναι σε κακή κατάσταση, η Ελίστα είναι ευχάριστη πόλη, γεμάτη μονοκατοικίες και πενταόροφες πολυκατοικίες από την εποχή του Κρούτσεφ,τα παράθυρα καλυμμένα με αλουμινόχαρτο για προστασία απο τον δυνατό ήλιο. Αλλά έξω από την πρωτεύουσα η ζωή είναι σκληρή. Τα αγροκτήματα είναι ακόμα και τώρα η κύρια πηγή εισοδήματος αν και είναι πολύ δύσκολο να εκθρέψεις ζωντανά σε σχεδόν ερημικό περιβάλλον. Τα εισοδήματα μπορεί και να πέσουν σε 50$ ανά μήνα και η ανεργία είναι εκτός ελέγχου.

Τον Ιλιουμτζίνοβ δεν τον αγγίζουν τα οικονομικά προβλήματα. Στο αγριοχορτιασμένο αεροδρόμιο της Ελίστα τα μόνα αεροπλάνα είναι το προεδρικό τζετ και ένα σκουριασμένο YAK-40, με τριανταδύο θέσεις που καταφέρνει ακόμη και τώρα να φτάνει στην Μόσχα τρεις φορές την εβδομάδα.

Έκανε τα λεφτά του κάτω από σκοτεινές συνθήκες τα άγρια πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90, και φαίνεται να έγινε πλουσιότερος απο τότε που είναι επικεφαλής της Καλμουχίας. Ηγέτες της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι ο επιπλέον πλούτος είναι αποτέλεσμα απάτης, με τις εταιρίες που επωφελούνταν από το καθεστώς "φορολογικού παραδείσου" την δεκαετία του '90, να καταθέτουν τον οβολό τους στον προσωπικό λογαριασμό του Κιρσάν. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Ο Καλμούχος πρόεδρος εμπιστεύεται τις προβλέψεις μιας ηλικιωμένης Βουλγάρας μέντιουμ, της Vanga (έχει πια πεθάνει, ο Ιλιουμτζίνοβ επισκέπτεται τον τάφο της, στΜ), που φέρεται να έχει προβλέψει και τις δύο θητείες του. Ανάμεσα στους φίλους του συγκαταλέγει τον Δαλάι Λάμα, τον Τσάκ Νόρις και τον Σαντάμ Χουσεϊν με τον οποίο συναντήθηκε αρκετές φορές σε μια προσπάθεια να διοργανώσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Βαγδάτη.

Το προεδρικό γραφείο καθόρισε τρία διαφορετικά ραντεβού για συνέντευξη, αλλά, την τελευταία στιγμή τα ακύρωσε και τα τρία. Για παρηγοριά μού χάρισαν ένα αντίγραφο της αυτοβιογραφίας του, γραμμένης στα 1998, με τον τίτλο "Το Προεδρικό στέμμα με τ' αγκάθια" ένα περιέργο μείγμα ψευτοφιλοσοφίας και συνειρμικών αναμνήσεων. Ένα κεφάλαιο επιγράφεται "Χωρίς εμένα ο λαός είναι ανολοκλήρωτος" ενώ ένα άλλο με το χαριτωμένο "Χρειάζονται μόνο 2 εβδομάδες για να σκοτώσεις κάποιον".

Από τους πιο περιέργους ισχυρισμούς του Ιλιουμτζίνοβ, είναι η επιμονή του ότι απήχθη από εξωγήινους τον Σεπτέμβρη του '97. "Με πήραν από το διαμέρισμά μου στην Μόσχα στο διαστημόπλοιό τους" αφηγήθηκε σε μια πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη. "Με πήγαν σε κάποιο αστέρι. Τους παρακάλεσα να με γυρίσουν πίσω γιατί την επόμενη μέρα έπρεπε να ταξιδέψω στην Καλμουχία και στην Ουκρανία, και μου απάντησαν να μην στενοχωριέμαι γιατί έχω πολύ χρόνο". Δεν συμφωνεί με την ιδέα ότι τέτοιοι ισχυρισμοί τον κάνουν να μοιάζει με σκακιέρα που της λείπουν κομμάτια. "Δεν είμαι τρελός. Στις ΗΠΑ πάνω από 4.000 άτομα τον χρόνο έχουν τέτοιου είδους εμπειρίες. Το λένε οι επίσημες στατιστικές".

Οι έχοντες Καλμουχική καταγωγή είναι λίγο πάνω από τον μισό πληθυσμό της Καλμουχίας που φτάνει τις 300.000. Ο μογγολικής καταγωγής λαός ξεκίνησε από την σημερινή δυτική Κίνα και εγκαταστάθηκε στην χώρα πριν 400 χρόνια περίπου. Είναι παραδοσιακά Βουδιστές. Οι Καλμούχοι δεν πέρασαν εύκολα χρόνια τον καιρό της Σοβιετικής Ένωσης. Την δεκαετία του ΄30 καταστράφηκαν όλοι οι Βουδιστικοί ναοί, και όλος ο Καλμουχικός πληθυσμός μεταφέρθηκε σε μακρινά σημεία της Σιβηρίας το '43, εξαιτίας πιθανολογούμενης συνεργασίας με τους Γερμανούς, με τον ίδιο τρόπο που οι Τσετσένοι και οι Γερμανοί του Βόλγα στάλθηκαν στο Καζακστάν.

Σε μια σκοτεινή σελίδα της Ρώσικης πολεμικής προσπάθειας που δεν βλέπει συχνά το φως της δημοσιότητας στις συζητήσεις για τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, κάπου 10.000 στρατιώτες στάλθηκαν στην Καλμουχία. Κι ένα κρύο πρωινό του Δεκέμβρη, οι καλμουχικές οικογένειες ξεσπιτώθηκαν και επιβιβάστηκαν σε βαγόνια ζώων. Οι περισσότεροι άνδρες πολεμούσαν στο μέτωπο, κι έτσι τα θύματα ήταν κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι. Το ταξίδι κράτησε 3 βδομάδες και στην διάρκειά του, μαζί με τους πρώτους δύσκολους μήνες στην εξορία χάθηκε το 40% του πληθυσμού, λέει ο ιστορικός Βλ. Ουμπουσάγιεφ. "Υπήρχε ένα ειδικό βαγόνι στο τέλος του συρμού όπου στοίβαζαν τους νεκρούς του ταξιδιού" .

Το 1957 με την φιλελευθεροποίηση του Kρούτσεφ, οι Καλμούχοι επέστρεψαν στην γη τους, αλλά τα χρόνια της εξορίας στοίχησαν στην γλώσσα και τις παραδόσεις τους. Λίγοι άνθρωποι κάτω από τα πενήντα μιλάν καλά τα Καλμουχικά, μια γλώσσα που μοιάζει με τα Μογγολικά.

Ο Βουδισμός ωστόσο διανύει μιά αναζωογονητική περίοδο μετά την πτώση της Σοβ.Ένωσης, με νέους ναούς να ξεπηδούν κάθε χρόνο και τον Δαλάι Λάμα να επισκέπτεται τρεις φορές τη χώρα. Ο πιο εντυπωσιακός είναι ο Χρυσός Ναός στο κέντρο της Ελίστα, μια κρεμ και άσπρη κατασκευή τεραστίων διαστάσεων,ο μεγαλύτερος Βουδιστικός ναός της Ευρώπης. Δόθηκε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2005, αλλά το εσωτερικό του διακοσμείται ακόμα από μια ομάδα Θιβετιανών ζωγράφων-ταξιδευτών, μια ευχάριστη διαδικασία που θυμίζει μεσαίωνα και μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί. "Πριν το 1917 υπήρχε ισχυρή παράδοση Βουδισμού εδώ, αλλά οι κομμουνιστές την κατέστρεψαν" λέει ο Τουπτέν Σάτυ, ένας από τους Θιβετιανούς μοναχούς. "Είμαστε εδώ για να την αναβιώσουμε".

Στον τελευταίο όροφο, μια μεγάλη πολυτελής σουίτα περιμένει την επιστροφή του Δαλάι Λάμα που θα ευλογήσει το ναό. Κανείς άλλος δεν μπορεί να μείνει στην αυτοκρατορική κατοικία, αλλά ως τώρα ο Ιλιουμτζίνοβ δεν κατάφερε να πετύχει την επιστροφή του. Οι Ρώσικες αρχές είναι απρόθυμες να του χορηγήσουν βίζα καθώς φοβούνται ότι αυτό μπορεί να βλάψει τις σχέσεις τους με τους Κινέζους που έχουν βελτιωθεί.

Φωτογραφίες του Κιρσάν με τον Δαλάι Λάμα βλέπεις συνέχεια στην Ελίστα, μοιάζει σαν ο Καλμούχος ηγέτης να θέλει ν΄αυξήσει την αξιοπιστία του ανάμεσα στους Βουδιστές. Στην ουσία το πορτραίτο του είναι παντού. Εδώ ποζάρει με τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο Β', πιο πέρα τον βλέπεις μαζί με τον Πούτιν. Μέχρι που κατάφερε να τρυπώσει και σ' ένα έκθεμα με αντιλόπες στο τοπικό μουσείο.

Πολλοί Καλμούχοι μοιάζουν ευχαριστημένοι απο την προεδρία του. "Ο Κιρσάν δουλεύει όσο τρεις άνθρωποι και είναι εξαιρετικό υπόδειγμα για τα παιδιά μας" λέει ο Ανατόλι Σαμάκοφ, δάσκαλος στο σκακιστικό σχολείο για τα χαρισματικά παιδιά ενώ οι μαθητές του μελετούν σιωπηλά πάνω στις σκακιέρες τους και κάτω από το πορτραίτο του ηγέτη τους. "Πιστεύω ότι είναι θεόσταλτος" συμφωνεί ο Σανάλ Σαβάλιγιεφ, εκδότης τοπικής εφημερίδας και πρόεδρος της Καλμουχιανής Ένωσης Δημοσιογράφων. Είναι εξαιρετικά έξυπνος και έκανε την Καλμουχία αναγνωρίσιμη σε όλο τον κόσμο. Είμαστε πολύ περήφανοι που τον έχουμε πρόεδρο".

Η αποδοχή δεν είναι ομόφωνη. "Είναι παθολογικός ψεύτης, με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα" λέει ο Σεμιόν Ατέγιεφ πρόεδρος του Καλμουχιανού γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. "Μετά απο 14 χρόνια με τον Κιρσάν στην εξουσία, είμαστε ακόμα μιά από τις φτωχότερες περιοχές της Ρωσίας. Έχουμε έναν Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης που είναι και υπεύθυνος για την διοργάνωση σκακστικών αγώνων. Δεν έχουμε καμία ανάπτυξη γιατί είναι συνέχεια απασχολημένος με τα τουρνουά".

Πολλοί είναι αυτοί που υπονοούν ότι υπάρχει και μια πιο σκοτεινή πλευρά του ιδιόρυθμου Καλμούχου ηγέτη . Πριν εννιά χρόνια η Λάρισα Γιούντινα, εκδότρια της Sovietskaya Kalmykia Sevodnya, τοπικής αντιπολιτευτικής εφημερίδας, βρέθηκε δολοφονημένη. "Μου είχε πει ότι είχε βρει αδιάσειστες αποδείξεις για την ανάμειξη του Κιρσάν σε μεγάλη απάτη" λέει ο Βαλερί Μπαντμάγιεφ, ο σημερινός εκδότης. "Λίγες μέρες μετά ήταν νεκρή". Δυό πρώην αξιωματούχοι του Ιλιουμτζίνοβ καταδικάστηκαν για τον φόνο αλλά ο Πρόεδρος δεν παρασύρθηκε στην πτώση τους.

Όταν ο Πούτιν κατάργησε τις εκλογές για τους τοπικούς κυβερνήτες, την επομένη της πολιορκίας του σχολείου στο Μπεσλάν, αναλυτές ήλπιζαν ότι ένα πιθανό θετικό αποτέλεσμα θα ήταν ότι οι ανεξέλεγκτοι τοπικοί κυβερνήτες δεν θα μπορούν να χειραγωγούν τις τοπικές εκλογές και να διατηρούν έτσι την εξουσία.

"Το 2004 μέσα σ' ένα μήνα μαζέψαμε 74.000 υπογραφές ενάντια στον Ιλιουμτζίνοβ" συνεχίζει ο Μπαντμάγιεφ. Αναμενόμενο ήταν πως ο Κιρσάν θα ήταν ένα από τα πρώτα θύματα του νέου νόμου. Αλλά το 2005 ο Ρώσος Πρόεδρος ήρθε στην Ελίστα και ανανέωσε την θητεία του Κιρσάν ως το 2010. "Η αντιπολίτευση περνάει δύσκολους καιρούς εδώ, όπως και στην υπόλοιπη Ρωσία. Δεν ελπίζουμε ν' απαλλαγούμε απο τον Ιλιουμτζίνοβ, όσο ο Πούτιν έχει την εξουσία" κλείνει ο Μπαντμάγιεφ. Μπορούν ωστόσο να προσεύχονται να τον ξαναπάρουν οι εξωγήινοι, και αυτή την φορά να μην τον επιστρέψουν.

άρθρο του Σον Γουόκερ
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/bishops-buddhism-and-brutality-inside-the-bizarre-world-of-kalmykia-458608.html

Μετάφραση: Μέτοικος στη Νίσυρο, Schrödinger's Cat

--------------------------------------------------------------------------
Παρεμφερή άρθρα, πιο λεπτομερή, πιο μακροσκελή και πιο επιθετικά είναι τα:

http://www.guardian.co.uk/sport/2006/oct/29/chess.features
http://www.newyorker.com/archive/2006/04/24/060424fa_fact4

25 σχόλια:

Tonda είπε...

Προφανώς το άρθρο είναι από το ντοκιμαντέρ για τον Κιρσάν που προβλήθηκε αν δε κάνω λάθος πέρυσι στη ΝΕΤ. Εξαιρετικά ενδιαφέρον για σκακιστές και όχι μόνο, θα το ξανάβλεπα αν έβρισκα κάπου όλη την εκπομπή....

Alotan είπε...

Το ντοκιμαντέρ υπάρχει online στη σελίδα του mega: http://www.megatv.com/warzone/pages.asp?catid=16908
Επιλέξτε 2008-2009, και στη συνέχεια αυτό που ονομάζεται "Ο Παίκτης" στις 29/05/2009

Σε επαφή με Εξωγήινους είπε...

Νομίζω ότι το 1995 ήταν και όχι το 1997, που απήγαν οι Εξωγήινοι τον Κιρσχάν Ιλιουμτζίνοβ και τον εγκατέστησαν "εξ ουρανού" στη θέση του προέδρου της ΦΙΝΤΕ. Έχει γραφεί στα γαλαξιακά χρονικά το γεγονός αυτό. Φέτος τί μπορούν να κάνουν οι Εξωγήινοι γι' αυτόν;

Metoikos sto Manhattan είπε...

Pffff... Exei kai merika elattwmata h proedrara. Vrika merika keimena sto google pou syndeoun to voudismo me UFO. Mipws etsi eksigountai ola?

http://2012changesarenow.blogspot.com/2008/07/buddhists-see-ufo-intervention-in-2012.html And at that time something remarkable will happen, says, Buddhist monk of Tibet. Supernatural divine powers will intervene. The destiny of the world is not to self-destruct at this time.

Scientific interpretation of the monks statements makes it evident that the Extra Terrestrial powers are watching us every step of the way. They will intervene in 2012 and save the world from self-destruction.

When asked about recent UFO sightings in India and China, the monks smiled and said the divine powers are watching us all. Mankind cannot and will not be allowed to alter the future to that great extent.

Kai afto http://news.pathfinder.gr/periscopio/religion-survives-et.html Μία έρευνα από τον Ted Peters, καθηγητή Συστηματικής Θεολογίας, συμπεριέλαβε 1300 ανθρώπους, οι οποίοι ρωτήθηκαν εάν πιστεύουν πως η ανακάλυψη εξωγήινης ζωής θα κλόνιζε τα δικά τους πιστεύω, τη δύναμη της πίστης τους ως σύνολο ή θα επηρέαζε αντίθετα τα πιστεύω άλλων θρησκειών. Η έρευνα συμπεριέλαβε και όσους πιστεύουν σε κάποια θρησκεία και όσους δεν πιστεύουν, ενώ οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν ως βάση τις ΗΠΑ.

Κανένας από τους 70 Βουδιστές, που συμμετείχαν στην έρευνα, δεν πιστεύει πως η ανακάλυψη εξωγήινης ζωής θα μπορούσε να μειώσει την πίστη τους, αν και το 40% δήλωσε πως μία τέτοια ανακάλυψη θα δημιουργήσει προβλήματα σε άλλες θρησκείες.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Καταπληκτικη επιστολη του Ali Nihat Yazici Προεδρου της Τουρκικης ομοσπονδιας,δημοσιευει σημερα η Chessdom.Νομιζω οτι καθενας θα βρει κατι ενδιαφερον σ'αυτην ανεξαρτητα απο το ποιον υποψηφιο υποστηριζει..

http://letters.chessdom.com/yazici-support-ilyumzhinov

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Μα, τι μου θυμίζει η επιστολή του κου Γιαζιτσί... τι μου θυμίζει...
Α, ναι!

[i]Καταφιλήσω τους αχράντους σου πόδας, αποσμήξω τούτους δε πάλιν τοις της κεφαλής μου βοστρύχοις ων εν τω Παραδείσω Εύα το δειλινόν κρότον τοις ώσιν ηχηθείσα, τω φόβω εκρύβη.[/i]

Καθώς επίσης και δηλώσεις μετανενοημένων στελεχών της αντιπολίτεσυης σε παλιότερες εκολγές της ΕΣΟ, αλλά... μπα, μάλλον για σύμπτωση πρόκειται...

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ο Κος Αλι-Νιχατ φαίνεται ότι είναι το ‘κυρίως όπλο’ επικοινωνιακά του Κιρσάν Ιλιουμτζίνοφ αυτή τη στιγμή και αυτός που ‘κατευθύνει’ τις ‘επιθέσεις’ εναντίον Τόλια.
Απ’την άλλη πλευρά υπάρχει ο Κασπάροφ, ο Βαιτσέκερ , οι Αμερικάνοι, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί (DSB, chessbase και σια) ….. Άνιση μάχη θα έλεγε κανείς αλλά ο Κιρσάν έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να βγάζει …άσσους από το μανίκι!
Τελικά το σκάκι ‘αγαπά’ τις μάχες Κ-Κ (Κάρποφ-Κασπάροφ, Κασπάροφ-Κράμνικ παλιότερα και τώρα Κάρποφ-Κιρσάν) Και η τελευταία προβλέπεται πολλή ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο…

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Υποψηφιος αντιπροεδρος του μαζι με τον Βαϊτσεκερ συμφωνα με πληροφοριες θα ειναι ο Σορτ
(http://www.schach-welt.de/blog/viewpost/201.html)
Στο ιδιο ψηφοδελτιο και οι Ivan Sokolov και Johan Hjartason.

Ηδη οι υποψηφιοι για την θεση του Προεδρου της ΕCU εφτασαν τους τεσσερις (Νταναϊλοβ,Βαϊτσεκερ,Γιαζιτσι,Κουτιν),ακομα και τα Chessvibes αρχισαν να συμμεριζονται τις αποριες Shipov και Crowther για το τι ακριβως ειναι αυτο για το οποιο ολοι ειναι διατεθιμενοι να μονομαχησουν μεχρις εσχατων.
Εδω η αναμετρηση Κarpov-Ilyumzhinov εφθασε να γινει αρθρο στο Foreignpolicy.
(http://www.foreignpolicy.com
/articles/2010/05/18/chesspotism?page=0,0)

Οπως λεει ο Shipov,o Κιρσαν ισχυριζεται οτι ξοδευει πολλα στο σκακι.Τι τους επιασε ολους,και ξαφνικα ειναι τοσο προθυμοι να τον αντικαταστησουν;

Στα νεα απο το μετωπο, σκληρη απαντηση στον Dvorkovic εξεδωσε ο Καρποβ πανω στο θεμα της "καταληψης" των γραφειων της Ρωσικης Ομοσπονδιας.
http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6354

Αλλα του τελευταιου δεν ιδρωνει τ'αυτι του.Σε μεγαλη συνεντευξη που εδωσε στο Ραδιοφωνο του http://echo.msk.ru/programs/lex/681232-echo/ λεει ξεκαθαρα οτι τα χρηματα που εμπαιναν στην Ρωσικη Ομοσπονδια προερχονταν απο ενεργειες δικες του και του Zhukov(αναπληρωτης πρωθυπουργος,μολις ανελαβε το ποστο της Ρωσικης Ολυμπιακης επιτροπης).Μεχρι τωρα,συνεχιζει ο Dvorkovic,διναμε χρηματα και δεν ελεγχαμε που πηγαιναν.Αυτο θα σταματησει,πρωτα θα φτιαξουμε εναν μηχανισμο ελεγχου και μετα θα ξαναδωσουμε χρηματα.Φτανει στο σημειο να πει πως θα του ηταν ευκολοτερο να υποστηριξει τον Κασπαροβ απο τον Καρποβ τον οποιο δεν τον θεωρει ειλικρινη.Κατι παρομοιο εχει πει και για τον Bach,ετσι εδω ισως χρειαζεται ν'ανοιξουμε μια παρενθεση.
Τον Νοεμβρη ο Medvedev ζητησε απ'ολα τα μελη της κυβερνησης να εγκαταλειψουν ις θεσεις που ειχαν σε αθλητικες ομοσπονδιες.Zhukov(προεδρος της ΡΣΟ) και Dvorkovic(αντιπροεδρος) παραιτουνται και ταυτοχρονα μπαινει μπροστα μια αναδιοργανωση της ΡΣΟ.Οι δυο παραιτημενοι,παιρνουν μεσω του συνεδριου,θεση οχι πια στο ΔΣ αλλα στο εποπτικο συμβουλιο που εχει αυξημενες εξουσιες,αλλα δεν ασχολειται με την καθημερινη λειτουργια.Προφανως υπηρχε καποια συμφωνια κυριων αναμεσα σε Dvorkovich και Bach η οποια δεν τηρηθηκε και αυτο εκανε τον πρωτο εξαλλο.Το κρισιμο ερωτημα ειναι,ξερει ο Medvedev τι κανουν οι υφισταμενοι του;Αν κρινω απο τον τροπο που πηγαινει απο μεσο σε μεσο ο Dvorkovich και απο την ανεση που μιλαει σαν να ειναι η Ρωσικη Ομοσπονδια μαγαζι του,η απαντηση θα πρεπει να ειναι θετικη..

Την νεα οργανωτικη δομη της Ρωσικης ομοσπονδιας μπορειτε (αν εχετε παρομοια με το δικια μου ερευνητικη μανια) να την διαβασετε εδω:

http://russiachess.org/content/view/4360

Μια αλλη λεπτομερεια που ισως εχει μεγαλη σημασια ειναι οτι οι εκλογες της FIDE δεξαγονται την προτελευταια μερα της Ολυμπιαδας,αρα στην Σιβηρια υπαρχει μεγαλο χρονικο περιθωριο για καθε ειδους διπλωματια,ενω την προηγουμενη μερα διεξαγονται οι εκλογες για τις προεδριες των ηπειρων οι οποιες ειναι μια πρωτη ενδειξη της κατανομης των δυναμεων.

Πολλα στοιχεια εχει και το http://www.chess.co.uk/twic/chessnews/politics
/more-questions-than-answers-in-the-race-for-fide-president του TWIC

Ανώνυμος είπε...

H επίσημη ιστοσελίδα της καμπάνιας του Ιλιομτζίνοβ http://www.onefide.com/

G GEORGOPOULOS είπε...

σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες την σελίδα του πανμέγιστου Ιλιομτζίνοβ δεν την έχουν επιμεληθεί οι εξωγήινοι...αυτοί για άλλες δουλειές είναι χρήσιμοι

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Προχθες το βραδυ ο Κιρσαν εδωσε ραδιοφωνικη συνεντευξη στο http://www.echo.msk.ru/programs
/opponent/682182-echo/.Το ονομα του προγραμματος (Ο Λαος εναντια στον εκαστοτε καλεσμενο) δεν επαληθευθηκε απο το περιεχομενο της εκπομπης,καθως οι αιχμηρες ερωτησεις ηταν λιγες,και οι εντεχνες απαντησεις του Ιλιουμτζινοβ δεν βρηκαν αντιλογο.
Ωστοσο ειδηση με ελληνικο ενδιαφερον προεκυψε.Ο Γ.Μακροπουλος θα ειναι και στο επομενο ψηφοδελτιο του νυν Προεδρου,ο Αζμαϊπαρασβιλι φευγει.
Παραθετω αυτουσιο το κειμενο του διαλογου οπως προκυπτει απο την αυτοματη μεταφραση της μεταγραφης του προφορικου λογου:

I. ODESSA: Odessa, Ilya, a chess journalist, Moscow. Mr. President, I would like to return to the chess topics. There is a pre-election program, and you have not yet announced what is called the word "ticket", yes? Your ticket, do not call members of his new presidential team. Even those people who number ourselves among your supporters, note that in your former team is the figure who would otherwise not known as odious. I can give you an example of the views of Boris Gelfand, winner of the World Cup, which applies to you with respect, but about your Vice President Mr. Makropoulos such expressions, which I live can not repeat them. Alexander Khalifman, who was the champion of the world according to FIDE, also addressed to Mr. Makropoulos such statements, which live should not be repeated. Why do you, Mr. President, still do not get rid of this figure? What is dangerous for you, Mr. Makropoulos, that being laid off, such that he can tell about you that you can not get rid of such an odious figure? Thank you.

K. Ilyumzhinov: We have a normal, democratic transparent organization. It was as a manager, as a leader and I hold, and, conversely, to invite Mr. Makropoulos in his team because he is one of the most effective modern technical chess managers. Here, simple. Yes, there is a claim not just some - many players. I also claim more than once. And when Alexander Khalifman champion in Las Vegas, the world champion, I had a great claim to Mr. Makropoulos. I told him to write a statement, and he wrote a statement. Nevertheless, to correct their mistakes, Makropoulos returned to the team. Now, the man who nearly 40 years of life devoted to management. He has worked with many, as it were, the FIDE president, with many of the presidents of national federations. And I am ready now to offer Makropoulos and invited him again, as it were, to run for my team, my ticket. As for the other members of the ticket yesterday, I have just signed is already on record, Makropoulos - he was deputy, David Jarrett of England will be the executive director, Nigel Freeman of America treasurer will Ncube from Africa will be vice-president, Beatrice (former General Secretary of FIDE USA) was included in my ticket. How do I decide? I have sent their suggestions and requests to the national chess federation, that they may make suggestions. And for the greatest number of rating I was a ticket.

ODESSA MI: Do I understand your words, that Mr. Makropoulos included in your new ticket, and Mr. Zurab A. Azmaiparashvili not included in your new ticket?

K. Ilyumzhinov: The ticket Azmaiparashvili, yes, not entered. 6 people, it will be published tomorrow, and there are faces that I have just mentioned.

ODESSA MI: Thank you.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Στο μεταξυ καθε μερα πανω απο 10 κειμενα εμφανιζονται στον ρωσικο (μη σκακιστικο) τυπο σχετικα με τις επερχομενες εκλογες της Παγκοσμιας Σκακιστικης Ομοσπονδιας.

Μια μικρη επιλογη:

Ο Νικιτιν (παλιος προπονητης του Κασπαροβ) παρουσιαζει την αναμετρηση Καρποβ-Ντβορκοβιτς σαν σκακιστικη παρτιδα.Ξεκιναει το αρθρο του λεγοντας οτι ειμαστε μια μεγαλη πολυ ασχημη οικογενεια.

http://www.echo.msk.ru/blog/nikitin_a/682094-echo/

Ο Mελκοβσκυ αναλυει τα πιθανα κινητρα της πλευρας Ντβορκοβιτς και περιγραφει καταστασεις που σε πολλα θυμιζουν την προσφατη ελληνικη πολιτικη επικαιροτητα.

http://grani.ru/opinion/belkovsky/m.178289.html

Ο Μπαρεεβ (προσκειται στον Ντβορκοβιτς),στο αρθρο του "Το ινδιανικο καλοκαιρι των πρωταθλητων" μας θυμιζει στιγμες απο το σκακιστικο και πολιτικο παρελθον των Κ-Κ και μας αφηνει να βγαλουμε τα συμπερασματα μας:

http://www.ng.ru/regions/2010-05-27/5_champions.html

Τελος ενας προπονητης ανασυρει απο το γραφειο του ενα πολυ γλαφυρο γραμμα που εστειλε το 2003 στον Μπαχ οπου περιγραφει την Οδυσσεια,που τους περιμενε,αυτον και τους 2 μαθητες του,οταν πηραν μερος στην επονομαζομενη νεανικη Ολυμπιαδα που φερεται να συνδιοργανωσε ο Καρποβ στην Banja Luka.

http://volgachess.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=209&Itemid=1

Και αυτα ειναι τα πιο ηπια κειμενα,και ειμαστε σχεδον 4 μηνες απο τις εκλογες.Αν τα πραγματα συνεχιστουν σ'αυτον τον τονο,εχω την αισθηση οτι ο σκακιστικος κοσμος,τελος Σεπτεμβρη,θα εχει απαξιωθει εντελως στα ματια ολων των υπολοιπων.

Σε χθεσινη συνεντευξη του Καρποβ με φιλικο του δημοσιογραφο ελαβε χωρα ο παρακατω διαλογος:

- About all you suddenly began to speak. In particular, hint at a homosexual relationship with the current Chairman of the Chess Federation Alexander Bach. What you can answer opponents? Whether to sue?

- Thank you for opening. It is very helpful in establishing a more solid relationship with the mayors of major cities: Paris, London, Berlin (laughs),. But in court, of course, will not apply. In my time I'd heard so much, so much dirt was poured, he understood - better not to pay attention. I was monstrously persecuted even in 87-88-m of the last century. And if I did not become a deputy of the Supreme Soviet of the USSR, the Politburo member Aleksandr Yakovlev, I'd just finished it off. Then, supported by the people, and me behind. A mud - mud tanks are not afraid.

http://www.argumenti.ru/society/2010/05/62124/

Και βρισκομαστε ακομα στην αρχη..

G GEORGOPOULOS είπε...

ένας στεναγμός ανακούφισης μου βγήκε τώρα που διάβασα ότι ο πολυχρονεμένος μας πρόεδρος θα είναι ξανά υποψήφιος μαζί με τον Ιλιουμτζίνοβ...

ΥΓ: λέτε να έχει απαχθεί και αυτός από τους εξωγήινους???!!!χεχε...

Βοήθεια μας είπε...

Εγώ παρακαλάω, να ξαναβγούν ο Ιλουμτζίνοβ, και ο Μακρόπουλος, ώστε να ωφεληθούμε από το γεγνός ότι τα γραφεία της Fide είναι στην Αθήνα, και έτσι είμαστε το κέντρο του σκακιστικού κόσμου. Και έτσι θα μπορούν να συνεχίσουν να γίνονται στην Αθήνα τα τουρνουά στους Αμπελόκηπους, στην Καλλιθέα και όπου αλλού...χαχαχα.
Στηρίξτε τα γραφεία της Fide στην Αθήνα, για το καλό του Αττικού σκακιού ! και να πηγαίνει και κανένα ταξιδάκι ο Πρόεδρος και οι συν αυτόν ακόλουθοι.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ όποτε έπαιζα στον ΣΟΑ έχανα έλο που κέρδιζα με κόπους (στο Μπίκου πχ), είμαι καλά πρόεδρε?

G.G.ikas είπε...

Βρε Γεωργόπουλε, εσύ τόσα χρόνια που έπαιρνες διοργανώσεις απ'την ΕΣΟ (εγω σαν μαθητής έπαιξα σ'εκείνα τα απαράδεκτα ξενοδοχεία της Αχαίας, τέλη δεκαετίας '90, π.χ. Νιφορέικα) έσταζες μέλι για τον Μακρόπουλο. Τώρα καταλαβαίνουμε όλοι γιατί κλαις...

G GEORGOPOULOS είπε...

χαχα...οι ανόητοι κουκουλοφόροι δεν μπορούσαν να μην χτυπήσουν...

ΥΓ1: ΔΕΝ ΖΉΤΗΣΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΌΝΙΑ ΚΑΜΜΊΑ ΔΙΟΡΓΆΝΩΣΗ γιατί δεν δέχομαι να συμμετέχω σε αυτή την απάτη με τις προκαθορισμένες τιμές που γδύνει γονείς και σκακιστές...

ΥΓ2: ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΚΛΑΙΩ για ανόητους...

ΥΓ3: ΔΏΣΕ ΧΑΙΡΕΤΊΣΜΑΤΑ στα ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΟΥ... πιστεύω να σου δώσουν... τώρα.. μετά από αυτή την ανάρτηση σου... κανένα κοκκαλάκι για να γλύψεις...

Ανώνυμος είπε...

H antepithesi tou Kirsan via Bareev! O Metoikos ston Arh metadidei http://reports.chessdom.com/news-2010/bareev-kasparov-karpov

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Εκτεταμενη παρουσιαση των πεπραγμενων του Κιρσαν στην θεση του προεδρου της Καλμουχιας στο http://www.lenta.ru/lib/14161210/full.htm

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Ευχαριστουμε για το βιογραφικο μέτοικε.
Απ'τα καλυτερα παιδια ρε ο Κιρσαν !
αμ δεν αναγραφονται εδω μονο τα οσα εγιναν απο τη θεση του προεδρου, αλλα και αλλα... κατορθωματα !
(В 1988 году Илюмжинова отчислили с пятого курса, по данным ряда сетевых СМИ - за употребление наркотиков , пристрастие к посещению ресторанов, алкоголизм и даже хранение цианистого калия)
και ελεγα πιο τραγουδακι μου θυμιζει
αυτο το ωραιο βιογραφικο, πιο μου θυμιζει...
μα φυσικα ! το "δελτιο ταυτοτητος"
του Λουκιανού !
"...520, καθετος 8 , χρηση κατοχη ναρκωτικων ..."
(http://www.youtube.com/watch?v=bL8ADb-9Y44)
Υπαρχει βεβαια και καποιο αλλο αδιευκρινιστο σημειο: εκτος απο το θεμα με τα ναρκωτικα και τον αλκοολισμο,που γι'αυτα τον διωξανε απο τη σχολη που σπουδαζε, στο 5ο ετος, το 1988 , βρεθηκε λεει στην κατοχη του Κιρσαν... κυανιούχο κάλιο.
Ξερει κανενας που χρησιμοποιειται αυτο;

Και βεβαια γενναται,παλι, αναποφευκτα, ενα αλλο,κρισιμο ερωτημα για το χωρο του σκακιου: Με ποια κριτηρια εξελεγη αυτος ο ανθρωπος προεδρος της FIDE ;
Μηπως επειδη πηρε σε νεαρη ηλικια το
σκακιστικο πρωταθλημα Καλμουχιας;

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Και η αποψη του ιδιου του Κιρσαν.Σε μεγαλη του συνεντευξη στο Ουκρανικο http://www.facts.kiev.ua/archive/2010-07-06/107565/index.html

εξηγει γιατι ο C.Norris του χρωσταει ενα μπουκαλι whisky,πως ο St.Seagal εγινε πολιτης της Καλμουχιας,τι εκανε τον B.Fischer να κλαψει ενω τα επιναν παρεα με χαβιαρι και βοτκα,και που βρισκεται ο πλανητης Κιρσαν.
Για οσους εχουν προβληματα με την αυτοματη μεταφραση εκτεταμενα αποσπασματα στο http://www.chessintranslation.com/2010/07
/ilyumzhinov-chuck-norris-owes-me-a-bottle-of-whisky/

Προς αποφυγη παρεξηγησεων η Ουκρανια ψηφιζει Καρποβ.

Παρ'ολα αυτα στις εβδομηντα εφθασαν οι χωρες που καταγραφει το
http://www.onefide.com/supporters/
σαν υποστηρικτες του Κιρσαν ενω συμφωνα με το http://www.ugrainform.ru/news/federal/4295/ το προβλημα διαμονης στην Ολυμπιαδα λυθηκε:Καποιοι απο τους 3000 σκακιστες (150 χωρες) θα πρεπει να μεινουν σε φοιτητικες εστιες του εκει Πανεπιστημιου,με τα μαθηματα ν'αρχιζουν μ'ενα μηνα καθυστερηση.

Οι φημες οτι οι ανθρωποι του Καρποβ,αν καταφερουν να φθασουν ως εκει,θα πρεπει να μεινουν σε ιγκλου,ελεγχονται ως αβασιμες..

1+1 = 2 είπε...

Πάμε για χωρισμό της FIDE. ¨οτι πήγαν και οι δυο πλευρές στα δικαστήρια, προετοιμάζει τις αποφάσεις.
Με τις Ολυμπιάδες σκάκι τί προβλέπετε να γίνεται;

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ μέτοικος στη Νίσυρο

Μέτοικε μηπως γνωριζεις τι ακριβως ειναι αυτη η ιστορια με τη CNC ;
(chess news corporation)
O Κιρσαν σε συνεντευξη του στη
gazeta.ru
(http://www.gazeta.ru/interview/nm/s3377493.shtml)
ειπε οτι η
CNC έχει δαπανήσει περισσότερα από ενα εκατομμύριο δολάρια προκειμένου να εκπονήσει μελέτη και επιχειρηματικά σχέδια με τη συμμετοχή κορυφαίων διευθυντικών στελεχών από διάφορες διεθνείς εταιρείες. Πολλα, παρα πολλα λεφτα για εκπονηση μελετης...και δεν εχει φανει κατι, καποιο αποτελεσμα θετικο και ορατο, απτο στον σκακιστικο κοσμο.
Εχουμε κατι νεοτερο σχετικα;

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Μουτουσης αλλα και καθε ενδιαφερομενος

Αν προσεξεις στο επισημο site το λογοτυπο της Fide συνοδευεται απο το λογοτυπο της CNC.To ιδιο συμβαινει και αν μπεις σε οποιοδηποτε ιστοτοπο απο τα τελευταια grand prix.Αυτο δειχνει τι ειδους δεσμοι εχουν αναπτυχθει αναμεσα σε παγκοσμια ομοσπονδια και την συγκεκριμενη εταιρια.Ο Κιρσαν εχει δηλωσει οτι δεν υπαρχουν λεφτα δικα του,η της FΙDE στο κεφαλαιο της εταιριας,αλλα αντε να βγαλεις ακρη..

Στα σχεδια ειναι η δημιουργια ενος οργανισμου που θα καλυπτει δημοσιογραφικα τις διοργανωσεις της FIDE με σκοπο η δωρεαν εκθεση στα media να προσελκυσει χορηγους,και η δημιουργια σκακιστικων Ακαδημιων με την μεθοδο francise.Λεπτομερειες στο http://www.onefide.com/one-vision/
Παραγραφος 2:Marketing and sponsoring

Πιο ενδιαφερουσα μαλλον ειναι η τριτη παραγραφος σ'αυτο το κεφαλαιο, που ενοραται την δημιουργια ενς κοινωνικου ιντερνετικου δικτυου που θα προσφερει σε εκατομμυρια σκακιστες την ευκαιρια να παιξουν σκακι,καθως και δωρεαν μαθηματα.Τα σχεδια της CNC αναλυει λεπτομερως ο D.Kaplan που ηδη κατεχει θεση CEO στην FIDE σε θεματα ανaπτυξης στο http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6305
Εμπνευσμενος απο την επιτυχια του διαδικτυακου poker ονειρευεται να κανει κατι αντιστοιχο και στο σκακι με πολυ μεγαλα χρηματικα επαθλα, χωρισμο των παικτων σε κατηγοριες δυναμικοτητας,και celebrities για κραχτες,και ολο αυτο να το "πασαρει" σε διαφημιστες για εκμεταλευση..Εχεις ακουστα το New Vasiuki; (http://masterrussian.net/mforum/viewtopic.php?f=9&t=6648).
Οσον αφορα την ενημερωση εκεινες οι δυο σειρες στο On information του αρθρου της Chessbase τα λενε ολα.Ολα τα δικαιωματα καλυψης των επισημων διοργανωσεων θα περασουν στην CNC μια που "η ελευθερη αναμεταδοση,που δεν ειναι παντα σωστη και ακριβης,δεν βοηθα ποτε στο να προκαλεσει ενδιαφερον γυρω απο το αθλημα και,κατ' επεκταση στην εμπορικη του επιτυχια"

Ειναι πολλα τα λεφτα,Κωστα..

Ολοκληρο το κεφαλαιο απο τις "12 καρεκλες",μεταφρασμενο στα Αγγλικα,που αναφερεται στην σκακιστικη απατη του O.Bender εδω:
http://www.sovlit.com/chess.html

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ μέτοικος στη Νίσυρο

Ευχαριστω πολυ για την απαντηση αλλα και για τις ιντερνετικες πηγες που παραθετεις.
Απλα και φυσικα,εχοντας δει την...κατω βολτα που εχει παρει το σκακι τα τελευταια χρονια, ειναι κανεις μαζεμενος και πολυ-πολυ κουμπωμενος
οταν ακουει για ακομα μια φορα τον Κιρσαν να μιλαει για ποσα εκατομυριων
που διεθεσε η που διαθετει (εστω και μεσω CNC) για την ...προοδο του σκακιου.
Τωρα, προεκλογικα τα θυμηθηκε τα ιντερνετικα δικτυα και την προωθηση του σκακιου μεσω διαδικτυου; Τοσα χρονια γιατι ολα αυτα δεν εχουν υλοποιηθει; Δεν υπηρχε ταχα η σπιθα της ιδεας; τα λεφτα ; η μηπως η τεχνογνωσια των προγραμματιστων;

(Ασε που και να πραγματοποιηθει
αυτη η δηθεν πρωτοποριακη εξελιξις που ευαγγελιζονται, δεν θα ξερεις ποιος χρησιμοποιει computer και ποιος οχι.Και με τοσα λεφτα για επαθλα που μιλανε, ακομα και σ'ενα υποθετικο σεναριο θα γινοταν το ελα να δεις !
Ποιος θα πρωτοελεγξει ποιον; Αλλα ξερω,υπαρχει λυσις! Ας ειναι καλα η μαντονα κι ο Δαλαι λαμα που θα στελνουνε τις ευεργετικες τους αυρες πανω απο το δικτυο παρεμποδιζοντας ετσι ,μ'εναν τροπο επιστημονικο,κιρσανικο και απολυτο, τετοιες ποταπες,γλοιωδεις, μιαρες και τρισαθλιες σκεψεις των ..τσκ τσκ ..πτωχων και ρυπαρων σκακιστων που αποβλεπουν σε -ακουσον ακουσον- cheating του αντιπαλου !...)

Δυστυχως ομως , ο σκακιστικος κοσμος,
στην πραξη, δεν ειδε καμμια ιντερνετικη καινοτομια απο τη FIDE τον τελευταιο καιρο περαν του... Μπουλντογκ Χαρλαμοβ !
Οπου ακους πολλα κερασια κρατα και μικρο καλαθι λεει μια παροιμια..