Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Ο Φίσερ το 1956


1956, Πρωτάθλημα Νέας Υόρκης. Μια φήμη πλανιέται στον αέρα της Αμερικής για ένα 13χρονο παιδί που οι ικανότητές του στο σκάκι είναι πέρα από τις συνηθισμένες. «Τα δυο μεγαλύτερα ταλέντα στη σκακιστική ιστορία γεννήθηκαν στην αμερικανική ήπειρο: ο Μόρφυ και ο Καπαμπλάνκα. Τα επόμενα χρόνια θα αποδειχθεί αν ο 13χρονος Νεοϋρκέζος θα είναι ο τρίτος της παρέας» γράφει το Chess Review. Το κοινό παρατηρεί το παιχνίδι του ενώ την ίδια ώρα σχεδόν κρεμιέται από πάνω του, και ο μικρός από το Μπρούκλιν με το εκπληκτικό πάθος για το σκάκι αρχίζει να σαρώνει όλους τους τίτλους μέχρι τον τελικό θριάμβο του 1972.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πως αλλάζουν οι καιροί...Τώρα πια ένας δεκατριάχρονος θεωρείται στο σκάκι πολύ μεγάλος.Και εάν θέλει να λέγεται ταλαντούχος πρέπει να είναι GM,ή να οδεύει ήδη προς τον τίτλο του GM.

Χρήστος είπε...

Η αξία του επιτεύγματος του Φίσερ έγκειται κυρίως στην εποχή που έγινε. Τώρα πλέον ένας σκακιστής που έχει περάσει το στάδιο της εφηβείας, χωρίς να έχει κερδίσει τον τίτλο του γκραν-μαιτρ, θεωρείτε «καμένο χαρτί». Αυτό δυστυχώς συμβαίνει, γιατί όπως συνηθίζει να λέει και ένας φίλος μου, στο σκάκι εκτός από το υλικό, παίζει σημαντικό ρόλο και ο χρόνος. Ο ίδιος ο Φίσερ όταν τον ρώτησαν αν μπορεί να γίνει εξαίσιος σκακιστής κάποιος που έχει ταλέντο, αλλά άρχισε να παίζει σκάκι αργά, είπε ότι θα μπορούσε να γίνει αρκετά καλός, αλλά όχι εξαίσιος.
Κατά την προσωπική μου άποψη, δύο είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον ηλικιακό κανόνα στο σκάκι. Η πρώτη είναι φυσικά αυτή του παιδιού θαύματος από την Αμερική. Του θρυλικού Μπόμπυ, που σάρωσε τους ενήλικες σκακιστές, σε μια εποχή που το σκάκι ήταν καθαρά «ανδρικό σπορ». Φυσικά, από τότε έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα και πλέον θεωρείτε απόλυτα φυσικό, ένας δεκατριάχρονος να πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο σκακιστικό στερέωμα. Η δεύτερη εξαίρεση είναι του παλαίμαχου πια Βίκτωρ Κορτσνόι. Όλοι γνωρίζουν για τον σκακιστή αυτόν, πως είναι ο γηραιότερος σκακιστής τέτοιου επιπέδου που συνεχίζει να παίζει εξαιρετικά ακόμα και στην ηλικία των εβδομήντα έξι ετών. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, είναι πως ο Κορτσνόι δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το σκάκι, πριν τα είκοσι του χρόνια και κατέκτησε τον τίτλο του γκραν-μαιτρ στα είκοσι έξι του. Απίστευτο και όμως ο σκακιστής αυτός κατέρριψε δύο μύθους. Πρώτα αυτόν που θέλει όσους ξεκινάνε το σκάκι αργά να μην έχουν μέλλον στο άθλημα και αργότερα, αυτόν που λέει ότι το σκάκι έχει και ανώτατο ηλικιακό όριο.