Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Εντυπώσεις από το ματς Ανάντ - Τοπάλοβ

Συνεργασία του Inspirus, ο οποίος βρίσκεται στη Σόφια



Η Βουλγαρία δείχνει να έχει επηρεαστεί επίσης από την οικονομική κρίση. Εμπορικά κέντρα ξεπηδούν παντού, αλλά ο κόσμος περιεργάζεται τις βιτρίνες χωρίς να ψωνίζει. Το παλιό "Τσουμ" (που υπήρχε και επί παλαιού καθεστώτος) έχει γεμίσει από "φίρμες", παραρτήματα γνωστών διεθνών αλυσίδων. Οι τιμές όμως είναι υψηλές, οι πολίτες δεν αγοράζουν εύκολα.

Στη Σόφια έχουν ανοίξει πολλά καταστήματα ρούχων, υποδημάτων, φαστ φουντ, καφετέριες, ρεστοράν. Οι τιμές εδώ είναι αρκετά χαμηλές και η πελατεία αυξημένη. Πολλές ελληνικές τράπεζες (Εμπορική, Πειραιώς, Alpha) και επιχειρήσεις (πάνω από 1.500, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία!) έχουν ήδη υποκαταστήματα εδώ (Γερμανός, Flocafe, η βουλγαρική θυγατρική της Cosmote, Multirama κ.ά.) – συναντάς Έλληνες παντού. Αρκετοί έρχονται αυθημερόν, π.χ. με λεωφορείο ή Ι.Χ. από Θεσσαλονίκη.

Όπως έγραψαν πρόσφατα οι εφημερίδες, στις 22 Απριλίου τέθηκε σε λειτουργία το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Βουλγαρίας, το οποίο ανήκει στο ελληνικών συμφερόντων εταιρικό σχήμα "Assos Capital". Πρόκειται για το "The Mall" της Σόφιας, στην περιοχή του Tsarigradsko, που εγκαινιάστηκε μάλιστα από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπορίσοβ. Το συγκρότημα του "The Mall" καλύπτει στεγασμένους χώρους 66.000 τ.μ. όπου λειτουργούν 186 καταστήματα, ένδυσης, υπόδησης, εστίασης, νέας τεχνολογίας, αλλά και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν, με τη λειτουργία του νέου εμπορικού κέντρου δημιουργούνται στη γείτονα χώρα περισσότερες από 1.500 νέες θέσεις εργασίας.

Ας περάσουμε στο ματς, τώρα. Αφίσες για το Ανάντ – Τοπάλοβ συναντάς παντού, ενώ είναι θέμα της επικαιρότητας που σχολιάζεται καθημερινά στα δελτία ειδήσεων του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, καθώς και στις εφημερίδες. Το ματς διεξάγεται στο “Military Club”, παλιό ιστορικό μέγαρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, στη Rakovski Street, κοντά στη γραφική Ρωσική Εκκλησία. Πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εδώ δίνονταν επίσημοι χοροί, για τους ευγενείς και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Στα πλαίσια ενός προγράμματος ανακαίνισης των παλαιών κτιρίων, η πρόσοψη του κτιρίου έχει ανακτήσει το στυλ της περιόδου της Αναγέννησης.. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά θέατρα, ενώ κοντά βρίσκεται και το Εθνικό Θέατρο Ιβάν Βαζόβ, που είναι επίσης ιστορικό και θεωρείται το ωραιότερο της Σόφιας.

Στα σκακιστικά, η «επιστροφή» του Ανάντ στην Άμυνα Γκρύνφελντ θεωρήθηκε ριψοκίνδυνη επιλογή (θυμόμαστε ότι είχε χάσει «πανηγυρικά» στην 1η παρτίδα), αλλά μετά την ήττα του και στην Σλαβική της 8ης παρτίδας, φαίνεται ότι ο Ινδός ήθελε να αλλάξει άνοιγμα. Η 10η παρτίδα ήταν μάλλον από τις πιο βαρετές του ματς, καθώς οι πύργοι αλλάχθηκαν πριν την 20ή κίνηση και οι ντάμες επίσης νωρίς (στην 27η), οπότε στη σκακιέρα έμεινε περιορισμένο υλικό. Οι δυο αξιωματικοί του λευκού δεν συνιστούσαν ιδιαίτερο πλεονέκτημα, ας μην ξεχνάμε ότι τα μαύρα είχαν πλειονότητα πιονιών στην πτέρυγα της Β. Νούλα, λοιπόν –η 6η σε 10 παρτίδες- στην 60ή κίνηση. Το συνολικό σκορ στο 5 – 5, με δυο μόνο παρτίδες να απομένουν.

Οι δημόσιες σχέσεις προχωρούν: Χθες (7/05), ήρθε στη Σόφια ο πρόεδρος της Κινέζικης Σκακιστικής Ομοσπονδίας Τσου Μπο. Μαζί με τον Σεργκίεβ, πρόεδρο της Βουλγαρικής Σ.Ο. και τον μάνατζερ του Τοπάλοβ, τον Νταναϊλοβ, και συνοδευόμενοι από τον πρέσβη της Κίνας στη Βουλγαρία έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοβ.

Στο πρες ρουμ είναι παρόντες πάνω από 30 δημοσιογράφοι, το ενδιαφέρον για το ματς αυξάνεται, καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος. Οι πιο γνωστοί είναι ο GM Ίαν Ρότζερς, που εκπροσωπεί το ολλανδικό New In Chess, o Λέοντξο Γκαρσία που εκπροσωπεί την ισπανική El Pais, ο Ρώσος Γιούρι Βασίλιεβ για το Sport Express. Ζωντανή ανάλυση της παρτίδας παρέχουν ο Γεωργιανός (και εκ των αντιπροέδρων της FIDE) GM Ζουράμπ Αζμαπαραϊσβίλι και η πρώην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια GM Αντοανέτα Στεφάνοβα. Η παρουσία των «αναλυτών» είναι διακριτική, προσωπικά είδα μόνο τον (μόνιμο στο Topalov team) GM Ιβάν Τσεπαρίνοβ. Δείχνει μάλλον ανήσυχος.

Στην αίθουσα των αγώνων, που είναι μισογεμάτη, οι δημοσιογράφοι συνωστίζονται, το 5λεπτο που επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών. Ο διαιτητής Τάκης Νικολόπουλος κάνει μια σύντομη εισαγωγή στα γενικά του ματς, πριν η αυλαία πέσει και οι θεατές "χωριστούν" από την υπερυψωμένη αυλαία όπου διεξάγονται οι παρτίδες.

Στη συνέντευξη τύπου, μετά τη λήξη της 10ης παρτίδας, ο Τοπάλοβ δείχνει πιο κουρασμένος απ’τον Ανάντ. Είναι φανερό ότι η σκέψη του βρίσκεται αλλού – ούτε καν προσέχει τις ερωτήσεις. Ίσως σκέφτεται ότι έχασε ευκαιρίες νίκης, θεωρεί ότι σε κάποιες φάσεις της παρτίδας είχε σημαντική υπεροχή. Ο Ανάντ δείχνει πιο χαλαρός, ίσως αισθάνεται ότι εξουδετέρωσε τα λευκά του αντιπάλου του και τώρα θα έχει πάλι την ευκαιρία να προηγηθεί. Η Αρούνα τον κοιτάζει με αφοσίωση από την 1η σειρά, ενώ ο Τοπάλοβ έχει τη συμπαράσταση των πιο πολλών δημοσιογράφων – ειδικά αυτών που εκπροσωπούν καθημερινές τοπικές εφημερίδες και δεν ξέρουν πολλά από σκάκι!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ωραια ανταποκριση...

nikos είπε...

Γατε, πηγες στη Βουλγαρια!!??

Schrödinger's Cat είπε...

Όχι εγώ, ο inspirus βρίσκεται στη Βουλγαρία και έστειλε τις εντυπώσεις του.