Τρίτη 21 Αυγούστου 2007

Acropolis 2007 - γύρος 7


H Nana Dzagnidze (Γεωργία, 2404) , Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Νεανίδων το 2003, έχει 5 βαθμούς και είναι πρώτη μέχρι τώρα στην κατάταξη των γυναικών. Στον 7ο γύρο κέρδισε τον GM Oleg Romanishin.

O Kiril Georgiev, δεν προσπάθησε να διεκδικήσει νίκη από τον Ilia Smirin, έχοντας άλλωστε και τα μαύρα. Συμφώνησε ισοπαλία σε 9 κινήσεις και πρακτικά παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης. Ενδιαφέρον έχει η παρτίδα της σημερινής (προτελευταίας) αγωνιστικής Banikas - Smirin (o Μπανίκας βρίσκεται μισό βαθμό πίσω από το Smirin). Αρκετές εκπλήξεις στην 7η αγωνιστική: GM Graf Alexander - IM Kapnisis Spyridon 0-1, IM Dzagnidze Nana - GM Romanishin Oleg M 1-0, Kanakaris Georgios - IM Khetsuriani Besarion 1-0, Goumas Georgios - Georgiadis Ioannis 1-0.

Από την παρτίδα Managadze (2433) - Atakisi (2383):

ο μαύρος, στις προηγούμενες κινήσεις είχε δώσει αρκετά σαχ στις στήλες g και h με την Βασίλισσα και αποφάσισε να παίξει για νίκη με 41...Rd8. Ακολούθησε 42. Rb4 g5 43. Bf6 (υποχρεωτικό) Qh3+ 44. Kg1 Qg3+ 45. Kh1 Qh3+ 46. Kg1 Qg3+ 47. Kh1 Rxf6 48. Rxf6 Rd1+ 49. Rf1 Qh3+ 50. Kg1 Qg3+ 1/2-1/2 με διαρκές σαχ. Μετά όμως από 41...g5! (απειλεί 42...Rh6#) δεν υπάρχει ικανοποιητική άμυνα για τα λευκά π.χ. 42. Rb6 (42. Rb2 Rh6+ 43. Rh2 Rxh2+ 44. Kxh2 Re2+ 45. Kh1 Qg2#) 42...Qh5+! (κρατάει το τετράγωνο f7) 43. Kg1 Re4!

Ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.chessfed.gr/Acropolis2007
Όλες οι παρτίδες σε pgn: http://www.chessfed.gr/Acropolis2007/games.asp

6 σχόλια:

_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Απορία: Πως μπορεί κάποιος να τυπώσει μια παρτίδα από το LIVE PGN Viewer?

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν γίνεται από τον LIVE PGN Viewer του Acropolis, η πιο εύκολη μέθοδος πρέπει να είναι με κάποιο pgn reader που έχεις ήδη στο pc σου, αν δεν έχεις την chessbase την κανονική δοκίμασε να κατεβάσεις από το σάιτ της chessbase το chessabe light. Εκεί σου διαβάζει τα pgn αρχεία και έχει όλες τις επιλογές για εκτύπωση. Αν κάνω κάποιο λάθος, ας με διορθώσει κάποιος.

Schrödinger's Cat είπε...

@αιθεροδρόμος: Δημήτρη καλημέρα. Τα λευκά έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα λόγω της πρώτης κίνησης και αυτό αποδεικνύεται *και* στατιστικά σε δείγμα εκατομμυρίων καταγεγραμμένων παρτίδων με ποσοστά 54% για τα λευκά και 46% για τα μαύρα. Θεωρητικά, τα μαύρα προσπαθούν πρώτα να εξουδετερώσουν το μικρό πλεονέκτημα του λευκού και μετά μπορούν να σχεδιάσουν νίκη. Σε μέτρια όμως επίπεδα δυναμικότητας ισοδυνάμων αντιπάλων, τα ποσοστά επιτυχίας λευκού και μαύρου σχεδόν εξισορροπούνται. Τώρα, για την προτίμησή σου στα μαύρα κομμάτια, υποθέτω ότι είναι θέμα εξοικείωσης και μόνο. Όσο κάποιος σταδιακά εμβαθύνει στο παιχνίδι, λογικά δέχεται το δεδομένο που έχει αποδείξει η πρακτική: ότι είναι προτιμότερο να έχεις ένα μικρούλικο θεωρητικό πλεονέκτημα στην αρχή της παρτίδας, ως λευκός, παρά να προσπαθείς για την θεωρητική εξισορρόπηση ως μαύρος. Και εγώ μια εποχή προτιμούσα τα μαύρα γιατί φανταζόμουν τα κομμάτια σαν σοκολάτες και μου άρεσε περισσότερο η μαύρη από τη λευκή σοκολάτα:) Είσαι καλά; Παρακολουθώ πάντα το blog σου..

@ανώνυμος: Νομίζω ότι η μέθοδος που έγραψε «το ντιβάνι» είναι η πιο ενδεδειγμένη. Εναλλακτικά, μπορείς τα αρχεία .pgn που προσφέρονται για κατέβασμα να τα ανοίξεις με οποιοδήποτε επεξεργαστή κειμένου (notepad, word κλπ) και να τυπώσεις όποιες παρτίδες θέλεις από εκεί (δεξί κλικ-«άνοιγμα με»)

_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Βασικά η Dzagnidze είναι πολύ καλή παίκτρια και μου έκανε εντύπωση πως της έφυγε η νίκη με τον Κοτρωνιά με το Πα7 αντί για Πγ7. Πριν κάνα δυό χρόνια ήταν νο3 στη λίστα γυναικών της FIDE.