Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

Μετατροπέας PGN


Οι σκακιστικές παρτίδες σε ηλεκτρονική μορφή (συνήθως αυτές που «κατεβάζουμε» από το ίντερνετ) είναι γραμμένες σε αγγλική αλγεβρική γραφή σύμφωνα με τα στάνταρ του PGN (Pgn=Portable Game Notation). Οι παρτίδες λοιπόν βρίσκονται σε αρχεία με την επέκταση .pgn (π.χ. Kasparov.pgn, Linares2008.pgn). Σκακιστικά προγράμματα τύπου chessbase, Fritz, winboard περιέχουν στις λειτουργίες τους τη δυνατότητα να διαβάζουν αυτά τα αρχεία και στη συνέχεια να αναπαριστούν τις παρτίδες.
Στην ουσία όμως τα αρχεία .pgn δεν είναι τίποτα άλλο παρά κανονικά αρχεία κειμένου που μπορούν να ανοιχτούν και με οποιονδήποτε επεξεργαστή κειμένου π.χ. notepad, Word.
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συχνά όσοι εκτυπώνουν σημειώσεις και σκακιστικό υλικό που περιέχει παρτίδες είναι η μετατροπή της αγγλικής αλγεβρικής σκακιστικής γραφής σε ελληνική. Φαίνεται όμως ότι το πρόβλημα λύνεται με τον πιο απλό και γρήγορο τρόπο μέσω του utility Chess Game Notation File Converter, το οποίο είναι φτιαγμένο από Έλληνες προγραμματιστές και μετατρέπει αγγλικά αρχεία .pgn σε ελληνικά με ένα κλικ. Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από το http://www.code.gr/chess-converter/

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν προσπαθούσα να κάνω την μετατροπή στο Word υπήρχε πρόβλημα γιατί δεν μπορούσε για παράδειγμα να κάνει τη διάκριση Β (bishop) με β (στήλη). Το προγραμματάκι αυτό είναι πολύ χρήσιμο τελικά.

Ανώνυμος είπε...

Βέβαια υπάρχει και η επιλογή "Ταίριασμα πεζών-κεφαλαίων" για να μπορεί!

Ανώνυμος είπε...

Και πάλι όμως στο word είναι αρκετή δουλειά (εκτός αν φτιάξει κανείς ομαδική εντολή - δεν ξέρω πως γίνεται)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Κανένας μετατροπέας του "χωνιού" σε κερδισμένη θέση, πότε θα ανακαλυφθεί;

SirJohn είπε...

Έχει ανακαλυφθεί εδώ και πολλά χρόνια (και από πολλούς σκακιστές παράλληλα) το ανάποδο:

Μετατροπέας κερδισμένης θέσης σε χωνί.

Αποδυκνείεται ότι το σύστημα αυτό δεν είναι αντιστρέψιμο.....

Ανώνυμος είπε...

:) :)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@sir john
Καλά, αυτόν τον ξέρουμε όλοι. Απλά είπα, μπας και...Έχω εναποθέσει τις ελπίδες μου στην επιστήμη όπως καταλαβαίνεις...

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για την παρουσίαση και το link.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που τελικά το προγραμματάκι έχει βοηθήσει αρκετούς σκακιστές σε όλο τον κόσμο. Να'ναι καλά ο Ανδρέας ο Πραπόπουλος που είχε όλη την ιδέα και έκανε την ανάλυση.
Καλές παρτίδες.