Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Ο Ανάντ μιλάει για τους βοηθούς του


Ο Ανάντ με τη σύζυγό του Αρούνα και τον Γκάρι Κασπάροβ, στη Ζυρίχη, το 2009.

Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής μιλά κυρίως για τους βοηθούς του, κρυφούς και φανερούς. Από ό,τι φαίνεται, ανάμεσα σε αυτούς που τον βοήθησαν, πέρα από την ομάδα που είχε μαζί του, ήταν:

Ο Κάρλσεν, ο οποίος προσφέρθηκε για μερικές μέρες. Είδαν μαζί κάποια ανοίγματα, αλλά κυρίως έπαιζαν μαζί μπλιτς και τον βοήθησε να εξοικειωθεί με θέσεις που ποτέ δεν ένοιωθε άνετα. Ο Ανάντ λέει ότι ο Κάρλσεν μπορεί να παίξει κάθε θέση καλά.

Ένας ακόμη συνεργάτης ήταν ο Κασπάροβ, στον οποίο έστειλαν κάποιες ερωτήσεις σε σχέση με τα ανοίγματα που σκέφτονταν να παίξουν (δηλαδή .ο Ανάντ εμπιστεύτηκε στον Κασπάροβ μυστικά της προετοιμασίας του), ο Γκάρι τα έλεγξε και 2 μέρες μετά τα συζήτησαν στο Skype .Στην αρχή ο Νιλσεν μάζεψε καμιά 500αριά ερωτήσεις αλλά στο τέλος κατάφεραν να τις περιορίσουν στις 20 με 30.

Το ενδιαφέρον με τον Γκάρι, όπως λέει ο Ανάντ, ήταν ότι ένοιωθε σαν να τον είχε αντίπαλο στη σκακιέρα. Αν και με κάποιον περίεργο τρόπο, ο Κασπάροβ κατάφερε να μάθει να δείχνει μια διπλωματικότητα, όταν έβλεπε μια θέση που δεν είχε κάτι να πει και ο Ανάντ του εξηγούσε το σκεπτικό τους, μπορούσες να τον ακούσεις να βαριανασαίνει από τα μεγάφωνα. Τον φανταζόταν να φυσά και να ξεφυσά για άλλη μια φορά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. «Επιβεβαίωσε πολλά πράγματα, έδωσε το οκ για την Καταλανική, με βοήθησε να αποκτήσω αυτοπεποίθηση. Και σίγουρα ο Γκάρι ξέρει να διαβάζει τους αντιπάλους. Επικοινώνησε μαζί μου κατά την διάρκεια του ματς, μου φερόταν σχεδόν σαν προπονητής. Μετά την 8η παρτίδα μού έκανε διάλεξη για τα φινάλε ετερόχρωμων αξιωματικών...το εκτίμησα πολύ».

Ο Ανάντ έκλεισε την αναφορά του στον Κασπάροβ με το πόσο απίθανη θα του φαινόταν η ιδέα πριν 1-2 χρόνια να ανταλλάσσoυν emoticon sτο Skype.

Ο τελευταίος που επικοινώνησε με τον Ανάντ, με δική του πρωτοβουλία κι αυτός, ήταν ο Κράμνικ κατά τη διάρκεια του ματς, ίσως λόγω των δυο Καταλανικών και του φινάλε της Ελίστα.

«Ο Βλαντιμίρ παθιάστηκε πραγματικά, μου είπε μάλιστα ότι την μόνη φορά που δεν έπαιξα τα ανοίγματά του, διαλύθηκα. Βέβαια αυτό οφειλόταν σε δικό μου σφάλμα στη σειρά των κινήσεων στην πρώτη παρτίδα, αλλά τ' ανοίγματά του είναι πάντα πολύ καλά. Συμμετείχε πολύ ενεργά κατά την διάρκεια του ματς, μάλιστα πολλές φορές που εγώ πήγαινα για ύπνο συνέχιζε την ανάλυση με τους βοηθούς μου. Μας έδωσε μερικές πολύ καλές ιδέες. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον πιο ανακουφισμένο από τον ίδιο όταν σταμάτησα να παίζω το φινάλε της Ελίστα...»

Τον Ανάντ τον βοήθησε ακόμη σ' έναν ρόλο παρόμοιο με του Κάρλσεν και ο Ανίς Γκίρι.

Ο Ινδός μιλά ακόμη και για τους υπολογιστές της μιας και της άλλης πλευράς, και κλείνει με την επισήμανση ότι οι ιστορίες του Κασπάροβ για τον αντίπαλο, μπορεί να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις ανάμεσα σε δυο επιλογές πάνω στη σκακιέρα, κι αυτό να αποβεί καθοριστικό.

Μοιάζει σαν ο Τοπάλοβ να έπαιζε εναντίον όλου του κόσμου σ' αυτό το ματς. Η ανάμνηση της Ελίστα είναι έντονη ακόμα...

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6346
και
http://chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6348

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να συγκρίνω την προετοιμασία του με αυτήν ενός ερασιτέχνη
Αυτός αν έχει χρόνο φυσικά θα διαβάσει κάποια βιβλία (πόσο "καλά" άραγε), θα παίξει τα ανοίγματα του στο νετ (αν το κάνει-αν βρει χρόνο και θέληση -και νετ να το κάνει-πάντως βιβλία και υλικό μπορεί να βρει πια-χρόνο πρέπει να έχει) κι αν κάνει προπονήσεις στο σύλλογο ή μόνος θα πάρει συμβουλές...(άντε να ρωτήσει και κανένα συμπαίκτη).
Ξέχασα κάτι?

λιμ είπε...

Πολύ ενδιαφέρον!

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Το καλύτερο άρθρο της χρονιάς στο skakistiko.blogspot.com!!

trandism είπε...

Δεν ξέρω αν θεωρηθεί άκομψη αναφορά του εδώ, αλλά επιχειρώ να γράψω/μεταφράσω μια αντίστοιχη - αλλά τόσο διαφορετική - ιστορία για την προετοιμασία και τα "human clusters" (sic) 25 χρόνια στο παρελθόν.

Το πρώτο μέρος έχει ανέβει (μεταξύ άλλων) στο ηλικίας 24 ωρών http://chessnewsgr.blogspot.com/

Ελπίζω να το συνεχίσω - για την ώρα έχω όρεξη. Πάσα κριτική δεκτή φυσικά :)

Schrödinger's Cat είπε...

#trandism: το αντίθετο, ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο ιστολόγιο, που ξεκίνησε με πολύ όρεξη. Πρόσθεσα ήδη το σύνδεσμο, καθώς και την αυτόματη ενημέρωση.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Σχετικη με το θεμα συνεντευξη του Danailov σημερα στην http://interviews.chessdom.com/danailov-after-the-match-wcc-2010

Αποκαλει τους Κραμνικ,Κασπαροβ παλιομοδιτες ενω θεωρει οτι ο Τσεπαρινοβ αξιζει μονος του περισσοτερο απο τους Κασπαροβ,Καρλσεν και λοιπους.Θεωρει οτι παρ'ολη την παγκοσμια βοηθεια ο Αναντ μονο σε 2 παρτιδες βγηκε καλα απο το ανοιγμα(4η,12η).Οπως λεει, στις αλλες παρτιδες ο Αναντ αμυνονταν.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Ας υποθέσουμε ότι ο Danailov έχει δίκιο, δηλαδή ότι στις 10 από τις 12 παρτίδες ο Anand αμυνόταν. Δεδομένου του τελικού αποτελέσματος, τι πιστεύει άραγε για τις ικανότητες του Topalov ο ίδιος;

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Οπως λεει ο ιδιος "..στα σπορ ολα μπορουν να συμβουν,ο Τοπαλοβ ηταν επιθετικος και δημιουργικος σ'ολη την διαρκεια του ματς.Ο Αναντ μονο αμυνοταν, με ιδιοφυη τροπο βεβαια,αλλα οι φιλοι του αθληματος θα περιμεναν ισως αλλο στυλ παιχνιδιου απο τον Παγκοσμιο πρωταθλητη.."

διαβαστε την συνεντευξη,λεει κι αλλα ωραια..

Ανώνυμος είπε...

Με λίγα λόγια δηλαδή, ο Ανάντ - Μουρίνιο κι ο Τοπάλοβ - Μπαρτσελόνα.

SirJohn είπε...

Μια ζωή γραφικός ο Danailov....

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Τελικά αυτός ο Σύλβιος ‘ψοφάει’ να προκαλεί με τις δηλώσεις του. (Κάτι σαν τον Κούγια του σκακιού…) Άκου ο Τσεπαρίνοφ ΑΝΩΤΕΡΟΣ από Κασπάροφ και Κάρλσεν μαζί !!!??? Μνήσθητι μου Κύριε …

trandism είπε...

Έτοιμο το δεύτερο μέρος της ιστορίας με τον Adorjan για όποιον ενδιαφέρεται

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Οι λεκτικοι διαξιφισμοι αναμεσα στους Τοπαλοβ,Αναντ συνεχιζονταν τις τελευταιες ημερες χωρις καποια σημαντικη καινοτομια.
Ο Τοπαλοβ δηλωσε οτι ο Αναντ δεν θα επρεπε να ειναι περηφανος για την βοηθεια των Κασπαροβ,Κραμνικ,καθως στο παρελθον ειχαν μιλησει πολυ ασχημα και περιφρονητικα για τον Ινδο πρωταθλητη,και συνεχισε οτι στην θεση του ο ιδιος θ'αρνουνταν την βοηθεια.Η πλευρα του Αναντ προσπαθησε να μην οξυνει τα πνευματα,και σημερα στην Chessdom o Τοπαλοβ επανερχεται με πολυ σοβαρες κατηγοριες για το toiletgate:

Μεταφραζω κατα λεξη:

"..Οσον αφορα τους ισχυρισμους κατα την διαρκεια του toiletgate,ηταν πολυ καλα θεμελιωμενοι.Απλα οι διοργανωτες δεν εδωσαν στην δημοσιοτητα τις 12αδες των ωρων με τις βιντεοσκοπησεις των παρτιδων του ματς.Ουτε η FIDE δεν εχει προσβαση σ'αυτες,ενω δεν μας δοθηκε η αδεια να κανουμε αντιγραφα.Αυτο και μονο λεει αρκετα για τους οργανωτες εκει.Και η συμπεριφορα του αντιπαλου μου(Κραμνικ) ειναι αντιστοιχη ενος αθλητη που καταστρεφει το ντοπινγκ τεστ που του εχει γινει,και λεει οτι αυτο δεν εχει σημασια,αφου ηταν αρνητικο"

http://interviews.chessdom.com/topalov-world-championship-interview

trandism είπε...

Έτοιμο το τρίτο μέρος της ιστορίας με τον Adorjan για όποιον ενδιαφέρεται

trandism είπε...

Νέο ποστ στη σειρά