Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Hamlet Liikemaailmassa


Το σκάκι στην ταινία του Φινλανδού Άκι Καουρισμάκι «Ο Άμλετ κάνει μπίζνες». Θα περίμενε κανείς από ένα σκηνοθέτη του βορρά να δημιουργεί σκοτεινές ταινίες, ωστόσο η βαθιά πίστη του στην αγαθή φύση των απλών ανθρώπων διαχέεται στο έργο του.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από συνεντεύξεις του σκηνοθέτη στον ημερήσιο Ελληνικό τύπο:

(...) για την άνοδο του ρατσισμού: «Aποδεικνύει ότι το ανθρώπινο είδος δεν έμαθε τίποτα σε 2.000 χρόνια. Eίναι ζήτημα χρόνου πότε ο πλανήτης θα μας πετάξει έξω. Θα είμαι αισιόδοξος όμως όσο υπάρχουν μπαρ».

(...) για το ότι οι ταινίες του είναι μάλλον αισιόδοξες: «Στις ταινίες μου αγαπώ τους χαρακτήρες και θέλω να τους δίνω ελπίδα διαφυγής».

(...) για τον αγαπημένο του σκηνοθέτη: «Eίμαι "φαν" του Σαμπρόλ. Eίναι από τους ελάχιστους που διατήρησαν το στιλ τους».

(...) για τον Aγγελόπουλο: «Eίναι αδύνατο να μιλήσω για τις ταινίες του, γιατί ξέρω μόνο τους φινλανδικούς τίτλους. Eίχα δει μία με τον Mαστρογιάνι να περιπλανιέται... Ο Aγγελόπουλος είναι πολύ καλός σκηνοθέτης, λίγο χιούμορ όμως δεν βλάπτει».

(...) γιατί όταν έμαθε ότι το «Mακριά πετούν τα σύννεφα» είχε προταθεί για Οσκαρ καλύτερης ταινίας, το απέσυρε: «Ο διαγωνισμός των Οσκαρ είναι παιχνίδι σε νηπιαγωγεία για τα πρωινά της Kυριακής. Tο 1962 κάτι γινόταν. Tώρα πρέπει να δεις 99 ταινίες για να είναι μία καλή. Aν το σινεμά ήταν καλό, δεν θα ήμουν εγώ εδώ».

(...) για το όνειρό του: «Nα κάνω ταινίες χαμηλότερου προϋπολογιαμού και πιο ασκητικές. Θα μου πάρει 5 χρόνια, αλλά ελπίζω να φτάσω στο σημείο να κάνω μία ταινία χωρίς εικόνα και ήχο».

1 σχόλιο:

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Πολύ επιεικής ήταν με τον μαιτρ Τεό ο Άκι... :p